stdClass Object ( [id] => 1344065 [title] => Samo je jedan original: donosimo priču o Rapali i ponajboljim varalicama na svijetu [alias] => samo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gotovo punih 90 godina Rapaline varalice vrlo uspješno varaju i love ribe na svim svjetskim morima, rijekama, jezerima potocima i barama.

Za ostati toliko dugo u svjetskom vrhu potrebno je puno više od stare slave na kojoj se provjereno vrlo teško živi.

No unatoč svim pritiscima suvremene tehnologije, neumoljive konkurencije i proteklog vremena, neki su Rapalini modeli ostali nepromijenjeni pa i danas oduševljavaju ribolovce koji ih s jednako nesmanjenim žarom kupuju zabacuju i izvlače ribu za ribom.

A vjerojatno svi varaličari napamet znaju priču o Lauriju Rapali i o tome kako je s Rapalom sve počelo tridesetih godina prošlog stoljeća. Sve to neodoljivo podsjeća na bajku ili barem ostavlja dojam na dobro posložene priče pri čemu, bez obzira na takve dojmovima, činjenica je da je sve upravo tako i bilo.

Malo pluta, folije i otopljenog filma

Lauri Rapala je bio finski ribar koji je na jezeru Paijanne ribu lovio tradicionalnim parangalima. U stalnom kontaktu s jezerima na kojima je lovio nije mogao ne primijetiti kako brojne štuke, kojih u tim jezerima i danas ima jako puno, uvijek napadaju najslabiju ribu u jatu, onu povrijeđenu ili onu koja malo drukčije pliva od ostalih.

Pomoću džepnog nožića je izradio nekoliko ribolikih varalica na kojima je u kratkom vremenu uočio sve vidljive i potencijalne nedostatke, a što je u svakoj novoj izradi pokušavao otkloniti.

Tih je pokušaja bilo podosta, no na kraju je, uz pomoć prijatelja Akselija, inače postolara, od kojeg je dobio brusni papir a kojeg u to vrijeme nije bilo lako nabaviti kao danas, od komada pluta uspio napraviti varalicu oblika ribe, a koja je zahvaljujući malom stabilizatoru s donje strane, u povlačenju imala teturav hod vrlo nalik plivanju ranjene ribe. Varalica je bila obložena svjetlucavim omotom od čokolade te ‘lakirana‘ otopljeninim fotografskim filmom. To je bio prvi ikada izrađeni lovni wobbler, čime je te davne 1936. godine stvorena prekretnica u ribolovnom svijetu, ali i u svijetu samog ribara Laurija Rapale. Mada priče graniče s legendama, Laurini sinovi su tvrdili da je za razliku od 3 do 4 kilograma parangalima ulovljene ribe, dnevno znao donositi i preko 250 kilograma ribe ulovljene vlastitim varalicama!

Bila ta priča legenda ili ne, ostaje činjenica da je tada započeta i da traje i danas.

Probuđeno povjerenje

A nastavak priče je samo logičan slijed uspješno kreiranog proizvoda.

Već nekoliko godina kasnije, početkom Drugog svjetskog rata, Lauri je pokrenuo proizvodnju varalica pri čemu se okosnica proizvodnje temeljila na prvom obliku s kojim je ostvario fantastičan uspjeh i koji je i danas jednako lovan. Naravno to je legendarna varalica Rapala Original.

Proizvodnja nije bila jednostavna, a završni testovi su je posebno usporavali. Naime, svaka se varalica prije puštanja u prodaju testirala u vodi da bi se utvrdilo ima li očekivane karakteristike.

---

RAPALA

Lauri Rapala je rođen davne 1907. godine. Nikada nije saznao tko mu je otac zbog čega do svoje pete godine i nije imao prezime. Tada ga je svećenik krstio dao mu prezime Rapala po mjestu u kojem je rođen.

---

---

image

Lauri Rapala

---

To sigurno nije bio najbrži način proizvodnje ali je svakako bio dobar put ka povjerenju koje se svakom novom varalicom među ribolovcima sve više produbljivalo pretvarajući Laurija i njegov rad u vrlo kratkom vremenu u živuću legendu.

Za Originalom je slijedila jednako sjajna varalica Shad Rap, a onda su se baš poput galopirajućeg ciklona pojavile i ostale, do danas nenadmašene varalice - Magnum, Rattlin’, Fat Rap, Count Down, Husky Jerk i na kraju posebno kreirani Tail Dancer.

Vodeći svjetski brend

Rapala se nije zaustavio samo na proizvodnji varalica tako da na tržište vrlo brzo izbacuje svoje noževe za filetiranje koji i danas spadaju u najkvalitetnije noževe, ikada proizvedene.

Za njima slijede kišna odijela, jakne, kape, čizme, naočale, gripperi, te gomila sitnog i suvremenom ribolovcu neophodnog pribora.

Osnivanjem tvrtke Normark 1959. godine počinje distribucija Rapala varalica u Americi no za pravi procvat je trebalo ipak sačekati tri godine. 1962. godine renomirani časopis Life objavljuje članak o Rapali nakon čega dolazi do prave eksplozije Rapalinih varalica na američkom tržištu.

Od tog trenutka do danas Rapala uspješno drži sami vrh u proizvodnji najlovnijih varalica svih vremena.

Tako između brojnih nagrada i priznanja Rapala 2005. godine osvaja i laskavu IGFA-inu nagradu kao brend čijim je varalicama ostvareno najviše svjetskih rekorda 2004. godine.

---

image

Rapalin Original je ostao nepromijenjen već skoro punih 80 godina pri čemu i danas nosi titulu najprodavanije ‘tvrde‘ varalica

---

Iako današnja tehnologija omogućuje vrlo napredne i precizne proizvodne metode, tvrtka je ostala vjerna svom starom načelu visoko postavljenih kriterija zbog čega se tijekom cijelog proizvodnog procesa svi dijelovi varalica neprestano testiraju s tim da se i na kraju proizvodnje svaka varalica testira i kao gotov proizvod nakon čega se po potrebi dodatno ručno ugađa.

Dva drveta

Rapala varalice se proizvode od više različitih materijala s tim da su tri temeljna. To su drvo, u prvom redu balza i abachi, te metal i plastika.

Balza je oduvijek bila prvi izbor među materijalima za izradu Rapala varalica. Upravo su od tog drveta izrađeni kultni modeli poput Originala ili Count Downa s kojima je i započela ova priča.

