stdClass Object ( [id] => 1365445 [title] => Što sporije tonu, to više love: donosimo sve o suvremenim varalicama za eging liganja [alias] => sto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što se more više hladi, to lignje prilaze bliže kopnu. Zato i sve više lignjolovaca varaličari s obale. Najčešće se takav lov obavlja posebno prilagođenim lignjarićima koje su Japanci odavno izmislili i nazvali egi po kozici, omiljenoj hrani lignje, a koju te varalice oblikom više ili manje vjerno oponašaju. Lignjolov s takvom varalicom razvio se u moderni lov, a pojam egi prerastao je u eging i širom svijeta postao sinonim ne samo za lov s obale, nego za lov liganja općenito.

Niz dekora

Preobražaj jednostavne drvene, rukom rađene, u suvremenu varalicu egi pratio je preobražaj i ostale univerzalne lignjarske opreme u posebnu opremu kako bi se i na taj način povećala učinkovitost eginga. No, varalica i njezin odabir i dalje ostaju presudan čimbenik uspjeha.

Odabrati najprikladniju varalicu egi nije nimalo lak posao. Zato iskusni lignjolovci preporučuju da je najbolje imati niz varalica različitih veličina, dekora i težina, kako bi se odabrala ona koja će privući najviše pozornosti lignje ovisno o mjestu lova, dobu dana, vremenskim uvjetima, plimi i oseci, svjetlosnim uvjetima, jačini vjetra, valova i kurenta…

Egi se od ostalih lignjarića najviše razlikuje po izgledu. Bočno gledano ima oblik slova S. Ne zato što tako najviše nalikuje kozici, nego da bi što manje zapinjao za dno, koje često dodiruje tijekom lova. Naime, zbog oblika, i kad posve polegne po dnu, dodiruje ga prednjim, ali ne i zadnjim krajem na kojem su udice. A da bi udice bile što dalje od dna, dodatno se otežanje, potrebno kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, postavlja na prednji kraj varalice. Zbog toga varalica u odnosu na dno stoji s podignutim repom, pod kutom. Tako i tone pa oponaša kretanje žive kozice, što je čini još privlačnijom lignjama.

Oblik olovnice

Smatra se idealnim da varalica pri tonjenju i na dnu stoji pod kutom od 45 stupnjeva. Da bi je štitilo od oštećenja pri dodiru s dnom, opterećenje se postavlja ispod, što je još jedan karakterističan vizualni znak prepoznavanja varalice egi. No, tako postavljena olovnica može uzrokovati zapinjanje varalice za dno, posebno ako je pravokutnog oblika. Zato najkvalitetnije varalice egi imaju olovnice polukružnog ili srpolikog oblika, koje se odbijaju od dna.

---

image

Dobro izabrana varalica donosi slastan rezultat

---

Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu egi važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh eginga ključna osobina varalice. Brzina tonjenja, plovnost varalice, najviše ovisi o njezinoj težini. Preteška će potonuti prebrzo i, najčešće, u neprirodnom položaju. Prelagana će, pak, isplivati na površinu ili plutati između nje i dna te će tako biti izvan dosega, čak i vidokruga liganja, koje su u pravilu na dnu ili malo iznad njega.

Plovnost varalice izražava se brojem sekundi potrebnih da ona u mirnome moru potone za jedan metar. Smatra se da je brzina tonjenja od četiri do pet sekundi po metru odličan rezultat za varalicu egi. Podatak o plovnosti varalice obično se navodi na njezinu pakiranju, a ako ga nema, to je najbolji znak da se radi o nekvalitetnoj varalici za eging. Nažalost, ima dosta proizvođača koji ne navode točne podatke.

Kurenat i vjetar

Brzina tonjenja također ovisi i o mjestu lova, odnosno salinitetu mora i jačini kurenta. Jači kurenat može zahtijevati malo težu varalicu kako bi ona zadržala dobru brzinu i optimalan položaj tonjenja. Isto tako, varalica ponekad mora biti teža kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, osobito kad se baca protiv vjetra. U takvom slučaju može se postupiti na tri načina. Prvi je da se upotrijebi veća, odnosno teža varalica, drugi je da se dodatno opterećenje postavi na strunu ispred varalice, a treći da se optereti sama varalica.

---

image

Za noćni lov birajte veće varalice

---

Zbog povećane mogućnosti mršenja pribora pri odbacivanju, najlošije je rješenje postavljanje dodatnog opterećenja na strunu. Dodatni uteg na varalicu može se postaviti na dva načina. Prvi je da se upotrijebe posebno oblikovane olovnice, koje nudi sve više proizvođača lignjarića. Drugi, najprecizniji način dodatnog opterećenja, jest pomoću olovne žice omotane oko prednjeg kraja varalice.

