stdClass Object ( [id] => 1204703 [title] => Sve o štetnosti sunčevih zraka i zaštiti od njih: tanka košulja ima faktor 3, a maslinovo ulje 8! [alias] => sve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8 [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza?

Nakon toga smo se morali mazati raznim hidratantnim kremama, dok je koža pekla i zatezala samo tako! Sunčanje sve više postaje ozbiljna aktivnost. Kažu novine da Sunce više nije kao nekad, da grije drugačije, da smo uništili zaštitni ozonski sloj u atmosferi.

Prije nekih 50 ili više godina, djeca su odlazila na kupanje oko 11 sati, ručalo se na plaži, možda u kakvoj hladovini borova, ručalo se obilato svega i svačega što je dobra majka pripremila, jer će se... djeci otvoriti apetit...

Potom smo išli u more, jer je sunce najbolje grijalo baš tada, a kući smo se vraćali siti, umorni i crni! Radili smo baš sve ono što bi danas liječnici proglasili rizičnim ponašanjem. Smijali smo se bijelim turistima koji su pocrvenili kao rakovi. Pored njih, mi smo bili poput nekih heroja suživota s prirodom.

Pigmentni štit

O madežima, melanomima i opeklinama nitko nije razmišljao. Sunčeve ili ultraljubičaste zrake uobičajeno dijelimo na UVA, UVB i UVC. Ove potonje skoro uopće ne dopiru do Zemlje. Za lijepu i zdravo preplanulu kožu zaslužne su UVA zrake. No, je li takva koža baš zdrava?

Kad se koža izloži sunčevim UV zrakama, aktiviraju se kožne stanice melanociti koje stvaraju pigment melanin. Stanice taj pigment nakupljaju i tvore zaštitu koja djeluje poput nekakvog šatora ispod kojeg se sklanjamo od sunca. Nakupljanje pigmenta ima za posljedicu nastanak tamnije boje kože. Što je koža više izložena suncu, to će se i pigmentna zaštita više stvarati, a koža biti tamnija.

Osobe svjetlije puti ne mogu stvoriti dovoljno zaštitnog pigmenta i one su stoga posebno osjetljive na sunčeve zrake, pa i podložnije opeklinama. Kako bilo, zaboravlja se da čak ni osobe koje stvaraju puno melanina nisu nikad u cijelosti zaštićene.

Čak su i tamnoputiji ljudi, oni čija koža zadrži puno melanina, bez obzira izlagali se duže suncu ili ne, također podložni pojavi raka kože i drugim oštećenjima izazvanim suncem!

Mutacije DNK

Dragocjenu dopunsku zaštitu dat će razne zaštitne kreme! Danas specijalisti za kožne bolesti preporučuju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, premda se sve češće preporučuje zaštitni faktor 50! Taj broj je uvijek istaknut na pakiranju sredstva za sunčanje, uz uobičajenu kraticu SPF, što dolazi od engleskih riječi sun protection factor, odnosno faktor zaštite od sunca.

Pri sunčanju nastaju mikroskopska oštećenja stanica kože koja mogu provocirati nastanak stanica tumora. Oštećenje uključuje i mutacije DNK, promjene našeg temeljnog genetskog životnog biljega, pa nastaje neugodan i za liječenje zahtjevan rak kože, tzv. melanom. Manje strašne posljedice su slabljenje vezivnog tkiva s posljedičnom pojavom bora, obješene kože i tzv. sunčevih pjega.

---

image
Božo Radić/Ilustracija/Cropix
---

Što u stvari znači broj uz skraćenicu SPF? To je relativna mjera koja znači koliko dugo nas zaštitna krema može zaštititi od opasnih sunčevih zraka, posebno UVB, jer su baš one glavni uzročnici crvenila i opeklina.

Oštećuju vanjski sloj kože, tzv. epidermis, u kojem se tvore najčešći, premda i najmanje opasni kožni tumori. Smatra se da su ti tumori povezani s višegodišnjim nakupljanjem štetnih učinaka naših sunčanja.

Dometi zaštitinih krema

Za melanom se smatra da je izazvan kraćim, intenzivnim izlaganjem, baš poput onih nakon kojih nastaju opekline koje se pamte, one s jako bolnim crvenilom i mjehurima, poput opeklina od vruće vode ili pare. Uz pretpostavku da ih koristite ispravno, krema ili sprej oznake SPF 30 zaštitit će vas najviše do nekih 10 sati, ali samo ukoliko se ne kupate, ne brišete ručnikom, niti znojite. Malo teži slučaj na plaži, zar ne?

Također, intenzitet sunčevog zračenja mijenja se tijekom dana i nije isti na svim lokacijama. Zaštita mora biti djelotvorna protiv djelovanja i UVA i UVB zraka. UVA zrake mogu doprijeti do kožnog sloja dermisa koji se nalazi ispod epidermisa, oštećujući pri tome kolagena vlakna i elastično tkivo.

Baš se u tom sloju nalaze stanice koje su odgovorne za tamnjenje kože pa su UVA zrake dominantne u izazivanju kratkotrajnog tamnjenja kože. UVB zrake su odgovorne za dugotrajniju tamnoputost. Nema preparata koji bi pružao 100-postotnu zaštitu, ali se mnogi tome značajno približavaju. Preparati s visokim deklariranim brojem SPF ne štite puno više od onih s brojem 30 ili 50.

Tako primjerice SPF 15 pruža zaštitu od oko 93 posto, SPF 30 blokira 97 posto, SPF 50 do 98 posto, a SPF 100 blokira 99 posto zračenja. Stoga razni proizvodi zaštite protiv sunca mogu biti samo dio ukupnih mjera zaštite. Potrebno je učiniti još mali dodatni napor da bi zaštita bila učinkovitija.