---

image

Countdown je još jedan od izvornih Rapalinih modela koji se od nastanka do danas nije mijenjao

---

Balza je drvo koje ima vrlo stabilnu strukturu. Izuzetno je lagano, a pritom istovremeno i vrlo čvrsto tako da je poznato i kao najnježnije komercijalne tvrdo drvo.

Iako suvremena ribolovna tehnologa nudi mnoštvo kompozitnih materijala karakteristikama vrlo nalik balzi, najveći broj ribolovaca je sklon upravo originalnim varalicama izrađenima od balze, i to prvenstveno zbog tradicije koja je kod Rapala oduvijek njegovana s posebnom pažnjom.

Abachi drvo je porijeklom iz Afrike i za razliku od plutajuće balze, zbog svoje izuzetno visoke specifične gustoće (390 kg/m3), tone.

Takva težina uz činjenicu da kao ni balsa nema vene zbog čega je vrlo pogodno za obradu, čine ga savršenim izborom za teške tonuće Rapala varalice.

Abachi se koristi u proizvodnji modela poput Count Down, Magnum, Barra Magnum, Glidin‘ Rap i njima sličnih modela.

Plastika i metal

Plastika je vrlo jak i izdržljiv materijal te kao takav pogodan za izradu varalica za većinu riba. Osim toga, nakon što se jednom definira i dizajnira kalup, proces proizvodnje se bitno ubrzava.

---

image

Kombinacijom balse i plastike kreirana je BX serija, još jedna u nisu univerzalnih Rapalinih varalica za sve ribe i sve uvjete

---

Pritom činjenica da plastika može biti i potpuno prozirna pruža još jednu vizualnu dimenziju aspekta varalice. Doslovno bezbroj mogućih kombinacija, kod Rapale je rezultiralo s nekoliko serija vrlo lovnih varalica među kojima je na prvom mjestu svjetski poznata Slashbait serija, inače konceptualna kopija X - Rap varalica. Slashbait varalica je izrađena od plastike, pri čemu je posebnom doradom unutarnjeg balansa i stabilizatora ostvarena izuzetna prirodnost pokreta toliko svojstvena svim Rapalinim varalicama.

Među ovim varalicama se nalaze plutajuće neutralne i tonuće verzije pri čemu mogu biti bučne, tihe, velike, male, transparentne, neprozirne… Mogućnosti je bezbroj a Rapala ih koristi na najkvalitetniji mogući način.

Među metalnim varalicama serija Jigging Raps zauzima svakako posebno mjesto kako svojim specifičnim dizajnom tako i karakteristikama.

---

image

Jigging Raps se proizvodi u rasponu od 2 do 9 centimetara

---

Ove varalice za svoju veličinu tonu nevjerojatno brzo tako da u iznimnom vremenu dostižu svoju lovnu dubinu. S obzirom da se proizvode u dimenzijama od 2 do9 centimetara, nisu namijenjene velikim predatorima mada bi se s obzirom na konstrukcijsku izvedbu lako mogle nositi i sa uistinu velikim ribama.

Na kraju, bez obzira za koju se varalicu odlučili, ako je primijenite na pravi način nećete pogriješiti jer ni Rapala ne griješi što potvrđuje i moto kojeg se čvrsto drže od prvih početaka - Ono što je neodoljivo za ribu, uvijek će biti neodoljivo i za ribara.

---

image

Rapala Sliver se odlikuje vijugavim hodom, metalnim stabilizatorom i velikom otpornošću na zube

------
image

X Rap je vrlo lovan model, često primjenjivan za panulanje ili spinning brancina na riječnim ušćima, ali i za pučinsku plavu ribu

------
image

Rapala Magnum Deep Diver ima velik i širok stabilizator zahvaljujući kojem može ostvariti duboki uron i do 30 stopa

------
image

Zahvaljujući ‘zglobu‘ Jointed modeli se pod vodom ponašaju kao živa riba

------
image

Huski je izuzetno lovan površinski wobbler fine provokativne akcije koji se od postanka do danas nije mijenjao

------
image

Uz 17 centimetara, 28 grama i tri VMC Spark Point udice Max Rap je izvrstan izbor za spinning velikih brancina, lica i strijelki

------
image

Specifični spojler, Scatter lip je još jedan novitet na Rapalinim varalicama koji omogućuje još prirodnije kretnje varalice u povlačenju

------
image

X Walk je površinska varalica za lov tehnikom povlačenja poznatom kao Walk the dog

------
image

Rattlin‘ su varalice koje nemaju spojlera, a uranjaju kao runneri pomoću zaravnatog čela

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Subwalk

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Minnow

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Mullet

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teško da postoji spinner koji u svojim kutijama nema barem jednu Rapalinu varalicu. A razlog zbog kojeg su ove varalice oduvijek u samom vrhu nije teško pogoditi – one love. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINSKA GENIJALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Teško da postoji spinner koji u svojim kutijama nema barem jednu Rapalinu varalicu. A razlog zbog kojeg su ove varalice oduvijek u samom vrhu nije teško pogoditi – one love. FINSKA GENIJALNOST 2 0 8042 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-02 10:04:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-02 10:19:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-02 10:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Teško da postoji spinner koji u svojim kutijama nema barem jednu Rapalinu varalicu. A razlog zbog kojeg su ove varalice oduvijek u samom vrhu nije teško pogoditi – one love. [metadata] => robots= author= title=Samo je jedan original: donosimo priču o Rapali i ponajboljim varalicama na svijetu page_title=Samo je jedan original: donosimo priču o Rapali i ponajboljim varalicama na svijetu [metakey] => RAPALA, varalice, Lauri Rapala, ribolov, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26149678.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139889.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139890.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139891.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139892.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139893.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139894.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139895.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139896.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139897.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139898.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139899.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139900.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139901.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139902.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139903.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139904.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139905.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/02\/26139906.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rapaline varalice ve\u0107 desetlje\u0107ima su u vrhu po kvaliteti<\/p>","

Rapala Sliver se odlikuje vijugavim hodom, metalnim stabilizatorom i velikom otporno\u0161\u0107u na zube<\/p>","

X Rap je vrlo lovan model, \u010desto primjenjivan za panulanje ili spinning brancina na rije\u010dnim u\u0161\u0107ima, ali i za pu\u010dinsku plavu ribu<\/p>","

Lauri Rapala<\/p>","

Rapala Magnum Deep Diver ima velik i \u0161irok stabilizator zahvaljuju\u0107i kojem mo\u017ee ostvariti duboki uron i do 30 stopa<\/p>","

