stdClass Object ( [id] => 1143988 [title] => Najpoznatije i najuzbudljivije ronilačke destinacije: atraktivne olupine brodova i zrakoplova nalaze se diljem svijeta, ovo je naš top 10 [alias] => najpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10 [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Širom svijeta nalaze se olupine plovila i zrakoplova koje mame brojne ronioce da zarone, vide ih izbliza, dotaknu rukom i obavezno se snime za uspomenu.

Budući da na svim meridijanima, uključujući i Jadran, postoji puno takvih podvodnih atrakcija, trebalo bi puno stranica Otvorenog mora da ih samo nabrojimo. Zbog toga smo ovoga puta odabrali samo 10 olupina koje već godinama visoko kotiraju na top listama ronilačkih destinacija.

MS Zenobia

Kod grada Larnake na Cipru nalazi se olupina 178 m dugog i 28 m širokog švedskog Ro/Ro trajekta MS Zenobia. Izgrađen je za brodara Rederi AB Nordo u škveru ​Kockums Varv u Švedskoj, a potonuo je u lipnju 1980. nakon isplovljavanja iz Malmöa prema Tartousu u Siriji, zbog problema s pumpama i balastom.

---

image
Zenobia 
Shutterstock
---

Tijekom potonuća na 1500 metara od obale, srećom, nitko nije stradao, ali je vrijednost tereta od 104 kamiona bila oko 200 milijuna funti. Zenobia se nalazi na oko 40 m dubine, na njoj su još uvijek pričvršćeni kamioni i 2003. se našla na Top 10 Wreck Diving listi britanskog dnevnika The Times.

Drevni brod u Turskoj

Još 1982. je spužvar Mehmed Cakir iz Yalikavaka slučajno pronašao ostatke drevnog broda u Mediteranu na 9,7 km od Uluburun rta u jugozapadnoj Turskoj. Službena arheološka istraživanja trajala su od 1984. do 1994., a ispostavilo se kako je drveni brod s 20 tona tereta potonuo prije otprilike 3300 godina u kasnom brončanom dobu.

Svih 18.000 njegovih artefakata je tijekom 22.413 zarona izvučeno i pohranjeno u Bodrum muzeju podvodne arheologije, ali ronioci ni dandanas ne gube nadu kako će na 50 m dubine pronaći još koji drevni predmet iz doba egipatske kraljice Nefertiti.

---

image
Shutterstock
---

Usput rečeno, Uluburun olupina je bila najstarija olupina ikad pronađena sve do 2016. kada je u zaljevu Marmaris Hisaronu otkriven trgovački brod civilizacije Minoan star 4000 godina.

Olupine na Bahamima

Na dnu mora kod Bahama nalazi se veliko groblje brodova. Mnogi od njih su na malim dubinama, pa se do njih može doći i bez upotrebe scuba opreme. Zbog prozirnoga mora i sunčeva svjetla na ostacima plovila brzo rastu koralji koji privlače brojne ribe. Među najpoznatije olupine u plitkome spadaju jedrenjak nazvan Sugar Wreck (6 m dubine), Hesperus je na 4,5 m, dok Sapona leži na 6,2 m. Malo dublje su smještene olupine plovila Sea Viking (20 m), Willaurie (16,7 m), Le Salle (21 m) i David Tucker II (15,2 m).

---

image
Sea Viking 
Shutterstock
---

Potopljeni Corsair F4U

Kod otoka Oahu na Havajima nalaze se odlično očuvani ostaci američkog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata Chance Vought F4U Corsair. Zrakoplov opremljen s jednim 18-cilindarskim radial motorom Pratt & Whitney R-2800 sudjelovao je u zračnim dvobojima na Pacifiku, ali je na dnu mora završio 1946. godine tijekom trenažnog leta iz Pearl Harbora jer je ostao bez goriva. Pilot se spasio i doplivao do kopna, a Corsair je ostao na 33 m dubine, djelomično obložen morskom vegetacijom.

---

image
Corsair 
Shutterstock
---

SS President Coolidge

SS President Coolidge je američki luksuzni putnički prekooceanski brod dug 187,5 metara, sagrađen od 1930. do 1931. godine u brodogradilištu​ Newport News. Nakon napada Japanaca na Pearl Harbor 1941. služio je za transport vojnika i opreme, ali je 26. listopada 1942. naletio na dvije podvodne mine ulazeći u luku Espiritu Santo na Novim Hibridima, koji su danas dio okruga Vanuatua.

Zapovjednik Henry Nelson je nakon uvida u opseg počinjene štete na trupu zaključio kako je najbolje nasukati brod i iskrcati ljude. U samo 90 minuta 5340 vojnika i članova posade je bez panike napustilo President Coolidge, ali je na njemu ostala sva oprema koju su htjeli izvlačiti kasnije.