Odjeća i kape

Treba se pokriti odjećom koja odbija sunčeve zrake, nositi šešir, boraviti što duže u hladovini i izbjegavati boravak, a svakako rad, na suncu između 10 i 16 sati. Ako na otvorenom brodu nemate tendu, onda bi neki mogli zaključiti da ste ga vjerojatno kupili samo za zimske ili noćne vožnje?

Ukoliko tijekom dana, a pogotovo ljeti, boravite u barčici, to neka obavezno bude pod tendom. Ne zaboravite ipak ponijeti zaštitnu kremu i kakav šešir sa širokim obodom.

Što mislite, zbog čega poznata Legija stranaca ima kapu baš onakvog modela, s platnenom zaštitom potiljka? Ili zbog čega tzv. tropski šešir izgleda baš onako? Ili zbog čega je sombrero baš takav kakav jest? Stotine godine iskustva i malo soli u glavi rezultiraju inteligentnim rješenjima!

Tanke, bijele, pamučne košulje dugih rukava bit će tek djelomice učinkovite. One imaju zaštitu koja je ekvivalentna SPF od tek 3! Dakle, nikako nisu dovoljne! No, zbog čega tanke? Stoga jer bi pod debljom tkaninom ljeti bilo pretoplo, ne bi bilo prozračno. Zbog čega pamučne? Stoga jer košulje od drugih materijala ne dišu, slabije ili nikako propuštaju zrak i znoj, a time i toplinu.

Zbog čega bijele? To će vam odmah znati reći svaki hajdukovac, ali bijelo, osim zbog tog najvažnijeg razloga na svijetu, mi u Splitu nosimo i stoga što bijela boja ne upija sunčevu toplinu, pa nositi odjeću bijele boje nije pokora u vrućim danima.

Bijele pamučne kape ili marame bit će dobra zaštita protiv djelovanja toplinskih zraka na glavu. U narodu zadarskog zaleđa postoji tradicija po kojoj za vrućih ljetnih dana čak i težaci u polju nose bijele ženske marame! Iskustvo je naučilo ljude što je dobro i pametno rješenje!

Domaći recepti

Premda u narodu, u mnogim medicinskim udžbenicima te na brojnim web-stranicama postoji uvriježen izraz sunčanica, takva bolest kao poseban medicinski entitet ne postoji. UV zrake ne prodiru preko kosti i stoga niti ne mogu doprijeti do moždanih ovojnica i podražiti ih, čime se najčešće objašnjava sunčanica.

Uglavnom se sunčanica miješa s toplinskim udarom, pri čemu je glava redovito tek najslabije zaštićena od topline, poremećajem koji nastaje pri izlaganju cijelog tijela suncu, što uključuje i gubitak tekućine iz tijela te zagrijavanje tijela, uz povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, povraćanje, glavobolju i, u rjeđim situacijama, neke druge izražene teže opće simptome.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Brojni su recepti i isprobana domaća sredstva zagarantirane učinkovitosti kojima se ublažuju posljedice neopreznog sunčanja. Načelo njihovog djelovanja je u tome što hlade i hidriraju kožu izvana. Jasno, koža mora biti hidrirana i iznutra. Nažalost, sve kreme svijeta neće spriječiti, možda nešto malo, starenje kože. Kalendar starosti kože okreće se jednako kao i kalendar našeg života; list po list, a broj listova je ograničen.

Raznovrsna prehrana i pravilan režim uzimanja tekućine će sasvim sigurno omogućiti da koža izgleda ljepše, bolje, mlađe, zdravije i zategnutije te da bude ipak otpornija na vanjske utjecaje pa tako i na sunce i isušivanje. Skupe i preskupe kreme, ulja, masti i pomasti, gelovi i mlijeka, eliksiri i tonici... nema čega sve nema, a učinak je nekad tako slabo vidljiv, zar ne?

Maslinovo ulje i pome

Puno manje je sredstava koja služe prirodnoj zaštiti od sunca. Među popularnijima, barem u Dalmaciji i Istri, je maslinovo ulje. Što kvalitetnije i skuplje maslinovo ulje, to kvalitetnija zaštita od sunca, krilatica je kojom se vode mnogi. No, je li baš tako? U liječenju opeklina od sunca također je popularno maslinovo ulje; čisto ili s dodatkom kantariona (gospine trave).

Premda za maslinovo ulje ima puno podataka o učinkovitosti i blagotvornom djelovanju u prevenciji i liječenju opeklina nakon sunčanja, za gospinu travu nema dovoljno uvjerljivih podataka koji bi mogli biti prihvatljivi prema suvremenim znanstvenim načelima, a to su prije svega dokazi. Gospina trava je i dalje predmetom istraživanja u medicini.

Zanimljivi su rezultati studije njemačkih istraživača o utjecaju prehrane u kojoj je bilo maslinovog ulja i rajčice, naših poma. Obje su namirnice bogate antioksidansima, spojeva koji blokiraju štetne slobodne kisikove radikale.

U skupini ispitanika koja je u prehrani uzimala te namirnice bilo je za trećinu manje crvenila nakon sunčanja nego u skupini koja ih nije uzimala. Premda istraživanje nije pokazalo neki visoki stupanj zaštite od sunca, ta je razlika ipak bila mjerljiva. No, to nikako ne znači da se sutra možete ići bez straha kupati u podne ako ste se danas najeli poma i maslinovog ulja! I zato još jednom - oprez!

