stdClass Object ( [id] => 1357972 [title] => Ribe u dometu za najbolju juhu: donosimo korisne savjete za škrti zimski lov u priobalju [alias] => ribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za većinu jadranskih rekreativnih ribolovaca, ako ne love lignje, nova udičarska sezona počet će najranije sredinom proljeća. Što zbog hladnoće, što zbog toga jer se, tvrde oni, tijekom zime na moru nema što loviti, posebice neposredno uz obalu. Međutim, istinski poznavatelji mora i riba znaju da se i u najhladnijem dijelu godine i u priobalju udicom mogu loviti brojne ribe. Osobito u siječnju, dok temperature mora u plićaku još nisu dosegnule najniže godišnje vrijednosti.

Priobalne mete

Lubin je najcjenjenija riba koja se tijekom zime dobro lovi uz obalu, a ugor i murina najkrupnije. No, njih treba dugo čekati, za razliku od ostalih riba koje dobro podnose niske temperature i ne napuštaju svoja priobalna staništa. Među njima su neusporedivo najbrojnije bodeljke, usnače i glavoči, relativno sitne i ne osobito cijenjene ribe, kako sa sportskog, tako i s gurmanskog stajališta. Međutim, te se ribe lako, u svim vremenskim uvjetima i u svako doba dana mogu loviti, a od njih se sprema najbolja bouillabaisse (čita se otprilike bujabez) riblja juha, danas zvijezda i najpoznatijih svjetskih restorana.

Ribolov za juhu najbolje je obavljati tamo gdje je najviše škrpuna, pauka, knezova, lumbraka, usnača te glavoča - na svim kamenitim obalama, školjerama, kako prirodnim tako i umjetnim. Ipak, treba pažljivo birati, osobito mjesto s kojeg se lovi, jer boravak u nepovoljnim uvjetima na neravnom terenu može biti težak, čak i opasan.

Poželjno je izbjegavati područja sa strmim padinama te ona koja se nalaze previsoko iznad mora, s kojih se ulov teško može prihvatiti i mrežnom prihvatnicom. Najbolje je odabrati što veći stjenoviti plato koji je prilično ravan i ne previsok u odnosu na površinu mora. Na takvom mjestu je najugodnije, ali i najlakše na najbolji način rasporediti opremu. Naša obala Jadrana najvećim je dijelom kamenita pa je dobro mjesto za ribolov lako naći blizu, čak i unutar naselja.

---

image

Mjesto lova treba pažljivo odabrati, ponajprije zbog sigurnosti

Šime Duvančić
---

Dinamični odmet

Na školjerama se može loviti svim tehnikama, ali je najučinkovitije neselektivni lov riba za juhe obavljati odmetom. Takav ribolov ne zahtijeva puno opreme i znanja, no vrlo je dinamičan i produktivan pa zahtijeva stalnu pažnju, jer napadi na mamac brzo slijede jedan za drugim.

S obzirom na to da su ulovi česti, dovoljna je jedna oprema koju se mora stalno držati u rukama kako bi se bolje uočili napadi na mamce i pravovremeno reagiralo. No, dobro je i nimalo teško loviti s dva pribora. Kada se lovi štapovima, dobrodošao je i oslonac za njih.

---

image

Ribolov sa školjere ne zahtijeva puno znanja i umijeća

Šime Duvančić
---

Najbolje je loviti višedijelnim štapovima s izmjenjivim vršnjacima različitih osjetljivosti, odnosno snage. Naime, promjenom vršnjaka može se zadržati najveća moguća osjetljivost pribora i nakon promjene težine olovnice na njemu. Prednost treba dati vršnjacima od stakloplastike, jer su najosjetljiviji te najotporniji na lomove. Dobro je imati vršnjake različitih šarenih dekora i boja kako bi se mogao odabrati onaj koji omogućuje najbolju vizualizaciju ugriza, ali i umanjuje zamor očiju kod dugotrajnog promatranja vršnjaka dok nebo neprestano mijenja boje.

Loviti se može štapovima svih dužina, ali tek oni od minimalnih 4 ili 4,5 metara sprječavaju da (pre)često struna u moru tijekom ribolova dodiruje dno, a ribe se tijekom izvlačenja zavlače u rupe.

Na štap je dovoljno montirati rolu koja prima 200 m PE višenitke primjera 0,10 do 0,14 mm, odnosno najlonske strune promjera 0,25 do 0,30 mm. Prednost višenitke je što bolje prenosi trzaje pri uzimanju mamca. Kao i štap, rola treba biti lagana, jer je pribor tijekom ribolova najbolje stalno držati u rukama.

---

image

Tronožni stativ s podesivim nogama pogodan je za ribolov sa školjere

Šime Duvančić
---

Dva završnjaka

Završnjak za lov na školjerama može se kompletirati na brojne načine, no neselektivni lov najbolje je obavljati sistemom tipa paternoster, očenaš, s tri udice. Vrlo lako ga je izraditi jer je priveze, pjoke, dovoljno direktno vezati na predvez, osnovu završnjaka. Vezivanje je najbolje obaviti kirurškim čvorom, jer on osigurava da privez stoji uz dlaku, odnosno drži udicu dalje od predveza i tako smanjuje mogućnost mršenja pribora.

