stdClass Object ( [id] => 1357348 [title] => Orade više nisu mitske ribe: evo nekoliko savjete koji vam mogu pomoći u lovu na kraljicu mora [alias] => orade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne tako davno, orade su lovili smo najiskusniji ribolovci koji su znali i tajne pošte, i tajne sisteme, i najbolju ješku i svašta nešto što ih je izdvajalo visoko iznad prosječnih ribolovaca.

No popularizacijom sportskog ribolova, a ponajviše internetskim dijeljenjem neophodnih informacija, ta je privilegija uspješnih lovaca na orade, prestala biti privilegija.

Baš svatko, tko god se malo pažljivije posvetio slaganju pribora i razmišljanju oko odabira pozicije, mogao je uloviti oradu, nerijetko poprilično veliku.

Osim toga, zahvaljujući sve većem broju uzgajališta, kako onih za uzgoj upravo orada, tako i onih za uzgoj daganja, populacija orada je narasla.

Isto je tako došlo do križanja između uzgojenih oblika i divljih orada zbog čega su mnogi takvi križanci masom ispred izvornih divljih, što opet povećava šanse za ulovom kapitalnih primjeraka.

Ipak, unatoč sve mu tome, mnogi tek pokušavaju uloviti svoju prvu pravu oradu pa stoga evo nekoliko temeljnih informacija.

Prekaljenim udičarima će ovo možda bit tek podsjetnik, no početnici u ovom tekstu možda nađu inspiraciju za svoj prvi kapitalni ulov.

Orada  (Sparus auratus, Linnaeus, 1758) se oduvijek smatrala trofejnim udičarskim ulovom.

Zbog svoje ljepote, snage, temperamenta, borbenosti i jedinstvenog okusa, s punim pravom nosi titulu kraljice mora.

Naraste preko 70 centimetara dužine i impresivnih 10 kilograma težine, no najčešće lovljeni primjerci su teški tek oko 0,30 kilograma.

---

image

Ovakve orade više nsiu iznimke

---

Orada može živjeti do 12 godina. I pri optimalnim uvjetima već u prvoj godini života može doseći preko 20 centimetara dužine, nakon čega raste nešto sporije tako da orada stara četiri godine može biti duga ne preko 35 centimetara.

Orada pripada obitelji ljuskavki (Sparidae), te kao i ostali članovi ima sva tipična obilježja ove široke obitelji.

Ovalnog je tijela, bočno stisnutog no vrlo snažnog, na kome se ističe krupna glava i jake vilice naoružane stožastim i pločastim zubima.

Peraje su velike, dobro razvijene, a bočna crta je na krupnoj krljušti vidljiva cijelom dužinom. Gornji dio leđa je metalnoplavkasto-zelenkasto-srebrnkast, dok je prema trbušnoj strani ta boja nešto svjetlija. Sam trbušni dio je srebrnosiv.

Uzdužno se protežu blijedosmeđe ili smeđe-zlataste pruge.

Karakterističan je i škržni zaklopac sa živo obojenom narančasto-zlatnom mrljom iznad koje je na gornjem kutu još jedna, crno-ljubičasta mrlja. Između očiju se nalazi ‘sedlo‘ svijetle zlatnožute boje.

Baš kao i većina ostalih riba i orada ima cijeli niz narodnih naziva.

Lovrata, komarča, podlanica, zlatulja, đanca, sekulica, batoglavka i šparica tek su neka od imena kojima je nazivaju.

Oradu nalazimo posvuda, no prava staništa su joj pjeskovito-ljušturasta dna.

Zadržava se u mirnim od vjetra zaklonjenim lukama, a budući da joj smanjeni salinitet ne smeta, posjećuje i riječna ušća.

Premda zalazi do 50 metara dubine, najčešće se zadržava na dubinama od 5 do 10 metara.

U pravilu izbjegava obale koje se strmo ruše u more, tako da je rijetka na pučinskim stranama otoka.

Jednako je rijetko susrećemo i oko brakova znatno udaljenih od obale.

Orada je tipična bentoska vrsta kojoj su glavna hrana mekušci, prvenstveno školjkaši i rakovi, tako da je najbrojnija upravo na područjima bogatim školjkašima.

To su u prvom redu tereni zapadne Istre, Limskog kanala, Tarske uvale, šireg zadarskog područja, Novigradskog mora, malostonske, splitske i šibenske okolice, te mora oko Brača, Paga i Lošinja.

Budući da dobro podnosi sužanjstvo uzgaja se u ribljim gojilištima, najčešće zajedno s ciplima.

Orada se mrijesti u kasnu jesen i prvoj polovici zime.

Iako uglavnom živi kao samotar ili u manjim jatima od tek nekoliko primjeraka, u doba mrijesta se okuplja u veća jata koja ponekad brojem prelaze i nekoliko tisuća jedinki. Ova riba je protandrični dvospolac.

---

image

Iz istog jata

---

Prvi dio svog života, do otprilike 0,5 kilograma težine i 32 do 44 centimetra dužine je mužjak, nakon čega se transformira u ženku. U hladnijem dijelu godine se povlači u dublje more, jer teško podnosi hladnoću.

