stdClass Object ( [id] => 1363521 [title] => Lovite živom ješkom na panulu i gubite ribe? Naš stručnjak objašnjava kako to spriječiti [alias] => lovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kaže se da svaka udica ima svoju ribu, no isto tako ima riba koje traže dvije, pa i tri udice. Koliko će se udica i u kakvom rasporedu koristiti, određuju ponajprije ribolovna tehnika, korištena ješka i očekivana lovina.

Tako se primjerice u klasičnom obalnom natjecateljskom ribolovu koriste dvije do tri udice pojedinačno vezane na pramama iznad ili uz olovnicu, u lovu fermama se najčešće koristi samo jedna udica montirana ispod klizne olovnice, dok se u panuli može koristiti jedna dvije ili tri udice.

Jedna se udica u panulanju najčešće koristi u lakoj panuli koja namijenjena ušatama, iglicama ili brancinima, ali i svim ostalim ribama gornjeg i srednjeg sloja mora poput skuša, lokardi, šaruna...

Ješka je u tom slučaju najčešće mala ili barem relativno mala. Pored klasične slamčice s eventualno nadjenutim ugrcem za ušate, na panuli se može povlačiti trak lignje, riblja kožica ili filet kao i mnoštvo gumenih ili silikonskih varalica od kojih je većini ribolovaca najpoznatiji Raglou.

S veličinom ješke raste i broj udica pa je tako za duže filete koji se koriste u lovu brancina ili druge predatorski nastrojene površinske ribe, praktičnije koristiti dvije udice.

U panuli namijenjenoj zubacu ili gofu kod lova s lignjom ili sipom u pravilu se koriste dvije udice od kojih je krajnja uglavnom trokuka, dok je gornja jednokuka.

Jednako se tako i kod panulanja sa živim ribama osim klasične montaže kroz gubicu, odozdo prema gore, s jednom udicom, često koriste montaže sa dvije udice dok su montaže sa tri udice u pravilu rezervirane za panulu u kojoj je ješka živa ili uginula iglica.

Naravno sve navedene, i brojne druge kombinacije su prisutne kod većine varalica, pogotovo kada su u pitanju realistične imitacije.

Ipak, premda se čini da je sve već davno rečeno, mnogi panulaši koji love živom ješkom gube ribe, i to najviše kada love s dvije udice od kojih je gornja klizna.

---

image

Klizna je udica otklizala do fiksne i izdržala

---

Razlog tome znaju tek malobrojni, dok ostatak nagađa bazirajući većinu svojih pretpostavki na lošoj sreći, zloj sudbini, i nesretnoj zvijezdi pod kojom su rođeni.

No realno gledano, ako izostavimo pogrešno vezane udice, stari ili loše odabrani najlon i nespretno ješkanje te moguću zlu sreću kao krivca za loše kačenje, ostaju nam zapravo samo dvije problematične situacije koja dovode do gubitka ribe, obje vezane uz gornju udicu, jedna u samom startu, a druga kada riba pruži otpor.

Koliko god kvalitetno naješkali neku ribu ili lignju za panulu, nikada ne možemo biti u potpunosti sigurni u koji će dio te ribe zagristi naša lovina.

Teorija priča o tome da npr. zubatac napada s repa, a brancin s glave, no činjenice često odstupaju od teoretskog tumačenja.

Puno je brancina ulovljeno na zadnju udicu, još ih je više ulovljeno na velike iglice čiji i rep i kljun nakon izvlačenja jednakomjerno vire uz usta, dok je otprilike jednako toliko zubataca ulovljeno baš na gornju udicu.

Nažalost, ma koliko gornja klizna udica bila korisna i neophodna, često je upravo ona uzrok gubitka ribe, pogotovo kod panule lignjom.

---

image

Klasični panulaški predvez tzv. ‘doppia lenza‘

---

Lignja kojoj je kretanje unatoč idealnoj montaži na panuli ipak poprilično ograničeno i otežano, uvijek predstavlja vrlo lak plijen koji zubatac napada bez oklijevanja i bez imalo kalkuliranja.

U trenutku ugriza, često se često dogodi da se lignja presavije i gotovo slomi, zbog čega tada gornja udica dospijeva s vanjske strane usta zubaca.

Upravo u tom položaju ta gornja udica vrlo često zubaca ubode s vanjske strane nakon čega slijedi trenutno izbacivanje već gotovo progutane lignje.

Taj trenutak mogu prepoznati tek malobrojni prekaljeni panulaši, kada se samo trenutnom eksplozivnom reakcijom riba može i zadržati.

Nažalost, većina panulaša nema tu sreću da na vrijeme osjete sve što se događa.

Udarac koji se već iduće sekunde pretvara u promašaj ili još gore, samo osjećaj da na panuli nije sve kako je bilo do maloprije, iskustvo je o kojem se poslije dugo priča.

Ipak, tu situaciju nije teško izbjeći.

Dovoljno je umjesto gornje klizne udice na strunu kliznim čvorom, npr. grinnerom, postaviti malu žičanu kukicu od tanje inox žice, koja će doslovno imati ulogu vodilje i biti zadužena samo za održavanje lignje u pravom položaju.