Pri kompletiranju završnjaka dužinu, međusobno i razmak priveza od olovnice, treba odabrati ovisno o tome na koliko nečistom terenu će se loviti. Najbolje je imati dvije vrste završnjaka - za lov na manje i više nečistom dnu.

Konstrukcija završnjaka za lov na nečistijem dnu prikazana je crtežom. Ovisno o dubini lova, međusobni i razmak donjeg priveza od olovnice treba biti od 30 do 60 cm. Predvez, osnovu završnjaka najbolje je izraditi od FC, fluorougljične strune promjera 0,24 do 0,28 mm zbog njezine nevidljivosti, vrlo dobre otpornosti na habanje, koje je intenzivno u lovu na dnu, te njezine prirodne krutosti, što znatno ograničava mršenje pribora. I priveze, pjoke je najbolje izraditi od iste strune, ali debljine od 0,18 do 0,22 mm. Na dva gornja priveza dobro je postaviti pop-up, plutnjake koji će podizati, činiti mamce uočljivijim i pokretljivijim u kurentu.

Plijen u svaštarskom ribolovu na školjerama rijetko je teži od pola kilograma, pa udice ne trebaju biti velike, dovoljne su one veličine 6 do 8, odnosno širine luka 5 do 7 mm. Takve nisu prevelike, ali ni premale, ali se mogu koristiti i 2, najviše 3 mm šire kada se ne želi loviti najsitnije ribe. Najbolje su udice oblika Limerick, Crystal ili Aberdeen.

Žilaviji mamci

Koliko je god to moguće treba preferirati lov završnjakom za čistije dno, jer se njime love kvalitetnije ljuskavke te ostale ribe sa samog dna. Razlika njega i završnjaka za nečiste terene je u dužini donjeg priveza i razmaka između njega i olovnice. Privez završnjaka za čisto dno može biti dugačak do jedan metar i vezan neposredno poviše olovnice. Na taj se način osigurava da barem jedna udica lovi na samom dnu. Budući da je stalno u izravnom kontaktu s dnom, udica će manje ili više zapinjati i na čistom terenu. Kao što to često biva u ribolovu, tada će sve biti stvar kompromisa i prednost će biti imati nekoliko unaprijed spremljenih završnjaka s različitim dužinama donjeg priveza i njegovog rastojanja od olovnice.

---

image

Završnjak za nečisto dno

Šime Duvančić
---

S osnovnom strunom završnjak je najbolje povezati pomoću male vrtilice s kopčom, koji će omogućiti brzu zamjenu završnjaka i eliminirati ili barem ograničiti probleme s uvijanjem.

Odabir mamca za lov po školjerama nije osobito težak jer ribe koje na njima obitavaju nisu osobito probirljive. Zbog nazočnosti brojnih sitnih i nasrtljivih riba koje brzo oštećuju mamce, prednost treba dati žilavijim mamcima ili mekane armirati elastičnom niti. Odlično rješenje je pileće meso, a kad se koriste crvi, treba ih nadijevati pomoću igle, jer rukom se ne mogu dovoljno podignuti na strunu, zbog čega ribe lakše ogole udicu pa mamce treba češće mijenjati.

Svaštarski ribolov po školjeri od udičara ne zahtijeva osobitu vještinu i lukavstvo. Pribor treba odbaciti pa lagano zategnuti osnovnu strunu. Ako su u blizini, ribe će bez oklijevanja prići i posegnuti za mamcem. Njega treba svako malo provjeravati, jer ga brojne sitne ribe veoma i brzo oštećuju, a takav, kao i slabo prezentiran mamac, neće zanimati krupnije ribe. Kada se osjete lagani udarci, preporučljivo je pričekati izraženije povlačenje prije nego što se lagano kontrira. Prenasilna kontra mogla bi uzrokovati gubitak ulova jer većina riba koje se love na školjeri ima tanke usne.

---

image

Ulov je u pravilu vrlo raznovrstan i šaren

Šime Duvančić
---

Nakon uspješne kontre ne treba žuriti s izvlačenjem. Preporučljivo je malo pričekati da i druge ribe dođu i zagrizu, jer boreći se, ulov privlači pozornost ostalih nazočnih riba i povećava njihovu agresivnost. Tako je moguće jednostavno realizirati duple, čak i trostruke ulove.

Mamce treba odbacivati na što više različitih područja – i po širini i na različite udaljenosti. Mijenjanje mjesta ribolova – makar i za samo nekoliko metara – jedna je od tajni ove tehnike. Ribe za juhu mogu se naći na kamenu, u procijepima, uz samu obalu, na njezinu prijelazu u položeno dno, u polju posidonije... Stalni ribolov na istom mjestu sigurno vodi neuspjehu.

