StoryEditorOCM

presudaGreenpeace: Ina je proglašena krivom za ignoriranje rješenja o uklanjanju potonule platforme

Piše Hina
20. rujna 2024. - 16:38

Greenpeace u Hrvatskoj u petak je priopćio da je Općinski sud u Novom Zagrebu donio nepravomoćnu prekršajnu presudu protiv Ine u vezi s plinskom platformom Ivanom D koja je prije gotovo četiri godine potonula u sjevernom Jadranu.

Inina odobalna plinska platforma Ivana D potonula je u olujnom nevremenu 5. prosinca 2020. Rješenjem iz rujna 2021. Državni inspektorat RH naredio je izvlačenje potonule konstrukcije u roku godine dana, a slično mišljenje zauzela su pojedina nadležna državna tijela uključujući i Ured pučke pravobraniteljice, ističe Greenpeace.

"Zbog nepostupanja po Rješenju Državnog inspektorata RH (DIRH) iz rujna 2021. kojim je, između ostalog, naloženo i uklanjanje platforme Ivane D s morskog dna u roku od godine dana, DIRH je nadležnom Općinskom sudu podnio optužni prijedlog protiv Ine.

Prekršajnom presudom Općinskog suda Ina je proglašena krivom što nije postupila po DIRH-ovom rješenju, čime je prekršila Zakon o Državnom inspektoratu, ali je istovremeno oslobođena od optužbe da je prekršila Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, po kojem je investitor dužan ukloniti ekspoatacijski objekt u roku od jedne godine od trenutka obustave izvođenja naftno-rudarskih radova", navodi Greenpeace u priopćenju. 

Greenpeace to smatra "pomalo paradoksalnim", jer bez obzira što se radi o dva odvojena postupka Ina je na neki način za istu stvar istovremeno okrivljena i oslobođena.

Greenpeace traži od Ine da ukloni Ivanu D iz mora

Kažu da im je Općinski sud u Novom Zagrebu potvrdio da je 18. travnja ove godine donesena i objavljena presuda kojom je okrivljenik proglašen krivim što od 16. listopada 2022. do 20. lipnja 2023. nije izvršio dio izvršnog rješenja te je Ini izrečena novčana kazna od 10.000 eura koju je dužna platiti po pravomoćnosti presude. Isto vrijedi i za odgovornu osobu, Nikolu Mišetića, operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kojem je izrečena kazna od 1500 eura.

"Iako se radi o uistinu simboličnoj kazni za jednu fosilnu kompaniju, sud je u ovom slučaju utvrdio da tvrtka u suvlasništvu Republike Hrvatske, krši zakone - Republike Hrvatske", kažu u Greenpeaceu. Napominju i da su do saznanja o sudskom postupku došli putem MOL-ovog polugodišnjeg financijskog izvješća u kojem se spominju Inini pravni sporovi. Kažu i da je prema očitovanju Općinskog suda Ina oslobođena krivnje jer iz činjeničnog opisa prekršaja nije razvidno vrijeme kada je trajno obustavljeno izvođenje naftno-rudarskih radova.

"Bez obzira na nepravomoćnu i djelomično oslobađajuću prekršajnu presudu, Ina i dalje nije oslobođena obveze da ukloni Ivanu D jer je rješenje Državnog inspektorata o uklanjanju i dalje na snazi. Obje strane postupka izjavile su žalbu na presudu Visokom prekršajnom sudu, a u međuvremenu Ina u javnosti plasira ideju da se Ivana D pretvori u umjetni greben koji će tobože obogatiti morsku floru i faunu", ističe Greenpeace. 

"Tražimo od Ine da ukloni platformu Ivanu D iz našeg mora, a od Vlade da joj to naredi što prije. To očekuje i 74 posto stanovnika prema anketi agencije Promocija plus kao i više od 10.000 građana koji su potpisali Greenpeaceovu peticiju za uklanjanje stotine tona Ininog otpada iz Jadrana", poručila je Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea u Hrvatskoj.

 

20. rujan 2024 16:39