---

image

Jedna u špic, druga u tijelo, a treća u piriju

---

U trenutku griza, taj mali komadić žice i ako se nasloni na ‘lice‘ ribe, neće biti doživljen kao nešto potencijalno opasno što bi trebalo alarmirati sve nagonske senzore.

Osim žičicom, gornja se udica može zamijeniti i sa običnom gumicom za domaćinstvo. Gumica se na struni fiksira jednostavnim catspaw čvorom te se malom kukicom provlači kroz vrh lignje, tzv. špic nakon čega gumicu još samo treba provući preko cijelog tijela lignje.

Na ovaj se način dobijaju dva catspaw čvora na istoj gumici, jedan na struni, a drugi na lignji. Ni zubacu ni gofu ovakve montaže ne smetaju, a rizik od neželjenog bockanja i zbog toga pljucanja ješke je u potpunosti eliminiran.

Još jedan od problema vezanih uz kliznu udicu, a s kojim su se mnogi panulaši sreli je izbijanje udice iz ribljih usta.

Naime, u situaciji u kojoj se lovina zakači na kliznu udicu, koliko god je čvrsto vezali, ta udica prilikom izvlačenja ribe polako ali neumitno klizi prema kraju sistema, pravo prema krajnjoj fiksnoj udici.

Ukoliko je riba lošije zakačena i u dobroj kondiciji, postoje velike šanse da će, kada gornja klizna udica u svom kliznom putu prema kraju sistema dođe do donje, zbog konstantnog pritiska, donja udica izbiti gornju iz usta.

To su one poznate situacije kada se izvuče prazan sistem na kojem su samo udica do udice nijemi svjedoci drame pod morem i bolnog fijaska.

Rješenje svih ovih problema se može postići na vrlo jednostavan način - postavljanjem fiksne udice.

No većini ribolovaca popriličan problem predstavlja pozicioniranje gornje udice na željeno odstojanje.

Naime, većina čvorova koji se koriste za vezivanje udice ne garantiraju da će udica nakon zatezanja čvora ostati na istom mjestu, dok oni koji to i garantiraju ne nude baš neku veliku sigurnost i povjerenje.

Ipak, postoji čvor s kojim je moguće udicu postaviti na željeno mjesto, jednostavno je vezati i zategnuti pri čemu će udica ostati upravo tamo gdje mi to želimo.

Uza sve to, čvor je svojom nosivošću vrlo blizu linearnoj nosivosti strune i što je najljepše, zapravo je samo varijacija svima znanog sneeling a hook čvora, odnosno samo njegova povratna verzija.

---

image

Postavljanje termobužira smanjuje mogućnost klizanja

---

Završni se sistem slaže tako da se nekim od čvorova namijenjenih fiksnom vezivanju udica, najprije veže gornja udica pri čemu se prema kraju sistema ostavlja dovoljno strune za vezivanje krajnje udice.

Kada odlučimo na koju udaljenosti želimo postaviti zadnju udicu tada je na toj točki postavljamo u položaj kao za vezivanje klasičnim sneeling a hook čvorom.

No omču nećemo prihvatiti s kažiprstom i srednjakom kako je to uobičajeno kod ovog čvora, već ćemo vezivanje izvesti tako da ćemo između palca i kažiprsta prihvatiti onaj kraj omče koji nam dolazi od gornje udice.

Nakon što smo strunu omotali dva do tri puta od ušice prema vratu udice, strunu treba preklopiti tako da se namatanje nastavi od vrata prema ušici i to sa pet do osam namotaja.

Kad je omatanje gotovo kraj strune treba samo izvući što će čvor zategnuti ostavljajući udicu upravo na željenoj poziciji.

Na ovaj se način brzo i jednostavno mogu postaviti dvije, ali i tri udice, sve fiksne s čvorom koji nudi visoku garanciju nosivosti i izdržljivosti.

---

image

Gumica umjesto klizne udice isto lovi

---

S ovakvom se montažom izbjegavaju neugodne situacije i gubljenje ribe zbog kliznih udica, slučajnih bockanja i izbijanja udica.

Ukoliko dođe do kačenja na gornju udicu, donja je prilikom kontriranja ili zamaranja neće izbiti jer su obje fiksne.

Također, kod slučajnog ubadanja na gornju udicu, koje kod klasičnih montaža najčešće rezultiraju samo laganim ubodom koje iritira i odbije, ali ne zakači ribu, šanse za kvalitetno kačenje su jako velike jer je udica, naravno, fiksna s čvrstim uporištem.

I što je najvažnije, ovakav povratni sneeling a hook čvor omogućuje pozicioniranje udica na savršenom razmaku, potpuno prilagođenom veličini ješke što živoj lignji, iglici ili nekoj drugoj ribi omogućuje maksimalnu pokretljivost i samim time znatno provokativniju lovnost. Naravno, promašaji u grizu, zbog preširoko pozicioniranih udica su s ovakvim vezivanjem doslovno prošlost.

Naravno, osim u panuli, ovakav sistem je primjenjiv i u brojnim drugim tandem montažama koje podrazumijevaju korištenje dvaju udica na istoj struni.