Obalni lov orade počinje u rano proljeće, proteže se kroz cijelo ljeto, a najbolji rezultati se postižu u drugoj polovici jeseni.

Lovi se pretežno danju, najbolje u rano jutro ili suton. Voli lagane sjeverozapadne ili zapadne vjetrove.

Iako se može loviti raznim pridnenim sistemima, najčešće se lovi fermama.

Pribor za ribolov orade prvenstveno mora biti snažan.

Iako većina ribolovaca preferira surf štapove, znatno su se boljima pokazali klasični šaranaški carp modeli, pogotovo kod ribolova krupnijih primjeraka.

Velika orada nakon kačenja pruža snažan otpor koji nije jednostavno svladati. Istina je da u tom trenutku surf štap znatno lakše može zaustaviti i okrenuti veliku ribu, ali zamaranje će puno lakše odraditi elastični ‘carp‘ modeli.

Rola bi trebala imati mehanizam slobodnog hoda špule, prvenstveno zbog načina na koji orada uzima ponuđenu ješku.

Nakon što je pokupi, odvlači je ponekad i preko desetak metara daleko da bi je tek tada pokušala progutati.

---

image

Pozicija je ključna stavka

---

Ako u tom odvlačenju osjeti otpor trenutno će ispljunuti naješkanu udicu, tako da su spomenute role zapravo savršen izbor.

Naravno, poslužiti mogu i klasični modeli, no tada je potrebno omogućiti odvlačenje ješke bez otpora.

To se najčešće postiže otvaranjem preklopnika.

Način na koji se postiže da struna ostane na kalemu i da se nekontrolirano ne počne otpuštati, priča je za sebe.

Neki ribolovci polažu novčić s gornje strane kalema, neki strunu zatežu kamenčićem pod štapom, neki koriste selotejp…

Načina je puno, no najučinkovitijima su se pokazala dva.

Prvi je zaglavljivanjem strune pod klipsu koja se nalazi na rubu svakog kalema, a drugi je zaglavljivanjem strune između šibice ili kakvog drugog sličnog štapića povezanog gumicom za kosu s tijelom štapa.

Problem koji se može javiti kod lova s otvorenim preklopnikom je nekontrolirani silazak strune s kalema, što je čest slučaj kada se koriste žilaviji najlonski monofili. Stoga mnogi ribolovci ne namataju svoje kaleme do kraja, već ostavljaju koji milimetar prostora neispunjenim.

Uobičajena struna za ribolov orada su najlonski monofili, promjera od 0,35 do 0,45 milimetara, prvenstveno zbog njihove elastičnosti i istezljivosti.

Ribolov orada s upredenicama je moguć, no zahtijeva dobru uigranost i vrhunsku opremu koja se neće oštetiti prilikom zamaranja ribe.

Naime, u ribolovu upredenicom, zbog njene neistezljivosti, sve udarce prilikom zamaranja ribe moraju amortizirati štap i rola.

Osim toga, nakon što ‘legne‘ na dno, upredenica se lako može oštetiti, što još lakše može rezultirati gubitkom ribe.

Fluorokarbon je imperativ u formiranju predveza za ovu plahu vrstu, dok je izbor udica vrlo sužen.

Orada ima izrazito snažnu čeljust kojoj uspijevaju odoljeti jedino najkvalitetnije ‘kovanice‘. Stoga prilikom kupovine udica za orade ne treba biti škrtac.

Indikatori ugriza su svakako poželjni, ako ne elektronski, a ono bar improvizirani - komadići staniola, stiropora, kamenčići, štipalice, sve je dobrodošlo. Najvažnije je na vrijeme uočiti griz i tada biti za štapom.

---

image

Crv je izvrsna ješka

---

Podmetač je obavezan dio opreme, pogotovo kad je riječ o većim primjercima.

Sistem se slaže na klasičan način - osnova, klizna olovnica 30 do 60 grama, gumena perlica, zogulin, predvez 50 do 80 centimetara, udica širine luka od 15 do 20 milimetara.

Orada će rado pokupiti većinu animalnih ješki, no najslađi su joj dagnja, volak, veliki crv i bibi.

U njenom slučaju u potpunosti vrijedi pravilo velika: ješka - velika riba.

Budući da će orada rijetko kada prihvatiti i povući naješkanu udicu neposredno nakon zabačaja, važno je da ješka bude dovoljno otporna na brojne sitne zube podmorja.

To se može postići dodatnim ‘armanjem‘, omatanjem ješke silikonskim koncem, ili djelomičnim razbijanjem školjke u koju kroz naprsnuća zavlačimo udicu.

Nakon što je orada odradila svoje odvlačenje ješke, slijedi kontra koja mora biti snažna i energična.

U tom trenutku orada, koja je inače mirna i u principu flegmatična riba, za tren oka postaje brz, snažan i okretan plivač, dostojan protivnik svakom sportskom ribolovcu.

