stdClass Object ( [id] => 1135293 [title] => Sada su na meti samo krupne lignje: savjetujemo gdje ih je najbolje potražiti i u koje doba dana loviti. Za uspjeh u panulavanju važno je nekoliko stvari [alias] => sada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Kad prve studeni oko početka prosinca značajnije ohlade more, lignje se počinju loviti u plićacima. A za njima, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počinju pristizati i krupnije lignje, koje će tu ostati do početka travnja.

Nagon ih čini vrlo neopreznima, pa zato i znatno lakšim plijenom nego što su plašljive i oprezne sitnije lignje, zbog čega ih se itekako isplati ciljano loviti.

No, krupnih liganja je malo pa ih treba dugo tražiti, što je najuspješnije učiniti panulavanjem, osobito do sredine studenoga ili početka prosinca, dok se posve ne primaknu obali, s koje se onda uspješno kao i panulom mogu loviti i egingom.

Samo plitko i tiho

Kao i tijekom toplijeg dijela godine, tako se i sada lignje u pravilu danju drže najdalje od površine i obale, da bi početkom mraka bile najbliže. Ovisno o temperaturi mora, dobu godine i dana, te o poziciji, od sredine jeseni do sredine proljeća, krupne su lignje u sumrak na dubinama između četiri i deset metara, da bi mrak dočekale od tri do samo jedan metar ispod površine.

Da bi se uspješno lovile, osim dubine treba znati i poziciju gdje se lignje više ili manje zadržavaju. A one su najradije uz vanjske rubove plitkih pješčanih uvala dubokih do četiri metra te oko podmorskih uzvisina. Ne vole pozicije gdje je teško ili čak nemoguće panulavati, kakva su, primjerice, dna s previše podvodnih prepreka, poput krupnih stijena, a izbjegavaju i uvale s brojnim umjetnim preprekama, stupovima mola ili plutačama za privez plovila.

Najbolje ih je potražiti na rubovima plitkih uvala s pjeskovitim i blago nagnutim dnom s podvodnim raslinjem, koraljima i sitnim stijenama, na kojima mogu odlagati svoje resice oplođenih jaja. Osim toga, u vrijeme mrijesta vole mir i tišinu.

---

image
Zimi velike mame prilaze samome kraju gdje ih čekaju vješti egeri
Marin Tušulić
---

Po vedroj mjesečini

Kada je u pitanju doba dana, najbolje vrijeme za lov krupnih liganja, osim sumraka bez obzira na pojavu mjeseca, jest noć punog mjeseca, a gotovo se isti rezultati postižu i dva-tri dana prije i poslije tog razdoblja.

Kada je noć s mjesečinom vedra, loviti se može od sumraka do zore. Ako, pak, oblaci skrivaju mjesec, dobri ulovi mogu se ostvariti od sumraka do otprilike sat vremena prije ponoći te od tri, četiri sata do svitanja. Kad se, pak, naglo razvedri, bez obzira u koje se doba noći to dogodi, do svitanja se po mjesečini u pravilu ostvaruju odlični ulovi.

Bez obzira je li oblačno ili ne, dok je mjesec na nebu najbolje se ulovi postižu u zadnjim satima noći, kako u vrijeme punog mjeseca, tako i tijekom posljednje četvrti.

Za uspjeh lova liganja panulavanjem važno je i potezati varalicu na pravoj dubini. To nije osobito teško jer se lovi na malim dubinama, a lignje napadaju i mamac koji je i poviše i ispod njih. Zato je dovoljno da najniža putanja varalice bude barem pola metra poviše dna, a najviša podjednako daleko od površine i dna. Tako je na najplićim terenima dubokim tri do četiri metra dovoljno da varalica zaroni svega metar duboko.

Toliko, naime, zaranja ogromna većina standardnih wobblera, teturavih lignjarića sa spojlerom, zaranjajućom pločicom, s kojima je najjednostavnije kompletirati pribor i loviti lignje panulavanjem.

Osim njih, toliko zaranjaju i tonući lignjarići s vanjskim utegom, oblika kozice, odnosno izduljenog oblika slova S, poznati kao oite, posebno pravljeni za lignjolov eging tehnikom.

Za duboke urone

Veće dubine zarona mogu postići oite velike težine, tipa Tip-run, koje proizvođači označavaju oznakom TR ili slovom D. Osim njih, dublje zaranjaju i teturavci s vrlo velikim pločicama čija se uzdužna os skoro poklapa s osi tijela varalice.

Među takvim rijetkim teturavcima su i Deep Calamari, Turbo Gavun DD i Turbo Skuša DD, koje proizvodi DTD. Da bi dosegnuli optimalnu zimsku lovnu dubinu od pet metara, njih je direktno vezane na osnovnu strunu dužine tridesetak metara dovoljno potezati brzinom od 1,5 do 2,5 čvorova.

---

image
Turbo Skuša DD u akciji
Marin Tušulić
---

Kad je dubokoroneće teturavce potrebno potezati na još većoj dubini, odnosno kad se lovi plitko ronećim teturavcima ili drugim vrstama lignjarića čija osnovna namjena nije lov panulavanjem, željeni zaron može se postići samo uz upotrebu potapalice ili dodatnog utega na priboru.

Prednost potapalica nad utezima je u tome što nakon kačenja lignje one isplivavaju na površinu i tako signaliziraju ulov, pa pribor ne treba stalno držati u rukama, nego ga je dovoljno tek povremeno kontrolirati.