Rapalin Original je ostao nepromijenjen ve\u0107 skoro punih 80 godina pri \u010demu i danas nosi titulu najprodavanije \u2018tvrde\u2018 varalica<\/p>","

Zahvaljuju\u0107i \u2018zglobu\u2018 Jointed modeli se pod vodom pona\u0161aju kao \u017eiva riba<\/p>","

Huski je izuzetno lovan povr\u0161inski wobbler fine provokativne akcije koji se od postanka do danas nije mijenjao<\/p>","

Uz 17 centimetara, 28 grama i tri VMC Spark Point udice Max Rap je izvrstan izbor za spinning velikih brancina, lica i strijelki<\/p>","

Specifi\u010dni spojler, Scatter lip je jo\u0161 jedan novitet na Rapalinim varalicama koji omogu\u0107uje jo\u0161 prirodnije kretnje varalice u povla\u010denju<\/p>","

Kombinacijom balse i plastike kreirana je BX serija, jo\u0161 jedna u nisu univerzalnih Rapalinih varalica za sve ribe i sve uvjete<\/p>","

Jigging Raps se proizvodi u rasponu od 2 do 9 centimetara<\/p>","

Countdown je jo\u0161 jedan od izvornih Rapalinih modela koji se od nastanka do danas nije mijenjao<\/p>","

X Walk je povr\u0161inska varalica za lov tehnikom povla\u010denja poznatom kao Walk the dog<\/p>","

Rattlin\u2018 su varalice koje nemaju spojlera, a uranjaju kao runneri pomo\u0107u zaravnatog \u010dela<\/p>","

Rapala Saltwater X-Rap Subwalk<\/p>","

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin\u2019 Minnow<\/p>","

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin\u2019 Mullet<\/p>","

