StoryEditorOCM

brzo i učinkovitoŠto prije uginu, lignja i sipa bit će ukusnije jer se tijekom gušenja na zraku smanjuje kvaliteta njihovog mesa. Evo kako ih što bezbolnije usmrtiti

Piše Šime Duvančić
28. rujna 2021. - 15:19

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da, poput riba i ostalih glavonožaca, ulovljene lignje, ako se ne usmrte odmah, tijekom gušenja na zraku proizvode toksine, a zbog intenzivne dehidracije i velike količine mliječne kiseline, koji smanjuju kvalitetu njihova mesa i otvrdnjavaju ga, u nekim slučajevima toliko da postaje žilavo poput gume.

No, znanstvenici upozoravaju da sve ulovljene lignje treba što prije usmrtiti, a ne samo one koje se žele zadržati za hranu, jer nije moralno prihvatljivo mučiti ih sporom smrću ostavljanjem da polako ugibaju na obali, pajolama…

Tri srca

A kako što bezbolnije usmrtiti lignju?

Da bi se to učinilo, mora joj se odrezati živac mozga koji leži u njenom vratu. Poznato je da lignja ima tri srca, ali jedan mozak. Ako joj se probadanjem vrata o...

21. studeni 2024 13:22