Varalica egi mora biti lakša od peškafonda, ali i teža od plivajućih lignarića za lov skosavanjem, kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, ali i kako bi nakon pada u more mogla tonuti toliko sporo da bi bila dovoljno dugo izložena pogledu liganja. Ta dva suprotstavljena zahtjeva konstruktivno je najlakše riješiti istovremenim povećanjem težine opterećenja i veličine, a time i obujma varalice.

Dan i noć

Za eging se upotrebljavaju varalice raznih veličina, u pravilu oznake 2.0 do 4.5. Veličina varalice vrlo je važan čimbenik lignjolova bilo kojom tehnikom. Za razliku od ljeta, kad treba loviti manjima, tijekom jeseni treba koristiti srednje velike, a od kraja godine do kraja proljeća najveće. Također, u dnevnom je lovu uvijek bolje koristiti nešto veće varalice, a prilikom lova na prijelazu dana i noći najveće.

---

image

Crvenkaste varalice bolje love danju

---

Veličina, zapravo dužina tijela bez iglica i vezišta egi lignjarića, kao i ostalih, izražava se japanskom mjerom taiyo (hrvatski sunce). Dužina taiyo je približno 3,03 cm (oko 1,193 inča). Neki se proizvođači ne pridržavaju tih mjera, doduše uz manja odstupanja. Štoviše, varalice istih veličina, a raznih proizvođača (često i istih) nemaju istu težinu. To uzrokuje probleme u odabiru štapa potrebne težine bacanja (CW). Ipak, veličina i težina većine varalica egi na tržištu kreće se u okviru vrijednosti navedenih u priloženoj tablici.

Osim veličine, vrlo je važna i boja varalice, iako neki tvrde da lignja ne razlikuje boje, a činjenica je da se sve boje u vodi vide kao nijanse sive, doduše na različitim dubinama. Činjenica je također da, iako možda ne razlikuje boje, lignja sigurno razlikuje te nijanse sive. Zato je važno imati varalicu boje koja će u određenim uvjetima biti najprivlačnija nijansa boje koju vidi lignja. Činjenica je da na učinkovitost pojedinog dekora, ali i veličine varalice, utječe i prozirnost mora te vrsta i veličina ribica kojima se lignje hrane na mjestu lova. Za lov u dobrim uvjetima vidljivosti, po sunčanom danu i u bistrome moru, kakvo je uglavnom tijekom hladnijeg dijela godine, treba preferirati varalice prirodnih boja riba. U lošijim uvjetima vidljivosti, za lov noću i u mutnijem moru prednost treba dati tamnijim, ali i većim varalicama.

Korisno platno

Uvijek su, a osobito u sumrak, učinkovite bijele, dok su plave, ljubičaste, crvene i zelene učinkovitije danju, posebice u kombinaciji s bijelom. Bez obzira na boju varalice, dobro je ako ona na leđnom dijelu ima mrlju. Ona lignjama pruža privid slabe točke ili rane, što je čini lakšim plijenom, pa je češće napadaju nego istu varalicu bez mrlje.

---

image

Najlošija kombinacija – vrtilica i pravokutna olovnica

---

Od svih nabrojenih, ali ne nevažan čimbenik učinkovitosti varalice egi jest izgled, odnosno završna obrada njezine površine. Postoje dvije osnovne skupine završne obrade lignjarića, goli i oni odjeveni u platno. Svaki tip ima prednosti i mane, u različitim uvjetima. Goli su jeftiniji, ali manje učinkoviti od potpuno istih odjevenih. Naime, lignja prihvaća plijen dugim ticalima, privlači ga prema ustima i kljunom mu pokušava kidati komad mesa s leđa. Nerijetko, oprezna lignja ispušta plijen jer shvati da površina gole varalice nije površina prirodnoga mamca. To se gotovo nikad ne događa s odjevenom varalicom, posebice na kojoj je platno tkano kao krljušt. Osim toga, varalica presvučena platnom stvara veći otpor pri povlačenju, ali i tonjenju, pa sporije tone od identične bez platna.

