StoryEditorOCM

104 DalmatincaHumanitarni projekt najbolje daljinske plivačice: Dina Levačić plivala oko Jabuke!

Piše M. I.
21. svibnja 2024. - 12:47

Dina Levačić otplivala je 10. otok i to pučinsku Jabuku, u sklopu svog projekta "104 Dalmatinca" u kojem se cilj otplivati oko 104 otoka, otočića ili hridi u Dalmaciji, ukazati na važnost očuvanja otoka i mora čistima i prikupiti sredstava kroz donacije za financiranje projekata neprofitnih organizacija i udruga, koje djeluju na dalmatinskim otocima ili kojima su krajnji korisnici projekata stanovnici otoka.

image

Dina Levačić

Privatni album

- Jabuka je nenaseljeni vulkanski otočić, udaljen od Komiže na Visu oko 70 km.

Na karti Jabuku vidimo kao malu točkicu i baš zbog toga je svima misteriozan i zanimljiv otočić. Na njega se teško može pristati, nema plićeg dijela već je tamo dubina više od 260 metara. Na krajevima otoka nema prirodnih izbočina, pa se teško igdje može usidriti i time se otežava dolazak na otok. Uz to Jabuka je na udaru svih vjetrova, pa će i oni slabi izazivati velike valove što dodatno otežava dolazak.

Otočić je izrazito neprohodan zbog strmina koje su po cijelom otoku izražene. Bez obzira na vjetrove, strmine i sve moguće smetnje ipak je bilo nekoliko vještih jedriličara koji su se uspjeli popeti na vrh otoka Jabuke i od tamo zabilježiti prekrasan pogled na plavetnilo mora.

Neki Jabuku nazivaju i Crna piramida, zbog njenog oblika i vulkanskog porijekla. Crne stijene građene su od magnetita, te će vam zbog toga u blizini kompasna igla potpuno „poludjeti“ i kompas neće biti od pomoći.

Na otoku se održala endemska vrsta crne gušterice i biljni strogo zaštićeni endemi - jabučka i žljezdasta zečina. Od 1958. otok je proglašen geološkim spomenikom prirode - ispričala je Dina kojoj je podršku za ovo plivanje pružio Ronilački centar "Draulik" iz Milne na Braču.

image

Prekrasna Jabuka

Privatni album
01. srpanj 2024 13:31