stdClass Object ( [id] => 1176793 [title] => Pučinska panula je tehnika za prave meštre. To nikada nije samo ribolov, nego i način života koji krije brojne izazove [alias] => pucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad bi se sve ribolovne tehnike poredale u nekakvu piramidu atraktivnosti i popularnosti, panula bi se zasigurno našla u samome vrhu. Ova je tehnika za većinu ribolovaca kruna sportskog ribolova, i to ponajprije zato što svojim selektivnim pristupom ne ostavlja prostora pogreškama i slučajnim neželjenim ulovima kakvi su vrlo česti u radu s većinom ostalih udičarskih tehnika.

Osim toga, panula uz svoju ribolovnu stranu, koja podrazumijeva tehnički dio vezan uz princip lova te korištenu opremu i alate, ima i drugu stranu koja oblikuje život ribara.

Naime, biti panulaš znači biti dio mora, biti korak ispred lovine, poznavajući sve njezine navike i stanja do u tančine. Samo povlačenje nekakve ješke, bila ona umjetna ili prirodna, ne znači praktički ništa, jer se nasumični i slučajni ulovi zapravo i ne broje kao neko osobno postignuće.

Za potpuni uspjeh u ribolovu panulom potrebno je poznavanje terena, navika lovine, upućenost u hidrometeorološke uvjete te brojne navigacijske vještine, što se ne može steći preko noći, nego samo osobnim iskustvom skupljanim konstantnim boravkom na moru. No panula, baš kao i većina ostalih ribolovnih disciplina, ima svoje grane, kategorije i podvarijante, od kojih je pučinska panula posebno atraktivna i za mnoge panulaše jednostavno nenadomjestiva.

OSNOVNI UVJET

Ribolov velike morske divljači, poput tune, igluna, iglana i velikih morskih pasa, na svim je morima, pa tako i na našem, panulašima oduvijek bio poseban izazov. No, osim tih najvećih trofejnih riba, pučinu nastanjuju i druge gabaritima manje, ali zato nipošto manje atraktivne vrste. Palamida, luc, trupac, albakor i lampuga najčešće su mete ljubitelja little big game fishinga, kako se popularno naziva lov ovih manjih vrsta.

No, da bi se u takvom lovu uistinu moglo uživati, potrebno je zadovoljiti osnovne uvjete, odnosno opremiti se adekvatnim ribolovnim priborom i, naravno, kvalitetnim brodom koji mora u potpunosti biti opremljen za sve pučinske izazove.

Izlazak na pučinu s nekakvim brodom koji nema offshore certifikat nikad nije najpametniji odabir, pa čak i kad je na moru potpuna bonaca. Jednako tako nije pametno ni izlaziti sam na more, bez obzira na stupanj spretnosti i uigranosti. Ako na brodu nema još kojeg člana posade, tada i običan pad u more, dok se brod kreće, može biti koban.

Osim toga, mnogi ribolovci u lovu koriste brumu, što je uz krv ulovljene i već otkrvljene ribe sigurno vrlo privlačno većini morskih pasa, u čijem se društvu nikada nije preporučljivo kupati. Dakle, dobar i pouzdan brod s još pouzdanijim motorom i barem još jednim članom posade osnovni je uvjet, nakon čega se može razmišljati i o ribolovnoj opremi.

---

image

Pribor za pučinsku panulu mora biti robustan i dorastao izazovima

---

ROBUSNO I JAKO

Štapovi namijenjeni ovakvom ribolovu nikako ne mogu biti nježni, baš kao što ni strune ne mogu biti tanke, a role male. Budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor mora biti prilagođen takvim uvjetima te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati najvišim zahtjevima.

Štapovi bi barem deklarativno trebali nositi oznaku trolling, a s njima bi trebali biti upareni dovoljno snažni i veliki multiplikatori. Premda su mnogi ribolovci skloniji manjim modelima iste ili čak veće snage od krupnih standardno ogromnih multiplikatora, prije ili kasnije sudare se s problemom vezanim uz kapacitet.

Iako manji multiplikatori snagom kočenja i samim pogonom uspješno konkuriraju velikim multiplikatorima, kada se na štapu nađe veća riba koja u startu u prvih pola minute izvuče preko 200 metara strune i nezaustavljivo i dalje juri, tada se u panici gleda u kalem koji postaje sve mršaviji. Upravo se zato manji multiplikatori, kao i robusnije stacionarne role, mogu koristiti u pučinskoj panuli jedino ako smo sigurni u ograničenost gornje granice veličine lovine.

TEST IZDRŽLJIVOSTI

Premda je upredenica u odnosu na najlonske monofile neusporedivo nosivija, u panuli su najlonski monofili u znatno većoj prednosti. Naime, u ovakvom je ribolovnom pristupu brzi kontakt koji omogućuje lov upredenicom gotovo nebitan, dok je istezljivost najlonskog monofila, kojom se uspješno kompenziraju siloviti trzaji zakačene ribe, često od presudne važnosti.

Prvi udarac, kojim veliki broj pučinskih predatora u brišućem letu pri brzini od 80 do 90 kilometara na sat nasrće na ješku, treba uspješno savladati, što kompletan pribor stavlja na prilično grub test izdržljivosti.

Kočnica mora proklizati tako da struna ne pukne, a da se istovremeno na kalemu ne stvori gnijezdo, najlon mora izdržati kontru a da ne pukne i da se ne istegli previše pa da udica ne odradi kačenje, štap se mora poviti i odraditi kontru a da se pritom ne ponaša kao opruga koja može puknuti ili previše plesati…

---

image

Jetovi i multiplikatori savršeni su za grubu pučinsku igru

---

Sve to treba zadovoljiti tijekom kačenja, pri čemu do tog trenutka sve mora biti podređeno glatkom i provokativnom klizanju ješke ili varalice za brodom. Iako je općepoznato da pučinsku ribu nikako nije pametno panulati na tradicionalan način iz ruke, pojedini ribari, kad naiđu na jato krupne plave ribe, ne mogu odoljeti porivu pa povuku ono što se u tom trenu nađe na brodu.

Jako je važno da se u tom slučaju struna nipošto ne omata oko prstiju, ruke ili bilo kojeg dijela opreme na brodu. Također je važno u slučaju nemogućnosti zadržavanja lovine pod kontrolom ostaviti otvorenu mogućnost bacanja motovila u more.

Naravno, u toj krajnjoj situaciji kraj strune mora biti povezan s nekim većim plutajućim predmetom poput prazne plastične kante ili bove, nakon čega počinje snimanje filma Starac i more.

SVJETLUCAVO I BRZO

Zbog brzine povlačenja, koja se u prosjeku kreće od pet do sedam milja, u pučinskoj se panuli rijetko kada za ješku koristi živa riba. Najčešće se povlače veliki wobbleri, cedar plugovi ili jetovi, a katkad i silikonci s olovnim glavama, pri čemu se nikada ne vuče samo jedna varalica, nego redovito istovremeno više komada.

Prema lovnosti, u prvom redu stoje brzi i svjetlucavi modeli, i to za sunčanog dana plavosive, a za oblačnih dana vrlo svijetle boje kao i sve inačice Red Head modela.

Među metalnim varalicama posebno je atraktivan kastmaster, koji svojim okretanjem oko osi šalje jasan svjetlosni signal, za većinu plave ribe provjereni okidač. Treba ga povlačiti šezdesetak metara iza plovila brzinom od tri do pet milja.

---

image

Kastmaster svjetluca, okreće se i po potrebi jako brzo tone

---

Kao i kod većine drugih varalica, optimalna se brzina lako provjerava provlačenjem varalice u neposrednoj brzini broda. Brzina je dobra ako se kastmaster okreće oko svoje osi ne mijenjajući pritom dubinu, odnosno ako ne izlijeće iznad površine mora.

Žlice se vuku nešto sporije od kastmastera, brzinom ne većom od četiri milje, no najbolje ih je, kao i kastmastere, spustiti u blizinu broda pa uz dodavanje ili oduzimanje gasa odrediti optimalnu brzinu.

S wobblerima je slična situacija kao i sa žlicama, a dobri se rezultati postižu i popperima, naravno, ako je riba na samoj površini. Ako je nešto dublje, dobar su izbor jerkovi, kao i sve tonuće sticker bite inačice. Od mekanih varalica najlovnije su realistične imitacije koje valja otežati jig udicama s glavama adekvatne težine.

---

image

Streameri moraju biti dovoljno veliki i teški

---

PTICE I PROVOKCIJE

Jetovi su u pučinskoj panuli posebno omiljene varalice. Jedna je od glavnih karakteristika jetova da u povlačenju za sobom ostavljaju trag sitnih mjehurića uz karakteristično zviždanje koje je posljedica prolaska vode i zraka kroz kanale unutar metalne ili plastične glave varalice.

Kombinirani sistemi u kojima se osim naoružanih varalica koriste i prazne varalice, tzv. teaseri ili provokatori, brojni su i često korišteni u pučinskoj panuli. Jedan od takvih provokativnih sistema kojima se sve češće lovi je sistem sa živo obojenim bird varalicama, koje svojim krilima lupaju po samoj površini te na taj način dodatno privlače ribu.

---

image

U kombiniranju varalica teško je pogriješiti

---

Birdovi se mogu povlačiti pojedinačno ili u jatu kao provokatori, dok se udica nalazi iza, u njihovu tragu, skrivena u suknjici kakvog jeta ili u tijelu silikonca.

---

image

Birdovi su sve popularniji i na našem moru

---

Da bi se istovremeno povlačilo više sistema bez mršenja, od velike su pomoći outriggeri preko kojih se panulaški sistemi mogu razvući na obje strane bočno od broda, dok je za potapanje sistema idealan downrigger, kojim se također može potopiti i istovremeno vući više sistema.

Naravno, pritom jako treba voditi računa o akciji pojedinih varalica da bi se ostvario sklad. Naime, povlačenje samo jedne varalice koja ne trpi brzinu koju traže ostale vučene varalice može biti poprilično kontraproduktivan potez.

