stdClass Object ( [id] => 1163838 [title] => Sve o hobotnici: načini na koje se kreće, hrani i skriva savršenstvo su evolucije. Među ljubiteljima morske hrane stvorila je dva tabora, lovite je puškom ili saonicama [alias] => pametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obična hobotnica naš je najveći glavonožac. Nalazimo je po cijelom Jadranu, ponajprije uz stjenovite obale, ali i na pješčanim, pa i muljevitim dnima, kao i na livadama posidonije i drugih morskih cvjetnica, od samog plićaka do impresivnih 200 metara dubine, gdje najveći dio vremena provodi skrivena u rupama ili pukotinama stijena.

Na njezinu brojnost, odnosno pojedinačnu veličinu, u prvom redu utječu temperatura mora i dostupnost hrane, tako da s porastom dubine, pogotovo nakon 100 metara, brojnost hobotnice naglo opada. Iako joj je životni vijek kratak, kod ženki jedna do dvije godine, a kod mužjaka tek nešto dulje, u našem se moru bilježe ulovi teži od 20 kilograma, što se može smatrati maksimalnom težinom koju ova vrsta za svoga života može postići.

Inače je prosječna veličina hobotnice dva do tri kilograma, pri čemu prosječna dužina tijela iznosi oko 150 centimetara, a dužina plašta od 24 do 30 centimetara.

Zbog brojnosti, brzog prirasta tjelesne mase i visoke hranjive vrijednosti, hobotnica konstantno zauzima vrlo značajno mjesto u komercijalnom i u sportskom ribolovu.

Otrovna slina

Hobotnica ima snažno, mišićavo tijelo vrlo zdepasta oblika. Od osam krakova najduži su bočni, nešto kraći trbušni, dok su leđni najkraći. Krakovi su naoružani s dva reda prianjaljki koje mogu biti različitog oblika, no nemaju ni rožnati prsten ni peteljku. Svaka je prianjaljka s unutrašnje strane presvučena tankom kožnatom opnom koju hobotnice povremeno odbacuju.

Veličina prianjaljki različita je duž kraka. Od usta do prve trećine kraka, negdje u razini s rubom plašta, veličina prianjaljki raste, nakon čega se prema kraju kraka ponovno smanjuju. Kod zrelih mužjaka najveće su prianjaljke izrazito velike, pa ih u susretu sa ženkom ističe i pokazuje kako bi izbjegao sukob.

U središtu krakova nalaze se usta naoružana snažnim čeljustima nalik na papagajski kljun, kojima hobotnica s lakoćom može progristi ili smrviti oklop raka.

Priče o otrovu kojim usmrćuje rakove nije bajka, nego znanstveno potvrđena činjenica. Hobotnica ima tri slinske žlijezde. Uloga i funkcija podjezične žlijezde nije u potpunosti istražena, dok je uloga drugih dviju potpuno jasna. Prednja luči proolitičke enzime, a stražnja luči probavne enzime, baš poput žuči u viših organizama, pri čemu se slina sa žučnom sekrecijom otpušta preko malog, vrlo fleksibilnog rila koje se može gurnuti izvan usta.

Pritom se slina, odnosno žuč koja sadrži dva toksina, α i β  cephalotoxin, izbacuje pod pritiskom. Oba su toksina smrtonosna za rakove, tako da rakovi već u prvih nekoliko minuta nakon ugriza budu potpuno paralizirani.

---

image
Usta se nalaze u središtu krakova
---

Majstor kamuflaže

Hobotnice imaju mekanu, glatku i vrlo sluzavu kožu ispod čijeg se gornjega sloja nalazi vezivno tkivo s mišićnim vlaknima, kromatoforima – stanicama koje sadrže pigment, te leukoforima i iridocitima – stanicama koje sadrže pločice kristala guanina.

Zahvaljujući iznimnoj brzini živčane kontrole brojnih kombinacija kromatofora i iridocita, hobotnica s lakoćom mijenja boju potpuno se prilagođavajući okolišu. Na taj način mogu promijeniti boju tijela od tamno-crvenosmeđe, preko narančastožute do sivkaste, gotovo bijele boje, pri čemu pigmente u svojoj koži može rasporediti po želji oblikujući mrljaste uzorke u skladu s bojom okoline.

Osim promjenom boje, hobotnica se okolišu prilagođava i nabiranjem kože, čime se u potpunosti stapa s okolnim terenom i nevještom oku ostaje skrivena, bez obzira na to kretala se ili mirovala. Ovom se mimikrijom podjednako služe u lovu i u skrivanju od predatora.

Osim toga, hobotnica je opremljena i vrećicom s crnilom, koje u slučaju neposredne opasnosti svjesno ispušta stvarajući na taj način tamni oblak iza kojeg se skriva. Nakon što ispusti crnilo, u pravilu naglo mijenja smjer kretanja, što napadača najčešće zbuni sasvim dostatno za uspješan bijeg.

Zasebni identiteti

Hobotnica se kreće plivajući ili pužući po dnu na vrhovima krakova, a pri bijegu se, kao i većina glavonožaca, kreće unatrag, vodenim potiskom po sistemu akcije i reakcije.

Od svih beskralješnjaka, hobotnica ima najrazvijeniji živčani sustav, što je rezultiralo vrlo kompleksnim ponašanjem. Imaju mogućnost pamćenja i sposobnost učenja, pri čemu svaka jedinka hobotnice ima svoj zasebni identitet, a prije desetak godina uočeno je da pokazuju i ponašanje slično igri.

Hobotnica je izrazito teritorijalna vrsta, pa tako često kracima prenosi kamenje uredno gradeći vlastitu utvrdu na morskom dnu ili pak izbacuje pijesak i sitnije kamenje iz rupe u koju se želi skloniti. Na njezinu žalost, upravo takve akcije, zbog otpadnog materijala ili svježe izrovanog morskog dna, često podvodnim ribolovcima odaju njezinu prisutnost. Zahvaljujući vrlo gipkom tijelu, može se provući kroz iznenađujuće sitne i uske procjepe, što joj je u bijegu od velike pomoći.

