StoryEditorOCM

brojni izazoviHuman Rights at Sea apelira na IMO: Povećajte razinu transparentnosti u prijavljivanju slučajeva kršenja prava pomoraca

Piše OM
3. rujna 2021. - 16:07

Dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji Human Rights at Sea poziva Međunarodnu pomorsku organizaciju da poveća razinu transparentnosti u prijavljivanju slučajeva kršenja ljudskih prava i prava radnika pomoraca, piše The Maritime Executive.

Poziv je dio stalnih napora da se istaknu izazovi s kojima se suočavaju pomorci, od teških i neprimjerenih uvjeta rada do problema koje je donijela pandemija.

Kriza smjene posade traje već više od 16 mjeseci, a industrija je pokušala upozoriti na utjecaj mjera ograničenja putovanja na pomorce. DNV procjenjuje da se još najmanje 90.000 pomoraca nije u mogućnosti iskrcati, a istaknuli su i potrebu da se pomorci prepoznaju kao ključni radnici.

Također su upozorili na spor tempo cijepljenja pomoraca protiv Covid-19 virusa, prenosi Pomorac.hr.

„Sedamdeset posto država članica još uvijek se nije prijavilo u IMO-ov cirkular kojim se pomorci proglašavaju ključnim radnicima. Uz to, samo 15% svjetskih pomoraca potpuno je cijepljeno, u usporedbi s približno 25% svjetske populacije“, izjavili su iz DNV-a.

Nevladina udruga Human Rights at Sea također nastoji istaknuti pitanja vezana uz dobrobit pomoraca. Naglasili su svoje stalne napore za povećanje transparentnosti kako bi se osiguralo prenošenje točnih informacija o kršenju ljudskih prava i prava radnika u pomorskoj industriji. Pozivaju na objektivan pristup utemeljen na činjenicama.

Iz udruge su postavili pitanje zašto IMO ne promjeni pristup te krene “poimence identificirati subjekte za koje se zna da su uključeni u slučajeve dokazanog kršenja prava, bilo da se radi o povredama prava na kopnu ili na moru”.

Iz IMO-a su odgovorili kako su odlučili ne upuštati se u javna prozivanja. Smatraju da je uspješniji pristup angažirati se sa zemljama na diplomatskoj razini, skovati rješenja, a zatim ih predstaviti kao primjere koje će drugi slijediti. Naglasili su da se tu nikako ne radi o skrivanju činjenica.

20. travanj 2024 15:38