---

image

Downrigger je pravo rješenje kad je riba na većoj dubini

---

NAJČEŠĆA POGREŠKA

Pučinsku lovinu nije teško uočiti. Pažljivijim pregledavanjem horizonta lako se može uočiti površinska aktivnost ribe. No, rijetko kada će naše oko biti brže i pronicljivije od galebova, koji uvijek prvi primijete takvo površinsko komešanje. Kada se plava riba hrani, more doslovno prska, a sitne ribe uvijek ima u izobilju čak i za vječno gladne galebove, čije se okupljanje i golim okom lako može uočiti s velike udaljenosti.

Nažalost, najčešća pogreška koju većina ribolovaca radi kad uoči tako okupljenu ribu je direktan ulazak brodom u jato. Takvi pokušaji u pravilu završavaju trenutačnim uronom jata i njegovim premještanjem na drugu poziciju.

Da bi izbjegli rasipanje jata i osigurali ulov, dok je brod još dovoljno daleko od jata, panulu treba pustiti 50 do 70 metara iza broda i na 50-ak metara ispred, brodom zaobilazeći jato, po njegovu se rubu provesti na suprotnu stranu, i to tako da varalice u tragu povlačenja prođu po rubu jata.

Prolaskom po rubu jata za varalicom će se istovremeno sigurno zaletjeti nekoliko riba, od kojih će se sigurno barem jedna zakačiti. Tako zakačenu ribu treba što prije bez ikakvog kalkuliranja izvući izvan jata kako se ono ne bi prepolovilo ili zaronilo.

BEZ ZAUSTAVLJANJA

Premda je brumanje u pučinskom ribolovu uglavnom vezano uz drifting, katkada se formiranjem mirisnog traga i u trollingu mogu ostvariti bolji rezultati. To je najlakše postići prolijevanjem tekuće brume dobivene od skašenih srdela razrijeđenih morem, uz povremeno izbacivanje dva do tri komadića srdele, te uz konstantnu vožnju u širokom krugu na najizglednijoj poziciji.

---

image

Samo grubo i robusno

---

U trenutku kačenja ribe, jedan član posade prihvaća štap i počinje zamaranje, dok ostatak posade skuplja preostali pribor i izvlači ga iz mora omogućujući ribolovcu nesmetano zamaranje. To je uobičajen scenarij kad je na štapu velika riba poput kapitalne tune.

No kada su u pitanju manje pučinske ribe, poput albakora, luceva ili palamida, tada se vožnja nastavlja, pouzdajući se u kvalitetu pribora i računajući na još koje kačenje. Naime, pučinska plava riba najčešće je u jatu i kada se zakači jedna, velika je šansa da se zakači još koja. Tek kada se na nekoliko pribora dobije riba, počinje izvlačenje, pri čemu se, da ne bi došlo do mršenja pribora, brod ne zaustavlja.

U tim manevrima skiper ima ključnu ulogu, jer mora sinkronizirati brzinu i putanju broda s potrebama ribolovca koji izvlači lovinu. Bez obzira na način na koji je zakačena kukom i količinu izgubljene krvi tijekom izvlačenja, plavu ribu treba što je moguće prije otkrviti. Ako se ne otkrvi, meso će biti kiselkasto.

OBAVEZNO OTKRVITI

Oštrim nožem potrebno ju je zarezati okomito, od leđa prema trbuhu, na polovici otiska prsne peraje. Na taj će način iz ribe izići najveća količina krvi, što je jako važno radi postizanja kvalitetnog okusa mesa. Taj rez ne treba biti posebno dubok kako krv ne bi otišla u trbušnu šupljinu, dok mu dužina ne treba prelaziti širinu oštrice noža. Važno je samo presjeći arteriju kako bi se u što kraćem vremenu oslobodilo što više krvi.

Naravno, nakon što riba ugine, idealno ju je očistiti i pospremiti na hladno kako bi se što kvalitetnije sačuvala. A mislim da nikome nisu potrebne upute o načinima na koje se ulov ostvaren pučinskom panulom može pripremiti. Onaj tko se odvaži i isplovi na pučinu u potrazi za ribom, i prije nego što je ulovi jako dobro zna što će s njom.

---

image

Sva plava riba otkrvljuje se zarezivanjem aorte u džepu bočne peraje

---

---

image
---

---

image

LUC

Luc (Euthynnus alletteratus, Rafinesque, 1810.) može narasti do jednog metra dužine i težiti više od 20 kilograma. Prosječni su ulovi ipak znatno lakši i teže oko šest kilograma. Luc ima vretenasto i hidrodinamično građeno tijelo, glava mu je gotovo simetrično konusna, a usta šiljata, ozubljena sitnim oštrim zubima. Peraje su osrednje razvijene, s tim da je repna, oblika polumjeseca, nešto jača.

Krivudavo položena, bočna je crta vidljiva cijelom dužinom. Ljuske pokrivaju samo prednji i gornji dio tijela. Na korijenu repne peraje ima dva postranično vodoravno položena kožna grebena. Boje je modre s tamnim crnkastim vijugavim prugicama na leđnoj strani. Juvenilarni su primjerci okomito crno isprugani. Po bokovima je srebrnastosiv, a po trbušnoj strani srebrnkastobijel s nekoliko mrljastih crnih točaka između prsne i trbušne peraje.

Luc je pelagička vrsta i nalazimo ga s vanjske strane naših otoka. Rijetko zalazi u unutrašnje kanale, ali jednako tako izbjegava i previše otvoreno more. Nešto je brojniji u srednjem i južnom Jadranu, a najviše ga ima oko zapadnog dijela Mljeta, Šćedra i Biševa. Luc je riba koja svoju prvu spolnu zrelost doseže između 38 i 44 centimetra dužine.

---

---

image

PALAMIDA

Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793.) može narasti do 75 centimetara dužine i 11 kilograma težine. Kao i sve ostale skušovke, ima vretenasto hidrodinamično tijelo s krupnom konusno zašiljenom glavom. Usta su joj velika s brojnim stožastim zubima. Peraje su dobro razvijene, a osobito repna. Bočna je crta krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ljusaka nema, osim na malom dijelu između polovice prsne peraje do bočne linije. U korijenu repne peraje nalaze se jedan veći i dva manja, bočno vodoravno položena kožna grebena.

S leđne je strane metalnosivo-zeleno-modre boje, crnkasto isprugana tankim kosim prugicama. Te boje prema trbuhu nestaju pretapajući se u srebrnobijelu. Mladi primjerci, kao i netom ulovljene palamide, budu i tamno okomito isprugane. Palamida može doživjeti šest godina, dok spolnu zrelost postiže između druge i treće godine života. Meso joj je tečno i vrlo traženo.

---

---

image

TRUP DUGOKRILAC

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga, Bonnaterre, 1788.), poznatiji kao albakor, može narasti do metar dužine i težiti više od 20 kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom na kojoj se ističu posebno krupne oči. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizički sličnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje sežu dalje od početka druge leđne peraje, po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.

Tijelo je pokriveno ljuskama od škržnog zaklopca, ali samo s gornje strane bočne linije. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben uz koji se nalaze i po dva koso postavljena manja kožna grebena. S leđne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto-modrikasto-siv. Spolno je zreo tek s navršene četiri godine života, odnosno kad dosegne 72 centimetra dužine. Ne podnosi temperaturu mora ispod 15 ⁰C. Meso mu je tečno i vrlo cijenjeno.

---

---

image

TRUPAC

Trupac (Auxis rochei rochei, Risso, 1810.) može narasti do 50 centimetara i težiti do tri kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom. Gubica mu je konusno ušiljena. Usta su relativno mala s brojnim sitnijim oštrim zubima. Repna je peraja dobro razvijena, dok su ostale sitne. Tijelo je pokriveno ljuskama samo od glave do sredine tijela. Bočna je crta jasna i proteže se duž cijelog tijela. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben.

S gornje je strane tijela tamnomodre, često gotovo crne boje s još tamnijim nepravilnim vijugavim mrljama koje se kod starijih primjeraka gube. Po strani je plavkaste, a s trbušne strane srebrnkastobijele boje. Premda se uglavnom drži površinskog sloja mora, zalazi i do 100 metara dubine. Po kvaliteti mesa spada u manje cijenjene ribe, ponajprije zbog suhog i stupavog mesa.

---

---

image

LAMPUGA

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758.) može narasti do 210 centimetara dužine i pritom težiti 40 kilograma. Ima dugo i bočno jako spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama, od kojih je repna posebno jaka. Čeljust je velika i snažna, što odaje pravog predatora. S leđne strane je modrikasto-zlatasto-zelenkasta, a s trbušne srebrna, pri čemu se sve ove boje skladno i blještavo prelijevaju, što je čini jednom od najljepše obojenih riba Jadrana.

Odrasli mužjaci imaju karakterističnu izraslinu na čelu, okomito profiliranu krijestu, koje kod mladih jedinki i ženki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nakon uginuća, sve se boje vrlo brzo gase i u najvećem dijelu nestaju.

Zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima, znanstvenici su svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => užitak i nada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => užitak i nada 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-18 14:00:47 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-20 13:11:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-20 13:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325582.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325555.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325554.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325549.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325576.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325575.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325578.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325588.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325587.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325586.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325585.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325591.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325590.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325596.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325594.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325595.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325592.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/8325593.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Trup dugokrilac je sasvim pristojnih dimenzija<\/p>\n","

Pribor za pu\u010dinsku panulu mora biti robustan i dorastao izazovima<\/p>\n","

Streameri <\/em>moraju biti dovoljno veliki i te\u0161ki<\/p>\n","

Jetovi <\/em>i multiplikatori savr\u0161eni su za grubu pu\u010dinsku igru<\/p>\n","

Birdovi <\/em>su sve popularniji i na na\u0161em moru<\/p>\n","

Kastmaster <\/em>svjetluca, okre\u0107e se i po potrebi jako brzo tone<\/p>\n","

Mladi mu\u017ejak lampuge kod kojega se krijesta <\/em>tek po\u010dela formirati<\/p>\n","

Downrigger <\/em>je pravo rje\u0161enje kad je riba na ve\u0107oj dubini<\/p>\n","

Cedar plug <\/em>je jedna od najlovnijih pu\u010dinskih varalica<\/p>\n","

Sva plava riba otkrvljuje se zarezivanjem aorte u d\u017eepu <\/em>bo\u010dne peraje<\/p>\n","","

U kombiniranju varalica te\u0161ko je pogrije\u0161iti<\/p>\n","

Samo grubo i robusno<\/p>\n","

LUC <\/strong><\/p>\n\n

Luc (Euthynnus alletteratus, Rafinesque<\/em>, 1810.) mo\u017ee narasti do jednog metra du\u017eine i te\u017eiti vi\u0161e od 20 kilograma. Prosje\u010dni su ulovi ipak znatno lak\u0161i i te\u017ee oko \u0161est kilograma. Luc ima vretenasto i hidrodinami\u010dno gra\u0111eno tijelo, glava mu je gotovo simetri\u010dno konusna, a usta \u0161iljata, ozubljena sitnim o\u0161trim zubima. Peraje su osrednje razvijene, s tim da je repna, oblika polumjeseca, ne\u0161to ja\u010da.<\/p>\n\n

Krivudavo polo\u017eena, bo\u010dna je crta vidljiva cijelom du\u017einom. Ljuske pokrivaju samo prednji i gornji dio tijela. Na korijenu repne peraje ima dva postrani\u010dno vodoravno polo\u017eena ko\u017ena grebena. Boje je modre s tamnim crnkastim vijugavim prugicama na le\u0111noj strani. Juvenilarni su primjerci okomito crno isprugani. Po bokovima je srebrnastosiv, a po trbu\u0161noj strani srebrnkastobijel s nekoliko mrljastih crnih to\u010daka izme\u0111u prsne i trbu\u0161ne peraje.<\/p>\n\n

Luc je pelagi\u010dka vrsta i nalazimo ga s vanjske strane na\u0161ih otoka. Rijetko zalazi u unutra\u0161nje kanale, ali jednako tako izbjegava i previ\u0161e otvoreno more. Ne\u0161to je brojniji u srednjem i ju\u017enom Jadranu, a najvi\u0161e ga ima oko zapadnog dijela Mljeta, \u0160\u0107edra i Bi\u0161eva. Luc je riba koja svoju prvu spolnu zrelost dose\u017ee izme\u0111u 38 i 44 centimetra du\u017eine.<\/p>\n","

PALAMIDA <\/strong><\/p>\n\n

Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793<\/em>.) mo\u017ee narasti do 75 centimetara du\u017eine i 11 kilograma te\u017eine. Kao i sve ostale sku\u0161ovke, ima vretenasto hidrodinami\u010dno tijelo s krupnom konusno za\u0161iljenom glavom. Usta su joj velika s brojnim sto\u017eastim zubima. Peraje su dobro razvijene, a osobito repna. Bo\u010dna je crta krivudava i vidljiva cijelom du\u017einom. Ljusaka nema, osim na malom dijelu izme\u0111u polovice prsne peraje do bo\u010dne linije. U korijenu repne peraje nalaze se jedan ve\u0107i i dva manja, bo\u010dno vodoravno polo\u017eena ko\u017ena grebena.<\/p>\n\n

S le\u0111ne je strane metalnosivo-zeleno-modre boje, crnkasto isprugana tankim kosim prugicama. Te boje prema trbuhu nestaju pretapaju\u0107i se u srebrnobijelu. Mladi primjerci, kao i netom ulovljene palamide, budu i tamno okomito isprugane. Palamida mo\u017ee do\u017eivjeti \u0161est godina, dok spolnu zrelost posti\u017ee izme\u0111u druge i tre\u0107e godine \u017eivota. Meso joj je te\u010dno i vrlo tra\u017eeno.<\/p>\n","

TRUP DUGOKRILAC<\/strong><\/p>\n\n

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga, Bonnaterre, 1788.<\/em>), poznatiji kao albakor, mo\u017ee narasti do metar du\u017eine i te\u017eiti vi\u0161e od 20 kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom na kojoj se isti\u010du posebno krupne o\u010di. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizi\u010dki sli\u010dnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje se\u017eu dalje od po\u010detka druge le\u0111ne peraje, po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.<\/p>\n\n

Tijelo je pokriveno ljuskama od \u0161kr\u017enog zaklopca, ali samo s gornje strane bo\u010dne linije. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno polo\u017een istaknuti ko\u017eni greben uz koji se nalaze i po dva koso postavljena manja ko\u017ena grebena. S le\u0111ne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto-modrikasto-siv. Spolno je zreo tek s navr\u0161ene \u010detiri godine \u017eivota, odnosno kad dosegne 72 centimetra du\u017eine. Ne podnosi temperaturu mora ispod 15 \u2070C. Meso mu je te\u010dno i vrlo cijenjeno.<\/p>\n","

TRUPAC <\/strong><\/p>\n\n

Trupac (Auxis rochei rochei, Risso<\/em>, 1810.) mo\u017ee narasti do 50 centimetara i te\u017eiti do tri kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom. Gubica mu je konusno u\u0161iljena. Usta su relativno mala s brojnim sitnijim o\u0161trim zubima. Repna je peraja dobro razvijena, dok su ostale sitne. Tijelo je pokriveno ljuskama samo od glave do sredine tijela. Bo\u010dna je crta jasna i prote\u017ee se du\u017e cijelog tijela. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno polo\u017een istaknuti ko\u017eni greben.<\/p>\n\n

S gornje je strane tijela tamnomodre, \u010desto gotovo crne boje s jo\u0161 tamnijim nepravilnim vijugavim mrljama koje se kod starijih primjeraka gube. Po strani je plavkaste, a s trbu\u0161ne strane srebrnkastobijele boje. Premda se uglavnom dr\u017ei povr\u0161inskog sloja mora, zalazi i do 100 metara dubine. Po kvaliteti mesa spada u manje cijenjene ribe, ponajprije zbog suhog i stupavog mesa.<\/p>\n","

LAMPUGA <\/strong><\/p>\n\n

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus<\/em>, 1758.) mo\u017ee narasti do 210 centimetara du\u017eine i pritom te\u017eiti 40 kilograma. Ima dugo i bo\u010dno jako spljo\u0161teno tijelo s vrlo razvijenim perajama, od kojih je repna posebno jaka. \u010celjust je velika i sna\u017ena, \u0161to odaje pravog predatora. S le\u0111ne strane je modrikasto-zlatasto-zelenkasta, a s trbu\u0161ne srebrna, pri \u010demu se sve ove boje skladno i blje\u0161tavo prelijevaju, \u0161to je \u010dini jednom od najljep\u0161e obojenih riba Jadrana.<\/p>\n\n

Odrasli mu\u017ejaci imaju karakteristi\u010dnu izraslinu na \u010delu, okomito profiliranu krijestu, <\/em>koje kod mladih jedinki i \u017eenki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih to\u010dkica po trbu\u0161noj strani. Nakon uginu\u0107a, sve se boje vrlo brzo gase i u najve\u0107em dijelu nestaju.<\/p>\n\n

Zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i op\u0107em fizi\u010dkom izgledu lampuge u razli\u010ditim \u017eivotnim stadijima, znanstvenici su svojedobno smatrali da postoji \u010dak 19 razli\u010ditih vrsta lampuga.<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8325582_1920.jpg":"1920x1080","k_8325582_1280.jpg":"1280x1280","k_8325582_1024.jpg":"1024x1024","k_8325582_640.jpg":"640x640","k_8325582_480.jpg":"480x480","k_8325582_340.jpg":"340x340","k_8325582_220.jpg":"220x220","o_8325582_1280.jpg":"1280x960","o_8325582_1024.jpg":"1024x768","o_8325582_640.jpg":"640x480","o_8325582_480.jpg":"480x360","o_8325582_340.jpg":"340x255","o_8325582_220.jpg":"220x165","h_8325582_1280.jpg":"1280x854","h_8325582_1024.jpg":"1024x683","h_8325582_640.jpg":"640x427","h_8325582_480.jpg":"480x320","h_8325582_340.jpg":"340x227","h_8325582_220.jpg":"220x147","pp_8325582_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325582_1024.jpg":"805x1024","pp_8325582_640.jpg":"503x640","pp_8325582_480.jpg":"377x480","pp_8325582_340.jpg":"267x340","pp_8325582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_8325555_1920.jpg":"1920x1080","k_8325555_1280.jpg":"1280x1280","k_8325555_1024.jpg":"1024x1024","k_8325555_640.jpg":"640x640","k_8325555_480.jpg":"480x480","k_8325555_340.jpg":"340x340","k_8325555_220.jpg":"220x220","o_8325555_1280.jpg":"1280x1706","o_8325555_1024.jpg":"1024x1365","o_8325555_640.jpg":"640x853","o_8325555_480.jpg":"480x640","o_8325555_340.jpg":"340x453","o_8325555_220.jpg":"220x293","h_8325555_1280.jpg":"1280x854","h_8325555_1024.jpg":"1024x683","h_8325555_640.jpg":"640x427","h_8325555_480.jpg":"480x320","h_8325555_340.jpg":"340x227","h_8325555_220.jpg":"220x147","pp_8325555_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325555_1024.jpg":"805x1024","pp_8325555_640.jpg":"503x640","pp_8325555_480.jpg":"377x480","pp_8325555_340.jpg":"267x340","pp_8325555_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325554_1920.jpg":"1920x1080","k_8325554_1280.jpg":"1280x1280","k_8325554_1024.jpg":"1024x1024","k_8325554_640.jpg":"640x640","k_8325554_480.jpg":"480x480","k_8325554_340.jpg":"340x340","k_8325554_220.jpg":"220x220","o_8325554_1280.jpg":"1280x960","o_8325554_1024.jpg":"1024x768","o_8325554_640.jpg":"640x480","o_8325554_480.jpg":"480x360","o_8325554_340.jpg":"340x255","o_8325554_220.jpg":"220x165","h_8325554_1280.jpg":"1280x854","h_8325554_1024.jpg":"1024x683","h_8325554_640.jpg":"640x427","h_8325554_480.jpg":"480x320","h_8325554_340.jpg":"340x227","h_8325554_220.jpg":"220x147","pp_8325554_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325554_1024.jpg":"805x1024","pp_8325554_640.jpg":"503x640","pp_8325554_480.jpg":"377x480","pp_8325554_340.jpg":"267x340","pp_8325554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325549_1920.jpg":"1920x1080","k_8325549_1280.jpg":"1280x1280","k_8325549_1024.jpg":"1024x1024","k_8325549_640.jpg":"640x640","k_8325549_480.jpg":"480x480","k_8325549_340.jpg":"340x340","k_8325549_220.jpg":"220x220","o_8325549_1280.jpg":"1280x960","o_8325549_1024.jpg":"1024x768","o_8325549_640.jpg":"640x480","o_8325549_480.jpg":"480x360","o_8325549_340.jpg":"340x255","o_8325549_220.jpg":"220x165","h_8325549_1280.jpg":"1280x854","h_8325549_1024.jpg":"1024x683","h_8325549_640.jpg":"640x427","h_8325549_480.jpg":"480x320","h_8325549_340.jpg":"340x227","h_8325549_220.jpg":"220x147","pp_8325549_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325549_1024.jpg":"805x1024","pp_8325549_640.jpg":"503x640","pp_8325549_480.jpg":"377x480","pp_8325549_340.jpg":"267x340","pp_8325549_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_8325576_1920.jpg":"1920x1080","k_8325576_1280.jpg":"1280x1280","k_8325576_1024.jpg":"1024x1024","k_8325576_640.jpg":"640x640","k_8325576_480.jpg":"480x480","k_8325576_340.jpg":"340x340","k_8325576_220.jpg":"220x220","o_8325576_1280.jpg":"1280x1280","o_8325576_1024.jpg":"1024x1024","o_8325576_640.jpg":"640x640","o_8325576_480.jpg":"480x480","o_8325576_340.jpg":"340x340","o_8325576_220.jpg":"220x220","h_8325576_1280.jpg":"1280x854","h_8325576_1024.jpg":"1024x683","h_8325576_640.jpg":"640x427","h_8325576_480.jpg":"480x320","h_8325576_340.jpg":"340x227","h_8325576_220.jpg":"220x147","pp_8325576_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325576_1024.jpg":"805x1024","pp_8325576_640.jpg":"503x640","pp_8325576_480.jpg":"377x480","pp_8325576_340.jpg":"267x340","pp_8325576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_8325575_1920.jpg":"1920x1080","k_8325575_1280.jpg":"1280x1280","k_8325575_1024.jpg":"1024x1024","k_8325575_640.jpg":"640x640","k_8325575_480.jpg":"480x480","k_8325575_340.jpg":"340x340","k_8325575_220.jpg":"220x220","o_8325575_1280.jpg":"1280x852","o_8325575_1024.jpg":"1024x682","o_8325575_640.jpg":"640x426","o_8325575_480.jpg":"480x319","o_8325575_340.jpg":"340x226","o_8325575_220.jpg":"220x146","h_8325575_1280.jpg":"1280x854","h_8325575_1024.jpg":"1024x683","h_8325575_640.jpg":"640x427","h_8325575_480.jpg":"480x320","h_8325575_340.jpg":"340x227","h_8325575_220.jpg":"220x147","pp_8325575_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325575_1024.jpg":"805x1024","pp_8325575_640.jpg":"503x640","pp_8325575_480.jpg":"377x480","pp_8325575_340.jpg":"267x340","pp_8325575_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_8325578_1920.jpg":"1920x1080","k_8325578_1280.jpg":"1280x1280","k_8325578_1024.jpg":"1024x1024","k_8325578_640.jpg":"640x640","k_8325578_480.jpg":"480x480","k_8325578_340.jpg":"340x340","k_8325578_220.jpg":"220x220","o_8325578_1280.jpg":"1280x774","o_8325578_1024.jpg":"1024x619","o_8325578_640.jpg":"640x387","o_8325578_480.jpg":"480x290","o_8325578_340.jpg":"340x205","o_8325578_220.jpg":"220x133","h_8325578_1280.jpg":"1280x854","h_8325578_1024.jpg":"1024x683","h_8325578_640.jpg":"640x427","h_8325578_480.jpg":"480x320","h_8325578_340.jpg":"340x227","h_8325578_220.jpg":"220x147","pp_8325578_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325578_1024.jpg":"805x1024","pp_8325578_640.jpg":"503x640","pp_8325578_480.jpg":"377x480","pp_8325578_340.jpg":"267x340","pp_8325578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325588_1920.jpg":"1920x1080","k_8325588_1280.jpg":"1280x1280","k_8325588_1024.jpg":"1024x1024","k_8325588_640.jpg":"640x640","k_8325588_480.jpg":"480x480","k_8325588_340.jpg":"340x340","k_8325588_220.jpg":"220x220","o_8325588_1280.jpg":"1280x960","o_8325588_1024.jpg":"1024x768","o_8325588_640.jpg":"640x480","o_8325588_480.jpg":"480x360","o_8325588_340.jpg":"340x255","o_8325588_220.jpg":"220x165","h_8325588_1280.jpg":"1280x854","h_8325588_1024.jpg":"1024x683","h_8325588_640.jpg":"640x427","h_8325588_480.jpg":"480x320","h_8325588_340.jpg":"340x227","h_8325588_220.jpg":"220x147","pp_8325588_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325588_1024.jpg":"805x1024","pp_8325588_640.jpg":"503x640","pp_8325588_480.jpg":"377x480","pp_8325588_340.jpg":"267x340","pp_8325588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_8325587_1920.jpg":"1920x1080","k_8325587_1280.jpg":"1280x1280","k_8325587_1024.jpg":"1024x1024","k_8325587_640.jpg":"640x640","k_8325587_480.jpg":"480x480","k_8325587_340.jpg":"340x340","k_8325587_220.jpg":"220x220","o_8325587_1280.jpg":"1280x1280","o_8325587_1024.jpg":"1024x1024","o_8325587_640.jpg":"640x640","o_8325587_480.jpg":"480x480","o_8325587_340.jpg":"340x340","o_8325587_220.jpg":"220x220","h_8325587_1280.jpg":"1280x854","h_8325587_1024.jpg":"1024x683","h_8325587_640.jpg":"640x427","h_8325587_480.jpg":"480x320","h_8325587_340.jpg":"340x227","h_8325587_220.jpg":"220x147","pp_8325587_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325587_1024.jpg":"805x1024","pp_8325587_640.jpg":"503x640","pp_8325587_480.jpg":"377x480","pp_8325587_340.jpg":"267x340","pp_8325587_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325586_1920.jpg":"1920x1080","k_8325586_1280.jpg":"1280x1280","k_8325586_1024.jpg":"1024x1024","k_8325586_640.jpg":"640x640","k_8325586_480.jpg":"480x480","k_8325586_340.jpg":"340x340","k_8325586_220.jpg":"220x220","o_8325586_1280.jpg":"1280x960","o_8325586_1024.jpg":"1024x768","o_8325586_640.jpg":"640x480","o_8325586_480.jpg":"480x360","o_8325586_340.jpg":"340x255","o_8325586_220.jpg":"220x165","h_8325586_1280.jpg":"1280x854","h_8325586_1024.jpg":"1024x683","h_8325586_640.jpg":"640x427","h_8325586_480.jpg":"480x320","h_8325586_340.jpg":"340x227","h_8325586_220.jpg":"220x147","pp_8325586_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325586_1024.jpg":"805x1024","pp_8325586_640.jpg":"503x640","pp_8325586_480.jpg":"377x480","pp_8325586_340.jpg":"267x340","pp_8325586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325585_1920.jpg":"1920x1080","k_8325585_1280.jpg":"1280x1280","k_8325585_1024.jpg":"1024x1024","k_8325585_640.jpg":"640x640","k_8325585_480.jpg":"480x480","k_8325585_340.jpg":"340x340","k_8325585_220.jpg":"220x220","o_8325585_1280.jpg":"1280x960","o_8325585_1024.jpg":"1024x768","o_8325585_640.jpg":"640x480","o_8325585_480.jpg":"480x360","o_8325585_340.jpg":"340x255","o_8325585_220.jpg":"220x165","h_8325585_1280.jpg":"1280x854","h_8325585_1024.jpg":"1024x683","h_8325585_640.jpg":"640x427","h_8325585_480.jpg":"480x320","h_8325585_340.jpg":"340x227","h_8325585_220.jpg":"220x147","pp_8325585_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325585_1024.jpg":"805x1024","pp_8325585_640.jpg":"503x640","pp_8325585_480.jpg":"377x480","pp_8325585_340.jpg":"267x340","pp_8325585_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325591_1920.jpg":"1920x1080","k_8325591_1280.jpg":"1280x1280","k_8325591_1024.jpg":"1024x1024","k_8325591_640.jpg":"640x640","k_8325591_480.jpg":"480x480","k_8325591_340.jpg":"340x340","k_8325591_220.jpg":"220x220","o_8325591_1280.jpg":"1280x960","o_8325591_1024.jpg":"1024x768","o_8325591_640.jpg":"640x480","o_8325591_480.jpg":"480x360","o_8325591_340.jpg":"340x255","o_8325591_220.jpg":"220x165","h_8325591_1280.jpg":"1280x854","h_8325591_1024.jpg":"1024x683","h_8325591_640.jpg":"640x427","h_8325591_480.jpg":"480x320","h_8325591_340.jpg":"340x227","h_8325591_220.jpg":"220x147","pp_8325591_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325591_1024.jpg":"805x1024","pp_8325591_640.jpg":"503x640","pp_8325591_480.jpg":"377x480","pp_8325591_340.jpg":"267x340","pp_8325591_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325590_1920.jpg":"1920x1080","k_8325590_1280.jpg":"1280x1280","k_8325590_1024.jpg":"1024x1024","k_8325590_640.jpg":"640x640","k_8325590_480.jpg":"480x480","k_8325590_340.jpg":"340x340","k_8325590_220.jpg":"220x220","o_8325590_1280.jpg":"1280x960","o_8325590_1024.jpg":"1024x768","o_8325590_640.jpg":"640x480","o_8325590_480.jpg":"480x360","o_8325590_340.jpg":"340x255","o_8325590_220.jpg":"220x165","h_8325590_1280.jpg":"1280x854","h_8325590_1024.jpg":"1024x683","h_8325590_640.jpg":"640x427","h_8325590_480.jpg":"480x320","h_8325590_340.jpg":"340x227","h_8325590_220.jpg":"220x147","pp_8325590_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325590_1024.jpg":"805x1024","pp_8325590_640.jpg":"503x640","pp_8325590_480.jpg":"377x480","pp_8325590_340.jpg":"267x340","pp_8325590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325596_1920.jpg":"1920x1080","k_8325596_1280.jpg":"1280x1280","k_8325596_1024.jpg":"1024x1024","k_8325596_640.jpg":"640x640","k_8325596_480.jpg":"480x480","k_8325596_340.jpg":"340x340","k_8325596_220.jpg":"220x220","o_8325596_1280.jpg":"1280x960","o_8325596_1024.jpg":"1024x768","o_8325596_640.jpg":"640x480","o_8325596_480.jpg":"480x360","o_8325596_340.jpg":"340x255","o_8325596_220.jpg":"220x165","h_8325596_1280.jpg":"1280x854","h_8325596_1024.jpg":"1024x683","h_8325596_640.jpg":"640x427","h_8325596_480.jpg":"480x320","h_8325596_340.jpg":"340x227","h_8325596_220.jpg":"220x147","pp_8325596_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325596_1024.jpg":"805x1024","pp_8325596_640.jpg":"503x640","pp_8325596_480.jpg":"377x480","pp_8325596_340.jpg":"267x340","pp_8325596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_8325594_1920.jpg":"1920x1080","k_8325594_1280.jpg":"1280x1280","k_8325594_1024.jpg":"1024x1024","k_8325594_640.jpg":"640x640","k_8325594_480.jpg":"480x480","k_8325594_340.jpg":"340x340","k_8325594_220.jpg":"220x220","o_8325594_1280.jpg":"1280x2275","o_8325594_1024.jpg":"1024x1820","o_8325594_640.jpg":"640x1137","o_8325594_480.jpg":"480x853","o_8325594_340.jpg":"340x604","o_8325594_220.jpg":"220x391","h_8325594_1280.jpg":"1280x854","h_8325594_1024.jpg":"1024x683","h_8325594_640.jpg":"640x427","h_8325594_480.jpg":"480x320","h_8325594_340.jpg":"340x227","h_8325594_220.jpg":"220x147","pp_8325594_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325594_1024.jpg":"805x1024","pp_8325594_640.jpg":"503x640","pp_8325594_480.jpg":"377x480","pp_8325594_340.jpg":"267x340","pp_8325594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325595_1920.jpg":"1920x1080","k_8325595_1280.jpg":"1280x1280","k_8325595_1024.jpg":"1024x1024","k_8325595_640.jpg":"640x640","k_8325595_480.jpg":"480x480","k_8325595_340.jpg":"340x340","k_8325595_220.jpg":"220x220","o_8325595_1280.jpg":"1280x960","o_8325595_1024.jpg":"1024x768","o_8325595_640.jpg":"640x480","o_8325595_480.jpg":"480x360","o_8325595_340.jpg":"340x255","o_8325595_220.jpg":"220x165","h_8325595_1280.jpg":"1280x854","h_8325595_1024.jpg":"1024x683","h_8325595_640.jpg":"640x427","h_8325595_480.jpg":"480x320","h_8325595_340.jpg":"340x227","h_8325595_220.jpg":"220x147","pp_8325595_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325595_1024.jpg":"805x1024","pp_8325595_640.jpg":"503x640","pp_8325595_480.jpg":"377x480","pp_8325595_340.jpg":"267x340","pp_8325595_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_8325592_1920.jpg":"1920x1080","k_8325592_1280.jpg":"1280x1280","k_8325592_1024.jpg":"1024x1024","k_8325592_640.jpg":"640x640","k_8325592_480.jpg":"480x480","k_8325592_340.jpg":"340x340","k_8325592_220.jpg":"220x220","o_8325592_1280.jpg":"1280x1706","o_8325592_1024.jpg":"1024x1365","o_8325592_640.jpg":"640x853","o_8325592_480.jpg":"480x640","o_8325592_340.jpg":"340x453","o_8325592_220.jpg":"220x293","h_8325592_1280.jpg":"1280x854","h_8325592_1024.jpg":"1024x683","h_8325592_640.jpg":"640x427","h_8325592_480.jpg":"480x320","h_8325592_340.jpg":"340x227","h_8325592_220.jpg":"220x147","pp_8325592_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325592_1024.jpg":"805x1024","pp_8325592_640.jpg":"503x640","pp_8325592_480.jpg":"377x480","pp_8325592_340.jpg":"267x340","pp_8325592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8325593_1920.jpg":"1920x1080","k_8325593_1280.jpg":"1280x1280","k_8325593_1024.jpg":"1024x1024","k_8325593_640.jpg":"640x640","k_8325593_480.jpg":"480x480","k_8325593_340.jpg":"340x340","k_8325593_220.jpg":"220x220","o_8325593_1280.jpg":"1280x960","o_8325593_1024.jpg":"1024x768","o_8325593_640.jpg":"640x480","o_8325593_480.jpg":"480x360","o_8325593_340.jpg":"340x255","o_8325593_220.jpg":"220x165","h_8325593_1280.jpg":"1280x854","h_8325593_1024.jpg":"1024x683","h_8325593_640.jpg":"640x427","h_8325593_480.jpg":"480x320","h_8325593_340.jpg":"340x227","h_8325593_220.jpg":"220x147","pp_8325593_1280.jpg":"1006x1280","pp_8325593_1024.jpg":"805x1024","pp_8325593_640.jpg":"503x640","pp_8325593_480.jpg":"377x480","pp_8325593_340.jpg":"267x340","pp_8325593_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831030 Threads: 1 Questions: 1641113687 Slow queries: 4878875 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111527421 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove-1176793 [printLink] => /om/ribolov/pucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove-1176793?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670985 [name] => pučinska panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 15:12:27 [main_article_id] => 0 [alias] => pucinska-panula [link] => /tag/pucinska-panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 670986 [name] => panulavanje na pučini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 15:12:27 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje-na-pucini [link] => /tag/panulavanje-na-pucini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 670987 [name] => panula ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 15:12:27 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-ribolov [link] => /tag/panula-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 619515 [name] => panulavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-04 16:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje [link] => /tag/panulavanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650539 [name] => kako loviti panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-panulom [link] => /tag/kako-loviti-panulom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => užitak i nada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pučinska panula je tehnika za prave meštre. To nikada nije samo ribolov, nego i način života koji krije brojne izazove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-07-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325582.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Trup dugokrilac je sasvim pristojnih dimenzija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325582.jpg [title] => Boris Bulić

