stdClass Object ( [id] => 1202120 [title] => Ribolovne priče ponekad su i istinite: čak 80 posto ulova ostvarenog Tai kabura tehnikom čini krupnija lovina [alias] => cak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda ribolovne inovacije povremeno dolaze i s drugih strana svijeta, Japan je u tom segmentu još uvijek na čvrsto utvrđenom prvome mjestu.

Upravo kada se pomislilo da je na temu jigova i dubinskog varaličarenja rečeno sve što se ima reći, na tržište je prije nekoliko godina iskočila varalica s potpuno novim konceptom, koji je primjenjiv doslovno na svim morima i svim situacijama.

Tehnika lova klasičnim kabura varalicama je jednostavna. Nakon što varalica dotakne dno, preklopnik se na roli zatvara i počinje lagano i sporo namatanje, pri čemu suknjica varalice nošena kurentom i našim namatanjem pleše, privlačeći i izazivajući predatore na napad.

Ako do napada ne dođe u prvih desetak metara namatanja, varalica se pušta da ponovo padne na dno nakon čega počinje nova runda iste igre.

I premda je ova tehnika ostvarila nešto rezultata od kojih su neki bili uistinu impresivni, s njom naši ribari ipak nisu umrli od sreće. Naime, za razliku od Japanaca, koji mnoge stvari pa tako i ribolov doživljavaju na malo drukčiji način, naši ribari tijekom ribolova imaju puno manje sklonosti meditaciji.

Upravo je zato za naše poimanje ribolova klasična kabura poprilično inertna i većini ribolovaca spora i dosadna tehnika. Tek malobrojni pojedinci na more izlaze s isključivo ovim varalicama.

Ti malobrojni su uspjeli pronaći smisao, odnosno naći terene na kojima kabura uistinu dobro lovi što je za takve uspješno profilirane ribolovce više nego dovoljan razlog za upotrebu i korištenje ovih neobičnih varalica i same tehnike.

KONUSNO RJEŠENJE

No, srećom su se japanski kreatori i inovatori potrudili i kreirali verziju kabure koju su nazvali Tai kabura i koja se po mnogočemu razlikuje od klasične kabure.

Ono što najprije upada u oko su rastavljivi dijelovi varalice. Naime, za razliku od kompaktne klasične kabura varalice, Tai kabura varalica sastoji se od 5 do 6 dijelova od kojih su zapravo samo dva stalna i neizmjenjiva dok je sve ostalo izmjenjivo i prilagodljivo traženoj situaciji.

---

image

Izbor boja i težina je više nego dovoljan

------
image

Ovo je sve što je potrebno za jedan uspješan ribolov

---

Ta dva stalna i neizmjenjiva dijela su zapravo posebno profilirani klizni plastični nosač olovnog tega i završni spojni element za koji se vezuje struna i koji nosi kabura-suknjicu, lamele i udice.

Prvi, onaj koji nosi teg, je klizni, konusnoga oblika tako da se s lakoćom svojim profilom zaglavljuje u jednako konusno profiliranom utoru samoga tega.

Tijekom tonjenja je tijesni dosjed ova dva elementa dovoljno jak da onemogući bilo kakvo spadanje, dok tijekom povlačenja varalice, odnosno zamaranja lovine može doći samo do još čvršćeg stapanja, tako da je i u tom dijelu bez obzira na smjer prolaza i klizanja strune onemogućeno bilo kakvo neželjeno spadanje i razdvajanje.

Taj element s gornje strane ima i jedan pljosnati izdanak s provrtom u sredini radi lakše demontaže. Naime, u slučaju zaglavljivanja u otvoru tega, provlačenjem udice ili karabina kroz provrt na izdanku plastičnog nosača dobija se dovoljno velik pokretač s kojim demontaža postaje krajnje jednostavna.

Sam olovni uteg je dostupan u više različitih težina, pri čemu je utor uvijek jednako velik čime se postiže izuzetno brza izmjena. Bilo da se želi zamijeniti težina ili boja, izmjena traje oko 5 sekundi.