No, brod se nakon evakuacije ljudstva vrlo brzo nagnuo i potonuo, te zbog nagiba terena skliznuo na veću dubinu. Nekim čudom, tijekom havarije smrtno su stradale samo dvije osobe. Od 1980. je dopušteno rekreacijsko ronjenje na ovom plovilu, čija se prova nalazi na 21 metar, a krma na 73 m dubine. The Times je ostatke SS President Coolidge 2007. svrstao među Top 10 ronilačkih destinacija.

SS Andrea Doria

Prekooceanski ljepotan SS Andrea Doria, dug 213,8 i širok 27,5 m, sagrađen je u škveru Ansaldo Shipyard u Genovi, a na svoje prvo putovanje je zaplovio 14. siječnja 1953. godine. Naveden kao najbrži, najveći i najsigurniji bio je ponos cijele Italije sve do tragičnog sudara 26. srpnja 1956. sa švedskim brodom MS Stockholm kod Nantucketa.

Upola manji Stockholm je pogodio bok talijanskog broda pod kutom od 90 stupnjeva, ali je teško oštećeni Adrea Doria plutao još 11 sati prije potonuća, te je spriječena tragedija nalik potonuću Titanica jer se iskrcalo 1663 ljudi.

Ipak, tragična bilanca nesreće bila je 46 mrtvih. Talijanski prekooceanski brod leži na 58 m dubine i zovu ga Mount Everest scuba ronilaca, jer do njega mogu doći samo najsposobniji ronioci. Unatoč svemu, zbog niskih temperatura, jakih podvodnih struja i sedimenta koji vidljivost ponekad može smanjiti na nulu, roneći do olupine Andrea Dorie do sada je život izgubilo 16 ronilaca.

---

---

Bombarder B-17F Blackjack

Američki bombarder B-17F zvani Blackjack ubraja se među najveće podvodne atrakcije Papue Nove Gvineje. Leteća tvrđava je među prvima (serijski broj 41-24521) ove klase izišla iz Boeingove tvornice u Seattleu, u srpnju 1942. godine, a nadimak Blackjack dobila je zbog karata za tu igru, koje je posada nacrtala na trupu kao zaštitni znak.

Kao član Bomb grupe 43 stacionirane u Zapadnoj Australiji B-17F obavljao je borbene akcije bez problema do 11. lipnja 1943. Leteća tvrđava je te noći ispustila tovar razornih bombi na japanski aerodrom u Rabaulu, ali je na povratku prema Port Moresbyu upala u oluju. Osim toga, došlo je do tehničkih problema s motorima na desnom krilu, a gorivo je zbog promjene smjera bilo na izmaku, pa je posada odlučila aterirati u more kod sela Boga Boga u zaljevu​ Milne Bay.

Prisilno slijetanje je odlično obavio kopilot Joseph Moore, pa se svih 10 članova posade spasilo plivanjem do obale. Blackjack je kratko nakon toga potonuo na 50 m dubine, gdje ga je tek 1986. pronašao ronilac Rob Pearce. Olupina B-17F Blackjack je odlično očuvana, leži na bijelom pijesku gdje je vidljivost često vrlo dobra, a cilj je uglavnom iskusnih ronilaca.

USS Oriskany

USS Oriskany (CV/CVA-34), poznat i po nadimku Moćni O, američki je nosač zrakoplova klase​ Essex. Napravljen je u škveru New York Naval od 1944. do 1945., a sudjelovao je u operacijama u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Nosač dug 271 i širok 39 m u aktivnoj je službi bio do 30. rujna 1976. kada ga je US Navy odlučila potopiti i pretvoriti u umjetni koraljni greben, što je nakon opsežnih priprema i učinjeno kod Pensacole na Floridi 17. svibnja 2006. godine. Mighty O sada ima drugi nadimak – Great Carrier Reef, leži na dubini od 40 m i na raspolaganju je rekreativnim scuba roniocima. Londonski The Times ga je također uvrstio među Top 10 svjetskih ronilačkih destinacija.

San Francisco Maru

U škveru ​Kawasaki u Kobeu je 1919. za Yamashista Kisen Line brodara izgrađen japanski putničko-transportni brod San Francisco Maru dužine 117 i širine 15,5 m. Tijekom Drugog svjetskog rata prevozio je trupe i vojnu opremu za Japansku carsku mornaricu, a potopljen je 17. veljače 1944. u Truck Lagoonu u Mikroneziji, tijekom napada savezničkih zrakoplova koji su ga šest puta pogodili bombama težine 500 kg.