---

image

Savage Gear Hybrid Shrimp – vjerna imitacija kozice od mekane plastike

---

---

VAŽNO VEZIŠTE

Kod odabira varalice egi dobro je voditi računa i o jednom naizgled nevažnom detalju – njezinu vezištu. Kao i kod ostalih vrsta lignjarića, ono može biti u obliku vrtilice i ušice. Prednost treba dati vezištu i obliku ušice. Ono omogućava najpreciznije vođenje varalice, što je u egingu veoma važno. Precizno vođenje varalice moguće je ne samo ako je na ušicu direktno vezana struna pribora, nego ako je spoj izveden pomoću kopče. Za takav je spoj najbolje upotrijebiti specijalnu kopču koja omogućava brzu zamjenu varalice (slika A).

 

 

---

---

image
---

---

Veličina Dužina (mm) Težina (g)

2.0............ 60.....................6-10

2.5............ 75.................. 10-15

2.8............ 85.................. 12-17

3.0............ 90.................. 16-20

3.5........... 105...................20-25

4.0........... 120.................. 25-30

4.5........... 135.................. 30-35

---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu #egi# važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh #eginga# ključna osobina varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu #egi# važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh #eginga# ključna osobina varalice RIBOLOVNI PRIBOR 2 0 7672 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-12-09 10:45:01 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-20 07:42:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-20 07:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu #egi# važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh #eginga# ključna osobina varalice [metadata] => robots= author= title=Što sporije tonu, to više love: donosimo sve o suvremenim varalicama za eging liganja page_title=Što sporije tonu, to više love: donosimo sve o suvremenim varalicama za eging liganja [metakey] => ribolov, lignjolov, eging, varalice za eging, varalice za lignje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/12\/09\/26614635.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146451.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146458.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146457.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146456.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146455.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146454.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146453.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146452.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146450.jpg","\/images\/slike\/2015\/12\/09\/7146449.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Za no\u0107ni lov birajte ve\u0107e varalice<\/p>","

Ove vrlo te\u0161ko zapinju<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Najlo\u0161ija kombinacija \u2013 vrtilica i pravokutna olovnica<\/p>","

Savage Gear Hybrid Shrimp<\/em> \u2013 vjerna imitacija kozice od mekane plastike<\/p>","

Dobro izabrana varalica donosi slastan rezultat<\/p>","

\u0160to vi\u0161e razli\u010ditih varalica, to bolje<\/p>","

Crvenkaste varalice bolje love danju<\/p>","

Eging <\/em>je sve popularnija tehnika lignjolova<\/p>","","

