stdClass Object ( [id] => 1134361 [title] => S Vrandečićem smo razgovarali o kayak fishingu, savjetuje kako rizik svesti na najmanju mjeru i koje plovilo izabrati. Jedna vrsta posebno je dobra [alias] => s-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već dulje od 4000 godina ljudi ribe love iz kajaka, a sportski rekreativni ribolovci to masovnije čine tek posljednjeg desetljeća. Zbog atraktivnosti, ribolov iz kajaka proteklih je nekoliko godina najbrže rastući način udičarenja, naročito na slanim vodama.

No, kod nas se njime bave tek rijetki ribolovci, a osobito su malobrojni na moru, iako je naš dio Jadrana upravo idealan za takav ribolov. Jedan takvih ribolovaca koji su prepoznali sve prednosti ribolova iz kajaka je i Splićanin Toni Vrandečić, predstavnik šibenske tvrtke Sailing&Fishing Infinity Club, koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem kajaka.

ZA SVE TEHNIKE LOVA

- Kayak fishing je relativno nov ribolovni pristup. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Kayak fishing ili ribolov iz kajaka nije nikakva posebna tehnika ribolova, nego se tako naziva samo zbog plovila iz kojeg se obavlja – kazuje Vrandečić.

- Sve veću popularnost stječe zbog atraktivnosti, ekološkog načina prijevoza po vodama i relativno niskih troškova upotrebe, pogotovo u usporedbi s ribolovom iz motornih plovila. Osim što se vožnjom njime podiže tjelesna sprema ribolovca, kajak omogućuje i lov gdje je to zbog nepristupačnosti terena nemoguće činiti s obale, ali često i iz plovila. Uz sve to kajak je i posve tih.

- Kojim tehnikama se može riba može loviti iz kajaka?

- Praktički svim poznatim tehnikama. Iz kajaka se može loviti parangalima, vršama, ostima, podvodnom puškom… Osobito je popularan među onima koji se bave spinningom i kančarenjem, a iz njega se može loviti i panulom, kako ribe tako i lignje. Mogu se loviti i one najkrupnije ribe vertical jiggingom, ali i svim big game tehnikama!

---

image
Kirnja je teška gotovo kao kajak, ali to joj nije pomoglo
Šime Duvančić
---

- Što je zapravo kajak i kakav kajak treba odabrati za ribolov?

- Kajak je mali, uski i dvostrano šiljasti čamac, najčešće s prekrivenom palubom, koji se pokreće veslima s dvije lopatice. Nekad je bio puno jednostavniji. Činio ga je drveni okvir preko kojeg se napinjala životinjska koža ili impregnirano platno. Bio je rasklopiv, pa kao takav i praktičan za transport.

Nakon šezdesetih godina prošlog stoljeća kajaci se proizvode od poliesterske smole i staklenih vlakana, a zatim i od ugljičnih, te u novije doba vlakana od kevlara. Postoje i kajaci od raznih plastičnih folija na napuhavanje što ih čini lakšima za transport i skladištenje, no velika im je mana osjetljivost na mehanička oštećenja.

LAGANI I ČVRSTI

- Koji od njih je najprikladniji za ribolov?

- Neusporedivo su najbolji kajaci rotaciono lijevani od HDPE, polietilena visoke gustoće, termoplastike visoke čvrstoće otporne na gotovo sva otapala, te temperaturu do 120 stupnjeva. Oni su trajni, izuzetno čvrsti, a istovremeno lagani. Najteže od svih se oštećuju, a najlakše popravljaju.

Od te plastike se u zadnjih nekoliko godina proizvode kayak fishing, kayak sea fishing, čak i open sea kajaci, posebno konstruirani za ribolov na moru i na otvorenom moru. Sve te ribolovne kajake lako je prepoznati po velikoj širini i ovalnom umjesto šiljastom obliku.

Zbog svega toga fishing kajaci su od ostalih znatno stabilniji, toliko da se s njih može zabacivati i najtežim priborom ili kontrirati stojeći, posebno s onih koji imaju dodatne bočne plovke.

- Osim na jednosjede i dvosjede, ribolovni kajaci se dijele i na sit in te sit on top. Kakva je razlika između njih i koji su bolji?

- Većina ribolovaca se slaže da je puno bolji sit on top (SOT) kod kojega je sjedalo smješteno iznad, a ne u trupu. Osim ugodnijeg položaja tijekom ribolova, takva konstrukcija omogućuje da trup bude zatvorena cjelina ispunjena zrakom zbog čega je nepotopiv.

Također, omogućuje i penjanje na kajak iz mora, za razliku od kajaka sit in (SI) konstrukcije s kojima treba otploviti do obale da bi se ponovo ušlo u njega.

---

image
Na SOT je lako montirati puno opreme
Šime Duvančić
---

Uza sve to, postavljanjem nepropusnih poklopaca trup SOT kajaka pretvoren je u veliki suhi prostor za odlaganje svega što ne smije doći u dodir s vodom. Zbog svega toga je na SOT kajaku olakšana montaža cjelokupne opreme - vesala, sidra, kotača za transport, svjetla, držača štapova, GPS prijemnika i sondera, posude za ješku, čak i bazena za živu ješku.