PREKO 20 KILOGRAMA

Drugi fiksni i nezaobilazni dio je najviše nalik na jači zogulin, naravno bez ikakve mogućnosti rotacije. Prvo oko je predviđeno za spoj sa strunom, druga dva za lamele a posljednji na samom kraju za montažu udica.

Suknjica, koja je kod Tai kabure zapravo mekana silikonska lignjica, navlači se preko svega tako da je taj plastični nosač potpuno sakriven tijelom lignjice dok lamele i udice plešu unutar krakova lignjice.

---

image

Lignjica pokriva spojeve lamela i dakrona s udicama

------
image

Traci lignjica imaju specifično obrađene krajeve koji simuliraju nožice u škampa

---

Završeci krajeva trakica koje simuliraju krakove lignjica posebno su obrađeni, tako da simuliraju nožice poput onih u škampa ili gambora, čime se ostvaruje posebna vibracija koja je provjereno lovna provokacija. I premda je u praksi potrebna smo jedna suknjica, moguće je postaviti i dvije, pa i tri suknjice jednu preko druge.

Lamele koje se postavljaju ispod suknjice su različite dužine i oblika, no generalno razlikujemo samo dvije - ravne i zakrivljene, od kojih svaka ima svoju vibraciju i svoju paletu boja tako da su i u tom segmentu kombinacije vrlo široke i bogate.

Udice su uvijek dvije i povezane na istoj niti tankog dakrona koje su preko cat's paw čvora montirane na zadnjem oku. Nosivost cijelog sistema, pa tako i plastičnih dijelova, bez obzira na veličinu varalice je preko 20 kilograma.

OBAVEZNO KROZ PRST

Naravno, uz ove varalice ide i ostatak tehničke priče. Premda se može loviti gotovo pa bilo kakvim priborom, optimalni rezultati ipak se postižu ciljanim namjenskim alatima. To je u prvom redu štap namijenjen kaburi, kod kojega su provodnici sitni i gusto poredani dok je blank posebno definirane žilavosti.

---

image

Multipikatori su za lov Tai kabura tehnikom vrlo praktičan izbor

------
image

Štapovi za Tai kaburu imaju specifičnu krivulju i još specifičniji elasticitet

---

Naime, tehnika zahtijeva sporo povlačenje, i to tako da se ručica uz zastoje na četvrtini ili polovici punog kruga okrene četiri do pet puta nakon čega se zastaje.

U međuvremenu, štap koji je paralelan s površinom mora, svojom žilavošću mora povući varalicu prema površini čime se postiže optimalna brzina povlačenja. Kada se štap nakon takvog zastoja ispravi, sačeka se sekundu-dvije, pa se nastavi sa skokovitim privlačenjem.

Budući da su stacionarne role za takav rad prebrze, preporučuju se mali multiplikatori, baitcasteri na koje je najpraktičnije namotati pojasno obojanu upredenicu kako bismo u svakom trenutku znali koliko je strune otpušteno u more, odnosno na kojoj se dubini varalica trenutno nalazi.

Lov Tai kabura tehnikom je jednostavan. Varalica se pušta do dna nakon čega počinje igra s polovinkama i četvrtinkama u povlačenju do pet-šest metara iznad dna. Ako se u međuvremenu ne ostvari kačenje, varalica se ponovo pušta do dna nakon čega počinje nova spora igra.

U spuštanju do dna strunu treba propuštati kroz prste, jer u nekontroliranom tonjenju neminovno dolazi do razdvajanja dijela sa suknjicom i dijela s olovnim tegom pri čemu, ukoliko je primjerice prisutan kontra kurenat, lako može doći do sukanja završnog dijela oko osnove.

Izostanak zogulina u sistemu dodatno povećava šansu za sukanjem tako da u postupku spuštanja varalice svakako treba biti oprezan. No, zato je nakon što je odrađeno prvo podizanje varalice, poželjno pustiti da varalica u slobodnom padu dotakne dno.

