StoryEditorOCM

podvodni ribolovIzvještaj izbornika Čale s ekipnog prvenstva Hrvatske: Lovilo se u plitkom i mutnom, najteža riba bio je ugor teškaš od 11 kilograma

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
26. listopada 2021. - 11:40

Nakon zahtjevnog pojedinačnog prvenstva u Pirovcu i ludo dubokog svjetskog u Arbataxu, dočekali smo i nešto drukčije natjecanje u vodama istarskog Novigrada gdje se sredinom listopada odigralo nacionalno prvenstvo u podvodnom ribolovu za klubove.

Akvatorij Novigrada sušta je suprotnost terenima Srednjeg i Južnog Jadrana, obala blago pada u more, lovne dubine su u pravilu do 25 metara, u pravilu sve se događa između 7 i 17 metara.

Ako ste pomislili kako je dovoljno doći u Istru i započeti sa pucnjavom u gadnoj ste zabludi, možda i jest plitko, ali je i mutno! Vidljivost tijekom pregleda terena nije prelazila 3 do 4 metra, dok je za vrijeme natjecanja na nekim pozicijama pala čak na metar.

Tijekom pregleda terena po poslovično šturim informacijama natjecatelja moglo se predvidjeti kako će dominantne riblje vrste uz već poslovične ugore, ciple i vrane ovaj put biti i kavale.

Prilagodba taktike

Dane koji su prethodili natjecanju obilježila je jaka bura otežavajući lovcima pregled terena i donekle smanjila pojavu cipala u kraju, ali što je tu je, na lovcima je prilagoditi se novonastaloj situaciji i doslovce trenutno odabrati taktiku i tehniku lova.

image
Tramontana je otežala lov
Mislav Čalo

Kod ovakvog tipa relativno plitkog i mutnog lova najvažnije je imati što veću minutažu pod morem, brzo i precizno odraditi poziciju, te imati što manje grešaka u ciljanju.

Kada uspoređujemo ekstremno duboki i plitki lov, pogotovo natjecateljski, gdje je kod ovog prvog od vitalne važnosti vrhunska fizička utreniranost, psihička stabilnost i pozornost na vremenske intervale rekuperacije između dva urona, plitki lov je spoj brzine, snalažljivosti i taktika koje mijenjate u trenu. Kada se sve zbroji, lovili vi na natjecanju duboko ili plitko, kraj natjecanja uvijek dočekate izmoždeni kao krepana mačka!

Domaćin ovogodišnjeg izdanja državnog ekipnog bila je provjerena ekipa novigradskog kluba Erik Radin, svim podvodnjacima poznata po dobroj organizaciji niza natjecanja u podvodnom ribolovu.

Sam dan natjecanja, 16. listopada obilježila je jutarnja slaba bura koja je nakon dva sata okrenula na svima mrsku tramontanu i lovcima zagorčala život dodatno smanjivši vidljivost na samo jedan metar, ali i bitno prorijedila ribu na pozicijama.

Prva dva sata po buri lovci su imali solidne ulove pa su i prognoze o vrhunskim ulovima od dvadeset i više riba po ekipi bile donekle utemeljene, ali kako ništa idealno ne traje dugo, sljedeća tri sata lovci su za svaku ulovljenu ribu morali uložiti maksimum truda.

image
Favorizirana Marlera ostala je na drugom mjestu
Mislav Čalo

U takvim uvjetima neki su se bolje ili lošije snašli, riba se više ili manje makla s pozicija, ali to je i svojevrsni test za lovce, pogotovo one s reprezentativnim statusom i one koji to žele dostići da pokažu svoje znanje i u otežanim uvjetima.

Nažalost, zbog poslovnih obaveza na ovom državnom nisu nastupili Kesić i Čubrić, ali su zato Buratović, Peruško i Babić odradili lov na zavidnoj razini, dok su Imbrišić i Žic, pretendenti na reprezentativni status pokazali da ga zaslužuju.

Faktor sreće

Pet sati lova na ovako dinamičnom natjecanju uvijek brzo prođe, predaja žica i vaganje za ljubitelje podvodnog ribolova uvijek je najuzbudljiviji dio svake priredbe dok kod lovaca raspoloženja variraju, od onih koji se smiju od uha do uha jer su dobro ulovili pa do onih kojima i nije baš do smijeha kada bace pogled na praznu žicu.

Bogu hvala, mrzovolja je ipak bolest kratkog daha i nestaje za zajedničkim stolom tijekom tradicionalne večere i proglašenja pobjednika. Vaganje je pokazalo kako oni koji znaju loviti, jednostavno znaju loviti bez obzira na uvjete, dok oni drugi, manje vješti ipak moraju računati na faktor sreće koji i nije baš uvijek na njihovoj strani.

Naše prognoze što se tiče ulova i ribljih vrsta uglavnom su se obistinile, zavidan broj ugora i cipala, kavale su također bile prilično zastupljene uz već poslovične vrane.

image
Bokuni za broncu Periske
Mislav Čalo

Karakteristika novigradskog podmorja su i važeći primjerci škarpuna i lumbraka, ali ljepotani natjecanja bili su po jedan zubatac i lubin s težinama blizu 2 kilograma, dok je najteža riba bio ugor teškaš od 11 kilograma.

Poredak prve tri momčadi bio je donekle očekivan, nagađalo se koja će istarska ekipa odnijeti pobjedu, ali pobjeda ekipe iz Pješčane Uvale iz Pule ispred favorizirane ližnjanske Marlere ipak je malo iznenađenje. Trećeplasirana, pločanska Periska također je nekim domaćim ekipama pomrsila planove za visok plasman, ali bože moj, to i jest draž ovog sporta, pogotovo kada se radi o ekipnim nastupima, nikada niste sigurni u visok plasman i svatko može iznenaditi.

Još jednom bih čestitao svim natjecateljima na maksimalnom angažmanu i korektnom ponašanju uz priznanje klubu Erik Radin na organizaciji ovog zahtjevnog natjecanja, pogotovo u pogledu sigurnosti kada imate 40- tak ljudi u moru, a posebno raduje činjenica kako uz Mali Lošinj i Novigrad živi za podvodni ribolov!

image
Nagrađeni na okupu
Mislav Čalo
26. travanj 2024 02:20