stdClass Object ( [id] => 1143270 [title] => Reportaža s kultnog ribolovnog natjecanja: zabacivali silikonce, izvlačili brancine [alias] => reportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Preletio sam Europu i sletio u Nantes odakle su me prebacili u oko 150 kilometra udaljen Arzon, grad koji je ove godine bio domaćin, šestog po redu natjecanja u sportskom ribolovu, Barracuda tour 2018.

Što reći? Jeli smo birana jela čiji naziv znaju izgovoriti samo Francuzi i to oni upućeniji i zalijevali ih još biranijim vinima i šampanjcima što je u potpunosti bilo u duhu francuske domaćinske tradicije. No pravi razlog zbog kojega sam bio u Bretagni je ribolov koji je, kako je rekao jedan nefrancuski natjecatelj 'obviously Franch staff'. Malo je toga što sam doživio u tih nekoliko dana bilo obično i već viđeno, no ribolov je svakako bio priča za sebe.

MORE KOJEG NEMA

Barracuda tour je natjecanje koje se, ali baš po svemu vrlo, vrlo razlikuje od svih naših natjecanja. Ponajprije, to je natjecanje u kojem nijedna riba ozbiljnije ne strada. Bude malo pod stresom od kačenja i mjerenja, ali na kraju praktički neozlijeđena zapliva natrag da bi u nekoj svojoj ribljoj budućnosti mogla nekom drugom ribolovcu pružiti slično zadovoljstvo.

Princip lova je istovremeno i jednostavan i kompliciran. Jednostavan je jer se lovi silikonskim varalicama s jig glavama naoružanima s jednom jednokukom udicom i po svim spinnerskim regulama. Dakle, varalica se izbacuje bilo preko glave ili podbacivanjem, te se nakon što dospije u more uglavnom twich ili twichu srodnim pokretima, pokušava isprovocirati napad ribe, u 99 posto slučajeva brancina. To je jednostavniji dio, dok je onaj kompliciraniji i znatno teži vezan uz kurente.

Naime, taj je dio Francuske obale poznat po najvećoj razlici između razine mora za plime i oseke i premda prema službenim podacima ta oscilacija dostiže amplitudu od 15 metara, lokalno se stanovništvo zaklinje u preko 17 metara razlike. U praksi to znači da ćete nakon ručka od sat vremena povratkom na obalu ustanoviti da 8 metara mora jednostavno nema. Svi dokovi i brodovi se spuste toliko da kamenice na zidanim obalama ostanu i do dva metra iznad hardtopova na brodicama. Naravno, takva se oscilacija ne odvija nevidljivo već dapače vrlo dinamično.

Struja koja se kreće uz obalu Francuske doslovno isisava more iz zalijeva Port du Crouesty u kojem je bila baza ovog događanja. I dok je u samoj marini, koja je ogromna, relativno mirno zbog okomite oscilacije, stotinjak metara ispred lukobrana more doslovno kuha pretvarajući brodove u obične orahove ljuske. To je svakako ključni detalj zbog kojega nijedan brod nema motor ispod 200 konja. U takvim uvjetima je ribolov pravi izazov u kojem se i najprekaljeniji ribar Jadrana teško od prve može snaći. Naravno, najbolje vrijeme za lov je kad se more penje jer tada brancini sjedaju za stol.

DESET PO DESET

Dakle, pravila na ovom natjecanja su bila jednostavna. Na brodove se dolazi bez ribolovne opreme jer sve što za ribolov može trebati nalazi se na palubama. Lovi se isključivo Daiwinim štapovima i rolama iste klase dok su varalice sponzorstvo tvrtke Fiiish i opet Daiwe. Najmanja bodovna dimenzija za brancina je 40 centimetra s tim da su se priznavali ulovi i svih ostalih ribljih vrsta uz poštovanje minimalnih zakonom propisanih dimenzija.

No, pored riba bodovani su i drugi stanovnici Atlantika. Tako su slučajna kačenja ježinaca, rakova puževa, školjki pa čak i zvjezdača sretnim natjecateljima donosila po 10 bodova. Te ostale vrste je bilo dovoljno slikati s mobitelom ili fotoaparatom uz natjecateljsku karticu koja je svakog dana natjecanja bila druge boje, čime bi deset bodova bilo zajamčeno.

No za brancina, koji je bio glavna zvijezda ovog natjecanja i čiji je svaki centimetar donosio jedan bod, bilo je potrebno ipak malo više. Kad bi se riba zakačila i pomoću podmetača izvukla na brod, u najkraćem mogućem roku bi se spremala u poseban spremnik koji je sastavni dio svakog Beneteau barracuda broda po kome ovo natjecanje i nosi ime. Istovremeno se radio stanicom obavještava sudački tim pa bi u vrlo kratkom roku sudački gumenjak pristao uz brod s ulovom da bi izmjerio i verificirao ulovljenu ribu.

Mjerice su bile specifičnog oblika nalik na komad oluka s prilijepljenom metričkom podjelom s unutrašnje strane. Nakon što bi se mjerica najprije smočila u moru, riba bi se pažljivo položila u nju te bi se nakon mjerenja baš kao niz tobogan pustila u more.

TURNIRSKA PRAVILA

A sam tijek natjecanja je bio nalik na turnir no ipak s malim otklonom od pravila uobičajenih na turnirima.

Tako su natjecatelji, njih preko 400, a onda i samo natjecanje podijeljeni u dvije grupe, odnosno dva odvojena termina.

Premda su u pitanju bili samo sportski ribolovci, organizator je natjecanje podijelio na Amateur Challenge i Professional Challenge. Tako je od 25 do 27. svibnja održan Amateur Challenge, a od 30. svibnja do 2. lipnja Professional challenge.

U međuvremenu je održan još jedan lov nazvan Partner Days kojeg rezultati očito nisu ulazili u konačan plasman. Svaki je brod imao dvije tročlane ekipe koje naravno, nisu mogle nastupiti istovremeno tako da je jedna ekipa lovila ujutro, a druga popodne. Uz same ribolovce na svakom bi brodu bila još minimalno dva člana posade, a tu i tamo još poneki gost.

Na ovom posljednjem Professional Challengeu su nastupili pobjednici Amateur Chalangea, partneri organizatora, vlasnici Beneteau barracuda brodova, pobjednici Selection Toura… Ukratko, taj je drugi, trodnevni krug natjecanja bio turnirski selektivniji. I premda bi se činilo da je time sve gotovo, nakon odrađenog lova u petak uslijedilo je iznenađenje za sve koji nisu temeljito proučili propozicije i pročitali sva mala francuska slova.

Nakon svih tih izlazaka i lovova na kraju drugog dana Professional Cahallengea, dakle u petak, formirane su plasmanske liste prema kojima se prvih 55 ekipa idućeg dana bori za Rond Or, ili po naški za Zlatni krug, a drugi dio za Rond Argent, odnosno za Srebrni krug.

U borbi za zlatni krug svaki tim počinje s plasmanskim bodovima osvojenima u prethodna dva dana dok srebrni krug počinje od nule kao da se do tog lova nije ni lovilo.

A da bi sve bilo još zanimljivije, u subotu ujutro su nastupila i djeca koja su lovila sa pontona, naravno, loveći varalicama kao pravi iskusni spinneri. Dodatnu zbunjenost je unosio naziv rock-fishing kako su nazvali ovaj dječji spinn-event no poanta je postignuta. Djeca su lovila i odlovila, dobila medalje baš kao da su već odrasli.