Rapala Shadow Rap Shad<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1544x889","hd_26149678_1920.jpg":"1920x1080","k_26149678_1280.jpg":"1280x1280","k_26149678_1024.jpg":"1024x1024","k_26149678_640.jpg":"640x640","k_26149678_480.jpg":"480x480","k_26149678_340.jpg":"340x340","k_26149678_220.jpg":"220x220","o_26149678_1280.jpg":"1280x736","o_26149678_1024.jpg":"1024x589","o_26149678_640.jpg":"640x368","o_26149678_480.jpg":"480x276","o_26149678_340.jpg":"340x195","o_26149678_220.jpg":"220x126","h_26149678_1280.jpg":"1280x854","h_26149678_1024.jpg":"1024x683","h_26149678_640.jpg":"640x427","h_26149678_480.jpg":"480x320","h_26149678_340.jpg":"340x227","h_26149678_220.jpg":"220x147","pp_26149678_1280.jpg":"1280x1628","pp_26149678_1024.jpg":"1024x1303","pp_26149678_640.jpg":"640x814","pp_26149678_480.jpg":"480x611","pp_26149678_340.jpg":"340x432","pp_26149678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x677","hd_26139889_1920.jpg":"1920x1080","k_26139889_1280.jpg":"1280x1280","k_26139889_1024.jpg":"1024x1024","k_26139889_640.jpg":"640x640","k_26139889_480.jpg":"480x480","k_26139889_340.jpg":"340x340","k_26139889_220.jpg":"220x220","o_26139889_1280.jpg":"1280x541","o_26139889_1024.jpg":"1024x433","o_26139889_640.jpg":"640x270","o_26139889_480.jpg":"480x203","o_26139889_340.jpg":"340x143","o_26139889_220.jpg":"220x93","h_26139889_1280.jpg":"1280x854","h_26139889_1024.jpg":"1024x683","h_26139889_640.jpg":"640x427","h_26139889_480.jpg":"480x320","h_26139889_340.jpg":"340x227","h_26139889_220.jpg":"220x147","pp_26139889_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139889_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139889_640.jpg":"640x814","pp_26139889_480.jpg":"480x611","pp_26139889_340.jpg":"340x432","pp_26139889_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_26139890_1920.jpg":"1920x1080","k_26139890_1280.jpg":"1280x1280","k_26139890_1024.jpg":"1024x1024","k_26139890_640.jpg":"640x640","k_26139890_480.jpg":"480x480","k_26139890_340.jpg":"340x340","k_26139890_220.jpg":"220x220","o_26139890_1280.jpg":"1280x960","o_26139890_1024.jpg":"1024x768","o_26139890_640.jpg":"640x480","o_26139890_480.jpg":"480x360","o_26139890_340.jpg":"340x255","o_26139890_220.jpg":"220x165","h_26139890_1280.jpg":"1280x854","h_26139890_1024.jpg":"1024x683","h_26139890_640.jpg":"640x427","h_26139890_480.jpg":"480x320","h_26139890_340.jpg":"340x227","h_26139890_220.jpg":"220x147","pp_26139890_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139890_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139890_640.jpg":"640x814","pp_26139890_480.jpg":"480x611","pp_26139890_340.jpg":"340x432","pp_26139890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x629","hd_26139891_1920.jpg":"1920x1080","k_26139891_1280.jpg":"1280x1280","k_26139891_1024.jpg":"1024x1024","k_26139891_640.jpg":"640x640","k_26139891_480.jpg":"480x480","k_26139891_340.jpg":"340x340","k_26139891_220.jpg":"220x220","o_26139891_1280.jpg":"1280x503","o_26139891_1024.jpg":"1024x402","o_26139891_640.jpg":"640x251","o_26139891_480.jpg":"480x188","o_26139891_340.jpg":"340x133","o_26139891_220.jpg":"220x86","h_26139891_1280.jpg":"1280x854","h_26139891_1024.jpg":"1024x683","h_26139891_640.jpg":"640x427","h_26139891_480.jpg":"480x320","h_26139891_340.jpg":"340x227","h_26139891_220.jpg":"220x147","pp_26139891_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139891_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139891_640.jpg":"640x814","pp_26139891_480.jpg":"480x611","pp_26139891_340.jpg":"340x432","pp_26139891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1500","hd_26139892_1920.jpg":"1920x1080","k_26139892_1280.jpg":"1280x1280","k_26139892_1024.jpg":"1024x1024","k_26139892_640.jpg":"640x640","k_26139892_480.jpg":"480x480","k_26139892_340.jpg":"340x340","k_26139892_220.jpg":"220x220","o_26139892_1280.jpg":"1280x1280","o_26139892_1024.jpg":"1024x1024","o_26139892_640.jpg":"640x640","o_26139892_480.jpg":"480x480","o_26139892_340.jpg":"340x340","o_26139892_220.jpg":"220x220","h_26139892_1280.jpg":"1280x854","h_26139892_1024.jpg":"1024x683","h_26139892_640.jpg":"640x427","h_26139892_480.jpg":"480x320","h_26139892_340.jpg":"340x227","h_26139892_220.jpg":"220x147","pp_26139892_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139892_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139892_640.jpg":"640x814","pp_26139892_480.jpg":"480x611","pp_26139892_340.jpg":"340x432","pp_26139892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x506","hd_26139893_1920.jpg":"1920x1080","k_26139893_1280.jpg":"1280x1280","k_26139893_1024.jpg":"1024x1024","k_26139893_640.jpg":"640x640","k_26139893_480.jpg":"480x480","k_26139893_340.jpg":"340x340","k_26139893_220.jpg":"220x220","o_26139893_1280.jpg":"1280x404","o_26139893_1024.jpg":"1024x323","o_26139893_640.jpg":"640x202","o_26139893_480.jpg":"480x151","o_26139893_340.jpg":"340x107","o_26139893_220.jpg":"220x69","h_26139893_1280.jpg":"1280x854","h_26139893_1024.jpg":"1024x683","h_26139893_640.jpg":"640x427","h_26139893_480.jpg":"480x320","h_26139893_340.jpg":"340x227","h_26139893_220.jpg":"220x147","pp_26139893_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139893_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139893_640.jpg":"640x814","pp_26139893_480.jpg":"480x611","pp_26139893_340.jpg":"340x432","pp_26139893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1063x1063","hd_26139894_1920.jpg":"1920x1080","k_26139894_1280.jpg":"1280x1280","k_26139894_1024.jpg":"1024x1024","k_26139894_640.jpg":"640x640","k_26139894_480.jpg":"480x480","k_26139894_340.jpg":"340x340","k_26139894_220.jpg":"220x220","o_26139894_1280.jpg":"1280x1280","o_26139894_1024.jpg":"1024x1024","o_26139894_640.jpg":"640x640","o_26139894_480.jpg":"480x480","o_26139894_340.jpg":"340x340","o_26139894_220.jpg":"220x220","h_26139894_1280.jpg":"1280x854","h_26139894_1024.jpg":"1024x683","h_26139894_640.jpg":"640x427","h_26139894_480.jpg":"480x320","h_26139894_340.jpg":"340x227","h_26139894_220.jpg":"220x147","pp_26139894_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139894_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139894_640.jpg":"640x814","pp_26139894_480.jpg":"480x611","pp_26139894_340.jpg":"340x432","pp_26139894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x993","hd_26139895_1920.jpg":"1920x1080","k_26139895_1280.jpg":"1280x1280","k_26139895_1024.jpg":"1024x1024","k_26139895_640.jpg":"640x640","k_26139895_480.jpg":"480x480","k_26139895_340.jpg":"340x340","k_26139895_220.jpg":"220x220","o_26139895_1280.jpg":"1280x662","o_26139895_1024.jpg":"1024x529","o_26139895_640.jpg":"640x331","o_26139895_480.jpg":"480x248","o_26139895_340.jpg":"340x175","o_26139895_220.jpg":"220x113","h_26139895_1280.jpg":"1280x854","h_26139895_1024.jpg":"1024x683","h_26139895_640.jpg":"640x427","h_26139895_480.jpg":"480x320","h_26139895_340.jpg":"340x227","h_26139895_220.jpg":"220x147","pp_26139895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139895_640.jpg":"640x814","pp_26139895_480.jpg":"480x611","pp_26139895_340.jpg":"340x432","pp_26139895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_26139896_1920.jpg":"1920x1080","k_26139896_1280.jpg":"1280x1280","k_26139896_1024.jpg":"1024x1024","k_26139896_640.jpg":"640x640","k_26139896_480.jpg":"480x480","k_26139896_340.jpg":"340x340","k_26139896_220.jpg":"220x220","o_26139896_1280.jpg":"1280x960","o_26139896_1024.jpg":"1024x768","o_26139896_640.jpg":"640x480","o_26139896_480.jpg":"480x360","o_26139896_340.jpg":"340x255","o_26139896_220.jpg":"220x165","h_26139896_1280.jpg":"1280x854","h_26139896_1024.jpg":"1024x683","h_26139896_640.jpg":"640x427","h_26139896_480.jpg":"480x320","h_26139896_340.jpg":"340x227","h_26139896_220.jpg":"220x147","pp_26139896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139896_640.jpg":"640x814","pp_26139896_480.jpg":"480x611","pp_26139896_340.jpg":"340x432","pp_26139896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x993","hd_26139897_1920.jpg":"1920x1080","k_26139897_1280.jpg":"1280x1280","k_26139897_1024.jpg":"1024x1024","k_26139897_640.jpg":"640x640","k_26139897_480.jpg":"480x480","k_26139897_340.jpg":"340x340","k_26139897_220.jpg":"220x220","o_26139897_1280.jpg":"1280x662","o_26139897_1024.jpg":"1024x529","o_26139897_640.jpg":"640x331","o_26139897_480.jpg":"480x248","o_26139897_340.jpg":"340x175","o_26139897_220.jpg":"220x113","h_26139897_1280.jpg":"1280x854","h_26139897_1024.jpg":"1024x683","h_26139897_640.jpg":"640x427","h_26139897_480.jpg":"480x320","h_26139897_340.jpg":"340x227","h_26139897_220.jpg":"220x147","pp_26139897_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139897_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139897_640.jpg":"640x814","pp_26139897_480.jpg":"480x611","pp_26139897_340.jpg":"340x432","pp_26139897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x993","hd_26139898_1920.jpg":"1920x1080","k_26139898_1280.jpg":"1280x1280","k_26139898_1024.jpg":"1024x1024","k_26139898_640.jpg":"640x640","k_26139898_480.jpg":"480x480","k_26139898_340.jpg":"340x340","k_26139898_220.jpg":"220x220","o_26139898_1280.jpg":"1280x662","o_26139898_1024.jpg":"1024x529","o_26139898_640.jpg":"640x