Tamne varalice za lo\u0161ije uvjete vidljivosti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26614635_1920.jpg":"1920x1080","k_26614635_1280.jpg":"1280x1280","k_26614635_1024.jpg":"1024x1024","k_26614635_640.jpg":"640x640","k_26614635_480.jpg":"480x480","k_26614635_340.jpg":"340x340","k_26614635_220.jpg":"220x220","o_26614635_1280.jpg":"1280x720","o_26614635_1024.jpg":"1024x576","o_26614635_640.jpg":"640x360","o_26614635_480.jpg":"480x270","o_26614635_340.jpg":"340x191","o_26614635_220.jpg":"220x123","h_26614635_1280.jpg":"1280x854","h_26614635_1024.jpg":"1024x683","h_26614635_640.jpg":"640x427","h_26614635_480.jpg":"480x320","h_26614635_340.jpg":"340x227","h_26614635_220.jpg":"220x147","pp_26614635_1280.jpg":"1280x1628","pp_26614635_1024.jpg":"1024x1303","pp_26614635_640.jpg":"640x814","pp_26614635_480.jpg":"480x611","pp_26614635_340.jpg":"340x432","pp_26614635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146451_1920.jpg":"1920x1080","k_7146451_1280.jpg":"1280x1280","k_7146451_1024.jpg":"1024x1024","k_7146451_640.jpg":"640x640","k_7146451_480.jpg":"480x480","k_7146451_340.jpg":"340x340","k_7146451_220.jpg":"220x220","o_7146451_1280.jpg":"1280x960","o_7146451_1024.jpg":"1024x768","o_7146451_640.jpg":"640x480","o_7146451_480.jpg":"480x360","o_7146451_340.jpg":"340x255","o_7146451_220.jpg":"220x165","h_7146451_1280.jpg":"1280x854","h_7146451_1024.jpg":"1024x683","h_7146451_640.jpg":"640x427","h_7146451_480.jpg":"480x320","h_7146451_340.jpg":"340x227","h_7146451_220.jpg":"220x147","pp_7146451_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146451_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146451_640.jpg":"640x814","pp_7146451_480.jpg":"480x611","pp_7146451_340.jpg":"340x432","pp_7146451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146458_1920.jpg":"1920x1080","k_7146458_1280.jpg":"1280x1280","k_7146458_1024.jpg":"1024x1024","k_7146458_640.jpg":"640x640","k_7146458_480.jpg":"480x480","k_7146458_340.jpg":"340x340","k_7146458_220.jpg":"220x220","o_7146458_1280.jpg":"1280x960","o_7146458_1024.jpg":"1024x768","o_7146458_640.jpg":"640x480","o_7146458_480.jpg":"480x360","o_7146458_340.jpg":"340x255","o_7146458_220.jpg":"220x165","h_7146458_1280.jpg":"1280x854","h_7146458_1024.jpg":"1024x683","h_7146458_640.jpg":"640x427","h_7146458_480.jpg":"480x320","h_7146458_340.jpg":"340x227","h_7146458_220.jpg":"220x147","pp_7146458_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146458_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146458_640.jpg":"640x814","pp_7146458_480.jpg":"480x611","pp_7146458_340.jpg":"340x432","pp_7146458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146457_1920.jpg":"1920x1080","k_7146457_1280.jpg":"1280x1280","k_7146457_1024.jpg":"1024x1024","k_7146457_640.jpg":"640x640","k_7146457_480.jpg":"480x480","k_7146457_340.jpg":"340x340","k_7146457_220.jpg":"220x220","o_7146457_1280.jpg":"1280x960","o_7146457_1024.jpg":"1024x768","o_7146457_640.jpg":"640x480","o_7146457_480.jpg":"480x360","o_7146457_340.jpg":"340x255","o_7146457_220.jpg":"220x165","h_7146457_1280.jpg":"1280x854","h_7146457_1024.jpg":"1024x683","h_7146457_640.jpg":"640x427","h_7146457_480.jpg":"480x320","h_7146457_340.jpg":"340x227","h_7146457_220.jpg":"220x147","pp_7146457_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146457_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146457_640.jpg":"640x814","pp_7146457_480.jpg":"480x611","pp_7146457_340.jpg":"340x432","pp_7146457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_7146456_1920.jpg":"1920x1080","k_7146456_1280.jpg":"1280x1280","k_7146456_1024.jpg":"1024x1024","k_7146456_640.jpg":"640x640","k_7146456_480.jpg":"480x480","k_7146456_340.jpg":"340x340","k_7146456_220.jpg":"220x220","o_7146456_1280.jpg":"1280x853","o_7146456_1024.jpg":"1024x683","o_7146456_640.jpg":"640x426","o_7146456_480.jpg":"480x320","o_7146456_340.jpg":"340x226","o_7146456_220.jpg":"220x146","h_7146456_1280.jpg":"1280x854","h_7146456_1024.jpg":"1024x683","h_7146456_640.jpg":"640x427","h_7146456_480.jpg":"480x320","h_7146456_340.jpg":"340x227","h_7146456_220.jpg":"220x147","pp_7146456_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146456_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146456_640.jpg":"640x814","pp_7146456_480.jpg":"480x611","pp_7146456_340.jpg":"340x432","pp_7146456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146455_1920.jpg":"1920x1080","k_7146455_1280.jpg":"1280x1280","k_7146455_1024.jpg":"1024x1024","k_7146455_640.jpg":"640x640","k_7146455_480.jpg":"480x480","k_7146455_340.jpg":"340x340","k_7146455_220.jpg":"220x220","o_7146455_1280.jpg":"1280x960","o_7146455_1024.jpg":"1024x768","o_7146455_640.jpg":"640x480","o_7146455_480.jpg":"480x360","o_7146455_340.jpg":"340x255","o_7146455_220.jpg":"220x165","h_7146455_1280.jpg":"1280x854","h_7146455_1024.jpg":"1024x683","h_7146455_640.jpg":"640x427","h_7146455_480.jpg":"480x320","h_7146455_340.jpg":"340x227","h_7146455_220.jpg":"220x147","pp_7146455_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146455_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146455_640.jpg":"640x814","pp_7146455_480.jpg":"480x611","pp_7146455_340.jpg":"340x432","pp_7146455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146454_1920.jpg":"1920x1080","k_7146454_1280.jpg":"1280x1280","k_7146454_1024.jpg":"1024x1024","k_7146454_640.jpg":"640x640","k_7146454_480.jpg":"480x480","k_7146454_340.jpg":"340x340","k_7146454_220.jpg":"220x220","o_7146454_1280.jpg":"1280x960","o_7146454_1024.jpg":