Vitamini C i E

Budući da su dvije zanimljve tvari; likopeni u rajčici i fenoli u maslinovom ulju, posebno vrijedni antioksidansi, može se zaključiti da su određene navike u prehrani svakako korisne. A na hrvatskom Jadranu, gdje će sunce pržiti i ovoga ljeta, zna se - neće manjkati ni maslinovog ulja ni rajčica! Osim antioksidansa, za vitamine C i E te za mineral selenij je također poznato da pomažu održati vitalnost kože.

Vitamin E se zaista dodaje u neke preparate za liječenje opeklina od sunca, no ovdje ističemo njegovu važnost u prevenciji. Jako oprezni i odgovorni bi trebali biti ukoliko zaštitu svoje kože, ali i kože svoje dječice, prepuštamo samo i jedino tzv. prirodnim tvarima, najčešće raznim uljima, koja su osim toga redovito i puno skuplja, osobito ona koja imaju najviši SPF.

Sva ta prirodna ulja imaju barem neko blagotvorno djelovanje na kožu, ali njihova zaštitna moć slaba. Izražena kao SPF, nekima će biti pravo razočarenje, nekima novost, a nekima ni to neće biti dovoljan argument za oprez.

More ne pomaže

Mnogi će, da bi se osvježili, otići u more, ohladiti se, vjerujući da su na taj način spriječili opekline od sunca. No, ne ide to tako. Sunčeve zrake prodiru i do metra ispod površine, pa je jasno da se i pod morem zapravo sunčamo, pogotovo što je upadni kut sunčevih zraka okomitiji, odnosno što je sunce bliže zenitu, kad je i refleksija manja. Osvježavajuće djelovanje vode, morske ili neke druge, djeluje tako da u stvari niti ne osjetimo koliko smo se u već osunčali i ispekli.

Boraviti u hladovini, ispod krošnje kakvog bora, zaista je ugodno, osvježavajuće, hladi kožu i sprječava izravno djelovanje sunčevih zraka, ali ni u hladu nema apsolutne zaštite. Premda hladovina zaista blokira oko 50 posto zraka, reflektirane sunčeve zrake i tada dopiru do kože te se stoga možemo osunčati i u hladovini.

Pijesak, primjerice, reflektira čak oko 30 posto UV zraka, što je više nego dovoljno da i iz hladovine izađemo crveni! Na oko pola metra dubine, intenzitet zračenja je još uvijek oko 50 posto!

Melanom je česta pojava kod onih ribara i pomoraca koji veliki dio dana provedu na otvorenom, a pri tome kožu ne zaštite od sunca. Jako je zloćudan tumor kože i drugih tkiva, za kojeg se vjeruje da je izravno povezan s djelovanjem sunčevih zraka.

Koža pomoraca

U medicinskim se udžbenicima također spominje stari izraz cutis nautae (koža pomorca), kojim se opisuje izbrazdana koža na stražnjem dijelu vrata, često crvena i zadebljana, s brazdama u obliku romba. Općenito, sve osobe koje predugo borave na suncu zbog prirode svoga posla znaju često imati takve kronične kožne promjene.

Dobro se zaštititi znači namazati ili poprskati sprejem svaki dio kože lica i tijela barem pola sata prije izlaganja suncu. Ako se prije kupanja možda zaboravilo na mazanje, onda se treba namazati odmah po dolasku na plažu, djecu obavezno, a tih pola sata proboraviti u hladovini.

Zapamtite: što deblja hladovina to bolja zaštita! U prosjeku će vam za jedno mazanje biti potrebno do 50 ml proizvoda. Novi sloj treba namazati svaka dva sata, ali i nakon svakog brisanja ručnikom, kupanja ili tuširanja. Čak ako se i ne kupate, pojačano znojenje na suncu smanjuje učinkovitost prvog zaštitnog sloja pa je dobro nanijeti novi sloj nakon dva do tri sata.

Osobe s osjetljivom kožom trebale bi birati proizvode s najvišim zaštitnim faktorom, ali i dalje izbjegavati direktno izlaganje suncu. Ukoliko bi se izlagale suncu nezaštićene, kod takvih osoba bi već 15 do 30 minutra na suncu moglo biti dovoljno da se dobije crvenilo.

Sredstva za sunčanje u spreju su praktičnija. Najbolje se koriste tako da raspršivač držimo nad nekim dijelom tijela 3 do 4 sekunde, a potom tekućinu razmažemo rukom. Dermatolozi tada preporučuju minimalno SPF 30.

Indijski čaj

Općenito, na zaštitu treba misliti kad god izlažemo kožu suncu, a ne samo na plaži. Treba namazati i dio tijela ispod odjeće, pogotovo ispod bijele prozračne košulje ili majice jer ne štite dovoljno. Ne smijemo zaboraviti osjetljivu kožu ušiju i kapaka. Ako ne nosimo kapu, treba namazati i tjeme, za što će mnogima biti prihvatljivija lagana sredstva u spreju.

Zbog crvenila kože poslije sunčanja ne ide se na hitnu pomoć! Tamo će vas vjerojatno primiti i pregledati, ali zaista nema smisla da zbog neopreza i nemara dolazite u hitnu medicinsku službu u neko gluha doba noći.

U njezi bolne i opečene kože učinkoviti će biti mnogi kućni recepti. Pomoći će sve što hladi! Treba strpljivo mijenjati obloge od obične vode iz slavine ili bolje sobne temperature, ali ne i led. Neki vole staviti obloge od hladnog mlijeka ili pak jogurta, jer im to daje osobit osjećaj ugode.

