stdClass Object ( [id] => 1219629 [title] => Splićanka Lili Jajac u novoj jiggerskoj avanturi: Vaga je pokazala da je šampjer težak gotovo dva kilograma, a onda mi je na silikonsku lignju udario novi... [alias] => splicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kažu da je čovjek dva puta u životu sretan, kad kupi brod i kad ga proda. E pa ja se ne bih složila s tom izjavom. Mogla bih se složit s tim da je sretan kad ga proda za odmah kupit drugi, i nikako drukčije. Brod ne služi samo za ribolov, iako sve vuče k tome. Ili je tako barem kod mene. Ima li išta ljepše nego ujutro doći na brod popiti kavu ili samo sjedit i gledat u more.

NIŠTA NIJE TEŠKO

Je, ima to i drugu stranu, jer brod treba i održavat. Onaj servisni dio oko motora i noge, odnosno Z-pogona, briga je mog supruga Igora, iako sam ga jedne sezone, kad on nije bio u državi, sama pripremila i bacila u more. Dovela sam meštra da mi servisira motor i nogu, električara da poredi struju, a ja sam lagano prebrusila dno, oprala brod, piturala intonak, namastila bijelom mašću osovinu, montirala propelu i dočekala Igora s brodom na vezu, spremnim za ribolov i đitu.

Ništa mi oko broda nije ni naporno ni teško. Uživam s Igorom davat intonak, jer znam što slijedi nakon toga – milje i milje na pučini… Pa ni poliranje broda mi nije stran pojam.

---

image

Rodul u ruke, pa redom...

---

Ali onaj dio oko pripreme predveza i vezivanja FG čvora, prepuštam Igoru, a ja uživam u trgovinama ribolovne opreme, ko pravo žensko. Kad me netko pita koju udicu koristim, pa normalno, onu koja mi se svidjela onako na oko i za koju smatram da bi je moja ciljana lovina mogla progutat. Dopadne me ponekad i nosit srdele i prat jacere nakon ribolova. Sve se na brodu između posade pošteno raspodijeli, svi poslovi pa i gvardija kad smo noću na pučini.

Sad kad sam spomenula nošenje srdela, odmah sam se sjetila našeg prvog big game takmičenja. Objašnjeno mi je kako trebam brumavati, jer nismo imali brumalicu. Kako sam ja po struci odgojitelj predškolske djece, to sam odmah povezala s pričama i bajkama. Znači, mi smo Ivica i Marica i trebamo ostavljati dobar trag od mrvica kruha, u ovom slučaju srdela, kako bismo bili spašeni, odnosno naveli tunu da nam dođe u trag.

U vožnji bih narezala srdele i kad bi došli na poziciju glumila bih brumalicu. Između dva brumavanja bih koristila priliku, ako su vremenski uvjeti to dopuštali, i jiggala. I dok bi se jigg vraćao do dna, zahvatila bih novu količinu srdela i bacila je u trag. I tako cijeli dan. Zato često na takvim takmičenjima, pogotovo drugi i treći ribolovni dan, doslovno padaš s nogu i zaspeš čim te netko zamijeni. Ali sve su to slatke muke.

---

image

Nije meni bilo teško glumit sardomatik

---

BESKRAJNA BORBA

Na jednom državnom prvenstvu sam se odlučila okušati u borbi s tunom i dogovorili smo se tko će toga dana biti prvi, tko drugi, tko treći, a tko četvrti na štapu. Sve sam se nekako nadala da me kao treću neće doći red.

Međutim, prva udre pa je izvuče i pusti, sve kako smo se dogovorili, prijatelj Ilija. Druga udre nakon par minuta i opet je dovučemo i pustimo. Toga je puta Igor bio na štapu. I tek što smo se vratili u trag, ajme… Udre i treća!

Šta ću? A ništa, stavljam pojas, vežu me za ogradu i kreće borba. Asti, šta je ovo? Koja sila, koja snaga! Tolika da osjećaš strahopoštovanje prema tom biću, prema toj ribetini. O adrenalinu neću niti govoriti. Tresu mi se noge kad je netko drugi izvlači, a kamoli sad kad sam ja na štapu.

Sad mi se trese cijeli organizam. Stenjem dok je izvlačim ka Monika Seleš, al‘ malo po malo mi je popustila. Onda opet odjednom zavozi ko lokomotiva, a onaj inače milozvuk mašine koja cvrči ovaj put mi samo pojačava agoniju i postavlja pitanje:

– Ima li tome kraja?

Ima, ima, još kako ima. Trajalo je, ali sam na kraju dovukla svoju prvu tunu do vrtilice, kad je Igor prihvatio predvez, uzeo škare i pustio je da se vrati u dubine. Predivan osjećaj je bio vratiti tu snažnu ribu, tešku kao ja, a možda i težu, tamo gdje pripada, uz spoznaju da sam je ipak nadmašila.