BRANCINI NA DIJETI

I ovo je natjecanje, baš kao i svako drugo iznjedrilo pobjednike koje možete pronaći u priloženim tablicama, no ono što je za mene bilo izuzetno zanimljivo i baš poput svojevrsnog otvarača za oči, bio je sam način lova i način na koji su se varalice koristile.

Kao što sam spomenuo, od varalica su se smjele koristiti isključivo Daiwa i Fiiish silikonske varalice. U pripremi varalica je obavezno korišteno ljepilo kako bi varalice zadržale sve predviđene performanse. I premda je bilo i zapinjanja i deranja strune o alge i travu, nijedna varalica se nije odvojila od glave. Bilo ih je koje su se rascvjetale ili pukle, ali se nijedna nije odvojila od jig glave.

I premda je izbor varalica bio poprilično bogat, barem što se boja tiče, 99 posto natjecatelja je koristilo maslinasto zelene ili sivo srebrne nijanse. To su objasnili time što je to najbliže boji riba kojima se brancin hrani. Nitko nije ni pomišljao na neku provokativnu kombinaciju poput primjerice red-head-a jer kako su rekli ' francuski brancini se ne daju tek tako isprovocirati'.

Što se jigg glava tiče, u ponudi i igri su bila dva modela. Prizmatični ili realistični oblici te tzv. bullet head. Prvi su bili standardna postava dok je ovaj posljednji korišten samo za vrlo mirnog mora bez kurenta.

Nisam mogao ne primijetiti i nekoliko domaćih brodova koji su lovili van konkurencije, kako bi mi rekli 'za svoj gušt', pri čemu su unatoč slobodi izbora koristili identične varalice i tehnike baš kao i natjecatelji.

More je bilo u skladu s relativno plitkim dnom od 7 do dvadesetak metara prljavo mutno zelenkaste boje tako da se može reći da je vidljivost pod morem bila iznimno loša. Dojam je potpomognut vrlo oblačnim i kišnim vremenom koje je i ono malo vidljivosti svelo na minimum.

Posebno je zanimljivo da nijedan od ulovljenih brancina nije povratio svoj posljednji obrok, što je inače čest slučaj kod ovakvog lova što govori ili da su možda povratili neposredno po kačenju još u moru, ili da su bili na debeloj dijeti. Naime, unatoč pažljivom zurenju u monitor sondera ni u jednom trenutku nisam uočio ništa što bi nalikovalo na bilo kakvo makar i najsitnije jato sitne ribe.

OTVARAČ ZA OČI

Iako je kurenat bio stalno prisutan i jak, na nekim, po riječima skipera najatraktivnijim mjestima je bio, pa, da budemo pristojni, poprilično neobuzdan. Lov bi se odvijao po nekom uobičajenom nepisanom pravilu po kojem su svi ribolovci puštali svoje varalice niz kurenat, svi s iste strane broda, s manje-više paralelno poravnatim strunama. I to bi funkcioniralo dok kurenat ne bi brod dovukao u zonu neobuzdanog gnjeva.

Brod bi počeo plesati i okretati se prema pravilima koja su diktirali brzaci pri čemu su se strune također ravnale pod jednako nepredvidivom dirigentskom palicom divljeg Atlantika. Tako bi se u nekom trenutku sve strune našle koso ispod broda kada su ribolovci bili prisiljeni animirati svoje silikonce pokretima najviše nalik slow pitch tehnici.

I upravo je takav način ribolova uvjetovan prirodnim okruženjem dao odgovor na pitanja koja muče naše ribolovce koji love Fiiish varalicama – zašto su te varalice tako nesrazmjerno teške? Da, za Jadran su uglavnom preteške pa se zato najčešće i koriste najmanji modeli, no za te uvjete kakvi su bili na Barracuda touru, da su glave bile i teže ne bi bilo greške. Ona fina vibracija koju omogućuju shad oblik tijela u kombinaciji sa živim, ili osiromašenim silikonom, očito je dovoljna da ove 'gluhe' varalice pod morem pretvori u nešto jestivo i vrlo atraktivno.

U skladu s tako podivljalim elementima motori su se svako malo palili, a brodovi zauzimali nove, bolje položaje. Naravno, u takvim je uvjetima bilo jako teško pa i nemoguće paziti na propisanu međusobnu udaljenost od 50 metara koja je bila određena propozicijama tako da su se brodovi često nalazili tek par metara jedan od drugoga što za divno čudo nikome nije smetalo. Nije bilo ni traga nervozi ili negodovanju zbog ulaska u lovnu zonu.

Tu su gužvu dodatno pojačavali brodovi i jedrilice koji su neprestano ulazili i uzlazili iz marine Port du Crouesty no nijednom na način da bi bilo tko na bilo koji način mogao biti ugrožen.

ONLY IN FRENCH, PLEASE…

I premda sam ove godine Barracuda tour posjetio kao novinar, velike su šanse da se iduće godine na natjecanju pojavim kao ribolovac. A za sve kojima to isto padne na pamet, važna napomena – na put treba poći bez ikakvog ribolovnog pribora, opterećenja i brige.

Iako je istina je da su Francuzi što se tiče stupnja jezične barijere u komunikaciji drugim zemljama ozbiljna konkurencija Talijanima, jer, kao što najveći broj Talijana govori samo talijanski tako i najveći broj Francuza upravo izvrsno govori francuski i samo francuski, to naravno, nimalo ne utječe na Francusku gostoljubivost koja se i ovoga puta pokazala uistinu besprijekornom. Svi, ali baš svi su susretljivi i spremni pomoći doslovno u svemu što vam padne na pamet.

Malo je teško povjerovati da je ovo natjecanje počelo tek prije 6 godina i to tek s dva broda, te da je u ovako kratkom vremenu toliko izraslo, a što je u prvom redu zasluga tvrtke Beneteau kao pokretača te jakih sponzora kao što su Navionics, Suzuki, Daiwa, Fiiish, Navico, Lowrance, McTechnologies, Henri Lloyd, 4W, Gras Savoya Yachting, Euro Marine, ATM Communications i mnogi drugi, nama manje poznati.