---

image
Kad se odluči prikriti, neuvježbanom oku teško ju je uočiti
---

Ženke i mužjaci

Kao i svi ostali glavonošci Jadrana, i hobotnica je jednospolna. Spolnu zrelost dostiže s 12-18 mjeseci, a ima dva razdoblja mriješćenja – prvi u travnju i svibnju, kad migriraju u pliće vode, a drugi u listopadu, kada migriraju u dublje more.

Inače se pri oplodnji mužjaci koriste trećim desnim krakom, koji je kod njih hektokotiliziran. Na vrhu toga kraka nalazi se mali žličasti jezičac, tzv. ligula, preko kojega tijekom parenja ženki predaje spermatofore.

Zanimljivo je da prosječno vrijeme parenja traje od 30 minuta do dva sata. Ženka se može pariti s više mužjaka, sakupljajući spermatofore od svakog od njih.

Otprilike tjedan dana nakon parenja, ženka u prikladnoj kamenoj pukotini ili rupi lijepi oplođena jaja, slažući ih u obliku grozdastih nakupina. Nakon polaganja jaja, ostaje uz njih čuvajući ih i brinući se o njima sve do izvaljivanja. Za tih četiri do pet tjedana hobotnica se ne hrani, te nakon što se male hobotnice izvale ugiba od izgladnjelosti.

Ličinke hobotnice su neposredno nakon izvaljivanja duge samo tri milimetra i imaju sva vanjska obilježja odrasle jedinke, po čemu se zapravo razlikuju od stadija ličinke kod drugih životinjskih skupina, a zbog čega se i nazivaju paraličinkama ili paralarvama. Ta prva dva mjeseca života žive kao planktonski organizmi, nakon čega se, dosegavši 7,5 milimetara dužine, preobražuju te spuštaju na dno, gdje ostaju do kraja života.

Rakovi na prvome mjestu

Hobotnica je od izvaljivanja do kraja života svestrani grabežljivac, te je kao takva odlično prilagođena životu lovca, i to u prvom redu u noćnom razdoblju. Plijen traži i pronalazi na nekoliko načina. Zahvaljujući vrlo razvijenom vidu i velikim očima koje su kapcima prilagođene prigušenom svjetlu pod vodom, jasno razaznaju gibanja i prepoznaju strukture.

---

image
Hobotnica ima izvrsno prilagođen vid
---

Osim vidom, hobotnice gledaju pipajući nasumičnim traganjem pomoću vršnih dijelova svojih krakova ili pak ispuhivanjem mlaza vode iz lijevka otkrivajući plijen ukopan u mekom dnu. Baš kao i ostali glavonošci, i hobotnice su vrlo osjetljive na kemijske podražaje, koje detektiraju pomoću osjetilnih stanica smještenih na usnom polju, ali i prianjaljkama.

Tako mogu osjetiti i udaljene mirise pomoću receptora smještenih u njihovim mirisnim jamicama koji im služe, osim za socijalnu komunikaciju, i za detektiranje plijena na većim udaljenostima.

Hobotnica se hrani svim vrstama rakova, glavonožaca, riba, školjkaša, puževa i mnogočetinaša, kao i pripadnicima svoje vrste. Napada i bolesne ribe, ali jede i uginule životinje i otpatke ljudske hrane. Ipak, najdraža su joj hrana rakovi, koje najprije ugrizom paralizira, a potom ih raskida na sitne komadiće. Ako su manji, proguta ih, a iz većih isiše meso iz njihova oklopa.

Školjkaše također isiše, i to tako da između pritvorenih ljuštura ubaci kamenčić kojim spriječi njihovo potpuno zatvaranje, nakon čega bespomoćni organizam slinom umrtvi, smekša i usiše.

Puškom uz dno

Hobotnica se lovi na razne načine, najčešće ostima pod sviću, podvodnom puškom, saonicama i skosavicom. Podvodnim ribolovcima u potrazi za hobotnicom u velikom dijelu pomažu spomenuti graditeljski tragovi, ali i drugi stanovnici podmorja, od kojih je najveća tužibaba pirka.

Naime, ova se proždrljiva riba vrlo često zadržava upravo pred rupom hobotnice privučena lelujanjem kože i krakova koji na nju djeluju gotovo hipnotičkom privlačnošću. U takvom je vrebanju pred rupom u stanju vrebati i više sati, tako da u potrazi za hobotnicom svakako treba obratiti pažnju na njih.

---

image
U podvodnom ribolovu hobotnicu je najbolje gađati između očiju
---

Hobotnica na dnu rijetko bježi. Najčešće se nastoji samo zavući u kakav procjep čvrsto se priljubljujući uz dno. Pritom će se, ako je u mogućnosti, uvijek zavući u isto skrovište. Zato s hicem ne treba žuriti.

Ako se može, najpraktičnije je ciljati između očiju, čime se postiže najveći šok. Naime, nastrijeljena se hobotnica najčešće nakon hica još čvršće priljubi uz dno, što početnicima može stvoriti poprilične teškoće, pogotovo ako je nastrijeljena na većoj dubini.

Ako se pak nalazi u rupi, tada je praktičnije nabosti je na strijelu bez ispucavanja i rizika od loma ili krivljenja strijele.

U svakom slučaju, neposredno nakon hica treba je što prije odlijepiti od dna, te je po potrebi nožem dodatno probosti između očiju, nakon čega se gotovo potpuno umrtvi. Zbog mišićavog tijela, hobotnicu je puno praktičnije gađati ostima nego harpunom.

Velike hobotnice mogu biti i vrlo opasne, pogotovo ako imaju dovoljno čvrsto uporište u svojem skloništu. Držeći se s nekoliko krakova uz podlogu, a ostalim kracima obuhvativši ronioca, mogu ga pod morem zadržati puno dulje nego što je planirao.

Poznati su takvi slučajevi koji su za ronioca završili kobno. U takvim je situacijama, ako nemamo nož, potrebno rukom potražiti lijevak hobotnice i stisnuti ga tako da joj se onemogući disanje, nakon čega stisak njezinih krakova uskoro popušta.

Osti i slatka voda

U lovu ostima pod sviću nema neke velike mudrosti. Najvažnije je imati dobro oko i istreniranu brzu ruku. U lelujavim sjenama noćnog podmorja obasjanog treperavim feralom, hobotnicu nije uvijek jednostavno primijetiti, pa stoga često valja brzo reagirati. U svakom slučaju, nakon hica osti treba što je moguće prije početi okretati oko uzdužne osi, kako bismo hobotnicu odlijepili od dna.

