StoryEditorOCM

‘sea for life‘Splitski studenti iz udruge Oceanus pokreću veliku eko akciju na Šolti

Piše M. ILIĆ
18. travnja 2023. - 08:33

U sklopu brojnih događanja povodom Europskog dana pomorstva koji se obilježava 20. svibnja, na Šolti će se održati velika ekoakcija "Sea for Life" koju provodi splitska udruga Oceanus koja okuplja studente sa Sveučilišnog odjela za studije mora.

- Radi se o projektu koji provode u suradnji sa Predstavništvom europske komisije u Hrvatskoj. Sve je zamišljeno kao ekološka akcija na Šolti u mjestu Nečujam gdje će oko 50-ak ljudi sudjelovati u akciji čišćenja podmorja, dok će jedini izranjati otpad drugi će pak taj isti razvrstavati i spremati za odvoz.

Za to vrijeme neki od volonetara udruge održavati će edukaciju za djecu osnovnoškolce vezano za razvrstavanje otpada te očuvanju mora.

Upravo ova eko akcija jedna je od više od 400 događanja u sklopu obiježavanja Europskog dana pomorstva diljem Europe. Sa preko 68000 km obale Europa je jako povezana sa morem, te njeno pomorstvo direktno utječe na ekomnomiju, kulturu, hranu ali i povijest - kažu iz ove udruge koja djeluje još od 2006. godine kao neprofitna udruga koja okuplja studente sa Sveučilišnog odjela za studije mora s ciljem promicanje biologije i tehnologije mora te morskog ribarstva kao struke, poticanje i unapređenje kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativno-istraživačkih djelatnosti studenata. Bave se vrednovanjem, očuvanjem i zaštitom prirode i biološke raznolikosti. U svrhu toga redovno organiziraju razne eko akcije kao i edukacije za djecu i mlade.

- Danas udruga broji 40-ak članova, a namjera je da se što veći broj studenata nižih godina uključi u aktivnosti udruge što se srećom svake godine i događa.

Danas pak udruga broji mnoge studente iz ostalih sastanica Sveučilišta u Splitu što pokazuje da su studenti društveno odgovorni te ih zanima ekologija i očuvanje mora - kažu.

Do sada su članovi ove udruge sudjelovali u preko 80 aktivnosti što edukacija, eko akcija i istraživanja. U više od 80 ekoloških akcija diljem Dalmacije, iz morskih dubina izvukli su 20 tisuća kg otpada, u akcijama surađivali sa HRM, PIK Sveučilišta u Splitu, udrugom Nautilus, organizacijskim odborom Plave čistke, udrugom Lacerta, REK Solin, RK Big Blue, PIK Mornar, REK HVIDR-a Split i ostalima.

image

Projekt Sea for Life

Nedavno su proveli hvalevrijedni projekt ‘Volim more‘ gdje su kroz radionice djecu upoznali sa morskim organizmima, njihovom anatomijom, morfološkim prilagodbama, ulozi u hranidbenom lancu, posebnim zanimljivostima, opasnostima koje antropogeni utjecaj predstavlja morskim organizmima, štetnosti otpada i sl.

- Projekt koji je trenutno aktualan, ali i bitan s obzirom na sve veći ribolov na Jadranu, radi se o SEA ID aplikaciji. Zbog prekomjernog ulova više od 80 posto komercijalno važnih vrsta riba ugroženo te bi ova naša aplikacija trebala pomoći u prepoznavanju morskih organizama koji su ugroženi.

Projektni tim se sa aplikacijom još od 2021. godine predstavlja javnosti na brojnim start up natjecanjima osvojivši brojne nagrade.

Projekt "Moje more" bi se provodio već četvrtu godinu za redom, a zamišljen je kao znanstveno-edukacijskog projek kojim želimo djeci, učenicima, studentima i građanima prikazati ozbiljan utjecaj plastike i ostalog otpada na naše more - najavili su ovi vrijedni studenti.

28. travanj 2024 16:09