StoryEditorOCM

Prof. Jakov Dulčić‘Jadran se znatno promijenio! Dolaze agresivne vrste, sposobne prilagoditi se novom okolišu‘

Piše M. I.
21. travnja 2023. - 09:32

Splitski znanstvenik Jakov Dulčić održao je u četvrtak u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici predavanje o utjecaju klimatskih promjena na Sredozemno i Jadransko more, prenosi Glas Istre.

"Ljudi traže rješenja, ali jednom kad se nešto dogodi u moru, vrlo teško je, gotovo nemoguće, vratiti stanje u ono od prije", rekao je na samome početku predavanja pod nazivom "Promjene u bioraznolikosti ihtiofaune Sredozemnoga/Jadranskoga mora: postoje li razlozi za zabrinutost?".

Budući da je morska bioraznolikost Sredozemnog mora danas suočena sa značajnim strukturnim promjenama flore i faune, kako je naveo znanstvenik, a slične promjene zabilježene su i u Jadranskom moru, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća različiti čimbenici poput klimatskih i drugih promjena promijenili su sastav Sredozemne odnosno Jadranske ihtiofaune.

image

Jakov Dulčić

Saša Burić/Cropix

Dulčić je ukazao i na nedavne zapise o nalazima u Jonskom i Jadranskom moru koji ukazuju na činjenicu da bi to trebao biti znak upozorenja te da postoji hitna potreba za poduzimanjem i promicanjem mjera kontrole.

- Jadran se znatno promijenio zbog više čimbenika, najviše zbog aktivnosti čovjeka, pa uslijed klimatskih problema vrste migriraju u borbi za život, iz Crvenog u Sredozemno more. Dolaze jako agresivne vrste, sposobne prilagoditi se novom okolišu, te su prijetnja autohtonim vrstama jer nemaju prirodnog grabežljivca. Već danas imamo vatrenjaču koja može ugroziti Jadran, stijelka je psotala problem ribarima...- kazao je Dulčić.

Svaka informacija o novim vrstama znanstvenicima je važna, pa ovaj znanstvenik ističe suradnju s javnošću posebice s ribarima kao jako korisnu za daljnja proučavanja Jadrana.

30. travanj 2024 03:03