---

image
Osim bojom, hobotnica se prilagođava i nabiranjem kože
---

I dok se na skosavicu, koja je temeljno namijenjena lovu ostalih glavonožaca poput sipe i lignje, lovi relativno rijetko, saonicama, koje su za nju zapravo jedini ciljani sportskoribolovni alat, hobotnica se lovi često i vrlo uspješno.

Saonice se sastoje od otežanog pločastog dijela iznad kojega se nalaze dvije jake šiljate kuke. Na saonice se postavlja najčešće plastični ili silikonski rak živih boja. Katkad se postavlja i živi rak ili pak nekoliko srdela, svježih ili usoljenih.

A da bi sve bilo još atraktivnije, nerijetko se cijeli sistem dodatno okiti kraćim komadom običnoga lanca, koji svojim zveckanjem dodatno privlači pažnju. Saonice se spuštaju do dna, te se najčešće brzinom kurenta povlače za barkom po dnu.

U prihvatu je uvijek poželjno imati kuku kako bi se izbjegla mogućnost gubitka lovine.

Mnogi izverzirani lovci na hobotnice na barci imaju u pripravi i kantu sa slatkom vodom. Naime, nakon što se potopi u slatku vodu, hobotnica već nakon nekoliko trenutaka ugiba.

Dva tabora

Hobotnica je među ljubiteljima morske hrane stvorila dva tabora. Dok jedni tvrde da ima specifičan i vrlo osebujan okus i miris, drugi tvrde da mirisa i okusa gotovo nema, zbog čega dobro podnosi razne začine. Iako se može spremati na većinu poznatih načina, od kojih većina uključuje kuhanje, nekoliko je načina koji na ljestvici popularnosti ipak donekle odskaču.

To je u prvom redu peka, a odmah uz nju i salata od svježe kuhane ili sušene pa kuhane hobotnice. Posebno je atraktivan carpaccio od hobotnice, koji se pripravlja na vrlo dovitljiv način. Hobotnica se zamrzne u plastičnoj boci prerezanoj napola, nakon čega se vrlo lako i brzo može narezati na salamoreznici. Malo limuna i maslinova ulja na postelji od rukole do maloprije amorfnu masu u trenu pretvaraju u traženu deliciju.

Iako žilava, hobotnica se može peći i na žaru, pogotovo manji primjerci, kada do izražaja dolazi sva punina njezina osebujna okusa.

U odnosu na ostale stanovnike mora, meso hobotnice izvrsno podnosi zamrzavanje, pri čemu ne samo da ne gubi na kvaliteti okusa, nego postaje mekša i lakša za pripravljanje.

A ako unatoč boravku na ledu i dalje niste zadovoljni mekoćom njezina mesa, dovoljno je u vodu u kojoj se kuha ubaciti pluteni čep, čime se vrijeme potrebno za kuhanje gotovo upola skraćuje.

---

OSAM VRSTA


Od 51 vrste glavonožaca zabilježenih u Sredozemnome moru, u Jadranu obitava 41 vrsta, odnosno 80 posto poznatih sredozemnih vrsta. Iz obitelji Octopodidae u Jadranu živi osam vrsta, i to: obična hobotnica (Octopus vulgaris, Cuvier, 1797.), tračan (Octopus macropus, Risso, 1826.), hobotnica pauk (Octopus salutii, Vérany, 1836.), patuljasta dugokraka hobotnica (Macrotritopus defilippi, Vérany, 1851.), jednoroga hobotnica (Scaeurgus unicirrhus, delle Chiaje, 1838.), želatinska hobotnica (Preroctopus tetracirrhus, delle Chiaje, 1830.), mrki muzgavac (Eledone moschata, Lamarck, 1798.) i bijeli muzgavac (Eledone cirrhosa, Lamarck, 1798.).

---

---

TRENUTAK SMRTI


Cirkulacijski sustav hobotnice zatvoren je i sastoji se od srca, škržnih srca, škržnih žlijezda i krvnih žila. Kao dvoškržnjaci imaju jedan par škrga smješten na leđnoj strani plaštene šupljine.

Hobotnice imaju samo jedan organ unutarnje sekrecije. To je optička žlijezda, čiji hormon ima više funkcija, a među ostalim kontrolira funkcije reproduktivnih organa, pobuđuje refleks čuvanja jaja, određuje trenutak prestanka hranjenja, te gotovo trenutačnu smrt nakon izvaljivanja mrijesta.

---

---

ŽRTVA DEPRESIJE


Iako se općenito smatra da hobotnica dobro podnosi zatočeništvo, to nije točno. Bez obzira na veličinu akvarija, te kvalitetu uvjeta i hrane, zatočena hobotnica u pravilu nakon nekog vremena padne u depresiju s kobnim posljedicama. Postupno sama sebi izgrize krakove na komadiće, nakon čega, potpuno iscrpljena, brzo ugine.