331","o_26139898_480.jpg":"480x248","o_26139898_340.jpg":"340x175","o_26139898_220.jpg":"220x113","h_26139898_1280.jpg":"1280x854","h_26139898_1024.jpg":"1024x683","h_26139898_640.jpg":"640x427","h_26139898_480.jpg":"480x320","h_26139898_340.jpg":"340x227","h_26139898_220.jpg":"220x147","pp_26139898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139898_640.jpg":"640x814","pp_26139898_480.jpg":"480x611","pp_26139898_340.jpg":"340x432","pp_26139898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x701","hd_26139899_1920.jpg":"1920x1080","k_26139899_1280.jpg":"1280x1280","k_26139899_1024.jpg":"1024x1024","k_26139899_640.jpg":"640x640","k_26139899_480.jpg":"480x480","k_26139899_340.jpg":"340x340","k_26139899_220.jpg":"220x220","o_26139899_1280.jpg":"1280x467","o_26139899_1024.jpg":"1024x373","o_26139899_640.jpg":"640x233","o_26139899_480.jpg":"480x175","o_26139899_340.jpg":"340x124","o_26139899_220.jpg":"220x80","h_26139899_1280.jpg":"1280x854","h_26139899_1024.jpg":"1024x683","h_26139899_640.jpg":"640x427","h_26139899_480.jpg":"480x320","h_26139899_340.jpg":"340x227","h_26139899_220.jpg":"220x147","pp_26139899_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139899_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139899_640.jpg":"640x814","pp_26139899_480.jpg":"480x611","pp_26139899_340.jpg":"340x432","pp_26139899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_26139900_1920.jpg":"1920x1080","k_26139900_1280.jpg":"1280x1280","k_26139900_1024.jpg":"1024x1024","k_26139900_640.jpg":"640x640","k_26139900_480.jpg":"480x480","k_26139900_340.jpg":"340x340","k_26139900_220.jpg":"220x220","o_26139900_1280.jpg":"1280x785","o_26139900_1024.jpg":"1024x628","o_26139900_640.jpg":"640x392","o_26139900_480.jpg":"480x294","o_26139900_340.jpg":"340x208","o_26139900_220.jpg":"220x134","h_26139900_1280.jpg":"1280x854","h_26139900_1024.jpg":"1024x683","h_26139900_640.jpg":"640x427","h_26139900_480.jpg":"480x320","h_26139900_340.jpg":"340x227","h_26139900_220.jpg":"220x147","pp_26139900_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139900_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139900_640.jpg":"640x814","pp_26139900_480.jpg":"480x611","pp_26139900_340.jpg":"340x432","pp_26139900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x473","hd_26139901_1920.jpg":"1920x1080","k_26139901_1280.jpg":"1280x1280","k_26139901_1024.jpg":"1024x1024","k_26139901_640.jpg":"640x640","k_26139901_480.jpg":"480x480","k_26139901_340.jpg":"340x340","k_26139901_220.jpg":"220x220","o_26139901_1280.jpg":"1280x591","o_26139901_1024.jpg":"1024x473","o_26139901_640.jpg":"640x295","o_26139901_480.jpg":"480x221","o_26139901_340.jpg":"340x157","o_26139901_220.jpg":"220x101","h_26139901_1280.jpg":"1280x854","h_26139901_1024.jpg":"1024x683","h_26139901_640.jpg":"640x427","h_26139901_480.jpg":"480x320","h_26139901_340.jpg":"340x227","h_26139901_220.jpg":"220x147","pp_26139901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139901_640.jpg":"640x814","pp_26139901_480.jpg":"480x611","pp_26139901_340.jpg":"340x432","pp_26139901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26139902_1920.jpg":"1920x1080","k_26139902_1280.jpg":"1280x1280","k_26139902_1024.jpg":"1024x1024","k_26139902_640.jpg":"640x640","k_26139902_480.jpg":"480x480","k_26139902_340.jpg":"340x340","k_26139902_220.jpg":"220x220","o_26139902_1280.jpg":"1280x851","o_26139902_1024.jpg":"1024x681","o_26139902_640.jpg":"640x425","o_26139902_480.jpg":"480x319","o_26139902_340.jpg":"340x226","o_26139902_220.jpg":"220x146","h_26139902_1280.jpg":"1280x854","h_26139902_1024.jpg":"1024x683","h_26139902_640.jpg":"640x427","h_26139902_480.jpg":"480x320","h_26139902_340.jpg":"340x227","h_26139902_220.jpg":"220x147","pp_26139902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139902_640.jpg":"640x814","pp_26139902_480.jpg":"480x611","pp_26139902_340.jpg":"340x432","pp_26139902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x800","hd_26139903_1920.jpg":"1920x1080","k_26139903_1280.jpg":"1280x1280","k_26139903_1024.jpg":"1024x1024","k_26139903_640.jpg":"640x640","k_26139903_480.jpg":"480x480","k_26139903_340.jpg":"340x340","k_26139903_220.jpg":"220x220","o_26139903_1280.jpg":"1280x533","o_26139903_1024.jpg":"1024x426","o_26139903_640.jpg":"640x266","o_26139903_480.jpg":"480x200","o_26139903_340.jpg":"340x141","o_26139903_220.jpg":"220x91","h_26139903_1280.jpg":"1280x854","h_26139903_1024.jpg":"1024x683","h_26139903_640.jpg":"640x427","h_26139903_480.jpg":"480x320","h_26139903_340.jpg":"340x227","h_26139903_220.jpg":"220x147","pp_26139903_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139903_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139903_640.jpg":"640x814","pp_26139903_480.jpg":"480x611","pp_26139903_340.jpg":"340x432","pp_26139903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x841","hd_26139904_1920.jpg":"1920x1080","k_26139904_1280.jpg":"1280x1280","k_26139904_1024.jpg":"1024x1024","k_26139904_640.jpg":"640x640","k_26139904_480.jpg":"480x480","k_26139904_340.jpg":"340x340","k_26139904_220.jpg":"220x220","o_26139904_1280.jpg":"1280x560","o_26139904_1024.jpg":"1024x448","o_26139904_640.jpg":"640x280","o_26139904_480.jpg":"480x210","o_26139904_340.jpg":"340x148","o_26139904_220.jpg":"220x96","h_26139904_1280.jpg":"1280x854","h_26139904_1024.jpg":"1024x683","h_26139904_640.jpg":"640x427","h_26139904_480.jpg":"480x320","h_26139904_340.jpg":"340x227","h_26139904_220.jpg":"220x147","pp_26139904_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139904_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139904_640.jpg":"640x814","pp_26139904_480.jpg":"480x611","pp_26139904_340.jpg":"340x432","pp_26139904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x797","hd_26139905_1920.jpg":"1920x1080","k_26139905_1280.jpg":"1280x1280","k_26139905_1024.jpg":"1024x1024","k_26139905_640.jpg":"640x640","k_26139905_480.jpg":"480x480","k_26139905_340.jpg":"340x340","k_26139905_220.jpg":"220x220","o_26139905_1280.jpg":"1280x531","o_26139905_1024.jpg":"1024x425","o_26139905_640.jpg":"640x265","o_26139905_480.jpg":"480x199","o_26139905_340.jpg":"340x141","o_26139905_220.jpg":"220x91","h_26139905_1280.jpg":"1280x854","h_26139905_1024.jpg":"1024x683","h_26139905_640.jpg":"640x427","h_26139905_480.jpg":"480x320","h_26139905_340.jpg":"340x227","h_26139905_220.jpg":"220x147","pp_26139905_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139905_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139905_640.jpg":"640x814","pp_26139905_480.jpg":"480x611","pp_26139905_340.jpg":"340x432","pp_26139905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x856","hd_26139906_1920.jpg":"1920x1080","k_26139906_1280.jpg":"1280x1280","k_26139906_1024.jpg":"1024x1024","k_26139906_640.jpg":"640x640","k_26139906_480.jpg":"480x480","k_26139906_340.jpg":"340x340","k_26139906_220.jpg":"220x220","o_26139906_1280.jpg":"1280x570","o_26139906_1024.jpg":"1024x456","o_26139906_640.jpg":"640x285","o_26139906_480.jpg":"480x214","o_26139906_340.jpg":"340x151","o_26139906_220.jpg":"220x98","h_26139906_1280.jpg":"1280x854","h_26139906_1024.jpg":"1024x683","h_26139906_640.jpg":"640x427","h_26139906_480.jpg":"480x320","h_26139906_340.jpg":"340x227","h_26139906_220.jpg":"220x147","pp_26139906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26139906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26139906_640.jpg":"640x814","pp_26139906_480.jpg":"480x611","pp_26139906_340.jpg":"340x432","pp_26139906_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7812121 Threads: 1 Questions: 1638760701 Slow queries: 4870436 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111469754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/samo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu-1344065 [printLink] => /om/ribolov/samo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu-1344065?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630153 [name] => RAPALA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-04 23:00:53 [main_article_id] => 0 [alias] => rapala [link] => /tag/rapala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 450392 [name] => varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice [link] => /tag/varalice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738996 [name] => Lauri Rapala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 11:20:02 [main_article_id] => 0 [alias] => lauri-rapala [link] => /tag/lauri-rapala ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teško da postoji spinner koji u svojim kutijama nema barem jednu Rapalinu varalicu. A razlog zbog kojeg su ove varalice oduvijek u samom vrhu nije teško pogoditi – one love. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINSKA GENIJALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo je jedan original: donosimo priču o Rapali i ponajboljim varalicama na svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-17-52-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149678.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Rapaline varalice već desetljećima su u vrhu po kvaliteti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26149678.jpg [title] =>