Olupinu je 1969. godine na dubini od 70 m pronašao slavni francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau. Na njemu su danas još uvijek kamioni i druga vojna oprema, kao i tri 7,4 tone teška tenka 95 Ha-Go, opremljena topovima od 37 mm.

---

image
San Francisco Maru
Shutterstock
---

Jedan od njih je dobro očuvan, dok su preostala dva teško oštećena. San Francisco Maru je tijekom godina postao jedna od najposjećenijih ronilačkih destinacija na Pacifiku.

Fujikawa Maru

Transportni brod Fujikawa Maru napravljen je u škveru ​Mitsubishi Zosensho u Nagasakiju, a 1938. je ušao u sastav flote japanske kompanije Toyo Kaiun Kisen Kaisha. Početkom Drugog svjetskog rata, Japanci su ga koristili za transport trupa i vojne opreme.

Međutim, potopljen je 18. veljače 1944. tijekom Operacije Hailstone kada su ga torpedima i bombama napali američki zrakoplovi. Fujikava Maru dužine 133,3 m sada leži na 34 m dubine Truk Lagoona kod otoka Eten i na njemu su još uvijek 4 zrakoplova – tri A6M Zeroa i jedan A5M Claude, kao i pramčani top od 152 mm.

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

Aquaviews je ovu japansku olupinu smjestio na 4. mjesto najatraktivnijih ronilačkih destinacija na svijetu.