---

---

image
Kromatofori ostaju aktivni dugo nakon što hobotnica ugine
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => majstorica mimikrije 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-31 13:29:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-01 07:11:24 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-01 06:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822318.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822319.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822314.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822313.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822301.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822296.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822295.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822294.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/3822292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Hobotnica je vrlo osobit stanovnik podmorja","Kromatofori ostaju aktivni dugo nakon \u0161to hobotnica ugine","Hobotnica ima izvrsno prilago\u0111en vid","Osim bojom, hobotnica se prilago\u0111ava i nabiranjem ko\u017ee","UZ OKVIR 3 - \u017drtva depresije!
\n\u00a0","Kada je upla\u0161ena, hobotnica \u010desto pobijeli","Kad se odlu\u010di prikriti, neuvje\u017ebanom oku te\u0161ko ju je uo\u010diti","Usta se nalaze u sredi\u0161tu krakova","U podvodnom ribolovu hobotnicu je najbolje ga\u0111ati izme\u0111u o\u010diju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_3822318_1920.jpg":"1920x1080","k_3822318_1280.jpg":"1280x1280","k_3822318_1024.jpg":"1024x1024","k_3822318_640.jpg":"640x640","k_3822318_480.jpg":"480x480","k_3822318_340.jpg":"340x340","k_3822318_220.jpg":"220x220","o_3822318_1280.jpg":"1280x960","o_3822318_1024.jpg":"1024x768","o_3822318_640.jpg":"640x480","o_3822318_480.jpg":"480x360","o_3822318_340.jpg":"340x255","o_3822318_220.jpg":"220x165","h_3822318_1280.jpg":"1280x854","h_3822318_1024.jpg":"1024x683","h_3822318_640.jpg":"640x427","h_3822318_480.jpg":"480x320","h_3822318_340.jpg":"340x227","h_3822318_220.jpg":"220x147","pp_3822318_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822318_1024.jpg":"805x1024","pp_3822318_640.jpg":"503x640","pp_3822318_480.jpg":"377x480","pp_3822318_340.jpg":"267x340","pp_3822318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3822319_1920.jpg":"1920x1080","k_3822319_1280.jpg":"1280x1280","k_3822319_1024.jpg":"1024x1024","k_3822319_640.jpg":"640x640","k_3822319_480.jpg":"480x480","k_3822319_340.jpg":"340x340","k_3822319_220.jpg":"220x220","o_3822319_1280.jpg":"1280x960","o_3822319_1024.jpg":"1024x768","o_3822319_640.jpg":"640x480","o_3822319_480.jpg":"480x360","o_3822319_340.jpg":"340x255","o_3822319_220.jpg":"220x165","h_3822319_1280.jpg":"1280x854","h_3822319_1024.jpg":"1024x683","h_3822319_640.jpg":"640x427","h_3822319_480.jpg":"480x320","h_3822319_340.jpg":"340x227","h_3822319_220.jpg":"220x147","pp_3822319_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822319_1024.jpg":"805x1024","pp_3822319_640.jpg":"503x640","pp_3822319_480.jpg":"377x480","pp_3822319_340.jpg":"267x340","pp_3822319_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3822314_1920.jpg":"1920x1080","k_3822314_1280.jpg":"1280x1280","k_3822314_1024.jpg":"1024x1024","k_3822314_640.jpg":"640x640","k_3822314_480.jpg":"480x480","k_3822314_340.jpg":"340x340","k_3822314_220.jpg":"220x220","o_3822314_1280.jpg":"1280x853","o_3822314_1024.jpg":"1024x682","o_3822314_640.jpg":"640x426","o_3822314_480.jpg":"480x320","o_3822314_340.jpg":"340x226","o_3822314_220.jpg":"220x146","h_3822314_1280.jpg":"1280x854","h_3822314_1024.jpg":"1024x683","h_3822314_640.jpg":"640x427","h_3822314_480.jpg":"480x320","h_3822314_340.jpg":"340x227","h_3822314_220.jpg":"220x147","pp_3822314_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822314_1024.jpg":"805x1024","pp_3822314_640.jpg":"503x640","pp_3822314_480.jpg":"377x480","pp_3822314_340.jpg":"267x340","pp_3822314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3822313_1920.jpg":"1920x1080","k_3822313_1280.jpg":"1280x1280","k_3822313_1024.jpg":"1024x1024","k_3822313_640.jpg":"640x640","k_3822313_480.jpg":"480x480","k_3822313_340.jpg":"340x340","k_3822313_220.jpg":"220x220","o_3822313_1280.jpg":"1280x960","o_3822313_1024.jpg":"1024x768","o_3822313_640.jpg":"640x480","o_3822313_480.jpg":"480x360","o_3822313_340.jpg":"340x255","o_3822313_220.jpg":"220x165","h_3822313_1280.jpg":"1280x854","h_3822313_1024.jpg":"1024x683","h_3822313_640.jpg":"640x427","h_3822313_480.jpg":"480x320","h_3822313_340.jpg":"340x227","h_3822313_220.jpg":"220x147","pp_3822313_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822313_1024.jpg":"805x1024","pp_3822313_640.jpg":"503x640","pp_3822313_480.jpg":"377x480","pp_3822313_340.jpg":"267x340","pp_3822313_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3822301_1920.jpg":"1920x1080","k_3822301_1280.jpg":"1280x1280","k_3822301_1024.jpg":"1024x1024","k_3822301_640.jpg":"640x640","k_3822301_480.jpg":"480x480","k_3822301_340.jpg":"340x340","k_3822301_220.jpg":"220x220","o_3822301_1280.jpg":"1280x960","o_3822301_1024.jpg":"1024x768","o_3822301_640.jpg":"640x480","o_3822301_480.jpg":"480x360","o_3822301_340.jpg":"340x255","o_3822301_220.jpg":"220x165","h_3822301_1280.jpg":"1280x854","h_3822301_1024.jpg":"1024x683","h_3822301_640.jpg":"640x427","h_3822301_480.jpg":"480x320","h_3822301_340.jpg":"340x227","h_3822301_220.jpg":"220x147","pp_3822301_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822301_1024.jpg":"805x1024","pp_3822301_640.jpg":"503x640","pp_3822301_480.jpg":"377x480","pp_3822301_340.jpg":"267x340","pp_3822301_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_3822296_1920.jpg":"1920x1080","k_3822296_1280.jpg":"1280x1280","k_3822296_1024.jpg":"1024x1024","k_3822296_640.jpg":"640x640","k_3822296_480.jpg":"480x480","k_3822296_340.jpg":"340x340","k_3822296_220.jpg":"220x220","o_3822296_1280.jpg":"1280x851","o_3822296_1024.jpg":"1024x681","o_3822296_640.jpg":"640x425","o_3822296_480.jpg":"480x319","o_3822296_340.jpg":"340x226","o_3822296_220.jpg":"220x146","h_3822296_1280.jpg":"1280x854","h_3822296_1024.jpg":"1024x683","h_3822296_640.jpg":"640x427","h_3822296_480.jpg":"480x320","h_3822296_340.jpg":"340x227","h_3822296_220.jpg":"220x147","pp_3822296_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822296_1024.jpg":"805x1024","pp_3822296_640.jpg":"503x640","pp_3822296_480.jpg":"377x480","pp_3822296_340.jpg":"267x340","pp_3822296_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1068x801","hd_3822295_1920.jpg":"1920x1080","k_3822295_1280.jpg":"1280x1280","k_3822295_1024.jpg":"1024x1024","k_3822295_640.jpg":"640x640","k_3822295_480.jpg":"480x480","k_3822295_340.jpg":"340x340","k_3822295_220.jpg":"220x220","o_3822295_1280.jpg":"1280x960","o_3822295_1024.jpg":"1024x768","o_3822295_640.jpg":"640x480","o_3822295_480.jpg":"480x360","o_3822295_340.jpg":"340x255","o_3822295_220.jpg":"220x165","h_3822295_1280.jpg":"1280x854","h_3822295_1024.jpg":"1024x683","h_3822295_640.jpg":"640x427","h_3822295_480.jpg":"480x320","h_3822295_340.jpg":"340x227","h_3822295_220.jpg":"220x147","pp_3822295_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822295_1024.jpg":"805x1024","pp_3822295_640.jpg":"503x640","pp_3822295_480.jpg":"377x480","pp_3822295_340.jpg":"267x340","pp_3822295_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3822294_1920.jpg":"1920x1080","k_3822294_1280.jpg":"1280x1280","k_3822294_1024.jpg":"1024x1024","k_3822294_640.jpg":"640x640","k_3822294_480.jpg":"480x480","k_3822294_340.jpg":"340x340","k_3822294_220.jpg":"220x220","o_3822294_1280.jpg":"1280x960","o_3822294_1024.jpg":"1024x768","o_3822294_640.jpg":"640x480","o_3822294_480.jpg":"480x360","o_3822294_340.jpg":"340x255","o_3822294_220.jpg":"220x165","h_3822294_1280.jpg":"1280x854","h_3822294_1024.jpg":"1024x683","h_3822294_640.jpg":"640x427","h_3822294_480.jpg":"480x320","h_3822294_340.jpg":"340x227","h_3822294_220.jpg":"220x147","pp_3822294_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822294_1024.jpg":"805x1024","pp_3822294_640.jpg":"503x640","pp_3822294_480.jpg":"377x480","pp_3822294_340.jpg":"267x340","pp_3822294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_3822292_1920.jpg":"1920x1080","k_3822292_1280.jpg":"1280x1280","k_3822292_1024.jpg":"1024x1024","k_3822292_640.jpg":"640x640","k_3822292_480.jpg":"480x480","k_3822292_340.jpg":"340x340","k_3822292_220.jpg":"220x220","o_3822292_1280.jpg":"1280x960","o_3822292_1024.jpg":"1024x768","o_3822292_640.jpg":"640x480","o_3822292_480.jpg":"480x360","o_3822292_340.jpg":"340x255","o_3822292_220.jpg":"220x165","h_3822292_1280.jpg":"1280x854","h_3822292_1024.jpg":"1024x683","h_3822292_640.jpg":"640x427","h_3822292_480.jpg":"480x320","h_3822292_340.jpg":"340x227","h_3822292_220.jpg":"220x147","pp_3822292_1280.jpg":"1006x1280","pp_3822292_1024.jpg":"805x1024","pp_3822292_640.jpg":"503x640","pp_3822292_480.jpg":"377x480","pp_3822292_340.jpg":"267x340","pp_3822292_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15201015 Threads: 3 Questions: 3169663379 Slow queries: 7098274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235346586 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica-1163838 [printLink] => /om/ribolov/pametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica-1163838?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665289 [name] => kako loviti hobotnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-hobotnice [link] => /tag/kako-loviti-hobotnice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665290 [name] => hobotnica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hobotnica-ribolov [link] => /tag/hobotnica-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665291 [name] => gdje žive hobotnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-zive-hobotnice [link] => /tag/gdje-zive-hobotnice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 340152 [name] => hobotnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hobotnica [link] => /tag/hobotnica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665292 [name] => carpaccio hobotnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => carpaccio-hobotnica [link] => /tag/carpaccio-hobotnica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 665293 [name] => što jedu hobotnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-jedu-hobotnice [link] => /tag/sto-jedu-hobotnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o hobotnici: načini na koje se kreće, hrani i skriva savršenstvo su evolucije. Među ljubiteljima morske hrane stvorila je dva tabora, lovite je puškom ili saonicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-41-10-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822318.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Hobotnica je vrlo osobit stanovnik podmorja [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822318.jpg [title] => Hobotnica je vrlo osobit stanovnik podmorja Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822319.jpg [title] => Kromatofori ostaju aktivni dugo nakon što hobotnica ugine ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822314.jpg [title] => Hobotnica ima izvrsno prilagođen vid ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822313.jpg [title] => Osim bojom, hobotnica se prilagođava i nabiranjem kože ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822301.jpg [title] => UZ OKVIR 3 - Žrtva depresije!
 