---

image

Ovo je bilo ‘u zadnji čas‘

------
image

Za iglice idu dugi predvezi s tri udice

------
image

Standardna fiksno-klizna montaža

------
image

Uvijek treba biti pripravan

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukoliko ste već doživjeli da unatoč brižljivo vezanom sistemu izgubite ribu svog života, i umjesto cara nad carevima izvučete samo prazan sistem sa spuštenom kliznom udicom, tada je možda vrijeme da se zapitate postoji li možda kakav bolji sistem ili barem drukčiji i sigurniji način vezivanja. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije kače bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ukoliko ste već doživjeli da unatoč brižljivo vezanom sistemu izgubite ribu svog života, i umjesto cara nad carevima izvučete samo prazan sistem sa spuštenom kliznom udicom, tada je možda vrijeme da se zapitate postoji li možda kakav bolji sistem ili barem drukčiji i sigurniji način vezivanja. dvije kače bolje 2 0 8589 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 09:08:30 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-13 09:24:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-02-13 09:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ukoliko ste već doživjeli da unatoč brižljivo vezanom sistemu izgubite ribu svog života, i umjesto cara nad carevima izvučete samo prazan sistem sa spuštenom kliznom udicom, tada je možda vrijeme da se zapitate postoji li možda kakav bolji sistem ili [metadata] => robots= author= title=Lovite živom ješkom na panulu i gubite ribe? Naš stručnjak objašnjava kako to spriječiti page_title=Lovite živom ješkom na panulu i gubite ribe? Naš stručnjak objašnjava kako to spriječiti [metakey] => panula, ribolov, živa ješka, sistem s dvije udice, Boris Bulić, gubljenje ribe, kačenje ribe, ribolovni savjeti, udica, ribolovni sistemi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546638.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546633.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546634.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546635.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546636.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546637.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546639.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546640.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546641.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546642.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546643.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546644.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26546645.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to je sigurno, sigurno je<\/p>","

Ovo je bilo \u2018u zadnji \u010das\u2018<\/p>","

Klasi\u010dni panula\u0161ki predvez tzv. \u2018doppia lenza\u2018<\/p>","

Postavljanje termobu\u017eira smanjuje mogu\u0107nost klizanja<\/p>","

Gumica umjesto klizne udice isto lovi<\/p>","

Za iglice idu dugi predvezi s tri udice<\/p>","

Standardna fiksno-klizna monta\u017ea<\/p>","

Ponekad je jedna udica jedini izbor<\/p>","

I ovo se katkad dogodi<\/p>","

Uvijek treba biti pripravan<\/p>","

Klizna je udica ulovila<\/p>","

Klizna je udica otklizala do fiksne i izdr\u017eala<\/p>","

