stdClass Object ( [id] => 1296159 [title] => Mamac i bruma čine čuda! Vrijeme je za površinski ribolov s hranilicom, donosimo korisne savjete [alias] => mamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U nastojanju da što brže i bliže mamcu privuku ribe, ribolovci su počeli montirati hranilice, posude s primamom na pribor kojim love. Tako je nastala feeder, nova tehnika udičarenja odmetom (engleski feed = hranjenje). Iako se njom uglavnom love manje i srednje velike ribe, ta je tehnika sve popularnija i među našim morskim ribolovcima, jer se pokazala znatno učinkovitijom od tradicionalnog odmeta, osobito na osiromašenim terenima, gdje su rijetke preostale ribe vrlo oprezne.

Obilna žetva

Feeder je osmišljen za lov na dnu, ali se razvio i ​floating, njegova varijanta lova plivajućim priborom u površinskom sloju mora. Njome se najbolji rezultati postižu upravo sada te tijekom ljeta, kada su blizu obale velika jata šaruna, skuša, lokardi, ušata, ali i manje brojne lice modrulje, manje lampuge te ostale grabljivice koje se hrane u površinskom sloju mora. Tako će ribolovci u dugom predstojećem periodu, čak i tijekom jeseni, imati prigodu hranilicom na priboru s obale loviti te agresivne grabljivice.

Da bi primamile i u površinskom sloju mora zadržale ribe, hranilice za feeder floating ribolov moraju biti plivajuće. Zato na svom gornjem dijelu imaju veliki plovak, u pravilu crvene ili narančaste boje, radi lakšeg uočavanja. Boja ostatka hranilice ne smije odudarati ili barem ne smije biti kontrastna boji mjesta gdje se lovi. Za noćni ribolov najprikladnije su hranilice u čiji se plovak može umetnuti starlite svjetleća ampula.

---

image

Najbolje je loviti s jednom udicom na priboru

---

Konstrukcijski, float hranilice su kavezne (cage) vrste, posve zatvorene ili otvorene na jednom kraju. Najviše se koriste runningrig, poznatije i kao maggot, hranilice koje nalikuju izbušenoj čahuri ili kinder jaju, namijenjene primamljivanju pomoću biggatina, živih mesnih crva, ili smjesa u kojima su i oni.

Spoj bez uzice

Plivajuće hranilice mogu imati dva načina za spajanje s ostatkom pribora, prikazana crtežom br. 1. Prvi je posredstvom kopče, prstena ili vrtilice koji su direktno spojeni s hranilicom, a drugi s vrtilicom koja je s hranilicom spojena uzicom, što se u pravilu primjenjuje na hranilicama otvorenim na jednom kraju. Spoj bez uzice omogućava precizniji odbačaj i koncentrirano primamljivanje na malom području.

Bez obzira na sistem spajanja, sve plutajuće hranilice montiraju se na isti, vrlo jednostavan način. Na privez sistema se postavi elastični stoper, pa se privez provuče kroz prsten vrtilice te na privez navuče još jedan stoper. Pomicanjem stopera određuje se mjesto te hod hranilice na privezu. Hranilica se postavlja najmanje 10 cm od udice, kad su ribe na samoj površini, što se najčešće događa usred ljeta. Druga krajnost je postavljanje na maksimalnu, funkcionalnu udaljenost od oko dva metra, kad se ribe ne žele podići bliže površini. U tom slučaju druga mogućnost je opteretiti hranilicu kako bi se ona potopila, polako spuštala ka dnu, umjesto da pluta na površini.

---

image

Gornji dio hranilice mora biti upadljivo obojen

------
image

Dva načina spajanja hranilice

---

Metoda isprobavanja

Dužina priveza ispod hranilice veoma je važan, često i presudan čimbenik uspjeha floating feeder ribolova. Ona ovisi o mnogo čemu, o prisutnosti ili odsutnosti kurenta, o njegovoj jačini, dobu godine, dubini na mjestu ribolova te kretanju valova. Budući da postoji toliko puno mogućnosti, odnosno varijanti, nemoguće je dati točne dimenzije. Najbolje je početi s kratkim i polako povećavati sve dok se ne zabilježe prvi ulovi.

Mamac prvog izbora je bigattino, mesni crv, zapravo larve velike muhe. Dobra alternativa je crv muljaš te korejski ili neki drugi njemu slični uvozni crv. Kad su cilj ili dominantne lovine sitne lampuge, palamide, luci i ostale srednje velike grabljivice, bolje je mamčiti te duže crve.

Bigattino naraste do 10, najviše 15 mm dužine i ima mekano tijelo u osjetljivoj opni. Zato ga treba veoma pažljivo mamčiti na što tanju i manju udicu, najbolje udicu oblika Crystal. Nakon mamčenja vrh udice mora biti gol, izvan crva.