---

image
Spretni mogu potezati dva pribora s potapalicama
Marin Tušulić
---

Potapalica ima raznih oblika, ali sve one koje se nude kod nas zaranjaju do dubine od pet-sedam metara, a što je idealno za panulavanje liganja zimi. Sve se potapalice mogu montirati na kraj osnovne strune ili kraj završnjaka, iza varalice.

---

image
Najčešće dostupne potapalice na našem tržištu
Marin Tušulić
---

Torpdeom na lignje

Ovisno o željenoj dubini, vrsti varalice koja se poteže, te brzini povlačenja, za postizanje većih dubina panulu je potrebno otežati olovnicom od 30 do 50 grama. Kao i potapalica, na našem tržištu ih ima raznih oblika, što omogućuje i mnoštvo načina postavljanja na panulu. Jedan od njih je onaj oblika torpeda. Prednost mu je što se postavlja na kraj pribora.

---

image
Klasična torpeda za sabiki mogu se koristiti i u panulanju liganja
Marin Tušulić
---

Zato ne smeta pri izvlačenju kao ostale olovnice, pa ga pritom ne treba skidati. Osim toga, tako postavljen sprječava zapinjanje varalica za dno, pri čemu sam vrlo teško zapinje.

Torpedo je najbolje postaviti na sistem kompletiran na način prikazan crtežom. Vrtilice na njemu trebaju biti trostruke, a privezi završavati kopčama zbog lakše zamjene torpeda i varalica. Vrlo je važno da privez torpeda bude upola tanji od predveza, osnove završnjaka. Tako će u slučaju zapinjanja puknuti privez i biti izgubljeno samo otežanje, a ne i višestruko skuplje varalice.

---

image
Shematski prikaz panule s torpedom na kraju i dva lignjarića iznad
Marin Tušulić
---

Osnovna struna za lov iz ruke trebala bi biti promjera 0,70 do 0,90 milimetara, a za lov sa štapom 0,30 do 0,40 milimetara. Razmak između torpeda i varalica, te između samih varalica treba biti od pola do jednog metra. Privezi, pjoci koji drže varalice, trebaju biti promjera 0,20 do 0,25 milimetara, donji dugačak 5 do 10, a gornji oko 30 centimetara.

Parabolična akcija

Na panulu izrađenu opisanim načinom mogu se postaviti sporotonući, ali su ipak najbolji plivajući lignjarići. Najbolje je ako su različitih dekora, barem dok se ne utvrdi koji je u vrijeme lova najprimamljiviji lignjama.

Praksa je pokazala da je bolje kad je donja varalica tamnija. Iako će napasti i male, lignje je u drugoj polovini glavne lovne sezone bolje loviti velikim varalicama dužine 75 do 120 milimetra pa i više, odnosno broj 2.5 do 3.5, čak i 4.0.

Panula se može montirati na motovilo ili štap s rolom, ali je dubokoronećim teturavcima i potapalicama iznimno teško loviti bez štapa. On mora imati vrlo sporu, D, odnosno paraboličnu akciju. Može biti od bilo kojeg materijala, čak i najjeftinije stakloplastike, koja, štoviše, najbolje amortizira pumpanje ulovljene lignje.

Dužina mu treba biti od jednog do dva metra, a na njega se može postaviti bilo kakva rola koja ima kapacitet od barem 100 metara strune promjera 0,20 milimetara. Na njezin kalem treba namotati najlon debljine 0,30 do 0,50 milimetara. Za otprilike 0,10 milimetara treba, pak, biti tanja struna od koje se izrađuje privez koji nosi lignjarić.

Oprez u prithvatu

Bez obzira kojim se vrstama lignjarića i kako kompletiranim panulama lovi, prije lignjolova je vrlo važno utvrditi ima li u zoni lova kurenta, te koji mu je smjer. U slučaju da je jak, potezati treba niz kurenat, a ako je izrazito jak, najbolje je potražiti drugu lovnu zonu.

Unutar gore navedenog raspona brzine, brže treba potezati u noćima s mjesečinom i kad se lignje intenzivno hrane, a sporije u lošim uvjetima vidljivosti te kad lignje samo prate i pipkaju mamac. Loviti je najbolje prateći liniju obale, odnosno varalice voditi nad dnom iste dubine.

Prilikom svakog jačeg zaokreta plovila, treba skratiti dužinu osnovne strune, odnosno potegnuti je. Tako se sprječava tonjenje pribora, što može uzrokovati zadjev. Osim toga, takav manevar vrlo često isprovocira lignju na napad varalice koju neodlučno prati.

U vrijeme mrijesta krakovi lignji najlakše pucaju jer su tada one najteže zbog velike količine jajašaca. Zato ne treba jako kontrirati, a posebno oprezan valja biti pri izvlačenju plijena iz mora.