Jedna u \u0161pic, druga u tijelo, a tre\u0107a u piriju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26546638_1920.jpg":"1920x1080","k_26546638_1280.jpg":"1280x1280","k_26546638_1024.jpg":"1024x1024","k_26546638_640.jpg":"640x640","k_26546638_480.jpg":"480x480","k_26546638_340.jpg":"340x340","k_26546638_220.jpg":"220x220","o_26546638_1280.jpg":"1280x960","o_26546638_1024.jpg":"1024x768","o_26546638_640.jpg":"640x480","o_26546638_480.jpg":"480x360","o_26546638_340.jpg":"340x255","o_26546638_220.jpg":"220x165","h_26546638_1280.jpg":"1280x854","h_26546638_1024.jpg":"1024x683","h_26546638_640.jpg":"640x427","h_26546638_480.jpg":"480x320","h_26546638_340.jpg":"340x227","h_26546638_220.jpg":"220x147","pp_26546638_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546638_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546638_640.jpg":"640x814","pp_26546638_480.jpg":"480x611","pp_26546638_340.jpg":"340x432","pp_26546638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_26546633_1920.jpg":"1920x1080","k_26546633_1280.jpg":"1280x1280","k_26546633_1024.jpg":"1024x1024","k_26546633_640.jpg":"640x640","k_26546633_480.jpg":"480x480","k_26546633_340.jpg":"340x340","k_26546633_220.jpg":"220x220","o_26546633_1280.jpg":"1280x844","o_26546633_1024.jpg":"1024x675","o_26546633_640.jpg":"640x422","o_26546633_480.jpg":"480x316","o_26546633_340.jpg":"340x224","o_26546633_220.jpg":"220x145","h_26546633_1280.jpg":"1280x854","h_26546633_1024.jpg":"1024x683","h_26546633_640.jpg":"640x427","h_26546633_480.jpg":"480x320","h_26546633_340.jpg":"340x227","h_26546633_220.jpg":"220x147","pp_26546633_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546633_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546633_640.jpg":"640x814","pp_26546633_480.jpg":"480x611","pp_26546633_340.jpg":"340x432","pp_26546633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x768","hd_26546634_1920.jpg":"1920x1080","k_26546634_1280.jpg":"1280x1280","k_26546634_1024.jpg":"1024x1024","k_26546634_640.jpg":"640x640","k_26546634_480.jpg":"480x480","k_26546634_340.jpg":"340x340","k_26546634_220.jpg":"220x220","o_26546634_1280.jpg":"1280x512","o_26546634_1024.jpg":"1024x409","o_26546634_640.jpg":"640x256","o_26546634_480.jpg":"480x192","o_26546634_340.jpg":"340x136","o_26546634_220.jpg":"220x88","h_26546634_1280.jpg":"1280x854","h_26546634_1024.jpg":"1024x683","h_26546634_640.jpg":"640x427","h_26546634_480.jpg":"480x320","h_26546634_340.jpg":"340x227","h_26546634_220.jpg":"220x147","pp_26546634_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546634_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546634_640.jpg":"640x814","pp_26546634_480.jpg":"480x611","pp_26546634_340.jpg":"340x432","pp_26546634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546635_1920.jpg":"1920x1080","k_26546635_1280.jpg":"1280x1280","k_26546635_1024.jpg":"1024x1024","k_26546635_640.jpg":"640x640","k_26546635_480.jpg":"480x480","k_26546635_340.jpg":"340x340","k_26546635_220.jpg":"220x220","o_26546635_1280.jpg":"1280x960","o_26546635_1024.jpg":"1024x768","o_26546635_640.jpg":"640x480","o_26546635_480.jpg":"480x360","o_26546635_340.jpg":"340x255","o_26546635_220.jpg":"220x165","h_26546635_1280.jpg":"1280x854","h_26546635_1024.jpg":"1024x683","h_26546635_640.jpg":"640x427","h_26546635_480.jpg":"480x320","h_26546635_340.jpg":"340x227","h_26546635_220.jpg":"220x147","pp_26546635_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546635_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546635_640.jpg":"640x814","pp_26546635_480.jpg":"480x611","pp_26546635_340.jpg":"340x432","pp_26546635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546636_1920.jpg":"1920x1080","k_26546636_1280.jpg":"1280x1280","k_26546636_1024.jpg":"1024x1024","k_26546636_640.jpg":"640x640","k_26546636_480.jpg":"480x480","k_26546636_340.jpg":"340x340","k_26546636_220.jpg":"220x220","o_26546636_1280.jpg":"1280x960","o_26546636_1024.jpg":"1024x768","o_26546636_640.jpg":"640x480","o_26546636_480.jpg":"480x360","o_26546636_340.jpg":"340x255","o_26546636_220.jpg":"220x165","h_26546636_1280.jpg":"1280x854","h_26546636_1024.jpg":"1024x683","h_26546636_640.jpg":"640x427","h_26546636_480.jpg":"480x320","h_26546636_340.jpg":"340x227","h_26546636_220.jpg":"220x147","pp_26546636_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546636_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546636_640.jpg":"640x814","pp_26546636_480.jpg":"480x611","pp_26546636_340.jpg":"340x432","pp_26546636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546637_1920.jpg":"1920x1080","k_26546637_1280.jpg":"1280x1280","k_26546637_1024.jpg":"1024x1024","k_26546637_640.jpg":"640x640","k_26546637_480.jpg":"480x480","k_26546637_340.jpg":"340x340","k_26546637_220.jpg":"220x220","o_26546637_1280.jpg":"1280x960","o_26546637_1024.jpg":"1024x768","o_26546637_640.jpg":"640x480","o_26546637_480.jpg":"480x360","o_26546637_340.jpg":"340x255","o_26546637_220.jpg":"220x165","h_26546637_1280.jpg":"1280x854","h_26546637_1024.jpg":"1024x683","h_26546637_640.jpg":"640x427","h_26546637_480.jpg":"480x320","h_26546637_340.jpg":"340x227","h_26546637_220.jpg":"220x147","pp_26546637_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546637_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546637_640.jpg":"640x814","pp_26546637_480.jpg":"480x611","pp_26546637_340.jpg":"340x432","pp_26546637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_26546639_1920.jpg":"1920x1080","k_26546639_1280.jpg":"1280x1280","k_26546639_1024.jpg":"1024x1024","k_26546639_640.jpg":"640x640","k_26546639_480.jpg":"480x480","k_26546639_340.jpg":"340x340","k_26546639_220.jpg":"220x220","o_26546639_1280.jpg":"1280x785","o_26546639_1024.jpg":"1024x628","o_26546639_640.jpg":"640x392","o_26546639_480.jpg":"480x294","o_26546639_340.jpg":"340x208","o_26546639_220.jpg":"220x134","h_26546639_1280.jpg":"1280x854","h_26546639_1024.jpg":"1024x683","h_26546639_640.jpg":"640x427","h_26546639_480.jpg":"480x320","h_26546639_340.jpg":"340x227","h_26546639_220.jpg":"220x147","pp_26546639_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546639_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546639_640.jpg":"640x814","pp_26546639_480.jpg":"480x611","pp_26546639_340.jpg":"340x432","pp_26546639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26546640_1920.jpg":"1920x1080","k_26546640_1280.jpg":"1280x1280","k_26546640_1024.jpg":"1024x1024","k_26546640_640.jpg":"640x640","k_26546640_480.jpg":"480x480","k_26546640_340.jpg":"340x340","k_26546640_220.jpg":"220x220","o_26546640_1280.jpg":"1280x1706","o_26546640_1024.jpg":"1024x1365","o_26546640_640.jpg":"640x853","o_26546640_480.jpg":"480x640","o_26546640_340.jpg":"340x453","o_26546640_220.jpg":"220x293","h_26546640_1280.jpg":"1280x854","h_26546640_1024.jpg":"1024x683","h_26546640_640.jpg