StoryEditorOCM

velika britanijaOtkrivena nova vrsta morskog puža: vrhunski su grabežljivci, a narastu do pet centimetara

Piše Z.K./JL
2. ožujka 2024. - 10:09

U vodama Velike Britanije otkrivena je nova vrsta morskog puža. Stvorenje, koje je nazvano Pleurobranchaea britannica, pripada skupini koja se inače nalazi u toplijim vodama, ali koja je očito migrirala prema sjeveru zbog klimatskih promjena.

Ross Bullimore iz Centra za znanost o okolišu, hrani i akvakulturi (CEFAS) došao je do slučajnog otkrića. Iako se u morima oko njegove domovine nalazi stotinjak različitih vrsta morskih puževa, on je na prvi pogled shvatio da je riječ o nekome posebnom. Kasnije istraživanje Sveučilišta u Cadizu pokazalo kako se zaista radi o vrsti koja znanstvenicima do sada nije bila poznata.

Članovi skupine kojoj pripada nova vrsta - Pleurobranchaea - obično se nalaze u sjevernoj Španjolskoj, Senegalu i diljem Sredozemnog mora.

- Uzbudljivo je vidjeti da rutinska istraživanja mora još uvijek mogu dovesti do otkrića. Bio je potreban samo kratki pregled dvaju primjeraka kako bismo bili sigurni da smo naletjeli na vrstu Pleurobranchaea. To je bilo uzbudljivo jer nijedna druga vrsta iz ovog roda nije dokumentirana u vodama Ujedinjenog Kraljevstva ili čak ovako daleko na sjeveru. Često postoji pretpostavka da znamo sve što se može znati o vrstama koje se nalaze u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, ali ovo samo pokazuje da ima još toliko toga za naučiti u našem dvorištu - rekao je Ross Bullimore.

Iako su morski puževi malena stvorenja, koja maksimalno narastu do pet centimetara, poznati su kao vrhunski grabežljivci. Osim po svojoj ljepoti, poznati su i po tome što su osjetljivi na promjene svih vrsta - bilo da je riječ o klimatskim ili onima koje se događaju zbog direktnog utjecaja ljudi, piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 07:29