A ako je vjerovati domaćinima i organizatorima, iduće godine bi trebalo biti još više ljudi i još više brodova koji će se ponovo nadmetati s gladnim francuskim brancinima i podivljalim atlantskim kurentima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARRACUDA TOUR 2018. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BARRACUDA TOUR 2018. 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-15 18:08:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 18:21:15 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2018-06-07 09:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947931.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947811.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947812.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947813.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947814.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947815.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947816.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947818.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947929.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947934.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947935.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947936.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9947937.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949080.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949081.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949082.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949083.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949084.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949087.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949088.png","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949090.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949091.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949092.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949105.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/9949106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107, arhiva Beneteau ","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Paul J Michele sa svojim francuskim brancinom","lovilo se neposredno ispred marine Port du Crouesty","Kurenti su bili nemilosrdni, poput podivljale rijeke","Barracude pred start","Za lov uz mali kurenat","Klasi\u010dna monta\u017ea","Svaka je varalica lijepljena za jig glavu","Na svakom je brodu oprema spremno do\u010dekala ribolovce","S desna u lijevo: Bora \u00d6zer, Tim Macpherson, Paul J Michele i Boris Buli\u0107","Svaka ulovljena riba je odmah smje\u0161tana u prikladni bazen","Start ispred luke","Ono \u0161to bi na\u0161em moru na sonderu mo\u017eda bila riba, ovdje je bio kurenat","Svaki je brancin pa\u017eljivo izmjeren pa jo\u0161 pa\u017eljivije vra\u0107en u more","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:49","50:50","50:50","50:50","46:47","51:40","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9947931_1920.jpg":"1920x1080","k_9947931_1280.jpg":"1280x1280","k_9947931_1024.jpg":"1024x1024","k_9947931_640.jpg":"640x640","k_9947931_480.jpg":"480x480","k_9947931_340.jpg":"340x340","k_9947931_220.jpg":"220x220","o_9947931_1280.jpg":"1280x960","o_9947931_1024.jpg":"1024x768","o_9947931_640.jpg":"640x480","o_9947931_480.jpg":"480x360","o_9947931_340.jpg":"340x255","o_9947931_220.jpg":"220x165","h_9947931_1280.jpg":"1280x854","h_9947931_1024.jpg":"1024x683","h_9947931_640.jpg":"640x427","h_9947931_480.jpg":"480x320","h_9947931_340.jpg":"340x227","h_9947931_220.jpg":"220x147","pp_9947931_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947931_1024.jpg":"805x1024","pp_9947931_640.jpg":"503x640","pp_9947931_480.jpg":"377x480","pp_9947931_340.jpg":"267x340","pp_9947931_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947811_1920.jpg":"1920x1080","k_9947811_1280.jpg":"1280x1280","k_9947811_1024.jpg":"1024x1024","k_9947811_640.jpg":"640x640","k_9947811_480.jpg":"480x480","k_9947811_340.jpg":"340x340","k_9947811_220.jpg":"220x220","o_9947811_1280.jpg":"1280x960","o_9947811_1024.jpg":"1024x768","o_9947811_640.jpg":"640x480","o_9947811_480.jpg":"480x360","o_9947811_340.jpg":"340x255","o_9947811_220.jpg":"220x165","h_9947811_1280.jpg":"1280x854","h_9947811_1024.jpg":"1024x683","h_9947811_640.jpg":"640x427","h_9947811_480.jpg":"480x320","h_9947811_340.jpg":"340x227","h_9947811_220.jpg":"220x147","pp_9947811_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947811_1024.jpg":"805x1024","pp_9947811_640.jpg":"503x640","pp_9947811_480.jpg":"377x480","pp_9947811_340.jpg":"267x340","pp_9947811_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947812_1920.jpg":"1920x1080","k_9947812_1280.jpg":"1280x1280","k_9947812_1024.jpg":"1024x1024","k_9947812_640.jpg":"640x640","k_9947812_480.jpg":"480x480","k_9947812_340.jpg":"340x340","k_9947812_220.jpg":"220x220","o_9947812_1280.jpg":"1280x960","o_9947812_1024.jpg":"1024x768","o_9947812_640.jpg":"640x480","o_9947812_480.jpg":"480x360","o_9947812_340.jpg":"340x255","o_9947812_220.jpg":"220x165","h_9947812_1280.jpg":"1280x854","h_9947812_1024.jpg":"1024x683","h_9947812_640.jpg":"640x427","h_9947812_480.jpg":"480x320","h_9947812_340.jpg":"340x227","h_9947812_220.jpg":"220x147","pp_9947812_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947812_1024.jpg":"805x1024","pp_9947812_640.jpg":"503x640","pp_9947812_480.jpg":"377x480","pp_9947812_340.jpg":"267x340","pp_9947812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947813_1920.jpg":"1920x1080","k_9947813_1280.jpg":"1280x1280","k_9947813_1024.jpg":"1024x1024","k_9947813_640.jpg":"640x640","k_9947813_480.jpg":"480x480","k_9947813_340.jpg":"340x340","k_9947813_220.jpg":"220x220","o_9947813_1280.jpg":"1280x960","o_9947813_1024.jpg":"1024x768","o_9947813_640.jpg":"640x480","o_9947813_480.jpg":"480x360","o_9947813_340.jpg":"340x255","o_9947813_220.jpg":"220x165","h_9947813_1280.jpg":"1280x854","h_9947813_1024.jpg":"1024x683","h_9947813_640.jpg":"640x427","h_9947813_480.jpg":"480x320","h_9947813_340.jpg":"340x227","h_9947813_220.jpg":"220x147","pp_9947813_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947813_1024.jpg":"805x1024","pp_9947813_640.jpg":"503x640","pp_9947813_480.jpg":"377x480","pp_9947813_340.jpg":"267x340","pp_9947813_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947814_1920.jpg":"1920x1080","k_9947814_1280.jpg":"1280x1280","k_9947814_1024.jpg":"1024x1024","k_9947814_640.jpg":"640x640","k_9947814_480.jpg":"480x480","k_9947814_340.jpg":"340x340","k_9947814_220.jpg":"220x220","o_9947814_1280.jpg":"1280x960","o_9947814_1024.jpg":"1024x768","o_9947814_640.jpg":"640x480","o_9947814_480.jpg":"480x360","o_9947814_340.jpg":"340x255","o_9947814_220.jpg":"220x165","h_9947814_1280.jpg":"1280x854","h_9947814_1024.jpg":"1024x683","h_9947814_640.jpg":"640x427","h_9947814_480.jpg":"480x320","h_9947814_340.jpg":"340x227","h_9947814_220.jpg":"220x147","pp_9947814_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947814_1024.jpg":"805x1024","pp_9947814_640.jpg":"503x640","pp_9947814_480