StoryEditorOCM

uporan lovacAgresivno ponašanje prema roniocima, veličina i oštri zubi čine svilenog morskog psa opasnim. U Meksiku ga je izbliza snimio naš Srđan Vrančić

Piše OM
25. srpnja 2021. - 11:14

Svileni morski pas (Carcharhinus falciformis) nazvan je po glatkoj teksturi kože. Brz je, znatiželjan i uporan lovac. Hrani se uglavnom ribama koje tjera u zbijena jata prije napada otvorenih usta. Često prati tune.

Agresivno ponašanje prema roniocima, veličina i oštri zubi čine ove morske pse opasnima.

Može ih se naći u toplim vodama.

Pokretni su i migratorni, imaju vitko, pojednostavljeno tijelo i obično narastu do 2,5 metra. Imaju male leđne peraje i duge prsne peraje u obliku srpa.

Ovaj morski pas "pozirao" je fotografu Cropixa Srđanu Vrančiću kod meksičkog otoka Socorro koji pripada arhipelagu Revillagigedo i vrlo je atraktivna lokacija za ronioce iz cijelog svijeta.

Revillagigedo je ustvari skupina od četiri vulkanska otoka u Tihom oceanu koji su poznati po jedinstvenom ekosustavu. Leže otprilike 450 km jugozapadno od krajnjeg južnog rta Kalifornijskog poluotoka i grada Cabo San Lucas.

U srpnju 2016. godine arhipelag Revillagigedo upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština, a u studenom 2017. proglašen je morskim rezervatom i nacionalnim parkom Meksika. Neki su vulkani još uvijek aktivni, s posljednjim erupcijama Volcána Bárcene 1953. i Socorra 1993. godine.

18. travanj 2024 08:51