Kod nas je manje popularno staviti obloge od crnog (indijskog) čaja ohlađenog na sobnu temperaturu. Treba pripremiti nešto jači čaj, od 3 ili 4 vrećice na pola litre vode, ohladiti ga na sobnu temperaturu i njime natopiti gazu koja se koristi kao oblog vrlo ugodnog učinka. Za druge će najprihvatljivije biti staviti oblog od sode bikarbone i to u omjeru jedna žličica na čašu vode sobne temperature. Djelovat će protiv kiselosti opečene kože i ublažiti crvenilo te osjećaj pečenja i svrbeža.

Sunce ima zube

Ukoliko su opekline drugog stupnja, s mjehurima, crvenilom i izrazitom bolnošću, možda će biti uputno potražiti medicinsku pomoć, pogotovo ukoliko je zahvaćena velika površina kože s više većih mjehura. Budite oprezni ukoliko su veliki mjehuri pukli, jer se mogu inficirati.

Nažalost, opekline zbog izlaganja suncu nisu jedini problem. Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak reakcije preosjetljivosti ukoliko osoba uzima neke lijekove, na kožu aplicira neke kreme ili bude u kontaktu s kakvim biljkama.

Pod djelovanjem sunčevih zraka nastat će kožne promjene koje nazivamo fotodermatozama. Ljudi često kažu da su dobili alergiju na sunce. Ukoliko primijetite kožne promjene koje ne možete objasniti samo kao opekline poslije sunčanja, javite se vašem liječniku.

I zapamtite, sunce ima zube, a sunčevi poljupci nekada znaju i zapeći, baš kao u pravoj ljubavi! Ugodno sunčanje i kupanje želim svima, uz što manje crvenila i mjehura!

---

ZAŠTITNA SNAGA NEKIH PRIRODNIH ULJA IZRAŽENA KAO SPF

- Ulje sjemenki crvenih malina do 50

. Ulje sjemenki mrkve do 40

. Ulje pšeničnih klica do 20

- Ulje avokada do 15

- Sojino ulje (ne GMO!) do 10

- Maslinovo ulje do 8

- Kokosovo ulje do 8

- Maslac afričke biljke shea do 6

- Ulje konoplje do 6

- Bademovo ulje do 5

- Sezamovo ulje do 4

- Ulje jojobe do 4

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ZVIZDAN UPEČE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza? KAD ZVIZDAN UPEČE 2 0 15415 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-06-20 13:45:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dr. sc. Nadan M. Petri, Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-30 13:31:58 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-30 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 122 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/06\/20\/22591586.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/20\/22011118.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/20\/21664232.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Ivo Ravli\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_22591586_1920.jpg":"1920x1080","k_22591586_1280.jpg":"1280x1280","k_22591586_1024.jpg":"1024x1024","k_22591586_640.jpg":"640x640","k_22591586_480.jpg":"480x480","k_22591586_340.jpg":"340x340","k_22591586_220.jpg":"220x220","o_22591586_1280.jpg":"1280x850","o_22591586_1024.jpg":"1024x680","o_22591586_640.jpg":"640x425","o_22591586_480.jpg":"480x318","o_22591586_340.jpg":"340x225","o_22591586_220.jpg":"220x146","h_22591586_1280.jpg":"1280x854","h_22591586_1024.jpg":"1024x683","h_22591586_640.jpg":"640x427","h_22591586_480.jpg":"480x320","h_22591586_340.jpg":"340x227","h_22591586_220.jpg":"220x147","pp_22591586_1280.jpg":"1280x1628","pp_22591586_1024.jpg":"1024x1303","pp_22591586_640.jpg":"640x814","pp_22591586_480.jpg":"480x611","pp_22591586_340.jpg":"340x432","pp_22591586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22011118_1920.jpg":"1920x1080","k_22011118_1280.jpg":"1280x1280","k_22011118_1024.jpg":"1024x1024","k_22011118_640.jpg":"640x640","k_22011118_480.jpg":"480x480","k_22011118_340.jpg":"340x340","k_22011118_220.jpg":"220x220","o_22011118_1280.jpg":"1280x853","o_22011118_1024.jpg":"1024x682","o_22011118_640.jpg":"640x426","o_22011118_480.jpg":"480x320","o_22011118_340.jpg":"340x226","o_22011118_220.jpg":"220x146","h_22011118_1280.jpg":"1280x854","h_22011118_1024.jpg":"1024x683","h_22011118_640.jpg":"640x427","h_22011118_480.jpg":"480x320","h_22011118_340.jpg":"340x227","h_22011118_220.jpg":"220x147","pp_22011118_1280.jpg":"1280x1628","pp_22011118_1024.jpg":"1024x1303","pp_22011118_640.jpg":"640x814","pp_22011118_480.jpg":"480x611","pp_22011118_340.jpg":"340x432","pp_22011118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21664232_1920.jpg":"1920x1080","k_21664232_1280.jpg":"1280x1280","k_21664232_1024.jpg":"1024x1024","k_21664232_640.jpg":"640x640","k_21664232_480.jpg":"480x480","k_21664232_340.jpg":"340x340","k_21664232_220.jpg":"220x220","o_21664232_1280.jpg":"1280x853","o_21664232_1024.jpg":"1024x682","o_21664232_640.jpg":"640x426","o_21664232_480.jpg":"480x320","o_21664232_340.jpg":"340x226","o_21664232_220.jpg":"220x146","h_21664232_1280.jpg":"1280x854","h_21664232_1024.jpg":"1024x683","h_21664232_640.jpg":"640x427","h_21664232_480.jpg":"480x320","h_21664232_340.jpg":"340x227","h_21664232_220.jpg":"220x147","pp_21664232_1280.jpg":"1280x1628","pp_21664232_1024.jpg":"1024x1303","pp_21664232_640.jpg":"640x814","pp_21664232_480.jpg":"480x611","pp_21664232_340.jpg":"340x432","pp_21664232_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7815818 Threads: 5 Questions: 1639262491 Slow queries: 4872203 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111482060 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/sve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8-1204703 [printLink] => /om/sa-svih-strana/sve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8-1204703?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648522 [name] => Nadan M. Petri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 21:07:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nadan-m-petri [link] => /tag/nadan-m-petri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 682873 [name] => koža sunce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 15:26:56 [main_article_id] => 0 [alias] => koza-sunce [link] => /tag/koza-sunce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 682874 [name] => zaštita kože od sunca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 15:26:56 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-koze-od-sunca [link] => /tag/zastita-koze-od-sunca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 682875 [name] => koža sunce UV faktor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 15:26:56 [main_article_id] => 0 [alias] => koza-sunce-uv-faktor [link] => /tag/koza-sunce-uv-faktor ) [4] => stdClass Object ( [id] => 682876 [name] => sunčanje opasnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 15:26:56 [main_article_id] => 0 [alias] => suncanje-opasnost [link] => /tag/suncanje-opasnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ZVIZDAN UPEČE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o štetnosti sunčevih zraka i zaštiti od njih: tanka košulja ima faktor 3, a maslinovo ulje 8! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/20/22591586.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/20/22591586.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/20/22011118.jpg [title] => Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/20/21664232.jpg [title] => Božo Radić/Ilustracija/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza?

