StoryEditorOCM

Croatia nautic showSjajna radionica u Marini Kaštela: mališani se okušali u jedrenju radio-upravljanim brodovima

Piše Sandra Barčot
20. travnja 2024. - 10:14

- Pojaj..., daj mi vode, alo‘ sudac iman protest... – čula se kakafonija zvukova, glasova onih dječjih uzbuđenih ali i zapovjednih, uz gat Marine Kaštela u Kaštel Gomilici, tijekom održavanja drugog dana sajma "Croatia nautic show – 16. izdanja Dana hrvatske male brodogradnje".

Reklo bi se vozi se regata za prvaka svijeta, kad tamo dječica, neki po prvi puta uzeli joystick u ruke i upravljaju s kopna modelima u moru.

- Ja znam jedriti, kao i Bruna, mi smo članovi JK Trogira, jedrimo u optimistima – dok prati među valovima kako brodi njegov model, radio-upravljana jedrilica, ozbiljno, opasno nam zbori Noel. Tek je deset godina tom malom Trogiraninu, no hrabro se uhvatio u koštac sa jedrilicom na uzburkanim valovima, dok spomenuta Bruna, a njoj je 12 godina, prati pomno svoj brod.

image

Noel iz Trogira u ‘akciji‘

Sandra Barčot

Dio su oni "male" flote one dječje, koja je u sklopu ovogodišnjeg bogatog programa sajma, onog međugeneracijskog prijenosa znanja i vještina, sudjelovala u radionici i prezentaciju radio-upravljanih jedrilica "Roditelji biraju brodove, mi ih gradimo i jedrimo".

Sve se u organizaciji Zajednice tehničke kulture Split, Udruge " Meštri od tehnike", Jedriličarskog kluba Zenta i Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Pa su djeca pomno pratila sva upustva voditelja edukacije za djecu o morskim vještinama, trenera i jedriličar JK Zente Bruna Marevića, dok su na ekranu mogli popratiti i bogatu galeriju brodova-maketa djelo meštra od drveta Željka Udovča.

I nakon što su "složili" modele, zavidali, namistili sve ono bitno, jedra trimali, djeca su i zajedrila – točnije njihovo modeli dok su oni s kopna njima upravljali s joystickom.

- Prvi mi je ovo put. Baš je dobro – koncizno, dok pomno sluša upute trenera Bruna otkriva nam šestogodišnja Barbara, a još jedna Trogirka, osmogodišnja Kjara imala je također životnu premijeru u upravljanju modelima u moru.

Ni Kaštelanke, blizanke Antonija i Ivona, 11-godišnjakinje iz Kaštel Kambelovca, nisu krile zadovoljstvo odrađenom radionicom, a poglavito jedrenjem:

- Odlično je, lipo...

Takvi su utisci djece koja su se i sama okušala kako je to upravljati jedrilicom, te nam samo ostaje pozvati i druge mališane koji žele jedriti i danas (subota) na sajmu u Marini Kaštela, da dođu u 16 sati na radionicu koju će održati trostruki svjetski prvak s radio-upravljanim jedrilicama, još jedan "zentaš" svjetskog imena Zvonko Jelačić.

02. svibanj 2024 04:13