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822296.jpg [title] => Kada je uplašena, hobotnica često pobijeli ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822295.jpg [title] => Kad se odluči prikriti, neuvježbanom oku teško ju je uočiti ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822294.jpg [title] => Usta se nalaze u središtu krakova ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/3822292.jpg [title] => U podvodnom ribolovu hobotnicu je najbolje gađati između očiju ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Obična hobotnica naš je najveći glavonožac. Nalazimo je po cijelom Jadranu, ponajprije uz stjenovite obale, ali i na pješčanim, pa i muljevitim dnima, kao i na livadama posidonije i drugih morskih cvjetnica, od samog plićaka do impresivnih 200 metara dubine, gdje najveći dio vremena provodi skrivena u rupama ili pukotinama stijena.

Na njezinu brojnost, odnosno pojedinačnu veličinu, u prvom redu utječu temperatura mora i dostupnost hrane, tako da s porastom dubine, pogotovo nakon 100 metara, brojnost hobotnice naglo opada. Iako joj je životni vijek kratak, kod ženki jedna do dvije godine, a kod mužjaka tek nešto dulje, u našem se moru bilježe ulovi teži od 20 kilograma, što se može smatrati maksimalnom težinom koju ova vrsta za svoga života može postići.

Inače je prosječna veličina hobotnice dva do tri kilograma, pri čemu prosječna dužina tijela iznosi oko 150 centimetara, a dužina plašta od 24 do 30 centimetara.