Rapaline varalice već desetljećima su u vrhu po kvaliteti

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139889.jpg [title] =>

Rapala Sliver se odlikuje vijugavim hodom, metalnim stabilizatorom i velikom otpornošću na zube

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139890.jpg [title] =>

X Rap je vrlo lovan model, često primjenjivan za panulanje ili spinning brancina na riječnim ušćima, ali i za pučinsku plavu ribu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139891.jpg [title] =>

Lauri Rapala

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139892.jpg [title] =>

Rapala Magnum Deep Diver ima velik i širok stabilizator zahvaljujući kojem može ostvariti duboki uron i do 30 stopa

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139893.jpg [title] =>

Rapalin Original je ostao nepromijenjen već skoro punih 80 godina pri čemu i danas nosi titulu najprodavanije ‘tvrde‘ varalica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139894.jpg [title] =>

Zahvaljujući ‘zglobu‘ Jointed modeli se pod vodom ponašaju kao živa riba

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139895.jpg [title] =>

Huski je izuzetno lovan površinski wobbler fine provokativne akcije koji se od postanka do danas nije mijenjao

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139896.jpg [title] =>

Uz 17 centimetara, 28 grama i tri VMC Spark Point udice Max Rap je izvrstan izbor za spinning velikih brancina, lica i strijelki

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139897.jpg [title] =>

Specifični spojler, Scatter lip je još jedan novitet na Rapalinim varalicama koji omogućuje još prirodnije kretnje varalice u povlačenju

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139898.jpg [title] =>

Kombinacijom balse i plastike kreirana je BX serija, još jedna u nisu univerzalnih Rapalinih varalica za sve ribe i sve uvjete

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139899.jpg [title] =>

Jigging Raps se proizvodi u rasponu od 2 do 9 centimetara

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139900.jpg [title] =>

Countdown je još jedan od izvornih Rapalinih modela koji se od nastanka do danas nije mijenjao

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139901.jpg [title] =>

X Walk je površinska varalica za lov tehnikom povlačenja poznatom kao Walk the dog

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139902.jpg [title] =>

Rattlin‘ su varalice koje nemaju spojlera, a uranjaju kao runneri pomoću zaravnatog čela

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139903.jpg [title] =>

Rapala Saltwater X-Rap Subwalk

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139904.jpg [title] =>

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Minnow

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139905.jpg [title] =>

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Mullet

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/02/26139906.jpg [title] =>

Rapala Shadow Rap Shad

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gotovo punih 90 godina Rapaline varalice vrlo uspješno varaju i love ribe na svim svjetskim morima, rijekama, jezerima potocima i barama.

Za ostati toliko dugo u svjetskom vrhu potrebno je puno više od stare slave na kojoj se provjereno vrlo teško živi.

No unatoč svim pritiscima suvremene tehnologije, neumoljive konkurencije i proteklog vremena, neki su Rapalini modeli ostali nepromijenjeni pa i danas oduševljavaju ribolovce koji ih s jednako nesmanjenim žarom kupuju zabacuju i izvlače ribu za ribom.

A vjerojatno svi varaličari napamet znaju priču o Lauriju Rapali i o tome kako je s Rapalom sve počelo tridesetih godina prošlog stoljeća. Sve to neodoljivo podsjeća na bajku ili barem ostavlja dojam na dobro posložene priče pri čemu, bez obzira na takve dojmovima, činjenica je da je sve upravo tako i bilo.

Malo pluta, folije i otopljenog filma

Lauri Rapala je bio finski ribar koji je na jezeru Paijanne ribu lovio tradicionalnim parangalima. U stalnom kontaktu s jezerima na kojima je lovio nije mogao ne primijetiti kako brojne štuke, kojih u tim jezerima i danas ima jako puno, uvijek napadaju najslabiju ribu u jatu, onu povrijeđenu ili onu koja malo drukčije pliva od ostalih.