Trup dugokrilac je sasvim pristojnih dimenzija

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325555.jpg [title] =>

Pribor za pučinsku panulu mora biti robustan i dorastao izazovima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325554.jpg [title] =>

Streameri moraju biti dovoljno veliki i teški

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325549.jpg [title] =>

Jetovi i multiplikatori savršeni su za grubu pučinsku igru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325576.jpg [title] =>

Birdovi su sve popularniji i na našem moru

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325575.jpg [title] =>

Kastmaster svjetluca, okreće se i po potrebi jako brzo tone

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325578.jpg [title] =>

Mladi mužjak lampuge kod kojega se krijesta tek počela formirati

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325588.jpg [title] =>

Downrigger je pravo rješenje kad je riba na većoj dubini

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325587.jpg [title] =>

Cedar plug je jedna od najlovnijih pučinskih varalica

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325586.jpg [title] =>

Sva plava riba otkrvljuje se zarezivanjem aorte u džepu bočne peraje

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325585.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325591.jpg [title] =>

U kombiniranju varalica teško je pogriješiti

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325590.jpg [title] =>

Samo grubo i robusno

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325596.jpg [title] =>

LUC

Luc (Euthynnus alletteratus, Rafinesque, 1810.) može narasti do jednog metra dužine i težiti više od 20 kilograma. Prosječni su ulovi ipak znatno lakši i teže oko šest kilograma. Luc ima vretenasto i hidrodinamično građeno tijelo, glava mu je gotovo simetrično konusna, a usta šiljata, ozubljena sitnim oštrim zubima. Peraje su osrednje razvijene, s tim da je repna, oblika polumjeseca, nešto jača.

Krivudavo položena, bočna je crta vidljiva cijelom dužinom. Ljuske pokrivaju samo prednji i gornji dio tijela. Na korijenu repne peraje ima dva postranično vodoravno položena kožna grebena. Boje je modre s tamnim crnkastim vijugavim prugicama na leđnoj strani. Juvenilarni su primjerci okomito crno isprugani. Po bokovima je srebrnastosiv, a po trbušnoj strani srebrnkastobijel s nekoliko mrljastih crnih točaka između prsne i trbušne peraje.

