Lijepo događanje održano je u Fažani ovog vikenda: Škola soljenja srdela, i to po 18. put na fažanskoj rivi.
Čak osamdesetak polaznika sudjelovalo je u ovoj edukaciji, pa su uz potporu fažanskih ribara soliti srdele, učili kako filetirati i marinirati ribu, a tom prigodom održana je i radionica izrade starih ribarskih alata.
Fažanska Škola soljenja sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu.
Sudionici ove škole okušali su se u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, učili kako u limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi su ponešto doznali o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima…
U sklopu otvaranja škole djeca sa Downovim sindromom su djelila svojih ruku napravljene kolače i pripravljala kavu za goste.