Pomoću džepnog nožića je izradio nekoliko ribolikih varalica na kojima je u kratkom vremenu uočio sve vidljive i potencijalne nedostatke, a što je u svakoj novoj izradi pokušavao otkloniti.

Tih je pokušaja bilo podosta, no na kraju je, uz pomoć prijatelja Akselija, inače postolara, od kojeg je dobio brusni papir a kojeg u to vrijeme nije bilo lako nabaviti kao danas, od komada pluta uspio napraviti varalicu oblika ribe, a koja je zahvaljujući malom stabilizatoru s donje strane, u povlačenju imala teturav hod vrlo nalik plivanju ranjene ribe. Varalica je bila obložena svjetlucavim omotom od čokolade te ‘lakirana‘ otopljeninim fotografskim filmom. To je bio prvi ikada izrađeni lovni wobbler, čime je te davne 1936. godine stvorena prekretnica u ribolovnom svijetu, ali i u svijetu samog ribara Laurija Rapale. Mada priče graniče s legendama, Laurini sinovi su tvrdili da je za razliku od 3 do 4 kilograma parangalima ulovljene ribe, dnevno znao donositi i preko 250 kilograma ribe ulovljene vlastitim varalicama!

Bila ta priča legenda ili ne, ostaje činjenica da je tada započeta i da traje i danas.

Probuđeno povjerenje

A nastavak priče je samo logičan slijed uspješno kreiranog proizvoda.

Već nekoliko godina kasnije, početkom Drugog svjetskog rata, Lauri je pokrenuo proizvodnju varalica pri čemu se okosnica proizvodnje temeljila na prvom obliku s kojim je ostvario fantastičan uspjeh i koji je i danas jednako lovan. Naravno to je legendarna varalica Rapala Original.

Proizvodnja nije bila jednostavna, a završni testovi su je posebno usporavali. Naime, svaka se varalica prije puštanja u prodaju testirala u vodi da bi se utvrdilo ima li očekivane karakteristike.

---

RAPALA

Lauri Rapala je rođen davne 1907. godine. Nikada nije saznao tko mu je otac zbog čega do svoje pete godine i nije imao prezime. Tada ga je svećenik krstio dao mu prezime Rapala po mjestu u kojem je rođen.

---

---

image

Lauri Rapala

---

To sigurno nije bio najbrži način proizvodnje ali je svakako bio dobar put ka povjerenju koje se svakom novom varalicom među ribolovcima sve više produbljivalo pretvarajući Laurija i njegov rad u vrlo kratkom vremenu u živuću legendu.

Za Originalom je slijedila jednako sjajna varalica Shad Rap, a onda su se baš poput galopirajućeg ciklona pojavile i ostale, do danas nenadmašene varalice - Magnum, Rattlin’, Fat Rap, Count Down, Husky Jerk i na kraju posebno kreirani Tail Dancer.

Vodeći svjetski brend

Rapala se nije zaustavio samo na proizvodnji varalica tako da na tržište vrlo brzo izbacuje svoje noževe za filetiranje koji i danas spadaju u najkvalitetnije noževe, ikada proizvedene.

Za njima slijede kišna odijela, jakne, kape, čizme, naočale, gripperi, te gomila sitnog i suvremenom ribolovcu neophodnog pribora.

Osnivanjem tvrtke Normark 1959. godine počinje distribucija Rapala varalica u Americi no za pravi procvat je trebalo ipak sačekati tri godine. 1962. godine renomirani časopis Life objavljuje članak o Rapali nakon čega dolazi do prave eksplozije Rapalinih varalica na američkom tržištu.

Od tog trenutka do danas Rapala uspješno drži sami vrh u proizvodnji najlovnijih varalica svih vremena.

Tako između brojnih nagrada i priznanja Rapala 2005. godine osvaja i laskavu IGFA-inu nagradu kao brend čijim je varalicama ostvareno najviše svjetskih rekorda 2004. godine.

---

image

Rapalin Original je ostao nepromijenjen već skoro punih 80 godina pri čemu i danas nosi titulu najprodavanije ‘tvrde‘ varalica

---

Iako današnja tehnologija omogućuje vrlo napredne i precizne proizvodne metode, tvrtka je ostala vjerna svom starom načelu visoko postavljenih kriterija zbog čega se tijekom cijelog proizvodnog procesa svi dijelovi varalica neprestano testiraju s tim da se i na kraju proizvodnje svaka varalica testira i kao gotov proizvod nakon čega se po potrebi dodatno ručno ugađa.

Dva drveta

Rapala varalice se proizvode od više različitih materijala s tim da su tri temeljna. To su drvo, u prvom redu balza i abachi, te metal i plastika.

Balza je oduvijek bila prvi izbor među materijalima za izradu Rapala varalica. Upravo su od tog drveta izrađeni kultni modeli poput Originala ili Count Downa s kojima je i započela ova priča.

---

image

Countdown je još jedan od izvornih Rapalinih modela koji se od nastanka do danas nije mijenjao

---

Balza je drvo koje ima vrlo stabilnu strukturu. Izuzetno je lagano, a pritom istovremeno i vrlo čvrsto tako da je poznato i kao najnježnije komercijalne tvrdo drvo.

Iako suvremena ribolovna tehnologa nudi mnoštvo kompozitnih materijala karakteristikama vrlo nalik balzi, najveći broj ribolovaca je sklon upravo originalnim varalicama izrađenima od balze, i to prvenstveno zbog tradicije koja je kod Rapala oduvijek njegovana s posebnom pažnjom.

Abachi drvo je porijeklom iz Afrike i za razliku od plutajuće balze, zbog svoje izuzetno visoke specifične gustoće (390 kg/m3), tone.

Takva težina uz činjenicu da kao ni balsa nema vene zbog čega je vrlo pogodno za obradu, čine ga savršenim izborom za teške tonuće Rapala varalice.

Abachi se koristi u proizvodnji modela poput Count Down, Magnum, Barra Magnum, Glidin‘ Rap i njima sličnih modela.

Plastika i metal

Plastika je vrlo jak i izdržljiv materijal te kao takav pogodan za izradu varalica za većinu riba. Osim toga, nakon što se jednom definira i dizajnira kalup, proces proizvodnje se bitno ubrzava.

