StoryEditorOCM

veliko moreU nedjelju iz Alicantea kreće prva etapa regate The Ocean race duge 31 tisuću nautičkih milja

Piše M.I.
12. siječnja 2023. - 10:34

Ove nedjelje, 15. siječnja iz Alicantea u Španjolskoj kreće prva etapa regate The Ocean race, duga oko 31 tisuću nautičkih milja. 

The Ocean Race je utrka jedrilica koja se održava diljem svijeta, a prvi put je održana 1973. godine. Nekad se zvala Whitbread Round the World Race, a godinama je bila poznata kao Volvo Ocean Race, no kasnije je ispao sponzorski naziv. Od 1988. održava se svake treće godine.

Ove godine jedri jedanaest posada u klasi IMOCA 60, te u klasi VO65. Pobjednik je ekipa koja završi u najkraćem vremenu. Jedri se u sedam etapa, preko Alicantea do Cabo Verdea, Cape Towna, Itajaija u Brazilu, newporta, Aarhusa, Haaga, a završit će u talijanskoj Genovi.

Posljednje izdanje utrke bilo je najbliže u povijesti, s Dongfeng Race Teamom Charlesa Caudreliera koji je pobijedio za samo 16 minuta nakon 126 dana regate.

Naglasak ovogodišnje regate je ekologija, pa su se jedriličari obvezali promovirati zaštitu oceana i prirode općenito, tijekom svojih objava, a tijekom regate prikupljat će razne meteorološke i druge podatke, uzorke mora i slično.

Uoči ove velike, održane su manje, in-port regate kako bi gledatelji mogli vidjeti izbliza ove tehnološki napredne jurilice.

Pogledajte galeriju.

 

27. travanj 2024 18:06