":"640x427","h_26546640_480.jpg":"480x320","h_26546640_340.jpg":"340x227","h_26546640_220.jpg":"220x147","pp_26546640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546640_640.jpg":"640x814","pp_26546640_480.jpg":"480x611","pp_26546640_340.jpg":"340x432","pp_26546640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x640","hd_26546641_1920.jpg":"1920x1080","k_26546641_1280.jpg":"1280x1280","k_26546641_1024.jpg":"1024x1024","k_26546641_640.jpg":"640x640","k_26546641_480.jpg":"480x480","k_26546641_340.jpg":"340x340","k_26546641_220.jpg":"220x220","o_26546641_1280.jpg":"1280x1706","o_26546641_1024.jpg":"1024x1365","o_26546641_640.jpg":"640x853","o_26546641_480.jpg":"480x640","o_26546641_340.jpg":"340x453","o_26546641_220.jpg":"220x293","h_26546641_1280.jpg":"1280x854","h_26546641_1024.jpg":"1024x683","h_26546641_640.jpg":"640x427","h_26546641_480.jpg":"480x320","h_26546641_340.jpg":"340x227","h_26546641_220.jpg":"220x147","pp_26546641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546641_640.jpg":"640x814","pp_26546641_480.jpg":"480x611","pp_26546641_340.jpg":"340x432","pp_26546641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546642_1920.jpg":"1920x1080","k_26546642_1280.jpg":"1280x1280","k_26546642_1024.jpg":"1024x1024","k_26546642_640.jpg":"640x640","k_26546642_480.jpg":"480x480","k_26546642_340.jpg":"340x340","k_26546642_220.jpg":"220x220","o_26546642_1280.jpg":"1280x960","o_26546642_1024.jpg":"1024x768","o_26546642_640.jpg":"640x480","o_26546642_480.jpg":"480x360","o_26546642_340.jpg":"340x255","o_26546642_220.jpg":"220x165","h_26546642_1280.jpg":"1280x854","h_26546642_1024.jpg":"1024x683","h_26546642_640.jpg":"640x427","h_26546642_480.jpg":"480x320","h_26546642_340.jpg":"340x227","h_26546642_220.jpg":"220x147","pp_26546642_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546642_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546642_640.jpg":"640x814","pp_26546642_480.jpg":"480x611","pp_26546642_340.jpg":"340x432","pp_26546642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546643_1920.jpg":"1920x1080","k_26546643_1280.jpg":"1280x1280","k_26546643_1024.jpg":"1024x1024","k_26546643_640.jpg":"640x640","k_26546643_480.jpg":"480x480","k_26546643_340.jpg":"340x340","k_26546643_220.jpg":"220x220","o_26546643_1280.jpg":"1280x960","o_26546643_1024.jpg":"1024x768","o_26546643_640.jpg":"640x480","o_26546643_480.jpg":"480x360","o_26546643_340.jpg":"340x255","o_26546643_220.jpg":"220x165","h_26546643_1280.jpg":"1280x854","h_26546643_1024.jpg":"1024x683","h_26546643_640.jpg":"640x427","h_26546643_480.jpg":"480x320","h_26546643_340.jpg":"340x227","h_26546643_220.jpg":"220x147","pp_26546643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546643_640.jpg":"640x814","pp_26546643_480.jpg":"480x611","pp_26546643_340.jpg":"340x432","pp_26546643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2158","hd_26546644_1920.jpg":"1920x1080","k_26546644_1280.jpg":"1280x1280","k_26546644_1024.jpg":"1024x1024","k_26546644_640.jpg":"640x640","k_26546644_480.jpg":"480x480","k_26546644_340.jpg":"340x340","k_26546644_220.jpg":"220x220","o_26546644_1280.jpg":"1280x1438","o_26546644_1024.jpg":"1024x1150","o_26546644_640.jpg":"640x719","o_26546644_480.jpg":"480x539","o_26546644_340.jpg":"340x382","o_26546644_220.jpg":"220x247","h_26546644_1280.jpg":"1280x854","h_26546644_1024.jpg":"1024x683","h_26546644_640.jpg":"640x427","h_26546644_480.jpg":"480x320","h_26546644_340.jpg":"340x227","h_26546644_220.jpg":"220x147","pp_26546644_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546644_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546644_640.jpg":"640x814","pp_26546644_480.jpg":"480x611","pp_26546644_340.jpg":"340x432","pp_26546644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26546645_1920.jpg":"1920x1080","k_26546645_1280.jpg":"1280x1280","k_26546645_1024.jpg":"1024x1024","k_26546645_640.jpg":"640x640","k_26546645_480.jpg":"480x480","k_26546645_340.jpg":"340x340","k_26546645_220.jpg":"220x220","o_26546645_1280.jpg":"1280x960","o_26546645_1024.jpg":"1024x768","o_26546645_640.jpg":"640x480","o_26546645_480.jpg":"480x360","o_26546645_340.jpg":"340x255","o_26546645_220.jpg":"220x165","h_26546645_1280.jpg":"1280x854","h_26546645_1024.jpg":"1024x683","h_26546645_640.jpg":"640x427","h_26546645_480.jpg":"480x320","h_26546645_340.jpg":"340x227","h_26546645_220.jpg":"220x147","pp_26546645_1280.jpg":"1280x1628","pp_26546645_1024.jpg":"1024x1303","pp_26546645_640.jpg":"640x814","pp_26546645_480.jpg":"480x611","pp_26546645_340.jpg":"340x432","pp_26546645_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7691880 Threads: 6 Questions: 1557492064 Slow queries: 4747175 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111398516 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti-1363521 [printLink] => /om/ribolov/lovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti-1363521?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650516 [name] => živa ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ziva-jeska [link] => /tag/ziva-jeska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747837 [name] => sistem s dvije udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => sistem-s-dvije-udice [link] => /tag/sistem-s-dvije-udice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 747838 [name] => gubljenje ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => gubljenje-ribe [link] => /tag/gubljenje-ribe ) [6] => stdClass Object ( [id] => 747839 [name] => kačenje ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 10:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kacenje-ribe [link] => /tag/kacenje-ribe ) [7] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) [8] => stdClass Object ( [id] => 259957 [name] => udica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udica [link] => /tag/udica ) [9] => stdClass Object ( [id] => 688875 [name] => ribolovni sistemi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-26 17:20:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-sistemi [link] => /tag/ribolovni-sistemi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukoliko ste već doživjeli da unatoč brižljivo vezanom sistemu izgubite ribu svog života, i umjesto cara nad carevima izvučete samo prazan sistem sa spuštenom kliznom udicom, tada je možda vrijeme da se zapitate postoji li možda kakav bolji sistem ili barem drukčiji i sigurniji način vezivanja. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije kače bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lovite živom ješkom na panulu i gubite ribe? Naš stručnjak objašnjava kako to spriječiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-53-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546638.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Što je sigurno, sigurno je