---

image
U SOT stane i bazen za žive mamce
Šime Duvančić
---

- Na našem je tržištu prisutno dosta ribolovnih kajaka. U čemu se najviše razlikuju?

- Kao i kod svih proizvoda, tako i kod kajaka postoji razlika u kvaliteti. jedan od najboljih pokazatelja kvalitete je cijena. Jeftiniji modeli nisu izrađeni od HDPE nego od neke jeftinije i manje kvalitetne plastike, ako i jesu, stjenke su im tanje pa su lakši, ali zato i manje otporni. Završna obrada im je lošija, a imaju manje osnovne opreme, koja je usto redovito i slabije kvalitete.

Zato je prije kupnje dobro provjeriti od kojeg su materijala, kolika im je težina i nosivost, kakva im je osnovna oprema… Dobro je pogledati i njihove testove, te komentare na društvenim mrežama.

PERAJE KORNJAČE

- Osim klasičnih kajaka na vesla, postoje i kajaci koji se pokreću pedalama. Koliko su oni prikladni za ribolov?

- Oni su najbolji, jer je iz njih ribolov najlakše i najudobnije obavljati. Pedale se pokreću nogama - najjačom skupinom mišića na našem tijelu, pri čemu obje ruke ostaju slobodne za ribolov. Na njima je veslo tek pomoćni i rezervni pogon. Posebno su dobri kajaci tvrtke Hobie iz SAD-a, koje ne pogone nikakve propele nego posebni mehanizam s perajama.

Zahvaljujući originalnoj konstrukciji, dvije pogonske peraje tog mehanizma imaju kretnje istovjetne kretnjama peraja morske kornjače - kazuje Vrandečić, pokazujući taj mehanizam, poznat kao Hobie Mirage Drive.

---

image
Toni Vrandečić s kajakom Hobie Mirage Drive
Šime Duvančić
---

- Više je prednosti toga pogona nad pogonom s propelama. Osim što takav kajak ne plaši ribe, jer izgleda poput velike kornjače na površini, peraje su učinkovitije kao pogon pa se lakše pokreću od propele. Mogu raditi i u vodoravnom položaju, što omogućuje plovidbu i u plićaku, tek nekoliko centimetara dubljem od gaza kajaka.

Teže zapinju za užad, strune i mreže, a ukoliko ipak zapnu, puno se lakše se oslobađaju. Pri nailasku na prepreke automatski se donjim krajem podižu pa se nakon prelaska preko prepreke vraćaju u radni položaj.

- S obzirom na malu veličinu kajaka, koliko je nesigurniji ribolov iz njega nego iz ostalih plovila?

- Činjenica je da je kayak fishing sport visokog rizika. No, uz neophodnu sigurnosnu opremu i rutinu te maksimalan oprez, rizik se može svesti na vrlo nisku razinu. Iskustvo u korištenju drugih tipova plovila dosta pomaže, ali bi svakom tko se odluči za nabavu kajaka, čak i onima s iskustvom u kanuu, koji mu je vrlo sličan, bilo mudro otići na kratki tečaj kod nekog stručnog kajakaškog instruktora.

Također, ribolov iz kajaka najbolji je i najsigurniji u društvu. U dvoje je puno komotnije, u troje najsigurnije.

---

image
U društvu je najsigurnije
Šime Duvančić
---

PRSLUK JE NAJVAŽNIJI

- Koja je neophodna sigurnosna oprema bez koje se ne smije ići u ribolov iz kajaka?

- U ribolov iz kajaka ne bi se trebalo ići bez sigurnosnog prsluka. On mora biti takav da omogući komotno sjedenje i veslanje u kajaku te ribolov. Mora biti čvrsto zategnut uz tijelo kako u slučaju pada u vodu ne bi kliznuo gore, zaklonio vidno polje, čak otežao plivanje ili disanje.

Klasični napunjeni plutom ili pjenom su neprikladni jer su glomazni, a nisu dobri ni automatski, koji se sami aktiviraju u dodiru s vodom jer bi se često aktivirali kad ih zalije voda. Najbolji su oni tipa Personal Floatation Device (PFD), koji izgleda kao ribolovni prsluk i imaju džepove za smještaj sitnica.