Od trenutka kačenja do izvlačenja na suho, vrlo je važno strunu održati napetom.

Naime, orada ima ‘popločana‘ usta, tako da se udica najčešće i ne probije u potpunosti, već ostane samo vrhom zakačena između zubnih pločica. Upravo zbog toga izvlačenje mora biti kontinuirano, bez opuštanja strune.

Orada će kao i sve ljuskavke u izvlačenju pružati silovit i snažan otpor uz ritmične, jake, postranične udarce.

Kočnica role mora biti dobro podešena da bi struna to izdržala.

U principu, kada se orada dovuče do površine, iznenađenja više ne bi trebalo biti.

Važno je napomenuti da se ponekad dogodi da karakteristično odvlačenje ješke izostane.

U tim situacijama orade ješku ispituju ‘u mjestu‘, što se očituje tek neznatnim povijanjem vrha na štapu.

Kontriranje na tako ‘nevidljive‘ poteze u pravilu otkriva velike kapitalne primjerke.

Upravo stoga sve veći broj ribolovaca napušta klasični pristup slobodnog hoda špule i otvorenih rola, loveći s dobro zaglavljenim štapovima i kočnicama zategnutima u tvrdo.

Orada je riba koja će na žaru, u brudetu ili juhi, ili na bilo koji drugi način spremljena, oduševiti i one koji ribu ne vole.

Ima krupne pravilno raspoređene kosti i izrazito ukusno bijelo meso koje nudi neponovljiv gastronomski užitak.

---

image

Ovakve orade više nsiu iznimke

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još niste ulovili svoju kapitalnu oradu? Možda griješite u veličini ješke, možda u procjeni pravog trenutka za kontru, a možda samo niste na pravoj pošti. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Još niste ulovili svoju kapitalnu oradu? Možda griješite u veličini ješke, možda u procjeni pravog trenutka za kontru, a možda samo niste na pravoj pošti. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći… riječ stručnjaka 2 0 9380 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 09:04:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić /MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-22 09:12:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-22 09:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Još niste ulovili svoju kapitalnu oradu? Možda griješite u veličini ješke, možda u procjeni pravog trenutka za kontru, a možda samo niste na pravoj pošti. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći… [metadata] => robots= author= title=Orade više nisu mitske ribe: evo nekoliko savjete koji vam mogu pomoći u lovu na kraljicu mora page_title=Orade više nisu mitske ribe: evo nekoliko savjete koji vam mogu pomoći u lovu na kraljicu mora [metakey] => orada, komarča, podlanica, lov komarče, lov orade, kako loviti orade, kako loviti komarče, Boris Bulić, ribolov, ribolovni savjeti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389531.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389527.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389528.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389529.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389530.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389532.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389533.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389534.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389535.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389536.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26389537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u010cesto se ulovi samo jedna ali vrijedna<\/p>","

Pozicija je klju\u010dna stavka<\/p>","

\u0160tap mora biti pa\u017eljivo odabran<\/p>","

Divljih orada je sve manje<\/p>","

I u obi\u010dnom kan\u010darenju se povremeno zalome<\/p>","

Ovakve orade vi\u0161e nsiu iznimke<\/p>","

Crv je izvrsna je\u0161ka<\/p>","

Usputna lovina<\/p>","

Iz istog jata<\/p>","

