Brzi i jednostavni, recepti za mali budžet? Moramo priznati da danas nismo u raspoloženju za njih jer smo se malo zaželjeli onog osjećaja kad sebi priuštimo najbolje. Stoga smo vas, u suradnji sa Stilom podsjetili na jedan slavni i nama dragi recept s plodovima mora.
Špageti s dna mora druže se sa svim bićima koja tamo obitavaju - jastozima, rakovima, kozicama, školjkašima i lignjama. I baš im je dobro, a bit će i vama upustite li se u kuhanje ovog iznimno ukusnog jela. S obzirom na to da je uživati najbolje u društvu, sastojci koje navodimo izračunati su za šest ljudi.
Špageti s dna mora
Sastojci za večeru od šest ljudi:
1,5 kilograma rakova ili jastoga
30 grama maslaca
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
1 svježi crveni čili
450 grama dagnji
100 grama lignji
200 grama malih kozica
450 grama suhih špageta
30 grama peršina
1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja
Sastojci za umak:
3 režnja češnjaka
1 svježi crveni čili
maslinovo ulje
800 grama konzervi pulpe rajčice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Uronite rakove ili jastoga u kipuću vodu i kuhajte 15 minuta, a zatim izvadite. Kad se ohladi, izvadite sve meso iz ljuske i prstima ga usitnite na male komadiće.
Da biste napravili umak, izlupajte školjke valjkom i sitno nasjeckajte češnjak i čili. U lonac ulijte jednu žlicu maslinovog ulja i na umjerenoj vatri popržite češnjak i čili s praznom ljuskom i nogama jastoga/rakova. Dodajte rajčicu, razbijajući veće komade drvenom žlicom, te veliku čašu vode i pirjajte sve skupa jedan sat. Prođite kroz sito, izbacujući iz umaka ljuske i začinite do savršenstva morskom soli i crnim paprom.
Špagete kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama za pakiranje dok ne budu al dente i zatim ih ocijedite.
Otopite maslac i jednu žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Češnjak i čili sitno narežite, a zatim ih ubacite u tavu i lagano pržite. Izribajte i očistite dagnje, a lignje narežite. Pojačajte vatru, dodajte kozice i kuhajte dvije minute. Maknite s vatre i zatim uklonite sve dagnje koje se nisu otvorile.
Dodajte umak od rajčice, kuhanu tjesteninu i meso rakova ili jastoga. Listove peršina sitno nasjeckajte, a zatim ih dodajte u tavu i sve zajedno promiješajte.
Preklopite komad papira za pečenje veličine 60 centimetara puta 120 centimetara na pola kako biste odredili sredinu i onda ga otvorite na tepsiji. Smjesu morskih plodova stavite na sredinu papira. Istucite jaje, a zatim njime prijeđite preko svih rubova. Spojite dvije strane papira i dobro zatvorite. Kuhajte 10 minuta.