---

image

Montaža hranilice je jednostavna

Šime Duvančić
---

Udica može biti veličine 18 do 14 po Mustad skali. U pravilu, na udicu veličine 18 se uvijek postavlja jedan ili dva, na broj 16 dva do tri, a na broj 14 do četiri crva, ovisno o njihovoj veličini. Muljaš i ostali duži crvi se postavljaju na udice veličine 12 do 10.

Za punjenje plutajuće hranilice bigattino je bolji od ostalih crva. Najbolje ga je pomiješati s raznovrsnom brašnastom primamom različite boje te veličine čestica koje će tonuti različitom brzinom i načinom, što će uvelike povećati interes riba i privući ih mamcu.

Štap i rola

Osim obveznih hranilica, za ovaj način ribolova ne treba puno opreme. Iako se može obavljati i bez njega, neusporedivo je učinkovitiji sa štapom i rolom. Dobro rješenje je bolognese, a najbolje specijalni, feeder štap. Standardni takav štap je dugačak 12 ili 13 stopa (365 ili 396 cm), ali može biti i pedalj duži ili kraći. Izbor ovisi o mjestu lova. Akcija mu treba biti lagana do srednja, ovisno o težini hranilice.

Rola u feeder ribolovu ne trpi osobite napore. Aktivna je uglavnom pri odbačaju sistema i zamaranju plijena, a ni tada, zbog vrlo savitljivog štapa, ne trpi iznenadne udarce. Zato ne mora biti osobito jaka, ali mora biti što lakša da bi bila u balansu s vitkim štapom. Zbog mogućnosti ulova težih riba, treba biti srednje veličine, obvezno s vrlo osjetljivom kočnicom jer se lovi tankim strunama. Osim feeder, mogu se koristiti i match, jer među njima praktično nema razlike.

Budući da su feeder finiji od ostalih odmetaških štapova i ostatak pribora mora biti takav, osobito strune. Zapravo, fine, tanke strune su jedan od preduvjeta učinkovitost ribolova feeder tehnikom. Iako se mogu koristiti i višenitke, prednost je bolje dati jednonitkama, najlonu za izradu osnovne strune, a FC, fluorougljičnoj struni za završnjak. U ribolov je dobro nositi kaleme s nekoliko debljina strune, od 0,205 do 0,235 mm. Početak lova treba biti s najtanjom i onda, ako se počnu pojavljivati ​​krupnije riba ili ako se mora dalje odbacivati, povećavati debljinu.

---

image

Čak i ušate i manje iglice pružaju odličan otpor

Šime Duvančić
---

Češljanje terena

Na isti način treba postupiti i s privezom, početi s onim debljine tek 0,17 ili 0,15 mm pa ga po potrebi mijenjati debljim. Nakon svakog ulova privez u blizini udice treba pomno pregledati i po potrebi ukloniti oštećeni dio, najsigurnije 5 cm uz udicu.

Ovaj način ribolova je jednostavan i ne zahtijeva napornu pripremu niti dosta dodatne opreme. Za lov s visokih položaja dobro je imati mrežnu prihvatnicu, a nosači štapova ribolov čini lakšim. No, tijekom ribolova se ne treba udaljavati previše od štapova postavljenih u držače jer kad zagrizu i ne osobito velike grabljivice imaju takvo ubrzanje da mogu potegnuti štap u more!

Za razliku od klasičnog feeder ribolova, koji je najbolje obavljati na pješčanim ili kamenitim dnima s velikim ravnim plohama, lov u gornjim slojevima mora može se obavljati nad svim vrstama dna. Često neće biti potrebno odbacivati na velike daljine, osobito ako se lovi s lukobrana i drugih u more isturenih pozicija.

---

image

Skuše rijetko zalaze u plićak

Šime Duvančić
---

Ribolov je najbolje početi višestrukim odbacivanjem pribora kako bi se primama raširila lovnom zonom te utvrdilo na kojoj su dubini ribe, odnosno kolika treba biti dužina priveza ispod hranilice. Zato je ribolov najbolje početi s velikom hranilicom, a zatim koristiti sve manje, kako počinju napadi riba.

Nakon prvih ulova može se dogoditi da se ribe slijedeći trag primame za njom spuste u niže slojeve mora. Kad se to dogodi bit će dovoljno malo povećati rastojanje hranilice od udice ili u hranilicu umetnuti nekoliko, 4 do 5, grama olova kako bi i ona i udica lagano potonule.

