StoryEditorOCM

kalankoU Komiži se početkom svibnja sprema sjajan dječji festival posvećen maritimnoj baštini

Piše M. I.
9. travnja 2024. - 13:04

Od 1. do 5. svibnja u Komiži održat će se Dječji festival Kalanko, manifestacija namijenjena obiteljima s djecom predškolske i školske dobi, s ciljem promocije i očuvanja komiške maritimne baštine kao i stvaranje dodatnog sadržaja u razdoblju predsezone.

Kalanko je sinonim za dječju igre koja je nastala u ribarskoj Komiži još u 19. stoljeću. Fascinirana grčkim brodom Kalanko komiška djeca su gradila brodiće po uzoru na sve veće i tehnološki izazovnije brodove koji su im dolazili na dok. Upravo ta dječja igra inspiracija je za cijeli festival te festival s ponosom nosi ime Kalanko.

Svaku večer program završava zabavom na rivi; koncert dječjeg podmlatka Hrvatske gradske glazbe Vis, nekoliko dječjih koncerata, nastupi klauna i akrobata uz face painting.

Udruga Palagruza kroz pet radionica za različite dobne skupine educirat će posjetitelje o bogatoj komiškoj maritimnoj baštini (Mali brodograditelji, Izradimo gundulu, Kalanko, Kroculom ulicama Komiže, Škola škove). Djeca će iz prve ruke imati priliku postati mali brodograditelji, a poslije će se moći zaigrati ekološkim igračkama kojima su se nekad komiška djeca igrala.

Radionica "Naša Komiža" otkrit će nepoznate priče o Komiži iz perspektive njezine djece, a istovremeno uputiti ih u tajne glumačkog i filmskog zanata. Djeca će imati priliku učiti i maštati zajedno s glumcima Goranom Bogdanom i Jovanom Stojiljković, a zajedno s njima i djecom radit će filmski redatelj Želimir Žilnik.

image

Radionica Kalanko

Ljubica Vuko

Luka Nižetić, pjevač i ugostitelj otpjevat će nekoliko pjesma s djecom, a potom će se djecu naučiti kako se priprema komiška pogača.

Vanda Franičević, diplomirana povjesničarka umjetnosti, održat će tečaj komiškog govora uz čitanje i slušanje komiških facendi, a prema knjizi "Viški facendije" Joška Božanića. Uz pomoć računalne prezentacije, vizualnim sadržajem popratit će se sadržaj facendi i na taj način prezentirati tradicionalni način života naših predaka. Riječ je o povijesnim fotografijama i reprodukcijama umjetničkih djela Vinka Foretića, Đure Tiljka i drugih slikara modernista.

Komiški baletan Velimir Foretić adaptirao je bajku o ribaru i ribici Aleksandra Sergejeviča Puškina na komiški, a redatelj Filip Grinvald pretvorio ju je u glazbeno scensku predstavu.

Issa - Škola autonomija renomiranog filozofa Srećka Horvata za školarce (od 5-8 razreda, ali dobrodošli su i mlađi i stariji), namjerava polaznike upoznati s poviješću filozofije i filozofijskim mišljenjem kroz priču o Platonu na otoku Visu.

Radionicu "Filozofija za djecu: Platon na Visu" vodi Srećko Horvat.

Geopark Viški arhipelag kroz niz zabavno-edukativnih radionica učit će male posjetitelje o geologiji, oceanografiji i biologiji, tako ćemo zajedno gledati planktone pod mikroskopom ili učiti o poroznosti i filtraciji zajedno s našim geologom.

Arteza – obrt za umjetničko stvaranje pod vodstvom grafičke dizajnerice Biljane Šipuš zajedno s osnovnoškolcima izradit će mural za dječji vrtić, a mlađa djeca će ukrasiti rivu kredama kroz likovnu radionicu.

Violinistica Maša Ljotić Plichta održat će glazbenu radionicu za vrtićance i koncert za bebe.

Dramaturginja i spisateljica Jelena Paligorić Sinkević kroz kazališni projekt Rasti tematizirat će morski otpad. Djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta u 3 dana radionica iskoristit će prikupljeni otpad iz mora pomoću kojeg će napraviti lutkarsku predstavu.

Edukatorica za odgoj Mirta Primorac Šejić kroz interaktivne radionice bavit će se izazovima modernog roditeljstva i smjernicama za uspješno nošenje burnim emocijama na koje nailazimo putem.

image

Igračka Kalanko

Ljubica Vuko
29. travanj 2024 20:40