Zubi su kod orada impresivni<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26389531_1920.jpg":"1920x1080","k_26389531_1280.jpg":"1280x1280","k_26389531_1024.jpg":"1024x1024","k_26389531_640.jpg":"640x640","k_26389531_480.jpg":"480x480","k_26389531_340.jpg":"340x340","k_26389531_220.jpg":"220x220","o_26389531_1280.jpg":"1280x960","o_26389531_1024.jpg":"1024x768","o_26389531_640.jpg":"640x480","o_26389531_480.jpg":"480x360","o_26389531_340.jpg":"340x255","o_26389531_220.jpg":"220x165","h_26389531_1280.jpg":"1280x854","h_26389531_1024.jpg":"1024x683","h_26389531_640.jpg":"640x427","h_26389531_480.jpg":"480x320","h_26389531_340.jpg":"340x227","h_26389531_220.jpg":"220x147","pp_26389531_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389531_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389531_640.jpg":"640x814","pp_26389531_480.jpg":"480x611","pp_26389531_340.jpg":"340x432","pp_26389531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26389527_1920.jpg":"1920x1080","k_26389527_1280.jpg":"1280x1280","k_26389527_1024.jpg":"1024x1024","k_26389527_640.jpg":"640x640","k_26389527_480.jpg":"480x480","k_26389527_340.jpg":"340x340","k_26389527_220.jpg":"220x220","o_26389527_1280.jpg":"1280x1706","o_26389527_1024.jpg":"1024x1365","o_26389527_640.jpg":"640x853","o_26389527_480.jpg":"480x640","o_26389527_340.jpg":"340x453","o_26389527_220.jpg":"220x293","h_26389527_1280.jpg":"1280x854","h_26389527_1024.jpg":"1024x683","h_26389527_640.jpg":"640x427","h_26389527_480.jpg":"480x320","h_26389527_340.jpg":"340x227","h_26389527_220.jpg":"220x147","pp_26389527_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389527_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389527_640.jpg":"640x814","pp_26389527_480.jpg":"480x611","pp_26389527_340.jpg":"340x432","pp_26389527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26389528_1920.jpg":"1920x1080","k_26389528_1280.jpg":"1280x1280","k_26389528_1024.jpg":"1024x1024","k_26389528_640.jpg":"640x640","k_26389528_480.jpg":"480x480","k_26389528_340.jpg":"340x340","k_26389528_220.jpg":"220x220","o_26389528_1280.jpg":"1280x1706","o_26389528_1024.jpg":"1024x1365","o_26389528_640.jpg":"640x853","o_26389528_480.jpg":"480x640","o_26389528_340.jpg":"340x453","o_26389528_220.jpg":"220x293","h_26389528_1280.jpg":"1280x854","h_26389528_1024.jpg":"1024x683","h_26389528_640.jpg":"640x427","h_26389528_480.jpg":"480x320","h_26389528_340.jpg":"340x227","h_26389528_220.jpg":"220x147","pp_26389528_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389528_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389528_640.jpg":"640x814","pp_26389528_480.jpg":"480x611","pp_26389528_340.jpg":"340x432","pp_26389528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_26389529_1920.jpg":"1920x1080","k_26389529_1280.jpg":"1280x1280","k_26389529_1024.jpg":"1024x1024","k_26389529_640.jpg":"640x640","k_26389529_480.jpg":"480x480","k_26389529_340.jpg":"340x340","k_26389529_220.jpg":"220x220","o_26389529_1280.jpg":"1280x1706","o_26389529_1024.jpg":"1024x1365","o_26389529_640.jpg":"640x853","o_26389529_480.jpg":"480x640","o_26389529_340.jpg":"340x453","o_26389529_220.jpg":"220x293","h_26389529_1280.jpg":"1280x854","h_26389529_1024.jpg":"1024x683","h_26389529_640.jpg":"640x427","h_26389529_480.jpg":"480x320","h_26389529_340.jpg":"340x227","h_26389529_220.jpg":"220x147","pp_26389529_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389529_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389529_640.jpg":"640x814","pp_26389529_480.jpg":"480x611","pp_26389529_340.jpg":"340x432","pp_26389529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26389530_1920.jpg":"1920x1080","k_26389530_1280.jpg":"1280x1280","k_26389530_1024.jpg":"1024x1024","k_26389530_640.jpg":"640x640","k_26389530_480.jpg":"480x480","k_26389530_340.jpg":"340x340","k_26389530_220.jpg":"220x220","o_26389530_1280.jpg":"1280x1706","o_26389530_1024.jpg":"1024x1365","o_26389530_640.jpg":"640x853","o_26389530_480.jpg":"480x640","o_26389530_340.jpg":"340x453","o_26389530_220.jpg":"220x293","h_26389530_1280.jpg":"1280x854","h_26389530_1024.jpg":"1024x683","h_26389530_640.jpg":"640x427","h_26389530_480.jpg":"480x320","h_26389530_340.jpg":"340x227","h_26389530_220.jpg":"220x147","pp_26389530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389530_640.jpg":"640x814","pp_26389530_480.jpg":"480x611","pp_26389530_340.jpg":"340x432","pp_26389530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26389532_1920.jpg":"1920x1080","k_26389532_1280.jpg":"1280x1280","k_26389532_1024.jpg":"1024x1024","k_26389532_640.jpg":"640x640","k_26389532_480.jpg":"480x480","k_26389532_340.jpg":"340x340","k_26389532_220.jpg":"220x220","o_26389532_1280.jpg":"1280x1706","o_26389532_1024.jpg":"1024x1365","o_26389532_640.jpg":"640x853","o_26389532_480.jpg":"480x640","o_26389532_340.jpg":"340x453","o_26389532_220.jpg":"220x293","h_26389532_1280.jpg":"1280x854","h_26389532_1024.jpg":"1024x683","h_26389532_640.jpg":"640x427","h_26389532_480.jpg":"480x320","h_26389532_340.jpg":"340x227","h_26389532_220.jpg":"220x147","pp_26389532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389532_640.jpg":"640x814","pp_26389532_480.jpg":"480x611","pp_26389532_340.jpg":"340x432","pp_26389532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1712x2288","hd_26389533_1920.jpg":"1920x1080","k_26389533_1280.jpg":"1280x1280","k_26389533_1024.jpg":"1024x1024","k_26389533_640.jpg":"640x640","k_26389533_480.jpg":"480x480","k_26389533_340.jpg":"340x340","k_26389533_220.jpg":"220x220","o_26389533_1280.jpg":"1280x1710","o_26389533_1024.jpg":"1024x1368","o_26389533_640.jpg":"640x855","o_26389533_480.jpg":"480x641","o_26389533_340.jpg":"340x454","o_26389533_220.jpg":"220x294","h_26389533_1280.jpg":"1280x854","h_26389533_1024.jpg":"1024x683","h_26389533_640.jpg":"640x427","h_26389533_480.jpg":"480x320","h_26389533_340.jpg":"340x227","h_26389533_220.jpg":"220x147","pp_26389533_