---

image
PFD prsluk s nožem neophodna je sigurnosna oprema
Šime Duvančić
---

Drugi neophodni dio osobnog sigurnosnog pribora je nož ili posebni rezači konopa i traka, najbolje postavljeni na prednju stranu PFD-a, kako bi bili najpristupačnije. Dobrodošla je i ostala sigurnosna oprema, poput signalne rakete, vezica za pričvršćivanje vesla, štapova i ostale opreme za kajak kako se u slučaju prevrtanja ne bi izgubila.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaićem na velike ribe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kaićem na velike ribe 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-12 08:44:56 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-12 11:09:49 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2019-12-04 10:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314070.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314068.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314072.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314076.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314078.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314080.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314082.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314084.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314086.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314088.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314090.png","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314092.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/12314094.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zubatac je ulovljen na panulu","Kirnja je te\u0161ka gotovo kao kajak, ali to joj nije pomoglo","U dru\u0161tvu je najsigurnije","Loviti se mo\u017ee i stoje\u0107i, posebno sigurno s dodatnim plovcima","Ni dugotrajno panulavanje nije zamorno","Iz kajaka se mogu loviti i velike ribe","PFD prsluk s no\u017eem neophodna je sigurnosna oprema","Toni Vrande\u010di\u0107 s lucom, ulovljenim laganom panulom","Toni Vrande\u010di\u0107 s kajakom Hobie Mirage Drive","Kajak se lako prevozi monta\u017enim kota\u010dima","Kajak je odli\u010dno rje\u0161enje i za podvodni ribolov","U SOT stane i bazen za \u017eive mamce","Na SOT je lako montirati puno opreme"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_12314070_1920.jpg":"1920x1080","k_12314070_1280.jpg":"1280x1280","k_12314070_1024.jpg":"1024x1024","k_12314070_640.jpg":"640x640","k_12314070_480.jpg":"480x480","k_12314070_340.jpg":"340x340","k_12314070_220.jpg":"220x220","o_12314070_1280.jpg":"1280x960","o_12314070_1024.jpg":"1024x768","o_12314070_640.jpg":"640x480","o_12314070_480.jpg":"480x360","o_12314070_340.jpg":"340x255","o_12314070_220.jpg":"220x165","h_12314070_1280.jpg":"1280x854","h_12314070_1024.jpg":"1024x683","h_12314070_640.jpg":"640x427","h_12314070_480.jpg":"480x320","h_12314070_340.jpg":"340x227","h_12314070_220.jpg":"220x147","pp_12314070_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314070_1024.jpg":"805x1024","pp_12314070_640.jpg":"503x640","pp_12314070_480.jpg":"377x480","pp_12314070_340.jpg":"267x340","pp_12314070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314068_1920.jpg":"1920x1080","k_12314068_1280.jpg":"1280x1280","k_12314068_1024.jpg":"1024x1024","k_12314068_640.jpg":"640x640","k_12314068_480.jpg":"480x480","k_12314068_340.jpg":"340x340","k_12314068_220.jpg":"220x220","o_12314068_1280.jpg":"1280x960","o_12314068_1024.jpg":"1024x768","o_12314068_640.jpg":"640x480","o_12314068_480.jpg":"480x360","o_12314068_340.jpg":"340x255","o_12314068_220.jpg":"220x165","h_12314068_1280.jpg":"1280x854","h_12314068_1024.jpg":"1024x683","h_12314068_640.jpg":"640x427","h_12314068_480.jpg":"480x320","h_12314068_340.jpg":"340x227","h_12314068_220.jpg":"220x147","pp_12314068_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314068_1024.jpg":"805x1024","pp_12314068_640.jpg":"503x640","pp_12314068_480.jpg":"377x480","pp_12314068_340.jpg":"267x340","pp_12314068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314072_1920.jpg":"1920x1080","k_12314072_1280.jpg":"1280x1280","k_12314072_1024.jpg":"1024x1024","k_12314072_640.jpg":"640x640","k_12314072_480.jpg":"480x480","k_12314072_340.jpg":"340x340","k_12314072_220.jpg":"220x220","o_12314072_1280.jpg":"1280x960","o_12314072_1024.jpg":"1024x768","o_12314072_640.jpg":"640x480","o_12314072_480.jpg":"480x360","o_12314072_340.jpg":"340x255","o_12314072_220.jpg":"220x165","h_12314072_1280.jpg":"1280x854","h_12314072_1024.jpg":"1024x683","h_12314072_640.jpg":"640x427","h_12314072_480.jpg":"480x320","h_12314072_340.jpg":"340x227","h_12314072_220.jpg":"220x147","pp_12314072_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314072_1024.jpg":"805x1024","pp_12314072_640.jpg":"503x640","pp_12314072_480.jpg":"377x480","pp_12314072_340.jpg":"267x340","pp_12314072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314076_1920.jpg":"1920x1080","k_12314076_1280.jpg":"1280x1280","k_12314076_1024.jpg":"1024x1024","k_12314076_640.jpg":"640x640","k_12314076_480.jpg":"480x480","k_12314076_340.jpg":"340x340","k_12314076_220.jpg":"220x220","o_12314076_1280.jpg":"1280x960","o_12314076_1024.jpg":"1024x768","o_12314076_640.jpg":"640x480","o_12314076_480.jpg":"480x360","o_12314076_340.jpg":"340x255","o_12314076_220.jpg":"220x165","h_12314076_1280.jpg":"1280x854","h_12314076_1024.jpg":"1024x683","h_12314076_640.jpg":"640x427","h_12314076_480.jpg":"480x320","h_12314076_340.jpg":"340x227","h_12314076_220.jpg":"220x147","pp_12314076_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314076_1024.jpg":"805x1024","pp_12314076_640.jpg":"503x640","pp_12314076_480.jpg":"377x480","pp_12314076_340.jpg":"267x340","pp_12314076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