Nikako ga ne treba hvatati za krakove, osobito ne za najduže, lovke. Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom ili prikladnom kukom za glavonošce, posebno kada su u pitanju krupniji ulovi, kojih u razdoblju koje je pred nama ne bi trebalo nedostajati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => do proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => do proljeća 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-15 08:33:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marin Tušulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-15 12:54:45 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-15 11:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 133 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583282.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583272.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583256.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583258.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583260.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583262.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583264.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583268.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583270.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583274.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583276.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583278.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583280.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583284.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19583286.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107","Marin Tu\u0161uli\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U mrijestu ih ne treba hvatati za lovke","Za ve\u0107e dubine treba ve\u0107e ote\u017eanje","Klasi\u010dna torpeda za sabiki <\/em>mogu se koristiti i u panulanju liganja","Turbo Sku\u0161a DD<\/em> u akciji","Veli\u010dina varalice nikada nije bila problem","Spretni mogu potezati dva pribora s potapalicama","Naj\u010de\u0161\u0107e dostupne potapalice na na\u0161em tr\u017ei\u0161tu","Zimi velike mame <\/em>prilaze samome kraju gdje ih \u010dekaju vje\u0161ti egeri<\/em>","Oite <\/em>su posebno lovne","Tip Run<\/em> lignjari\u0107 mo\u017ee bez dodatnog ote\u017eanja panule dosegnuti dubinu od 10 metara","Ako se u panuli kao gornja skosavica postavi klasi\u010dna mrkva, <\/em>poput Red Killer Bukve<\/em>, rezultati mogu ugodno iznenaditi","Prihvat je po\u017eeljno odraditi podmeta\u010dem","Ballistic egi<\/em> tako\u0111er se mo\u017ee vu\u0107i za barkom","Shematski prikaz panule s torpedom na kraju i dva lignjari\u0107a iznad","Panula uvijek izvu\u010de osmijeh na lice"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["65:35","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_19583282_1920.jpg":"1920x1080","k_19583282_1280.jpg":"1280x1280","k_19583282_1024.jpg":"1024x1024","k_19583282_640.jpg":"640x640","k_19583282_480.jpg":"480x480","k_19583282_340.jpg":"340x340","k_19583282_220.jpg":"220x220","o_19583282_1280.jpg":"1280x1706","o_19583282_1024.jpg":"1024x1365","o_19583282_640.jpg":"640x853","o_19583282_480.jpg":"480x640","o_19583282_340.jpg":"340x453","o_19583282_220.jpg":"220x293","h_19583282_1280.jpg":"1280x854","h_19583282_1024.jpg":"1024x683","h_19583282_640.jpg":"640x427","h_19583282_480.jpg":"480x320","h_19583282_340.jpg":"340x227","h_19583282_220.jpg":"220x147","pp_19583282_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583282_1024.jpg":"805x1024","pp_19583282_640.jpg":"503x640","pp_19583282_480.jpg":"377x480","pp_19583282_340.jpg":"267x340","pp_19583282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19583272_1920.jpg":"1920x1080","k_19583272_1280.jpg":"1280x1280","k_19583272_1024.jpg":"1024x1024","k_19583272_640.jpg":"640x640","k_19583272_480.jpg":"480x480","k_19583272_340.jpg":"340x340","k_19583272_220.jpg":"220x220","o_19583272_1280.jpg":"1280x854","o_19583272_1024.jpg":"1024x683","o_19583272_640.jpg":"640x427","o_19583272_480.jpg":"480x320","o_19583272_340.jpg":"340x226","o_19583272_220.jpg":"220x146","h_19583272_1280.jpg":"1280x854","h_19583272_1024.jpg":"1024x683","h_19583272_640.jpg":"640x427","h_19583272_480.jpg":"480x320","h_19583272_340.jpg":"340x227","h_19583272_220.jpg":"220x147","pp_19583272_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583272_1024.jpg":"805x1024","pp_19583272_640.jpg":"503x640","pp_19583272_480.jpg":"377x480","pp_19583272_340.jpg":"267x340","pp_19583272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19583256_1920.jpg":"1920x1080","k_19583256_1280.jpg":"1280x1280","k_19583256_1024.jpg":"1024x1024","k_19583256_640.jpg":"640x640","k_19583256_480.jpg":"480x480","k_19583256_340.jpg":"340x340","k_19583256_220.jpg":"220x220","o_19583256_1280.jpg":"1280x960","o_19583256_1024.jpg":"1024x768","o_19583256_640.jpg":"640x480","o_19583256_480.jpg":"480x360","o_19583256_340.jpg":"340x255","o_19583256_220.jpg":"220x165","h_19583256_1280.jpg":"1280x854","h_19583256_1024.jpg":"1024x683","h_19583256_640.jpg":"640x427","h_19583256_480.jpg":"480x320","h_19583256_340.jpg":"340x227","h_19583256_220.jpg":"220x147","pp_19583256_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583256_1024.jpg":"805x1024","pp_19583256_640.jpg":"503x640","pp_19583256_480.jpg":"377x480","pp_19583256_340.jpg":"267x340","pp_19583256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583258_1920.jpg":"1920x1080","k_19583258_1280.jpg":"1280x1280","k_19583258_1024.jpg":"1024x1024","k_19583258_640.jpg":"640x640","k_19583258_480.jpg":"480x480","k_19583258_340.jpg":"340x340","k_19583258_220.jpg":"220x220","o_19583258_1280.jpg":"1280x1706","o_19583258_1024.jpg":"1024x1365","o_19583258_640.jpg":"640x853","o_19583258_480.jpg":"480x640","o_19583258_340.jpg":"340x453","o_19583258_220.jpg":"220x293","h_19583258_1280.jpg":"1280x854","h_19583258_1024.jpg":"1024x683","h_19583258_640.jpg":"640x427","h_19583258_480.jpg":"480x320","h_19583258_340.jpg":"340x227","h_19583258_220.jpg":"220x147","pp_19583258_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583258_1024.jpg":"805x1024","pp_19583258_640.jpg":"503x640","pp_19583258_480.jpg":"377x480","pp_19583258_340.jpg":"267x340","pp_19583258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583260_1920.jpg":"1920x1080","k_19583260_1280.jpg":"1280x1280","k_19583260_1024.jpg":"1024x1024","k_19583260_640.jpg":"640x640","k_19583260_480.jpg":"480x480","k_19583260_340.jpg":"340x340","k_19583260_220.jpg":"220x220","o_19583260_1280.jpg":"1280x1706","o_19583260_1024.jpg":"1024x1365