---

image

Zvršni dio Tai kabure odojiv je od olovnog tega

------
image

Rasterećena Tai kabura varalica

---

Tada će svakako doći do razdvajanja sistema, no budući da je kurenat već formirao kut veći od 90 stupnjeva, do mršenja i sukanja ne može doći. Dapače, slobodno lelujanje neopterećenog dijela varalice često je vrlo uspješna provokacija.

BEZ ZASTOJA

Osim na opisani način, Tai kabura se može povlačiti i na sve ostale poznate načine od kojih je našim ribolovcima najbliži twich, trzanje, odnosno skosanje štapom. Naravno pritom je neophodno namatati višak strune nakon svakog trzaja.

Osim toga, u zavisnosti od uvjeta varalica se može držati konstantno na istoj udaljenosti od dna, pogotovo kad je kurenat dovoljno jak da ostvaruje kvalitetno lelujanje suknjice na varalici.

Ipak, premda se s ovom varalicom može loviti na mnoge načine svojstvene lovu s jigovima, optimalne rezultate ipak daje opisani četvrtinsko-polovinski pristup. U takvom se lovu povremeno mogu osjetiti čupkanja i trzaji što je siguran znak prisustva ribe.

Riba koja uoči Tai kabura varalicu u pravilu će najprije početi čupkati najduže lamele koje su jako rastezljive i vrlo otporne na abraziju. U trenutku kada se uoči takav griz, potrebno je nastaviti s namatanjem i povlačenjem varalice. Zastoj u principu tjera ribu tako da se nipošto ne smije stati s povlačenjem. Ukoliko se stane, riba će varalicu pročitati i jednostavno se okrenuti.

Udarac na Tai kaburu je uvijek isti, energičan i vrlo dinamičan što svakako povećava ukupan doživljaj. I premda su udice vezane na dakronu kako bi se onemogućilo trganje u slučaju nailaska na oštre zube, većina se riba kači školski za usnu tako da je kontakt strune i zuba kod ove tehnike zapravo sveden na minimum.

VARIJACIJE NA TEMU

Uspoređujući klasičan bulentin i Tai kaburu, nije teško izvući zaključak. U ribolovu bulentinom će 80 posto ulova činiti sitnija riba dok će tek preostalih 20 posto činiti krupnija lovina. Kod lova Tai kabura tehnikom situacija je obrnuta. Od kompletnog ulova 20 posto je sitnija riba dok će 80 posto ulova činiti krupna lovina.

Razlog takvog odnosa je vrlo jednostavan. Tai kabura varalica je prilično velika i kao takva je svojim gabaritima vrlo zanimljiva i privlačna upravo krupnijoj ribi, tako da je onih 20 posto sitne ribe zapravo samo slučajni prilov.

---

image

Ulov je potvrdio priču o lovnosti Tai kabura varalica

---

No činjenica je da na svim terenima nema tako krupne ribe, što za lov Tai kaburom zapravo nije nikakva prepreka. Budući da je na ovim varalicama većina toga izmjenjiva dovoljno je dakron kojim su vezane udice zamijeniti fluorokarbonom, a na udice postaviti ješku, crva ili lignju, nakon čega doslovno počinje cirkus.

Na ovaj se način može loviti doslovna sva pridnena riba, pri čemu varalica i dalje ostaje atraktivna krupnijoj lovini. Straha od trganja fluorokarbona i gubitka ribe nema jer, kako smo spomenuli, većina se ulova kači za usnu što s lakoćom podnose i lošije fluorokarbonske strune.

Nasuprot tome, sistem kod kojeg su udice na fluorokarbonu ima veliku prednost jer se u slučaju zadjeva gubi samo par udica i desetak centimetara fluorokarbona, dok se u dakronskoj verziji gubi sve, i predvez i varalica.

UVIJEK U KURENTU

Pogodne terene za lov Tai kabura tehnikom nije teško pronaći. To su sva područja s izraženim kurentom, pozicije na kojima se kurenti lome, kanali, prolazi, punte i rubovi brakova.