"1024x768","o_7146454_640.jpg":"640x480","o_7146454_480.jpg":"480x360","o_7146454_340.jpg":"340x255","o_7146454_220.jpg":"220x165","h_7146454_1280.jpg":"1280x854","h_7146454_1024.jpg":"1024x683","h_7146454_640.jpg":"640x427","h_7146454_480.jpg":"480x320","h_7146454_340.jpg":"340x227","h_7146454_220.jpg":"220x147","pp_7146454_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146454_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146454_640.jpg":"640x814","pp_7146454_480.jpg":"480x611","pp_7146454_340.jpg":"340x432","pp_7146454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146453_1920.jpg":"1920x1080","k_7146453_1280.jpg":"1280x1280","k_7146453_1024.jpg":"1024x1024","k_7146453_640.jpg":"640x640","k_7146453_480.jpg":"480x480","k_7146453_340.jpg":"340x340","k_7146453_220.jpg":"220x220","o_7146453_1280.jpg":"1280x960","o_7146453_1024.jpg":"1024x768","o_7146453_640.jpg":"640x480","o_7146453_480.jpg":"480x360","o_7146453_340.jpg":"340x255","o_7146453_220.jpg":"220x165","h_7146453_1280.jpg":"1280x854","h_7146453_1024.jpg":"1024x683","h_7146453_640.jpg":"640x427","h_7146453_480.jpg":"480x320","h_7146453_340.jpg":"340x227","h_7146453_220.jpg":"220x147","pp_7146453_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146453_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146453_640.jpg":"640x814","pp_7146453_480.jpg":"480x611","pp_7146453_340.jpg":"340x432","pp_7146453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7146452_1920.jpg":"1920x1080","k_7146452_1280.jpg":"1280x1280","k_7146452_1024.jpg":"1024x1024","k_7146452_640.jpg":"640x640","k_7146452_480.jpg":"480x480","k_7146452_340.jpg":"340x340","k_7146452_220.jpg":"220x220","o_7146452_1280.jpg":"1280x960","o_7146452_1024.jpg":"1024x768","o_7146452_640.jpg":"640x480","o_7146452_480.jpg":"480x360","o_7146452_340.jpg":"340x255","o_7146452_220.jpg":"220x165","h_7146452_1280.jpg":"1280x854","h_7146452_1024.jpg":"1024x683","h_7146452_640.jpg":"640x427","h_7146452_480.jpg":"480x320","h_7146452_340.jpg":"340x227","h_7146452_220.jpg":"220x147","pp_7146452_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146452_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146452_640.jpg":"640x814","pp_7146452_480.jpg":"480x611","pp_7146452_340.jpg":"340x432","pp_7146452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x679","hd_7146450_1920.jpg":"1920x1080","k_7146450_1280.jpg":"1280x1280","k_7146450_1024.jpg":"1024x1024","k_7146450_640.jpg":"640x640","k_7146450_480.jpg":"480x480","k_7146450_340.jpg":"340x340","k_7146450_220.jpg":"220x220","o_7146450_1280.jpg":"1280x848","o_7146450_1024.jpg":"1024x679","o_7146450_640.jpg":"640x424","o_7146450_480.jpg":"480x318","o_7146450_340.jpg":"340x225","o_7146450_220.jpg":"220x145","h_7146450_1280.jpg":"1280x854","h_7146450_1024.jpg":"1024x683","h_7146450_640.jpg":"640x427","h_7146450_480.jpg":"480x320","h_7146450_340.jpg":"340x227","h_7146450_220.jpg":"220x147","pp_7146450_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146450_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146450_640.jpg":"640x814","pp_7146450_480.jpg":"480x611","pp_7146450_340.jpg":"340x432","pp_7146450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7146449_1920.jpg":"1920x1080","k_7146449_1280.jpg":"1280x1280","k_7146449_1024.jpg":"1024x1024","k_7146449_640.jpg":"640x640","k_7146449_480.jpg":"480x480","k_7146449_340.jpg":"340x340","k_7146449_220.jpg":"220x220","o_7146449_1280.jpg":"1280x960","o_7146449_1024.jpg":"1024x768","o_7146449_640.jpg":"640x480","o_7146449_480.jpg":"480x360","o_7146449_340.jpg":"340x255","o_7146449_220.jpg":"220x165","h_7146449_1280.jpg":"1280x854","h_7146449_1024.jpg":"1024x683","h_7146449_640.jpg":"640x427","h_7146449_480.jpg":"480x320","h_7146449_340.jpg":"340x227","h_7146449_220.jpg":"220x147","pp_7146449_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146449_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146449_640.jpg":"640x814","pp_7146449_480.jpg":"480x611","pp_7146449_340.jpg":"340x432","pp_7146449_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7803688 Threads: 3 Questions: 1637814245 Slow queries: 4867207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111445108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja-1365445 [printLink] => /om/ribolov/sto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja-1365445?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703196 [name] => eging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 11:16:26 [main_article_id] => 0 [alias] => eging [link] => /tag/eging ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748704 [name] => varalice za eging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 08:42:38 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-eging [link] => /tag/varalice-za-eging ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665415 [name] => varalice za lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 11:35:08 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-lignje [link] => /tag/varalice-za-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu #egi# važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh #eginga# ključna osobina varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što sporije tonu, to više love: donosimo sve o suvremenim varalicama za eging liganja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/26614635.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/26614635.jpg [title] => Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146451.jpg [title] =>