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zaroni koji se pamte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Zaroni koji se pamte 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-10-16 22:32:52 [created_by] => 3260 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-18 11:39:24 [modified_by] => 3260 [publish_up] => 2021-11-18 11:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045272.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045220.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045222.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045224.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045226.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045228.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045230.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045232.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045234.jpg","\/images\/slike\/2018\/10\/17\/20045244.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Fujikawa Maru","Fujikawa Maru","Fujikawa Maru","San Francisco Maru","","Zenobia\u00a0","Corsair\u00a0","Sea Viking\u00a0","Bodrum, Turkey - 30 May 2010: Bodrum Castle, Underwater Archaeological Museum, Uluburun Bronze Age Wreck, oldest shipwreck ever found."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1099","hd_20045272_1920.jpg":"1920x1080","k_20045272_1280.jpg":"1280x1280","k_20045272_1024.jpg":"1024x1024","k_20045272_640.jpg":"640x640","k_20045272_480.jpg":"480x480","k_20045272_340.jpg":"340x340","k_20045272_220.jpg":"220x220","o_20045272_1280.jpg":"1280x732","o_20045272_1024.jpg":"1024x586","o_20045272_640.jpg":"640x366","o_20045272_480.jpg":"480x274","o_20045272_340.jpg":"340x194","o_20045272_220.jpg":"220x125","h_20045272_1280.jpg":"1280x854","h_20045272_1024.jpg":"1024x683","h_20045272_640.jpg":"640x427","h_20045272_480.jpg":"480x320","h_20045272_340.jpg":"340x227","h_20045272_220.jpg":"220x147","pp_20045272_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045272_1024.jpg":"805x1024","pp_20045272_640.jpg":"503x640","pp_20045272_480.jpg":"377x480","pp_20045272_340.jpg":"267x340","pp_20045272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_20045220_1920.jpg":"1920x1080","k_20045220_1280.jpg":"1280x1280","k_20045220_1024.jpg":"1024x1024","k_20045220_640.jpg":"640x640","k_20045220_480.jpg":"480x480","k_20045220_340.jpg":"340x340","k_20045220_220.jpg":"220x220","o_20045220_1280.jpg":"1280x854","o_20045220_1024.jpg":"1024x683","o_20045220_640.jpg":"640x427","o_20045220_480.jpg":"480x320","o_20045220_340.jpg":"340x226","o_20045220_220.jpg":"220x146","h_20045220_1280.jpg":"1280x854","h_20045220_1024.jpg":"1024x683","h_20045220_640.jpg":"640x427","h_20045220_480.jpg":"480x320","h_20045220_340.jpg":"340x227","h_20045220_220.jpg":"220x147","pp_20045220_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045220_1024.jpg":"805x1024","pp_20045220_640.jpg":"503x640","pp_20045220_480.jpg":"377x480","pp_20045220_340.jpg":"267x340","pp_20045220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20045222_1920.jpg":"1920x1080","k_20045222_1280.jpg":"1280x1280","k_20045222_1024.jpg":"1024x1024","k_20045222_640.jpg":"640x640","k_20045222_480.jpg":"480x480","k_20045222_340.jpg":"340x340","k_20045222_220.jpg":"220x220","o_20045222_1280.jpg":"1280x960","o_20045222_1024.jpg":"1024x768","o_20045222_640.jpg":"640x480","o_20045222_480.jpg":"480x360","o_20045222_340.jpg":"340x255","o_20045222_220.jpg":"220x165","h_20045222_1280.jpg":"1280x854","h_20045222_1024.jpg":"1024x683","h_20045222_640.jpg":"640x427","h_20045222_480.jpg":"480x320","h_20045222_340.jpg":"340x227","h_20045222_220.jpg":"220x147","pp_20045222_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045222_1024.jpg":"805x1024","pp_20045222_640.jpg":"503x640","pp_20045222_480.jpg":"377x480","pp_20045222_340.jpg":"267x340","pp_20045222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x955","hd_20045224_1920.jpg":"1920x1080","k_20045224_1280.jpg":"1280x1280","k_20045224_1024.jpg":"1024x1024","k_20045224_640.jpg":"640x640","k_20045224_480.jpg":"480x480","k_20045224_340.jpg":"340x340","k_20045224_220.jpg":"220x220","o_20045224_1280.jpg":"1280x636","o_20045224_1024.jpg":"1024x509","o_20045224_640.jpg":"640x318","o_20045224_480.jpg":"480x238","o_20045224_340.jpg":"340x169","o_20045224_220.jpg":"220x109","h_20045224_1280.jpg":"1280x854","h_20045224_1024.jpg":"1024x683","h_20045224_640.jpg":"640x427","h_20045224_480.jpg":"480x320","h_20045224_340.jpg":"340x227","h_20045224_220.jpg":"220x147","pp_20045224_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045224_1024.jpg":"805x1024","pp_20045224_640.jpg":"503x640","pp_20045224_480.jpg":"377x480","pp_20045224_340.jpg":"267x340","pp_20045224_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_20045226_1920.jpg":"1920x1080","k_20045226_1280.jpg":"1280x1280","k_20045226_1024.jpg":"1024x1024","k_20045226_640.jpg":"640x640","k_20045226_480.jpg":"480x480","k_20045226_340.jpg":"340x340","k_20045226_220.jpg":"220x220","o_20045226_1280.jpg":"1280x854","o_20045226_1024.jpg":"1024x683","o_20045226_640.jpg":"640x427","o_20045226_480.jpg":"480x320","o_20045226_340.jpg":"340x226","o_20045226_220.jpg":"220x146","h_20045226_1280.jpg":"1280x854","h_20045226_1024.jpg":"1024x683","h_20045226_640.jpg":"640x427","h_20045226_480.jpg":"480x320","h_20045226_340.jpg":"340x227","h_20045226_220.jpg":"220x147","pp_20045226_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045226_1024.jpg":"805x1024","pp_20045226_640.jpg":"503x640","pp_20045226_480.jpg":"377x480","pp_20045226_340.jpg":"267x340","pp_20045226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_20045228_1920.jpg":"1920x1080","k_20045228_1280.jpg":"1280x1280","k_20045228_1024.jpg":"1024x1024","k_20045228_640.jpg":"640x640","k_20045228_480.jpg":"480x480","k_20045228_340.jpg":"340x340","k_20045228_220.jpg":"220x220","o_20045228_1280.jpg":"1280x856","o_20045228_1024.jpg":"1024x685","o_20045228_640.jpg":"640x428","o_20045228_480.jpg":"480x321","o_20045228_340.jpg":"340x227","o_20045228_220.jpg":"220x147","h_20045228_1280.jpg":"1280x854","h_20045228_1024.jpg":"1024x683","h_20045228_640.jpg":"640x427","h_20045228_480.jpg":"480x320","h_20045228_340.jpg":"340x227","h_20045228_220.jpg":"220x147","pp_20045228_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045228_1024.jpg":"805x1024","pp_20045228_640.jpg":"503x640","pp_20045228_480.jpg":"377x480","pp_20045228_340.jpg":"267x340","pp_20045228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20045230_1920.jpg":"1920x1080","k_20045230_1280.jpg":"1280x1280","k_20045230_1024.jpg":"1024x1024","k_20045230_640.jpg":"640x640","k_20045230_480