StoryEditorOCM

austrijski ponosŽivot parobroda Medusa: promocija zanimljive knjige u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu

Piše M. ILIĆ
21. lipnja 2023. - 09:16

Hrvatski pomorski muzej Split predstavit će novo muzejsko izdanje - dvojezičnu monografiju "Život Meduse/The life of the Medusa", autora Željka Brguljana. Promocija je najavljena za utorak, 27. lipnja, s početkom u 19.30 sati, a knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Joško Belamarić, dr. sc. Ita Praničević Borovac i Branka Teklić.

Kako sam podnaslov knjige kaže u njoj se donose likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Meduse, parobroda austrijskog Lloyda. Medusini portreti kroz koje pratimo sudbinu broda od trenutka rađanja preko odrastanja do prvih borbi s morskim ciklonama potom slike s dalekih putovanja na zapad i istok svijeta – iz Brazila i Indije te slike koje su prikazivale Medusu na vrhuncu moći.

Na kraju priča završava portretom ranjene Meduse iz njenih zadnjih dana – s pokopa u dalekom Bengalskom zaljevu. Medusini sačuvani portreti svjedoče lijepe i teške trenutke u životu jednog broda, koji će prelazeći nepregledna oceanska prostranstva zauvijek nestati u jednoj olujnoj noći 1898. godine.

image

Najava promocije

28. travanj 2024 01:23