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546638.jpg [title] =>

Što je sigurno, sigurno je

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546633.jpg [title] =>

Ovo je bilo ‘u zadnji čas‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546634.jpg [title] =>

Klasični panulaški predvez tzv. ‘doppia lenza‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546635.jpg [title] =>

Postavljanje termobužira smanjuje mogućnost klizanja

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546636.jpg [title] =>

Gumica umjesto klizne udice isto lovi

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546637.jpg [title] =>

Za iglice idu dugi predvezi s tri udice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546639.jpg [title] =>

Standardna fiksno-klizna montaža

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546640.jpg [title] =>

Ponekad je jedna udica jedini izbor

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546641.jpg [title] =>

I ovo se katkad dogodi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546642.jpg [title] =>

Uvijek treba biti pripravan

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546643.jpg [title] =>

Klizna je udica ulovila

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546644.jpg [title] =>

Klizna je udica otklizala do fiksne i izdržala

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26546645.jpg [title] =>

Jedna u špic, druga u tijelo, a treća u piriju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kaže se da svaka udica ima svoju ribu, no isto tako ima riba koje traže dvije, pa i tri udice. Koliko će se udica i u kakvom rasporedu koristiti, određuju ponajprije ribolovna tehnika, korištena ješka i očekivana lovina.

Tako se primjerice u klasičnom obalnom natjecateljskom ribolovu koriste dvije do tri udice pojedinačno vezane na pramama iznad ili uz olovnicu, u lovu fermama se najčešće koristi samo jedna udica montirana ispod klizne olovnice, dok se u panuli može koristiti jedna dvije ili tri udice.

Jedna se udica u panulanju najčešće koristi u lakoj panuli koja namijenjena ušatama, iglicama ili brancinima, ali i svim ostalim ribama gornjeg i srednjeg sloja mora poput skuša, lokardi, šaruna...

Ješka je u tom slučaju najčešće mala ili barem relativno mala. Pored klasične slamčice s eventualno nadjenutim ugrcem za ušate, na panuli se može povlačiti trak lignje, riblja kožica ili filet kao i mnoštvo gumenih ili silikonskih varalica od kojih je većini ribolovaca najpoznatiji Raglou.

S veličinom ješke raste i broj udica pa je tako za duže filete koji se koriste u lovu brancina ili druge predatorski nastrojene površinske ribe, praktičnije koristiti dvije udice.

U panuli namijenjenoj zubacu ili gofu kod lova s lignjom ili sipom u pravilu se koriste dvije udice od kojih je krajnja uglavnom trokuka, dok je gornja jednokuka.

Jednako se tako i kod panulanja sa živim ribama osim klasične montaže kroz gubicu, odozdo prema gore, s jednom udicom, često koriste montaže sa dvije udice dok su montaže sa tri udice u pravilu rezervirane za panulu u kojoj je ješka živa ili uginula iglica.

Naravno sve navedene, i brojne druge kombinacije su prisutne kod većine varalica, pogotovo kada su u pitanju realistične imitacije.

Ipak, premda se čini da je sve već davno rečeno, mnogi panulaši koji love živom ješkom gube ribe, i to najviše kada love s dvije udice od kojih je gornja klizna.

---

image

Klizna je udica otklizala do fiksne i izdržala

---

Razlog tome znaju tek malobrojni, dok ostatak nagađa bazirajući većinu svojih pretpostavki na lošoj sreći, zloj sudbini, i nesretnoj zvijezdi pod kojom su rođeni.

