– Od svih morskih pasa, mačaka i raža svih vrsta, najukusnija je drhtulja – sjetio sam se riječi mojega barbe Brankota. Zna on šta govori – nekada vrhunski udičar i kogo, ta kuhao je on i na Brijunima. A tamo se uvijek znalo što je dobra spiza.
Kasno ljetno popodne. Sunce nisko, more visoko i kraj dobro izmlaćen valovima maestrala. Kao stvoreno za podvodni ribolov u kraju – šulja i plitka čeka. U more sam ušao u uvali Radočin dol kod Staroga Grada i već do punte imao lijepog cipla i salpu.
U valici iza, pješčano dno i par većih grota, obvezna pozicija za čeku. Dubina tri metra, primjereno za starca poput mene. Liježem i isturim pušku.
Ležeća pratilja
Čekam možda pola minute i tada, polako, elegantnim i sporim zamasima repa, pored mene sleti – velika...