StoryEditorOCM

signali za pomoćUkrajinski kapetan i posada spasili brodolomce s ruskog trimarana u moru kod Čilea

Piše M.I.
23. ožujka 2023. - 09:17

Ruski trimaran "Russian Ocean Way" koji j još u srpnju 2021. godine krenuo na ambiciozno putovanje oko svijeta, doživio je brodolom kraj obale Čilea sredinom ožujka, nakon prijeđenih više od 13 tisuća nautičkih milja i 13 različitih zemalja na svom putovanju.

Zanimljivo je da je posadu trimarana spasila ukrajinska posada teretnog broda Sounion čiji je kapetan bio prisiljen pobjeći iz Mariupolja zbog ruske invazije Ukrajine.

Trimaran je doživiom brodolom jer ga je pogodilo veliko nevrijeme, a vjetar i valovi oštetili su kormilarnicu. S obzirom na to da se trimaran nije mogao popraviti, ruska posada je očajnički poslala signal za pomoć. Čileanski centar za koordinaciju spašavanja pronašao je obližnji bulker voljan priskočiti im u pomoć. Brod je bio Sounion pod zastavom Paname, kojim je upravljao Ukrajinac Laskaridis, a posadu su činili ukrajinski i filipinski pomorci.

Sounion je nakon pet sati potrage stigao na lice mjesta i ukrcao posadu na svoju palubu, a trimaran odvukao na sigurno.

Na trimaranu su se nalazili članovi Ruskog geografskog društva Evgenij Kovalevski i kapetan trimarana, prvak Rusije i Sibirskog saveznog okruga u jedrenju i član Ruskog geografskog društva. društva Stanislav Berezkin.

Posada inače napuhujućeg trimarana,tijekom putovanja snimala je video materijal za znanstvene radionice učenika i studenata, a sve povodom 250. obljetnice rođenja istraživača Ivana Kruzenšterna i 200. obljetnicei otkrića Antarktika od strane ruskih moreplovaca.

25. travanj 2024 11:33