---

image

Lica modrulja najčešće se lovi južnije od Hvara

Šime Duvančić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FEEDER JE OSMIŠLJEN ZA LOV NA DNU, ALI SE RAZVILA I VARIJANTA LOVA PLIVAJUĆIM PRIBOROM U POVRŠINSKOM SLOJU MORA. NJOME SE NAJBOLJI REZULTATI POSTIŽU UPRAVO SADA I TIJEKOM LJETA, KAD SU BLIZU OBALE JATA ŠARUNA, SKUŠA, LOKARDI, UŠATA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => floating feeder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => FEEDER JE OSMIŠLJEN ZA LOV NA DNU, ALI SE RAZVILA I VARIJANTA LOVA PLIVAJUĆIM PRIBOROM U POVRŠINSKOM SLOJU MORA. NJOME SE NAJBOLJI REZULTATI POSTIŽU UPRAVO SADA I TIJEKOM LJETA, KAD SU BLIZU OBALE JATA ŠARUNA, SKUŠA, LOKARDI, UŠATA... floating feeder 2 0 7559 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-22 20:07:32 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-06 06:42:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-06 06:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => FEEDER JE OSMIŠLJEN ZA LOV NA DNU, ALI SE RAZVILA I VARIJANTA LOVA PLIVAJUĆIM PRIBOROM U POVRŠINSKOM SLOJU MORA. NJOME SE NAJBOLJI REZULTATI POSTIŽU UPRAVO SADA I TIJEKOM LJETA, KAD SU BLIZU OBALE JATA ŠARUNA, SKUŠA, LOKARDI, UŠATA... [metadata] => robots= author= title=Mamac i bruma čine čuda! Vrijeme je za površinski ribolov s hranilicom, donosimo korisne savjete [metakey] => ribolov, hranilice, Šime Duvančić, mamac, bruma, floating feeder, površinski ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24952496.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950593.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950594.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950596.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950597.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950598.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950599.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950600.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950601.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950602.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950603.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950604.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Cipal krstari ispod povr\u0161ine<\/p>","

Ovom tehnikom se od cipala naj\u010de\u0161\u0107e lovi pluta\u0161<\/p>","

Monta\u017ea hranilice je jednostavna<\/p>","

Lica modrulja naj\u010de\u0161\u0107e se lovi ju\u017enije od Hvara<\/p>","

Osim lokardi, \u0161aruna i sku\u0161a, love se i palamide, trupci\u2026<\/p>","

\u010cak i u\u0161ate i manje iglice pru\u017eaju odli\u010dan otpor<\/p>","

Sa starlite<\/em> ampulom<\/p>","

Gornji dio hranilice mora biti upadljivo obojen<\/p>","

Najbolje je koristiti bra\u0161nastu primamu<\/p>","

Dva na\u010dina spajanja hranilice<\/p>","

Najbolje je loviti s jednom udicom na priboru<\/p>","

