StoryEditorOCM

natjecanje županijaSve je bilo spremno, ali širenje koronavirusa ipak je otkazalo Kup Hrvatske koji se trebao održati na potezu od Primoštena do Murtera

Piše Branimir Periša
4. studenog 2021. - 14:32

U Savezu za sportski ribolov na moru Šibensko-kninske županije sve je bilo spremno za domaćinstvo ovogodišnjeg Kupa Hrvatske, najavljenog za subotu i nedjelju, no revijalna manifestacija na kojoj se potkraj godine natječu reprezentacije županija u devet ribolovnih disciplina otkazana je zbog sve većeg, zabrinjavajućeg širenja koronavirusa u zemlji.

Tu je odluku donio organizator, nacionalni Savez za sportski ribolov na moru, a prenosi nam je Tonči Luketa, predsjednik županijske organizacije, čiji su aktivisti do posljednjeg detalja pripremili terene za natjecanja na četiri mjesta i organizirali prihvat i dvodnevni smještaj za gotovo 300 natjecatelja iz osam županija u svim kategorijama i uzrastima. Od najmlađih, ispod 16 godina, pa do njihovih "djedova" koji se ogledaju u veteranskoj skupini "55 plus".

- Šteta, jer smo Kupom i druženjem najboljih županijskih vrsta htjeli okruniti ovu, za Savez naročito uspješnu godinu i po međunarodnim uspjesima, no zdravstveni rizik je prevelik. Od toliko ljudi na okupu nema mogućnosti da netko nije inficiran i otkazivanje je bilo jedino prihvatljivo rješenje. To je tip natjecanja kakvima je druženje sudionika za zajedničkim stolom obvezni dio, pa ako nema takvog popratnog ozračja, tada ga nema smisla održati - kaže nesuđeni domaćin ovogodišnjeg Kupa Hrvatske.

Pratili su stanje s epidemijom nekoliko tjedana unatrag i nažalost predvidjeli da će se korona intenzivno širiti; brojevi su uistinu podivljali. Ipak, ogradio se Luketa, možda nije riječ o otkazivanju nadmetanja, nego su ga zasad odgodili za neko bolje vrijeme.

Središnje mjesto okupljanja trebalo je biti u primoštenskom hotelu "Zora", gdje su na plažama Velike i Male Raduče bila planirana sva natjecanja u ribolovu štapom s obale u pet kategorija, od kojih dvije u kategoriji "ulovi i pusti" za seniore i seniorke, disciplini u razvoju unutar nacionalnog saveza sportskog ribolova.

Domaćinstvo natjecanja u kategoriji štapom iz brodice preuzeo je klub "Mojač" iz Zablaća nadomak Šibenika, "podvodnjake" je trebalo ugostiti društvo "Punta Rata" iz Jezera na Murteru, a tribunjska "Pirka", najtrofejniji klub u Šibensko-kninskoj županiji s najboljom školom ribolova bio je spreman za organizaciju natjecanja juniora U-21 štapom s obale, te ogled u kategoriji "rukom iz brodice".

Inače, potonju je ribolovnu tehniku od tradicije kao ravnopravnu natjecateljsku disciplinu nacionalni savez priznao upravo na poticaj iz Šibensko-kninske županije prije nekoliko godina.

- Bilo je predviđeno da se sudionici Kupa autobusima prevoze do mjesta natjecanja – jedino još nije bila naručena ješka, veli Tonči Luketa.

Kup Hrvatske organizacijski je zahtjevno natjecanje s devet disciplina, no brojke o kojima ovise životi nisu mu išle na ruku.

03. svibanj 2024 14:46