Za noćni lov birajte veće varalice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146458.jpg [title] =>

Ove vrlo teško zapinju

 

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146457.jpg [title] =>

Najlošija kombinacija – vrtilica i pravokutna olovnica

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146456.jpg [title] =>

Savage Gear Hybrid Shrimp – vjerna imitacija kozice od mekane plastike

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146455.jpg [title] =>

Dobro izabrana varalica donosi slastan rezultat

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146454.jpg [title] =>

Što više različitih varalica, to bolje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146453.jpg [title] =>

Crvenkaste varalice bolje love danju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146452.jpg [title] =>

Eging je sve popularnija tehnika lignjolova

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146450.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/12/09/7146449.jpg [title] =>

Tamne varalice za lošije uvjete vidljivosti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Što se more više hladi, to lignje prilaze bliže kopnu. Zato i sve više lignjolovaca varaličari s obale. Najčešće se takav lov obavlja posebno prilagođenim lignjarićima koje su Japanci odavno izmislili i nazvali egi po kozici, omiljenoj hrani lignje, a koju te varalice oblikom više ili manje vjerno oponašaju. Lignjolov s takvom varalicom razvio se u moderni lov, a pojam egi prerastao je u eging i širom svijeta postao sinonim ne samo za lov s obale, nego za lov liganja općenito.

Niz dekora

Preobražaj jednostavne drvene, rukom rađene, u suvremenu varalicu egi pratio je preobražaj i ostale univerzalne lignjarske opreme u posebnu opremu kako bi se i na taj način povećala učinkovitost eginga. No, varalica i njezin odabir i dalje ostaju presudan čimbenik uspjeha.

Odabrati najprikladniju varalicu egi nije nimalo lak posao. Zato iskusni lignjolovci preporučuju da je najbolje imati niz varalica različitih veličina, dekora i težina, kako bi se odabrala ona koja će privući najviše pozornosti lignje ovisno o mjestu lova, dobu dana, vremenskim uvjetima, plimi i oseci, svjetlosnim uvjetima, jačini vjetra, valova i kurenta…

Egi se od ostalih lignjarića najviše razlikuje po izgledu. Bočno gledano ima oblik slova S. Ne zato što tako najviše nalikuje kozici, nego da bi što manje zapinjao za dno, koje često dodiruje tijekom lova. Naime, zbog oblika, i kad posve polegne po dnu, dodiruje ga prednjim, ali ne i zadnjim krajem na kojem su udice. A da bi udice bile što dalje od dna, dodatno se otežanje, potrebno kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, postavlja na prednji kraj varalice. Zbog toga varalica u odnosu na dno stoji s podignutim repom, pod kutom. Tako i tone pa oponaša kretanje žive kozice, što je čini još privlačnijom lignjama.

Oblik olovnice

Smatra se idealnim da varalica pri tonjenju i na dnu stoji pod kutom od 45 stupnjeva. Da bi je štitilo od oštećenja pri dodiru s dnom, opterećenje se postavlja ispod, što je još jedan karakterističan vizualni znak prepoznavanja varalice egi. No, tako postavljena olovnica može uzrokovati zapinjanje varalice za dno, posebno ako je pravokutnog oblika. Zato najkvalitetnije varalice egi imaju olovnice polukružnog ili srpolikog oblika, koje se odbijaju od dna.

---

image

Dobro izabrana varalica donosi slastan rezultat

---

Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu egi važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh eginga ključna osobina varalice. Brzina tonjenja, plovnost varalice, najviše ovisi o njezinoj težini. Preteška će potonuti prebrzo i, najčešće, u neprirodnom položaju. Prelagana će, pak, isplivati na površinu ili plutati između nje i dna te će tako biti izvan dosega, čak i vidokruga liganja, koje su u pravilu na dnu ili malo iznad njega.