Sku\u0161e rijetko zalaze u pli\u0107ak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24952496_1920.jpg":"1920x1080","k_24952496_1280.jpg":"1280x1280","k_24952496_1024.jpg":"1024x1024","k_24952496_640.jpg":"640x640","k_24952496_480.jpg":"480x480","k_24952496_340.jpg":"340x340","k_24952496_220.jpg":"220x220","o_24952496_1280.jpg":"1280x854","o_24952496_1024.jpg":"1024x683","o_24952496_640.jpg":"640x427","o_24952496_480.jpg":"480x320","o_24952496_340.jpg":"340x227","o_24952496_220.jpg":"220x146","h_24952496_1280.jpg":"1280x854","h_24952496_1024.jpg":"1024x683","h_24952496_640.jpg":"640x427","h_24952496_480.jpg":"480x320","h_24952496_340.jpg":"340x227","h_24952496_220.jpg":"220x147","pp_24952496_1280.jpg":"1280x1628","pp_24952496_1024.jpg":"1024x1303","pp_24952496_640.jpg":"640x814","pp_24952496_480.jpg":"480x611","pp_24952496_340.jpg":"340x432","pp_24952496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24950593_1920.jpg":"1920x1080","k_24950593_1280.jpg":"1280x1280","k_24950593_1024.jpg":"1024x1024","k_24950593_640.jpg":"640x640","k_24950593_480.jpg":"480x480","k_24950593_340.jpg":"340x340","k_24950593_220.jpg":"220x220","o_24950593_1280.jpg":"1280x960","o_24950593_1024.jpg":"1024x768","o_24950593_640.jpg":"640x480","o_24950593_480.jpg":"480x360","o_24950593_340.jpg":"340x255","o_24950593_220.jpg":"220x165","h_24950593_1280.jpg":"1280x854","h_24950593_1024.jpg":"1024x683","h_24950593_640.jpg":"640x427","h_24950593_480.jpg":"480x320","h_24950593_340.jpg":"340x227","h_24950593_220.jpg":"220x147","pp_24950593_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950593_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950593_640.jpg":"640x814","pp_24950593_480.jpg":"480x611","pp_24950593_340.jpg":"340x432","pp_24950593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24950594_1920.jpg":"1920x1080","k_24950594_1280.jpg":"1280x1280","k_24950594_1024.jpg":"1024x1024","k_24950594_640.jpg":"640x640","k_24950594_480.jpg":"480x480","k_24950594_340.jpg":"340x340","k_24950594_220.jpg":"220x220","o_24950594_1280.jpg":"1280x960","o_24950594_1024.jpg":"1024x768","o_24950594_640.jpg":"640x480","o_24950594_480.jpg":"480x360","o_24950594_340.jpg":"340x255","o_24950594_220.jpg":"220x165","h_24950594_1280.jpg":"1280x854","h_24950594_1024.jpg":"1024x683","h_24950594_640.jpg":"640x427","h_24950594_480.jpg":"480x320","h_24950594_340.jpg":"340x227","h_24950594_220.jpg":"220x147","pp_24950594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950594_640.jpg":"640x814","pp_24950594_480.jpg":"480x611","pp_24950594_340.jpg":"340x432","pp_24950594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2558","hd_24950596_1920.jpg":"1920x1080","k_24950596_1280.jpg":"1280x1280","k_24950596_1024.jpg":"1024x1024","k_24950596_640.jpg":"640x640","k_24950596_480.jpg":"480x480","k_24950596_340.jpg":"340x340","k_24950596_220.jpg":"220x220","o_24950596_1280.jpg":"1280x1705","o_24950596_1024.jpg":"1024x1364","o_24950596_640.jpg":"640x852","o_24950596_480.jpg":"480x639","o_24950596_340.jpg":"340x452","o_24950596_220.jpg":"220x293","h_24950596_1280.jpg":"1280x854","h_24950596_1024.jpg":"1024x683","h_24950596_640.jpg":"640x427","h_24950596_480.jpg":"480x320","h_24950596_340.jpg":"340x227","h_24950596_220.jpg":"220x147","pp_24950596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950596_640.jpg":"640x814","pp_24950596_480.jpg":"480x611","pp_24950596_340.jpg":"340x432","pp_24950596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24950597_1920.jpg":"1920x1080","k_24950597_1280.jpg":"1280x1280","k_24950597_1024.jpg":"1024x1024","k_24950597_640.jpg":"640x640","k_24950597_480.jpg":"480x480","k_24950597_340.jpg":"340x340","k_24950597_220.jpg":"220x220","o_24950597_1280.jpg":"1280x960","o_24950597_1024.jpg":"1024x768","o_24950597_640.jpg":"640x480","o_24950597_480.jpg":"480x360","o_24950597_340.jpg":"340x255","o_24950597_220.jpg":"220x165","h_24950597_1280.jpg":"1280x854","h_24950597_1024.jpg":"1024x683","h_24950597_640.jpg":"640x427","h_24950597_480.jpg":"480x320","h_24950597_340.jpg":"340x227","h_24950597_220.jpg":"220x147","pp_24950597_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950597_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950597_640.jpg":"640x814","pp_24950597_480.jpg":"480x611","pp_24950597_340.jpg":"340x432","pp_24950597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_24950598_1920.jpg":"1920x1080","k_24950598_1280.jpg":"1280x1280","k_24950598_1024.jpg":"1024x1024","k_24950598_640.jpg":"640x640","k_24950598_480.jpg":"480x480","k_24950598_340.jpg":"340x340","k_24950598_220.jpg":"220x220","o_24950598_1280.jpg":"1280x1920","o_24950598_1024.jpg":"1024x1536","o_24950598_640.jpg":"640x960","o_24950598_480.jpg":"480x720","o_24950598_340.jpg":"340x510","o_24950598_220.jpg":"220x330","h_24950598_1280.jpg":"1280x854","h_24950598_1024.jpg":"1024x683","h_24950598_640.jpg":"640x427","h_24950598_480.jpg":"480x320","h_24950598_340.jpg":"340x227","h_24950598_220.jpg":"220x147","pp_24950598_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950598_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950598_640.jpg":"640x814","pp_24950598_480.jpg":"480x611","pp_24950598_340.jpg":"340x432","pp_24950598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_24950599_1920.jpg":"1920x1080","k_24950599_1280.jpg":"1280x1280","k_24950599_1024.jpg":"1024x1024","k_24950599_640.jpg":"640x640","k_24950599_480.jpg":"480x480","k_24950599_340.jpg":"340x340","k_24950599_220.jpg":"220x220","o_24950599_1280.jpg":"1280x896","o_24950599_1024.jpg":"1024x716","o_24950599_640.jpg":"640x448","o_24950599_480.jpg":"480x336","o_24950599_340.jpg":"340x238","o_24950599_220.jpg":"220x154","h_24950599_1280.jpg":"1280x854","h_24950599_1024.jpg":"1024x683","h_24950599_640.jpg":"640x427","h_24950599_480.jpg":"480x320","h_24950599_340.jpg":"340x227","h_24950599_220.jpg":"220x147","pp_24950599_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950599_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950599_640.jpg":"640x814","pp_24950599_480.jpg":"480x611","pp_24950599_340.jpg":"340x432","pp_24950599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_24950600_1920.jpg":"1920x1080","k_24950600_1280.jpg":"1280x1280","k_24950600_1024.jpg":"1024x1024","k_24950600_640.jpg":"640x640","k_24950600_480.jpg":"480x480