","o_19583260_640.jpg":"640x853","o_19583260_480.jpg":"480x640","o_19583260_340.jpg":"340x453","o_19583260_220.jpg":"220x293","h_19583260_1280.jpg":"1280x854","h_19583260_1024.jpg":"1024x683","h_19583260_640.jpg":"640x427","h_19583260_480.jpg":"480x320","h_19583260_340.jpg":"340x227","h_19583260_220.jpg":"220x147","pp_19583260_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583260_1024.jpg":"805x1024","pp_19583260_640.jpg":"503x640","pp_19583260_480.jpg":"377x480","pp_19583260_340.jpg":"267x340","pp_19583260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19583262_1920.jpg":"1920x1080","k_19583262_1280.jpg":"1280x1280","k_19583262_1024.jpg":"1024x1024","k_19583262_640.jpg":"640x640","k_19583262_480.jpg":"480x480","k_19583262_340.jpg":"340x340","k_19583262_220.jpg":"220x220","o_19583262_1280.jpg":"1280x960","o_19583262_1024.jpg":"1024x768","o_19583262_640.jpg":"640x480","o_19583262_480.jpg":"480x360","o_19583262_340.jpg":"340x255","o_19583262_220.jpg":"220x165","h_19583262_1280.jpg":"1280x854","h_19583262_1024.jpg":"1024x683","h_19583262_640.jpg":"640x427","h_19583262_480.jpg":"480x320","h_19583262_340.jpg":"340x227","h_19583262_220.jpg":"220x147","pp_19583262_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583262_1024.jpg":"805x1024","pp_19583262_640.jpg":"503x640","pp_19583262_480.jpg":"377x480","pp_19583262_340.jpg":"267x340","pp_19583262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1772x1186","hd_19583264_1920.jpg":"1920x1080","k_19583264_1280.jpg":"1280x1280","k_19583264_1024.jpg":"1024x1024","k_19583264_640.jpg":"640x640","k_19583264_480.jpg":"480x480","k_19583264_340.jpg":"340x340","k_19583264_220.jpg":"220x220","o_19583264_1280.jpg":"1280x856","o_19583264_1024.jpg":"1024x685","o_19583264_640.jpg":"640x428","o_19583264_480.jpg":"480x321","o_19583264_340.jpg":"340x227","o_19583264_220.jpg":"220x147","h_19583264_1280.jpg":"1280x854","h_19583264_1024.jpg":"1024x683","h_19583264_640.jpg":"640x427","h_19583264_480.jpg":"480x320","h_19583264_340.jpg":"340x227","h_19583264_220.jpg":"220x147","pp_19583264_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583264_1024.jpg":"805x1024","pp_19583264_640.jpg":"503x640","pp_19583264_480.jpg":"377x480","pp_19583264_340.jpg":"267x340","pp_19583264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583268_1920.jpg":"1920x1080","k_19583268_1280.jpg":"1280x1280","k_19583268_1024.jpg":"1024x1024","k_19583268_640.jpg":"640x640","k_19583268_480.jpg":"480x480","k_19583268_340.jpg":"340x340","k_19583268_220.jpg":"220x220","o_19583268_1280.jpg":"1280x1706","o_19583268_1024.jpg":"1024x1365","o_19583268_640.jpg":"640x853","o_19583268_480.jpg":"480x640","o_19583268_340.jpg":"340x453","o_19583268_220.jpg":"220x293","h_19583268_1280.jpg":"1280x854","h_19583268_1024.jpg":"1024x683","h_19583268_640.jpg":"640x427","h_19583268_480.jpg":"480x320","h_19583268_340.jpg":"340x227","h_19583268_220.jpg":"220x147","pp_19583268_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583268_1024.jpg":"805x1024","pp_19583268_640.jpg":"503x640","pp_19583268_480.jpg":"377x480","pp_19583268_340.jpg":"267x340","pp_19583268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1192","hd_19583270_1920.jpg":"1920x1080","k_19583270_1280.jpg":"1280x1280","k_19583270_1024.jpg":"1024x1024","k_19583270_640.jpg":"640x640","k_19583270_480.jpg":"480x480","k_19583270_340.jpg":"340x340","k_19583270_220.jpg":"220x220","o_19583270_1280.jpg":"1280x794","o_19583270_1024.jpg":"1024x635","o_19583270_640.jpg":"640x397","o_19583270_480.jpg":"480x298","o_19583270_340.jpg":"340x211","o_19583270_220.jpg":"220x136","h_19583270_1280.jpg":"1280x854","h_19583270_1024.jpg":"1024x683","h_19583270_640.jpg":"640x427","h_19583270_480.jpg":"480x320","h_19583270_340.jpg":"340x227","h_19583270_220.jpg":"220x147","pp_19583270_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583270_1024.jpg":"805x1024","pp_19583270_640.jpg":"503x640","pp_19583270_480.jpg":"377x480","pp_19583270_340.jpg":"267x340","pp_19583270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19583274_1920.jpg":"1920x1080","k_19583274_1280.jpg":"1280x1280","k_19583274_1024.jpg":"1024x1024","k_19583274_640.jpg":"640x640","k_19583274_480.jpg":"480x480","k_19583274_340.jpg":"340x340","k_19583274_220.jpg":"220x220","o_19583274_1280.jpg":"1280x854","o_19583274_1024.jpg":"1024x683","o_19583274_640.jpg":"640x427","o_19583274_480.jpg":"480x320","o_19583274_340.jpg":"340x226","o_19583274_220.jpg":"220x146","h_19583274_1280.jpg":"1280x854","h_19583274_1024.jpg":"1024x683","h_19583274_640.jpg":"640x427","h_19583274_480.jpg":"480x320","h_19583274_340.jpg":"340x227","h_19583274_220.jpg":"220x147","pp_19583274_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583274_1024.jpg":"805x1024","pp_19583274_640.jpg":"503x640","pp_19583274_480.jpg":"377x480","pp_19583274_340.jpg":"267x340","pp_19583274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1913x3864","hd_19583276_1920.jpg":"1920x1080","k_19583276_1280.jpg":"1280x1280","k_19583276_1024.jpg":"1024x1024","k_19583276_640.jpg":"640x640","k_19583276_480.jpg":"480x480","k_19583276_340.jpg":"340x340","k_19583276_220.jpg":"220x220","o_19583276_1280.jpg":"1280x2585","o_19583276_1024.jpg":"1024x2068","o_19583276_640.jpg":"640x1292","o_19583276_480.jpg":"480x969","o_19583276_340.jpg":"340x686","o_19583276_220.jpg":"220x444","h_19583276_1280.jpg":"1280x854","h_19583276_1024.jpg":"1024x683","h_19583276_640.jpg":"640x427","h_19583276_480.jpg":"480x320","h_19583276_340.jpg":"340x227","h_19583276_220.jpg":"220x147","pp_19583276_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583276_1024.jpg":"805x1024","pp_19583276_640.jpg":"503x640","pp_19583276_480.jpg":"377x480","pp_19583276_340.jpg":"267x340","pp_19583276_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583278_1920.jpg":"1920x1080","k_19583278_1280.jpg":"1280x1280","k_19583278_1024.jpg":"1024x1024","k_19583278_640.jpg":"640x640","k_19583278_480.jpg":"480x480","k_19583278_340.jpg":"340x340","k_19583278_220.jpg":"220x220","o_19583278_1280.jpg":"1280x1706","o_19583278_1024.jpg":"1024x1365","o_19583278_640.jpg":"640x853","o_19583278_480.jpg":"480x640","o_19583278_340.jpg":"340x453","o_19583278_220.jpg":"220x293","h_19583278_1280.jpg":"1280x854","h_19583278_1024.jpg":"1024x683","h_19583278_640.jpg":"640x427","h_19583278_480.jpg":"480x320","h_19583278_340.jpg":"340x227","h_19583278_220.jpg":"220x147","pp_19583278_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583278_1024.jpg":"805x1024","pp_19583278_640.jpg":"503x640","pp_19583278_480.jpg":"377x480","pp_19583278_340.jpg":"267x340","pp_19583