12314078_1920.jpg":"1920x1080","k_12314078_1280.jpg":"1280x1280","k_12314078_1024.jpg":"1024x1024","k_12314078_640.jpg":"640x640","k_12314078_480.jpg":"480x480","k_12314078_340.jpg":"340x340","k_12314078_220.jpg":"220x220","o_12314078_1280.jpg":"1280x1706","o_12314078_1024.jpg":"1024x1365","o_12314078_640.jpg":"640x853","o_12314078_480.jpg":"480x640","o_12314078_340.jpg":"340x453","o_12314078_220.jpg":"220x293","h_12314078_1280.jpg":"1280x854","h_12314078_1024.jpg":"1024x683","h_12314078_640.jpg":"640x427","h_12314078_480.jpg":"480x320","h_12314078_340.jpg":"340x227","h_12314078_220.jpg":"220x147","pp_12314078_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314078_1024.jpg":"805x1024","pp_12314078_640.jpg":"503x640","pp_12314078_480.jpg":"377x480","pp_12314078_340.jpg":"267x340","pp_12314078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314080_1920.jpg":"1920x1080","k_12314080_1280.jpg":"1280x1280","k_12314080_1024.jpg":"1024x1024","k_12314080_640.jpg":"640x640","k_12314080_480.jpg":"480x480","k_12314080_340.jpg":"340x340","k_12314080_220.jpg":"220x220","o_12314080_1280.jpg":"1280x960","o_12314080_1024.jpg":"1024x768","o_12314080_640.jpg":"640x480","o_12314080_480.jpg":"480x360","o_12314080_340.jpg":"340x255","o_12314080_220.jpg":"220x165","h_12314080_1280.jpg":"1280x854","h_12314080_1024.jpg":"1024x683","h_12314080_640.jpg":"640x427","h_12314080_480.jpg":"480x320","h_12314080_340.jpg":"340x227","h_12314080_220.jpg":"220x147","pp_12314080_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314080_1024.jpg":"805x1024","pp_12314080_640.jpg":"503x640","pp_12314080_480.jpg":"377x480","pp_12314080_340.jpg":"267x340","pp_12314080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_12314082_1920.jpg":"1920x1080","k_12314082_1280.jpg":"1280x1280","k_12314082_1024.jpg":"1024x1024","k_12314082_640.jpg":"640x640","k_12314082_480.jpg":"480x480","k_12314082_340.jpg":"340x340","k_12314082_220.jpg":"220x220","o_12314082_1280.jpg":"1280x720","o_12314082_1024.jpg":"1024x576","o_12314082_640.jpg":"640x360","o_12314082_480.jpg":"480x270","o_12314082_340.jpg":"340x191","o_12314082_220.jpg":"220x123","h_12314082_1280.jpg":"1280x854","h_12314082_1024.jpg":"1024x683","h_12314082_640.jpg":"640x427","h_12314082_480.jpg":"480x320","h_12314082_340.jpg":"340x227","h_12314082_220.jpg":"220x147","pp_12314082_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314082_1024.jpg":"805x1024","pp_12314082_640.jpg":"503x640","pp_12314082_480.jpg":"377x480","pp_12314082_340.jpg":"267x340","pp_12314082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314084_1920.jpg":"1920x1080","k_12314084_1280.jpg":"1280x1280","k_12314084_1024.jpg":"1024x1024","k_12314084_640.jpg":"640x640","k_12314084_480.jpg":"480x480","k_12314084_340.jpg":"340x340","k_12314084_220.jpg":"220x220","o_12314084_1280.jpg":"1280x960","o_12314084_1024.jpg":"1024x768","o_12314084_640.jpg":"640x480","o_12314084_480.jpg":"480x360","o_12314084_340.jpg":"340x255","o_12314084_220.jpg":"220x165","h_12314084_1280.jpg":"1280x854","h_12314084_1024.jpg":"1024x683","h_12314084_640.jpg":"640x427","h_12314084_480.jpg":"480x320","h_12314084_340.jpg":"340x227","h_12314084_220.jpg":"220x147","pp_12314084_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314084_1024.jpg":"805x1024","pp_12314084_640.jpg":"503x640","pp_12314084_480.jpg":"377x480","pp_12314084_340.jpg":"267x340","pp_12314084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314086_1920.jpg":"1920x1080","k_12314086_1280.jpg":"1280x1280","k_12314086_1024.jpg":"1024x1024","k_12314086_640.jpg":"640x640","k_12314086_480.jpg":"480x480","k_12314086_340.jpg":"340x340","k_12314086_220.jpg":"220x220","o_12314086_1280.jpg":"1280x960","o_12314086_1024.jpg":"1024x768","o_12314086_640.jpg":"640x480","o_12314086_480.jpg":"480x360","o_12314086_340.jpg":"340x255","o_12314086_220.jpg":"220x165","h_12314086_1280.jpg":"1280x854","h_12314086_1024.jpg":"1024x683","h_12314086_640.jpg":"640x427","h_12314086_480.jpg":"480x320","h_12314086_340.jpg":"340x227","h_12314086_220.jpg":"220x147","pp_12314086_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314086_1024.jpg":"805x1024","pp_12314086_640.jpg":"503x640","pp_12314086_480.jpg":"377x480","pp_12314086_340.jpg":"267x340","pp_12314086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12314088_1920.jpg":"1920x1080","k_12314088_1280.jpg":"1280x1280","k_12314088_1024.jpg":"1024x1024","k_12314088_640.jpg":"640x640","k_12314088_480.jpg":"480x480","k_12314088_340.jpg":"340x340","k_12314088_220.jpg":"220x220","o_12314088_1280.jpg":"1280x960","o_12314088_1024.jpg":"1024x768","o_12314088_640.jpg":"640x480","o_12314088_480.jpg":"480x360","o_12314088_340.jpg":"340x255","o_12314088_220.jpg":"220x165","h_12314088_1280.jpg":"1280x854","h_12314088_1024.jpg":"1024x683","h_12314088_640.jpg":"640x427","h_12314088_480.jpg":"480x320","h_12314088_340.jpg":"340x227","h_12314088_220.jpg":"220x147","pp_12314088_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314088_1024.jpg":"805x1024","pp_12314088_640.jpg":"503x640","pp_12314088_480.jpg":"377x480","pp_12314088_340.jpg":"267x340","pp_12314088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"4022x2679","hd_12314090_1920.png":"1920x1080","k_12314090_1280.png":"1280x1280","k_12314090_1024.png":"1024x1024","k_12314090_640.png":"640x640","k_12314090_480.png":"480x480","k_12314090_340.png":"340x340","k_12314090_220.png":"220x220","o_12314090_1280.png":"1280x852","o_12314090_1024.png":"1024x682","o_12314090_640.png":"640x426","o_12314090_480.png":"480x319","o_12314090_340.png":"340x226","o_12314090_220.png":"220x146","h_12314090_1280.png":"1280x854","h_12314090_1024.png":"1024x683","h_12314090_640.png":"640x427","h_12314090_480.png":"480x320