.jpg":"480x480","k_20045230_340.jpg":"340x340","k_20045230_220.jpg":"220x220","o_20045230_1280.jpg":"1280x853","o_20045230_1024.jpg":"1024x682","o_20045230_640.jpg":"640x426","o_20045230_480.jpg":"480x320","o_20045230_340.jpg":"340x226","o_20045230_220.jpg":"220x146","h_20045230_1280.jpg":"1280x854","h_20045230_1024.jpg":"1024x683","h_20045230_640.jpg":"640x427","h_20045230_480.jpg":"480x320","h_20045230_340.jpg":"340x227","h_20045230_220.jpg":"220x147","pp_20045230_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045230_1024.jpg":"805x1024","pp_20045230_640.jpg":"503x640","pp_20045230_480.jpg":"377x480","pp_20045230_340.jpg":"267x340","pp_20045230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_20045232_1920.jpg":"1920x1080","k_20045232_1280.jpg":"1280x1280","k_20045232_1024.jpg":"1024x1024","k_20045232_640.jpg":"640x640","k_20045232_480.jpg":"480x480","k_20045232_340.jpg":"340x340","k_20045232_220.jpg":"220x220","o_20045232_1280.jpg":"1280x856","o_20045232_1024.jpg":"1024x685","o_20045232_640.jpg":"640x428","o_20045232_480.jpg":"480x321","o_20045232_340.jpg":"340x227","o_20045232_220.jpg":"220x147","h_20045232_1280.jpg":"1280x854","h_20045232_1024.jpg":"1024x683","h_20045232_640.jpg":"640x427","h_20045232_480.jpg":"480x320","h_20045232_340.jpg":"340x227","h_20045232_220.jpg":"220x147","pp_20045232_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045232_1024.jpg":"805x1024","pp_20045232_640.jpg":"503x640","pp_20045232_480.jpg":"377x480","pp_20045232_340.jpg":"267x340","pp_20045232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20045234_1920.jpg":"1920x1080","k_20045234_1280.jpg":"1280x1280","k_20045234_1024.jpg":"1024x1024","k_20045234_640.jpg":"640x640","k_20045234_480.jpg":"480x480","k_20045234_340.jpg":"340x340","k_20045234_220.jpg":"220x220","o_20045234_1280.jpg":"1280x851","o_20045234_1024.jpg":"1024x681","o_20045234_640.jpg":"640x425","o_20045234_480.jpg":"480x319","o_20045234_340.jpg":"340x226","o_20045234_220.jpg":"220x146","h_20045234_1280.jpg":"1280x854","h_20045234_1024.jpg":"1024x683","h_20045234_640.jpg":"640x427","h_20045234_480.jpg":"480x320","h_20045234_340.jpg":"340x227","h_20045234_220.jpg":"220x147","pp_20045234_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045234_1024.jpg":"805x1024","pp_20045234_640.jpg":"503x640","pp_20045234_480.jpg":"377x480","pp_20045234_340.jpg":"267x340","pp_20045234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_20045244_1920.jpg":"1920x1080","k_20045244_1280.jpg":"1280x1280","k_20045244_1024.jpg":"1024x1024","k_20045244_640.jpg":"640x640","k_20045244_480.jpg":"480x480","k_20045244_340.jpg":"340x340","k_20045244_220.jpg":"220x220","o_20045244_1280.jpg":"1280x856","o_20045244_1024.jpg":"1024x685","o_20045244_640.jpg":"640x428","o_20045244_480.jpg":"480x321","o_20045244_340.jpg":"340x227","o_20045244_220.jpg":"220x147","h_20045244_1280.jpg":"1280x854","h_20045244_1024.jpg":"1024x683","h_20045244_640.jpg":"640x427","h_20045244_480.jpg":"480x320","h_20045244_340.jpg":"340x227","h_20045244_220.jpg":"220x147","pp_20045244_1280.jpg":"1006x1280","pp_20045244_1024.jpg":"805x1024","pp_20045244_640.jpg":"503x640","pp_20045244_480.jpg":"377x480","pp_20045244_340.jpg":"267x340","pp_20045244_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7859894 Threads: 2 Questions: 1644221109 Slow queries: 4888217 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111602985 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/najpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10-1143988 [printLink] => /om/sa-svih-strana/najpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10-1143988?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656768 [name] => ronilačke destinacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 12:31:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ronilacke-destinacije [link] => /tag/ronilacke-destinacije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656769 [name] => najpoznatije ronilačke destinacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 12:31:47 [main_article_id] => 0 [alias] => najpoznatije-ronilacke-destinacije [link] => /tag/najpoznatije-ronilacke-destinacije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 397167 [name] => olupine brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olupine-brodova [link] => /tag/olupine-brodova ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656770 [name] => olupine zrakoplova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 12:31:47 [main_article_id] => 0 [alias] => olupine-zrakoplova [link] => /tag/olupine-zrakoplova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zaroni koji se pamte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najpoznatije i najuzbudljivije ronilačke destinacije: atraktivne olupine brodova i zrakoplova nalaze se diljem svijeta, ovo je naš top 10 [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3260 [name] => Željko Simunić [username] => zeljko.simunic [email] => zeljko.simunic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$2dTHC6E6JKxXZQhLPHc1duOpzkg2uCgPXZWnHVdyQDw9ueBy.ppmW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zeljko-simunic-3260 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1774 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/56939905c2f0af4a521e539bff3e8bbf?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045272.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045272.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045220.jpg [title] => ShutterstockFujikawa Maru ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045222.jpg [title] => ShutterstockFujikawa Maru ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045224.jpg [title] => ShutterstockFujikawa Maru ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045226.jpg [title] => ShutterstockSan Francisco Maru ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045228.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045230.jpg [title] => ShutterstockZenobia  ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045232.jpg [title] => ShutterstockCorsair  ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045234.jpg [title] => ShutterstockSea Viking  ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/10/17/20045244.jpg [title] => ShutterstockBodrum, Turkey - 30 May 2010: Bodrum Castle, Underwater Archaeological Museum, Uluburun Bronze Age Wreck, oldest shipwreck ever found. ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Širom svijeta nalaze se olupine plovila i zrakoplova koje mame brojne ronioce da zarone, vide ih izbliza, dotaknu rukom i obavezno se snime za uspomenu.