Nakon toga smo se morali mazati raznim hidratantnim kremama, dok je koža pekla i zatezala samo tako! Sunčanje sve više postaje ozbiljna aktivnost. Kažu novine da Sunce više nije kao nekad, da grije drugačije, da smo uništili zaštitni ozonski sloj u atmosferi.

Prije nekih 50 ili više godina, djeca su odlazila na kupanje oko 11 sati, ručalo se na plaži, možda u kakvoj hladovini borova, ručalo se obilato svega i svačega što je dobra majka pripremila, jer će se... djeci otvoriti apetit...

Potom smo išli u more, jer je sunce najbolje grijalo baš tada, a kući smo se vraćali siti, umorni i crni! Radili smo baš sve ono što bi danas liječnici proglasili rizičnim ponašanjem. Smijali smo se bijelim turistima koji su pocrvenili kao rakovi. Pored njih, mi smo bili poput nekih heroja suživota s prirodom.

Pigmentni štit

O madežima, melanomima i opeklinama nitko nije razmišljao. Sunčeve ili ultraljubičaste zrake uobičajeno dijelimo na UVA, UVB i UVC. Ove potonje skoro uopće ne dopiru do Zemlje. Za lijepu i zdravo preplanulu kožu zaslužne su UVA zrake. No, je li takva koža baš zdrava?

Kad se koža izloži sunčevim UV zrakama, aktiviraju se kožne stanice melanociti koje stvaraju pigment melanin. Stanice taj pigment nakupljaju i tvore zaštitu koja djeluje poput nekakvog šatora ispod kojeg se sklanjamo od sunca. Nakupljanje pigmenta ima za posljedicu nastanak tamnije boje kože. Što je koža više izložena suncu, to će se i pigmentna zaštita više stvarati, a koža biti tamnija.

Osobe svjetlije puti ne mogu stvoriti dovoljno zaštitnog pigmenta i one su stoga posebno osjetljive na sunčeve zrake, pa i podložnije opeklinama. Kako bilo, zaboravlja se da čak ni osobe koje stvaraju puno melanina nisu nikad u cijelosti zaštićene.

Čak su i tamnoputiji ljudi, oni čija koža zadrži puno melanina, bez obzira izlagali se duže suncu ili ne, također podložni pojavi raka kože i drugim oštećenjima izazvanim suncem!

Mutacije DNK

Dragocjenu dopunsku zaštitu dat će razne zaštitne kreme! Danas specijalisti za kožne bolesti preporučuju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, premda se sve češće preporučuje zaštitni faktor 50! Taj broj je uvijek istaknut na pakiranju sredstva za sunčanje, uz uobičajenu kraticu SPF, što dolazi od engleskih riječi sun protection factor, odnosno faktor zaštite od sunca.

Pri sunčanju nastaju mikroskopska oštećenja stanica kože koja mogu provocirati nastanak stanica tumora. Oštećenje uključuje i mutacije DNK, promjene našeg temeljnog genetskog životnog biljega, pa nastaje neugodan i za liječenje zahtjevan rak kože, tzv. melanom. Manje strašne posljedice su slabljenje vezivnog tkiva s posljedičnom pojavom bora, obješene kože i tzv. sunčevih pjega.

---

image
Božo Radić/Ilustracija/Cropix
---

Što u stvari znači broj uz skraćenicu SPF? To je relativna mjera koja znači koliko dugo nas zaštitna krema može zaštititi od opasnih sunčevih zraka, posebno UVB, jer su baš one glavni uzročnici crvenila i opeklina.

Oštećuju vanjski sloj kože, tzv. epidermis, u kojem se tvore najčešći, premda i najmanje opasni kožni tumori. Smatra se da su ti tumori povezani s višegodišnjim nakupljanjem štetnih učinaka naših sunčanja.

