Bračni par Ružica i Krešimir Fantov, upustili su se u nesvakidašnju, ali uzbudljivu gastronomsku avanturu. U Zadru, u staroj gradskoj jezgri Varoši, otvorili su nedavno Fish House – street food po uzoru na Fish House Rovinj koji je u potpunosti osmišljen od chefa Jasmina Hajrule koji je zanat izučavao u Michelin star restoranima..
Burgeri s očišćenim repovima svježih kozica, filetima orade, skuše, carpaccia od tikvice, mozzarelle, majoneze od bosiljka, sve to začinjeno pomno biranim i spravljanim umacima čija su receptura strogo čuvana tajna… sve se to nudi u Varoši, u staroj zadarskoj četvrti nekad zvanoj "Dolina ćupova" koju rado posjećuju turisti, posebno mlađa klijentela.
Zasigurno street food na potpuno drugačiji način od "klasike". Zadarski Fish house prvi je franšizni restoran otvoren nakon prvijenca u Rovinju, na što su Fantovi neobično ponosni. A ovogodišnja turistička sezona, za njih je vatreno krštenje.
Ali kako se ing. radiologije po struci Krešimir Fantov upustio u pokretanje restorana u kojemu doduše ne radi on, ali ga vodi pomno birani tim educiran od vlasnika franšize Jasmina, pri čemu se pazi doslovno na svaki detalj.
Oduvijek mi je kuhanje strast, a što se tiče ribe, rodom sam s Pašmana iz mjesta Banj, tako da sam čitav život na moru. To je strast koja se spojila u jedno. Žena je vidjela na društvenim mrežama zanimljiv oglas što bi mogli raditi, nazvao sam, pronašli smo prostor, dogovorili se s Jasminom i praktično u tri mjeseca sve pokrenuli.
Jedan gost iz Francuske bio je oduševljen uslugom. Pitao nas je, pa koliko već dugo radite? Kad je čuo da smo u poslu tek mjesec dana, nije mogao vjerovati, rekao je "pa to je nemoguće, vi ste super". Tim zbilja unosi veliku količinu energije u čitav posao i mislim da se to osjeti. Ovo je jedna mediteranska priča što ju čini različitom od uobičajenog street fooda po gradovima – kaže Krešimir.
Fish House bi opisao kao nešto potpuno novo i nešto potpuno različito. Sve se namirnice ujutro pripremaju, svi su sastojci svježi, ne postoji ništa zamrznuto što se prži ili peče. Lignje čistimo i režemo, filete od ribe sami odvajamo od kosti, kozice čistimo ručno, tunu režemo ručno. Ništa ne dolazi gotovo niti pakirano.
Svaki umak radimo po recepturi chefa Jasmina i jedinstven je i tajan. U doradi jela koristi se nagrađivano maslinovo ulje Chiavalon, toče se na čaše i na butelje, kvalitetnija, ali i cjenovno pristupačnija istarska vina Fakin vinarije iz Motovuna. U ponudi pića kao noviteti osim vina nude se craft pivo, limunade, kombucha chefa Hrvoja Belančića iz Makarske tj. fermentirani blago gazirani napitak Kocha klasičnog, limun-lavanda i đumbir-hibiskus okusa.
To čini razliku od drugih i to je nešto što nas u ponudi izdiže. Što se tiče nabave namirnica, imamo uhodanu ekipu koja nas opskrbljuje svakoga dana sa svim što nam je potrebno. Nema razlike između Fish Housea u Rovinju i Zadra. I ne smije biti. Fish House je koncept koji pokušava približiti neke drugačije okuse s ribom, da to pri tome ne mora biti skupo ili komplicirano, već nešto je svakome čovjeku dostupno i izuzetno ukusno. Dolazili su nam ljudi koji ne uopće ne vole ribu, nakon što su probali naša jela nisu mogli vjerovati da je to tako ukusno – kažu nam Ružica i Krešimir.
Nakon mjesec dana rada Fish House Zadar već ima stalnu klijentelu.
Turisti dođu u Zadar, posjete nas jednom i onda ih vidimo svakoga dana ili za ručak ili za večeru. Ima i domaćih ljudi koji su nas otkrili. Dođu u vidu neke marende ili s društvom na zajednički objed. Ukusno im je i dolaze redovno. Postoje ekipe koje dolaze poslovno u Zadar jednom ili dva puta tjedno i svaki put posjete i nas. Domaćima se sviđaju burgeri s oradom, tunom, skušom i kozicama koji su najskuplje jelo i koštaju s krumpirićima i umakom 14,5 eura, a radi se o kompletnom jelu težem od 300 grama.
Trenutno je hit Fritto misto, fritadura od jadranske kozice, trlje, srdele i gavuna koja stoji 13,5 eura. Burger kozica i kozica salata također dobro idu, kao i razne salate koje stoje oko desetak eura. Treba naglasiti da u naše burgere ne idu nikakvi mljeveni sastojci već isključivo file od skuše, orade, steak tune, odnosno repovi kozica, s umacima koji su različiti i odgovaraju posebno za svaki od burgera.
Možda je naša hrana nekome nešto skuplja od klasičnog street fooda, ali nakon što kuša naša jela, osjeti razliku u kvaliteti koja opravdava takvu cijenu. Radimo čak i take a way, odnosno preuzimanje hrane i konzumiranje na drugom mjestu, kad se dogodi da je prevelika gužva za sjesti. Uostalom, najbolja nam je referenca tko nas jednom posjeti, opet se vraća - reći će Krešimir.
- Željeli bi se zahvaliti na ogromnoj podršci chefu Jasminu, roditeljima i prijateljima. I našem osoblju. Bez svih njih ne bi uspjeli!