StoryEditorOCM

pitajte stručnjakaSamo prokuhavanje školjku spašava: kako prepoznati je li kamenica ispravna za jelo?

Piše dR. sc. Alen Soldo
4. ožujka 2024. - 08:42

Veliki sam ljubitelj kamenica i pedoča, ali me zabrinula cijela priča oko norovirusa i zdravstvene ispravnosti školjaka. Kako je moguće da na području uzgajališta i ribogojilišta nije zakonom definirana zabrana kanalizacijskih ispusta? Može li se po boji ili mirisu prepoznati je li školjka ispravna za jelo?

Igor M., Trogir

Školjke su morski organizmi koji dnevno filtriraju u odnosu na njihovu masu vrlo velike količine vode, tako da je onečišćenje mesa školjkaša mikroorganizmima, parazitima i bioreziduima uvjetovano onečišćenjem mora u kojem prebivaju. Stoga su, bez obzira jesu li uzgajani ili divlji, podložni fizikalnom, kemijskom i biološkom onečišćenju, a to onda rezultira pitanjem sigurnosti konzumacije tako zagađene školjke. Što se tiče uzgajanih školjki, postoji ci...

07. studeni 2024 14:49