.jpg":"377x480","pp_9947814_340.jpg":"267x340","pp_9947814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947815_1920.jpg":"1920x1080","k_9947815_1280.jpg":"1280x1280","k_9947815_1024.jpg":"1024x1024","k_9947815_640.jpg":"640x640","k_9947815_480.jpg":"480x480","k_9947815_340.jpg":"340x340","k_9947815_220.jpg":"220x220","o_9947815_1280.jpg":"1280x960","o_9947815_1024.jpg":"1024x768","o_9947815_640.jpg":"640x480","o_9947815_480.jpg":"480x360","o_9947815_340.jpg":"340x255","o_9947815_220.jpg":"220x165","h_9947815_1280.jpg":"1280x854","h_9947815_1024.jpg":"1024x683","h_9947815_640.jpg":"640x427","h_9947815_480.jpg":"480x320","h_9947815_340.jpg":"340x227","h_9947815_220.jpg":"220x147","pp_9947815_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947815_1024.jpg":"805x1024","pp_9947815_640.jpg":"503x640","pp_9947815_480.jpg":"377x480","pp_9947815_340.jpg":"267x340","pp_9947815_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947816_1920.jpg":"1920x1080","k_9947816_1280.jpg":"1280x1280","k_9947816_1024.jpg":"1024x1024","k_9947816_640.jpg":"640x640","k_9947816_480.jpg":"480x480","k_9947816_340.jpg":"340x340","k_9947816_220.jpg":"220x220","o_9947816_1280.jpg":"1280x960","o_9947816_1024.jpg":"1024x768","o_9947816_640.jpg":"640x480","o_9947816_480.jpg":"480x360","o_9947816_340.jpg":"340x255","o_9947816_220.jpg":"220x165","h_9947816_1280.jpg":"1280x854","h_9947816_1024.jpg":"1024x683","h_9947816_640.jpg":"640x427","h_9947816_480.jpg":"480x320","h_9947816_340.jpg":"340x227","h_9947816_220.jpg":"220x147","pp_9947816_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947816_1024.jpg":"805x1024","pp_9947816_640.jpg":"503x640","pp_9947816_480.jpg":"377x480","pp_9947816_340.jpg":"267x340","pp_9947816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947818_1920.jpg":"1920x1080","k_9947818_1280.jpg":"1280x1280","k_9947818_1024.jpg":"1024x1024","k_9947818_640.jpg":"640x640","k_9947818_480.jpg":"480x480","k_9947818_340.jpg":"340x340","k_9947818_220.jpg":"220x220","o_9947818_1280.jpg":"1280x960","o_9947818_1024.jpg":"1024x768","o_9947818_640.jpg":"640x480","o_9947818_480.jpg":"480x360","o_9947818_340.jpg":"340x255","o_9947818_220.jpg":"220x165","h_9947818_1280.jpg":"1280x854","h_9947818_1024.jpg":"1024x683","h_9947818_640.jpg":"640x427","h_9947818_480.jpg":"480x320","h_9947818_340.jpg":"340x227","h_9947818_220.jpg":"220x147","pp_9947818_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947818_1024.jpg":"805x1024","pp_9947818_640.jpg":"503x640","pp_9947818_480.jpg":"377x480","pp_9947818_340.jpg":"267x340","pp_9947818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947929_1920.jpg":"1920x1080","k_9947929_1280.jpg":"1280x1280","k_9947929_1024.jpg":"1024x1024","k_9947929_640.jpg":"640x640","k_9947929_480.jpg":"480x480","k_9947929_340.jpg":"340x340","k_9947929_220.jpg":"220x220","o_9947929_1280.jpg":"1280x960","o_9947929_1024.jpg":"1024x768","o_9947929_640.jpg":"640x480","o_9947929_480.jpg":"480x360","o_9947929_340.jpg":"340x255","o_9947929_220.jpg":"220x165","h_9947929_1280.jpg":"1280x854","h_9947929_1024.jpg":"1024x683","h_9947929_640.jpg":"640x427","h_9947929_480.jpg":"480x320","h_9947929_340.jpg":"340x227","h_9947929_220.jpg":"220x147","pp_9947929_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947929_1024.jpg":"805x1024","pp_9947929_640.jpg":"503x640","pp_9947929_480.jpg":"377x480","pp_9947929_340.jpg":"267x340","pp_9947929_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947934_1920.jpg":"1920x1080","k_9947934_1280.jpg":"1280x1280","k_9947934_1024.jpg":"1024x1024","k_9947934_640.jpg":"640x640","k_9947934_480.jpg":"480x480","k_9947934_340.jpg":"340x340","k_9947934_220.jpg":"220x220","o_9947934_1280.jpg":"1280x960","o_9947934_1024.jpg":"1024x768","o_9947934_640.jpg":"640x480","o_9947934_480.jpg":"480x360","o_9947934_340.jpg":"340x255","o_9947934_220.jpg":"220x165","h_9947934_1280.jpg":"1280x854","h_9947934_1024.jpg":"1024x683","h_9947934_640.jpg":"640x427","h_9947934_480.jpg":"480x320","h_9947934_340.jpg":"340x227","h_9947934_220.jpg":"220x147","pp_9947934_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947934_1024.jpg":"805x1024","pp_9947934_640.jpg":"503x640","pp_9947934_480.jpg":"377x480","pp_9947934_340.jpg":"267x340","pp_9947934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947935_1920.jpg":"1920x1080","k_9947935_1280.jpg":"1280x1280","k_9947935_1024.jpg":"1024x1024","k_9947935_640.jpg":"640x640","k_9947935_480.jpg":"480x480","k_9947935_340.jpg":"340x340","k_9947935_220.jpg":"220x220","o_9947935_1280.jpg":"1280x960","o_9947935_1024.jpg":"1024x768","o_9947935_640.jpg":"640x480","o_9947935_480.jpg":"480x360","o_9947935_340.jpg":"340x255","o_9947935_220.jpg":"220x165","h_9947935_1280.jpg":"1280x854","h_9947935_1024.jpg":"1024x683","h_9947935_640.jpg":"640x427","h_9947935_480.jpg":"480x320","h_9947935_340.jpg":"340x227","h_9947935_220.jpg":"220x147","pp_9947935_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947935_1024.jpg":"805x1024","pp_9947935_640.jpg":"503x640","pp_9947935_480.jpg":"377x480","pp_9947935_340.jpg":"267x340","pp_9947935_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947936_1920.jpg":"1920x1080","k_9947936_1280.jpg":"1280x1280","k_9947936_1024.jpg":"1024x1024","k_9947936_640.jpg":"640x640","k_9947936_480.jpg":"480x480","k_9947936_340.jpg":"340x340","k_9947936_220.jpg":"220x220","o_9947936_1280.jpg":"1280x960","o_9947936_1024.jpg":"1024x768","o_9947936_640.jpg":"640x480","o_9947936_480.jpg":"480x360","o_9947936_340.jpg":"340x255","o_9947936_220.jpg":"220x165","h_9947936_1280.jpg":"1280x854","h_9947936_1024.jpg":"1024x683","h_9947936_640.jpg":"640x427","h_9947936_480.jpg":"480x320","h_9947936_340.jpg":"340x227","h_9947936_220.jpg":"220x147","pp_9947936_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947936_1024.jpg":"805x1024","pp_9947936_640.jpg":"503x640","pp_9947936_480.jpg":"377x480","pp_9947936_340.jpg":"267x340","pp_9947936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9947937_1920.jpg":"1920x1080","k_9947937_1280.jpg":"1280x1280","k_9947937_1024.jpg":"1024x1024","k_9947937_640.jpg":"640x640","k_9947937_480.jpg":"480x480","k_9947937_340.jpg":"340x340","k_9947937_220.jpg":"220x220","o_9947937_1280.jpg":"1280x960","o_9947937_1024.jpg":"1024x768","o_9947937_640.jpg":"640x480","o_9947937_480.jpg":"480x360","o_9947937_340.jpg":"340x255","o_9947937_220.jpg":"220x165","h_9947937_1280.jpg":"1280x854","h_9947937_1024.jpg":"1024x683","h_9947937_640.jpg":"640x427","h_9947937_480.jpg":"480x320","h_9947937_340.jpg":"340x227","h_9947937_220.jpg":"220x147","pp_9947937_1280.jpg":"1006x1280","pp_9947937_1024.jpg":"805x1024","pp_9947937_640.jpg":"503x640","pp_9947937_480.jpg":"377x480","pp_9947937_340.jpg":"267x340","pp_9947937_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949080_1920.jpg":"1920x1080","k_9949080_1280.jpg":"1280x1280","k_9949080_1024.jpg":"1024x1024","k_9949080_640.jpg":"640x640","k_9949080_480.jpg":"480x480","k_9949080_340.jpg":"340x340","k_9949080_220.jpg":"220x220","o_9949080_1280.jpg":"1280x853","o_9949080_1024.jpg":"1024x682","o_9949080_640.jpg":"640x426","o_9949080_480.