","k_24950600_340.jpg":"340x340","k_24950600_220.jpg":"220x220","o_24950600_1280.jpg":"1280x856","o_24950600_1024.jpg":"1024x685","o_24950600_640.jpg":"640x428","o_24950600_480.jpg":"480x321","o_24950600_340.jpg":"340x227","o_24950600_220.jpg":"220x147","h_24950600_1280.jpg":"1280x854","h_24950600_1024.jpg":"1024x683","h_24950600_640.jpg":"640x427","h_24950600_480.jpg":"480x320","h_24950600_340.jpg":"340x227","h_24950600_220.jpg":"220x147","pp_24950600_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950600_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950600_640.jpg":"640x814","pp_24950600_480.jpg":"480x611","pp_24950600_340.jpg":"340x432","pp_24950600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1433","hd_24950601_1920.jpg":"1920x1080","k_24950601_1280.jpg":"1280x1280","k_24950601_1024.jpg":"1024x1024","k_24950601_640.jpg":"640x640","k_24950601_480.jpg":"480x480","k_24950601_340.jpg":"340x340","k_24950601_220.jpg":"220x220","o_24950601_1280.jpg":"1280x955","o_24950601_1024.jpg":"1024x764","o_24950601_640.jpg":"640x477","o_24950601_480.jpg":"480x358","o_24950601_340.jpg":"340x253","o_24950601_220.jpg":"220x164","h_24950601_1280.jpg":"1280x854","h_24950601_1024.jpg":"1024x683","h_24950601_640.jpg":"640x427","h_24950601_480.jpg":"480x320","h_24950601_340.jpg":"340x227","h_24950601_220.jpg":"220x147","pp_24950601_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950601_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950601_640.jpg":"640x814","pp_24950601_480.jpg":"480x611","pp_24950601_340.jpg":"340x432","pp_24950601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24950602_1920.jpg":"1920x1080","k_24950602_1280.jpg":"1280x1280","k_24950602_1024.jpg":"1024x1024","k_24950602_640.jpg":"640x640","k_24950602_480.jpg":"480x480","k_24950602_340.jpg":"340x340","k_24950602_220.jpg":"220x220","o_24950602_1280.jpg":"1280x853","o_24950602_1024.jpg":"1024x682","o_24950602_640.jpg":"640x426","o_24950602_480.jpg":"480x320","o_24950602_340.jpg":"340x226","o_24950602_220.jpg":"220x146","h_24950602_1280.jpg":"1280x854","h_24950602_1024.jpg":"1024x683","h_24950602_640.jpg":"640x427","h_24950602_480.jpg":"480x320","h_24950602_340.jpg":"340x227","h_24950602_220.jpg":"220x147","pp_24950602_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950602_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950602_640.jpg":"640x814","pp_24950602_480.jpg":"480x611","pp_24950602_340.jpg":"340x432","pp_24950602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24950603_1920.jpg":"1920x1080","k_24950603_1280.jpg":"1280x1280","k_24950603_1024.jpg":"1024x1024","k_24950603_640.jpg":"640x640","k_24950603_480.jpg":"480x480","k_24950603_340.jpg":"340x340","k_24950603_220.jpg":"220x220","o_24950603_1280.jpg":"1280x960","o_24950603_1024.jpg":"1024x768","o_24950603_640.jpg":"640x480","o_24950603_480.jpg":"480x360","o_24950603_340.jpg":"340x255","o_24950603_220.jpg":"220x165","h_24950603_1280.jpg":"1280x854","h_24950603_1024.jpg":"1024x683","h_24950603_640.jpg":"640x427","h_24950603_480.jpg":"480x320","h_24950603_340.jpg":"340x227","h_24950603_220.jpg":"220x147","pp_24950603_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950603_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950603_640.jpg":"640x814","pp_24950603_480.jpg":"480x611","pp_24950603_340.jpg":"340x432","pp_24950603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_24950604_1920.jpg":"1920x1080","k_24950604_1280.jpg":"1280x1280","k_24950604_1024.jpg":"1024x1024","k_24950604_640.jpg":"640x640","k_24950604_480.jpg":"480x480","k_24950604_340.jpg":"340x340","k_24950604_220.jpg":"220x220","o_24950604_1280.jpg":"1280x960","o_24950604_1024.jpg":"1024x768","o_24950604_640.jpg":"640x480","o_24950604_480.jpg":"480x360","o_24950604_340.jpg":"340x255","o_24950604_220.jpg":"220x165","h_24950604_1280.jpg":"1280x854","h_24950604_1024.jpg":"1024x683","h_24950604_640.jpg":"640x427","h_24950604_480.jpg":"480x320","h_24950604_340.jpg":"340x227","h_24950604_220.jpg":"220x147","pp_24950604_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950604_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950604_640.jpg":"640x814","pp_24950604_480.jpg":"480x611","pp_24950604_340.jpg":"340x432","pp_24950604_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15217044 Threads: 5 Questions: 3171542556 Slow queries: 7104048 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235387169 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/mamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete-1296159 [printLink] => /om/ribolov/mamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete-1296159?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718827 [name] => hranilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 08:42:50 [main_article_id] => 0 [alias] => hranilice [link] => /tag/hranilice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635191 [name] => mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 14:16:56 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac [link] => /tag/mamac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 709821 [name] => bruma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-20 10:42:18 [main_article_id] => 0 [alias] => bruma [link] => /tag/bruma ) [5] => stdClass Object ( [id] => 718828 [name] => floating feeder [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 08:42:51 [main_article_id] => 0 [alias] => floating-feeder [link] => /tag/floating-feeder ) [6] => stdClass Object ( [id] => 718829 [name] => površinski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 08:42:51 [main_article_id] => 0 [alias] => povrsinski-ribolov [link] => /tag/povrsinski-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FEEDER JE OSMIŠLJEN ZA LOV NA DNU, ALI SE RAZVILA I VARIJANTA LOVA PLIVAJUĆIM PRIBOROM U POVRŠINSKOM SLOJU MORA. NJOME SE NAJBOLJI REZULTATI POSTIŽU UPRAVO SADA I TIJEKOM LJETA, KAD SU BLIZU OBALE JATA ŠARUNA, SKUŠA, LOKARDI, UŠATA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => floating feeder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mamac i bruma čine čuda! Vrijeme je za površinski ribolov s hranilicom, donosimo korisne savjete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24952496.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] =>