Budući da na svim meridijanima, uključujući i Jadran, postoji puno takvih podvodnih atrakcija, trebalo bi puno stranica Otvorenog mora da ih samo nabrojimo. Zbog toga smo ovoga puta odabrali samo 10 olupina koje već godinama visoko kotiraju na top listama ronilačkih destinacija.

MS Zenobia

Kod grada Larnake na Cipru nalazi se olupina 178 m dugog i 28 m širokog švedskog Ro/Ro trajekta MS Zenobia. Izgrađen je za brodara Rederi AB Nordo u škveru ​Kockums Varv u Švedskoj, a potonuo je u lipnju 1980. nakon isplovljavanja iz Malmöa prema Tartousu u Siriji, zbog problema s pumpama i balastom.

---

image
Zenobia 
Shutterstock
---

Tijekom potonuća na 1500 metara od obale, srećom, nitko nije stradao, ali je vrijednost tereta od 104 kamiona bila oko 200 milijuna funti. Zenobia se nalazi na oko 40 m dubine, na njoj su još uvijek pričvršćeni kamioni i 2003. se našla na Top 10 Wreck Diving listi britanskog dnevnika The Times.

Drevni brod u Turskoj

Još 1982. je spužvar Mehmed Cakir iz Yalikavaka slučajno pronašao ostatke drevnog broda u Mediteranu na 9,7 km od Uluburun rta u jugozapadnoj Turskoj. Službena arheološka istraživanja trajala su od 1984. do 1994., a ispostavilo se kako je drveni brod s 20 tona tereta potonuo prije otprilike 3300 godina u kasnom brončanom dobu.

Svih 18.000 njegovih artefakata je tijekom 22.413 zarona izvučeno i pohranjeno u Bodrum muzeju podvodne arheologije, ali ronioci ni dandanas ne gube nadu kako će na 50 m dubine pronaći još koji drevni predmet iz doba egipatske kraljice Nefertiti.

---

image
Shutterstock
---

Usput rečeno, Uluburun olupina je bila najstarija olupina ikad pronađena sve do 2016. kada je u zaljevu Marmaris Hisaronu otkriven trgovački brod civilizacije Minoan star 4000 godina.

Olupine na Bahamima

Na dnu mora kod Bahama nalazi se veliko groblje brodova. Mnogi od njih su na malim dubinama, pa se do njih može doći i bez upotrebe scuba opreme. Zbog prozirnoga mora i sunčeva svjetla na ostacima plovila brzo rastu koralji koji privlače brojne ribe. Među najpoznatije olupine u plitkome spadaju jedrenjak nazvan Sugar Wreck (6 m dubine), Hesperus je na 4,5 m, dok Sapona leži na 6,2 m. Malo dublje su smještene olupine plovila Sea Viking (20 m), Willaurie (16,7 m), Le Salle (21 m) i David Tucker II (15,2 m).

---

image
Sea Viking 
Shutterstock
---

Potopljeni Corsair F4U

Kod otoka Oahu na Havajima nalaze se odlično očuvani ostaci američkog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata Chance Vought F4U Corsair. Zrakoplov opremljen s jednim 18-cilindarskim radial motorom Pratt & Whitney R-2800 sudjelovao je u zračnim dvobojima na Pacifiku, ali je na dnu mora završio 1946. godine tijekom trenažnog leta iz Pearl Harbora jer je ostao bez goriva. Pilot se spasio i doplivao do kopna, a Corsair je ostao na 33 m dubine, djelomično obložen morskom vegetacijom.