---

image

Piletina je izdašan, lako dostupan i kvalitetan mamac

Šime Duvančić
---

Veći dio ulova činit će nedorasle i sitne ribe. Takve, čak i one koje krvare, treba što brže vraćati u more. Većina će ih se oporaviti i narasti te uskoro mrijestiti, što će dovesti do obogaćenja ribolovne zone, ne samo njima nego i krupnijim grabljivicama kojima su one hrana.

---

image

Kapitalni pauci nisu rijedak ulov

Šime Duvančić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆINA CIJENJENIH RIBA ZIMI NAPUŠTA PRIOBALJE, NO U NJEMU OSTAJU BODELJKE, USNAČE I GLAVOČI, RELATIVNO SITNE I NE OSOBITO CIJENJENE RIBE. UPRAVO ONE OD KOJIH SE SPREMA NAJBOLJA BOUILLABAISSE RIBLJA JUHA, DANAS ZVIJEZDA I POZNATIH SVJETSKIH RESTORANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VEĆINA CIJENJENIH RIBA ZIMI NAPUŠTA PRIOBALJE, NO U NJEMU OSTAJU BODELJKE, USNAČE I GLAVOČI, RELATIVNO SITNE I NE OSOBITO CIJENJENE RIBE. UPRAVO ONE OD KOJIH SE SPREMA NAJBOLJA BOUILLABAISSE RIBLJA JUHA, DANAS ZVIJEZDA I POZNATIH SVJETSKIH RESTORANA ribolovni raspored 2 0 8350 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 22:20:59 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 11:01:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-24 11:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => VEĆINA CIJENJENIH RIBA ZIMI NAPUŠTA PRIOBALJE, NO U NJEMU OSTAJU BODELJKE, USNAČE I GLAVOČI, RELATIVNO SITNE I NE OSOBITO CIJENJENE RIBE. UPRAVO ONE OD KOJIH SE SPREMA NAJBOLJA BOUILLABAISSE RIBLJA JUHA, DANAS ZVIJEZDA I POZNATIH SVJETSKIH RESTORANA [metadata] => robots= author= title=Ribe u dometu za najbolju juhu: donosimo korisne savjete za škrti zimski lov u priobalju page_title=Ribe u dometu za najbolju juhu: donosimo korisne savjete za škrti zimski lov u priobalju [metakey] => ribolov, ribolovni raspored, Šime Duvančić, zimski ribolov, ribolov u priobalju, ribolov za juhu, kako loviti zimi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209790.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209780.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209781.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209782.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209783.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209784.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209785.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209786.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209787.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209788.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209789.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kavale su naj\u010de\u0161\u0107e najkrupniji ulov<\/p>","

Piletina je izda\u0161an, lako dostupan i kvalitetan mamac<\/p>","

Ribolov sa \u0161koljere ne zahtijeva puno znanja i umije\u0107a<\/p>","

Mjesto lova treba pa\u017eljivo odabrati, ponajprije zbog sigurnosti<\/p>","

Crve je najbolje mam\u010diti pomo\u0107u igle<\/p>","

Kapitalni pauci nisu rijedak ulov<\/p>","

Zavr\u0161njak za ne\u010disto dno<\/p>","

Ulov je u pravilu vrlo raznovrstan i \u0161aren<\/p>","

Dobro je sa\u010dekati vi\u0161estruki ulov<\/p>","

Trono\u017eni stativ s podesivim nogama pogodan je za ribolov sa \u0161koljere<\/p>","

