StoryEditorOCM

najsnažnije nogeUčenici iz Splita snimili raka babu: ‘Pogledajte kako se okreće, jedini smo to zabilježili...‘

Piše Mia Uzinić/SD
15. travnja 2024. - 08:39

Pomorska škola Split i učenička ekološka grupa "Zdravo more" nastavljaju doprinositi znanosti i okolišu. Nakon njihovog impresivnog inkubatora za lignje, ovaj put imaju jedinstvenu snimku s morskog dna koja prikazuje kuku, drugog naziva baba, u okretu! Riječ je o javnosti slabije poznatoj vrsti raka kojega je u Sredozemlju sve manje. 

- Pretražujući internetska "bespuća" došli smo do jednog zaključka. Naša snimka možda je do sada jedina koja bilježi trenutak okreta raka kuke s leđa na noge. Za razliku od drugih rakova, kuka je javnosti slabije poznata. Kod nas ga još zovu rak baba. Na žalost, sve ga je manje u Sredozemlju.

Tijekom snimanja iznenadilo nas je ponašanje kuke čiji je gotovo pravokutan oklop masivan i spljošten i to prije samog okreta. Naime, duže vremena se pravio da je mrtav, a u takvom stanju može biti i do pola sata. Nama je kuka zanimljiva jer, među rakovima, ima najsnažnije noge - napisali su u opisu objave na svom Instagram profilu te poručili da će ovu tvrdnju uskoro i dokazati. 

image
Instagram/zdravomore.eko

Pojasnili su da se kuke kreću sporo, ali mogu brzo pobjeći povlačeći repove i plivajući unatrag. Žive na stjenovitom dnu, u špiljama, kamenim procjepima, na pjeskovitim supstratima i u slojevima morske trave, ali radi lakšeg kretanja preferiraju tvrđu podlogu od tri do 100 metara dubine.

Hrane se mekušcima, bodljikašima, detritusom itd. Jestivi su, ali i pretjerano iskorišteni. Kuka može narasti do 45 centimetara i težiti maksimalno dva kilograma. Ovaj rak nema razvijena kliješta, a prepoznatljiv je po plavo-ljubičastoj boji na rubovima nogu i obrubu "štita" te je smeđecrvenkasta boje. 

27. travanj 2024 12:19