---

image

Moja prva tuna provala me odvuć u more

---

MOJ JE OPET VEĆI

I kad jiggam ili lovim na kančanicu najviše uživam nagađati što je s druge strane upredenice, koja je riba u pitanju, po potezanju i načinu borbe. I uglavnom pogodim. A najviše se užasavam uloviti murinu. Uh, baš je ne volim…

I sad, dok ovo pišem u mislima sam negdje daleko od kraja i čekam prvu priliku za izletjet na more. Nešto smo se baš dogovarali Ivo, Igor i ja da iskoristim stari godišnji odmor i da odemo par dana, ali mi je planove poremetila prognoza, a kad se smirila tramontana morala sam raditi.

Ivo i Igor su isplovili u srijedu, a ja ću u petak nakon posla sjest na katamaran i priključit ću im se u Komiži. Uživala sam pripremajući stvari za u ribe, a na poslu sam zajedno s djecom odbrojavala minute do kraja radnog vremena. Obećala sam da ću im u ponedjeljak pokazati što sam ulovila.

I sve po planu, na brod sam stigla kasno navečer i odmah je krenula zezancija kako ću sutra sve ja ulovit. Cijelu noć je puhalo jugo pa nismo rano isplovili, a ja sam jedva dočekala spustit jigg na dno. ​Sonder je pokazivao šampjere, međutim, nisu bili raspoloženi za napade.

Ali sam ja svejedno bila uporna pa sam jednog uspjela prevariti s novim plavo-rozim Little Jackom od 150 grama. Samo smo tu ribu izvagali i bio je težak gotovo 2 kilograma. Naravno, opet je krenulo takmičenje i Igoru je došao šampjer na Slow Jigg sličnih boja od 120 grama, iako je, otkad smo došli, žestoko vertikalio s desetak duguljastih jiggova.

Sav sretan je izvlačio svog šampjera kad, opa! Udara i meni na silikonsku lignju JLC Rojo Brillo od 180 grama. Naravno, sad je bilo već i smiješno, jer moj je opet bio veći.

Prijatelj Ivo za to vrijeme na kančanicu izvlači kantara i uživa u našem rivalstvu, te samo lagano potpiruje i doliva ulje na vatru.

---

image

Šampjeri me vole

---

NAUČILA ME TETA LILI

Kako sam toga dana lovila novim priborom, uistinu vrhunskim štapom Mastfish Bonaire 60/200g VJ-Slow Solid i stacionarnom rolom Daiwa BG 4500, Ivo podbada Igora i onako kroz priču mu kaže:

– Vidiš da nije do štapa.

Na istu silikonsku varalicu mi se kasnije zaletjela lijepa, ali očito iznimno pohlepna škarpina kojoj je iz usta osim moje varalice virila i prilično velika skuša.

Predvečer smo se vezali na Svecu i Igor je sasvim slučajno ugledao veliku sipu koja je, naravno, ubrzo završila u teći. Crni rižoto prije spavanja za polizat prste, a i pjat, uz divnu pjesmu Eleonorinih sokola i tu i tamo kojeg galeba, bio je točka na i.

Ujutro smo navukli kapetana Ivu na jigganje, što je, naravno, urodilo lijepim plodom. Ulovio je par šampjera, a kad sam ja izvukla još jednog, nitko me nije htio slikati pa sam opalila selfie, ha-ha… Ima bit da su škarpine bile ili izrazito gladne ili da im se moja JLC lignja toliko svidjela da su je gutale do repa. Sve u svemu, baterije su se tog vikenda napunile i mogla sam u novi radni tjedan.

Naravno, fotografije sam pokazala svojoj djeci u vrtiću kao što sam im i obećala, jer što se obeća, mora se i ispuniti. A i iskreno se nadam da ću ovu silnu ljubav prema moru i ribolovu prenijeti novim naraštajima i da će bar jedno od njih jednog dana, ako ne negdje na pučini, a ono onda bar na peškariji reći:

– Znam koja je ovo riba, naučila me teta Lili!

---

image

Ova je škarpina bila izrazito pohlepna

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TETA ZA RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TETA ZA RIBE 2 0 6983 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-28 10:49:24 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Lili Jajac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-28 19:03:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-28 11:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/28\/23220026.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590784.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590786.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590788.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590790.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590792.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590794.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590796.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590798.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590800.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590802.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590806.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590808.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590810.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/28\/22590812.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mrzim kad mi se zaka\u010di murina<\/p>","

Artiljerija je uvijek spremna<\/p>","

Ri\u017eoto od slu\u010dajnog pogleda<\/p>","

Nisu me tili slikat iz \u010diste ljubomore<\/p>","

Moja prva tuna provala me odvu\u0107 u more<\/p>","

Nije meni bilo te\u0161ko glumit sardomatik<\/em><\/p>","

