stdClass Object ( [id] => 1194291 [title] => Volak je lako dostupan mamac, a komarča obožava njegov miris i okus [alias] => volak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih morskih organizama, puževi su najmanje cijenjena skupina mamaca iako imaju većini riba primamljiv okus i miris. Razlog tome je tvrdo i žilavo meso puževa, koje većina riba nije u stanju pregristi.

Ipak, komad mesa puževa prikladne veličine više ili manje pohlepno će pojesti većina riba. Zato su teoretski svi morski puževi prikladni za mamčenje, ali od gotovo 160 vrsta jadranskih puževa zbog brojnosti, veličine i privlačnosti kod nas se skoro isključivo rabi volak.

Od krupnijih riba njime se love ugor i murina, koji inače nisu baš probirljivi, a od cjenjenijih šarag, fratar, pic, kantar, krupni arbun, čak i ovčica, lubin, zubatac, hama, pljosnatice... No, volak se najčešće koristi za ciljani lov komarče, koja obožava njegov okus i miris, a jedina je sposobna zdrobiti ga cijelog s oklopom.

Dva od osam

Naš narod volkom naziva čak osam jadranskih puževa iz obitelji bodljikavih volaka. Međutim, od svih njih za mamčenje su dovoljno velika i brojna samo dva –​ kvrgavi i bodljikavi.

---

image

Kvrgavi volci

---

Ljuštura im je spiralno uvijena s tri do četiri navoja vrlo čvrstih i debelih stijenki na kojima su izvana izrasline. Po kratkim izraslinama ime je dobio kvrgavi volak (Phyllonotus trunculus).

Naraste do 130 mm dužine i 90 grama težine, ali mu je lovna težina upola manja. Boja ljušture mu varira, ali je najčešće sivo-zelenkasta te svjetlosmeđa s tamnim, smeđim do ljubičastim spiralnim prugama. Unutrašnjost ljušture je svjetlija, sedefasto sivkastobijela.

---

image

Bodljikavi ima mekše meso

---

Bodljikavi volak (Bolinus brandaris) ima duže izrasline na kućici, osobito centralnu, onu u kojoj je sifonski kanal, ali mu je tijelo manje i mekše nego u kvrgavog. Naraste do 100 mm dužine i 70 grama težine, ali mu je prosječna lovna težina tridesetak grama.

Ljuštura mu je svjetlija od kvrgavog, najčešće svjetlosivo-žućkasta, dok mu je unutrašnjost žute boje.

Ovi puževi obitavaju uzduž cijelog obalnog pojasa, ali su brojniji u sjevernom nego u južnom dijelu Jadrana. Kvrgavi se zadržava na dubinama od 2 do 50 metara, pretežito na tvrdom i obraslom dnu, ali zalazi i na mekano.

Najbrojniji su u kanalima, a osobito se rado zadržavaju u lukama i oko njih, te na ostalim pozicijama gdje se talože organske tvari. Bodljikavi se, pak, zadržava između 3 i 100 metara, na svim vrstama dna, ali najradije na mekanim.

Način života ovih volaka je gotovo identičan. Osim što su strvinari, hrane se i raznim mekušcima. Da bi došli do njihova mesnog dijela, posebnim cjevastim organom, tzv. radulom, uz pomoć sumporne kiseline buše otvore u ljušturama školjkaša i puževa, čak i iste vrste.

Dvozub za lov

Volci čine velike štete ribarima, jer jedu ulov u stajaćicama i pridnenim povlačnim mrežama te vršama. Zato se mogu pribaviti od ribara, koji ih ponekad nude i na ribarnicama.

Ribolovci ih sami mogu pribavljati na više načina. Najlakše i najviše tijekom svibnja i lipnja, kada se skupljaju u hrpe zbog mrijesta.

No, treba imati na umu da je sportsko-rekreativnim ribolovcima zakonom dopušten dnevni ulov od najviše dva kilograma. To nipošto nije malo, jer je za dnevni ribolov dovoljno 10 do 15 komada.

Volci se mogu skupljati gazeći po plitkome moru, ali je najčešće potrebno zaroniti. Ponekad ga je teško primijetiti na pjeskovitom dnu, jer se tijekom dana djelomično ukopava, a na obraslom dnu su ljušture volaka često potpuno zarasle algama.

Najlakše ih je naći na blago položenoj obali, uz miješano kamenito-travnato dno na kojem ima trpova. Osim rukom, skupljati se mogu za to posebno napravljenim alatom –​ dvozubom.

---

image

Dvozubac za lov volaka

---

Taj tradicionalni alat čini drvena drška duga barem tri metra, snop gumica za domaćinstvo, te dva zuba za osti. Posebno je pogodan za lov na većim dubinama, i hodanjem po dnu, i iz plovila.

Kad se kroz masku ili ribarsko okno ugleda, volak se dvozubom pritisne uz dno da ga zubi obuhvate, a onda se sve skupa pažljivo izvuče na suho.

