StoryEditorOCM

škverske sudbineDokumentarni film o brodogradilištu Uljanik pobjednik češkog filmskog festivala

Piše M. I.
31. listopada 2023. - 13:56

Dokumentarac "Brod" koji je ljetos prikazan u Areni na Pula Film Festivalu pobjednik je češkog "Ji.hlava International Documentary Film Festivala", prenosi regionalexpress.hr.

Film je režirao i snimio Elvis Lenić, koji potpisuje i scenarij, a producirala ga je Dijana Cetina Mladenović (Kinematograf). Montažer je Matija Debeljuh, a dizajner zvuka Bojan Kondres.

Dugometražni film donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, koje je, nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, postalo groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica.

U tom krajoliku postapokalipse kojeg danas nastanjuju glasni galebovi, polugladne mačke i račići, sustižu nas emotivna svjedočenja bivših radnika.

Lenić je ovaj film posvetio svom pokojnom ocu koji je radni vijek proveo u Uljaniku, baš kao i još neki članovi njegove obitelji. Također, posveta je to svim obiteljima čiji su članovi kroz generacije bili vezani za ovo brodogradilište.

18. rujan 2024 15:16