","h_12314090_340.png":"340x227","h_12314090_220.png":"220x147","pp_12314090_1280.png":"1006x1280","pp_12314090_1024.png":"805x1024","pp_12314090_640.png":"503x640","pp_12314090_480.png":"377x480","pp_12314090_340.png":"267x340","pp_12314090_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12314092_1920.jpg":"1920x1080","k_12314092_1280.jpg":"1280x1280","k_12314092_1024.jpg":"1024x1024","k_12314092_640.jpg":"640x640","k_12314092_480.jpg":"480x480","k_12314092_340.jpg":"340x340","k_12314092_220.jpg":"220x220","o_12314092_1280.jpg":"1280x1706","o_12314092_1024.jpg":"1024x1365","o_12314092_640.jpg":"640x853","o_12314092_480.jpg":"480x640","o_12314092_340.jpg":"340x453","o_12314092_220.jpg":"220x293","h_12314092_1280.jpg":"1280x854","h_12314092_1024.jpg":"1024x683","h_12314092_640.jpg":"640x427","h_12314092_480.jpg":"480x320","h_12314092_340.jpg":"340x227","h_12314092_220.jpg":"220x147","pp_12314092_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314092_1024.jpg":"805x1024","pp_12314092_640.jpg":"503x640","pp_12314092_480.jpg":"377x480","pp_12314092_340.jpg":"267x340","pp_12314092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12314094_1920.jpg":"1920x1080","k_12314094_1280.jpg":"1280x1280","k_12314094_1024.jpg":"1024x1024","k_12314094_640.jpg":"640x640","k_12314094_480.jpg":"480x480","k_12314094_340.jpg":"340x340","k_12314094_220.jpg":"220x220","o_12314094_1280.jpg":"1280x1706","o_12314094_1024.jpg":"1024x1365","o_12314094_640.jpg":"640x853","o_12314094_480.jpg":"480x640","o_12314094_340.jpg":"340x453","o_12314094_220.jpg":"220x293","h_12314094_1280.jpg":"1280x854","h_12314094_1024.jpg":"1024x683","h_12314094_640.jpg":"640x427","h_12314094_480.jpg":"480x320","h_12314094_340.jpg":"340x227","h_12314094_220.jpg":"220x147","pp_12314094_1280.jpg":"1006x1280","pp_12314094_1024.jpg":"805x1024","pp_12314094_640.jpg":"503x640","pp_12314094_480.jpg":"377x480","pp_12314094_340.jpg":"267x340","pp_12314094_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7759871 Threads: 3 Questions: 1632730343 Slow queries: 4851613 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111314123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/s-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra-1134361 [printLink] => /om/ribolov/s-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra-1134361?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650718 [name] => Kayak fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:27:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kayak-fishing [link] => /tag/kayak-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650716 [name] => kako loviti ribu iz kajaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:27:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-iz-kajaka [link] => /tag/kako-loviti-ribu-iz-kajaka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633956 [name] => ribolov iz kajaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 09:00:39 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-iz-kajaka [link] => /tag/ribolov-iz-kajaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652624 [name] => koji kajak kupiti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-12 12:04:59 [main_article_id] => 0 [alias] => koji-kajak-kupiti [link] => /tag/koji-kajak-kupiti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaićem na velike ribe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S Vrandečićem smo razgovarali o kayak fishingu, savjetuje kako rizik svesti na najmanju mjeru i koje plovilo izabrati. Jedna vrsta posebno je dobra [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314070.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Zubatac je ulovljen na panulu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314070.jpg [title] => Šime DuvančićZubatac je ulovljen na panulu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314068.jpg [title] => Šime DuvančićKirnja je teška gotovo kao kajak, ali to joj nije pomoglo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314072.jpg [title] => Šime DuvančićU društvu je najsigurnije ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314076.jpg [title] => Šime DuvančićLoviti se može i stojeći, posebno sigurno s dodatnim plovcima ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314078.jpg [title] => Šime DuvančićNi dugotrajno panulavanje nije zamorno ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314080.jpg [title] => Šime DuvančićIz kajaka se mogu loviti i velike ribe ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314082.jpg [title] => Šime DuvančićPFD prsluk s nožem neophodna je sigurnosna oprema ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314084.jpg [title] => Šime DuvančićToni Vrandečić s lucom, ulovljenim laganom panulom ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314086.jpg [title] => Šime DuvančićToni Vrandečić s kajakom Hobie Mirage Drive ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314088.jpg [title] => Šime DuvančićKajak se lako prevozi montažnim kotačima ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314090.png [title] => Šime DuvančićKajak je odlično rješenje i za podvodni ribolov ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314092.jpg [title] => Šime DuvančićU SOT stane i bazen za žive mamce ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/12314094.jpg [title] => Šime DuvančićNa SOT je lako montirati puno opreme ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Već dulje od 4000 godina ljudi ribe love iz kajaka, a sportski rekreativni ribolovci to masovnije čine tek posljednjeg desetljeća. Zbog atraktivnosti, ribolov iz kajaka proteklih je nekoliko godina najbrže rastući način udičarenja, naročito na slanim vodama.