jpg":"480x320","o_9949080_340.jpg":"340x226","o_9949080_220.jpg":"220x146","h_9949080_1280.jpg":"1280x854","h_9949080_1024.jpg":"1024x683","h_9949080_640.jpg":"640x427","h_9949080_480.jpg":"480x320","h_9949080_340.jpg":"340x227","h_9949080_220.jpg":"220x147","pp_9949080_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949080_1024.jpg":"805x1024","pp_9949080_640.jpg":"503x640","pp_9949080_480.jpg":"377x480","pp_9949080_340.jpg":"267x340","pp_9949080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949081_1920.jpg":"1920x1080","k_9949081_1280.jpg":"1280x1280","k_9949081_1024.jpg":"1024x1024","k_9949081_640.jpg":"640x640","k_9949081_480.jpg":"480x480","k_9949081_340.jpg":"340x340","k_9949081_220.jpg":"220x220","o_9949081_1280.jpg":"1280x853","o_9949081_1024.jpg":"1024x682","o_9949081_640.jpg":"640x426","o_9949081_480.jpg":"480x320","o_9949081_340.jpg":"340x226","o_9949081_220.jpg":"220x146","h_9949081_1280.jpg":"1280x854","h_9949081_1024.jpg":"1024x683","h_9949081_640.jpg":"640x427","h_9949081_480.jpg":"480x320","h_9949081_340.jpg":"340x227","h_9949081_220.jpg":"220x147","pp_9949081_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949081_1024.jpg":"805x1024","pp_9949081_640.jpg":"503x640","pp_9949081_480.jpg":"377x480","pp_9949081_340.jpg":"267x340","pp_9949081_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949082_1920.jpg":"1920x1080","k_9949082_1280.jpg":"1280x1280","k_9949082_1024.jpg":"1024x1024","k_9949082_640.jpg":"640x640","k_9949082_480.jpg":"480x480","k_9949082_340.jpg":"340x340","k_9949082_220.jpg":"220x220","o_9949082_1280.jpg":"1280x853","o_9949082_1024.jpg":"1024x682","o_9949082_640.jpg":"640x426","o_9949082_480.jpg":"480x320","o_9949082_340.jpg":"340x226","o_9949082_220.jpg":"220x146","h_9949082_1280.jpg":"1280x854","h_9949082_1024.jpg":"1024x683","h_9949082_640.jpg":"640x427","h_9949082_480.jpg":"480x320","h_9949082_340.jpg":"340x227","h_9949082_220.jpg":"220x147","pp_9949082_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949082_1024.jpg":"805x1024","pp_9949082_640.jpg":"503x640","pp_9949082_480.jpg":"377x480","pp_9949082_340.jpg":"267x340","pp_9949082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1313","hd_9949083_1920.jpg":"1920x1080","k_9949083_1280.jpg":"1280x1280","k_9949083_1024.jpg":"1024x1024","k_9949083_640.jpg":"640x640","k_9949083_480.jpg":"480x480","k_9949083_340.jpg":"340x340","k_9949083_220.jpg":"220x220","o_9949083_1280.jpg":"1280x875","o_9949083_1024.jpg":"1024x700","o_9949083_640.jpg":"640x437","o_9949083_480.jpg":"480x328","o_9949083_340.jpg":"340x232","o_9949083_220.jpg":"220x150","h_9949083_1280.jpg":"1280x854","h_9949083_1024.jpg":"1024x683","h_9949083_640.jpg":"640x427","h_9949083_480.jpg":"480x320","h_9949083_340.jpg":"340x227","h_9949083_220.jpg":"220x147","pp_9949083_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949083_1024.jpg":"805x1024","pp_9949083_640.jpg":"503x640","pp_9949083_480.jpg":"377x480","pp_9949083_340.jpg":"267x340","pp_9949083_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_9949084_1920.jpg":"1920x1080","k_9949084_1280.jpg":"1280x1280","k_9949084_1024.jpg":"1024x1024","k_9949084_640.jpg":"640x640","k_9949084_480.jpg":"480x480","k_9949084_340.jpg":"340x340","k_9949084_220.jpg":"220x220","o_9949084_1280.jpg":"1280x850","o_9949084_1024.jpg":"1024x680","o_9949084_640.jpg":"640x425","o_9949084_480.jpg":"480x319","o_9949084_340.jpg":"340x225","o_9949084_220.jpg":"220x146","h_9949084_1280.jpg":"1280x854","h_9949084_1024.jpg":"1024x683","h_9949084_640.jpg":"640x427","h_9949084_480.jpg":"480x320","h_9949084_340.jpg":"340x227","h_9949084_220.jpg":"220x147","pp_9949084_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949084_1024.jpg":"805x1024","pp_9949084_640.jpg":"503x640","pp_9949084_480.jpg":"377x480","pp_9949084_340.jpg":"267x340","pp_9949084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949087_1920.jpg":"1920x1080","k_9949087_1280.jpg":"1280x1280","k_9949087_1024.jpg":"1024x1024","k_9949087_640.jpg":"640x640","k_9949087_480.jpg":"480x480","k_9949087_340.jpg":"340x340","k_9949087_220.jpg":"220x220","o_9949087_1280.jpg":"1280x853","o_9949087_1024.jpg":"1024x682","o_9949087_640.jpg":"640x426","o_9949087_480.jpg":"480x320","o_9949087_340.jpg":"340x226","o_9949087_220.jpg":"220x146","h_9949087_1280.jpg":"1280x854","h_9949087_1024.jpg":"1024x683","h_9949087_640.jpg":"640x427","h_9949087_480.jpg":"480x320","h_9949087_340.jpg":"340x227","h_9949087_220.jpg":"220x147","pp_9949087_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949087_1024.jpg":"805x1024","pp_9949087_640.jpg":"503x640","pp_9949087_480.jpg":"377x480","pp_9949087_340.jpg":"267x340","pp_9949087_220.jpg":"173x220"},{"size0":"539x960","hd_9949088_1920.png":"1920x1080","k_9949088_1280.png":"1280x1280","k_9949088_1024.png":"1024x1024","k_9949088_640.png":"640x640","k_9949088_480.png":"480x480","k_9949088_340.png":"340x340","k_9949088_220.png":"220x220","o_9949088_1280.png":"1280x2279","o_9949088_1024.png":"1024x1823","o_9949088_640.png":"640x1139","o_9949088_480.png":"480x854","o_9949088_340.png":"340x605","o_9949088_220.png":"220x391","h_9949088_1280.png":"1280x854","h_9949088_1024.png":"1024x683","h_9949088_640.png":"640x427","h_9949088_480.png":"480x320","h_9949088_340.png":"340x227","h_9949088_220.png":"220x147","pp_9949088_1280.png":"1006x1280","pp_9949088_1024.png":"805x1024","pp_9949088_640.png":"503x640","pp_9949088_480.png":"377x480","pp_9949088_340.png":"267x340","pp_9949088_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_9949090_1920.jpg":"1920x1080","k_9949090_1280.jpg":"1280x1280","k_9949090_1024.jpg":"1024x1024","k_9949090_640.jpg":"640x640","k_9949090_480.jpg":"480x480","k_9949090_340.jpg":"340x340","k_9949090_220.jpg":"220x220","o_9949090_1280.jpg":"1280x866","o_9949090_1024.jpg":"1024x693","o_9949090_640.jpg":"640x433","o_9949090_480.jpg":"480x325","o_9949090_340.jpg":"340x230","o_9949090_220.jpg":"220x148","h_9949090_1280.jpg":"1280x854","h_9949090_1024.jpg":"1024x683","h_9949090_640.jpg":"640x427","h_9949090_480.jpg":"480x320","h_9949090_340.jpg":"340x227","h_9949090_220.jpg":"220x147","pp_9949090_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949090_1024.jpg":"805x1024","pp_9949090_640.jpg":"503x640","pp_9949090_480.jpg":"377x480","pp_9949090_340.jpg":"267x340","pp_9949090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949091_1920.jpg":"1920x1080","k_9949091_1280.jpg":"1280x1280","k_9949091_1024.jpg":"1024x1024","k_9949091_640.jpg":"640x640","k_9949091_480.jpg":"480x480","k_9949091_340.jpg":"340x340","k_9949091_220.jpg":"220x220","o_9949091_1280.jpg":"1280x853","o_9949091_1024.jpg":"1024x682","o_9949091_640.jpg":"640x426","o_9949091_480.jpg":"480x320","o_9949091_340.jpg":"340x226","o_9949091_220.jpg":"220x146","h_9949091_1280.jpg":"1280x854","h_9949091_1024.jpg":"1024x683","h_9949091_640.jpg":"640x427","h_9949091_480.jpg":"480x320","h_9949091_340.jpg":"340x227","h_9949091_220.jpg":"220x147","pp_9949091_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949091_1024.jpg":"805x1024","pp_9949091_640.jpg":"503x640","pp_9949091_480.jpg":"377x480","pp_9949091_340