Oko broda mi ni\u0161ta nije te\u0161ko radit<\/p>","

Rodul u ruke, pa redom...<\/p>","

Ona slatka neizvjesnost kad samo naslu\u0107uje\u0161 \u0161to je na drugoj strani<\/p>","

\u0160ampjeri me vole<\/p>","

Puno ga je lipo izvu\u0107 iz dubine<\/p>","

Ova je \u0161karpina bila izrazito pohlepna<\/p>","

JLC radi \u010duda<\/p>","

Zagucala je do repa<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23220026_1920.jpg":"1920x1080","k_23220026_1280.jpg":"1280x1280","k_23220026_1024.jpg":"1024x1024","k_23220026_640.jpg":"640x640","k_23220026_480.jpg":"480x480","k_23220026_340.jpg":"340x340","k_23220026_220.jpg":"220x220","o_23220026_1280.jpg":"1280x853","o_23220026_1024.jpg":"1024x682","o_23220026_640.jpg":"640x426","o_23220026_480.jpg":"480x320","o_23220026_340.jpg":"340x226","o_23220026_220.jpg":"220x146","h_23220026_1280.jpg":"1280x854","h_23220026_1024.jpg":"1024x683","h_23220026_640.jpg":"640x427","h_23220026_480.jpg":"480x320","h_23220026_340.jpg":"340x227","h_23220026_220.jpg":"220x147","pp_23220026_1280.jpg":"1280x1628","pp_23220026_1024.jpg":"1024x1303","pp_23220026_640.jpg":"640x814","pp_23220026_480.jpg":"480x611","pp_23220026_340.jpg":"340x432","pp_23220026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_22590784_1920.jpg":"1920x1080","k_22590784_1280.jpg":"1280x1280","k_22590784_1024.jpg":"1024x1024","k_22590784_640.jpg":"640x640","k_22590784_480.jpg":"480x480","k_22590784_340.jpg":"340x340","k_22590784_220.jpg":"220x220","o_22590784_1280.jpg":"1280x830","o_22590784_1024.jpg":"1024x664","o_22590784_640.jpg":"640x415","o_22590784_480.jpg":"480x311","o_22590784_340.jpg":"340x220","o_22590784_220.jpg":"220x142","h_22590784_1280.jpg":"1280x854","h_22590784_1024.jpg":"1024x683","h_22590784_640.jpg":"640x427","h_22590784_480.jpg":"480x320","h_22590784_340.jpg":"340x227","h_22590784_220.jpg":"220x147","pp_22590784_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590784_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590784_640.jpg":"640x814","pp_22590784_480.jpg":"480x611","pp_22590784_340.jpg":"340x432","pp_22590784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22590786_1920.jpg":"1920x1080","k_22590786_1280.jpg":"1280x1280","k_22590786_1024.jpg":"1024x1024","k_22590786_640.jpg":"640x640","k_22590786_480.jpg":"480x480","k_22590786_340.jpg":"340x340","k_22590786_220.jpg":"220x220","o_22590786_1280.jpg":"1280x960","o_22590786_1024.jpg":"1024x768","o_22590786_640.jpg":"640x480","o_22590786_480.jpg":"480x360","o_22590786_340.jpg":"340x255","o_22590786_220.jpg":"220x165","h_22590786_1280.jpg":"1280x854","h_22590786_1024.jpg":"1024x683","h_22590786_640.jpg":"640x427","h_22590786_480.jpg":"480x320","h_22590786_340.jpg":"340x227","h_22590786_220.jpg":"220x147","pp_22590786_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590786_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590786_640.jpg":"640x814","pp_22590786_480.jpg":"480x611","pp_22590786_340.jpg":"340x432","pp_22590786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22590788_1920.jpg":"1920x1080","k_22590788_1280.jpg":"1280x1280","k_22590788_1024.jpg":"1024x1024","k_22590788_640.jpg":"640x640","k_22590788_480.jpg":"480x480","k_22590788_340.jpg":"340x340","k_22590788_220.jpg":"220x220","o_22590788_1280.jpg":"1280x960","o_22590788_1024.jpg":"1024x768","o_22590788_640.jpg":"640x480","o_22590788_480.jpg":"480x360","o_22590788_340.jpg":"340x255","o_22590788_220.jpg":"220x165","h_22590788_1280.jpg":"1280x854","h_22590788_1024.jpg":"1024x683","h_22590788_640.jpg":"640x427","h_22590788_480.jpg":"480x320","h_22590788_340.jpg":"340x227","h_22590788_220.jpg":"220x147","pp_22590788_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590788_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590788_640.jpg":"640x814","pp_22590788_480.jpg":"480x611","pp_22590788_340.jpg":"340x432","pp_22590788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22590790_1920.jpg":"1920x1080","k_22590790_1280.jpg":"1280x1280","k_22590790_1024.jpg":"1024x1024","k_22590790_640.jpg":"640x640","k_22590790_480.jpg":"480x480","k_22590790_340.jpg":"340x340","k_22590790_220.jpg":"220x220","o_22590790_1280.jpg":"1280x960","o_22590790_1024.jpg":"1024x768","o_22590790_640.jpg":"640x480","o_22590790_480.jpg":"480x360","o_22590790_340.jpg":"340x255","o_22590790_220.jpg":"220x165","h_22590790_1280.jpg":"1280x854","h_22590790_1024.jpg":"1024x683","h_22590790_640.jpg":"640x427","h_22590790_480.jpg":"480x320","h_22590790_340.jpg":"340x227","h_22590790_220.jpg":"220x147","pp_22590790_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590790_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590790_640.jpg":"640x814","pp_22590790_480.jpg":"480x611","pp_22590790_340.jpg":"340x432","pp_22590790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3400","hd_22590792_1920.jpg":"1920x1080","k_22590792_1280.jpg":"1280x1280","k_22590792_1024.jpg":"1024x1024","k_22590792_640.jpg":"640x640","k_22590792_480.jpg":"480x480","k_22590792_340.jpg":"340x340","k_22590792_220.jpg":"220x220","o_22590792_1280