Dometi zaštitinih krema

Za melanom se smatra da je izazvan kraćim, intenzivnim izlaganjem, baš poput onih nakon kojih nastaju opekline koje se pamte, one s jako bolnim crvenilom i mjehurima, poput opeklina od vruće vode ili pare. Uz pretpostavku da ih koristite ispravno, krema ili sprej oznake SPF 30 zaštitit će vas najviše do nekih 10 sati, ali samo ukoliko se ne kupate, ne brišete ručnikom, niti znojite. Malo teži slučaj na plaži, zar ne?

Također, intenzitet sunčevog zračenja mijenja se tijekom dana i nije isti na svim lokacijama. Zaštita mora biti djelotvorna protiv djelovanja i UVA i UVB zraka. UVA zrake mogu doprijeti do kožnog sloja dermisa koji se nalazi ispod epidermisa, oštećujući pri tome kolagena vlakna i elastično tkivo.

Baš se u tom sloju nalaze stanice koje su odgovorne za tamnjenje kože pa su UVA zrake dominantne u izazivanju kratkotrajnog tamnjenja kože. UVB zrake su odgovorne za dugotrajniju tamnoputost. Nema preparata koji bi pružao 100-postotnu zaštitu, ali se mnogi tome značajno približavaju. Preparati s visokim deklariranim brojem SPF ne štite puno više od onih s brojem 30 ili 50.

Tako primjerice SPF 15 pruža zaštitu od oko 93 posto, SPF 30 blokira 97 posto, SPF 50 do 98 posto, a SPF 100 blokira 99 posto zračenja. Stoga razni proizvodi zaštite protiv sunca mogu biti samo dio ukupnih mjera zaštite. Potrebno je učiniti još mali dodatni napor da bi zaštita bila učinkovitija.

Odjeća i kape

Treba se pokriti odjećom koja odbija sunčeve zrake, nositi šešir, boraviti što duže u hladovini i izbjegavati boravak, a svakako rad, na suncu između 10 i 16 sati. Ako na otvorenom brodu nemate tendu, onda bi neki mogli zaključiti da ste ga vjerojatno kupili samo za zimske ili noćne vožnje?

Ukoliko tijekom dana, a pogotovo ljeti, boravite u barčici, to neka obavezno bude pod tendom. Ne zaboravite ipak ponijeti zaštitnu kremu i kakav šešir sa širokim obodom.

Što mislite, zbog čega poznata Legija stranaca ima kapu baš onakvog modela, s platnenom zaštitom potiljka? Ili zbog čega tzv. tropski šešir izgleda baš onako? Ili zbog čega je sombrero baš takav kakav jest? Stotine godine iskustva i malo soli u glavi rezultiraju inteligentnim rješenjima!

Tanke, bijele, pamučne košulje dugih rukava bit će tek djelomice učinkovite. One imaju zaštitu koja je ekvivalentna SPF od tek 3! Dakle, nikako nisu dovoljne! No, zbog čega tanke? Stoga jer bi pod debljom tkaninom ljeti bilo pretoplo, ne bi bilo prozračno. Zbog čega pamučne? Stoga jer košulje od drugih materijala ne dišu, slabije ili nikako propuštaju zrak i znoj, a time i toplinu.

Zbog čega bijele? To će vam odmah znati reći svaki hajdukovac, ali bijelo, osim zbog tog najvažnijeg razloga na svijetu, mi u Splitu nosimo i stoga što bijela boja ne upija sunčevu toplinu, pa nositi odjeću bijele boje nije pokora u vrućim danima.

Bijele pamučne kape ili marame bit će dobra zaštita protiv djelovanja toplinskih zraka na glavu. U narodu zadarskog zaleđa postoji tradicija po kojoj za vrućih ljetnih dana čak i težaci u polju nose bijele ženske marame! Iskustvo je naučilo ljude što je dobro i pametno rješenje!

Domaći recepti

Premda u narodu, u mnogim medicinskim udžbenicima te na brojnim web-stranicama postoji uvriježen izraz sunčanica, takva bolest kao poseban medicinski entitet ne postoji. UV zrake ne prodiru preko kosti i stoga niti ne mogu doprijeti do moždanih ovojnica i podražiti ih, čime se najčešće objašnjava sunčanica.

Uglavnom se sunčanica miješa s toplinskim udarom, pri čemu je glava redovito tek najslabije zaštićena od topline, poremećajem koji nastaje pri izlaganju cijelog tijela suncu, što uključuje i gubitak tekućine iz tijela te zagrijavanje tijela, uz povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, povraćanje, glavobolju i, u rjeđim situacijama, neke druge izražene teže opće simptome.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Brojni su recepti i isprobana domaća sredstva zagarantirane učinkovitosti kojima se ublažuju posljedice neopreznog sunčanja. Načelo njihovog djelovanja je u tome što hlade i hidriraju kožu izvana. Jasno, koža mora biti hidrirana i iznutra. Nažalost, sve kreme svijeta neće spriječiti, možda nešto malo, starenje kože. Kalendar starosti kože okreće se jednako kao i kalendar našeg života; list po list, a broj listova je ograničen.

Raznovrsna prehrana i pravilan režim uzimanja tekućine će sasvim sigurno omogućiti da koža izgleda ljepše, bolje, mlađe, zdravije i zategnutije te da bude ipak otpornija na vanjske utjecaje pa tako i na sunce i isušivanje. Skupe i preskupe kreme, ulja, masti i pomasti, gelovi i mlijeka, eliksiri i tonici... nema čega sve nema, a učinak je nekad tako slabo vidljiv, zar ne?