.jpg":"267x340","pp_9949091_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949092_1920.jpg":"1920x1080","k_9949092_1280.jpg":"1280x1280","k_9949092_1024.jpg":"1024x1024","k_9949092_640.jpg":"640x640","k_9949092_480.jpg":"480x480","k_9949092_340.jpg":"340x340","k_9949092_220.jpg":"220x220","o_9949092_1280.jpg":"1280x853","o_9949092_1024.jpg":"1024x682","o_9949092_640.jpg":"640x426","o_9949092_480.jpg":"480x320","o_9949092_340.jpg":"340x226","o_9949092_220.jpg":"220x146","h_9949092_1280.jpg":"1280x854","h_9949092_1024.jpg":"1024x683","h_9949092_640.jpg":"640x427","h_9949092_480.jpg":"480x320","h_9949092_340.jpg":"340x227","h_9949092_220.jpg":"220x147","pp_9949092_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949092_1024.jpg":"805x1024","pp_9949092_640.jpg":"503x640","pp_9949092_480.jpg":"377x480","pp_9949092_340.jpg":"267x340","pp_9949092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949105_1920.jpg":"1920x1080","k_9949105_1280.jpg":"1280x1280","k_9949105_1024.jpg":"1024x1024","k_9949105_640.jpg":"640x640","k_9949105_480.jpg":"480x480","k_9949105_340.jpg":"340x340","k_9949105_220.jpg":"220x220","o_9949105_1280.jpg":"1280x853","o_9949105_1024.jpg":"1024x682","o_9949105_640.jpg":"640x426","o_9949105_480.jpg":"480x320","o_9949105_340.jpg":"340x226","o_9949105_220.jpg":"220x146","h_9949105_1280.jpg":"1280x854","h_9949105_1024.jpg":"1024x683","h_9949105_640.jpg":"640x427","h_9949105_480.jpg":"480x320","h_9949105_340.jpg":"340x227","h_9949105_220.jpg":"220x147","pp_9949105_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949105_1024.jpg":"805x1024","pp_9949105_640.jpg":"503x640","pp_9949105_480.jpg":"377x480","pp_9949105_340.jpg":"267x340","pp_9949105_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9949106_1920.jpg":"1920x1080","k_9949106_1280.jpg":"1280x1280","k_9949106_1024.jpg":"1024x1024","k_9949106_640.jpg":"640x640","k_9949106_480.jpg":"480x480","k_9949106_340.jpg":"340x340","k_9949106_220.jpg":"220x220","o_9949106_1280.jpg":"1280x853","o_9949106_1024.jpg":"1024x682","o_9949106_640.jpg":"640x426","o_9949106_480.jpg":"480x320","o_9949106_340.jpg":"340x226","o_9949106_220.jpg":"220x146","h_9949106_1280.jpg":"1280x854","h_9949106_1024.jpg":"1024x683","h_9949106_640.jpg":"640x427","h_9949106_480.jpg":"480x320","h_9949106_340.jpg":"340x227","h_9949106_220.jpg":"220x147","pp_9949106_1280.jpg":"1006x1280","pp_9949106_1024.jpg":"805x1024","pp_9949106_640.jpg":"503x640","pp_9949106_480.jpg":"377x480","pp_9949106_340.jpg":"267x340","pp_9949106_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7710481 Threads: 1 Questions: 1627948806 Slow queries: 4835682 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111191169 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/reportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine-1143270 [printLink] => /om/ribolov/reportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine-1143270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656474 [name] => BARRACUDA TOUR [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 19:18:40 [main_article_id] => 0 [alias] => barracuda-tour [link] => /tag/barracuda-tour ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656475 [name] => BARRACUDA TOUR 2018. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 19:18:40 [main_article_id] => 0 [alias] => barracuda-tour-2018 [link] => /tag/barracuda-tour-2018 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650540 [name] => kako loviti brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine [link] => /tag/kako-loviti-brancine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650623 [name] => kako loviti lubine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:45:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lubine [link] => /tag/kako-loviti-lubine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 656476 [name] => silikonske varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 19:18:40 [main_article_id] => 0 [alias] => silikonske-varalice [link] => /tag/silikonske-varalice ) [5] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARRACUDA TOUR 2018. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reportaža s kultnog ribolovnog natjecanja: zabacivali silikonce, izvlačili brancine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-38-38-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947931.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić, arhiva Beneteau [mainImageDesc] => Paul J Michele sa svojim francuskim brancinom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947931.jpg [title] => Boris Bulić, arhiva Beneteau Paul J Michele sa svojim francuskim brancinom ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947811.jpg [title] => lovilo se neposredno ispred marine Port du Crouesty ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947812.jpg [title] => Kurenti su bili nemilosrdni, poput podivljale rijeke ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947813.jpg [title] => Barracude pred start ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947814.jpg [title] => Za lov uz mali kurenat ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947815.jpg [title] => Klasična montaža ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947816.jpg [title] => Svaka je varalica lijepljena za jig glavu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947818.jpg [title] => Na svakom je brodu oprema spremno dočekala ribolovce ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947929.jpg [title] => S desna u lijevo: Bora Özer, Tim Macpherson, Paul J Michele i Boris Bulić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947934.jpg [title] => Svaka ulovljena riba je odmah smještana u prikladni bazen ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947935.jpg [title] => Start ispred luke ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947936.jpg [title] => Ono što bi našem moru na sonderu možda bila riba, ovdje je bio kurenat ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9947937.jpg [title] => Svaki je brancin pažljivo izmjeren pa još pažljivije vraćen u more ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949080.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949081.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949082.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949083.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949084.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949087.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949088.png [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949090.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949091.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949092.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949105.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/9949106.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Preletio sam Europu i sletio u Nantes odakle su me prebacili u oko 150 kilometra udaljen Arzon, grad koji je ove godine bio domaćin, šestog po redu natjecanja u sportskom ribolovu, Barracuda tour 2018.