Sa strmih stjenovitih, ozidanih lučkih obala te iz plovila volci se mogu loviti i primamljivanjem. Dovoljno je u mrežastu vreću od povrća staviti stučene dagnje ili otpatke hrane, kosti i mesa toplokrvnih životinja, ako je potrebno i kamen primjerene težine, te sve konopom spustiti na dno.

Nakon sat, dva, vreću treba pažljivo izvući te s njezine površine poskidati volke koji su došli na gozbu, a koju najčešće ne prekidaju ni dok se podižu, čak i kad dospiju na suho.

Čuvanje i soljenje

Mamcima se može loviti i mrežnjakom. Taj stari i gotovo zaboravljeni alat čini metalni okvir, najčešće oblika kruga, ali može biti kvadratnog, na kojem je razapeta mreža ili pričvršćena mrežasta vreća.

Okvir je s tri ili četiri vezice spojen s užetom namotanim na motovilo-plovak, kojim se alat spušta na dno i diže s njega. Za lov volaka dovoljan je okvir od žice debljine 5 mm i dimenzija većih od pola metra, dok mreža mora imati što manje oko. Za razliku od lova vrećom, mamci u mrežnjaku trebaju biti što veći i žilaviji.

 

Do upotrebe volke je najbolje održavati na životu, iako su i konzervirani te zamrznuti gotovo podjednako dobri mamci. U mrežastoj vreći potopljenoj u more mogu se čuvati dan, najviše dva, jer će nakon toga pregristi vreću i osloboditi se.

Tjedan dana u morem natopljenoj krpi mogu se živi čuvati u najdonjoj polici hladnjaka. Duže, praktično neograničeno, u moru se mogu držati smješteni u metalnoj ili plastičnoj šupljoj posudi pod uvjetom da se hrane. Za 20-ak volaka tjedno je dovoljna jedna srdela ili slična ribica.

Dugo se mogu čuvati i usoljeni, obvezno bez kućica. Konzerviranje je najbolje izvesti pomoću malo krupne soli.

---

image

Posoljeni se mogu čuvati do godinu dana

---

Njome se pokrije dno posude, pa se stavi sloj mamaca, ponovo soli i tako redom dok se posuda ne napuni. Završiti treba s malo debljim slojem soli.

Dva do tri dana poslije soljenja nužno je ocijediti salamuru. Posudu treba pohraniti na tamno i hladno mjesto, pa će volci biti sačuvani od kvarenja do godinu dana.

Najduže je moguće čuvati zamrznute volke. S njegovim zamrzavanjem nije nužno žuriti, ali je idealno zamrznuti ga do dva sata poslije uginuća.

Prije zamrzavanja od kućica oslobođene mamce treba pakirati pojedinačno, u aluminijsku foliju ili plastične kesice, kako se ne bi međusobno lijepili. Nakon toga ih po nekoliko treba spremiti u plastičnu kesicu pa iz nje istisnuti zrak.

Velike udice

Zamrznute volke u ribolov treba nositi u malom transportnom hladnjaku ili, ako ih je manje, u termos-boci. Neiskorištene, a odmrznute mamce nema svrhe ponovno zamrzavati.

Prvo, zato što nesnosno smrde i, drugo, što se više puta odmrzavani volci puno lošije drže na udici od jednom zamrznutih.

---

image

Najbolje je razbiti vrh, pa kroz njega potisnuti meso volka

---

Čim se odlede volci počnu smrdjeti, gubiti čvrstoću te ubrzano otpuštati mast i tjelesne sokove, pa brže privlače ribe. Zato mnogi udičari prije mamčenja razbijene volke izlože suncu, neki i do tri dana.

Prije zamrzavanja ili mamčenja, volke je najlakše ​osloboditi od kućice tako da se ona razbije, ali pažljivo da se ne ošteti meso puža. Bez lomljenja ljušture meso je moguće izvaditi na način da se plamenom upaljača lagano zagrije vršni dio ljušture.

Bježeći od vrućine, puž će izići nekoliko centimetara iz ljušture, pa ga neće biti teško dohvatiti rukom i izvući.

Prije nadijevanja treba odrezati tvrdi poklopac, rožnatu ploču kojom volak u slučaju opasnosti zatvara ljušturu. Nakon toga nadijevati ga je moguće na više načina, ali svima je zajedničko da vrh udice poslije nadijevanja viri iz mamca.

---

image

Volak treba obilato prekrivati udicu

---

Čak ako se mamči i volka s kućicom za lov komarče koja ga je u stanju zdrobiti. Ipak, i za njezin lov je bolje mamčiti samo meso volka.

Na terenima gdje ima krupnijih riba, preporučljivo je koristiti relativno velike udice, širine luka od 15 do čak 21 mm, što je maksimalno dopuštena veličina u sportskom ribolovu na moru. Na tako velike udice, najbolje kratkog vrata i vrha povijenog ka vezištu, mogu se nadjenuti po jedan veliki ili dva manja volka, obvezno tako da obilato nadmašuju dimenzije udice.