No, kod nas se njime bave tek rijetki ribolovci, a osobito su malobrojni na moru, iako je naš dio Jadrana upravo idealan za takav ribolov. Jedan takvih ribolovaca koji su prepoznali sve prednosti ribolova iz kajaka je i Splićanin Toni Vrandečić, predstavnik šibenske tvrtke Sailing&Fishing Infinity Club, koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem kajaka.

ZA SVE TEHNIKE LOVA

- Kayak fishing je relativno nov ribolovni pristup. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Kayak fishing ili ribolov iz kajaka nije nikakva posebna tehnika ribolova, nego se tako naziva samo zbog plovila iz kojeg se obavlja – kazuje Vrandečić.

- Sve veću popularnost stječe zbog atraktivnosti, ekološkog načina prijevoza po vodama i relativno niskih troškova upotrebe, pogotovo u usporedbi s ribolovom iz motornih plovila. Osim što se vožnjom njime podiže tjelesna sprema ribolovca, kajak omogućuje i lov gdje je to zbog nepristupačnosti terena nemoguće činiti s obale, ali često i iz plovila. Uz sve to kajak je i posve tih.

- Kojim tehnikama se može riba može loviti iz kajaka?

- Praktički svim poznatim tehnikama. Iz kajaka se može loviti parangalima, vršama, ostima, podvodnom puškom… Osobito je popularan među onima koji se bave spinningom i kančarenjem, a iz njega se može loviti i panulom, kako ribe tako i lignje. Mogu se loviti i one najkrupnije ribe vertical jiggingom, ali i svim big game tehnikama!

---

image
Kirnja je teška gotovo kao kajak, ali to joj nije pomoglo
Šime Duvančić
---

- Što je zapravo kajak i kakav kajak treba odabrati za ribolov?

- Kajak je mali, uski i dvostrano šiljasti čamac, najčešće s prekrivenom palubom, koji se pokreće veslima s dvije lopatice. Nekad je bio puno jednostavniji. Činio ga je drveni okvir preko kojeg se napinjala životinjska koža ili impregnirano platno. Bio je rasklopiv, pa kao takav i praktičan za transport.