278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583280_1920.jpg":"1920x1080","k_19583280_1280.jpg":"1280x1280","k_19583280_1024.jpg":"1024x1024","k_19583280_640.jpg":"640x640","k_19583280_480.jpg":"480x480","k_19583280_340.jpg":"340x340","k_19583280_220.jpg":"220x220","o_19583280_1280.jpg":"1280x1706","o_19583280_1024.jpg":"1024x1365","o_19583280_640.jpg":"640x853","o_19583280_480.jpg":"480x640","o_19583280_340.jpg":"340x453","o_19583280_220.jpg":"220x293","h_19583280_1280.jpg":"1280x854","h_19583280_1024.jpg":"1024x683","h_19583280_640.jpg":"640x427","h_19583280_480.jpg":"480x320","h_19583280_340.jpg":"340x227","h_19583280_220.jpg":"220x147","pp_19583280_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583280_1024.jpg":"805x1024","pp_19583280_640.jpg":"503x640","pp_19583280_480.jpg":"377x480","pp_19583280_340.jpg":"267x340","pp_19583280_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19583284_1920.jpg":"1920x1080","k_19583284_1280.jpg":"1280x1280","k_19583284_1024.jpg":"1024x1024","k_19583284_640.jpg":"640x640","k_19583284_480.jpg":"480x480","k_19583284_340.jpg":"340x340","k_19583284_220.jpg":"220x220","o_19583284_1280.jpg":"1280x1920","o_19583284_1024.jpg":"1024x1536","o_19583284_640.jpg":"640x960","o_19583284_480.jpg":"480x720","o_19583284_340.jpg":"340x510","o_19583284_220.jpg":"220x330","h_19583284_1280.jpg":"1280x854","h_19583284_1024.jpg":"1024x683","h_19583284_640.jpg":"640x427","h_19583284_480.jpg":"480x320","h_19583284_340.jpg":"340x227","h_19583284_220.jpg":"220x147","pp_19583284_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583284_1024.jpg":"805x1024","pp_19583284_640.jpg":"503x640","pp_19583284_480.jpg":"377x480","pp_19583284_340.jpg":"267x340","pp_19583284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583286_1920.jpg":"1920x1080","k_19583286_1280.jpg":"1280x1280","k_19583286_1024.jpg":"1024x1024","k_19583286_640.jpg":"640x640","k_19583286_480.jpg":"480x480","k_19583286_340.jpg":"340x340","k_19583286_220.jpg":"220x220","o_19583286_1280.jpg":"1280x1706","o_19583286_1024.jpg":"1024x1365","o_19583286_640.jpg":"640x853","o_19583286_480.jpg":"480x640","o_19583286_340.jpg":"340x453","o_19583286_220.jpg":"220x293","h_19583286_1280.jpg":"1280x854","h_19583286_1024.jpg":"1024x683","h_19583286_640.jpg":"640x427","h_19583286_480.jpg":"480x320","h_19583286_340.jpg":"340x227","h_19583286_220.jpg":"220x147","pp_19583286_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583286_1024.jpg":"805x1024","pp_19583286_640.jpg":"503x640","pp_19583286_480.jpg":"377x480","pp_19583286_340.jpg":"267x340","pp_19583286_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15100634 Threads: 5 Questions: 3160283457 Slow queries: 7067828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235153611 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari-1135293 [printLink] => /om/ribolov/sada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari-1135293?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624303 [name] => lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 11:47:25 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje [link] => /tag/lov-na-lignje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653073 [name] => lov na lignje panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-15 13:33:52 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje-panula [link] => /tag/lov-na-lignje-panula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650498 [name] => kako loviti lignje panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:32:04 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje-panulom [link] => /tag/kako-loviti-lignje-panulom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => do proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sada su na meti samo krupne lignje: savjetujemo gdje ih je najbolje potražiti i u koje doba dana loviti. Za uspjeh u panulavanju važno je nekoliko stvari [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-48-10-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583282.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marin Tušulić [mainImageDesc] => U mrijestu ih ne treba hvatati za lovke [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583282.jpg [title] => U mrijestu ih ne treba hvatati za lovke Marin Tušulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583272.jpg [title] => Za veće dubine treba veće otežanje Marin Tušulić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583256.jpg [title] => Klasična torpeda za sabiki mogu se koristiti i u panulanju liganja Marin Tušulić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583258.jpg [title] => Turbo Skuša DD u akciji Marin Tušulić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583260.jpg [title] => Veličina varalice nikada nije bila problem Marin Tušulić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583262.jpg [title] => Spretni mogu potezati dva pribora s potapalicama Marin Tušulić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583264.jpg [title] => Najčešće dostupne potapalice na našem tržištu Marin Tušulić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583268.jpg [title] => Zimi velike mame prilaze samome kraju gdje ih čekaju vješti egeri Marin Tušulić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583270.jpg [title] => Oite su posebno lovne Marin Tušulić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583274.jpg [title] => Tip Run lignjarić može bez dodatnog otežanja panule dosegnuti dubinu od 10 metara Marin Tušulić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583276.jpg [title] => Ako se u panuli kao gornja skosavica postavi klasična mrkva, poput Red Killer Bukve, rezultati mogu ugodno iznenaditi Marin Tušulić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583278.jpg [title] => Prihvat je poželjno odraditi podmetačem Marin Tušulić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583280.jpg [title] => Ballistic egi također se može vući za barkom Marin Tušulić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583284.jpg [title] => Shematski prikaz panule s torpedom na kraju i dva lignjarića iznad Marin Tušulić ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19583286.jpg [title] => Panula uvijek izvuče osmijeh na lice Marin Tušulić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Kad prve studeni oko početka prosinca značajnije ohlade more, lignje se počinju loviti u plićacima. A za njima, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počinju pristizati i krupnije lignje, koje će tu ostati do početka travnja.