Najlakše je nadijevati pomoću specijalnih igala za mamčenje. Za lov vrlo dalekim bacanjem najbolje je kad udica uđe kroz mekši i iziđe kroz tvrdi dio.

Kombinirani mamci

Za ciljani lov sitnijih komarči, ali i usputni lov kantara, arbuna, šaraga, fratara i piceva, manjih riba koje dijele stanište s kraljicom i mogu jesti volka, mamac se može rezati na prutiće ili kockice veličine primjerene udici i ribi koja se lovi. Kao i prilikom razbijanja njegova oklopa, pri rezanju volka treba paziti da se ne ošteti njegov trbuh, odnosno žuta kesica s tekućinom.

---

image

Izvlačenje mesa volka pincetom je lakše

---

Naime, boja iz nje se ni poslije nekoliko dana ne može ukloniti s ljudske kože, a s odjeće nikad. No, puno je važnije da sadržaj te kesice neodoljivo mami ribe. Kad sitnije ribe uspiju iskidati vrećicu, tekućina iz nje će se razliti i nošena kurentom raširiti te privlačiti velike ribe.

Poput ostalih puževa, volak je odlično rješenje za izradu kombiniranih mamaca kojima se love praktično sve ribe i koji podnose daleka bacanja. Prvo se na udicu postavi komad volka, zatim mekani mamac, primjerice dagnja, koja se osigurava još jednim komadom volka postavljenim ispod vrha udice, da ne bi spala.

Zbog specifičnog, ribama atraktivnog mirisa, koji će komarču i ostale ribe privući i s velike daljine, preporučljivo je isjeckane ili samljevene volke dodati u smjesu od koje se prave polpete za primamljivanje u lovu komarče i šarga u pjeni valova razbijenih o obalu.

---

image

Polpete od samljevenih volaka idealne su za primamljivanje u lovu šarga pod pjenu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VOLCI SU LAKO DOSTUPNA I NE BAŠ CIJENJENA JEŠKA, IAKO SE NJIMA USPJEŠNO MOGU LOVITI UGOR, MURINA, ŠARAG, FRATAR, PIC, KANTAR, KRUPNI ARBUNI..., S TIM DA SE NAJČEŠĆE KORISTI ZA CILJANI LOV KOMARČE. ONA OBOŽAVA NJEGOV OKUS I MIRIS, A JEDINA JE SPOSOBNA ZDROBITI GA SVOJIM MOĆNIM ZUBIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUŽ NA UDICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VOLCI SU LAKO DOSTUPNA I NE BAŠ CIJENJENA JEŠKA, IAKO SE NJIMA USPJEŠNO MOGU LOVITI UGOR, MURINA, ŠARAG, FRATAR, PIC, KANTAR, KRUPNI ARBUNI..., S TIM DA SE NAJČEŠĆE KORISTI ZA CILJANI LOV KOMARČE. ONA OBOŽAVA NJEGOV OKUS I MIRIS, A JEDINA JE SPOSOBNA ZDROBITI GA SVOJIM MOĆNIM ZUBIMA PUŽ NA UDICI 2 0 9412 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-21 10:57:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-20 16:04:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-20 16:04:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734066.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734056.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734058.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734060.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734062.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734070.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734072.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734074.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734078.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najvi\u0161e se koriste za ciljani lov komar\u010de<\/p>","

Polpete <\/em>od samljevenih volaka idealne su za primamljivanje u lovu \u0161arga pod pjenu<\/em><\/p>","

Dvozubac za lov volaka<\/p>","

Kvrgavi volci<\/p>","

Posoljeni se mogu \u010duvati do godinu dana<\/p>","

Najbolje je razbiti vrh, pa kroz njega potisnuti meso volka<\/p>","

Volak treba obilato prekrivati udicu<\/p>","

Bodljikavi ima mek\u0161e meso<\/p>","