.jpg":"1280x2266","o_22590792_1024.jpg":"1024x1813","o_22590792_640.jpg":"640x1133","o_22590792_480.jpg":"480x850","o_22590792_340.jpg":"340x602","o_22590792_220.jpg":"220x389","h_22590792_1280.jpg":"1280x854","h_22590792_1024.jpg":"1024x683","h_22590792_640.jpg":"640x427","h_22590792_480.jpg":"480x320","h_22590792_340.jpg":"340x227","h_22590792_220.jpg":"220x147","pp_22590792_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590792_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590792_640.jpg":"640x814","pp_22590792_480.jpg":"480x611","pp_22590792_340.jpg":"340x432","pp_22590792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1692x2308","hd_22590794_1920.jpg":"1920x1080","k_22590794_1280.jpg":"1280x1280","k_22590794_1024.jpg":"1024x1024","k_22590794_640.jpg":"640x640","k_22590794_480.jpg":"480x480","k_22590794_340.jpg":"340x340","k_22590794_220.jpg":"220x220","o_22590794_1280.jpg":"1280x1746","o_22590794_1024.jpg":"1024x1396","o_22590794_640.jpg":"640x873","o_22590794_480.jpg":"480x654","o_22590794_340.jpg":"340x463","o_22590794_220.jpg":"220x300","h_22590794_1280.jpg":"1280x854","h_22590794_1024.jpg":"1024x683","h_22590794_640.jpg":"640x427","h_22590794_480.jpg":"480x320","h_22590794_340.jpg":"340x227","h_22590794_220.jpg":"220x147","pp_22590794_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590794_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590794_640.jpg":"640x814","pp_22590794_480.jpg":"480x611","pp_22590794_340.jpg":"340x432","pp_22590794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22590796_1920.jpg":"1920x1080","k_22590796_1280.jpg":"1280x1280","k_22590796_1024.jpg":"1024x1024","k_22590796_640.jpg":"640x640","k_22590796_480.jpg":"480x480","k_22590796_340.jpg":"340x340","k_22590796_220.jpg":"220x220","o_22590796_1280.jpg":"1280x1706","o_22590796_1024.jpg":"1024x1365","o_22590796_640.jpg":"640x853","o_22590796_480.jpg":"480x640","o_22590796_340.jpg":"340x453","o_22590796_220.jpg":"220x293","h_22590796_1280.jpg":"1280x854","h_22590796_1024.jpg":"1024x683","h_22590796_640.jpg":"640x427","h_22590796_480.jpg":"480x320","h_22590796_340.jpg":"340x227","h_22590796_220.jpg":"220x147","pp_22590796_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590796_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590796_640.jpg":"640x814","pp_22590796_480.jpg":"480x611","pp_22590796_340.jpg":"340x432","pp_22590796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22590798_1920.jpg":"1920x1080","k_22590798_1280.jpg":"1280x1280","k_22590798_1024.jpg":"1024x1024","k_22590798_640.jpg":"640x640","k_22590798_480.jpg":"480x480","k_22590798_340.jpg":"340x340","k_22590798_220.jpg":"220x220","o_22590798_1280.jpg":"1280x960","o_22590798_1024.jpg":"1024x768","o_22590798_640.jpg":"640x480","o_22590798_480.jpg":"480x360","o_22590798_340.jpg":"340x255","o_22590798_220.jpg":"220x165","h_22590798_1280.jpg":"1280x854","h_22590798_1024.jpg":"1024x683","h_22590798_640.jpg":"640x427","h_22590798_480.jpg":"480x320","h_22590798_340.jpg":"340x227","h_22590798_220.jpg":"220x147","pp_22590798_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590798_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590798_640.jpg":"640x814","pp_22590798_480.jpg":"480x611","pp_22590798_340.jpg":"340x432","pp_22590798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22590800_1920.jpg":"1920x1080","k_22590800_1280.jpg":"1280x1280","k_22590800_1024.jpg":"1024x1024","k_22590800_640.jpg":"640x640","k_22590800_480.jpg":"480x480","k_22590800_340.jpg":"340x340","k_22590800_220.jpg":"220x220","o_22590800_1280.jpg":"1280x960","o_22590800_1024.jpg":"1024x768","o_22590800_640.jpg":"640x480","o_22590800_480.jpg":"480x360","o_22590800_340.jpg":"340x255","o_22590800_220.jpg":"220x165","h_22590800_1280.jpg":"1280x854","h_22590800_1024.jpg":"1024x683","h_22590800_640.jpg":"640x427","h_22590800_480.jpg":"480x320","h_22590800_340.jpg":"340x227","h_22590800_220.jpg":"220x147","pp_22590800_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590800_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590800_640.jpg":"640x814","pp_22590800_480.jpg":"480x611","pp_22590800_340.jpg":"340x432","pp_22590800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22590802_1920.jpg":"1920x1080","k_22590802_1280.jpg":"1280x1280","k_22590802_1024.jpg":"1024x1024","k_22590802_640.jpg":"640x640","k_22590802_480.jpg":"480x480","k_22590802_340.jpg":"340x340","k_22590802_220.jpg":"220x220","o_22590802_1280.jpg":"1280x1706","o_22590802_1024.jpg":"1024x1365","o_22590802_640.jpg":"640x853","o_22590802_480.jpg":"480x640","o_22590802_340.jpg":"340x453","o_22590802_220.jpg":"220x293","h_22590802_1280.jpg":"1280x854","h_22590802_1024.jpg":"1024x683","h_22590802_640.jpg":"640x427","h_22590802_480.jpg":"480x320","h_22590802_340.jpg":"340x227","h_22590802_220.jpg":"220x147","pp_22590802_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590802_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590802_640.jpg":"640x814","pp_22590802_480.jpg":"480x611","pp_22590802_340.jpg":"340x432","pp_22