No realno gledano, ako izostavimo pogrešno vezane udice, stari ili loše odabrani najlon i nespretno ješkanje te moguću zlu sreću kao krivca za loše kačenje, ostaju nam zapravo samo dvije problematične situacije koja dovode do gubitka ribe, obje vezane uz gornju udicu, jedna u samom startu, a druga kada riba pruži otpor.

Koliko god kvalitetno naješkali neku ribu ili lignju za panulu, nikada ne možemo biti u potpunosti sigurni u koji će dio te ribe zagristi naša lovina.

Teorija priča o tome da npr. zubatac napada s repa, a brancin s glave, no činjenice često odstupaju od teoretskog tumačenja.

Puno je brancina ulovljeno na zadnju udicu, još ih je više ulovljeno na velike iglice čiji i rep i kljun nakon izvlačenja jednakomjerno vire uz usta, dok je otprilike jednako toliko zubataca ulovljeno baš na gornju udicu.

Nažalost, ma koliko gornja klizna udica bila korisna i neophodna, često je upravo ona uzrok gubitka ribe, pogotovo kod panule lignjom.

---

image

Klasični panulaški predvez tzv. ‘doppia lenza‘

---

Lignja kojoj je kretanje unatoč idealnoj montaži na panuli ipak poprilično ograničeno i otežano, uvijek predstavlja vrlo lak plijen koji zubatac napada bez oklijevanja i bez imalo kalkuliranja.

U trenutku ugriza, često se često dogodi da se lignja presavije i gotovo slomi, zbog čega tada gornja udica dospijeva s vanjske strane usta zubaca.

Upravo u tom položaju ta gornja udica vrlo često zubaca ubode s vanjske strane nakon čega slijedi trenutno izbacivanje već gotovo progutane lignje.

Taj trenutak mogu prepoznati tek malobrojni prekaljeni panulaši, kada se samo trenutnom eksplozivnom reakcijom riba može i zadržati.

Nažalost, većina panulaša nema tu sreću da na vrijeme osjete sve što se događa.

Udarac koji se već iduće sekunde pretvara u promašaj ili još gore, samo osjećaj da na panuli nije sve kako je bilo do maloprije, iskustvo je o kojem se poslije dugo priča.

Ipak, tu situaciju nije teško izbjeći.

Dovoljno je umjesto gornje klizne udice na strunu kliznim čvorom, npr. grinnerom, postaviti malu žičanu kukicu od tanje inox žice, koja će doslovno imati ulogu vodilje i biti zadužena samo za održavanje lignje u pravom položaju.

---

image

Jedna u špic, druga u tijelo, a treća u piriju

---

U trenutku griza, taj mali komadić žice i ako se nasloni na ‘lice‘ ribe, neće biti doživljen kao nešto potencijalno opasno što bi trebalo alarmirati sve nagonske senzore.

Osim žičicom, gornja se udica može zamijeniti i sa običnom gumicom za domaćinstvo. Gumica se na struni fiksira jednostavnim catspaw čvorom te se malom kukicom provlači kroz vrh lignje, tzv. špic nakon čega gumicu još samo treba provući preko cijelog tijela lignje.

Na ovaj se način dobijaju dva catspaw čvora na istoj gumici, jedan na struni, a drugi na lignji. Ni zubacu ni gofu ovakve montaže ne smetaju, a rizik od neželjenog bockanja i zbog toga pljucanja ješke je u potpunosti eliminiran.

Još jedan od problema vezanih uz kliznu udicu, a s kojim su se mnogi panulaši sreli je izbijanje udice iz ribljih usta.

Naime, u situaciji u kojoj se lovina zakači na kliznu udicu, koliko god je čvrsto vezali, ta udica prilikom izvlačenja ribe polako ali neumitno klizi prema kraju sistema, pravo prema krajnjoj fiksnoj udici.

Ukoliko je riba lošije zakačena i u dobroj kondiciji, postoje velike šanse da će, kada gornja klizna udica u svom kliznom putu prema kraju sistema dođe do donje, zbog konstantnog pritiska, donja udica izbiti gornju iz usta.

To su one poznate situacije kada se izvuče prazan sistem na kojem su samo udica do udice nijemi svjedoci drame pod morem i bolnog fijaska.

Rješenje svih ovih problema se može postići na vrlo jednostavan način - postavljanjem fiksne udice.

No većini ribolovaca popriličan problem predstavlja pozicioniranje gornje udice na željeno odstojanje.

Naime, većina čvorova koji se koriste za vezivanje udice ne garantiraju da će udica nakon zatezanja čvora ostati na istom mjestu, dok oni koji to i garantiraju ne nude baš neku veliku sigurnost i povjerenje.

Ipak, postoji čvor s kojim je moguće udicu postaviti na željeno mjesto, jednostavno je vezati i zategnuti pri čemu će udica ostati upravo tamo gdje mi to želimo.

Uza sve to, čvor je svojom nosivošću vrlo blizu linearnoj nosivosti strune i što je najljepše, zapravo je samo varijacija svima znanog sneeling a hook čvora, odnosno samo njegova povratna verzija.