Nagon ih čini vrlo neopreznima, pa zato i znatno lakšim plijenom nego što su plašljive i oprezne sitnije lignje, zbog čega ih se itekako isplati ciljano loviti.

No, krupnih liganja je malo pa ih treba dugo tražiti, što je najuspješnije učiniti panulavanjem, osobito do sredine studenoga ili početka prosinca, dok se posve ne primaknu obali, s koje se onda uspješno kao i panulom mogu loviti i egingom.

Samo plitko i tiho

Kao i tijekom toplijeg dijela godine, tako se i sada lignje u pravilu danju drže najdalje od površine i obale, da bi početkom mraka bile najbliže. Ovisno o temperaturi mora, dobu godine i dana, te o poziciji, od sredine jeseni do sredine proljeća, krupne su lignje u sumrak na dubinama između četiri i deset metara, da bi mrak dočekale od tri do samo jedan metar ispod površine.

Da bi se uspješno lovile, osim dubine treba znati i poziciju gdje se lignje više ili manje zadržavaju. A one su najradije uz vanjske rubove plitkih pješčanih uvala dubokih do četiri metra te oko podmorskih uzvisina. Ne vole pozicije gdje je teško ili čak nemoguće panulavati, kakva su, primjerice, dna s previše podvodnih prepreka, poput krupnih stijena, a izbjegavaju i uvale s brojnim umjetnim preprekama, stupovima mola ili plutačama za privez plovila.

Najbolje ih je potražiti na rubovima plitkih uvala s pjeskovitim i blago nagnutim dnom s podvodnim raslinjem, koraljima i sitnim stijenama, na kojima mogu odlagati svoje resice oplođenih jaja. Osim toga, u vrijeme mrijesta vole mir i tišinu.

---

image
Zimi velike mame prilaze samome kraju gdje ih čekaju vješti egeri
Marin Tušulić
---

Po vedroj mjesečini

Kada je u pitanju doba dana, najbolje vrijeme za lov krupnih liganja, osim sumraka bez obzira na pojavu mjeseca, jest noć punog mjeseca, a gotovo se isti rezultati postižu i dva-tri dana prije i poslije tog razdoblja.