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389533_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389533_640.jpg":"640x814","pp_26389533_480.jpg":"480x611","pp_26389533_340.jpg":"340x432","pp_26389533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26389534_1920.jpg":"1920x1080","k_26389534_1280.jpg":"1280x1280","k_26389534_1024.jpg":"1024x1024","k_26389534_640.jpg":"640x640","k_26389534_480.jpg":"480x480","k_26389534_340.jpg":"340x340","k_26389534_220.jpg":"220x220","o_26389534_1280.jpg":"1280x960","o_26389534_1024.jpg":"1024x768","o_26389534_640.jpg":"640x480","o_26389534_480.jpg":"480x360","o_26389534_340.jpg":"340x255","o_26389534_220.jpg":"220x165","h_26389534_1280.jpg":"1280x854","h_26389534_1024.jpg":"1024x683","h_26389534_640.jpg":"640x427","h_26389534_480.jpg":"480x320","h_26389534_340.jpg":"340x227","h_26389534_220.jpg":"220x147","pp_26389534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389534_640.jpg":"640x814","pp_26389534_480.jpg":"480x611","pp_26389534_340.jpg":"340x432","pp_26389534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_26389535_1920.jpg":"1920x1080","k_26389535_1280.jpg":"1280x1280","k_26389535_1024.jpg":"1024x1024","k_26389535_640.jpg":"640x640","k_26389535_480.jpg":"480x480","k_26389535_340.jpg":"340x340","k_26389535_220.jpg":"220x220","o_26389535_1280.jpg":"1280x830","o_26389535_1024.jpg":"1024x664","o_26389535_640.jpg":"640x415","o_26389535_480.jpg":"480x311","o_26389535_340.jpg":"340x220","o_26389535_220.jpg":"220x142","h_26389535_1280.jpg":"1280x854","h_26389535_1024.jpg":"1024x683","h_26389535_640.jpg":"640x427","h_26389535_480.jpg":"480x320","h_26389535_340.jpg":"340x227","h_26389535_220.jpg":"220x147","pp_26389535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389535_640.jpg":"640x814","pp_26389535_480.jpg":"480x611","pp_26389535_340.jpg":"340x432","pp_26389535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26389536_1920.jpg":"1920x1080","k_26389536_1280.jpg":"1280x1280","k_26389536_1024.jpg":"1024x1024","k_26389536_640.jpg":"640x640","k_26389536_480.jpg":"480x480","k_26389536_340.jpg":"340x340","k_26389536_220.jpg":"220x220","o_26389536_1280.jpg":"1280x960","o_26389536_1024.jpg":"1024x768","o_26389536_640.jpg":"640x480","o_26389536_480.jpg":"480x360","o_26389536_340.jpg":"340x255","o_26389536_220.jpg":"220x165","h_26389536_1280.jpg":"1280x854","h_26389536_1024.jpg":"1024x683","h_26389536_640.jpg":"640x427","h_26389536_480.jpg":"480x320","h_26389536_340.jpg":"340x227","h_26389536_220.jpg":"220x147","pp_26389536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389536_640.jpg":"640x814","pp_26389536_480.jpg":"480x611","pp_26389536_340.jpg":"340x432","pp_26389536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26389537_1920.jpg":"1920x1080","k_26389537_1280.jpg":"1280x1280","k_26389537_1024.jpg":"1024x1024","k_26389537_640.jpg":"640x640","k_26389537_480.jpg":"480x480","k_26389537_340.jpg":"340x340","k_26389537_220.jpg":"220x220","o_26389537_1280.jpg":"1280x960","o_26389537_1024.jpg":"1024x768","o_26389537_640.jpg":"640x480","o_26389537_480.jpg":"480x360","o_26389537_340.jpg":"340x255","o_26389537_220.jpg":"220x165","h_26389537_1280.jpg":"1280x854","h_26389537_1024.jpg":"1024x683","h_26389537_640.jpg":"640x427","h_26389537_480.jpg":"480x320","h_26389537_340.jpg":"340x227","h_26389537_220.jpg":"220x147","pp_26389537_1280.jpg":"1280x1628","pp_26389537_1024.jpg":"1024x1303","pp_26389537_640.jpg":"640x814","pp_26389537_480.jpg":"480x611","pp_26389537_340.jpg":"340x432","pp_26389537_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7467019 Threads: 1 Questions: 1601924210 Slow queries: 4755457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110565986 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/orade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora-1357348 [printLink] => /om/ribolov/orade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora-1357348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628485 [name] => orada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 09:46:20 [main_article_id] => 0 [alias] => orada [link] => /tag/orada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265204 [name] => komarča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca [link] => /tag/komarca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 628484 [name] => podlanica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 09:46:20 [main_article_id] => 0 [alias] => podlanica [link] => /tag/podlanica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745003 [name] => lov komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-22 10:12:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-komarce [link] => /tag/lov-komarce ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745004 [name] => lov orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-22 10:12:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-orade [link] => /tag/lov-orade ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650543 [name] => kako loviti orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade [link] => /tag/kako-loviti-orade ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650542 [name] => kako loviti komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce [link] => /tag/kako-loviti-komarce ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [9] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još niste ulovili svoju kapitalnu oradu? Možda griješite u veličini ješke, možda u procjeni pravog trenutka za kontru, a možda samo niste na pravoj pošti. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Orade više nisu mitske ribe: evo nekoliko savjete koji vam mogu pomoći u lovu na kraljicu mora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-00-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389531.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389531.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389527.jpg [title] =>