Maslinovo ulje i pome

Puno manje je sredstava koja služe prirodnoj zaštiti od sunca. Među popularnijima, barem u Dalmaciji i Istri, je maslinovo ulje. Što kvalitetnije i skuplje maslinovo ulje, to kvalitetnija zaštita od sunca, krilatica je kojom se vode mnogi. No, je li baš tako? U liječenju opeklina od sunca također je popularno maslinovo ulje; čisto ili s dodatkom kantariona (gospine trave).

Premda za maslinovo ulje ima puno podataka o učinkovitosti i blagotvornom djelovanju u prevenciji i liječenju opeklina nakon sunčanja, za gospinu travu nema dovoljno uvjerljivih podataka koji bi mogli biti prihvatljivi prema suvremenim znanstvenim načelima, a to su prije svega dokazi. Gospina trava je i dalje predmetom istraživanja u medicini.

Zanimljivi su rezultati studije njemačkih istraživača o utjecaju prehrane u kojoj je bilo maslinovog ulja i rajčice, naših poma. Obje su namirnice bogate antioksidansima, spojeva koji blokiraju štetne slobodne kisikove radikale.

U skupini ispitanika koja je u prehrani uzimala te namirnice bilo je za trećinu manje crvenila nakon sunčanja nego u skupini koja ih nije uzimala. Premda istraživanje nije pokazalo neki visoki stupanj zaštite od sunca, ta je razlika ipak bila mjerljiva. No, to nikako ne znači da se sutra možete ići bez straha kupati u podne ako ste se danas najeli poma i maslinovog ulja! I zato još jednom - oprez!

Vitamini C i E

Budući da su dvije zanimljve tvari; likopeni u rajčici i fenoli u maslinovom ulju, posebno vrijedni antioksidansi, može se zaključiti da su određene navike u prehrani svakako korisne. A na hrvatskom Jadranu, gdje će sunce pržiti i ovoga ljeta, zna se - neće manjkati ni maslinovog ulja ni rajčica! Osim antioksidansa, za vitamine C i E te za mineral selenij je također poznato da pomažu održati vitalnost kože.

Vitamin E se zaista dodaje u neke preparate za liječenje opeklina od sunca, no ovdje ističemo njegovu važnost u prevenciji. Jako oprezni i odgovorni bi trebali biti ukoliko zaštitu svoje kože, ali i kože svoje dječice, prepuštamo samo i jedino tzv. prirodnim tvarima, najčešće raznim uljima, koja su osim toga redovito i puno skuplja, osobito ona koja imaju najviši SPF.

Sva ta prirodna ulja imaju barem neko blagotvorno djelovanje na kožu, ali njihova zaštitna moć slaba. Izražena kao SPF, nekima će biti pravo razočarenje, nekima novost, a nekima ni to neće biti dovoljan argument za oprez.

More ne pomaže

Mnogi će, da bi se osvježili, otići u more, ohladiti se, vjerujući da su na taj način spriječili opekline od sunca. No, ne ide to tako. Sunčeve zrake prodiru i do metra ispod površine, pa je jasno da se i pod morem zapravo sunčamo, pogotovo što je upadni kut sunčevih zraka okomitiji, odnosno što je sunce bliže zenitu, kad je i refleksija manja. Osvježavajuće djelovanje vode, morske ili neke druge, djeluje tako da u stvari niti ne osjetimo koliko smo se u već osunčali i ispekli.

Boraviti u hladovini, ispod krošnje kakvog bora, zaista je ugodno, osvježavajuće, hladi kožu i sprječava izravno djelovanje sunčevih zraka, ali ni u hladu nema apsolutne zaštite. Premda hladovina zaista blokira oko 50 posto zraka, reflektirane sunčeve zrake i tada dopiru do kože te se stoga možemo osunčati i u hladovini.

Pijesak, primjerice, reflektira čak oko 30 posto UV zraka, što je više nego dovoljno da i iz hladovine izađemo crveni! Na oko pola metra dubine, intenzitet zračenja je još uvijek oko 50 posto!

Melanom je česta pojava kod onih ribara i pomoraca koji veliki dio dana provedu na otvorenom, a pri tome kožu ne zaštite od sunca. Jako je zloćudan tumor kože i drugih tkiva, za kojeg se vjeruje da je izravno povezan s djelovanjem sunčevih zraka.

Koža pomoraca

U medicinskim se udžbenicima također spominje stari izraz cutis nautae (koža pomorca), kojim se opisuje izbrazdana koža na stražnjem dijelu vrata, često crvena i zadebljana, s brazdama u obliku romba. Općenito, sve osobe koje predugo borave na suncu zbog prirode svoga posla znaju često imati takve kronične kožne promjene.

Dobro se zaštititi znači namazati ili poprskati sprejem svaki dio kože lica i tijela barem pola sata prije izlaganja suncu. Ako se prije kupanja možda zaboravilo na mazanje, onda se treba namazati odmah po dolasku na plažu, djecu obavezno, a tih pola sata proboraviti u hladovini.

Zapamtite: što deblja hladovina to bolja zaštita! U prosjeku će vam za jedno mazanje biti potrebno do 50 ml proizvoda. Novi sloj treba namazati svaka dva sata, ali i nakon svakog brisanja ručnikom, kupanja ili tuširanja. Čak ako se i ne kupate, pojačano znojenje na suncu smanjuje učinkovitost prvog zaštitnog sloja pa je dobro nanijeti novi sloj nakon dva do tri sata.

Osobe s osjetljivom kožom trebale bi birati proizvode s najvišim zaštitnim faktorom, ali i dalje izbjegavati direktno izlaganje suncu. Ukoliko bi se izlagale suncu nezaštićene, kod takvih osoba bi već 15 do 30 minutra na suncu moglo biti dovoljno da se dobije crvenilo.