Izvla\u010denje mesa volka pincetom je lak\u0161e<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21734066_1920.jpg":"1920x1080","k_21734066_1280.jpg":"1280x1280","k_21734066_1024.jpg":"1024x1024","k_21734066_640.jpg":"640x640","k_21734066_480.jpg":"480x480","k_21734066_340.jpg":"340x340","k_21734066_220.jpg":"220x220","o_21734066_1280.jpg":"1280x960","o_21734066_1024.jpg":"1024x768","o_21734066_640.jpg":"640x480","o_21734066_480.jpg":"480x360","o_21734066_340.jpg":"340x255","o_21734066_220.jpg":"220x165","h_21734066_1280.jpg":"1280x854","h_21734066_1024.jpg":"1024x683","h_21734066_640.jpg":"640x427","h_21734066_480.jpg":"480x320","h_21734066_340.jpg":"340x227","h_21734066_220.jpg":"220x147","pp_21734066_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734066_1024.jpg":"805x1024","pp_21734066_640.jpg":"503x640","pp_21734066_480.jpg":"377x480","pp_21734066_340.jpg":"267x340","pp_21734066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_21734056_1920.jpg":"1920x1080","k_21734056_1280.jpg":"1280x1280","k_21734056_1024.jpg":"1024x1024","k_21734056_640.jpg":"640x640","k_21734056_480.jpg":"480x480","k_21734056_340.jpg":"340x340","k_21734056_220.jpg":"220x220","o_21734056_1280.jpg":"1280x959","o_21734056_1024.jpg":"1024x767","o_21734056_640.jpg":"640x479","o_21734056_480.jpg":"480x359","o_21734056_340.jpg":"340x254","o_21734056_220.jpg":"220x164","h_21734056_1280.jpg":"1280x854","h_21734056_1024.jpg":"1024x683","h_21734056_640.jpg":"640x427","h_21734056_480.jpg":"480x320","h_21734056_340.jpg":"340x227","h_21734056_220.jpg":"220x147","pp_21734056_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734056_1024.jpg":"805x1024","pp_21734056_640.jpg":"503x640","pp_21734056_480.jpg":"377x480","pp_21734056_340.jpg":"267x340","pp_21734056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1445","hd_21734058_1920.jpg":"1920x1080","k_21734058_1280.jpg":"1280x1280","k_21734058_1024.jpg":"1024x1024","k_21734058_640.jpg":"640x640","k_21734058_480.jpg":"480x480","k_21734058_340.jpg":"340x340","k_21734058_220.jpg":"220x220","o_21734058_1280.jpg":"1280x963","o_21734058_1024.jpg":"1024x770","o_21734058_640.jpg":"640x481","o_21734058_480.jpg":"480x361","o_21734058_340.jpg":"340x255","o_21734058_220.jpg":"220x165","h_21734058_1280.jpg":"1280x854","h_21734058_1024.jpg":"1024x683","h_21734058_640.jpg":"640x427","h_21734058_480.jpg":"480x320","h_21734058_340.jpg":"340x227","h_21734058_220.jpg":"220x147","pp_21734058_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734058_1024.jpg":"805x1024","pp_21734058_640.jpg":"503x640","pp_21734058_480.jpg":"377x480","pp_21734058_340.jpg":"267x340","pp_21734058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","hd_21734060_1920.jpg":"1920x1080","k_21734060_1280.jpg":"1280x1280","k_21734060_1024.jpg":"1024x1024","k_21734060_640.jpg":"640x640","k_21734060_480.jpg":"480x480","k_21734060_340.jpg":"340x340","k_21734060_220.jpg":"220x220","o_21734060_1280.jpg":"1280x826","o_21734060_1024.jpg":"1024x660","o_21734060_640.jpg":"640x413","o_21734060_480.jpg":"480x309","o_21734060_340.jpg":"340x219","o_21734060_220.jpg":"220x141","h_21734060_1280.jpg":"1280x854","h_21734060_1024.jpg":"1024x683","h_21734060_640.jpg":"640x427","h_21734060_480.jpg":"480x320","h_21734060_340.jpg":"340x227","h_21734060_220.jpg":"220x147","pp_21734060_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734060_1024.jpg":"805x1024","pp_21734060_640.jpg":"503x640","pp_21734060_480.jpg":"377x480","pp_21734060_340.jpg":"267x340","pp_21734060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1441","hd_21734062_1920.jpg":"1920x1080","k_21734062_1280.jpg":"1280x1280","k_21734062_1024.jpg":"1024x1024","k_21734062_640.jpg":"640x640","k_21734062_480.jpg":"480x480","k_21734062_340.jpg":"340x340","k_21734062_220.jpg":"220x220","o_21734062_1280.jpg":"1280x960","o_21734062_1024.jpg":"1024x768","o_21734062_640.jpg":"640x480","o_21734062_480.jpg":"480x360","o_21734062_340.jpg":"340x255","o_21734062_220.jpg":"220x165","h_21734062_1280.jpg":"1280x854","h_21734062_1024.jpg":"1024x683","h_21734062_640.jpg":"640x427","h_21734062_480.jpg":"480x320","h_21734062_340.jpg":"340x227","h_21734062_220.jpg":"220x147","pp_21734062_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734062_1024.jpg":"805x1024","pp_21734062_640.jpg":"503x640","pp_21734062_480.jpg":"377x480","pp_21734062_340.jpg":"267x340","pp_21734062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21734070_1920.jpg":"1920x1080","k_21734070_1280.jpg":"1280x1280","k_21734070_1024.jpg":"1024x1024","k_21734070_640.jpg":"640x640","k_21734070_480.jpg":"480x480","k_21734070_340.jpg":"340x340","k_21734070_220.jpg":"220x220","o_21734070