Luc je pelagička vrsta i nalazimo ga s vanjske strane naših otoka. Rijetko zalazi u unutrašnje kanale, ali jednako tako izbjegava i previše otvoreno more. Nešto je brojniji u srednjem i južnom Jadranu, a najviše ga ima oko zapadnog dijela Mljeta, Šćedra i Biševa. Luc je riba koja svoju prvu spolnu zrelost doseže između 38 i 44 centimetra dužine.

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325594.jpg [title] =>

PALAMIDA

Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793.) može narasti do 75 centimetara dužine i 11 kilograma težine. Kao i sve ostale skušovke, ima vretenasto hidrodinamično tijelo s krupnom konusno zašiljenom glavom. Usta su joj velika s brojnim stožastim zubima. Peraje su dobro razvijene, a osobito repna. Bočna je crta krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ljusaka nema, osim na malom dijelu između polovice prsne peraje do bočne linije. U korijenu repne peraje nalaze se jedan veći i dva manja, bočno vodoravno položena kožna grebena.

S leđne je strane metalnosivo-zeleno-modre boje, crnkasto isprugana tankim kosim prugicama. Te boje prema trbuhu nestaju pretapajući se u srebrnobijelu. Mladi primjerci, kao i netom ulovljene palamide, budu i tamno okomito isprugane. Palamida može doživjeti šest godina, dok spolnu zrelost postiže između druge i treće godine života. Meso joj je tečno i vrlo traženo.

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325595.jpg [title] =>

TRUP DUGOKRILAC

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga, Bonnaterre, 1788.), poznatiji kao albakor, može narasti do metar dužine i težiti više od 20 kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom na kojoj se ističu posebno krupne oči. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizički sličnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje sežu dalje od početka druge leđne peraje, po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.

Tijelo je pokriveno ljuskama od škržnog zaklopca, ali samo s gornje strane bočne linije. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben uz koji se nalaze i po dva koso postavljena manja kožna grebena. S leđne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto-modrikasto-siv. Spolno je zreo tek s navršene četiri godine života, odnosno kad dosegne 72 centimetra dužine. Ne podnosi temperaturu mora ispod 15 ⁰C. Meso mu je tečno i vrlo cijenjeno.

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325592.jpg [title] =>

TRUPAC

Trupac (Auxis rochei rochei, Risso, 1810.) može narasti do 50 centimetara i težiti do tri kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom. Gubica mu je konusno ušiljena. Usta su relativno mala s brojnim sitnijim oštrim zubima. Repna je peraja dobro razvijena, dok su ostale sitne. Tijelo je pokriveno ljuskama samo od glave do sredine tijela. Bočna je crta jasna i proteže se duž cijelog tijela. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben.

S gornje je strane tijela tamnomodre, često gotovo crne boje s još tamnijim nepravilnim vijugavim mrljama koje se kod starijih primjeraka gube. Po strani je plavkaste, a s trbušne strane srebrnkastobijele boje. Premda se uglavnom drži površinskog sloja mora, zalazi i do 100 metara dubine. Po kvaliteti mesa spada u manje cijenjene ribe, ponajprije zbog suhog i stupavog mesa.

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/8325593.jpg [title] =>

LAMPUGA

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758.) može narasti do 210 centimetara dužine i pritom težiti 40 kilograma. Ima dugo i bočno jako spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama, od kojih je repna posebno jaka. Čeljust je velika i snažna, što odaje pravog predatora. S leđne strane je modrikasto-zlatasto-zelenkasta, a s trbušne srebrna, pri čemu se sve ove boje skladno i blještavo prelijevaju, što je čini jednom od najljepše obojenih riba Jadrana.

Odrasli mužjaci imaju karakterističnu izraslinu na čelu, okomito profiliranu krijestu, koje kod mladih jedinki i ženki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nakon uginuća, sve se boje vrlo brzo gase i u najvećem dijelu nestaju.

Zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima, znanstvenici su svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad bi se sve ribolovne tehnike poredale u nekakvu piramidu atraktivnosti i popularnosti, panula bi se zasigurno našla u samome vrhu. Ova je tehnika za većinu ribolovaca kruna sportskog ribolova, i to ponajprije zato što svojim selektivnim pristupom ne ostavlja prostora pogreškama i slučajnim neželjenim ulovima kakvi su vrlo česti u radu s većinom ostalih udičarskih tehnika.

Osim toga, panula uz svoju ribolovnu stranu, koja podrazumijeva tehnički dio vezan uz princip lova te korištenu opremu i alate, ima i drugu stranu koja oblikuje život ribara.

Naime, biti panulaš znači biti dio mora, biti korak ispred lovine, poznavajući sve njezine navike i stanja do u tančine. Samo povlačenje nekakve ješke, bila ona umjetna ili prirodna, ne znači praktički ništa, jer se nasumični i slučajni ulovi zapravo i ne broje kao neko osobno postignuće.

Za potpuni uspjeh u ribolovu panulom potrebno je poznavanje terena, navika lovine, upućenost u hidrometeorološke uvjete te brojne navigacijske vještine, što se ne može steći preko noći, nego samo osobnim iskustvom skupljanim konstantnim boravkom na moru. No panula, baš kao i većina ostalih ribolovnih disciplina, ima svoje grane, kategorije i podvarijante, od kojih je pučinska panula posebno atraktivna i za mnoge panulaše jednostavno nenadomjestiva.

OSNOVNI UVJET

Ribolov velike morske divljači, poput tune, igluna, iglana i velikih morskih pasa, na svim je morima, pa tako i na našem, panulašima oduvijek bio poseban izazov. No, osim tih najvećih trofejnih riba, pučinu nastanjuju i druge gabaritima manje, ali zato nipošto manje atraktivne vrste. Palamida, luc, trupac, albakor i lampuga najčešće su mete ljubitelja little big game fishinga, kako se popularno naziva lov ovih manjih vrsta.

No, da bi se u takvom lovu uistinu moglo uživati, potrebno je zadovoljiti osnovne uvjete, odnosno opremiti se adekvatnim ribolovnim priborom i, naravno, kvalitetnim brodom koji mora u potpunosti biti opremljen za sve pučinske izazove.

Izlazak na pučinu s nekakvim brodom koji nema offshore certifikat nikad nije najpametniji odabir, pa čak i kad je na moru potpuna bonaca. Jednako tako nije pametno ni izlaziti sam na more, bez obzira na stupanj spretnosti i uigranosti. Ako na brodu nema još kojeg člana posade, tada i običan pad u more, dok se brod kreće, može biti koban.

Osim toga, mnogi ribolovci u lovu koriste brumu, što je uz krv ulovljene i već otkrvljene ribe sigurno vrlo privlačno većini morskih pasa, u čijem se društvu nikada nije preporučljivo kupati. Dakle, dobar i pouzdan brod s još pouzdanijim motorom i barem još jednim članom posade osnovni je uvjet, nakon čega se može razmišljati i o ribolovnoj opremi.

---

image

Pribor za pučinsku panulu mora biti robustan i dorastao izazovima

---

ROBUSNO I JAKO

Štapovi namijenjeni ovakvom ribolovu nikako ne mogu biti nježni, baš kao što ni strune ne mogu biti tanke, a role male. Budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor mora biti prilagođen takvim uvjetima te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati najvišim zahtjevima.

Štapovi bi barem deklarativno trebali nositi oznaku trolling, a s njima bi trebali biti upareni dovoljno snažni i veliki multiplikatori. Premda su mnogi ribolovci skloniji manjim modelima iste ili čak veće snage od krupnih standardno ogromnih multiplikatora, prije ili kasnije sudare se s problemom vezanim uz kapacitet.

Iako manji multiplikatori snagom kočenja i samim pogonom uspješno konkuriraju velikim multiplikatorima, kada se na štapu nađe veća riba koja u startu u prvih pola minute izvuče preko 200 metara strune i nezaustavljivo i dalje juri, tada se u panici gleda u kalem koji postaje sve mršaviji. Upravo se zato manji multiplikatori, kao i robusnije stacionarne role, mogu koristiti u pučinskoj panuli jedino ako smo sigurni u ograničenost gornje granice veličine lovine.

TEST IZDRŽLJIVOSTI

Premda je upredenica u odnosu na najlonske monofile neusporedivo nosivija, u panuli su najlonski monofili u znatno većoj prednosti. Naime, u ovakvom je ribolovnom pristupu brzi kontakt koji omogućuje lov upredenicom gotovo nebitan, dok je istezljivost najlonskog monofila, kojom se uspješno kompenziraju siloviti trzaji zakačene ribe, često od presudne važnosti.

Prvi udarac, kojim veliki broj pučinskih predatora u brišućem letu pri brzini od 80 do 90 kilometara na sat nasrće na ješku, treba uspješno savladati, što kompletan pribor stavlja na prilično grub test izdržljivosti.

Kočnica mora proklizati tako da struna ne pukne, a da se istovremeno na kalemu ne stvori gnijezdo, najlon mora izdržati kontru a da ne pukne i da se ne istegli previše pa da udica ne odradi kačenje, štap se mora poviti i odraditi kontru a da se pritom ne ponaša kao opruga koja može puknuti ili previše plesati…

---

image

Jetovi i multiplikatori savršeni su za grubu pučinsku igru

---

Sve to treba zadovoljiti tijekom kačenja, pri čemu do tog trenutka sve mora biti podređeno glatkom i provokativnom klizanju ješke ili varalice za brodom. Iako je općepoznato da pučinsku ribu nikako nije pametno panulati na tradicionalan način iz ruke, pojedini ribari, kad naiđu na jato krupne plave ribe, ne mogu odoljeti porivu pa povuku ono što se u tom trenu nađe na brodu.

Jako je važno da se u tom slučaju struna nipošto ne omata oko prstiju, ruke ili bilo kojeg dijela opreme na brodu. Također je važno u slučaju nemogućnosti zadržavanja lovine pod kontrolom ostaviti otvorenu mogućnost bacanja motovila u more.

Naravno, u toj krajnjoj situaciji kraj strune mora biti povezan s nekim većim plutajućim predmetom poput prazne plastične kante ili bove, nakon čega počinje snimanje filma Starac i more.