Cipal krstari ispod površine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24952496.jpg [title] =>

Cipal krstari ispod površine

Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950593.jpg [title] =>

Ovom tehnikom se od cipala najčešće lovi plutaš

Šime Duvančić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950594.jpg [title] =>

Montaža hranilice je jednostavna

Šime Duvančić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950596.jpg [title] =>

Lica modrulja najčešće se lovi južnije od Hvara

Šime Duvančić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950597.jpg [title] =>

Osim lokardi, šaruna i skuša, love se i palamide, trupci…

Šime Duvančić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950598.jpg [title] =>

Čak i ušate i manje iglice pružaju odličan otpor

Šime Duvančić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950599.jpg [title] =>

Sa starlite ampulom

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950600.jpg [title] =>

Gornji dio hranilice mora biti upadljivo obojen

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950601.jpg [title] =>

Najbolje je koristiti brašnastu primamu

Šime Duvančić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950602.jpg [title] =>

Dva načina spajanja hranilice

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950603.jpg [title] =>

Najbolje je loviti s jednom udicom na priboru

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950604.jpg [title] =>

Skuše rijetko zalaze u plićak

Šime Duvančić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U nastojanju da što brže i bliže mamcu privuku ribe, ribolovci su počeli montirati hranilice, posude s primamom na pribor kojim love. Tako je nastala feeder, nova tehnika udičarenja odmetom (engleski feed = hranjenje). Iako se njom uglavnom love manje i srednje velike ribe, ta je tehnika sve popularnija i među našim morskim ribolovcima, jer se pokazala znatno učinkovitijom od tradicionalnog odmeta, osobito na osiromašenim terenima, gdje su rijetke preostale ribe vrlo oprezne.

Obilna žetva

Feeder je osmišljen za lov na dnu, ali se razvio i ​floating, njegova varijanta lova plivajućim priborom u površinskom sloju mora. Njome se najbolji rezultati postižu upravo sada te tijekom ljeta, kada su blizu obale velika jata šaruna, skuša, lokardi, ušata, ali i manje brojne lice modrulje, manje lampuge te ostale grabljivice koje se hrane u površinskom sloju mora. Tako će ribolovci u dugom predstojećem periodu, čak i tijekom jeseni, imati prigodu hranilicom na priboru s obale loviti te agresivne grabljivice.

Da bi primamile i u površinskom sloju mora zadržale ribe, hranilice za feeder floating ribolov moraju biti plivajuće. Zato na svom gornjem dijelu imaju veliki plovak, u pravilu crvene ili narančaste boje, radi lakšeg uočavanja. Boja ostatka hranilice ne smije odudarati ili barem ne smije biti kontrastna boji mjesta gdje se lovi. Za noćni ribolov najprikladnije su hranilice u čiji se plovak može umetnuti starlite svjetleća ampula.

---

image

Najbolje je loviti s jednom udicom na priboru

---

Konstrukcijski, float hranilice su kavezne (cage) vrste, posve zatvorene ili otvorene na jednom kraju. Najviše se koriste runningrig, poznatije i kao maggot, hranilice koje nalikuju izbušenoj čahuri ili kinder jaju, namijenjene primamljivanju pomoću biggatina, živih mesnih crva, ili smjesa u kojima su i oni.