Često se ulovi samo jedna ali vrijedna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389528.jpg [title] =>

Pozicija je ključna stavka

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389529.jpg [title] =>

Štap mora biti pažljivo odabran

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389530.jpg [title] =>

Divljih orada je sve manje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389532.jpg [title] =>

I u običnom kančarenju se povremeno zalome

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389533.jpg [title] =>

Ovakve orade više nsiu iznimke

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389534.jpg [title] =>

Crv je izvrsna ješka

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389535.jpg [title] =>

Usputna lovina

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389536.jpg [title] =>

Iz istog jata

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26389537.jpg [title] =>

Zubi su kod orada impresivni

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ne tako davno, orade su lovili smo najiskusniji ribolovci koji su znali i tajne pošte, i tajne sisteme, i najbolju ješku i svašta nešto što ih je izdvajalo visoko iznad prosječnih ribolovaca.

No popularizacijom sportskog ribolova, a ponajviše internetskim dijeljenjem neophodnih informacija, ta je privilegija uspješnih lovaca na orade, prestala biti privilegija.

Baš svatko, tko god se malo pažljivije posvetio slaganju pribora i razmišljanju oko odabira pozicije, mogao je uloviti oradu, nerijetko poprilično veliku.

Osim toga, zahvaljujući sve većem broju uzgajališta, kako onih za uzgoj upravo orada, tako i onih za uzgoj daganja, populacija orada je narasla.

Isto je tako došlo do križanja između uzgojenih oblika i divljih orada zbog čega su mnogi takvi križanci masom ispred izvornih divljih, što opet povećava šanse za ulovom kapitalnih primjeraka.

Ipak, unatoč sve mu tome, mnogi tek pokušavaju uloviti svoju prvu pravu oradu pa stoga evo nekoliko temeljnih informacija.

Prekaljenim udičarima će ovo možda bit tek podsjetnik, no početnici u ovom tekstu možda nađu inspiraciju za svoj prvi kapitalni ulov.

Orada  (Sparus auratus, Linnaeus, 1758) se oduvijek smatrala trofejnim udičarskim ulovom.

Zbog svoje ljepote, snage, temperamenta, borbenosti i jedinstvenog okusa, s punim pravom nosi titulu kraljice mora.

Naraste preko 70 centimetara dužine i impresivnih 10 kilograma težine, no najčešće lovljeni primjerci su teški tek oko 0,30 kilograma.

---

image

Ovakve orade više nsiu iznimke

---

Orada može živjeti do 12 godina. I pri optimalnim uvjetima već u prvoj godini života može doseći preko 20 centimetara dužine, nakon čega raste nešto sporije tako da orada stara četiri godine može biti duga ne preko 35 centimetara.

Orada pripada obitelji ljuskavki (Sparidae), te kao i ostali članovi ima sva tipična obilježja ove široke obitelji.

Ovalnog je tijela, bočno stisnutog no vrlo snažnog, na kome se ističe krupna glava i jake vilice naoružane stožastim i pločastim zubima.

Peraje su velike, dobro razvijene, a bočna crta je na krupnoj krljušti vidljiva cijelom dužinom. Gornji dio leđa je metalnoplavkasto-zelenkasto-srebrnkast, dok je prema trbušnoj strani ta boja nešto svjetlija. Sam trbušni dio je srebrnosiv.

Uzdužno se protežu blijedosmeđe ili smeđe-zlataste pruge.

Karakterističan je i škržni zaklopac sa živo obojenom narančasto-zlatnom mrljom iznad koje je na gornjem kutu još jedna, crno-ljubičasta mrlja. Između očiju se nalazi ‘sedlo‘ svijetle zlatnožute boje.

Baš kao i većina ostalih riba i orada ima cijeli niz narodnih naziva.

Lovrata, komarča, podlanica, zlatulja, đanca, sekulica, batoglavka i šparica tek su neka od imena kojima je nazivaju.

Oradu nalazimo posvuda, no prava staništa su joj pjeskovito-ljušturasta dna.

Zadržava se u mirnim od vjetra zaklonjenim lukama, a budući da joj smanjeni salinitet ne smeta, posjećuje i riječna ušća.