Kada je noć s mjesečinom vedra, loviti se može od sumraka do zore. Ako, pak, oblaci skrivaju mjesec, dobri ulovi mogu se ostvariti od sumraka do otprilike sat vremena prije ponoći te od tri, četiri sata do svitanja. Kad se, pak, naglo razvedri, bez obzira u koje se doba noći to dogodi, do svitanja se po mjesečini u pravilu ostvaruju odlični ulovi.

Bez obzira je li oblačno ili ne, dok je mjesec na nebu najbolje se ulovi postižu u zadnjim satima noći, kako u vrijeme punog mjeseca, tako i tijekom posljednje četvrti.

Za uspjeh lova liganja panulavanjem važno je i potezati varalicu na pravoj dubini. To nije osobito teško jer se lovi na malim dubinama, a lignje napadaju i mamac koji je i poviše i ispod njih. Zato je dovoljno da najniža putanja varalice bude barem pola metra poviše dna, a najviša podjednako daleko od površine i dna. Tako je na najplićim terenima dubokim tri do četiri metra dovoljno da varalica zaroni svega metar duboko.

Toliko, naime, zaranja ogromna većina standardnih wobblera, teturavih lignjarića sa spojlerom, zaranjajućom pločicom, s kojima je najjednostavnije kompletirati pribor i loviti lignje panulavanjem.

Osim njih, toliko zaranjaju i tonući lignjarići s vanjskim utegom, oblika kozice, odnosno izduljenog oblika slova S, poznati kao oite, posebno pravljeni za lignjolov eging tehnikom.

Za duboke urone

Veće dubine zarona mogu postići oite velike težine, tipa Tip-run, koje proizvođači označavaju oznakom TR ili slovom D. Osim njih, dublje zaranjaju i teturavci s vrlo velikim pločicama čija se uzdužna os skoro poklapa s osi tijela varalice.

Među takvim rijetkim teturavcima su i Deep Calamari, Turbo Gavun DD i Turbo Skuša DD, koje proizvodi DTD. Da bi dosegnuli optimalnu zimsku lovnu dubinu od pet metara, njih je direktno vezane na osnovnu strunu dužine tridesetak metara dovoljno potezati brzinom od 1,5 do 2,5 čvorova.

---

image
Turbo Skuša DD u akciji
Marin Tušulić
---

Kad je dubokoroneće teturavce potrebno potezati na još većoj dubini, odnosno kad se lovi plitko ronećim teturavcima ili drugim vrstama lignjarića čija osnovna namjena nije lov panulavanjem, željeni zaron može se postići samo uz upotrebu potapalice ili dodatnog utega na priboru.

Prednost potapalica nad utezima je u tome što nakon kačenja lignje one isplivavaju na površinu i tako signaliziraju ulov, pa pribor ne treba stalno držati u rukama, nego ga je dovoljno tek povremeno kontrolirati.

---

image
Spretni mogu potezati dva pribora s potapalicama
Marin Tušulić
---

Potapalica ima raznih oblika, ali sve one koje se nude kod nas zaranjaju do dubine od pet-sedam metara, a što je idealno za panulavanje liganja zimi. Sve se potapalice mogu montirati na kraj osnovne strune ili kraj završnjaka, iza varalice.

---

image
Najčešće dostupne potapalice na našem tržištu
Marin Tušulić
---

Torpdeom na lignje

Ovisno o željenoj dubini, vrsti varalice koja se poteže, te brzini povlačenja, za postizanje većih dubina panulu je potrebno otežati olovnicom od 30 do 50 grama. Kao i potapalica, na našem tržištu ih ima raznih oblika, što omogućuje i mnoštvo načina postavljanja na panulu. Jedan od njih je onaj oblika torpeda. Prednost mu je što se postavlja na kraj pribora.

---

image
Klasična torpeda za sabiki mogu se koristiti i u panulanju liganja
Marin Tušulić
---

Zato ne smeta pri izvlačenju kao ostale olovnice, pa ga pritom ne treba skidati. Osim toga, tako postavljen sprječava zapinjanje varalica za dno, pri čemu sam vrlo teško zapinje.

Torpedo je najbolje postaviti na sistem kompletiran na način prikazan crtežom. Vrtilice na njemu trebaju biti trostruke, a privezi završavati kopčama zbog lakše zamjene torpeda i varalica. Vrlo je važno da privez torpeda bude upola tanji od predveza, osnove završnjaka. Tako će u slučaju zapinjanja puknuti privez i biti izgubljeno samo otežanje, a ne i višestruko skuplje varalice.

---

image
Shematski prikaz panule s torpedom na kraju i dva lignjarića iznad
Marin Tušulić
---

Osnovna struna za lov iz ruke trebala bi biti promjera 0,70 do 0,90 milimetara, a za lov sa štapom 0,30 do 0,40 milimetara. Razmak između torpeda i varalica, te između samih varalica treba biti od pola do jednog metra. Privezi, pjoci koji drže varalice, trebaju biti promjera 0,20 do 0,25 milimetara, donji dugačak 5 do 10, a gornji oko 30 centimetara.

Parabolična akcija

Na panulu izrađenu opisanim načinom mogu se postaviti sporotonući, ali su ipak najbolji plivajući lignjarići. Najbolje je ako su različitih dekora, barem dok se ne utvrdi koji je u vrijeme lova najprimamljiviji lignjama.

Praksa je pokazala da je bolje kad je donja varalica tamnija. Iako će napasti i male, lignje je u drugoj polovini glavne lovne sezone bolje loviti velikim varalicama dužine 75 do 120 milimetra pa i više, odnosno broj 2.5 do 3.5, čak i 4.0.