Usna\u010de su najbrojnija lovina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1057","hd_26209790_1920.jpg":"1920x1080","k_26209790_1280.jpg":"1280x1280","k_26209790_1024.jpg":"1024x1024","k_26209790_640.jpg":"640x640","k_26209790_480.jpg":"480x480","k_26209790_340.jpg":"340x340","k_26209790_220.jpg":"220x220","o_26209790_1280.jpg":"1280x704","o_26209790_1024.jpg":"1024x563","o_26209790_640.jpg":"640x352","o_26209790_480.jpg":"480x264","o_26209790_340.jpg":"340x187","o_26209790_220.jpg":"220x121","h_26209790_1280.jpg":"1280x854","h_26209790_1024.jpg":"1024x683","h_26209790_640.jpg":"640x427","h_26209790_480.jpg":"480x320","h_26209790_340.jpg":"340x227","h_26209790_220.jpg":"220x147","pp_26209790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209790_640.jpg":"640x814","pp_26209790_480.jpg":"480x611","pp_26209790_340.jpg":"340x432","pp_26209790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26209780_1920.jpg":"1920x1080","k_26209780_1280.jpg":"1280x1280","k_26209780_1024.jpg":"1024x1024","k_26209780_640.jpg":"640x640","k_26209780_480.jpg":"480x480","k_26209780_340.jpg":"340x340","k_26209780_220.jpg":"220x220","o_26209780_1280.jpg":"1280x960","o_26209780_1024.jpg":"1024x768","o_26209780_640.jpg":"640x480","o_26209780_480.jpg":"480x360","o_26209780_340.jpg":"340x255","o_26209780_220.jpg":"220x165","h_26209780_1280.jpg":"1280x854","h_26209780_1024.jpg":"1024x683","h_26209780_640.jpg":"640x427","h_26209780_480.jpg":"480x320","h_26209780_340.jpg":"340x227","h_26209780_220.jpg":"220x147","pp_26209780_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209780_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209780_640.jpg":"640x814","pp_26209780_480.jpg":"480x611","pp_26209780_340.jpg":"340x432","pp_26209780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2559","hd_26209781_1920.jpg":"1920x1080","k_26209781_1280.jpg":"1280x1280","k_26209781_1024.jpg":"1024x1024","k_26209781_640.jpg":"640x640","k_26209781_480.jpg":"480x480","k_26209781_340.jpg":"340x340","k_26209781_220.jpg":"220x220","o_26209781_1280.jpg":"1280x1706","o_26209781_1024.jpg":"1024x1364","o_26209781_640.jpg":"640x853","o_26209781_480.jpg":"480x639","o_26209781_340.jpg":"340x453","o_26209781_220.jpg":"220x293","h_26209781_1280.jpg":"1280x854","h_26209781_1024.jpg":"1024x683","h_26209781_640.jpg":"640x427","h_26209781_480.jpg":"480x320","h_26209781_340.jpg":"340x227","h_26209781_220.jpg":"220x147","pp_26209781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209781_640.jpg":"640x814","pp_26209781_480.jpg":"480x611","pp_26209781_340.jpg":"340x432","pp_26209781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26209782_1920.jpg":"1920x1080","k_26209782_1280.jpg":"1280x1280","k_26209782_1024.jpg":"1024x1024","k_26209782_640.jpg":"640x640","k_26209782_480.jpg":"480x480","k_26209782_340.jpg":"340x340","k_26209782_220.jpg":"220x220","o_26209782_1280.jpg":"1280x851","o_26209782_1024.jpg":"1024x681","o_26209782_640.jpg":"640x425","o_26209782_480.jpg":"480x319","o_26209782_340.jpg":"340x226","o_26209782_220.jpg":"220x146","h_26209782_1280.jpg":"1280x854","h_26209782_1024.jpg":"1024x683","h_26209782_640.jpg":"640x427","h_26209782_480.jpg":"480x320","h_26209782_340.jpg":"340x227","h_26209782_220.jpg":"220x147","pp_26209782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209782_640.jpg":"640x814","pp_26209782_480.jpg":"480x611","pp_26209782_340.jpg":"340x432","pp_26209782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1125","hd_26209783_1920.jpg":"1920x1080","k_26209783_1280.jpg":"1280x1280","k_26209783_1024.jpg":"1024x1024","k_26209783_640.jpg":"640x640","k_26209783_480.jpg":"480x480","k_26209783_340.jpg":"340x340","k_26209783_220.jpg":"220x220","o_26209783_1280.jpg":"1280x960","o_26209783_1024.jpg":"1024x768","o_26209783_640.jpg":"640x480","o_26209783_480.jpg":"480x360","o_26209783_340.jpg":"340x255","o_26209783_220.jpg":"220x165","h_26209783_1280.jpg":"1280x854","h_26209783_1024.jpg":"1024x683","h_26209783_640.jpg":"640x427","h_26209783_480.jpg":"480x320","h_26209783_340.jpg":"340x227","h_26209783_220.jpg":"220x147","pp_26209783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209783_640.jpg":"640x814","pp_26209783_480.jpg":"480x611","pp_26209783_340.jpg":"340x432","pp_26209783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1366x2048","hd_26209784_1920.jpg":"1920x1080","k_26209784_1280.jpg":"1280x1280","k_26209784_1024.jpg":"1024x1024","k_26209784_640.jpg":"640x640","k_26209784_480.jpg":"480x480","k_26209784_340.jpg":"340x340","k_26209784_220.jpg":"220x220","o_26209784_1280.jpg":"1280x1919","o_26209784_1024.jpg":"1024x1535","o_26209784_640.jpg":"640x959","o_26209784_480.jpg":"480x719","o_26209784_340.jpg":"340x509","o_26209784_220.jpg":"220x329","h_26209784_1280.jpg":"1280x854","h_26209784_1024.jpg":"1024x683","h_26209784_640.jpg":"640x427","h_26209784_480.jpg":"480x320","h_26209784_340.jpg":"340x227","h_26209784_220.jpg":"220x147","pp_26209784_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209784_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209784_640.jpg":"640x814","pp_26209784_480.jpg":"480x611","pp_26209784_340.jpg":"340x432","pp_26209784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1350x1910","hd_26209785_1920.jpg":"1920x1080","k_26209785_1280.jpg":"1280x1280","k_26209785_1024.jpg":"1024x1024","k_26209785_640.jpg":"640x640","k_26209785_480.jpg":"480x480","k_26209785_340.jpg":"340x340","k_26209785_220.jpg":"220x220","o_26209785_1280.jpg":"1280x1810","o_26209785_1024.jpg":"1024x1448","o_26209785_640.jpg":"640x905","o_26209785_480.jpg":"480x679","o_26209785_340.jpg":"340x481","o_26209785_220.jpg":"220x311","h_26209785_1280