---

image

Kombinacijom balse i plastike kreirana je BX serija, još jedna u nisu univerzalnih Rapalinih varalica za sve ribe i sve uvjete

---

Pritom činjenica da plastika može biti i potpuno prozirna pruža još jednu vizualnu dimenziju aspekta varalice. Doslovno bezbroj mogućih kombinacija, kod Rapale je rezultiralo s nekoliko serija vrlo lovnih varalica među kojima je na prvom mjestu svjetski poznata Slashbait serija, inače konceptualna kopija X - Rap varalica. Slashbait varalica je izrađena od plastike, pri čemu je posebnom doradom unutarnjeg balansa i stabilizatora ostvarena izuzetna prirodnost pokreta toliko svojstvena svim Rapalinim varalicama.

Među ovim varalicama se nalaze plutajuće neutralne i tonuće verzije pri čemu mogu biti bučne, tihe, velike, male, transparentne, neprozirne… Mogućnosti je bezbroj a Rapala ih koristi na najkvalitetniji mogući način.

Među metalnim varalicama serija Jigging Raps zauzima svakako posebno mjesto kako svojim specifičnim dizajnom tako i karakteristikama.

---

image

Jigging Raps se proizvodi u rasponu od 2 do 9 centimetara

---

Ove varalice za svoju veličinu tonu nevjerojatno brzo tako da u iznimnom vremenu dostižu svoju lovnu dubinu. S obzirom da se proizvode u dimenzijama od 2 do9 centimetara, nisu namijenjene velikim predatorima mada bi se s obzirom na konstrukcijsku izvedbu lako mogle nositi i sa uistinu velikim ribama.

Na kraju, bez obzira za koju se varalicu odlučili, ako je primijenite na pravi način nećete pogriješiti jer ni Rapala ne griješi što potvrđuje i moto kojeg se čvrsto drže od prvih početaka - Ono što je neodoljivo za ribu, uvijek će biti neodoljivo i za ribara.

---

image

Rapala Sliver se odlikuje vijugavim hodom, metalnim stabilizatorom i velikom otpornošću na zube

------
image

X Rap je vrlo lovan model, često primjenjivan za panulanje ili spinning brancina na riječnim ušćima, ali i za pučinsku plavu ribu

------
image

Rapala Magnum Deep Diver ima velik i širok stabilizator zahvaljujući kojem može ostvariti duboki uron i do 30 stopa

------
image

Zahvaljujući ‘zglobu‘ Jointed modeli se pod vodom ponašaju kao živa riba

------
image

Huski je izuzetno lovan površinski wobbler fine provokativne akcije koji se od postanka do danas nije mijenjao

------
image

Uz 17 centimetara, 28 grama i tri VMC Spark Point udice Max Rap je izvrstan izbor za spinning velikih brancina, lica i strijelki

------
image

Specifični spojler, Scatter lip je još jedan novitet na Rapalinim varalicama koji omogućuje još prirodnije kretnje varalice u povlačenju

------
image

X Walk je površinska varalica za lov tehnikom povlačenja poznatom kao Walk the dog

------
image

Rattlin‘ su varalice koje nemaju spojlera, a uranjaju kao runneri pomoću zaravnatog čela

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Subwalk

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Minnow

------
image

Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Mullet

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Rapaline varalice već desetljećima su u vrhu po kvaliteti


Rapala Sliver se odlikuje vijugavim hodom, metalnim stabilizatorom i velikom otpornošću na zube


X Rap je vrlo lovan model, često primjenjivan za panulanje ili spinning brancina na riječnim ušćima, ali i za pučinsku plavu ribu


Lauri Rapala


Rapala Magnum Deep Diver ima velik i širok stabilizator zahvaljujući kojem može ostvariti duboki uron i do 30 stopa


Rapalin Original je ostao nepromijenjen već skoro punih 80 godina pri čemu i danas nosi titulu najprodavanije ‘tvrde‘ varalica


Zahvaljujući ‘zglobu‘ Jointed modeli se pod vodom ponašaju kao živa riba


Huski je izuzetno lovan površinski wobbler fine provokativne akcije koji se od postanka do danas nije mijenjao


Uz 17 centimetara, 28 grama i tri VMC Spark Point udice Max Rap je izvrstan izbor za spinning velikih brancina, lica i strijelki


Specifični spojler, Scatter lip je još jedan novitet na Rapalinim varalicama koji omogućuje još prirodnije kretnje varalice u povlačenju


Kombinacijom balse i plastike kreirana je BX serija, još jedna u nisu univerzalnih Rapalinih varalica za sve ribe i sve uvjete


Jigging Raps se proizvodi u rasponu od 2 do 9 centimetara


Countdown je još jedan od izvornih Rapalinih modela koji se od nastanka do danas nije mijenjao


X Walk je površinska varalica za lov tehnikom povlačenja poznatom kao Walk the dog


Rattlin‘ su varalice koje nemaju spojlera, a uranjaju kao runneri pomoću zaravnatog čela


Rapala Saltwater X-Rap Subwalk


Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Minnow


Rapala Saltwater X-Rap Twitchin’ Mullet


Rapala Shadow Rap Shad

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/samo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu-1344065 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a4e6a338b4eb609e7841d0e4fedb4cc7acce070 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+je+jedan+original%3A+donosimo+pri%C4%8Du+o+Rapali+i+ponajboljim+varalicama+na+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsamo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu-1344065 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsamo-je-jedan-original-donosimo-pricu-o-rapali-i-ponajboljim-varalicama-na-svijetu-1344065 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teško da postoji spinner koji u svojim kutijama nema barem jednu Rapalinu varalicu. A razlog zbog kojeg su ove varalice oduvijek u samom vrhu nije teško pogoditi – one love. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINSKA GENIJALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

FINSKA GENIJALNOSTSamo je jedan original: donosimo priču o Rapali i ponajboljim varalicama na svijetu

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
2. prosinca 2023. - 11:19

Gotovo punih 90 godina Rapaline varalice vrlo uspješno varaju i love ribe na svim svjetskim morima, rijekama, jezerima potocima i barama.

Za ostati toliko dugo u svjetskom vrhu potrebno je puno više od stare slave na kojoj se provjereno vrlo teško živi.

No unatoč svim pritiscima suvremene tehnologije, neumoljive konkurencije i proteklog vremena, neki su Rapalini modeli ostali nepromijenjeni pa i danas oduševljavaju ribolovce koji ih s jednako nesmanjenim žarom kupuju zabacuju i izvlače ribu za ribom.

A vjerojatno svi varaličari napamet znaju priču o Lauriju Rapali i o tome kako je s Rapalom sve počelo tridesetih godina prošlog stoljeća. Sve to neodoljivo podsjeća na bajku ili barem ostavlja dojam na dobro posložene priče pri čemu, bez obzira na takve dojmovima, činjenica...

15. svibanj 2024 19:52