Zbog brojnosti, brzog prirasta tjelesne mase i visoke hranjive vrijednosti, hobotnica konstantno zauzima vrlo značajno mjesto u komercijalnom i u sportskom ribolovu.

Otrovna slina

Hobotnica ima snažno, mišićavo tijelo vrlo zdepasta oblika. Od osam krakova najduži su bočni, nešto kraći trbušni, dok su leđni najkraći. Krakovi su naoružani s dva reda prianjaljki koje mogu biti različitog oblika, no nemaju ni rožnati prsten ni peteljku. Svaka je prianjaljka s unutrašnje strane presvučena tankom kožnatom opnom koju hobotnice povremeno odbacuju.

Veličina prianjaljki različita je duž kraka. Od usta do prve trećine kraka, negdje u razini s rubom plašta, veličina prianjaljki raste, nakon čega se prema kraju kraka ponovno smanjuju. Kod zrelih mužjaka najveće su prianjaljke izrazito velike, pa ih u susretu sa ženkom ističe i pokazuje kako bi izbjegao sukob.

U središtu krakova nalaze se usta naoružana snažnim čeljustima nalik na papagajski kljun, kojima hobotnica s lakoćom može progristi ili smrviti oklop raka.

Priče o otrovu kojim usmrćuje rakove nije bajka, nego znanstveno potvrđena činjenica. Hobotnica ima tri slinske žlijezde. Uloga i funkcija podjezične žlijezde nije u potpunosti istražena, dok je uloga drugih dviju potpuno jasna. Prednja luči proolitičke enzime, a stražnja luči probavne enzime, baš poput žuči u viših organizama, pri čemu se slina sa žučnom sekrecijom otpušta preko malog, vrlo fleksibilnog rila koje se može gurnuti izvan usta.

Pritom se slina, odnosno žuč koja sadrži dva toksina, α i β  cephalotoxin, izbacuje pod pritiskom. Oba su toksina smrtonosna za rakove, tako da rakovi već u prvih nekoliko minuta nakon ugriza budu potpuno paralizirani.

---

image
Usta se nalaze u središtu krakova
---

Majstor kamuflaže

Hobotnice imaju mekanu, glatku i vrlo sluzavu kožu ispod čijeg se gornjega sloja nalazi vezivno tkivo s mišićnim vlaknima, kromatoforima – stanicama koje sadrže pigment, te leukoforima i iridocitima – stanicama koje sadrže pločice kristala guanina.

Zahvaljujući iznimnoj brzini živčane kontrole brojnih kombinacija kromatofora i iridocita, hobotnica s lakoćom mijenja boju potpuno se prilagođavajući okolišu. Na taj način mogu promijeniti boju tijela od tamno-crvenosmeđe, preko narančastožute do sivkaste, gotovo bijele boje, pri čemu pigmente u svojoj koži može rasporediti po želji oblikujući mrljaste uzorke u skladu s bojom okoline.

Osim promjenom boje, hobotnica se okolišu prilagođava i nabiranjem kože, čime se u potpunosti stapa s okolnim terenom i nevještom oku ostaje skrivena, bez obzira na to kretala se ili mirovala. Ovom se mimikrijom podjednako služe u lovu i u skrivanju od predatora.

Osim toga, hobotnica je opremljena i vrećicom s crnilom, koje u slučaju neposredne opasnosti svjesno ispušta stvarajući na taj način tamni oblak iza kojeg se skriva. Nakon što ispusti crnilo, u pravilu naglo mijenja smjer kretanja, što napadača najčešće zbuni sasvim dostatno za uspješan bijeg.

Zasebni identiteti

Hobotnica se kreće plivajući ili pužući po dnu na vrhovima krakova, a pri bijegu se, kao i većina glavonožaca, kreće unatrag, vodenim potiskom po sistemu akcije i reakcije.

Od svih beskralješnjaka, hobotnica ima najrazvijeniji živčani sustav, što je rezultiralo vrlo kompleksnim ponašanjem. Imaju mogućnost pamćenja i sposobnost učenja, pri čemu svaka jedinka hobotnice ima svoj zasebni identitet, a prije desetak godina uočeno je da pokazuju i ponašanje slično igri.

Hobotnica je izrazito teritorijalna vrsta, pa tako često kracima prenosi kamenje uredno gradeći vlastitu utvrdu na morskom dnu ili pak izbacuje pijesak i sitnije kamenje iz rupe u koju se želi skloniti. Na njezinu žalost, upravo takve akcije, zbog otpadnog materijala ili svježe izrovanog morskog dna, često podvodnim ribolovcima odaju njezinu prisutnost. Zahvaljujući vrlo gipkom tijelu, može se provući kroz iznenađujuće sitne i uske procjepe, što joj je u bijegu od velike pomoći.

---

image
Kad se odluči prikriti, neuvježbanom oku teško ju je uočiti
---

Ženke i mužjaci

Kao i svi ostali glavonošci Jadrana, i hobotnica je jednospolna. Spolnu zrelost dostiže s 12-18 mjeseci, a ima dva razdoblja mriješćenja – prvi u travnju i svibnju, kad migriraju u pliće vode, a drugi u listopadu, kada migriraju u dublje more.

Inače se pri oplodnji mužjaci koriste trećim desnim krakom, koji je kod njih hektokotiliziran. Na vrhu toga kraka nalazi se mali žličasti jezičac, tzv. ligula, preko kojega tijekom parenja ženki predaje spermatofore.

Zanimljivo je da prosječno vrijeme parenja traje od 30 minuta do dva sata. Ženka se može pariti s više mužjaka, sakupljajući spermatofore od svakog od njih.

Otprilike tjedan dana nakon parenja, ženka u prikladnoj kamenoj pukotini ili rupi lijepi oplođena jaja, slažući ih u obliku grozdastih nakupina. Nakon polaganja jaja, ostaje uz njih čuvajući ih i brinući se o njima sve do izvaljivanja. Za tih četiri do pet tjedana hobotnica se ne hrani, te nakon što se male hobotnice izvale ugiba od izgladnjelosti.