.jpg":"1280x854","h_26209785_1024.jpg":"1024x683","h_26209785_640.jpg":"640x427","h_26209785_480.jpg":"480x320","h_26209785_340.jpg":"340x227","h_26209785_220.jpg":"220x147","pp_26209785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209785_640.jpg":"640x814","pp_26209785_480.jpg":"480x611","pp_26209785_340.jpg":"340x432","pp_26209785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_26209786_1920.jpg":"1920x1080","k_26209786_1280.jpg":"1280x1280","k_26209786_1024.jpg":"1024x1024","k_26209786_640.jpg":"640x640","k_26209786_480.jpg":"480x480","k_26209786_340.jpg":"340x340","k_26209786_220.jpg":"220x220","o_26209786_1280.jpg":"1280x960","o_26209786_1024.jpg":"1024x768","o_26209786_640.jpg":"640x480","o_26209786_480.jpg":"480x360","o_26209786_340.jpg":"340x255","o_26209786_220.jpg":"220x165","h_26209786_1280.jpg":"1280x854","h_26209786_1024.jpg":"1024x683","h_26209786_640.jpg":"640x427","h_26209786_480.jpg":"480x320","h_26209786_340.jpg":"340x227","h_26209786_220.jpg":"220x147","pp_26209786_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209786_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209786_640.jpg":"640x814","pp_26209786_480.jpg":"480x611","pp_26209786_340.jpg":"340x432","pp_26209786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26209787_1920.jpg":"1920x1080","k_26209787_1280.jpg":"1280x1280","k_26209787_1024.jpg":"1024x1024","k_26209787_640.jpg":"640x640","k_26209787_480.jpg":"480x480","k_26209787_340.jpg":"340x340","k_26209787_220.jpg":"220x220","o_26209787_1280.jpg":"1280x1706","o_26209787_1024.jpg":"1024x1365","o_26209787_640.jpg":"640x853","o_26209787_480.jpg":"480x640","o_26209787_340.jpg":"340x453","o_26209787_220.jpg":"220x293","h_26209787_1280.jpg":"1280x854","h_26209787_1024.jpg":"1024x683","h_26209787_640.jpg":"640x427","h_26209787_480.jpg":"480x320","h_26209787_340.jpg":"340x227","h_26209787_220.jpg":"220x147","pp_26209787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209787_640.jpg":"640x814","pp_26209787_480.jpg":"480x611","pp_26209787_340.jpg":"340x432","pp_26209787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1218x1827","hd_26209788_1920.jpg":"1920x1080","k_26209788_1280.jpg":"1280x1280","k_26209788_1024.jpg":"1024x1024","k_26209788_640.jpg":"640x640","k_26209788_480.jpg":"480x480","k_26209788_340.jpg":"340x340","k_26209788_220.jpg":"220x220","o_26209788_1280.jpg":"1280x1920","o_26209788_1024.jpg":"1024x1536","o_26209788_640.jpg":"640x960","o_26209788_480.jpg":"480x720","o_26209788_340.jpg":"340x510","o_26209788_220.jpg":"220x330","h_26209788_1280.jpg":"1280x854","h_26209788_1024.jpg":"1024x683","h_26209788_640.jpg":"640x427","h_26209788_480.jpg":"480x320","h_26209788_340.jpg":"340x227","h_26209788_220.jpg":"220x147","pp_26209788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209788_640.jpg":"640x814","pp_26209788_480.jpg":"480x611","pp_26209788_340.jpg":"340x432","pp_26209788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26209789_1920.jpg":"1920x1080","k_26209789_1280.jpg":"1280x1280","k_26209789_1024.jpg":"1024x1024","k_26209789_640.jpg":"640x640","k_26209789_480.jpg":"480x480","k_26209789_340.jpg":"340x340","k_26209789_220.jpg":"220x220","o_26209789_1280.jpg":"1280x960","o_26209789_1024.jpg":"1024x768","o_26209789_640.jpg":"640x480","o_26209789_480.jpg":"480x360","o_26209789_340.jpg":"340x255","o_26209789_220.jpg":"220x165","h_26209789_1280.jpg":"1280x854","h_26209789_1024.jpg":"1024x683","h_26209789_640.jpg":"640x427","h_26209789_480.jpg":"480x320","h_26209789_340.jpg":"340x227","h_26209789_220.jpg":"220x147","pp_26209789_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209789_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209789_640.jpg":"640x814","pp_26209789_480.jpg":"480x611","pp_26209789_340.jpg":"340x432","pp_26209789_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15367402 Threads: 3 Questions: 3186926368 Slow queries: 7154856 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235719001 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju-1357972 [printLink] => /om/ribolov/ribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju-1357972?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 713835 [name] => ribolovni raspored [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 09:12:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-raspored [link] => /tag/ribolovni-raspored ) [2] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745243 [name] => ribolov u priobalju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 12:02:11 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-priobalju [link] => /tag/ribolov-u-priobalju ) [5] => stdClass Object ( [id] => 745244 [name] => ribolov za juhu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 12:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-za-juhu [link] => /tag/ribolov-za-juhu ) [6] => stdClass Object ( [id] => 702211 [name] => kako loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-09 07:39:23 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-zimi [link] => /tag/kako-loviti-zimi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆINA CIJENJENIH RIBA ZIMI NAPUŠTA PRIOBALJE, NO U NJEMU OSTAJU BODELJKE, USNAČE I GLAVOČI, RELATIVNO SITNE I NE OSOBITO CIJENJENE RIBE. UPRAVO ONE OD KOJIH SE SPREMA NAJBOLJA BOUILLABAISSE RIBLJA JUHA, DANAS ZVIJEZDA I POZNATIH SVJETSKIH RESTORANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribe u dometu za najbolju juhu: donosimo korisne savjete za škrti zimski lov u priobalju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209790.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Kavale su najčešće najkrupniji ulov

