StoryEditorOCM

ide u mirovinuNosač aviona Giuseppe Garibaldi, ponos talijanske ratne mornarice, postaje muzej

Piše M. I.
22. kolovoza 2024. - 11:26

Vojni brod "Giuseppe Garibaldi", nosač zrakoplova talijanske ratne mornarice, bit će prenamjenjen u muzej, te mjesto za obuku o talijanskoj mornarici i Mediteranu, piše corrieremarittimo.it.

Ovaj brod, simbol talijanske mornarice, ove godine slavi 40. rođendan no odluka je da ga se umirovi. Njegovo konačno odredište bit će luka Genova.

Projekt rekonstrukcije vojnog broda u muzej slijedit će primjer nosača zrakoplova USS Intrepid koji je postao jednom od turističkih atrakcija New Yorka. 

Garibaldi je u službu uveden 30. rujna 1985., klasificiran kao CVS-ASW (Anti-Submarine Warfare Aircraft Carrier) nosač za protupodmorničku borbu. Matična luka mu je Taranto. U vrijeme ulaska u službu bio je najmanji nosač zrakoplova u aktivnoj službi na svijetu.

Uz mnoge vojne misije, uobičajena zadaća talijanskog nosača aviona bila je patroliranje Mediteranom u sklopu Europske misije spašavanja izbjeglica koji se nađu na moru, a svojedobno je bio mjesto lidera Njemačke, Francuske i Italije kako bi raspravljali o položaju Europske unije nakon Brexita.

image
seaforces.org
15. rujan 2024 06:46