StoryEditorOCM

veliki trofejiI ove godine Komiža će ugostiti nadmetanje u big game fishingu, stiže 30 posada iz deset zemalja

Piše Sandra Barčot
29. svibnja 2024. - 09:38

Međunarodno kvalifikacijsko nadmetanje u ribolovu na velike morske trofeje i ove godine se, i to po 11 put, održava u akvatoriju Komiže.

"Offshore world challenge Komiža 2024.” na rasporedu je od 24. do 28. srpnja, gdje će najbolja posada uz trijumf, titulu pobjednika, izboriti i pravo sudjelovanja na svjetskom nadmetanju dogodine u Kostarici.

A što posade iz desetak zemalja, gdje ih se očekuje preko tridesetak ekipa, čeka u Komiži, u "najribarskijem mistu na svitu”?

Kakav je raspored natjecanja?

Tridesetak posada iz deset zemalja

- Srijeda, 24. srpnja je već tradicionalno doček posada na komiškom mulu, slijedi verifikacije ekipa i ribolovnog pribora, a zatim u 18 sati i sastanak kapetana, sve pod palicom glavnom suca nadmetanja Tonča Lukete, ujedno i izbornika big game reprezentacije Hrvatska, koja ove godine ima i aktualnog svjetskog prvaka ekipu „Corto” Gordona Svaline iz kaštelanskog kluba Giričić – uvodi nas u cjelokupan orar nadmetanja Tonči Božanić, predsjednik domicilnog Sportsko-ribolovnog kluba Komiža, ujedno i domaćina nadmetanja, te navodi:

- Tri ribolovna dana su već po ustaljenom ritmu, četvrtak, petak i subota se na more izlazi u 8 sati, u 9 sati su udice u moru, lovi se do 17 sati, osim subote zadnjeg dana, kada je ribolov sat kraće. Udice iz mora se vade u 16 sati.

image

Tune na vaganju

Nikola Vilić/Cropix

Nakon ribolovnih dana slijedi na komiškoj rivi i vaganje ulova, tuna, igluna, iglana, luca, lampuga s početkom u 18.45 sati, gdje bude itekako zanimljivo.

- Kada se obavi verifikacija ulova, vaganja, uzimanje uzorka od strane znanstvenika sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, slikavanja posada sa tunama dovezenim na kopno, omogućimo i svi posjetiteljima, gostima Komiže da i oni se slikaju uz tunu. To je ona nezaboravna slika, uspomena sa ljetovanja koju baš i nemate priliku imati drugdje osim naše Komiže tijekom big game natjecanja – pojašnjava Božanić, i sam iskusan ribar, bivši državni tajnik za ribarstvo, te nam kazuje još jednu dodatnu dimenziju ove ribolovno-turističke manifestacije a to su koncerti na glavnoj pozornici ispod komiške Komune:

- U srijedu nas u 21.30 sati čeka svečano otvorenje natjecanja, gdje će uz brojne uzvanike, to napraviti župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Nakon vatrometa, slijedi i zabava za sve, uz koncert grupe Dalmatino s početkom u 22 sata. I u četvrtak je početak koncerta također u 22 sata gdje će nastupiti Marko Pecotić Peco, i to nakon svečane dodjele nagrade najboljim malim ribolovcima u 21 sat. Komiža je poznata po natjecanju za djecu „Little game” ribolovu iz naših tradicionalnih brodova falkuša, gdje iz godine u godinu imamo sve veći broj djece koja žele sudjelovati u ribolovu, koju na kraju ribolovnog dana nagradimo i vrijednim poklonima.

image

Little game Komiža - ribolov mališana iz tri falkuše

Djeca love iz falkuša

I petak je „šarolik” što se događanja na kopnu tiče – nakon ribolova, slijedi u 20.30 sati Street Sea Food Festival i Sajam otočkih proizvoda – gastronomska ribarska fešta uz besplatne degustacije ribljih specijaliteta.

- To je baš događaj koji obožavaju svi, i sami ribolovci koji se također prihvate kuhače, kužinavanja, kao i brojni komiški ugostitelji te vinari. Nakon uživanja za nepca, slijedi i zabava uz DJ Beepolar s početkom u 22 sata – bogati program događanja navodi nam Božanić, te najavljuje i ono što će se događati zadnjeg ribolovnog dana, u subotu:

- Nakon povratka sa ribolova, sat vremena ranije, slijedi vaganje ulova u 17.45 sati, a zatim i svečano proglašenje pobjednika nadmetanja „Offshore world challenge Komiža 2024.”. Lovi se po sistemu „ulovi i pusti”, odnosno „catch and release”, a uz pobjednike u ukupnom plasmanu, tri prvoplasirane posade, imamo nagrade i za pobjednike ribolovnih dana, te onaj trofej svima najdraži – za trofejnu najtežu ulovljenu tunu – pojašnjava organizator 11. međunarodnog izdanja big game ribolova u Komiži, Tonči Božanić, ističući:

- I ne smijemo zaboraviti pobjednik naše Komiže dobiva i vizu za odlazak u Kostariku dogodine, 2025., kada će ribolovne alate ukrstiti sa najboljim svjetskim biggamašima! Dok ćemo mi natjecanje završiti uz nastup istarskog pjevača Alena Vitasovića.

25. lipanj 2024 01:08