590802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22590806_1920.jpg":"1920x1080","k_22590806_1280.jpg":"1280x1280","k_22590806_1024.jpg":"1024x1024","k_22590806_640.jpg":"640x640","k_22590806_480.jpg":"480x480","k_22590806_340.jpg":"340x340","k_22590806_220.jpg":"220x220","o_22590806_1280.jpg":"1280x1706","o_22590806_1024.jpg":"1024x1365","o_22590806_640.jpg":"640x853","o_22590806_480.jpg":"480x640","o_22590806_340.jpg":"340x453","o_22590806_220.jpg":"220x293","h_22590806_1280.jpg":"1280x854","h_22590806_1024.jpg":"1024x683","h_22590806_640.jpg":"640x427","h_22590806_480.jpg":"480x320","h_22590806_340.jpg":"340x227","h_22590806_220.jpg":"220x147","pp_22590806_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590806_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590806_640.jpg":"640x814","pp_22590806_480.jpg":"480x611","pp_22590806_340.jpg":"340x432","pp_22590806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22590808_1920.jpg":"1920x1080","k_22590808_1280.jpg":"1280x1280","k_22590808_1024.jpg":"1024x1024","k_22590808_640.jpg":"640x640","k_22590808_480.jpg":"480x480","k_22590808_340.jpg":"340x340","k_22590808_220.jpg":"220x220","o_22590808_1280.jpg":"1280x1706","o_22590808_1024.jpg":"1024x1365","o_22590808_640.jpg":"640x853","o_22590808_480.jpg":"480x640","o_22590808_340.jpg":"340x453","o_22590808_220.jpg":"220x293","h_22590808_1280.jpg":"1280x854","h_22590808_1024.jpg":"1024x683","h_22590808_640.jpg":"640x427","h_22590808_480.jpg":"480x320","h_22590808_340.jpg":"340x227","h_22590808_220.jpg":"220x147","pp_22590808_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590808_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590808_640.jpg":"640x814","pp_22590808_480.jpg":"480x611","pp_22590808_340.jpg":"340x432","pp_22590808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22590810_1920.jpg":"1920x1080","k_22590810_1280.jpg":"1280x1280","k_22590810_1024.jpg":"1024x1024","k_22590810_640.jpg":"640x640","k_22590810_480.jpg":"480x480","k_22590810_340.jpg":"340x340","k_22590810_220.jpg":"220x220","o_22590810_1280.jpg":"1280x1706","o_22590810_1024.jpg":"1024x1365","o_22590810_640.jpg":"640x853","o_22590810_480.jpg":"480x640","o_22590810_340.jpg":"340x453","o_22590810_220.jpg":"220x293","h_22590810_1280.jpg":"1280x854","h_22590810_1024.jpg":"1024x683","h_22590810_640.jpg":"640x427","h_22590810_480.jpg":"480x320","h_22590810_340.jpg":"340x227","h_22590810_220.jpg":"220x147","pp_22590810_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590810_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590810_640.jpg":"640x814","pp_22590810_480.jpg":"480x611","pp_22590810_340.jpg":"340x432","pp_22590810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2177","hd_22590812_1920.jpg":"1920x1080","k_22590812_1280.jpg":"1280x1280","k_22590812_1024.jpg":"1024x1024","k_22590812_640.jpg":"640x640","k_22590812_480.jpg":"480x480","k_22590812_340.jpg":"340x340","k_22590812_220.jpg":"220x220","o_22590812_1280.jpg":"1280x1451","o_22590812_1024.jpg":"1024x1161","o_22590812_640.jpg":"640x725","o_22590812_480.jpg":"480x544","o_22590812_340.jpg":"340x385","o_22590812_220.jpg":"220x249","h_22590812_1280.jpg":"1280x854","h_22590812_1024.jpg":"1024x683","h_22590812_640.jpg":"640x427","h_22590812_480.jpg":"480x320","h_22590812_340.jpg":"340x227","h_22590812_220.jpg":"220x147","pp_22590812_1280.jpg":"1280x1628","pp_22590812_1024.jpg":"1024x1303","pp_22590812_640.jpg":"640x814","pp_22590812_480.jpg":"480x611","pp_22590812_340.jpg":"340x432","pp_22590812_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7487456 Threads: 2 Questions: 1604173332 Slow queries: 4762232 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110618329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/splicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi-1219629 [printLink] => /om/ribolov/splicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi-1219629?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656325 [name] => lili jajac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-14 16:39:11 [main_article_id] => 0 [alias] => lili-jajac [link] => /tag/lili-jajac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650531 [name] => jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => jigging [link] => /tag/jigging ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688975 [name] => šampjer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-28 13:25:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sampjer [link] => /tag/sampjer ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TETA ZA RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka Lili Jajac u novoj jiggerskoj avanturi: Vaga je pokazala da je šampjer težak gotovo dva kilograma, a onda mi je na silikonsku lignju udario novi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-23-41-33-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/23220026.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/23220026.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590784.jpg [title] =>