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209790.jpg [title] =>

Kavale su najčešće najkrupniji ulov

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209780.jpg [title] =>

Piletina je izdašan, lako dostupan i kvalitetan mamac

Šime Duvančić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209781.jpg [title] =>

Ribolov sa školjere ne zahtijeva puno znanja i umijeća

Šime Duvančić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209782.jpg [title] =>

Mjesto lova treba pažljivo odabrati, ponajprije zbog sigurnosti

Šime Duvančić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209783.jpg [title] =>

Crve je najbolje mamčiti pomoću igle

Šime Duvančić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209784.jpg [title] =>

Kapitalni pauci nisu rijedak ulov

Šime Duvančić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209785.jpg [title] =>

Završnjak za nečisto dno

Šime Duvančić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209786.jpg [title] =>

Ulov je u pravilu vrlo raznovrstan i šaren

Šime Duvančić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209787.jpg [title] =>

Dobro je sačekati višestruki ulov

Šime Duvančić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209788.jpg [title] =>

Tronožni stativ s podesivim nogama pogodan je za ribolov sa školjere

Šime Duvančić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209789.jpg [title] =>

Usnače su najbrojnija lovina

Šime Duvančić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za većinu jadranskih rekreativnih ribolovaca, ako ne love lignje, nova udičarska sezona počet će najranije sredinom proljeća. Što zbog hladnoće, što zbog toga jer se, tvrde oni, tijekom zime na moru nema što loviti, posebice neposredno uz obalu. Međutim, istinski poznavatelji mora i riba znaju da se i u najhladnijem dijelu godine i u priobalju udicom mogu loviti brojne ribe. Osobito u siječnju, dok temperature mora u plićaku još nisu dosegnule najniže godišnje vrijednosti.

Priobalne mete

Lubin je najcjenjenija riba koja se tijekom zime dobro lovi uz obalu, a ugor i murina najkrupnije. No, njih treba dugo čekati, za razliku od ostalih riba koje dobro podnose niske temperature i ne napuštaju svoja priobalna staništa. Među njima su neusporedivo najbrojnije bodeljke, usnače i glavoči, relativno sitne i ne osobito cijenjene ribe, kako sa sportskog, tako i s gurmanskog stajališta. Međutim, te se ribe lako, u svim vremenskim uvjetima i u svako doba dana mogu loviti, a od njih se sprema najbolja bouillabaisse (čita se otprilike bujabez) riblja juha, danas zvijezda i najpoznatijih svjetskih restorana.

Ribolov za juhu najbolje je obavljati tamo gdje je najviše škrpuna, pauka, knezova, lumbraka, usnača te glavoča - na svim kamenitim obalama, školjerama, kako prirodnim tako i umjetnim. Ipak, treba pažljivo birati, osobito mjesto s kojeg se lovi, jer boravak u nepovoljnim uvjetima na neravnom terenu može biti težak, čak i opasan.

Poželjno je izbjegavati područja sa strmim padinama te ona koja se nalaze previsoko iznad mora, s kojih se ulov teško može prihvatiti i mrežnom prihvatnicom. Najbolje je odabrati što veći stjenoviti plato koji je prilično ravan i ne previsok u odnosu na površinu mora. Na takvom mjestu je najugodnije, ali i najlakše na najbolji način rasporediti opremu. Naša obala Jadrana najvećim je dijelom kamenita pa je dobro mjesto za ribolov lako naći blizu, čak i unutar naselja.

---

image

Mjesto lova treba pažljivo odabrati, ponajprije zbog sigurnosti

Šime Duvančić
---

Dinamični odmet

Na školjerama se može loviti svim tehnikama, ali je najučinkovitije neselektivni lov riba za juhe obavljati odmetom. Takav ribolov ne zahtijeva puno opreme i znanja, no vrlo je dinamičan i produktivan pa zahtijeva stalnu pažnju, jer napadi na mamac brzo slijede jedan za drugim.

S obzirom na to da su ulovi česti, dovoljna je jedna oprema koju se mora stalno držati u rukama kako bi se bolje uočili napadi na mamce i pravovremeno reagiralo. No, dobro je i nimalo teško loviti s dva pribora. Kada se lovi štapovima, dobrodošao je i oslonac za njih.

