StoryEditorOCM

sportski ribolovMemorijal Vinka Halbartha: Trogiranima na strijeli škarpina, a u teći janjetina

Piše Gordana Dragan
1. lipnja 2021. - 07:00

Sportsko ribolovno društvo Jastog iz Trogira organiziralo je osmi po redu Memorijalni kup u podvodnom ribolovu i udičarenju u spomen na Vilka Halbartha, svoga iznenada preminulog dugogodišnjeg člana. Kup je natjecateljskog karaktera, a ove godine sudjelovalo je tridesetak veterana i članova nove generacije toga društva osnovanog 1957. godine.

Lovilo se u akvatoriju Malog i Velikog Drvenika te svjetionika Murvice. Ribolovci su se u poslijepodnevnim satima zadovoljni vratili s dvadesetak kilograma oborite ribe, među kojima su iz kašeta virile škarpine, komarče, kirnje, šargi, tabinje...

Prvo mjesto u podvodnom ribolovu odnio je Dario Rajić koji je ulovio škarpinu tešku dva i pol kilograma. Drugo mjesto pripalo je ocu mu Nevenu, a treće Vojku Farčiću. U kategoriji udičara najbolji je bio Fabjanko Biočić. Drugo mjesto odnio je Ratko Rožić, a treće Blaž Biočić, iznimno vitalni 84-godišnjak.

image
Svi nagrađeni
Ante Halbarth

U prostorijama društva u sklopu ACI- jeve marine na Čiovu sudionici kupa pripremili su malu feštu na kojoj su se družili i razmijenjivali uspomene iz svoje bogate ribolovne prošlosti. Posebno su pljuštala sjećanja na Vilka koji je bio, kako su kazali, nadasve dobar čovjek i prijatelj, a što se tiče podvodnog ribolova mozak za ribolovne operacije, otkrivanje pošta i vještine ulova.

Po tradiciji na kaminu u velikoj teći od tridesetak litara poznati trogirski kuhar Robert Žmire i za ovaj kup pripremio je gulaš od janjetine i biža. To jelo oduvijek je bilo simbol druženja članova društva u ovom dobu godine.

Fešta nije nije mogla proći bez dobre domaće kapljice te slastica s kojima je ribolovce počastila trogirska umjetnica Marija, udovica pokojnog Vilka. Ona je i za ovaj kup izradila dva umjetnička djela. Jedno u tehnici akril i staklo, a drugo u tehnici mozaika.

image
Prvi podvodni ribolovac Dario Rajić
Ante Halbarth

- Drago mi je da smo, unatoč problemima s pandemijom koronavirusa, uspjeli nastaviti tradiciju i organizirati memorijalni kup. Odaziv ribolovaca bio je iznad očekivanja. Ni loše vrijeme nije utjecalo na želju i volju da se izađe na more, a radosti i veselja zbog toga nije nedostajalo, istaknuo je predsjednik Jastoga Joško Kandija. Pomalo sjetno dodao je kako je Vilko cijelo vrijeme u mislima bio s njima. Vilko je bio velik čovjek i uzor mladim ribolovcima koji su od njega imali što naučiti, ustvrdio je Kandija.

Na upit o budućnosti Jastoga odgovorio je kako se uopće ne brine za nju jer tu obitelj čini više od sto članova s godišnjom ribolovnom dozvolom, a aktivnih je tridesetak.

image
Najbolji udičar Fabjanko Biočić
Ante Halbarth
18. travanj 2024 01:29