_1280.jpg":"1280x960","o_21734070_1024.jpg":"1024x768","o_21734070_640.jpg":"640x480","o_21734070_480.jpg":"480x360","o_21734070_340.jpg":"340x255","o_21734070_220.jpg":"220x165","h_21734070_1280.jpg":"1280x854","h_21734070_1024.jpg":"1024x683","h_21734070_640.jpg":"640x427","h_21734070_480.jpg":"480x320","h_21734070_340.jpg":"340x227","h_21734070_220.jpg":"220x147","pp_21734070_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734070_1024.jpg":"805x1024","pp_21734070_640.jpg":"503x640","pp_21734070_480.jpg":"377x480","pp_21734070_340.jpg":"267x340","pp_21734070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21734072_1920.jpg":"1920x1080","k_21734072_1280.jpg":"1280x1280","k_21734072_1024.jpg":"1024x1024","k_21734072_640.jpg":"640x640","k_21734072_480.jpg":"480x480","k_21734072_340.jpg":"340x340","k_21734072_220.jpg":"220x220","o_21734072_1280.jpg":"1280x960","o_21734072_1024.jpg":"1024x768","o_21734072_640.jpg":"640x480","o_21734072_480.jpg":"480x360","o_21734072_340.jpg":"340x255","o_21734072_220.jpg":"220x165","h_21734072_1280.jpg":"1280x854","h_21734072_1024.jpg":"1024x683","h_21734072_640.jpg":"640x427","h_21734072_480.jpg":"480x320","h_21734072_340.jpg":"340x227","h_21734072_220.jpg":"220x147","pp_21734072_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734072_1024.jpg":"805x1024","pp_21734072_640.jpg":"503x640","pp_21734072_480.jpg":"377x480","pp_21734072_340.jpg":"267x340","pp_21734072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1442","hd_21734074_1920.jpg":"1920x1080","k_21734074_1280.jpg":"1280x1280","k_21734074_1024.jpg":"1024x1024","k_21734074_640.jpg":"640x640","k_21734074_480.jpg":"480x480","k_21734074_340.jpg":"340x340","k_21734074_220.jpg":"220x220","o_21734074_1280.jpg":"1280x961","o_21734074_1024.jpg":"1024x769","o_21734074_640.jpg":"640x480","o_21734074_480.jpg":"480x360","o_21734074_340.jpg":"340x255","o_21734074_220.jpg":"220x165","h_21734074_1280.jpg":"1280x854","h_21734074_1024.jpg":"1024x683","h_21734074_640.jpg":"640x427","h_21734074_480.jpg":"480x320","h_21734074_340.jpg":"340x227","h_21734074_220.jpg":"220x147","pp_21734074_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734074_1024.jpg":"805x1024","pp_21734074_640.jpg":"503x640","pp_21734074_480.jpg":"377x480","pp_21734074_340.jpg":"267x340","pp_21734074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_21734078_1920.jpg":"1920x1080","k_21734078_1280.jpg":"1280x1280","k_21734078_1024.jpg":"1024x1024","k_21734078_640.jpg":"640x640","k_21734078_480.jpg":"480x480","k_21734078_340.jpg":"340x340","k_21734078_220.jpg":"220x220","o_21734078_1280.jpg":"1280x1280","o_21734078_1024.jpg":"1024x1024","o_21734078_640.jpg":"640x640","o_21734078_480.jpg":"480x480","o_21734078_340.jpg":"340x340","o_21734078_220.jpg":"220x220","h_21734078_1280.jpg":"1280x854","h_21734078_1024.jpg":"1024x683","h_21734078_640.jpg":"640x427","h_21734078_480.jpg":"480x320","h_21734078_340.jpg":"340x227","h_21734078_220.jpg":"220x147","pp_21734078_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734078_1024.jpg":"805x1024","pp_21734078_640.jpg":"503x640","pp_21734078_480.jpg":"377x480","pp_21734078_340.jpg":"267x340","pp_21734078_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8162815 Threads: 7 Questions: 1686752237 Slow queries: 5028301 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112597831 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/volak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus-1194291 [printLink] => /om/ribolov/volak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus-1194291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 678181 [name] => VOLAK JEŠKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-20 18:04:04 [main_article_id] => 0 [alias] => volak-jeska [link] => /tag/volak-jeska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 622761 [name] => komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-11 08:16:41 [main_article_id] => 0 [alias] => komarce [link] => /tag/komarce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VOLCI SU LAKO DOSTUPNA I NE BAŠ CIJENJENA JEŠKA, IAKO SE NJIMA USPJEŠNO MOGU LOVITI UGOR, MURINA, ŠARAG, FRATAR, PIC, KANTAR, KRUPNI ARBUNI..., S TIM DA SE NAJČEŠĆE KORISTI ZA CILJANI LOV KOMARČE. ONA OBOŽAVA NJEGOV OKUS I MIRIS, A JEDINA JE SPOSOBNA ZDROBITI GA SVOJIM MOĆNIM ZUBIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUŽ NA UDICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Volak je lako dostupan mamac, a komarča obožava njegov miris i okus [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734066.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Najviše se koriste za ciljani lov komarče