Mrzim kad mi se zakači murina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590786.jpg [title] =>

Artiljerija je uvijek spremna

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590788.jpg [title] =>

Rižoto od slučajnog pogleda

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590790.jpg [title] =>

Nisu me tili slikat iz čiste ljubomore

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590792.jpg [title] =>

Moja prva tuna provala me odvuć u more

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590794.jpg [title] =>

Nije meni bilo teško glumit sardomatik

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590796.jpg [title] =>

Oko broda mi ništa nije teško radit

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590798.jpg [title] =>

Rodul u ruke, pa redom...

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590800.jpg [title] =>

Ona slatka neizvjesnost kad samo naslućuješ što je na drugoj strani

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590802.jpg [title] =>

Šampjeri me vole

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590806.jpg [title] =>

Puno ga je lipo izvuć iz dubine

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590808.jpg [title] =>

Ova je škarpina bila izrazito pohlepna

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590810.jpg [title] =>

JLC radi čuda

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/28/22590812.jpg [title] =>

Zagucala je do repa

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kažu da je čovjek dva puta u životu sretan, kad kupi brod i kad ga proda. E pa ja se ne bih složila s tom izjavom. Mogla bih se složit s tim da je sretan kad ga proda za odmah kupit drugi, i nikako drukčije. Brod ne služi samo za ribolov, iako sve vuče k tome. Ili je tako barem kod mene. Ima li išta ljepše nego ujutro doći na brod popiti kavu ili samo sjedit i gledat u more.

NIŠTA NIJE TEŠKO

Je, ima to i drugu stranu, jer brod treba i održavat. Onaj servisni dio oko motora i noge, odnosno Z-pogona, briga je mog supruga Igora, iako sam ga jedne sezone, kad on nije bio u državi, sama pripremila i bacila u more. Dovela sam meštra da mi servisira motor i nogu, električara da poredi struju, a ja sam lagano prebrusila dno, oprala brod, piturala intonak, namastila bijelom mašću osovinu, montirala propelu i dočekala Igora s brodom na vezu, spremnim za ribolov i đitu.

Ništa mi oko broda nije ni naporno ni teško. Uživam s Igorom davat intonak, jer znam što slijedi nakon toga – milje i milje na pučini… Pa ni poliranje broda mi nije stran pojam.

---

image

Rodul u ruke, pa redom...