Ličinke hobotnice su neposredno nakon izvaljivanja duge samo tri milimetra i imaju sva vanjska obilježja odrasle jedinke, po čemu se zapravo razlikuju od stadija ličinke kod drugih životinjskih skupina, a zbog čega se i nazivaju paraličinkama ili paralarvama. Ta prva dva mjeseca života žive kao planktonski organizmi, nakon čega se, dosegavši 7,5 milimetara dužine, preobražuju te spuštaju na dno, gdje ostaju do kraja života.

Rakovi na prvome mjestu

Hobotnica je od izvaljivanja do kraja života svestrani grabežljivac, te je kao takva odlično prilagođena životu lovca, i to u prvom redu u noćnom razdoblju. Plijen traži i pronalazi na nekoliko načina. Zahvaljujući vrlo razvijenom vidu i velikim očima koje su kapcima prilagođene prigušenom svjetlu pod vodom, jasno razaznaju gibanja i prepoznaju strukture.

---

image
Hobotnica ima izvrsno prilagođen vid
---

Osim vidom, hobotnice gledaju pipajući nasumičnim traganjem pomoću vršnih dijelova svojih krakova ili pak ispuhivanjem mlaza vode iz lijevka otkrivajući plijen ukopan u mekom dnu. Baš kao i ostali glavonošci, i hobotnice su vrlo osjetljive na kemijske podražaje, koje detektiraju pomoću osjetilnih stanica smještenih na usnom polju, ali i prianjaljkama.

Tako mogu osjetiti i udaljene mirise pomoću receptora smještenih u njihovim mirisnim jamicama koji im služe, osim za socijalnu komunikaciju, i za detektiranje plijena na većim udaljenostima.

Hobotnica se hrani svim vrstama rakova, glavonožaca, riba, školjkaša, puževa i mnogočetinaša, kao i pripadnicima svoje vrste. Napada i bolesne ribe, ali jede i uginule životinje i otpatke ljudske hrane. Ipak, najdraža su joj hrana rakovi, koje najprije ugrizom paralizira, a potom ih raskida na sitne komadiće. Ako su manji, proguta ih, a iz većih isiše meso iz njihova oklopa.

Školjkaše također isiše, i to tako da između pritvorenih ljuštura ubaci kamenčić kojim spriječi njihovo potpuno zatvaranje, nakon čega bespomoćni organizam slinom umrtvi, smekša i usiše.

Puškom uz dno

Hobotnica se lovi na razne načine, najčešće ostima pod sviću, podvodnom puškom, saonicama i skosavicom. Podvodnim ribolovcima u potrazi za hobotnicom u velikom dijelu pomažu spomenuti graditeljski tragovi, ali i drugi stanovnici podmorja, od kojih je najveća tužibaba pirka.

Naime, ova se proždrljiva riba vrlo često zadržava upravo pred rupom hobotnice privučena lelujanjem kože i krakova koji na nju djeluju gotovo hipnotičkom privlačnošću. U takvom je vrebanju pred rupom u stanju vrebati i više sati, tako da u potrazi za hobotnicom svakako treba obratiti pažnju na njih.

---

image
U podvodnom ribolovu hobotnicu je najbolje gađati između očiju
---

Hobotnica na dnu rijetko bježi. Najčešće se nastoji samo zavući u kakav procjep čvrsto se priljubljujući uz dno. Pritom će se, ako je u mogućnosti, uvijek zavući u isto skrovište. Zato s hicem ne treba žuriti.

Ako se može, najpraktičnije je ciljati između očiju, čime se postiže najveći šok. Naime, nastrijeljena se hobotnica najčešće nakon hica još čvršće priljubi uz dno, što početnicima može stvoriti poprilične teškoće, pogotovo ako je nastrijeljena na većoj dubini.

Ako se pak nalazi u rupi, tada je praktičnije nabosti je na strijelu bez ispucavanja i rizika od loma ili krivljenja strijele.

U svakom slučaju, neposredno nakon hica treba je što prije odlijepiti od dna, te je po potrebi nožem dodatno probosti između očiju, nakon čega se gotovo potpuno umrtvi. Zbog mišićavog tijela, hobotnicu je puno praktičnije gađati ostima nego harpunom.

Velike hobotnice mogu biti i vrlo opasne, pogotovo ako imaju dovoljno čvrsto uporište u svojem skloništu. Držeći se s nekoliko krakova uz podlogu, a ostalim kracima obuhvativši ronioca, mogu ga pod morem zadržati puno dulje nego što je planirao.

Poznati su takvi slučajevi koji su za ronioca završili kobno. U takvim je situacijama, ako nemamo nož, potrebno rukom potražiti lijevak hobotnice i stisnuti ga tako da joj se onemogući disanje, nakon čega stisak njezinih krakova uskoro popušta.

Osti i slatka voda

U lovu ostima pod sviću nema neke velike mudrosti. Najvažnije je imati dobro oko i istreniranu brzu ruku. U lelujavim sjenama noćnog podmorja obasjanog treperavim feralom, hobotnicu nije uvijek jednostavno primijetiti, pa stoga često valja brzo reagirati. U svakom slučaju, nakon hica osti treba što je moguće prije početi okretati oko uzdužne osi, kako bismo hobotnicu odlijepili od dna.

---

image
Osim bojom, hobotnica se prilagođava i nabiranjem kože
---

I dok se na skosavicu, koja je temeljno namijenjena lovu ostalih glavonožaca poput sipe i lignje, lovi relativno rijetko, saonicama, koje su za nju zapravo jedini ciljani sportskoribolovni alat, hobotnica se lovi često i vrlo uspješno.

Saonice se sastoje od otežanog pločastog dijela iznad kojega se nalaze dvije jake šiljate kuke. Na saonice se postavlja najčešće plastični ili silikonski rak živih boja. Katkad se postavlja i živi rak ili pak nekoliko srdela, svježih ili usoljenih.

A da bi sve bilo još atraktivnije, nerijetko se cijeli sistem dodatno okiti kraćim komadom običnoga lanca, koji svojim zveckanjem dodatno privlači pažnju. Saonice se spuštaju do dna, te se najčešće brzinom kurenta povlače za barkom po dnu.

U prihvatu je uvijek poželjno imati kuku kako bi se izbjegla mogućnost gubitka lovine.