---

image
Corsair 
Shutterstock
---

SS President Coolidge

SS President Coolidge je američki luksuzni putnički prekooceanski brod dug 187,5 metara, sagrađen od 1930. do 1931. godine u brodogradilištu​ Newport News. Nakon napada Japanaca na Pearl Harbor 1941. služio je za transport vojnika i opreme, ali je 26. listopada 1942. naletio na dvije podvodne mine ulazeći u luku Espiritu Santo na Novim Hibridima, koji su danas dio okruga Vanuatua.

Zapovjednik Henry Nelson je nakon uvida u opseg počinjene štete na trupu zaključio kako je najbolje nasukati brod i iskrcati ljude. U samo 90 minuta 5340 vojnika i članova posade je bez panike napustilo President Coolidge, ali je na njemu ostala sva oprema koju su htjeli izvlačiti kasnije.

No, brod se nakon evakuacije ljudstva vrlo brzo nagnuo i potonuo, te zbog nagiba terena skliznuo na veću dubinu. Nekim čudom, tijekom havarije smrtno su stradale samo dvije osobe. Od 1980. je dopušteno rekreacijsko ronjenje na ovom plovilu, čija se prova nalazi na 21 metar, a krma na 73 m dubine. The Times je ostatke SS President Coolidge 2007. svrstao među Top 10 ronilačkih destinacija.

SS Andrea Doria

Prekooceanski ljepotan SS Andrea Doria, dug 213,8 i širok 27,5 m, sagrađen je u škveru Ansaldo Shipyard u Genovi, a na svoje prvo putovanje je zaplovio 14. siječnja 1953. godine. Naveden kao najbrži, najveći i najsigurniji bio je ponos cijele Italije sve do tragičnog sudara 26. srpnja 1956. sa švedskim brodom MS Stockholm kod Nantucketa.

Upola manji Stockholm je pogodio bok talijanskog broda pod kutom od 90 stupnjeva, ali je teško oštećeni Adrea Doria plutao još 11 sati prije potonuća, te je spriječena tragedija nalik potonuću Titanica jer se iskrcalo 1663 ljudi.

Ipak, tragična bilanca nesreće bila je 46 mrtvih. Talijanski prekooceanski brod leži na 58 m dubine i zovu ga Mount Everest scuba ronilaca, jer do njega mogu doći samo najsposobniji ronioci. Unatoč svemu, zbog niskih temperatura, jakih podvodnih struja i sedimenta koji vidljivost ponekad može smanjiti na nulu, roneći do olupine Andrea Dorie do sada je život izgubilo 16 ronilaca.

---

---

Bombarder B-17F Blackjack

Američki bombarder B-17F zvani Blackjack ubraja se među najveće podvodne atrakcije Papue Nove Gvineje. Leteća tvrđava je među prvima (serijski broj 41-24521) ove klase izišla iz Boeingove tvornice u Seattleu, u srpnju 1942. godine, a nadimak Blackjack dobila je zbog karata za tu igru, koje je posada nacrtala na trupu kao zaštitni znak.

Kao član Bomb grupe 43 stacionirane u Zapadnoj Australiji B-17F obavljao je borbene akcije bez problema do 11. lipnja 1943. Leteća tvrđava je te noći ispustila tovar razornih bombi na japanski aerodrom u Rabaulu, ali je na povratku prema Port Moresbyu upala u oluju. Osim toga, došlo je do tehničkih problema s motorima na desnom krilu, a gorivo je zbog promjene smjera bilo na izmaku, pa je posada odlučila aterirati u more kod sela Boga Boga u zaljevu​ Milne Bay.

Prisilno slijetanje je odlično obavio kopilot Joseph Moore, pa se svih 10 članova posade spasilo plivanjem do obale. Blackjack je kratko nakon toga potonuo na 50 m dubine, gdje ga je tek 1986. pronašao ronilac Rob Pearce. Olupina B-17F Blackjack je odlično očuvana, leži na bijelom pijesku gdje je vidljivost često vrlo dobra, a cilj je uglavnom iskusnih ronilaca.

USS Oriskany

USS Oriskany (CV/CVA-34), poznat i po nadimku Moćni O, američki je nosač zrakoplova klase​ Essex. Napravljen je u škveru New York Naval od 1944. do 1945., a sudjelovao je u operacijama u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Nosač dug 271 i širok 39 m u aktivnoj je službi bio do 30. rujna 1976. kada ga je US Navy odlučila potopiti i pretvoriti u umjetni koraljni greben, što je nakon opsežnih priprema i učinjeno kod Pensacole na Floridi 17. svibnja 2006. godine. Mighty O sada ima drugi nadimak – Great Carrier Reef, leži na dubini od 40 m i na raspolaganju je rekreativnim scuba roniocima. Londonski The Times ga je također uvrstio među Top 10 svjetskih ronilačkih destinacija.

