U organizaciji Udruge Palagruza održan je "Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine" na Festivalu De Loire u Orleansu.
Na tom najvećem riječnom festivalu u Europi, Udruga Palagruza ponovo je izgradila svoju baraku za provedbu radionica za mlade i prezentaciju tradicionalne kuhinje. Bila je to prilika za jedinstvenu promociju Hrvatske koja je realizirana u suradnji sa Turističkom zajednicom Hrvatske, ured u Parizu i Turističkom zajednicom Otočac.
Festival je u pet dana posjetilo više do 700 tisuća posjetitelja, a u plovidbi Lorom sudjelovalo je više od 200 brodova. Poseban spektakl bili su noćna parada brodova na rijeci Loire i veličanstveni vatromet koji je trajao 30 minuta popraćenih glazbom.
Obzirom da festival posjeti i oko 40 tisuća djece i mladih naši predstavnici svaki dan provodili su radionice iz edukativnog programa "Barake Palagruzone" (gundula, kalanko, krocul i ribarska radionica).
Francuzi su pokazali veliki interes za jedinstven dizajn i način gradnje komiške gundule koji je bio prezentiran na gunduli u završnoj fazi gradnje i kroz radionicu sastavljanja kostura gundule ("dinosaur").
Za potrebe sudjelovanja u regatama i veslanju rijekom Lorom iz Komiže su dopremljene tri gundule: Jurkovica, Lucica i Papina, a iz grada Rochefort sur Loire stigla je i četvrta gundula Rochtitsa koju su 2017. izradile žene na festivalu u Morbihanu po vodstvom Nenada Zlodre I Mira Cvitkovića.
U Orleansu radionice gundule vodili su Miro Cvitković i Doris Radić-Samardžić. Posjetitelji su imali priliku upoznati se i s nastankom i povijesti komiške gundule, regatama, nastankom jedinstvenog dizajna i konstrukcije gundule kako bi se osmislila zanimljiva radionica i izradio kvalitetan brod sa što više segmenata tradicionalne gradnje.
Posjetitelja su bili oduševljeni i radionicama "kalanko". To je mali metalni brodić rađen u formi komiške Ofalkono gajete.
Na obalama Lore ribar Damir Karuza – Kalambera je postavio izložbu ribarskih alata, među kojima je nezaobilazna bila vrša za lov jastoga te su posjetitelji imali priliku upoznati specifičan, jedinstven i održiv način ribolova Komiže i Visa i od Kalambere naučiti kakao se srdele mogu ispeći " na rožnju".
Direktorica TZ Otočac Viktorija Rogić pripremila je zanimljiv postav fotografija i izložaka iz doline Gacke. Jedan od budućih zajedničkih projekta je dokumentiranje i priprema radionica " gacke plavi", broda koji se radio iz jednog komada. Plav je služila za prijevoz i košenje raslinja u koritu Gacke. Ujedno to je bio jedan od načina prehrane stoke u Gackoj dolini tijekom zime.
Također, posjetitelji su tako mogli probati: pogaču od slane ribe, brujet od sušene tabinje, bruskete sa inćunima i kaparama viškog arhipelaga, a dobru hranu pratila su i dobre rakje, likeri, Gin i vina koja su donirali: Vislander, Vinar Vuletin iz Kaštela i PZ Vis.
Posebno iznenađenje za Francuze je bila degustacija kaštelanskog Crljenka vinara Vuletina i priča o povezanosti Zinfandela i Crljenka iz Kaštela.
Tom prigodom organiziran je i Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine "La journée du patrimoine maritime et fluvial Croate" za koji su kuhari Šimun Mardešić, Damir Karuza i Mate Stanojević pripremali tradicionalna jela otoka Visa, a direktorica TZ Otočac pripremila je za posjetitelje degustaciju ličkih OPG proizvoda.