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734066.jpg [title] =>

Najviše se koriste za ciljani lov komarče

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734056.jpg [title] =>

Polpete od samljevenih volaka idealne su za primamljivanje u lovu šarga pod pjenu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734058.jpg [title] =>

Dvozubac za lov volaka

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734060.jpg [title] =>

Kvrgavi volci

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734062.jpg [title] =>

Posoljeni se mogu čuvati do godinu dana

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734070.jpg [title] =>

Najbolje je razbiti vrh, pa kroz njega potisnuti meso volka

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734072.jpg [title] =>

Volak treba obilato prekrivati udicu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734074.jpg [title] =>

Bodljikavi ima mekše meso

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734078.jpg [title] =>

Izvlačenje mesa volka pincetom je lakše

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od svih morskih organizama, puževi su najmanje cijenjena skupina mamaca iako imaju većini riba primamljiv okus i miris. Razlog tome je tvrdo i žilavo meso puževa, koje većina riba nije u stanju pregristi.

Ipak, komad mesa puževa prikladne veličine više ili manje pohlepno će pojesti većina riba. Zato su teoretski svi morski puževi prikladni za mamčenje, ali od gotovo 160 vrsta jadranskih puževa zbog brojnosti, veličine i privlačnosti kod nas se skoro isključivo rabi volak.

Od krupnijih riba njime se love ugor i murina, koji inače nisu baš probirljivi, a od cjenjenijih šarag, fratar, pic, kantar, krupni arbun, čak i ovčica, lubin, zubatac, hama, pljosnatice... No, volak se najčešće koristi za ciljani lov komarče, koja obožava njegov okus i miris, a jedina je sposobna zdrobiti ga cijelog s oklopom.

Dva od osam

Naš narod volkom naziva čak osam jadranskih puževa iz obitelji bodljikavih volaka. Međutim, od svih njih za mamčenje su dovoljno velika i brojna samo dva –​ kvrgavi i bodljikavi.

---

image

Kvrgavi volci

---

Ljuštura im je spiralno uvijena s tri do četiri navoja vrlo čvrstih i debelih stijenki na kojima su izvana izrasline. Po kratkim izraslinama ime je dobio kvrgavi volak (Phyllonotus trunculus).

Naraste do 130 mm dužine i 90 grama težine, ali mu je lovna težina upola manja. Boja ljušture mu varira, ali je najčešće sivo-zelenkasta te svjetlosmeđa s tamnim, smeđim do ljubičastim spiralnim prugama. Unutrašnjost ljušture je svjetlija, sedefasto sivkastobijela.

---

image

Bodljikavi ima mekše meso

---

Bodljikavi volak (Bolinus brandaris) ima duže izrasline na kućici, osobito centralnu, onu u kojoj je sifonski kanal, ali mu je tijelo manje i mekše nego u kvrgavog. Naraste do 100 mm dužine i 70 grama težine, ali mu je prosječna lovna težina tridesetak grama.

Ljuštura mu je svjetlija od kvrgavog, najčešće svjetlosivo-žućkasta, dok mu je unutrašnjost žute boje.

Ovi puževi obitavaju uzduž cijelog obalnog pojasa, ali su brojniji u sjevernom nego u južnom dijelu Jadrana. Kvrgavi se zadržava na dubinama od 2 do 50 metara, pretežito na tvrdom i obraslom dnu, ali zalazi i na mekano.

Najbrojniji su u kanalima, a osobito se rado zadržavaju u lukama i oko njih, te na ostalim pozicijama gdje se talože organske tvari. Bodljikavi se, pak, zadržava između 3 i 100 metara, na svim vrstama dna, ali najradije na mekanim.

Način života ovih volaka je gotovo identičan. Osim što su strvinari, hrane se i raznim mekušcima. Da bi došli do njihova mesnog dijela, posebnim cjevastim organom, tzv. radulom, uz pomoć sumporne kiseline buše otvore u ljušturama školjkaša i puževa, čak i iste vrste.

Dvozub za lov

Volci čine velike štete ribarima, jer jedu ulov u stajaćicama i pridnenim povlačnim mrežama te vršama. Zato se mogu pribaviti od ribara, koji ih ponekad nude i na ribarnicama.

Ribolovci ih sami mogu pribavljati na više načina. Najlakše i najviše tijekom svibnja i lipnja, kada se skupljaju u hrpe zbog mrijesta.

No, treba imati na umu da je sportsko-rekreativnim ribolovcima zakonom dopušten dnevni ulov od najviše dva kilograma. To nipošto nije malo, jer je za dnevni ribolov dovoljno 10 do 15 komada.

Volci se mogu skupljati gazeći po plitkome moru, ali je najčešće potrebno zaroniti. Ponekad ga je teško primijetiti na pjeskovitom dnu, jer se tijekom dana djelomično ukopava, a na obraslom dnu su ljušture volaka često potpuno zarasle algama.

Najlakše ih je naći na blago položenoj obali, uz miješano kamenito-travnato dno na kojem ima trpova. Osim rukom, skupljati se mogu za to posebno napravljenim alatom –​ dvozubom.