Svaki teren koji je pogodan za bulentin, pogodan je i za Tai kaburu. Osim toga, s Tai kaburom ne treba bježati od dubokih pozicija. S ovom se tehnikom vrlo uspješno lovi od dvadesetak pa do 80 metara dubine.

Tijekom lova je idealno prepustiti se kurentu i loviti u driftu. Budući da riba uglavnom linijski prati strujanje mora, prije ili kasnije Tai kabura varalica će naići na ribu, nakon čega je potrebno samo malo spretnosti kako bi se ta riba uspješno nasukala.

Ako je dubina na kojoj se lovi konstantno ista, tada nema potrebe ni za kakvim izmjenama, no ako se dubina ili kurenat povećavaju tada je praktično povećati težinu, odnosno promijeniti glavu varalice što odnosi tek nekoliko sekundi.

---

image

Uz malo ješke Tai kabura je još atraktivnija

---

A što se izbora boja tiče, i ovdje kao i u svim ostalim varaličarski tehnikama vrijede pravila odnosa boje i vremenskih uvjeta. Ukoliko je vrijeme oblačno i vidljivost loša, treba loviti varalicama kontrastne boje, zlatno, pink, žuto ili narančasto obojanim modelima sa lamelama jednako živih boja. Nasuprot tome, za sunčanog i vedrog dana u prozirnom moru, treba koristiti manje vrišteće boje poput plave ili zelene, s prozirnim lamelama.

TAI KABURA U PRAKSI

A da ne bi sve ostalo samo na pukoj teoriji, isplovili smo na more samo s jednim ciljem, potvrditi ili opovrgnuti priču o lovnosti Tai kabura varalica na našem moru. Prva je pošta bila u Maknarama, s tim da su se plići tereni, inače bogati fratrima i arbunima, ciljano pokušavali izbjeći.

Budući da su u igri bila tri broda, poprilično popunjena nestrpljivim ribolovcima, u more je spuštena cijela šarena kanonada. Prvi rezultat bio je poprilično očekivan. Svi su u tišini sporo i skokovito povlačili svoje varalice bez ikakve naznake prisustva ribe. A onda je Tonči odlučio preuzeti inicijativu i prilagoditi sistem zadarskom akvatoriju. Sitne udice skrivene u suknjici naješkao je komadićem crva i u prvih desetak metara povlačenja uspio dobiti prvoga arbuna.

I tako je krenulo… Zaredali su se ulovi fratara, arbuna, podlanica, smokava, kanjaca, pagara… Selili smo se polako od pošte do pošte u kurentu, no činjenica je bila da je sve ulovljeno uz pomoć crva i ponekog fluorokarbonskog predveza.

A onda je negdje na 70 metara dubine, između Ista i Škarde, Siniša dobio udarac koji je čekao. Pagar od 2,5 kilograma ulovljen je na nenaješkanu Tai kaburu, baš po propisu. Kad je osjetio prvi trzaj, Siniša je nastavio skokovito povlačenje, dobio još dva manja trzaja, a zatim i pravi udarac na koji je kontrirao i nakon kraćeg vremena ribu uspješno nasukao.

Zimski dan je brzo prošao i bili bi uistinu nezahvalni kada bi rekli da smo nezadovoljni. Malo smo ribe uistinu vidjeli na sonderu i možemo samo zamišljati što bi bilo da smo naišli na jata krunaša. Ribu smo tražili i našli uz pomoć iskustva, loveći na provjerenim poštama.

DOKAZI U JACERI

Sitna riba koja bi se povremeno bacila na varalice puštena je neozlijeđena, jer ni jedna od njih nije uspjela duboko progutati udice, tako da je trauma od kačenja bila uistinu minimalna, dok je jacera od 50 litara bila do pola ispunjena, što je u potpunosti potvrdilo priču o Tai kaburi.