Plovnost varalice izražava se brojem sekundi potrebnih da ona u mirnome moru potone za jedan metar. Smatra se da je brzina tonjenja od četiri do pet sekundi po metru odličan rezultat za varalicu egi. Podatak o plovnosti varalice obično se navodi na njezinu pakiranju, a ako ga nema, to je najbolji znak da se radi o nekvalitetnoj varalici za eging. Nažalost, ima dosta proizvođača koji ne navode točne podatke.

Kurenat i vjetar

Brzina tonjenja također ovisi i o mjestu lova, odnosno salinitetu mora i jačini kurenta. Jači kurenat može zahtijevati malo težu varalicu kako bi ona zadržala dobru brzinu i optimalan položaj tonjenja. Isto tako, varalica ponekad mora biti teža kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, osobito kad se baca protiv vjetra. U takvom slučaju može se postupiti na tri načina. Prvi je da se upotrijebi veća, odnosno teža varalica, drugi je da se dodatno opterećenje postavi na strunu ispred varalice, a treći da se optereti sama varalica.

---

image

Za noćni lov birajte veće varalice

---

Zbog povećane mogućnosti mršenja pribora pri odbacivanju, najlošije je rješenje postavljanje dodatnog opterećenja na strunu. Dodatni uteg na varalicu može se postaviti na dva načina. Prvi je da se upotrijebe posebno oblikovane olovnice, koje nudi sve više proizvođača lignjarića. Drugi, najprecizniji način dodatnog opterećenja, jest pomoću olovne žice omotane oko prednjeg kraja varalice.

Varalica egi mora biti lakša od peškafonda, ali i teža od plivajućih lignarića za lov skosavanjem, kako bi se mogla dovoljno daleko odbaciti, ali i kako bi nakon pada u more mogla tonuti toliko sporo da bi bila dovoljno dugo izložena pogledu liganja. Ta dva suprotstavljena zahtjeva konstruktivno je najlakše riješiti istovremenim povećanjem težine opterećenja i veličine, a time i obujma varalice.

Dan i noć

Za eging se upotrebljavaju varalice raznih veličina, u pravilu oznake 2.0 do 4.5. Veličina varalice vrlo je važan čimbenik lignjolova bilo kojom tehnikom. Za razliku od ljeta, kad treba loviti manjima, tijekom jeseni treba koristiti srednje velike, a od kraja godine do kraja proljeća najveće. Također, u dnevnom je lovu uvijek bolje koristiti nešto veće varalice, a prilikom lova na prijelazu dana i noći najveće.

---

image

Crvenkaste varalice bolje love danju

---

Veličina, zapravo dužina tijela bez iglica i vezišta egi lignjarića, kao i ostalih, izražava se japanskom mjerom taiyo (hrvatski sunce). Dužina taiyo je približno 3,03 cm (oko 1,193 inča). Neki se proizvođači ne pridržavaju tih mjera, doduše uz manja odstupanja. Štoviše, varalice istih veličina, a raznih proizvođača (često i istih) nemaju istu težinu. To uzrokuje probleme u odabiru štapa potrebne težine bacanja (CW). Ipak, veličina i težina većine varalica egi na tržištu kreće se u okviru vrijednosti navedenih u priloženoj tablici.

Osim veličine, vrlo je važna i boja varalice, iako neki tvrde da lignja ne razlikuje boje, a činjenica je da se sve boje u vodi vide kao nijanse sive, doduše na različitim dubinama. Činjenica je također da, iako možda ne razlikuje boje, lignja sigurno razlikuje te nijanse sive. Zato je važno imati varalicu boje koja će u određenim uvjetima biti najprivlačnija nijansa boje koju vidi lignja. Činjenica je da na učinkovitost pojedinog dekora, ali i veličine varalice, utječe i prozirnost mora te vrsta i veličina ribica kojima se lignje hrane na mjestu lova. Za lov u dobrim uvjetima vidljivosti, po sunčanom danu i u bistrome moru, kakvo je uglavnom tijekom hladnijeg dijela godine, treba preferirati varalice prirodnih boja riba. U lošijim uvjetima vidljivosti, za lov noću i u mutnijem moru prednost treba dati tamnijim, ali i većim varalicama.