Spoj bez uzice

Plivajuće hranilice mogu imati dva načina za spajanje s ostatkom pribora, prikazana crtežom br. 1. Prvi je posredstvom kopče, prstena ili vrtilice koji su direktno spojeni s hranilicom, a drugi s vrtilicom koja je s hranilicom spojena uzicom, što se u pravilu primjenjuje na hranilicama otvorenim na jednom kraju. Spoj bez uzice omogućava precizniji odbačaj i koncentrirano primamljivanje na malom području.

Bez obzira na sistem spajanja, sve plutajuće hranilice montiraju se na isti, vrlo jednostavan način. Na privez sistema se postavi elastični stoper, pa se privez provuče kroz prsten vrtilice te na privez navuče još jedan stoper. Pomicanjem stopera određuje se mjesto te hod hranilice na privezu. Hranilica se postavlja najmanje 10 cm od udice, kad su ribe na samoj površini, što se najčešće događa usred ljeta. Druga krajnost je postavljanje na maksimalnu, funkcionalnu udaljenost od oko dva metra, kad se ribe ne žele podići bliže površini. U tom slučaju druga mogućnost je opteretiti hranilicu kako bi se ona potopila, polako spuštala ka dnu, umjesto da pluta na površini.

---

image

Gornji dio hranilice mora biti upadljivo obojen

------
image

Dva načina spajanja hranilice

---

Metoda isprobavanja

Dužina priveza ispod hranilice veoma je važan, često i presudan čimbenik uspjeha floating feeder ribolova. Ona ovisi o mnogo čemu, o prisutnosti ili odsutnosti kurenta, o njegovoj jačini, dobu godine, dubini na mjestu ribolova te kretanju valova. Budući da postoji toliko puno mogućnosti, odnosno varijanti, nemoguće je dati točne dimenzije. Najbolje je početi s kratkim i polako povećavati sve dok se ne zabilježe prvi ulovi.

Mamac prvog izbora je bigattino, mesni crv, zapravo larve velike muhe. Dobra alternativa je crv muljaš te korejski ili neki drugi njemu slični uvozni crv. Kad su cilj ili dominantne lovine sitne lampuge, palamide, luci i ostale srednje velike grabljivice, bolje je mamčiti te duže crve.

Bigattino naraste do 10, najviše 15 mm dužine i ima mekano tijelo u osjetljivoj opni. Zato ga treba veoma pažljivo mamčiti na što tanju i manju udicu, najbolje udicu oblika Crystal. Nakon mamčenja vrh udice mora biti gol, izvan crva.

---

image

Montaža hranilice je jednostavna

Šime Duvančić
---

Udica može biti veličine 18 do 14 po Mustad skali. U pravilu, na udicu veličine 18 se uvijek postavlja jedan ili dva, na broj 16 dva do tri, a na broj 14 do četiri crva, ovisno o njihovoj veličini. Muljaš i ostali duži crvi se postavljaju na udice veličine 12 do 10.

Za punjenje plutajuće hranilice bigattino je bolji od ostalih crva. Najbolje ga je pomiješati s raznovrsnom brašnastom primamom različite boje te veličine čestica koje će tonuti različitom brzinom i načinom, što će uvelike povećati interes riba i privući ih mamcu.

Štap i rola

Osim obveznih hranilica, za ovaj način ribolova ne treba puno opreme. Iako se može obavljati i bez njega, neusporedivo je učinkovitiji sa štapom i rolom. Dobro rješenje je bolognese, a najbolje specijalni, feeder štap. Standardni takav štap je dugačak 12 ili 13 stopa (365 ili 396 cm), ali može biti i pedalj duži ili kraći. Izbor ovisi o mjestu lova. Akcija mu treba biti lagana do srednja, ovisno o težini hranilice.

Rola u feeder ribolovu ne trpi osobite napore. Aktivna je uglavnom pri odbačaju sistema i zamaranju plijena, a ni tada, zbog vrlo savitljivog štapa, ne trpi iznenadne udarce. Zato ne mora biti osobito jaka, ali mora biti što lakša da bi bila u balansu s vitkim štapom. Zbog mogućnosti ulova težih riba, treba biti srednje veličine, obvezno s vrlo osjetljivom kočnicom jer se lovi tankim strunama. Osim feeder, mogu se koristiti i match, jer među njima praktično nema razlike.

Budući da su feeder finiji od ostalih odmetaških štapova i ostatak pribora mora biti takav, osobito strune. Zapravo, fine, tanke strune su jedan od preduvjeta učinkovitost ribolova feeder tehnikom. Iako se mogu koristiti i višenitke, prednost je bolje dati jednonitkama, najlonu za izradu osnovne strune, a FC, fluorougljičnoj struni za završnjak. U ribolov je dobro nositi kaleme s nekoliko debljina strune, od 0,205 do 0,235 mm. Početak lova treba biti s najtanjom i onda, ako se počnu pojavljivati ​​krupnije riba ili ako se mora dalje odbacivati, povećavati debljinu.