Što reći? Jeli smo birana jela čiji naziv znaju izgovoriti samo Francuzi i to oni upućeniji i zalijevali ih još biranijim vinima i šampanjcima što je u potpunosti bilo u duhu francuske domaćinske tradicije. No pravi razlog zbog kojega sam bio u Bretagni je ribolov koji je, kako je rekao jedan nefrancuski natjecatelj 'obviously Franch staff'. Malo je toga što sam doživio u tih nekoliko dana bilo obično i već viđeno, no ribolov je svakako bio priča za sebe.

MORE KOJEG NEMA

Barracuda tour je natjecanje koje se, ali baš po svemu vrlo, vrlo razlikuje od svih naših natjecanja. Ponajprije, to je natjecanje u kojem nijedna riba ozbiljnije ne strada. Bude malo pod stresom od kačenja i mjerenja, ali na kraju praktički neozlijeđena zapliva natrag da bi u nekoj svojoj ribljoj budućnosti mogla nekom drugom ribolovcu pružiti slično zadovoljstvo.

Princip lova je istovremeno i jednostavan i kompliciran. Jednostavan je jer se lovi silikonskim varalicama s jig glavama naoružanima s jednom jednokukom udicom i po svim spinnerskim regulama. Dakle, varalica se izbacuje bilo preko glave ili podbacivanjem, te se nakon što dospije u more uglavnom twich ili twichu srodnim pokretima, pokušava isprovocirati napad ribe, u 99 posto slučajeva brancina. To je jednostavniji dio, dok je onaj kompliciraniji i znatno teži vezan uz kurente.

Naime, taj je dio Francuske obale poznat po najvećoj razlici između razine mora za plime i oseke i premda prema službenim podacima ta oscilacija dostiže amplitudu od 15 metara, lokalno se stanovništvo zaklinje u preko 17 metara razlike. U praksi to znači da ćete nakon ručka od sat vremena povratkom na obalu ustanoviti da 8 metara mora jednostavno nema. Svi dokovi i brodovi se spuste toliko da kamenice na zidanim obalama ostanu i do dva metra iznad hardtopova na brodicama. Naravno, takva se oscilacija ne odvija nevidljivo već dapače vrlo dinamično.

Struja koja se kreće uz obalu Francuske doslovno isisava more iz zalijeva Port du Crouesty u kojem je bila baza ovog događanja. I dok je u samoj marini, koja je ogromna, relativno mirno zbog okomite oscilacije, stotinjak metara ispred lukobrana more doslovno kuha pretvarajući brodove u obične orahove ljuske. To je svakako ključni detalj zbog kojega nijedan brod nema motor ispod 200 konja. U takvim uvjetima je ribolov pravi izazov u kojem se i najprekaljeniji ribar Jadrana teško od prve može snaći. Naravno, najbolje vrijeme za lov je kad se more penje jer tada brancini sjedaju za stol.

DESET PO DESET

Dakle, pravila na ovom natjecanja su bila jednostavna. Na brodove se dolazi bez ribolovne opreme jer sve što za ribolov može trebati nalazi se na palubama. Lovi se isključivo Daiwinim štapovima i rolama iste klase dok su varalice sponzorstvo tvrtke Fiiish i opet Daiwe. Najmanja bodovna dimenzija za brancina je 40 centimetra s tim da su se priznavali ulovi i svih ostalih ribljih vrsta uz poštovanje minimalnih zakonom propisanih dimenzija.

No, pored riba bodovani su i drugi stanovnici Atlantika. Tako su slučajna kačenja ježinaca, rakova puževa, školjki pa čak i zvjezdača sretnim natjecateljima donosila po 10 bodova. Te ostale vrste je bilo dovoljno slikati s mobitelom ili fotoaparatom uz natjecateljsku karticu koja je svakog dana natjecanja bila druge boje, čime bi deset bodova bilo zajamčeno.

No za brancina, koji je bio glavna zvijezda ovog natjecanja i čiji je svaki centimetar donosio jedan bod, bilo je potrebno ipak malo više. Kad bi se riba zakačila i pomoću podmetača izvukla na brod, u najkraćem mogućem roku bi se spremala u poseban spremnik koji je sastavni dio svakog Beneteau barracuda broda po kome ovo natjecanje i nosi ime. Istovremeno se radio stanicom obavještava sudački tim pa bi u vrlo kratkom roku sudački gumenjak pristao uz brod s ulovom da bi izmjerio i verificirao ulovljenu ribu.

Mjerice su bile specifičnog oblika nalik na komad oluka s prilijepljenom metričkom podjelom s unutrašnje strane. Nakon što bi se mjerica najprije smočila u moru, riba bi se pažljivo položila u nju te bi se nakon mjerenja baš kao niz tobogan pustila u more.

TURNIRSKA PRAVILA

A sam tijek natjecanja je bio nalik na turnir no ipak s malim otklonom od pravila uobičajenih na turnirima.

Tako su natjecatelji, njih preko 400, a onda i samo natjecanje podijeljeni u dvije grupe, odnosno dva odvojena termina.

Premda su u pitanju bili samo sportski ribolovci, organizator je natjecanje podijelio na Amateur Challenge i Professional Challenge. Tako je od 25 do 27. svibnja održan Amateur Challenge, a od 30. svibnja do 2. lipnja Professional challenge.

U međuvremenu je održan još jedan lov nazvan Partner Days kojeg rezultati očito nisu ulazili u konačan plasman. Svaki je brod imao dvije tročlane ekipe koje naravno, nisu mogle nastupiti istovremeno tako da je jedna ekipa lovila ujutro, a druga popodne. Uz same ribolovce na svakom bi brodu bila još minimalno dva člana posade, a tu i tamo još poneki gost.

Na ovom posljednjem Professional Challengeu su nastupili pobjednici Amateur Chalangea, partneri organizatora, vlasnici Beneteau barracuda brodova, pobjednici Selection Toura… Ukratko, taj je drugi, trodnevni krug natjecanja bio turnirski selektivniji. I premda bi se činilo da je time sve gotovo, nakon odrađenog lova u petak uslijedilo je iznenađenje za sve koji nisu temeljito proučili propozicije i pročitali sva mala francuska slova.

Nakon svih tih izlazaka i lovova na kraju drugog dana Professional Cahallengea, dakle u petak, formirane su plasmanske liste prema kojima se prvih 55 ekipa idućeg dana bori za Rond Or, ili po naški za Zlatni krug, a drugi dio za Rond Argent, odnosno za Srebrni krug.

U borbi za zlatni krug svaki tim počinje s plasmanskim bodovima osvojenima u prethodna dva dana dok srebrni krug počinje od nule kao da se do tog lova nije ni lovilo.

A da bi sve bilo još zanimljivije, u subotu ujutro su nastupila i djeca koja su lovila sa pontona, naravno, loveći varalicama kao pravi iskusni spinneri. Dodatnu zbunjenost je unosio naziv rock-fishing kako su nazvali ovaj dječji spinn-event no poanta je postignuta. Djeca su lovila i odlovila, dobila medalje baš kao da su već odrasli.

BRANCINI NA DIJETI

I ovo je natjecanje, baš kao i svako drugo iznjedrilo pobjednike koje možete pronaći u priloženim tablicama, no ono što je za mene bilo izuzetno zanimljivo i baš poput svojevrsnog otvarača za oči, bio je sam način lova i način na koji su se varalice koristile.

Kao što sam spomenuo, od varalica su se smjele koristiti isključivo Daiwa i Fiiish silikonske varalice. U pripremi varalica je obavezno korišteno ljepilo kako bi varalice zadržale sve predviđene performanse. I premda je bilo i zapinjanja i deranja strune o alge i travu, nijedna varalica se nije odvojila od glave. Bilo ih je koje su se rascvjetale ili pukle, ali se nijedna nije odvojila od jig glave.

I premda je izbor varalica bio poprilično bogat, barem što se boja tiče, 99 posto natjecatelja je koristilo maslinasto zelene ili sivo srebrne nijanse. To su objasnili time što je to najbliže boji riba kojima se brancin hrani. Nitko nije ni pomišljao na neku provokativnu kombinaciju poput primjerice red-head-a jer kako su rekli ' francuski brancini se ne daju tek tako isprovocirati'.