---

image

Postavljanje termobužira smanjuje mogućnost klizanja

---

Završni se sistem slaže tako da se nekim od čvorova namijenjenih fiksnom vezivanju udica, najprije veže gornja udica pri čemu se prema kraju sistema ostavlja dovoljno strune za vezivanje krajnje udice.

Kada odlučimo na koju udaljenosti želimo postaviti zadnju udicu tada je na toj točki postavljamo u položaj kao za vezivanje klasičnim sneeling a hook čvorom.

No omču nećemo prihvatiti s kažiprstom i srednjakom kako je to uobičajeno kod ovog čvora, već ćemo vezivanje izvesti tako da ćemo između palca i kažiprsta prihvatiti onaj kraj omče koji nam dolazi od gornje udice.

Nakon što smo strunu omotali dva do tri puta od ušice prema vratu udice, strunu treba preklopiti tako da se namatanje nastavi od vrata prema ušici i to sa pet do osam namotaja.

Kad je omatanje gotovo kraj strune treba samo izvući što će čvor zategnuti ostavljajući udicu upravo na željenoj poziciji.

Na ovaj se način brzo i jednostavno mogu postaviti dvije, ali i tri udice, sve fiksne s čvorom koji nudi visoku garanciju nosivosti i izdržljivosti.

---

image

Gumica umjesto klizne udice isto lovi

---

S ovakvom se montažom izbjegavaju neugodne situacije i gubljenje ribe zbog kliznih udica, slučajnih bockanja i izbijanja udica.

Ukoliko dođe do kačenja na gornju udicu, donja je prilikom kontriranja ili zamaranja neće izbiti jer su obje fiksne.

Također, kod slučajnog ubadanja na gornju udicu, koje kod klasičnih montaža najčešće rezultiraju samo laganim ubodom koje iritira i odbije, ali ne zakači ribu, šanse za kvalitetno kačenje su jako velike jer je udica, naravno, fiksna s čvrstim uporištem.

I što je najvažnije, ovakav povratni sneeling a hook čvor omogućuje pozicioniranje udica na savršenom razmaku, potpuno prilagođenom veličini ješke što živoj lignji, iglici ili nekoj drugoj ribi omogućuje maksimalnu pokretljivost i samim time znatno provokativniju lovnost. Naravno, promašaji u grizu, zbog preširoko pozicioniranih udica su s ovakvim vezivanjem doslovno prošlost.

Naravno, osim u panuli, ovakav sistem je primjenjiv i u brojnim drugim tandem montažama koje podrazumijevaju korištenje dvaju udica na istoj struni.

---

image

Ovo je bilo ‘u zadnji čas‘

------
image

Za iglice idu dugi predvezi s tri udice

------
image

Standardna fiksno-klizna montaža

------
image

Uvijek treba biti pripravan

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Što je sigurno, sigurno je


Ovo je bilo ‘u zadnji čas‘


Klasični panulaški predvez tzv. ‘doppia lenza‘


Postavljanje termobužira smanjuje mogućnost klizanja


Gumica umjesto klizne udice isto lovi


Za iglice idu dugi predvezi s tri udice


Standardna fiksno-klizna montaža


Ponekad je jedna udica jedini izbor


I ovo se katkad dogodi


Uvijek treba biti pripravan


Klizna je udica ulovila


Klizna je udica otklizala do fiksne i izdržala


Jedna u špic, druga u tijelo, a treća u piriju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti-1363521 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fee3401ff8f7c24667542667414ce80a61884ba8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lovite+%C5%BEivom+je%C5%A1kom+na+panulu+i+gubite+ribe%3F+Na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+obja%C5%A1njava+kako+to+sprije%C4%8Diti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti-1363521 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flovite-zivom-jeskom-na-panulu-i-gubite-ribe-nas-strucnjak-objasnjava-kako-to-sprijeciti-1363521 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukoliko ste već doživjeli da unatoč brižljivo vezanom sistemu izgubite ribu svog života, i umjesto cara nad carevima izvučete samo prazan sistem sa spuštenom kliznom udicom, tada je možda vrijeme da se zapitate postoji li možda kakav bolji sistem ili barem drukčiji i sigurniji način vezivanja. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije kače bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

dvije kače boljeLovite živom ješkom na panulu i gubite ribe? Naš stručnjak objašnjava kako to spriječiti

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
13. veljače 2024. - 10:22

Kaže se da svaka udica ima svoju ribu, no isto tako ima riba koje traže dvije, pa i tri udice. Koliko će se udica i u kakvom rasporedu koristiti, određuju ponajprije ribolovna tehnika, korištena ješka i očekivana lovina.

Tako se primjerice u klasičnom obalnom natjecateljskom ribolovu koriste dvije do tri udice pojedinačno vezane na pramama iznad ili uz olovnicu, u lovu fermama se najčešće koristi samo jedna udica montirana ispod klizne olovnice, dok se u panuli može koristiti jedna dvije ili tri udice.

Jedna se udica u panulanju najčešće koristi u lakoj panuli koja namijenjena ušatama, iglicama ili brancinima, ali i svim ostalim ribama gornjeg i srednjeg sloja mora poput skuša, lokardi, šaruna...

Ješka je u tom slučaju najčešće mala ili barem relativno mala. Pored klasič...

15. svibanj 2024 09:53