---

image

Dvozubac za lov volaka

---

Taj tradicionalni alat čini drvena drška duga barem tri metra, snop gumica za domaćinstvo, te dva zuba za osti. Posebno je pogodan za lov na većim dubinama, i hodanjem po dnu, i iz plovila.

Kad se kroz masku ili ribarsko okno ugleda, volak se dvozubom pritisne uz dno da ga zubi obuhvate, a onda se sve skupa pažljivo izvuče na suho.

Sa strmih stjenovitih, ozidanih lučkih obala te iz plovila volci se mogu loviti i primamljivanjem. Dovoljno je u mrežastu vreću od povrća staviti stučene dagnje ili otpatke hrane, kosti i mesa toplokrvnih životinja, ako je potrebno i kamen primjerene težine, te sve konopom spustiti na dno.

Nakon sat, dva, vreću treba pažljivo izvući te s njezine površine poskidati volke koji su došli na gozbu, a koju najčešće ne prekidaju ni dok se podižu, čak i kad dospiju na suho.

Čuvanje i soljenje

Mamcima se može loviti i mrežnjakom. Taj stari i gotovo zaboravljeni alat čini metalni okvir, najčešće oblika kruga, ali može biti kvadratnog, na kojem je razapeta mreža ili pričvršćena mrežasta vreća.

Okvir je s tri ili četiri vezice spojen s užetom namotanim na motovilo-plovak, kojim se alat spušta na dno i diže s njega. Za lov volaka dovoljan je okvir od žice debljine 5 mm i dimenzija većih od pola metra, dok mreža mora imati što manje oko. Za razliku od lova vrećom, mamci u mrežnjaku trebaju biti što veći i žilaviji.

 

Do upotrebe volke je najbolje održavati na životu, iako su i konzervirani te zamrznuti gotovo podjednako dobri mamci. U mrežastoj vreći potopljenoj u more mogu se čuvati dan, najviše dva, jer će nakon toga pregristi vreću i osloboditi se.

Tjedan dana u morem natopljenoj krpi mogu se živi čuvati u najdonjoj polici hladnjaka. Duže, praktično neograničeno, u moru se mogu držati smješteni u metalnoj ili plastičnoj šupljoj posudi pod uvjetom da se hrane. Za 20-ak volaka tjedno je dovoljna jedna srdela ili slična ribica.

Dugo se mogu čuvati i usoljeni, obvezno bez kućica. Konzerviranje je najbolje izvesti pomoću malo krupne soli.

---

image

Posoljeni se mogu čuvati do godinu dana

---

Njome se pokrije dno posude, pa se stavi sloj mamaca, ponovo soli i tako redom dok se posuda ne napuni. Završiti treba s malo debljim slojem soli.

Dva do tri dana poslije soljenja nužno je ocijediti salamuru. Posudu treba pohraniti na tamno i hladno mjesto, pa će volci biti sačuvani od kvarenja do godinu dana.

Najduže je moguće čuvati zamrznute volke. S njegovim zamrzavanjem nije nužno žuriti, ali je idealno zamrznuti ga do dva sata poslije uginuća.

Prije zamrzavanja od kućica oslobođene mamce treba pakirati pojedinačno, u aluminijsku foliju ili plastične kesice, kako se ne bi međusobno lijepili. Nakon toga ih po nekoliko treba spremiti u plastičnu kesicu pa iz nje istisnuti zrak.

Velike udice

Zamrznute volke u ribolov treba nositi u malom transportnom hladnjaku ili, ako ih je manje, u termos-boci. Neiskorištene, a odmrznute mamce nema svrhe ponovno zamrzavati.

Prvo, zato što nesnosno smrde i, drugo, što se više puta odmrzavani volci puno lošije drže na udici od jednom zamrznutih.

---

image

Najbolje je razbiti vrh, pa kroz njega potisnuti meso volka

---

Čim se odlede volci počnu smrdjeti, gubiti čvrstoću te ubrzano otpuštati mast i tjelesne sokove, pa brže privlače ribe. Zato mnogi udičari prije mamčenja razbijene volke izlože suncu, neki i do tri dana.

Prije zamrzavanja ili mamčenja, volke je najlakše ​osloboditi od kućice tako da se ona razbije, ali pažljivo da se ne ošteti meso puža. Bez lomljenja ljušture meso je moguće izvaditi na način da se plamenom upaljača lagano zagrije vršni dio ljušture.

Bježeći od vrućine, puž će izići nekoliko centimetara iz ljušture, pa ga neće biti teško dohvatiti rukom i izvući.

Prije nadijevanja treba odrezati tvrdi poklopac, rožnatu ploču kojom volak u slučaju opasnosti zatvara ljušturu. Nakon toga nadijevati ga je moguće na više načina, ali svima je zajedničko da vrh udice poslije nadijevanja viri iz mamca.

---

image

Volak treba obilato prekrivati udicu

---

Čak ako se mamči i volka s kućicom za lov komarče koja ga je u stanju zdrobiti. Ipak, i za njezin lov je bolje mamčiti samo meso volka.