SVJETLUCAVO I BRZO

Zbog brzine povlačenja, koja se u prosjeku kreće od pet do sedam milja, u pučinskoj se panuli rijetko kada za ješku koristi živa riba. Najčešće se povlače veliki wobbleri, cedar plugovi ili jetovi, a katkad i silikonci s olovnim glavama, pri čemu se nikada ne vuče samo jedna varalica, nego redovito istovremeno više komada.

Prema lovnosti, u prvom redu stoje brzi i svjetlucavi modeli, i to za sunčanog dana plavosive, a za oblačnih dana vrlo svijetle boje kao i sve inačice Red Head modela.

Među metalnim varalicama posebno je atraktivan kastmaster, koji svojim okretanjem oko osi šalje jasan svjetlosni signal, za većinu plave ribe provjereni okidač. Treba ga povlačiti šezdesetak metara iza plovila brzinom od tri do pet milja.

---

image

Kastmaster svjetluca, okreće se i po potrebi jako brzo tone

---

Kao i kod većine drugih varalica, optimalna se brzina lako provjerava provlačenjem varalice u neposrednoj brzini broda. Brzina je dobra ako se kastmaster okreće oko svoje osi ne mijenjajući pritom dubinu, odnosno ako ne izlijeće iznad površine mora.

Žlice se vuku nešto sporije od kastmastera, brzinom ne većom od četiri milje, no najbolje ih je, kao i kastmastere, spustiti u blizinu broda pa uz dodavanje ili oduzimanje gasa odrediti optimalnu brzinu.

S wobblerima je slična situacija kao i sa žlicama, a dobri se rezultati postižu i popperima, naravno, ako je riba na samoj površini. Ako je nešto dublje, dobar su izbor jerkovi, kao i sve tonuće sticker bite inačice. Od mekanih varalica najlovnije su realistične imitacije koje valja otežati jig udicama s glavama adekvatne težine.

---

image

Streameri moraju biti dovoljno veliki i teški

---

PTICE I PROVOKCIJE

Jetovi su u pučinskoj panuli posebno omiljene varalice. Jedna je od glavnih karakteristika jetova da u povlačenju za sobom ostavljaju trag sitnih mjehurića uz karakteristično zviždanje koje je posljedica prolaska vode i zraka kroz kanale unutar metalne ili plastične glave varalice.

Kombinirani sistemi u kojima se osim naoružanih varalica koriste i prazne varalice, tzv. teaseri ili provokatori, brojni su i često korišteni u pučinskoj panuli. Jedan od takvih provokativnih sistema kojima se sve češće lovi je sistem sa živo obojenim bird varalicama, koje svojim krilima lupaju po samoj površini te na taj način dodatno privlače ribu.

---

image

U kombiniranju varalica teško je pogriješiti

---

Birdovi se mogu povlačiti pojedinačno ili u jatu kao provokatori, dok se udica nalazi iza, u njihovu tragu, skrivena u suknjici kakvog jeta ili u tijelu silikonca.

---

image

Birdovi su sve popularniji i na našem moru

---

Da bi se istovremeno povlačilo više sistema bez mršenja, od velike su pomoći outriggeri preko kojih se panulaški sistemi mogu razvući na obje strane bočno od broda, dok je za potapanje sistema idealan downrigger, kojim se također može potopiti i istovremeno vući više sistema.

Naravno, pritom jako treba voditi računa o akciji pojedinih varalica da bi se ostvario sklad. Naime, povlačenje samo jedne varalice koja ne trpi brzinu koju traže ostale vučene varalice može biti poprilično kontraproduktivan potez.

---

image

Downrigger je pravo rješenje kad je riba na većoj dubini

---

NAJČEŠĆA POGREŠKA

Pučinsku lovinu nije teško uočiti. Pažljivijim pregledavanjem horizonta lako se može uočiti površinska aktivnost ribe. No, rijetko kada će naše oko biti brže i pronicljivije od galebova, koji uvijek prvi primijete takvo površinsko komešanje. Kada se plava riba hrani, more doslovno prska, a sitne ribe uvijek ima u izobilju čak i za vječno gladne galebove, čije se okupljanje i golim okom lako može uočiti s velike udaljenosti.

Nažalost, najčešća pogreška koju većina ribolovaca radi kad uoči tako okupljenu ribu je direktan ulazak brodom u jato. Takvi pokušaji u pravilu završavaju trenutačnim uronom jata i njegovim premještanjem na drugu poziciju.

Da bi izbjegli rasipanje jata i osigurali ulov, dok je brod još dovoljno daleko od jata, panulu treba pustiti 50 do 70 metara iza broda i na 50-ak metara ispred, brodom zaobilazeći jato, po njegovu se rubu provesti na suprotnu stranu, i to tako da varalice u tragu povlačenja prođu po rubu jata.

Prolaskom po rubu jata za varalicom će se istovremeno sigurno zaletjeti nekoliko riba, od kojih će se sigurno barem jedna zakačiti. Tako zakačenu ribu treba što prije bez ikakvog kalkuliranja izvući izvan jata kako se ono ne bi prepolovilo ili zaronilo.

BEZ ZAUSTAVLJANJA

Premda je brumanje u pučinskom ribolovu uglavnom vezano uz drifting, katkada se formiranjem mirisnog traga i u trollingu mogu ostvariti bolji rezultati. To je najlakše postići prolijevanjem tekuće brume dobivene od skašenih srdela razrijeđenih morem, uz povremeno izbacivanje dva do tri komadića srdele, te uz konstantnu vožnju u širokom krugu na najizglednijoj poziciji.

---

image

Samo grubo i robusno

---

U trenutku kačenja ribe, jedan član posade prihvaća štap i počinje zamaranje, dok ostatak posade skuplja preostali pribor i izvlači ga iz mora omogućujući ribolovcu nesmetano zamaranje. To je uobičajen scenarij kad je na štapu velika riba poput kapitalne tune.

No kada su u pitanju manje pučinske ribe, poput albakora, luceva ili palamida, tada se vožnja nastavlja, pouzdajući se u kvalitetu pribora i računajući na još koje kačenje. Naime, pučinska plava riba najčešće je u jatu i kada se zakači jedna, velika je šansa da se zakači još koja. Tek kada se na nekoliko pribora dobije riba, počinje izvlačenje, pri čemu se, da ne bi došlo do mršenja pribora, brod ne zaustavlja.

U tim manevrima skiper ima ključnu ulogu, jer mora sinkronizirati brzinu i putanju broda s potrebama ribolovca koji izvlači lovinu. Bez obzira na način na koji je zakačena kukom i količinu izgubljene krvi tijekom izvlačenja, plavu ribu treba što je moguće prije otkrviti. Ako se ne otkrvi, meso će biti kiselkasto.

OBAVEZNO OTKRVITI

Oštrim nožem potrebno ju je zarezati okomito, od leđa prema trbuhu, na polovici otiska prsne peraje. Na taj će način iz ribe izići najveća količina krvi, što je jako važno radi postizanja kvalitetnog okusa mesa. Taj rez ne treba biti posebno dubok kako krv ne bi otišla u trbušnu šupljinu, dok mu dužina ne treba prelaziti širinu oštrice noža. Važno je samo presjeći arteriju kako bi se u što kraćem vremenu oslobodilo što više krvi.

Naravno, nakon što riba ugine, idealno ju je očistiti i pospremiti na hladno kako bi se što kvalitetnije sačuvala. A mislim da nikome nisu potrebne upute o načinima na koje se ulov ostvaren pučinskom panulom može pripremiti. Onaj tko se odvaži i isplovi na pučinu u potrazi za ribom, i prije nego što je ulovi jako dobro zna što će s njom.

---

image

Sva plava riba otkrvljuje se zarezivanjem aorte u džepu bočne peraje

---

---

---

---

image

LUC

Luc (Euthynnus alletteratus, Rafinesque, 1810.) može narasti do jednog metra dužine i težiti više od 20 kilograma. Prosječni su ulovi ipak znatno lakši i teže oko šest kilograma. Luc ima vretenasto i hidrodinamično građeno tijelo, glava mu je gotovo simetrično konusna, a usta šiljata, ozubljena sitnim oštrim zubima. Peraje su osrednje razvijene, s tim da je repna, oblika polumjeseca, nešto jača.

Krivudavo položena, bočna je crta vidljiva cijelom dužinom. Ljuske pokrivaju samo prednji i gornji dio tijela. Na korijenu repne peraje ima dva postranično vodoravno položena kožna grebena. Boje je modre s tamnim crnkastim vijugavim prugicama na leđnoj strani. Juvenilarni su primjerci okomito crno isprugani. Po bokovima je srebrnastosiv, a po trbušnoj strani srebrnkastobijel s nekoliko mrljastih crnih točaka između prsne i trbušne peraje.

Luc je pelagička vrsta i nalazimo ga s vanjske strane naših otoka. Rijetko zalazi u unutrašnje kanale, ali jednako tako izbjegava i previše otvoreno more. Nešto je brojniji u srednjem i južnom Jadranu, a najviše ga ima oko zapadnog dijela Mljeta, Šćedra i Biševa. Luc je riba koja svoju prvu spolnu zrelost doseže između 38 i 44 centimetra dužine.

---

---

image

PALAMIDA

Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793.) može narasti do 75 centimetara dužine i 11 kilograma težine. Kao i sve ostale skušovke, ima vretenasto hidrodinamično tijelo s krupnom konusno zašiljenom glavom. Usta su joj velika s brojnim stožastim zubima. Peraje su dobro razvijene, a osobito repna. Bočna je crta krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ljusaka nema, osim na malom dijelu između polovice prsne peraje do bočne linije. U korijenu repne peraje nalaze se jedan veći i dva manja, bočno vodoravno položena kožna grebena.