Premda zalazi do 50 metara dubine, najčešće se zadržava na dubinama od 5 do 10 metara.

U pravilu izbjegava obale koje se strmo ruše u more, tako da je rijetka na pučinskim stranama otoka.

Jednako je rijetko susrećemo i oko brakova znatno udaljenih od obale.

Orada je tipična bentoska vrsta kojoj su glavna hrana mekušci, prvenstveno školjkaši i rakovi, tako da je najbrojnija upravo na područjima bogatim školjkašima.

To su u prvom redu tereni zapadne Istre, Limskog kanala, Tarske uvale, šireg zadarskog područja, Novigradskog mora, malostonske, splitske i šibenske okolice, te mora oko Brača, Paga i Lošinja.

Budući da dobro podnosi sužanjstvo uzgaja se u ribljim gojilištima, najčešće zajedno s ciplima.

Orada se mrijesti u kasnu jesen i prvoj polovici zime.

Iako uglavnom živi kao samotar ili u manjim jatima od tek nekoliko primjeraka, u doba mrijesta se okuplja u veća jata koja ponekad brojem prelaze i nekoliko tisuća jedinki. Ova riba je protandrični dvospolac.

---

image

Iz istog jata

---

Prvi dio svog života, do otprilike 0,5 kilograma težine i 32 do 44 centimetra dužine je mužjak, nakon čega se transformira u ženku. U hladnijem dijelu godine se povlači u dublje more, jer teško podnosi hladnoću.

Obalni lov orade počinje u rano proljeće, proteže se kroz cijelo ljeto, a najbolji rezultati se postižu u drugoj polovici jeseni.

Lovi se pretežno danju, najbolje u rano jutro ili suton. Voli lagane sjeverozapadne ili zapadne vjetrove.

Iako se može loviti raznim pridnenim sistemima, najčešće se lovi fermama.

Pribor za ribolov orade prvenstveno mora biti snažan.

Iako većina ribolovaca preferira surf štapove, znatno su se boljima pokazali klasični šaranaški carp modeli, pogotovo kod ribolova krupnijih primjeraka.

Velika orada nakon kačenja pruža snažan otpor koji nije jednostavno svladati. Istina je da u tom trenutku surf štap znatno lakše može zaustaviti i okrenuti veliku ribu, ali zamaranje će puno lakše odraditi elastični ‘carp‘ modeli.

Rola bi trebala imati mehanizam slobodnog hoda špule, prvenstveno zbog načina na koji orada uzima ponuđenu ješku.

Nakon što je pokupi, odvlači je ponekad i preko desetak metara daleko da bi je tek tada pokušala progutati.

---

image

Pozicija je ključna stavka

---

Ako u tom odvlačenju osjeti otpor trenutno će ispljunuti naješkanu udicu, tako da su spomenute role zapravo savršen izbor.

Naravno, poslužiti mogu i klasični modeli, no tada je potrebno omogućiti odvlačenje ješke bez otpora.

To se najčešće postiže otvaranjem preklopnika.

Način na koji se postiže da struna ostane na kalemu i da se nekontrolirano ne počne otpuštati, priča je za sebe.

Neki ribolovci polažu novčić s gornje strane kalema, neki strunu zatežu kamenčićem pod štapom, neki koriste selotejp…

Načina je puno, no najučinkovitijima su se pokazala dva.

Prvi je zaglavljivanjem strune pod klipsu koja se nalazi na rubu svakog kalema, a drugi je zaglavljivanjem strune između šibice ili kakvog drugog sličnog štapića povezanog gumicom za kosu s tijelom štapa.

Problem koji se može javiti kod lova s otvorenim preklopnikom je nekontrolirani silazak strune s kalema, što je čest slučaj kada se koriste žilaviji najlonski monofili. Stoga mnogi ribolovci ne namataju svoje kaleme do kraja, već ostavljaju koji milimetar prostora neispunjenim.

Uobičajena struna za ribolov orada su najlonski monofili, promjera od 0,35 do 0,45 milimetara, prvenstveno zbog njihove elastičnosti i istezljivosti.

Ribolov orada s upredenicama je moguć, no zahtijeva dobru uigranost i vrhunsku opremu koja se neće oštetiti prilikom zamaranja ribe.

Naime, u ribolovu upredenicom, zbog njene neistezljivosti, sve udarce prilikom zamaranja ribe moraju amortizirati štap i rola.

Osim toga, nakon što ‘legne‘ na dno, upredenica se lako može oštetiti, što još lakše može rezultirati gubitkom ribe.

Fluorokarbon je imperativ u formiranju predveza za ovu plahu vrstu, dok je izbor udica vrlo sužen.

Orada ima izrazito snažnu čeljust kojoj uspijevaju odoljeti jedino najkvalitetnije ‘kovanice‘. Stoga prilikom kupovine udica za orade ne treba biti škrtac.

Indikatori ugriza su svakako poželjni, ako ne elektronski, a ono bar improvizirani - komadići staniola, stiropora, kamenčići, štipalice, sve je dobrodošlo. Najvažnije je na vrijeme uočiti griz i tada biti za štapom.