---

Ali onaj dio oko pripreme predveza i vezivanja FG čvora, prepuštam Igoru, a ja uživam u trgovinama ribolovne opreme, ko pravo žensko. Kad me netko pita koju udicu koristim, pa normalno, onu koja mi se svidjela onako na oko i za koju smatram da bi je moja ciljana lovina mogla progutat. Dopadne me ponekad i nosit srdele i prat jacere nakon ribolova. Sve se na brodu između posade pošteno raspodijeli, svi poslovi pa i gvardija kad smo noću na pučini.

Sad kad sam spomenula nošenje srdela, odmah sam se sjetila našeg prvog big game takmičenja. Objašnjeno mi je kako trebam brumavati, jer nismo imali brumalicu. Kako sam ja po struci odgojitelj predškolske djece, to sam odmah povezala s pričama i bajkama. Znači, mi smo Ivica i Marica i trebamo ostavljati dobar trag od mrvica kruha, u ovom slučaju srdela, kako bismo bili spašeni, odnosno naveli tunu da nam dođe u trag.

U vožnji bih narezala srdele i kad bi došli na poziciju glumila bih brumalicu. Između dva brumavanja bih koristila priliku, ako su vremenski uvjeti to dopuštali, i jiggala. I dok bi se jigg vraćao do dna, zahvatila bih novu količinu srdela i bacila je u trag. I tako cijeli dan. Zato često na takvim takmičenjima, pogotovo drugi i treći ribolovni dan, doslovno padaš s nogu i zaspeš čim te netko zamijeni. Ali sve su to slatke muke.

---

image

Nije meni bilo teško glumit sardomatik

---

BESKRAJNA BORBA

Na jednom državnom prvenstvu sam se odlučila okušati u borbi s tunom i dogovorili smo se tko će toga dana biti prvi, tko drugi, tko treći, a tko četvrti na štapu. Sve sam se nekako nadala da me kao treću neće doći red.

Međutim, prva udre pa je izvuče i pusti, sve kako smo se dogovorili, prijatelj Ilija. Druga udre nakon par minuta i opet je dovučemo i pustimo. Toga je puta Igor bio na štapu. I tek što smo se vratili u trag, ajme… Udre i treća!

Šta ću? A ništa, stavljam pojas, vežu me za ogradu i kreće borba. Asti, šta je ovo? Koja sila, koja snaga! Tolika da osjećaš strahopoštovanje prema tom biću, prema toj ribetini. O adrenalinu neću niti govoriti. Tresu mi se noge kad je netko drugi izvlači, a kamoli sad kad sam ja na štapu.

Sad mi se trese cijeli organizam. Stenjem dok je izvlačim ka Monika Seleš, al‘ malo po malo mi je popustila. Onda opet odjednom zavozi ko lokomotiva, a onaj inače milozvuk mašine koja cvrči ovaj put mi samo pojačava agoniju i postavlja pitanje:

– Ima li tome kraja?

Ima, ima, još kako ima. Trajalo je, ali sam na kraju dovukla svoju prvu tunu do vrtilice, kad je Igor prihvatio predvez, uzeo škare i pustio je da se vrati u dubine. Predivan osjećaj je bio vratiti tu snažnu ribu, tešku kao ja, a možda i težu, tamo gdje pripada, uz spoznaju da sam je ipak nadmašila.

---

image

Moja prva tuna provala me odvuć u more

---

MOJ JE OPET VEĆI

I kad jiggam ili lovim na kančanicu najviše uživam nagađati što je s druge strane upredenice, koja je riba u pitanju, po potezanju i načinu borbe. I uglavnom pogodim. A najviše se užasavam uloviti murinu. Uh, baš je ne volim…

I sad, dok ovo pišem u mislima sam negdje daleko od kraja i čekam prvu priliku za izletjet na more. Nešto smo se baš dogovarali Ivo, Igor i ja da iskoristim stari godišnji odmor i da odemo par dana, ali mi je planove poremetila prognoza, a kad se smirila tramontana morala sam raditi.

Ivo i Igor su isplovili u srijedu, a ja ću u petak nakon posla sjest na katamaran i priključit ću im se u Komiži. Uživala sam pripremajući stvari za u ribe, a na poslu sam zajedno s djecom odbrojavala minute do kraja radnog vremena. Obećala sam da ću im u ponedjeljak pokazati što sam ulovila.

I sve po planu, na brod sam stigla kasno navečer i odmah je krenula zezancija kako ću sutra sve ja ulovit. Cijelu noć je puhalo jugo pa nismo rano isplovili, a ja sam jedva dočekala spustit jigg na dno. ​Sonder je pokazivao šampjere, međutim, nisu bili raspoloženi za napade.

Ali sam ja svejedno bila uporna pa sam jednog uspjela prevariti s novim plavo-rozim Little Jackom od 150 grama. Samo smo tu ribu izvagali i bio je težak gotovo 2 kilograma. Naravno, opet je krenulo takmičenje i Igoru je došao šampjer na Slow Jigg sličnih boja od 120 grama, iako je, otkad smo došli, žestoko vertikalio s desetak duguljastih jiggova.