S leđne je strane metalnosivo-zeleno-modre boje, crnkasto isprugana tankim kosim prugicama. Te boje prema trbuhu nestaju pretapajući se u srebrnobijelu. Mladi primjerci, kao i netom ulovljene palamide, budu i tamno okomito isprugane. Palamida može doživjeti šest godina, dok spolnu zrelost postiže između druge i treće godine života. Meso joj je tečno i vrlo traženo.

---

---

image

TRUP DUGOKRILAC

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga, Bonnaterre, 1788.), poznatiji kao albakor, može narasti do metar dužine i težiti više od 20 kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom na kojoj se ističu posebno krupne oči. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizički sličnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje sežu dalje od početka druge leđne peraje, po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.

Tijelo je pokriveno ljuskama od škržnog zaklopca, ali samo s gornje strane bočne linije. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben uz koji se nalaze i po dva koso postavljena manja kožna grebena. S leđne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto-modrikasto-siv. Spolno je zreo tek s navršene četiri godine života, odnosno kad dosegne 72 centimetra dužine. Ne podnosi temperaturu mora ispod 15 ⁰C. Meso mu je tečno i vrlo cijenjeno.

---

---

image

TRUPAC

Trupac (Auxis rochei rochei, Risso, 1810.) može narasti do 50 centimetara i težiti do tri kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom. Gubica mu je konusno ušiljena. Usta su relativno mala s brojnim sitnijim oštrim zubima. Repna je peraja dobro razvijena, dok su ostale sitne. Tijelo je pokriveno ljuskama samo od glave do sredine tijela. Bočna je crta jasna i proteže se duž cijelog tijela. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben.

S gornje je strane tijela tamnomodre, često gotovo crne boje s još tamnijim nepravilnim vijugavim mrljama koje se kod starijih primjeraka gube. Po strani je plavkaste, a s trbušne strane srebrnkastobijele boje. Premda se uglavnom drži površinskog sloja mora, zalazi i do 100 metara dubine. Po kvaliteti mesa spada u manje cijenjene ribe, ponajprije zbog suhog i stupavog mesa.

---

---

image

LAMPUGA

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758.) može narasti do 210 centimetara dužine i pritom težiti 40 kilograma. Ima dugo i bočno jako spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama, od kojih je repna posebno jaka. Čeljust je velika i snažna, što odaje pravog predatora. S leđne strane je modrikasto-zlatasto-zelenkasta, a s trbušne srebrna, pri čemu se sve ove boje skladno i blještavo prelijevaju, što je čini jednom od najljepše obojenih riba Jadrana.

Odrasli mužjaci imaju karakterističnu izraslinu na čelu, okomito profiliranu krijestu, koje kod mladih jedinki i ženki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nakon uginuća, sve se boje vrlo brzo gase i u najvećem dijelu nestaju.

Zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima, znanstvenici su svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Trup dugokrilac je sasvim pristojnih dimenzija


Pribor za pučinsku panulu mora biti robustan i dorastao izazovima


Streameri moraju biti dovoljno veliki i teški


Jetovi i multiplikatori savršeni su za grubu pučinsku igru


Birdovi su sve popularniji i na našem moru


Kastmaster svjetluca, okreće se i po potrebi jako brzo tone


Mladi mužjak lampuge kod kojega se krijesta tek počela formirati


Downrigger je pravo rješenje kad je riba na većoj dubini


Cedar plug je jedna od najlovnijih pučinskih varalica


Sva plava riba otkrvljuje se zarezivanjem aorte u džepu bočne peraje



U kombiniranju varalica teško je pogriješiti


Samo grubo i robusno


LUC

Luc (Euthynnus alletteratus, Rafinesque, 1810.) može narasti do jednog metra dužine i težiti više od 20 kilograma. Prosječni su ulovi ipak znatno lakši i teže oko šest kilograma. Luc ima vretenasto i hidrodinamično građeno tijelo, glava mu je gotovo simetrično konusna, a usta šiljata, ozubljena sitnim oštrim zubima. Peraje su osrednje razvijene, s tim da je repna, oblika polumjeseca, nešto jača.

Krivudavo položena, bočna je crta vidljiva cijelom dužinom. Ljuske pokrivaju samo prednji i gornji dio tijela. Na korijenu repne peraje ima dva postranično vodoravno položena kožna grebena. Boje je modre s tamnim crnkastim vijugavim prugicama na leđnoj strani. Juvenilarni su primjerci okomito crno isprugani. Po bokovima je srebrnastosiv, a po trbušnoj strani srebrnkastobijel s nekoliko mrljastih crnih točaka između prsne i trbušne peraje.

Luc je pelagička vrsta i nalazimo ga s vanjske strane naših otoka. Rijetko zalazi u unutrašnje kanale, ali jednako tako izbjegava i previše otvoreno more. Nešto je brojniji u srednjem i južnom Jadranu, a najviše ga ima oko zapadnog dijela Mljeta, Šćedra i Biševa. Luc je riba koja svoju prvu spolnu zrelost doseže između 38 i 44 centimetra dužine.


PALAMIDA

Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793.) može narasti do 75 centimetara dužine i 11 kilograma težine. Kao i sve ostale skušovke, ima vretenasto hidrodinamično tijelo s krupnom konusno zašiljenom glavom. Usta su joj velika s brojnim stožastim zubima. Peraje su dobro razvijene, a osobito repna. Bočna je crta krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ljusaka nema, osim na malom dijelu između polovice prsne peraje do bočne linije. U korijenu repne peraje nalaze se jedan veći i dva manja, bočno vodoravno položena kožna grebena.

S leđne je strane metalnosivo-zeleno-modre boje, crnkasto isprugana tankim kosim prugicama. Te boje prema trbuhu nestaju pretapajući se u srebrnobijelu. Mladi primjerci, kao i netom ulovljene palamide, budu i tamno okomito isprugane. Palamida može doživjeti šest godina, dok spolnu zrelost postiže između druge i treće godine života. Meso joj je tečno i vrlo traženo.


TRUP DUGOKRILAC

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga, Bonnaterre, 1788.), poznatiji kao albakor, može narasti do metar dužine i težiti više od 20 kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom na kojoj se ističu posebno krupne oči. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizički sličnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje sežu dalje od početka druge leđne peraje, po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.

Tijelo je pokriveno ljuskama od škržnog zaklopca, ali samo s gornje strane bočne linije. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben uz koji se nalaze i po dva koso postavljena manja kožna grebena. S leđne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto-modrikasto-siv. Spolno je zreo tek s navršene četiri godine života, odnosno kad dosegne 72 centimetra dužine. Ne podnosi temperaturu mora ispod 15 ⁰C. Meso mu je tečno i vrlo cijenjeno.


TRUPAC

Trupac (Auxis rochei rochei, Risso, 1810.) može narasti do 50 centimetara i težiti do tri kilograma. Ima vretenasto tijelo s krupnijom glavom. Gubica mu je konusno ušiljena. Usta su relativno mala s brojnim sitnijim oštrim zubima. Repna je peraja dobro razvijena, dok su ostale sitne. Tijelo je pokriveno ljuskama samo od glave do sredine tijela. Bočna je crta jasna i proteže se duž cijelog tijela. U korijenu repne peraje sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben.

S gornje je strane tijela tamnomodre, često gotovo crne boje s još tamnijim nepravilnim vijugavim mrljama koje se kod starijih primjeraka gube. Po strani je plavkaste, a s trbušne strane srebrnkastobijele boje. Premda se uglavnom drži površinskog sloja mora, zalazi i do 100 metara dubine. Po kvaliteti mesa spada u manje cijenjene ribe, ponajprije zbog suhog i stupavog mesa.


LAMPUGA

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758.) može narasti do 210 centimetara dužine i pritom težiti 40 kilograma. Ima dugo i bočno jako spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama, od kojih je repna posebno jaka. Čeljust je velika i snažna, što odaje pravog predatora. S leđne strane je modrikasto-zlatasto-zelenkasta, a s trbušne srebrna, pri čemu se sve ove boje skladno i blještavo prelijevaju, što je čini jednom od najljepše obojenih riba Jadrana.

Odrasli mužjaci imaju karakterističnu izraslinu na čelu, okomito profiliranu krijestu, koje kod mladih jedinki i ženki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nakon uginuća, sve se boje vrlo brzo gase i u najvećem dijelu nestaju.

Zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima, znanstvenici su svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove-1176793 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4583a98a154bebfa9f12a3e922659121fbecd94f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pu%C4%8Dinska+panula+je+tehnika+za+prave+me%C5%A1tre.+To+nikada+nije+samo+ribolov%2C+nego+i+na%C4%8Din+%C5%BEivota+koji+krije+brojne+izazove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove-1176793 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpucinska-panula-je-tehnika-za-prave-mestre-to-nikada-nije-samo-ribolov-nego-i-nacin-zivota-koji-krije-brojne-izazove-1176793 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => užitak i nada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

užitak i nadaPučinska panula je tehnika za prave meštre. To nikada nije samo ribolov, nego i način života koji krije brojne izazove

Piše Boris Bulić
20. ožujka 2022. - 14:11

Kad bi se sve ribolovne tehnike poredale u nekakvu piramidu atraktivnosti i popularnosti, panula bi se zasigurno našla u samome vrhu. Ova je tehnika za većinu ribolovaca kruna sportskog ribolova, i to ponajprije zato što svojim selektivnim pristupom ne ostavlja prostora pogreškama i slučajnim neželjenim ulovima kakvi su vrlo česti u radu s većinom ostalih udičarskih tehnika.

Osim toga, panula uz svoju ribolovnu stranu, koja podrazumijeva tehnički dio vezan uz princip lova te korištenu opremu i alate, ima i drugu stranu koja oblikuje život ribara.

Naime, biti panulaš znači biti dio mora, biti korak ispred lovine, poznavajući sve njezine navike i stanja do u tančine. Samo povlačenje nekakve ješke, bila ona umjetna ili prirodna, ne znači praktički ništa, jer se...

16. svibanj 2024 01:07