StoryEditorOCM

staro umijećeZanimljiva škola u Fažani: od ribara učili kako pravilno soliti, filetirati i marinirati srdele

Piše M. i.
2. svibnja 2023. - 11:13

Lijepo događanje održano je u Fažani ovog vikenda: Škola soljenja srdela, i to po 18. put na fažanskoj rivi.

Čak osamdesetak polaznika sudjelovalo je u ovoj edukaciji, pa su uz potporu fažanskih ribara soliti srdele, učili kako filetirati i marinirati ribu, a tom prigodom održana je i radionica izrade starih ribarskih alata.

Fažanska Škola soljenja sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu.

Sudionici ove škole okušali su se u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, učili kako u limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi su ponešto doznali o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima…

U sklopu otvaranja škole djeca sa Downovim sindromom su djelila svojih ruku napravljene kolače i pripravljala kavu za goste.

image
Visit Fažana
08. studeni 2024 07:40