Nakon šezdesetih godina prošlog stoljeća kajaci se proizvode od poliesterske smole i staklenih vlakana, a zatim i od ugljičnih, te u novije doba vlakana od kevlara. Postoje i kajaci od raznih plastičnih folija na napuhavanje što ih čini lakšima za transport i skladištenje, no velika im je mana osjetljivost na mehanička oštećenja.

LAGANI I ČVRSTI

- Koji od njih je najprikladniji za ribolov?

- Neusporedivo su najbolji kajaci rotaciono lijevani od HDPE, polietilena visoke gustoće, termoplastike visoke čvrstoće otporne na gotovo sva otapala, te temperaturu do 120 stupnjeva. Oni su trajni, izuzetno čvrsti, a istovremeno lagani. Najteže od svih se oštećuju, a najlakše popravljaju.

Od te plastike se u zadnjih nekoliko godina proizvode kayak fishing, kayak sea fishing, čak i open sea kajaci, posebno konstruirani za ribolov na moru i na otvorenom moru. Sve te ribolovne kajake lako je prepoznati po velikoj širini i ovalnom umjesto šiljastom obliku.

Zbog svega toga fishing kajaci su od ostalih znatno stabilniji, toliko da se s njih može zabacivati i najtežim priborom ili kontrirati stojeći, posebno s onih koji imaju dodatne bočne plovke.

- Osim na jednosjede i dvosjede, ribolovni kajaci se dijele i na sit in te sit on top. Kakva je razlika između njih i koji su bolji?

- Većina ribolovaca se slaže da je puno bolji sit on top (SOT) kod kojega je sjedalo smješteno iznad, a ne u trupu. Osim ugodnijeg položaja tijekom ribolova, takva konstrukcija omogućuje da trup bude zatvorena cjelina ispunjena zrakom zbog čega je nepotopiv.

Također, omogućuje i penjanje na kajak iz mora, za razliku od kajaka sit in (SI) konstrukcije s kojima treba otploviti do obale da bi se ponovo ušlo u njega.

---

image
Na SOT je lako montirati puno opreme
Šime Duvančić
---

Uza sve to, postavljanjem nepropusnih poklopaca trup SOT kajaka pretvoren je u veliki suhi prostor za odlaganje svega što ne smije doći u dodir s vodom. Zbog svega toga je na SOT kajaku olakšana montaža cjelokupne opreme - vesala, sidra, kotača za transport, svjetla, držača štapova, GPS prijemnika i sondera, posude za ješku, čak i bazena za živu ješku.

---

image
U SOT stane i bazen za žive mamce
Šime Duvančić
---

- Na našem je tržištu prisutno dosta ribolovnih kajaka. U čemu se najviše razlikuju?

- Kao i kod svih proizvoda, tako i kod kajaka postoji razlika u kvaliteti. jedan od najboljih pokazatelja kvalitete je cijena. Jeftiniji modeli nisu izrađeni od HDPE nego od neke jeftinije i manje kvalitetne plastike, ako i jesu, stjenke su im tanje pa su lakši, ali zato i manje otporni. Završna obrada im je lošija, a imaju manje osnovne opreme, koja je usto redovito i slabije kvalitete.

Zato je prije kupnje dobro provjeriti od kojeg su materijala, kolika im je težina i nosivost, kakva im je osnovna oprema… Dobro je pogledati i njihove testove, te komentare na društvenim mrežama.

PERAJE KORNJAČE

- Osim klasičnih kajaka na vesla, postoje i kajaci koji se pokreću pedalama. Koliko su oni prikladni za ribolov?

- Oni su najbolji, jer je iz njih ribolov najlakše i najudobnije obavljati. Pedale se pokreću nogama - najjačom skupinom mišića na našem tijelu, pri čemu obje ruke ostaju slobodne za ribolov. Na njima je veslo tek pomoćni i rezervni pogon. Posebno su dobri kajaci tvrtke Hobie iz SAD-a, koje ne pogone nikakve propele nego posebni mehanizam s perajama.

Zahvaljujući originalnoj konstrukciji, dvije pogonske peraje tog mehanizma imaju kretnje istovjetne kretnjama peraja morske kornjače - kazuje Vrandečić, pokazujući taj mehanizam, poznat kao Hobie Mirage Drive.

---

image
Toni Vrandečić s kajakom Hobie Mirage Drive
Šime Duvančić
---

- Više je prednosti toga pogona nad pogonom s propelama. Osim što takav kajak ne plaši ribe, jer izgleda poput velike kornjače na površini, peraje su učinkovitije kao pogon pa se lakše pokreću od propele. Mogu raditi i u vodoravnom položaju, što omogućuje plovidbu i u plićaku, tek nekoliko centimetara dubljem od gaza kajaka.

Teže zapinju za užad, strune i mreže, a ukoliko ipak zapnu, puno se lakše se oslobađaju. Pri nailasku na prepreke automatski se donjim krajem podižu pa se nakon prelaska preko prepreke vraćaju u radni položaj.

- S obzirom na malu veličinu kajaka, koliko je nesigurniji ribolov iz njega nego iz ostalih plovila?