---

image

Ribolov sa školjere ne zahtijeva puno znanja i umijeća

Šime Duvančić
---

Najbolje je loviti višedijelnim štapovima s izmjenjivim vršnjacima različitih osjetljivosti, odnosno snage. Naime, promjenom vršnjaka može se zadržati najveća moguća osjetljivost pribora i nakon promjene težine olovnice na njemu. Prednost treba dati vršnjacima od stakloplastike, jer su najosjetljiviji te najotporniji na lomove. Dobro je imati vršnjake različitih šarenih dekora i boja kako bi se mogao odabrati onaj koji omogućuje najbolju vizualizaciju ugriza, ali i umanjuje zamor očiju kod dugotrajnog promatranja vršnjaka dok nebo neprestano mijenja boje.

Loviti se može štapovima svih dužina, ali tek oni od minimalnih 4 ili 4,5 metara sprječavaju da (pre)često struna u moru tijekom ribolova dodiruje dno, a ribe se tijekom izvlačenja zavlače u rupe.

Na štap je dovoljno montirati rolu koja prima 200 m PE višenitke primjera 0,10 do 0,14 mm, odnosno najlonske strune promjera 0,25 do 0,30 mm. Prednost višenitke je što bolje prenosi trzaje pri uzimanju mamca. Kao i štap, rola treba biti lagana, jer je pribor tijekom ribolova najbolje stalno držati u rukama.

---

image

Tronožni stativ s podesivim nogama pogodan je za ribolov sa školjere

Šime Duvančić
---

Dva završnjaka

Završnjak za lov na školjerama može se kompletirati na brojne načine, no neselektivni lov najbolje je obavljati sistemom tipa paternoster, očenaš, s tri udice. Vrlo lako ga je izraditi jer je priveze, pjoke, dovoljno direktno vezati na predvez, osnovu završnjaka. Vezivanje je najbolje obaviti kirurškim čvorom, jer on osigurava da privez stoji uz dlaku, odnosno drži udicu dalje od predveza i tako smanjuje mogućnost mršenja pribora.

Pri kompletiranju završnjaka dužinu, međusobno i razmak priveza od olovnice, treba odabrati ovisno o tome na koliko nečistom terenu će se loviti. Najbolje je imati dvije vrste završnjaka - za lov na manje i više nečistom dnu.

Konstrukcija završnjaka za lov na nečistijem dnu prikazana je crtežom. Ovisno o dubini lova, međusobni i razmak donjeg priveza od olovnice treba biti od 30 do 60 cm. Predvez, osnovu završnjaka najbolje je izraditi od FC, fluorougljične strune promjera 0,24 do 0,28 mm zbog njezine nevidljivosti, vrlo dobre otpornosti na habanje, koje je intenzivno u lovu na dnu, te njezine prirodne krutosti, što znatno ograničava mršenje pribora. I priveze, pjoke je najbolje izraditi od iste strune, ali debljine od 0,18 do 0,22 mm. Na dva gornja priveza dobro je postaviti pop-up, plutnjake koji će podizati, činiti mamce uočljivijim i pokretljivijim u kurentu.

Plijen u svaštarskom ribolovu na školjerama rijetko je teži od pola kilograma, pa udice ne trebaju biti velike, dovoljne su one veličine 6 do 8, odnosno širine luka 5 do 7 mm. Takve nisu prevelike, ali ni premale, ali se mogu koristiti i 2, najviše 3 mm šire kada se ne želi loviti najsitnije ribe. Najbolje su udice oblika Limerick, Crystal ili Aberdeen.

Žilaviji mamci

Koliko je god to moguće treba preferirati lov završnjakom za čistije dno, jer se njime love kvalitetnije ljuskavke te ostale ribe sa samog dna. Razlika njega i završnjaka za nečiste terene je u dužini donjeg priveza i razmaka između njega i olovnice. Privez završnjaka za čisto dno može biti dugačak do jedan metar i vezan neposredno poviše olovnice. Na taj se način osigurava da barem jedna udica lovi na samom dnu. Budući da je stalno u izravnom kontaktu s dnom, udica će manje ili više zapinjati i na čistom terenu. Kao što to često biva u ribolovu, tada će sve biti stvar kompromisa i prednost će biti imati nekoliko unaprijed spremljenih završnjaka s različitim dužinama donjeg priveza i njegovog rastojanja od olovnice.

---

image

Završnjak za nečisto dno

Šime Duvančić
---

S osnovnom strunom završnjak je najbolje povezati pomoću male vrtilice s kopčom, koji će omogućiti brzu zamjenu završnjaka i eliminirati ili barem ograničiti probleme s uvijanjem.

Odabir mamca za lov po školjerama nije osobito težak jer ribe koje na njima obitavaju nisu osobito probirljive. Zbog nazočnosti brojnih sitnih i nasrtljivih riba koje brzo oštećuju mamce, prednost treba dati žilavijim mamcima ili mekane armirati elastičnom niti. Odlično rješenje je pileće meso, a kad se koriste crvi, treba ih nadijevati pomoću igle, jer rukom se ne mogu dovoljno podignuti na strunu, zbog čega ribe lakše ogole udicu pa mamce treba češće mijenjati.

