StoryEditorOCM

ugrožen planetZakiseljavanje oceana se nastavlja, a morski led se topi. Hrvatski dio jadranske obale uskoro će biti pokriven radarima

23. ožujka 2021. - 10:30

Svjetski meteorološki dan obilježava se 23. ožujka, a ove godine tema je "Ocean - naša klima i vrijeme" čime se ističe usmjerenost Svjetske meteorološke organizacije (WMO) na povezivanje oceana, klime i vremena unutar Zemljinog sustava. 

"Naša promjenjiva klima zagrijava ocean i tako utječe na vrijeme. Godišnji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) o globalnom stanju klime pokazuje da je prema mjerenjima 2020. godina bila jedna od tri najtoplije, unatoč hlađenju El Niñe u Tihom oceanu. Proteklo desetljeće od 2011. do 2020. bilo je najtoplije otkad postoje mjerenja. Toplina oceana je na rekordnim razinama, a zakiseljavanje oceana se nastavlja. Morski se led topi. Stopa povišenja morske razine se ubrzala", istaknuo je u povodu Svjetskog meteorološkog dana glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas. 

Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) Branka Ivančan-Picek je u povodu tog dana rekla da je iza DHMZ-a 12 izazovnih mjeseci rada, u kojima su u potresima značajno oštećene njihove zgrade na Griču i u Mesničkoj ulici, kao i dvije glavne meteorološke postaje te da su u DHMZ-u morali pronaći privremeni smještaj. Ujedno su to, poručila je, i mjeseci u kojima je DHMZ postigao rezultate na koje smo ponosni. 

Istaknula je da će po prvi puta hrvatski dio jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima te najavila da će prvi od tri planirana radara na Jadranu biti do kraja ove godine postavljen na Debeljaku kod Zadra. 

Također, navela je i da će na našem dijelu Jadrana po prvi puta biti postavljene meteorološko-oceanografske plutače kojima će se osigurati pouzdani podaci o stanju mora i atmosfere.

"Radari i plutače važni su alati za pravodobna upozorenja na opasna stanja mora te vremenske prilike na moru. Dodatna vrijednost je da će podaci s plutača, kao i podaci s automatskih mjernih postaja i radarskih centara biti dostupni svim korisnicima putem on-line platforme. Važna podrška ovom sustavu kao i izradi meteoroloških i hidroloških prognoza, upozorenjima na opasne meteorološke pojave, klimatske projekcije, praćenje i prognoza kvalitete zraka - novo je superračunalo koje bi za operativni rad trebalo biti spremno do jeseni ove godine", istaknula je Ivančan-Picek.

Rekla je da je to sve samo dio rezultata rada DHMZ-a u proteklom razdoblju realiziranih provedbom strukturnih projekta modernizacije - METMONIC, AIRQ i VEPAR. 

Ivančan-Picek je istaknula i da je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), njihova krovna organizacija, otvorila Ured za projekte WMO-a u Zagrebu koji će biti smješten u prostorijama DHMZ-a.

"Od Ureda se očekuje znatna društveno-ekonomska korist s gledišta jačanja Hrvatske kao središta izvrsnosti za meteorologiju i hidrologiju u ovom dijelu Europe te jačanja otpornosti na elementarne nepogode u uvjetima globalnih klimatskih promjena", poručila je Ivančan-Picek.

Naglasila je da ove godine obilježavaju i 160 godina neprekidnih meteoroloških mjerenja na meteorološkoj postaji Zagreb-Grič.

Kaže da je povijest te postaje veoma burna, ali unatoč svemu što se događalo, od potresa do ratova, niti jedan dan nije bilo prekida u mjerenjima.

06. svibanj 2024 20:37