StoryEditorOCM

Fešta ispod jedaraDramatična završnica 79. Viške regate: posada broda Polet Furioso ponijela laskavu titulu!

Piše Sandra Barčot
15. listopada 2023. - 14:45

Rekli bi opet "utisno" imamo pobjednika Viške regate krstaša, ove godine u njenom 79. izdanju, regate koja se zadnja jedri u ovogodišnjem premijernom Splitskom festivalu jedrenja!

Naime o slavljeniku u onom jedrenom, realnom vremenu, nakon dvije etape na ruti Split-Vis te nazad, odlučila je tek jedna minuta i jedna sekunda.

Tolika je bila razlika, 61 sekunda, između dva broda koja su prva projedrila ciljnu liniju - "Polet Furioso" sa Nikolom Deškovićem iz splitskog JK Labuda ulaskom u Vis, i "Molo Longo Tutta Trieste" sa kormilarom Bojanom Gregom iz "Galeba" Kostrena koji su prvi ušli u Split.

I na kraju je bila prava drama – tko će ponijeti laskavi epitet najbržeg broda regate, tko će dobili pokal iz ruku direktora Viške regate kap. Ante Tonija Mlikote, ispred organizatora ove "muške fešte podno jedara" splitskog kluba JK Labud.

- Mi smo ti sretnici! Nakon četiri godine opet smo vratili pokal u klupske vitrine. Bili smo pobjednici u realnom vremenu i 2019. godine, kada smo bili prvi i na etapi do Visa. Na toj etapi smo bili najbrži i 2022., te sada 2023. godine. A odlučila je na kraju tako mala vremenska razlika no kod nas "poletovaca" je očito to postalo uobičajeno. I 2019. godine smo za samo 36 sekundi pobjedili ispred Slovenaca na brodu "Sport one", a ove godine za 61 sekundu!

Mala razlika u vremenu, napeta regata do samog kraja, do samog prolaska kroz cilj – zadovoljan novom titulom, jer osim pokala za najbrži brod regate trijumfrirali su i u svoji grupi, govori nam Nikola Dešković, kormilar broda tip TP 52, kojem na boku stoji i ime domicilnog kluba JK Labud, te je lako prepoznatljiv na regatnom polju.

Osim što su uvijek i među prvima, te su ove godine bili predvodnici flote od 170 jedrilica koliko ih je sudjelovalo na Viškoj regati.

image

Jedrilica Polet Furioso, pobjednik regate, i jedrilica Molo longo

Jakov Prkić/Cropix

Idemo se vratiti na te vremenske - samo minuta i jedna sekunda odlučila je pobjednika u jedrenom vremenu, budući su "poletovci" u petak prvu etapu koja se jedrila do Visa na smanjenoj ruti zbog manjak vjetra, u cilj ušli kao prvi s prolazom u 15:11,01 sati. A šesti su ciljnu liniju u 15:22,55 sati prošli "Molo Longo".

Da bi danas, u nedjelju u drugoj etapi koja se jedrila svih 29 nautičkih milja, "Molo Longo" ušao prvi sa vremenom 12:29,42 sata, a "Polet" drugi sa ciljnim prolazom u 12:40,35 sati. Znači u prvoj etapi je razlika između ova dva broda bila 11,54 minuta, a u drugoj 10,53 minute!

Što se događalo na moru, izdiktirao nam je Dešković.

- Start je bio po jugu na levant, sve do Brača gdje smo imali bonacu, već klasično, no srećom uhvatili smo malo bure, pa opet levanta nešto i na kraju je taj promjenjivi vjetra pojačao pa smo brzo ušli u cilj.

No što je sa Kostrenjanima, koji su eto za dlaku izgubili naslov najbržeg broda regate?

- Ujedrili smo prvi u Split, no još priča nije gotova. Pišemo protest organizatorima zbog nadoknade štete! - govori nam kormilar Bojan Grego, pojašnjavajuči:

- Prije ciljne linije treba okrenuti bovu podno Sustipana, i mi smo bili nekih 15 sekundi prednosti pred "Poletom", no bova nije bila pravovremeno postavljena. Kako je stavljena naknadno mi smo izgubili vrijeme u tom manevru tražeći gdje je bova, vrijeme koje nam je sada izuzetno važno što se konačnog poretka tiče. Bez obzira što smo prvi prošli cilj!

image

Posada jedrilice Polet Furioso s kormilarom Nikolom Deškovićem

Jakov Prkić/Cropix

Sada treba čekati odluku Regatnog odbora na čelu sa predsjednikom Marko Mišurom i Odbora za prosvjede, pa ćemo znati i tko je u konačnici pobjednik u realnom vremenu 79. Viške regate krstaša.

Dok su taj laskavi epitet već "poletovci" i proslavili primajući pokal. Njih 11 veličanstvenih, koliko ih je bilo na palubi "Polet Furiosa", broda dugog 15,85 metara izgrađenog 2007. godine, a u vlasništvu "labudaša" od 2017. godine.

I to redom Nikola Dešković kormilar, brat mu Žarko Dešković, inače predsjednik JK Labuda, te Darko Banožić, Mario Mendeš, Danijel Jerković, Niko Carić, Vedran Brničević, Vice Mihajlović, Ante Bilić, Igor Škunca i Ivan Mirčeta.

Što se pak ostalih prolaza kroz cilj u Split tiče, poredak je slijedeće – treći su Dubrovčani iz JK Orsana na brodu "Oversider" s kormilarom Vedranom Kosovićem i vremenom 12:41,14, slijedi Mate Arapov i "Fatamorgana 2" iz JK Mornara sa vremenom 12:42,36, te peti u prolazu "Mareus 3" skipera Denisa Stanojevića iz JK Labud sa 12:49,24 te šesti "Toto Travel" Mario Hrvoj iz JK Trogir sa vremenom 13:00,36 dok je sedma s prolazom ciljne linije slovenska posada "General" skipera Samo Žvana iz JK Mariborčanka.

image
Jakov Prkić/Cropix
image

Ulazak u cilj

Jakov Prkić/Cropix
image

Jedrilica Molo longo

Jakov Prkić/Cropix
image

Jedrilica Polet Furioso, pobjednik regate

Jakov Prkić/Cropix
image

Ulazak u cilj

Jakov Prkić/Cropix
image

Jedrilica Polet Furioso, pobjednik regate

Jakov Prkić/Cropix
image

Ulazak u cilj

Jakov Prkić/Cropix

 

26. travanj 2024 10:58