Mnogi izverzirani lovci na hobotnice na barci imaju u pripravi i kantu sa slatkom vodom. Naime, nakon što se potopi u slatku vodu, hobotnica već nakon nekoliko trenutaka ugiba.

Dva tabora

Hobotnica je među ljubiteljima morske hrane stvorila dva tabora. Dok jedni tvrde da ima specifičan i vrlo osebujan okus i miris, drugi tvrde da mirisa i okusa gotovo nema, zbog čega dobro podnosi razne začine. Iako se može spremati na većinu poznatih načina, od kojih većina uključuje kuhanje, nekoliko je načina koji na ljestvici popularnosti ipak donekle odskaču.

To je u prvom redu peka, a odmah uz nju i salata od svježe kuhane ili sušene pa kuhane hobotnice. Posebno je atraktivan carpaccio od hobotnice, koji se pripravlja na vrlo dovitljiv način. Hobotnica se zamrzne u plastičnoj boci prerezanoj napola, nakon čega se vrlo lako i brzo može narezati na salamoreznici. Malo limuna i maslinova ulja na postelji od rukole do maloprije amorfnu masu u trenu pretvaraju u traženu deliciju.

Iako žilava, hobotnica se može peći i na žaru, pogotovo manji primjerci, kada do izražaja dolazi sva punina njezina osebujna okusa.

U odnosu na ostale stanovnike mora, meso hobotnice izvrsno podnosi zamrzavanje, pri čemu ne samo da ne gubi na kvaliteti okusa, nego postaje mekša i lakša za pripravljanje.

A ako unatoč boravku na ledu i dalje niste zadovoljni mekoćom njezina mesa, dovoljno je u vodu u kojoj se kuha ubaciti pluteni čep, čime se vrijeme potrebno za kuhanje gotovo upola skraćuje.

---

OSAM VRSTA


Od 51 vrste glavonožaca zabilježenih u Sredozemnome moru, u Jadranu obitava 41 vrsta, odnosno 80 posto poznatih sredozemnih vrsta. Iz obitelji Octopodidae u Jadranu živi osam vrsta, i to: obična hobotnica (Octopus vulgaris, Cuvier, 1797.), tračan (Octopus macropus, Risso, 1826.), hobotnica pauk (Octopus salutii, Vérany, 1836.), patuljasta dugokraka hobotnica (Macrotritopus defilippi, Vérany, 1851.), jednoroga hobotnica (Scaeurgus unicirrhus, delle Chiaje, 1838.), želatinska hobotnica (Preroctopus tetracirrhus, delle Chiaje, 1830.), mrki muzgavac (Eledone moschata, Lamarck, 1798.) i bijeli muzgavac (Eledone cirrhosa, Lamarck, 1798.).

---

---

TRENUTAK SMRTI


Cirkulacijski sustav hobotnice zatvoren je i sastoji se od srca, škržnih srca, škržnih žlijezda i krvnih žila. Kao dvoškržnjaci imaju jedan par škrga smješten na leđnoj strani plaštene šupljine.

Hobotnice imaju samo jedan organ unutarnje sekrecije. To je optička žlijezda, čiji hormon ima više funkcija, a među ostalim kontrolira funkcije reproduktivnih organa, pobuđuje refleks čuvanja jaja, određuje trenutak prestanka hranjenja, te gotovo trenutačnu smrt nakon izvaljivanja mrijesta.

---

---

ŽRTVA DEPRESIJE


Iako se općenito smatra da hobotnica dobro podnosi zatočeništvo, to nije točno. Bez obzira na veličinu akvarija, te kvalitetu uvjeta i hrane, zatočena hobotnica u pravilu nakon nekog vremena padne u depresiju s kobnim posljedicama. Postupno sama sebi izgrize krakove na komadiće, nakon čega, potpuno iscrpljena, brzo ugine.

---

---

image
Kromatofori ostaju aktivni dugo nakon što hobotnica ugine
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Hobotnica je vrlo osobit stanovnik podmorja

Kromatofori ostaju aktivni dugo nakon što hobotnica ugine

Hobotnica ima izvrsno prilagođen vid

Osim bojom, hobotnica se prilagođava i nabiranjem kože

UZ OKVIR 3 - Žrtva depresije!
 

Kada je uplašena, hobotnica često pobijeli

Kad se odluči prikriti, neuvježbanom oku teško ju je uočiti

Usta se nalaze u središtu krakova

U podvodnom ribolovu hobotnicu je najbolje gađati između očiju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica-1163838 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ef142411d61e3682712f388fef5f249365f62dd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+hobotnici%3A+na%C4%8Dini+na+koje+se+kre%C4%87e%2C+hrani+i+skriva+savr%C5%A1enstvo+su+evolucije.+Me%C4%91u+ljubiteljima+morske+hrane+stvorila+je+dva+tabora%2C+lovite+je+pu%C5%A1kom+ili+saonicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica-1163838 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpametna-majstorica-mimikrije-velika-tema-o-hobotniciama-kako-majstorica-1163838 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

majstorica mimikrijeSve o hobotnici: načini na koje se kreće, hrani i skriva savršenstvo su evolucije. Među ljubiteljima morske hrane stvorila je dva tabora, lovite je puškom ili saonicama

Piše Boris Bulić
1. veljače 2022. - 07:50

Obična hobotnica naš je najveći glavonožac. Nalazimo je po cijelom Jadranu, ponajprije uz stjenovite obale, ali i na pješčanim, pa i muljevitim dnima, kao i na livadama posidonije i drugih morskih cvjetnica, od samog plićaka do impresivnih 200 metara dubine, gdje najveći dio vremena provodi skrivena u rupama ili pukotinama stijena.

Na njezinu brojnost, odnosno pojedinačnu veličinu, u prvom redu utječu temperatura mora i dostupnost hrane, tako da s porastom dubine, pogotovo nakon 100 metara, brojnost hobotnice naglo opada. Iako joj je životni vijek kratak, kod ženki jedna do dvije godine, a kod mužjaka tek nešto dulje, u našem se moru bilježe ulovi teži od 20 kilograma, što se može smatrati maksimalnom težinom koju ova vrsta za svoga života može postići.

Inače je pr...

15. svibanj 2024 09:41