Sredstva za sunčanje u spreju su praktičnija. Najbolje se koriste tako da raspršivač držimo nad nekim dijelom tijela 3 do 4 sekunde, a potom tekućinu razmažemo rukom. Dermatolozi tada preporučuju minimalno SPF 30.

Indijski čaj

Općenito, na zaštitu treba misliti kad god izlažemo kožu suncu, a ne samo na plaži. Treba namazati i dio tijela ispod odjeće, pogotovo ispod bijele prozračne košulje ili majice jer ne štite dovoljno. Ne smijemo zaboraviti osjetljivu kožu ušiju i kapaka. Ako ne nosimo kapu, treba namazati i tjeme, za što će mnogima biti prihvatljivija lagana sredstva u spreju.

Zbog crvenila kože poslije sunčanja ne ide se na hitnu pomoć! Tamo će vas vjerojatno primiti i pregledati, ali zaista nema smisla da zbog neopreza i nemara dolazite u hitnu medicinsku službu u neko gluha doba noći.

U njezi bolne i opečene kože učinkoviti će biti mnogi kućni recepti. Pomoći će sve što hladi! Treba strpljivo mijenjati obloge od obične vode iz slavine ili bolje sobne temperature, ali ne i led. Neki vole staviti obloge od hladnog mlijeka ili pak jogurta, jer im to daje osobit osjećaj ugode.

Kod nas je manje popularno staviti obloge od crnog (indijskog) čaja ohlađenog na sobnu temperaturu. Treba pripremiti nešto jači čaj, od 3 ili 4 vrećice na pola litre vode, ohladiti ga na sobnu temperaturu i njime natopiti gazu koja se koristi kao oblog vrlo ugodnog učinka. Za druge će najprihvatljivije biti staviti oblog od sode bikarbone i to u omjeru jedna žličica na čašu vode sobne temperature. Djelovat će protiv kiselosti opečene kože i ublažiti crvenilo te osjećaj pečenja i svrbeža.

Sunce ima zube

Ukoliko su opekline drugog stupnja, s mjehurima, crvenilom i izrazitom bolnošću, možda će biti uputno potražiti medicinsku pomoć, pogotovo ukoliko je zahvaćena velika površina kože s više većih mjehura. Budite oprezni ukoliko su veliki mjehuri pukli, jer se mogu inficirati.

Nažalost, opekline zbog izlaganja suncu nisu jedini problem. Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak reakcije preosjetljivosti ukoliko osoba uzima neke lijekove, na kožu aplicira neke kreme ili bude u kontaktu s kakvim biljkama.

Pod djelovanjem sunčevih zraka nastat će kožne promjene koje nazivamo fotodermatozama. Ljudi često kažu da su dobili alergiju na sunce. Ukoliko primijetite kožne promjene koje ne možete objasniti samo kao opekline poslije sunčanja, javite se vašem liječniku.

I zapamtite, sunce ima zube, a sunčevi poljupci nekada znaju i zapeći, baš kao u pravoj ljubavi! Ugodno sunčanje i kupanje želim svima, uz što manje crvenila i mjehura!

---

ZAŠTITNA SNAGA NEKIH PRIRODNIH ULJA IZRAŽENA KAO SPF

- Ulje sjemenki crvenih malina do 50

. Ulje sjemenki mrkve do 40

. Ulje pšeničnih klica do 20

- Ulje avokada do 15

- Sojino ulje (ne GMO!) do 10

- Maslinovo ulje do 8

- Kokosovo ulje do 8

- Maslac afričke biljke shea do 6

- Ulje konoplje do 6

- Bademovo ulje do 5

- Sezamovo ulje do 4

- Ulje jojobe do 4

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix Božo Radić/Ilustracija/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/sve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8-1204703 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ff68106ea88f951fb96a013a464d3a06d7044b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+%C5%A1tetnosti+sun%C4%8Devih+zraka+i+za%C5%A1titi+od+njih%3A+tanka+ko%C5%A1ulja+ima+faktor+3%2C+a+maslinovo+ulje+8%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8-1204703 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsve-o-stetnosti-suncevih-zraka-i-zastiti-od-njih-tanka-kosulja-ima-zastitni-faktor-3-a-maslinovo-ulje-8-1204703 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ZVIZDAN UPEČE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KAD ZVIZDAN UPEČESve o štetnosti sunčevih zraka i zaštiti od njih: tanka košulja ima faktor 3, a maslinovo ulje 8!

Piše Dr. sc. Nadan M. Petri, Hrvatsko društvo za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split
30. lipnja 2022. - 15:10

Ima li nekog tko nije osjetio posljedice sunčanja u obliku opeklina na koži, slabije ili jače izraženih, čak i nakon sunčanja koje je naizgled proteklo uredno i pri čemu smo se pridržavali mjera opreza?

Nakon toga smo se morali mazati raznim hidratantnim kremama, dok je koža pekla i zatezala samo tako! Sunčanje sve više postaje ozbiljna aktivnost. Kažu novine da Sunce više nije kao nekad, da grije drugačije, da smo uništili zaštitni ozonski sloj u atmosferi.

Prije nekih 50 ili više godina, djeca su odlazila na kupanje oko 11 sati, ručalo se na plaži, možda u kakvoj hladovini borova, ručalo se obilato svega i svačega što je dobra majka pripremila, jer će se... djeci otvoriti apetit...

Potom smo išli u more, jer je sunce najbolje grijalo baš tada, a kući smo se...

15. svibanj 2024 20:54