Na svečanoj sjednici HGK-ove Županijske gospodarske komore Split, koja je održana u ambijentu hotela "Ambasador" u Splitu, dodijeljenje su nagrade Zlatna kuna najuspješnijim poduzetnicima za 2021. godinu u klasi velikog, srednjeg i malog poduzetništva.
Zlatnu kunu u klasi velikih dobila je splitska tvrtka "Deltron" sa 130 zaposlenih, a bavi se distribucijom klimatizacijske opreme i izvođenjem termotehničkih instalacija i završnih radova te servisom i održavanjem te opreme.
Plaketu je primio predsjednik Uprave Mladen Drnasin koji je zahvalio na nagradi, a novinarima je ispričao da je firma postala jak regionalni igrač s podružnicom u Zagrebu, uredom u Rijeci i sestrinskom tvrtkom u BiH.
- Bilo je problema oko isporuke materijala, promjenjivosti cijena, ali najvažnije nam je prilagoditi se tim promjenama i adaptirati poslovanje što smo uspjeli, a i u ovoj godini očekujemo rast - govori Drnasin.
"Rand Shipyard" iz Kaštel Gomilice, koja posluje u dvije hale nekadašnjeg "Adriachema" na 5000 četvornih metara, pobjednik je u klasi srednjeg poduzetništva, a Zlatnu kunu je primio vlasnik Davor Paić. Iako tvrtka postoji od 2019., postala je uspješan brodograditelj koji uspješno izvozi na područje Sjeverne Europe, Nizozemske, Francuske, SAD-a i Australije.
- Proizveli smo i prodali u prošloj godini 150 brodova, a bilo bi ih i više da je isporuka materijala bila redovitija. Očekujemo u idućem razdoblju rast od pedeset posto proizvodnje.
Zapošljavamo 150 ljudi i mislim da smo vratili sjaj hrvatskoj brodogradnji, a u firmi je pretežito mladi i obrazovani kadar, na šta sam posebno ponosan - kazao je Paić.
Zlatnu kunu u klasi malih tvrtki dobila je firma "Yard" iz Splita koja je došla u vrh hrvatske gastronomske ponude, a sve više postaje i važan faktor na regionalnom tržitu. Nagradu je primio vlasnik Marko Balić.
Prisjetio se trenutaka od 2010. godine i početka rada s restoranom "Gusar", proširenje svoje ponude s cateringom te novom akvizicijom restorana "Dvor" koji je uvršten i na "Michelinovu" listu poželjnih restorana koji se preporučuju turistima.
- Dobili smo prije dva tjedna i nagradu "Jutarnjeg lista" kao najbolji tradicionalni restoran u Hrvatskoj, a to je sve i zbog našeg kolektivnog rada, ali i zbog angažmana Hrvoja Zirojevića, jednog od najboljih chefova današnjice, kojeg smo konačno vratili u Split.
Imamo 72 zaposlenih i ponosam sam što smo omogućili malim poljoprivrednim proizvođačima i vinarima da svoje kvalitetne proizvode kroz našu kuhinju prezentiraju tržištu, što je prepoznato kod turista, a meni je najdraže što je prepoznato i u našoj županiji s ovom nagradom - zaključio je Balić.
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da je osim njihove sposobnosti i inteligencije bitna i pomoć Županije u suradnji s HGK-om.
- Svim mladim poduzetnicima smo jedan štap u njihovim poslovnim početcima, ako treba bit ćemo i više štapova koji su potrebni da mladi ljudi prohodaju u poslovnom svijetu. Ojačavamo IT sektor, iduće godine bi trebao proraditi i IT inkubator u Ulici Ruđera Boškovića.
Kroz projekt nagrade "Zlatne stine" koji smo pokrenuli za one uspješne koji su tek krenuli u ozbiljan poslovni svijet stvaramo pretpostavke da ti ljudi s vremenom dođu do ove razine uspješnosti kao i današnji laureati. Na sve vas apeliram, ulažite više u prostor Dalmatinske zagore, gdje god vam posao nije strogo vezan uz more - poručio je Boban.