Što se jigg glava tiče, u ponudi i igri su bila dva modela. Prizmatični ili realistični oblici te tzv. bullet head. Prvi su bili standardna postava dok je ovaj posljednji korišten samo za vrlo mirnog mora bez kurenta.

Nisam mogao ne primijetiti i nekoliko domaćih brodova koji su lovili van konkurencije, kako bi mi rekli 'za svoj gušt', pri čemu su unatoč slobodi izbora koristili identične varalice i tehnike baš kao i natjecatelji.

More je bilo u skladu s relativno plitkim dnom od 7 do dvadesetak metara prljavo mutno zelenkaste boje tako da se može reći da je vidljivost pod morem bila iznimno loša. Dojam je potpomognut vrlo oblačnim i kišnim vremenom koje je i ono malo vidljivosti svelo na minimum.

Posebno je zanimljivo da nijedan od ulovljenih brancina nije povratio svoj posljednji obrok, što je inače čest slučaj kod ovakvog lova što govori ili da su možda povratili neposredno po kačenju još u moru, ili da su bili na debeloj dijeti. Naime, unatoč pažljivom zurenju u monitor sondera ni u jednom trenutku nisam uočio ništa što bi nalikovalo na bilo kakvo makar i najsitnije jato sitne ribe.

OTVARAČ ZA OČI

Iako je kurenat bio stalno prisutan i jak, na nekim, po riječima skipera najatraktivnijim mjestima je bio, pa, da budemo pristojni, poprilično neobuzdan. Lov bi se odvijao po nekom uobičajenom nepisanom pravilu po kojem su svi ribolovci puštali svoje varalice niz kurenat, svi s iste strane broda, s manje-više paralelno poravnatim strunama. I to bi funkcioniralo dok kurenat ne bi brod dovukao u zonu neobuzdanog gnjeva.

Brod bi počeo plesati i okretati se prema pravilima koja su diktirali brzaci pri čemu su se strune također ravnale pod jednako nepredvidivom dirigentskom palicom divljeg Atlantika. Tako bi se u nekom trenutku sve strune našle koso ispod broda kada su ribolovci bili prisiljeni animirati svoje silikonce pokretima najviše nalik slow pitch tehnici.

I upravo je takav način ribolova uvjetovan prirodnim okruženjem dao odgovor na pitanja koja muče naše ribolovce koji love Fiiish varalicama – zašto su te varalice tako nesrazmjerno teške? Da, za Jadran su uglavnom preteške pa se zato najčešće i koriste najmanji modeli, no za te uvjete kakvi su bili na Barracuda touru, da su glave bile i teže ne bi bilo greške. Ona fina vibracija koju omogućuju shad oblik tijela u kombinaciji sa živim, ili osiromašenim silikonom, očito je dovoljna da ove 'gluhe' varalice pod morem pretvori u nešto jestivo i vrlo atraktivno.

U skladu s tako podivljalim elementima motori su se svako malo palili, a brodovi zauzimali nove, bolje položaje. Naravno, u takvim je uvjetima bilo jako teško pa i nemoguće paziti na propisanu međusobnu udaljenost od 50 metara koja je bila određena propozicijama tako da su se brodovi često nalazili tek par metara jedan od drugoga što za divno čudo nikome nije smetalo. Nije bilo ni traga nervozi ili negodovanju zbog ulaska u lovnu zonu.

Tu su gužvu dodatno pojačavali brodovi i jedrilice koji su neprestano ulazili i uzlazili iz marine Port du Crouesty no nijednom na način da bi bilo tko na bilo koji način mogao biti ugrožen.

ONLY IN FRENCH, PLEASE…

I premda sam ove godine Barracuda tour posjetio kao novinar, velike su šanse da se iduće godine na natjecanju pojavim kao ribolovac. A za sve kojima to isto padne na pamet, važna napomena – na put treba poći bez ikakvog ribolovnog pribora, opterećenja i brige.

Iako je istina je da su Francuzi što se tiče stupnja jezične barijere u komunikaciji drugim zemljama ozbiljna konkurencija Talijanima, jer, kao što najveći broj Talijana govori samo talijanski tako i najveći broj Francuza upravo izvrsno govori francuski i samo francuski, to naravno, nimalo ne utječe na Francusku gostoljubivost koja se i ovoga puta pokazala uistinu besprijekornom. Svi, ali baš svi su susretljivi i spremni pomoći doslovno u svemu što vam padne na pamet.

Malo je teško povjerovati da je ovo natjecanje počelo tek prije 6 godina i to tek s dva broda, te da je u ovako kratkom vremenu toliko izraslo, a što je u prvom redu zasluga tvrtke Beneteau kao pokretača te jakih sponzora kao što su Navionics, Suzuki, Daiwa, Fiiish, Navico, Lowrance, McTechnologies, Henri Lloyd, 4W, Gras Savoya Yachting, Euro Marine, ATM Communications i mnogi drugi, nama manje poznati.

A ako je vjerovati domaćinima i organizatorima, iduće godine bi trebalo biti još više ljudi i još više brodova koji će se ponovo nadmetati s gladnim francuskim brancinima i podivljalim atlantskim kurentima.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić, arhiva Beneteau
Boris Bulić, arhiva Beneteau
Paul J Michele sa svojim francuskim brancinom

lovilo se neposredno ispred marine Port du Crouesty

Kurenti su bili nemilosrdni, poput podivljale rijeke

Barracude pred start

Za lov uz mali kurenat

Klasična montaža

Svaka je varalica lijepljena za jig glavu

Na svakom je brodu oprema spremno dočekala ribolovce

S desna u lijevo: Bora Özer, Tim Macpherson, Paul J Michele i Boris Bulić

Svaka ulovljena riba je odmah smještana u prikladni bazen

Start ispred luke

Ono što bi našem moru na sonderu možda bila riba, ovdje je bio kurenat

Svaki je brancin pažljivo izmjeren pa još pažljivije vraćen u more












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/reportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine-1143270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d73f36adcb683fe1399c0e9b3a9a3a651aa61a6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reporta%C5%BEa+s+kultnog+ribolovnog+natjecanja%3A+zabacivali+silikonce%2C+izvla%C4%8Dili+brancine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Freportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine-1143270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Freportaza-s-kultnog-ribolovnog-natjecanja-zabacivali-silikonce-izvlacili-brancine-1143270 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARRACUDA TOUR 2018. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BARRACUDA TOUR 2018.Reportaža s kultnog ribolovnog natjecanja: zabacivali silikonce, izvlačili brancine

Piše Boris Bulić
7. lipnja 2018. - 11:44

Preletio sam Europu i sletio u Nantes odakle su me prebacili u oko 150 kilometra udaljen Arzon, grad koji je ove godine bio domaćin, šestog po redu natjecanja u sportskom ribolovu, Barracuda tour 2018.

Što reći? Jeli smo birana jela čiji naziv znaju izgovoriti samo Francuzi i to oni upućeniji i zalijevali ih još biranijim vinima i šampanjcima što je u potpunosti bilo u duhu francuske domaćinske tradicije. No pravi razlog zbog kojega sam bio u Bretagni je ribolov koji je, kako je rekao jedan nefrancuski natjecatelj 'obviously Franch staff'. Malo je toga što sam doživio u tih nekoliko dana bilo obično i već viđeno, no ribolov je svakako bio priča za sebe.

MORE KOJEG NEMA

Barracuda tour je natjecanje koje se, ali baš po svemu vrlo, vrlo razlikuje od svih naših natjecanja....

14. svibanj 2024 15:38