Na terenima gdje ima krupnijih riba, preporučljivo je koristiti relativno velike udice, širine luka od 15 do čak 21 mm, što je maksimalno dopuštena veličina u sportskom ribolovu na moru. Na tako velike udice, najbolje kratkog vrata i vrha povijenog ka vezištu, mogu se nadjenuti po jedan veliki ili dva manja volka, obvezno tako da obilato nadmašuju dimenzije udice.

Najlakše je nadijevati pomoću specijalnih igala za mamčenje. Za lov vrlo dalekim bacanjem najbolje je kad udica uđe kroz mekši i iziđe kroz tvrdi dio.

Kombinirani mamci

Za ciljani lov sitnijih komarči, ali i usputni lov kantara, arbuna, šaraga, fratara i piceva, manjih riba koje dijele stanište s kraljicom i mogu jesti volka, mamac se može rezati na prutiće ili kockice veličine primjerene udici i ribi koja se lovi. Kao i prilikom razbijanja njegova oklopa, pri rezanju volka treba paziti da se ne ošteti njegov trbuh, odnosno žuta kesica s tekućinom.

---

image

Izvlačenje mesa volka pincetom je lakše

---

Naime, boja iz nje se ni poslije nekoliko dana ne može ukloniti s ljudske kože, a s odjeće nikad. No, puno je važnije da sadržaj te kesice neodoljivo mami ribe. Kad sitnije ribe uspiju iskidati vrećicu, tekućina iz nje će se razliti i nošena kurentom raširiti te privlačiti velike ribe.

Poput ostalih puževa, volak je odlično rješenje za izradu kombiniranih mamaca kojima se love praktično sve ribe i koji podnose daleka bacanja. Prvo se na udicu postavi komad volka, zatim mekani mamac, primjerice dagnja, koja se osigurava još jednim komadom volka postavljenim ispod vrha udice, da ne bi spala.

Zbog specifičnog, ribama atraktivnog mirisa, koji će komarču i ostale ribe privući i s velike daljine, preporučljivo je isjeckane ili samljevene volke dodati u smjesu od koje se prave polpete za primamljivanje u lovu komarče i šarga u pjeni valova razbijenih o obalu.

---

image

Polpete od samljevenih volaka idealne su za primamljivanje u lovu šarga pod pjenu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Najviše se koriste za ciljani lov komarče


Polpete od samljevenih volaka idealne su za primamljivanje u lovu šarga pod pjenu


Dvozubac za lov volaka


Kvrgavi volci


Posoljeni se mogu čuvati do godinu dana


Najbolje je razbiti vrh, pa kroz njega potisnuti meso volka


Volak treba obilato prekrivati udicu


Bodljikavi ima mekše meso


Izvlačenje mesa volka pincetom je lakše

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/volak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus-1194291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f10a361c07d7a964afd659938c43ce9bd606e56c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Volak+je+lako+dostupan+mamac%2C+a+komar%C4%8Da+obo%C5%BEava+njegov+miris+i+okus&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvolak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus-1194291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvolak-je-lako-dostupan-mamac-a-komarca-obozava-njegov-miris-i-okus-1194291 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VOLCI SU LAKO DOSTUPNA I NE BAŠ CIJENJENA JEŠKA, IAKO SE NJIMA USPJEŠNO MOGU LOVITI UGOR, MURINA, ŠARAG, FRATAR, PIC, KANTAR, KRUPNI ARBUNI..., S TIM DA SE NAJČEŠĆE KORISTI ZA CILJANI LOV KOMARČE. ONA OBOŽAVA NJEGOV OKUS I MIRIS, A JEDINA JE SPOSOBNA ZDROBITI GA SVOJIM MOĆNIM ZUBIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUŽ NA UDICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PUŽ NA UDICIVolak je lako dostupan mamac, a komarča obožava njegov miris i okus

Piše ŠIME DUVANČIĆ
20. svibnja 2022. - 18:04

Od svih morskih organizama, puževi su najmanje cijenjena skupina mamaca iako imaju većini riba primamljiv okus i miris. Razlog tome je tvrdo i žilavo meso puževa, koje većina riba nije u stanju pregristi.

Ipak, komad mesa puževa prikladne veličine više ili manje pohlepno će pojesti većina riba. Zato su teoretski svi morski puževi prikladni za mamčenje, ali od gotovo 160 vrsta jadranskih puževa zbog brojnosti, veličine i privlačnosti kod nas se skoro isključivo rabi volak.

Od krupnijih riba njime se love ugor i murina, koji inače nisu baš probirljivi, a od cjenjenijih šarag, fratar, pic, kantar, krupni arbun, čak i ovčica, lubin, zubatac, hama, pljosnatice... No, volak se najčešće koristi za ciljani lov komarče, koja obožava njegov okus i miris, a jedina je sposobna zdrobit...

19. svibanj 2024 21:17