Korisno platno

Uvijek su, a osobito u sumrak, učinkovite bijele, dok su plave, ljubičaste, crvene i zelene učinkovitije danju, posebice u kombinaciji s bijelom. Bez obzira na boju varalice, dobro je ako ona na leđnom dijelu ima mrlju. Ona lignjama pruža privid slabe točke ili rane, što je čini lakšim plijenom, pa je češće napadaju nego istu varalicu bez mrlje.

---

image

Najlošija kombinacija – vrtilica i pravokutna olovnica

---

Od svih nabrojenih, ali ne nevažan čimbenik učinkovitosti varalice egi jest izgled, odnosno završna obrada njezine površine. Postoje dvije osnovne skupine završne obrade lignjarića, goli i oni odjeveni u platno. Svaki tip ima prednosti i mane, u različitim uvjetima. Goli su jeftiniji, ali manje učinkoviti od potpuno istih odjevenih. Naime, lignja prihvaća plijen dugim ticalima, privlači ga prema ustima i kljunom mu pokušava kidati komad mesa s leđa. Nerijetko, oprezna lignja ispušta plijen jer shvati da površina gole varalice nije površina prirodnoga mamca. To se gotovo nikad ne događa s odjevenom varalicom, posebice na kojoj je platno tkano kao krljušt. Osim toga, varalica presvučena platnom stvara veći otpor pri povlačenju, ali i tonjenju, pa sporije tone od identične bez platna.

---

image

Savage Gear Hybrid Shrimp – vjerna imitacija kozice od mekane plastike

---

---

VAŽNO VEZIŠTE

Kod odabira varalice egi dobro je voditi računa i o jednom naizgled nevažnom detalju – njezinu vezištu. Kao i kod ostalih vrsta lignjarića, ono može biti u obliku vrtilice i ušice. Prednost treba dati vezištu i obliku ušice. Ono omogućava najpreciznije vođenje varalice, što je u egingu veoma važno. Precizno vođenje varalice moguće je ne samo ako je na ušicu direktno vezana struna pribora, nego ako je spoj izveden pomoću kopče. Za takav je spoj najbolje upotrijebiti specijalnu kopču koja omogućava brzu zamjenu varalice (slika A).

 

 

---

---

---

---

Veličina Dužina (mm) Težina (g)

2.0............ 60.....................6-10

2.5............ 75.................. 10-15

2.8............ 85.................. 12-17

3.0............ 90.................. 16-20

3.5........... 105...................20-25

4.0........... 120.................. 25-30

4.5........... 135.................. 30-35

---

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić

Za noćni lov birajte veće varalice


Ove vrlo teško zapinju

 

 

 


Najlošija kombinacija – vrtilica i pravokutna olovnica


Savage Gear Hybrid Shrimp – vjerna imitacija kozice od mekane plastike


Dobro izabrana varalica donosi slastan rezultat


Što više različitih varalica, to bolje


Crvenkaste varalice bolje love danju


Eging je sve popularnija tehnika lignjolova



Tamne varalice za lošije uvjete vidljivosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja-1365445 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=daa8523708da738972276150a149532d2ef2b650 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+sporije+tonu%2C+to+vi%C5%A1e+love%3A+donosimo+sve+o+suvremenim+varalicama+za+eging+liganja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja-1365445 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-sporije-tonu-to-vise-love-donosimo-sve-o-suvremenim-varalicama-za-eging-liganja-1365445 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još više od toga pod kojim će kutom stajati, za varalicu #egi# važno je koliko će brzo tonuti. Zapravo, to je za uspjeh #eginga# ključna osobina varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI PRIBORŠto sporije tonu, to više love: donosimo sve o suvremenim varalicama za eging liganja

Piše Šime DUVANČIĆ
20. veljače 2024. - 08:42

Što se more više hladi, to lignje prilaze bliže kopnu. Zato i sve više lignjolovaca varaličari s obale. Najčešće se takav lov obavlja posebno prilagođenim lignjarićima koje su Japanci odavno izmislili i nazvali egi po kozici, omiljenoj hrani lignje, a koju te varalice oblikom više ili manje vjerno oponašaju. Lignjolov s takvom varalicom razvio se u moderni lov, a pojam egi prerastao je u eging i širom svijeta postao sinonim ne samo za lov s obale, nego za lov liganja općenito.

Niz dekora

Preobražaj jednostavne drvene, rukom rađene, u suvremenu varalicu egi pratio je preobražaj i ostale univerzalne lignjarske opreme u posebnu opremu kako bi se i na taj način povećala učinkovitost eginga. No, varalica i njezin odabir i dalje ostaju presudan čimbenik uspjeha.

Odabrati...

15. svibanj 2024 17:32