Sav sretan je izvlačio svog šampjera kad, opa! Udara i meni na silikonsku lignju JLC Rojo Brillo od 180 grama. Naravno, sad je bilo već i smiješno, jer moj je opet bio veći.

Prijatelj Ivo za to vrijeme na kančanicu izvlači kantara i uživa u našem rivalstvu, te samo lagano potpiruje i doliva ulje na vatru.

---

image

Šampjeri me vole

---

NAUČILA ME TETA LILI

Kako sam toga dana lovila novim priborom, uistinu vrhunskim štapom Mastfish Bonaire 60/200g VJ-Slow Solid i stacionarnom rolom Daiwa BG 4500, Ivo podbada Igora i onako kroz priču mu kaže:

– Vidiš da nije do štapa.

Na istu silikonsku varalicu mi se kasnije zaletjela lijepa, ali očito iznimno pohlepna škarpina kojoj je iz usta osim moje varalice virila i prilično velika skuša.

Predvečer smo se vezali na Svecu i Igor je sasvim slučajno ugledao veliku sipu koja je, naravno, ubrzo završila u teći. Crni rižoto prije spavanja za polizat prste, a i pjat, uz divnu pjesmu Eleonorinih sokola i tu i tamo kojeg galeba, bio je točka na i.

Ujutro smo navukli kapetana Ivu na jigganje, što je, naravno, urodilo lijepim plodom. Ulovio je par šampjera, a kad sam ja izvukla još jednog, nitko me nije htio slikati pa sam opalila selfie, ha-ha… Ima bit da su škarpine bile ili izrazito gladne ili da im se moja JLC lignja toliko svidjela da su je gutale do repa. Sve u svemu, baterije su se tog vikenda napunile i mogla sam u novi radni tjedan.

Naravno, fotografije sam pokazala svojoj djeci u vrtiću kao što sam im i obećala, jer što se obeća, mora se i ispuniti. A i iskreno se nadam da ću ovu silnu ljubav prema moru i ribolovu prenijeti novim naraštajima i da će bar jedno od njih jednog dana, ako ne negdje na pučini, a ono onda bar na peškariji reći:

– Znam koja je ovo riba, naučila me teta Lili!

---

image

Ova je škarpina bila izrazito pohlepna

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album

Mrzim kad mi se zakači murina


Artiljerija je uvijek spremna


Rižoto od slučajnog pogleda


Nisu me tili slikat iz čiste ljubomore


Moja prva tuna provala me odvuć u more


Nije meni bilo teško glumit sardomatik


Oko broda mi ništa nije teško radit


Rodul u ruke, pa redom...


Ona slatka neizvjesnost kad samo naslućuješ što je na drugoj strani


Šampjeri me vole


Puno ga je lipo izvuć iz dubine


Ova je škarpina bila izrazito pohlepna


JLC radi čuda


Zagucala je do repa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/splicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi-1219629 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81086364bedc0a3161c75e2a741724d2811e5964 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+Lili+Jajac+u+novoj+jiggerskoj+avanturi%3A+Vaga+je+pokazala+da+je+%C5%A1ampjer+te%C5%BEak+gotovo+dva+kilograma%2C+a+onda+mi+je+na+silikonsku+lignju+udario+novi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsplicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi-1219629 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsplicanka-lili-jajac-u-novoj-jiggerskoj-avanturi-vaga-je-pokazala-da-je-sampjer-tezak-gotovo-dva-kilograma-a-onda-mi-je-na-silikonsku-lignju-udario-novi-1219629 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TETA ZA RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

TETA ZA RIBESplićanka Lili Jajac u novoj jiggerskoj avanturi: Vaga je pokazala da je šampjer težak gotovo dva kilograma, a onda mi je na silikonsku lignju udario novi...

Piše Lili Jajac
28. kolovoza 2022. - 13:23

Kažu da je čovjek dva puta u životu sretan, kad kupi brod i kad ga proda. E pa ja se ne bih složila s tom izjavom. Mogla bih se složit s tim da je sretan kad ga proda za odmah kupit drugi, i nikako drukčije. Brod ne služi samo za ribolov, iako sve vuče k tome. Ili je tako barem kod mene. Ima li išta ljepše nego ujutro doći na brod popiti kavu ili samo sjedit i gledat u more.

NIŠTA NIJE TEŠKO

Je, ima to i drugu stranu, jer brod treba i održavat. Onaj servisni dio oko motora i noge, odnosno Z-pogona, briga je mog supruga Igora, iako sam ga jedne sezone, kad on nije bio u državi, sama pripremila i bacila u more. Dovela sam meštra da mi servisira motor i nogu, električara da poredi struju, a ja sam lagano prebrusila dno, oprala brod, piturala intonak, namastila bijelom...

12. svibanj 2024 01:41