---

image

Crv je izvrsna ješka

---

Podmetač je obavezan dio opreme, pogotovo kad je riječ o većim primjercima.

Sistem se slaže na klasičan način - osnova, klizna olovnica 30 do 60 grama, gumena perlica, zogulin, predvez 50 do 80 centimetara, udica širine luka od 15 do 20 milimetara.

Orada će rado pokupiti većinu animalnih ješki, no najslađi su joj dagnja, volak, veliki crv i bibi.

U njenom slučaju u potpunosti vrijedi pravilo velika: ješka - velika riba.

Budući da će orada rijetko kada prihvatiti i povući naješkanu udicu neposredno nakon zabačaja, važno je da ješka bude dovoljno otporna na brojne sitne zube podmorja.

To se može postići dodatnim ‘armanjem‘, omatanjem ješke silikonskim koncem, ili djelomičnim razbijanjem školjke u koju kroz naprsnuća zavlačimo udicu.

Nakon što je orada odradila svoje odvlačenje ješke, slijedi kontra koja mora biti snažna i energična.

U tom trenutku orada, koja je inače mirna i u principu flegmatična riba, za tren oka postaje brz, snažan i okretan plivač, dostojan protivnik svakom sportskom ribolovcu.

Od trenutka kačenja do izvlačenja na suho, vrlo je važno strunu održati napetom.

Naime, orada ima ‘popločana‘ usta, tako da se udica najčešće i ne probije u potpunosti, već ostane samo vrhom zakačena između zubnih pločica. Upravo zbog toga izvlačenje mora biti kontinuirano, bez opuštanja strune.

Orada će kao i sve ljuskavke u izvlačenju pružati silovit i snažan otpor uz ritmične, jake, postranične udarce.

Kočnica role mora biti dobro podešena da bi struna to izdržala.

U principu, kada se orada dovuče do površine, iznenađenja više ne bi trebalo biti.

Važno je napomenuti da se ponekad dogodi da karakteristično odvlačenje ješke izostane.

U tim situacijama orade ješku ispituju ‘u mjestu‘, što se očituje tek neznatnim povijanjem vrha na štapu.

Kontriranje na tako ‘nevidljive‘ poteze u pravilu otkriva velike kapitalne primjerke.

Upravo stoga sve veći broj ribolovaca napušta klasični pristup slobodnog hoda špule i otvorenih rola, loveći s dobro zaglavljenim štapovima i kočnicama zategnutima u tvrdo.

Orada je riba koja će na žaru, u brudetu ili juhi, ili na bilo koji drugi način spremljena, oduševiti i one koji ribu ne vole.

Ima krupne pravilno raspoređene kosti i izrazito ukusno bijelo meso koje nudi neponovljiv gastronomski užitak.

---

image

Ovakve orade više nsiu iznimke

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Često se ulovi samo jedna ali vrijedna


Pozicija je ključna stavka


Štap mora biti pažljivo odabran


Divljih orada je sve manje


I u običnom kančarenju se povremeno zalome


Ovakve orade više nsiu iznimke


Crv je izvrsna ješka


Usputna lovina


Iz istog jata


Zubi su kod orada impresivni

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/orade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora-1357348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a9c4fb6f5d76dbbda1121b06f6ea007a4cb1a87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Orade+vi%C5%A1e+nisu+mitske+ribe%3A+evo+nekoliko+savjete+koji+vam+mogu+pomo%C4%87i+u+lovu+na+kraljicu+mora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Forade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora-1357348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Forade-vise-nisu-mitske-ribe-evo-nekoliko-savjete-koji-vam-mogu-pomoci-u-lovu-na-kraljicu-mora-1357348 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Još niste ulovili svoju kapitalnu oradu? Možda griješite u veličini ješke, možda u procjeni pravog trenutka za kontru, a možda samo niste na pravoj pošti. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

riječ stručnjakaOrade više nisu mitske ribe: evo nekoliko savjete koji vam mogu pomoći u lovu na kraljicu mora

Piše Boris Bulić /MAX FISHING
22. siječnja 2024. - 10:11

Ne tako davno, orade su lovili smo najiskusniji ribolovci koji su znali i tajne pošte, i tajne sisteme, i najbolju ješku i svašta nešto što ih je izdvajalo visoko iznad prosječnih ribolovaca.

No popularizacijom sportskog ribolova, a ponajviše internetskim dijeljenjem neophodnih informacija, ta je privilegija uspješnih lovaca na orade, prestala biti privilegija.

Baš svatko, tko god se malo pažljivije posvetio slaganju pribora i razmišljanju oko odabira pozicije, mogao je uloviti oradu, nerijetko poprilično veliku.

Osim toga, zahvaljujući sve većem broju uzgajališta, kako onih za uzgoj upravo orada, tako i onih za uzgoj daganja, populacija orada je narasla.

Isto je tako došlo do križanja između uzgojenih oblika i divljih orada zbog čega su mnogi takvi križanci masom...

11. svibanj 2024 20:00