---

image

Čak i ušate i manje iglice pružaju odličan otpor

Šime Duvančić
---

Češljanje terena

Na isti način treba postupiti i s privezom, početi s onim debljine tek 0,17 ili 0,15 mm pa ga po potrebi mijenjati debljim. Nakon svakog ulova privez u blizini udice treba pomno pregledati i po potrebi ukloniti oštećeni dio, najsigurnije 5 cm uz udicu.

Ovaj način ribolova je jednostavan i ne zahtijeva napornu pripremu niti dosta dodatne opreme. Za lov s visokih položaja dobro je imati mrežnu prihvatnicu, a nosači štapova ribolov čini lakšim. No, tijekom ribolova se ne treba udaljavati previše od štapova postavljenih u držače jer kad zagrizu i ne osobito velike grabljivice imaju takvo ubrzanje da mogu potegnuti štap u more!

Za razliku od klasičnog feeder ribolova, koji je najbolje obavljati na pješčanim ili kamenitim dnima s velikim ravnim plohama, lov u gornjim slojevima mora može se obavljati nad svim vrstama dna. Često neće biti potrebno odbacivati na velike daljine, osobito ako se lovi s lukobrana i drugih u more isturenih pozicija.

---

image

Skuše rijetko zalaze u plićak

Šime Duvančić
---

Ribolov je najbolje početi višestrukim odbacivanjem pribora kako bi se primama raširila lovnom zonom te utvrdilo na kojoj su dubini ribe, odnosno kolika treba biti dužina priveza ispod hranilice. Zato je ribolov najbolje početi s velikom hranilicom, a zatim koristiti sve manje, kako počinju napadi riba.

Nakon prvih ulova može se dogoditi da se ribe slijedeći trag primame za njom spuste u niže slojeve mora. Kad se to dogodi bit će dovoljno malo povećati rastojanje hranilice od udice ili u hranilicu umetnuti nekoliko, 4 do 5, grama olova kako bi i ona i udica lagano potonule.

---

image

Lica modrulja najčešće se lovi južnije od Hvara

Šime Duvančić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Ivana Nobilo/Cropix

Cipal krstari ispod površine

Šime Duvančić

Ovom tehnikom se od cipala najčešće lovi plutaš

Šime Duvančić

Montaža hranilice je jednostavna

Šime Duvančić

Lica modrulja najčešće se lovi južnije od Hvara

Šime Duvančić

Osim lokardi, šaruna i skuša, love se i palamide, trupci…

Šime Duvančić

Čak i ušate i manje iglice pružaju odličan otpor


Sa starlite ampulom


Gornji dio hranilice mora biti upadljivo obojen

Šime Duvančić

Najbolje je koristiti brašnastu primamu


Dva načina spajanja hranilice


Najbolje je loviti s jednom udicom na priboru

Šime Duvančić

Skuše rijetko zalaze u plićak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/mamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete-1296159 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1365d4fb9889af7089f7bd2f0fbe68f573d1b9e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mamac+i+bruma+%C4%8Dine+%C4%8Duda%21+Vrijeme+je+za+povr%C5%A1inski+ribolov+s+hranilicom%2C+donosimo+korisne+savjete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete-1296159 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmamac-i-bruma-cine-cuda-vrijeme-je-za-povrsinski-ribolov-s-hranilicom-donosimo-korisne-savjete-1296159 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FEEDER JE OSMIŠLJEN ZA LOV NA DNU, ALI SE RAZVILA I VARIJANTA LOVA PLIVAJUĆIM PRIBOROM U POVRŠINSKOM SLOJU MORA. NJOME SE NAJBOLJI REZULTATI POSTIŽU UPRAVO SADA I TIJEKOM LJETA, KAD SU BLIZU OBALE JATA ŠARUNA, SKUŠA, LOKARDI, UŠATA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => floating feeder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

floating feederMamac i bruma čine čuda! Vrijeme je za površinski ribolov s hranilicom, donosimo korisne savjete

Piše ŠIME DUVANČIĆ
6. lipnja 2023. - 08:42

U nastojanju da što brže i bliže mamcu privuku ribe, ribolovci su počeli montirati hranilice, posude s primamom na pribor kojim love. Tako je nastala feeder, nova tehnika udičarenja odmetom (engleski feed = hranjenje). Iako se njom uglavnom love manje i srednje velike ribe, ta je tehnika sve popularnija i među našim morskim ribolovcima, jer se pokazala znatno učinkovitijom od tradicionalnog odmeta, osobito na osiromašenim terenima, gdje su rijetke preostale ribe vrlo oprezne.

Obilna žetva

Feeder je osmišljen za lov na dnu, ali se razvio i ​floating, njegova varijanta lova plivajućim priborom u površinskom sloju mora. Njome se najbolji rezultati postižu upravo sada te tijekom ljeta, kada su blizu obale velika jata šaruna, skuša, lokardi, ušata, ali i manje brojne lice modrulje, m...

15. svibanj 2024 14:08