Panula se može montirati na motovilo ili štap s rolom, ali je dubokoronećim teturavcima i potapalicama iznimno teško loviti bez štapa. On mora imati vrlo sporu, D, odnosno paraboličnu akciju. Može biti od bilo kojeg materijala, čak i najjeftinije stakloplastike, koja, štoviše, najbolje amortizira pumpanje ulovljene lignje.

Dužina mu treba biti od jednog do dva metra, a na njega se može postaviti bilo kakva rola koja ima kapacitet od barem 100 metara strune promjera 0,20 milimetara. Na njezin kalem treba namotati najlon debljine 0,30 do 0,50 milimetara. Za otprilike 0,10 milimetara treba, pak, biti tanja struna od koje se izrađuje privez koji nosi lignjarić.

Oprez u prithvatu

Bez obzira kojim se vrstama lignjarića i kako kompletiranim panulama lovi, prije lignjolova je vrlo važno utvrditi ima li u zoni lova kurenta, te koji mu je smjer. U slučaju da je jak, potezati treba niz kurenat, a ako je izrazito jak, najbolje je potražiti drugu lovnu zonu.

Unutar gore navedenog raspona brzine, brže treba potezati u noćima s mjesečinom i kad se lignje intenzivno hrane, a sporije u lošim uvjetima vidljivosti te kad lignje samo prate i pipkaju mamac. Loviti je najbolje prateći liniju obale, odnosno varalice voditi nad dnom iste dubine.

Prilikom svakog jačeg zaokreta plovila, treba skratiti dužinu osnovne strune, odnosno potegnuti je. Tako se sprječava tonjenje pribora, što može uzrokovati zadjev. Osim toga, takav manevar vrlo često isprovocira lignju na napad varalice koju neodlučno prati.

U vrijeme mrijesta krakovi lignji najlakše pucaju jer su tada one najteže zbog velike količine jajašaca. Zato ne treba jako kontrirati, a posebno oprezan valja biti pri izvlačenju plijena iz mora.

Nikako ga ne treba hvatati za krakove, osobito ne za najduže, lovke. Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom ili prikladnom kukom za glavonošce, posebno kada su u pitanju krupniji ulovi, kojih u razdoblju koje je pred nama ne bi trebalo nedostajati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić Marin Tušulić
Marin Tušulić
U mrijestu ih ne treba hvatati za lovke
Marin Tušulić
Za veće dubine treba veće otežanje
Marin Tušulić
Klasična torpeda za sabiki mogu se koristiti i u panulanju liganja
Marin Tušulić
Turbo Skuša DD u akciji
Marin Tušulić
Veličina varalice nikada nije bila problem
Marin Tušulić
Spretni mogu potezati dva pribora s potapalicama
Marin Tušulić
Najčešće dostupne potapalice na našem tržištu
Marin Tušulić
Zimi velike mame prilaze samome kraju gdje ih čekaju vješti egeri
Marin Tušulić
Oite su posebno lovne
Marin Tušulić
Tip Run lignjarić može bez dodatnog otežanja panule dosegnuti dubinu od 10 metara
Marin Tušulić
Ako se u panuli kao gornja skosavica postavi klasična mrkva, poput Red Killer Bukve, rezultati mogu ugodno iznenaditi
Marin Tušulić
Prihvat je poželjno odraditi podmetačem
Marin Tušulić
Ballistic egi također se može vući za barkom
Marin Tušulić
Shematski prikaz panule s torpedom na kraju i dva lignjarića iznad
Marin Tušulić
Panula uvijek izvuče osmijeh na lice
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari-1135293 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78e2210aac5d6ada9d55d43234ce01d7d0097a9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sada+su+na+meti+samo+krupne+lignje%3A+savjetujemo+gdje+ih+je+najbolje+potra%C5%BEiti+i+u+koje+doba+dana+loviti.+Za+uspjeh+u+panulavanju+va%C5%BEno+je+nekoliko+stvari&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari-1135293 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsada-su-na-meti-samo-krupne-lignje-savjetujemo-gdje-ih-je-najbolje-potraziti-i-u-koje-doba-dana-loviti-za-uspjeh-u-panulavanju-vazno-je-nekoliko-stvari-1135293 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => do proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

do proljećaSada su na meti samo krupne lignje: savjetujemo gdje ih je najbolje potražiti i u koje doba dana loviti. Za uspjeh u panulavanju važno je nekoliko stvari

Piše Marin Tušulić
15. listopada 2021. - 13:33

​Kad prve studeni oko početka prosinca značajnije ohlade more, lignje se počinju loviti u plićacima. A za njima, tragajući za partnerima s kojima će obaviti mrijest, počinju pristizati i krupnije lignje, koje će tu ostati do početka travnja.

Nagon ih čini vrlo neopreznima, pa zato i znatno lakšim plijenom nego što su plašljive i oprezne sitnije lignje, zbog čega ih se itekako isplati ciljano loviti.

No, krupnih liganja je malo pa ih treba dugo tražiti, što je najuspješnije učiniti panulavanjem, osobito do sredine studenoga ili početka prosinca, dok se posve ne primaknu obali, s koje se onda uspješno kao i panulom mogu loviti i egingom.

Samo plitko i tiho

Kao i tijekom toplijeg dijela godine, tako se i sada lignje u pravilu danju drže najdalje od površine i obale, da bi...

14. svibanj 2024 05:48