San Francisco Maru

U škveru ​Kawasaki u Kobeu je 1919. za Yamashista Kisen Line brodara izgrađen japanski putničko-transportni brod San Francisco Maru dužine 117 i širine 15,5 m. Tijekom Drugog svjetskog rata prevozio je trupe i vojnu opremu za Japansku carsku mornaricu, a potopljen je 17. veljače 1944. u Truck Lagoonu u Mikroneziji, tijekom napada savezničkih zrakoplova koji su ga šest puta pogodili bombama težine 500 kg.

Olupinu je 1969. godine na dubini od 70 m pronašao slavni francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau. Na njemu su danas još uvijek kamioni i druga vojna oprema, kao i tri 7,4 tone teška tenka 95 Ha-Go, opremljena topovima od 37 mm.

---

image
San Francisco Maru
Shutterstock
---

Jedan od njih je dobro očuvan, dok su preostala dva teško oštećena. San Francisco Maru je tijekom godina postao jedna od najposjećenijih ronilačkih destinacija na Pacifiku.

Fujikawa Maru

Transportni brod Fujikawa Maru napravljen je u škveru ​Mitsubishi Zosensho u Nagasakiju, a 1938. je ušao u sastav flote japanske kompanije Toyo Kaiun Kisen Kaisha. Početkom Drugog svjetskog rata, Japanci su ga koristili za transport trupa i vojne opreme.

Međutim, potopljen je 18. veljače 1944. tijekom Operacije Hailstone kada su ga torpedima i bombama napali američki zrakoplovi. Fujikava Maru dužine 133,3 m sada leži na 34 m dubine Truk Lagoona kod otoka Eten i na njemu su još uvijek 4 zrakoplova – tri A6M Zeroa i jedan A5M Claude, kao i pramčani top od 152 mm.

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

Aquaviews je ovu japansku olupinu smjestio na 4. mjesto najatraktivnijih ronilačkih destinacija na svijetu.

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

---

image
Fujikawa Maru
Shutterstock
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Fujikawa Maru
Shutterstock
Fujikawa Maru
Shutterstock
Fujikawa Maru
Shutterstock
San Francisco Maru
Shutterstock
Zenobia 
Shutterstock
Corsair 
Shutterstock
Sea Viking 
Shutterstock
Bodrum, Turkey - 30 May 2010: Bodrum Castle, Underwater Archaeological Museum, Uluburun Bronze Age Wreck, oldest shipwreck ever found.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/najpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10-1143988 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c47ecd4e12ed84a1a3f992183ef5f676f1e3fff9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najpoznatije+i+najuzbudljivije+ronila%C4%8Dke+destinacije%3A+atraktivne+olupine+brodova+i+zrakoplova+nalaze+se+diljem+svijeta%2C+ovo+je+na%C5%A1+top+10&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fnajpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10-1143988 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fnajpoznatije-i-najuzbudljivije-ronilacke-destinacije-atraktivne-olupine-brodova-i-zrakoplova-nalaze-se-diljem-svijeta-ovo-je-nas-top-10-1143988 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zaroni koji se pamte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Zaroni koji se pamteNajpoznatije i najuzbudljivije ronilačke destinacije: atraktivne olupine brodova i zrakoplova nalaze se diljem svijeta, ovo je naš top 10

Piše Željko Simunić
18. studenog 2021. - 12:30

Širom svijeta nalaze se olupine plovila i zrakoplova koje mame brojne ronioce da zarone, vide ih izbliza, dotaknu rukom i obavezno se snime za uspomenu.

Budući da na svim meridijanima, uključujući i Jadran, postoji puno takvih podvodnih atrakcija, trebalo bi puno stranica Otvorenog mora da ih samo nabrojimo. Zbog toga smo ovoga puta odabrali samo 10 olupina koje već godinama visoko kotiraju na top listama ronilačkih destinacija.

MS Zenobia

Kod grada Larnake na Cipru nalazi se olupina 178 m dugog i 28 m širokog švedskog Ro/Ro trajekta MS Zenobia. Izgrađen je za brodara Rederi AB Nordo u škveru ​Kockums Varv u Švedskoj, a potonuo je u lipnju 1980. nakon isplovljavanja iz Malmöa prema Tartousu u Siriji, zbog problema s pumpama i balastom.

Tijekom...

16. svibanj 2024 09:08