Svaštarski ribolov po školjeri od udičara ne zahtijeva osobitu vještinu i lukavstvo. Pribor treba odbaciti pa lagano zategnuti osnovnu strunu. Ako su u blizini, ribe će bez oklijevanja prići i posegnuti za mamcem. Njega treba svako malo provjeravati, jer ga brojne sitne ribe veoma i brzo oštećuju, a takav, kao i slabo prezentiran mamac, neće zanimati krupnije ribe. Kada se osjete lagani udarci, preporučljivo je pričekati izraženije povlačenje prije nego što se lagano kontrira. Prenasilna kontra mogla bi uzrokovati gubitak ulova jer većina riba koje se love na školjeri ima tanke usne.

---

image

Ulov je u pravilu vrlo raznovrstan i šaren

Šime Duvančić
---

Nakon uspješne kontre ne treba žuriti s izvlačenjem. Preporučljivo je malo pričekati da i druge ribe dođu i zagrizu, jer boreći se, ulov privlači pozornost ostalih nazočnih riba i povećava njihovu agresivnost. Tako je moguće jednostavno realizirati duple, čak i trostruke ulove.

Mamce treba odbacivati na što više različitih područja – i po širini i na različite udaljenosti. Mijenjanje mjesta ribolova – makar i za samo nekoliko metara – jedna je od tajni ove tehnike. Ribe za juhu mogu se naći na kamenu, u procijepima, uz samu obalu, na njezinu prijelazu u položeno dno, u polju posidonije... Stalni ribolov na istom mjestu sigurno vodi neuspjehu.

---

image

Piletina je izdašan, lako dostupan i kvalitetan mamac

Šime Duvančić
---

Veći dio ulova činit će nedorasle i sitne ribe. Takve, čak i one koje krvare, treba što brže vraćati u more. Većina će ih se oporaviti i narasti te uskoro mrijestiti, što će dovesti do obogaćenja ribolovne zone, ne samo njima nego i krupnijim grabljivicama kojima su one hrana.

---

image

Kapitalni pauci nisu rijedak ulov

Šime Duvančić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Šime Duvančić

Kavale su najčešće najkrupniji ulov

Šime Duvančić

Piletina je izdašan, lako dostupan i kvalitetan mamac

Šime Duvančić

Ribolov sa školjere ne zahtijeva puno znanja i umijeća

Šime Duvančić

Mjesto lova treba pažljivo odabrati, ponajprije zbog sigurnosti

Šime Duvančić

Crve je najbolje mamčiti pomoću igle

Šime Duvančić

Kapitalni pauci nisu rijedak ulov

Šime Duvančić

Završnjak za nečisto dno

Šime Duvančić

Ulov je u pravilu vrlo raznovrstan i šaren

Šime Duvančić

Dobro je sačekati višestruki ulov

Šime Duvančić

Tronožni stativ s podesivim nogama pogodan je za ribolov sa školjere

Šime Duvančić

Usnače su najbrojnija lovina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju-1357972 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8163b078961bb2cbcee54e8f8895194cd095267 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribe+u+dometu+za+najbolju+juhu%3A+donosimo+korisne+savjete+za+%C5%A1krti+zimski+lov+u+priobalju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju-1357972 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribe-u-dometu-za-najbolju-juhu-donosimo-korisne-savjete-za-skrti-zimski-lov-u-priobalju-1357972 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆINA CIJENJENIH RIBA ZIMI NAPUŠTA PRIOBALJE, NO U NJEMU OSTAJU BODELJKE, USNAČE I GLAVOČI, RELATIVNO SITNE I NE OSOBITO CIJENJENE RIBE. UPRAVO ONE OD KOJIH SE SPREMA NAJBOLJA BOUILLABAISSE RIBLJA JUHA, DANAS ZVIJEZDA I POZNATIH SVJETSKIH RESTORANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovni rasporedRibe u dometu za najbolju juhu: donosimo korisne savjete za škrti zimski lov u priobalju

Piše ŠIME DUVANČIĆ
24. siječnja 2024. - 12:01

Za većinu jadranskih rekreativnih ribolovaca, ako ne love lignje, nova udičarska sezona počet će najranije sredinom proljeća. Što zbog hladnoće, što zbog toga jer se, tvrde oni, tijekom zime na moru nema što loviti, posebice neposredno uz obalu. Međutim, istinski poznavatelji mora i riba znaju da se i u najhladnijem dijelu godine i u priobalju udicom mogu loviti brojne ribe. Osobito u siječnju, dok temperature mora u plićaku još nisu dosegnule najniže godišnje vrijednosti.

Priobalne mete

Lubin je najcjenjenija riba koja se tijekom zime dobro lovi uz obalu, a ugor i murina najkrupnije. No, njih treba dugo čekati, za razliku od ostalih riba koje dobro podnose niske temperature i ne napuštaju svoja priobalna staništa. Među njima su neusporedivo najbrojnije bodeljke, usnače i g...

17. svibanj 2024 07:54