- Činjenica je da je kayak fishing sport visokog rizika. No, uz neophodnu sigurnosnu opremu i rutinu te maksimalan oprez, rizik se može svesti na vrlo nisku razinu. Iskustvo u korištenju drugih tipova plovila dosta pomaže, ali bi svakom tko se odluči za nabavu kajaka, čak i onima s iskustvom u kanuu, koji mu je vrlo sličan, bilo mudro otići na kratki tečaj kod nekog stručnog kajakaškog instruktora.

Također, ribolov iz kajaka najbolji je i najsigurniji u društvu. U dvoje je puno komotnije, u troje najsigurnije.

---

image
U društvu je najsigurnije
Šime Duvančić
---

PRSLUK JE NAJVAŽNIJI

- Koja je neophodna sigurnosna oprema bez koje se ne smije ići u ribolov iz kajaka?

- U ribolov iz kajaka ne bi se trebalo ići bez sigurnosnog prsluka. On mora biti takav da omogući komotno sjedenje i veslanje u kajaku te ribolov. Mora biti čvrsto zategnut uz tijelo kako u slučaju pada u vodu ne bi kliznuo gore, zaklonio vidno polje, čak otežao plivanje ili disanje.

Klasični napunjeni plutom ili pjenom su neprikladni jer su glomazni, a nisu dobri ni automatski, koji se sami aktiviraju u dodiru s vodom jer bi se često aktivirali kad ih zalije voda. Najbolji su oni tipa Personal Floatation Device (PFD), koji izgleda kao ribolovni prsluk i imaju džepove za smještaj sitnica.

---

image
PFD prsluk s nožem neophodna je sigurnosna oprema
Šime Duvančić
---

Drugi neophodni dio osobnog sigurnosnog pribora je nož ili posebni rezači konopa i traka, najbolje postavljeni na prednju stranu PFD-a, kako bi bili najpristupačnije. Dobrodošla je i ostala sigurnosna oprema, poput signalne rakete, vezica za pričvršćivanje vesla, štapova i ostale opreme za kajak kako se u slučaju prevrtanja ne bi izgubila.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Šime Duvančić
Zubatac je ulovljen na panulu
Šime Duvančić
Kirnja je teška gotovo kao kajak, ali to joj nije pomoglo
Šime Duvančić
U društvu je najsigurnije
Šime Duvančić
Loviti se može i stojeći, posebno sigurno s dodatnim plovcima
Šime Duvančić
Ni dugotrajno panulavanje nije zamorno
Šime Duvančić
Iz kajaka se mogu loviti i velike ribe
Šime Duvančić
PFD prsluk s nožem neophodna je sigurnosna oprema
Šime Duvančić
Toni Vrandečić s lucom, ulovljenim laganom panulom
Šime Duvančić
Toni Vrandečić s kajakom Hobie Mirage Drive
Šime Duvančić
Kajak se lako prevozi montažnim kotačima
Šime Duvančić
Kajak je odlično rješenje i za podvodni ribolov
Šime Duvančić
U SOT stane i bazen za žive mamce
Šime Duvančić
Na SOT je lako montirati puno opreme
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/s-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra-1134361 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e9da4a2c4ad038d5a7d334598ef360db8635954 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+Vrande%C4%8Di%C4%87em+smo+razgovarali+o+kayak+fishingu%2C+savjetuje+kako+rizik+svesti+na+najmanju+mjeru+i+koje+plovilo+izabrati.+Jedna+vrsta+posebno+je+dobra&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fs-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra-1134361 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fs-modernim-kaicem-na-velike-ribe-s-tonijem-vrandecicem-razgovarali-smo-o-kayak-fishingu-savjetuje-koje-plovilo-izabrati-jedna-vrsta-posebno-je-dobra-1134361 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaićem na velike ribe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

kaićem na velike ribeS Vrandečićem smo razgovarali o kayak fishingu, savjetuje kako rizik svesti na najmanju mjeru i koje plovilo izabrati. Jedna vrsta posebno je dobra

Piše Šime Duvančić
4. prosinca 2019. - 11:44

Već dulje od 4000 godina ljudi ribe love iz kajaka, a sportski rekreativni ribolovci to masovnije čine tek posljednjeg desetljeća. Zbog atraktivnosti, ribolov iz kajaka proteklih je nekoliko godina najbrže rastući način udičarenja, naročito na slanim vodama.

No, kod nas se njime bave tek rijetki ribolovci, a osobito su malobrojni na moru, iako je naš dio Jadrana upravo idealan za takav ribolov. Jedan takvih ribolovaca koji su prepoznali sve prednosti ribolova iz kajaka je i Splićanin Toni Vrandečić, predstavnik šibenske tvrtke Sailing&Fishing Infinity Club, koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem kajaka.

ZA SVE TEHNIKE LOVA

- Kayak fishing je relativno nov ribolovni pristup. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Kayak fishing ili ribolov iz kajaka nije nikakva posebna...

15. svibanj 2024 05:21