Tehnika je dobra, varalice love i, što je najljepše, mogu se prilagoditi i personalizirati prema osjećaju i želji ribolovca, što je na našem moru uistinu od velike važnosti.

A ono što posebno oduševljava jest činjenica da za lov ne trebate gomilu ješke, opsežne pripreme i tri čistačice koje nakon ribolova čiste brod. Za uspješan lov potrebni su samo pouzdan štap, multiplikator, dovoljno velika oprara, jacera i, naravno, nekoliko odabranih Tai kabura varalica.

---

JAPANSKI PRISTUP

Način povlačenja Tai kabura varalica po sistemu četvrt do pola kruga okreta ručicom, posljedica je japanskog pristupa ribolovu. Naime, u Japanu odakle ova tehnika dolazi ribolovci često love na većim brodovima, gusto poredani jedan do drugoga u vrlo ograničenom prostoru, tako da za neko trzanje štapovima praktički i nema raspoloživog mjesta. Posljedica toga je držanje štapa u istoj poziciji uz povlačenje preko namatanja role.

---

---

NEOGRANIČENE KOMBINACIJE

Tai kabura varalice dostupne su u rasponu od 45, 60, 80, 100, 120 i 150 grama u pet temeljnih boja. Naravno, uz lignjaste suknjice i lamele čiji su dezeni ograničeni samo maštom kombinacije su doslovno bezbrojne. A budući da su varalice rastavljive, u ponudi se nalaze sve komponente odvojeno, ali i u combo setovima tako da svatko može vrlo brzo pronaći svoju najlovniju kombinaciju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => japanske varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => japanske varalice 2 0 13406 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-20 08:29:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-20 08:53:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-20 08:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216039.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216026.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216027.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216028.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216029.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216041.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216038.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216062.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216061.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216060.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216059.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/8216064.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sini\u0161a je digao pagara ne\u0161to te\u017eeg od 2,5 kg na nenaje\u0161kanu Tai kaburu<\/em><\/p>","

Potrebne varalice za kaburu stanu u jednu manju kutiju<\/p>","

Lignjica <\/em>pokriva spojeve lamela i dakrona s udicama<\/p>","

Zvr\u0161ni dio Tai kabure<\/em> odojiv je od olovnog tega<\/p>","

Traci lignjica <\/em>imaju specifi\u010dno obra\u0111ene krajeve koji simuliraju no\u017eice u \u0161kampa<\/p>","

Uz malo je\u0161ke Tai kabura<\/em> je jo\u0161 atraktivnija<\/p>","

Multipikatori su za lov Tai kabura<\/em> tehnikom vrlo prakti\u010dan izbor<\/p>","

\u0160tapovi za Tai kaburu<\/em> imaju specifi\u010dnu krivulju i jo\u0161 specifi\u010dniji elasticitet<\/p>","

Rastere\u0107ena Tai kabura<\/em> varalica<\/p>","

Izbor boja i te\u017eina je vi\u0161e nego dovoljan<\/p>","

Ovo je sve \u0161to je potrebno za jedan uspje\u0161an ribolov<\/p>","

Ulov je potvrdio pri\u010du o lovnosti Tai kabura<\/em> varalica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8216039_1920.jpg":"1920x1080","k_8216039_1280.jpg":"1280x1280","k_8216039_1024.jpg":"1024x1024","k_8216039_640.jpg":"640x640","k_8216039_480.jpg":"480x480","k_8216039_340.jpg":"340x340","k_8216039_220.jpg":"220x220","o_8216039_1280.jpg":"1280x960","o_8216039_1024.jpg":"1024x768","o_8216039_640.jpg":"640x480","o_8216039_480.jpg":"480x360","o_8216039_340.jpg":"340x255","o_8216039_220.jpg":"220x165","h_8216039_1280.jpg":"1280x854","h_8216039_1024.jpg":"1024x683","h_8216039_640.jpg":"640x427","h_8216039_480.jpg":"480x320","h_8216039_340.jpg":"340x227","h_8216039_220.jpg":"220x147","pp_8216039_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216039_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216039_640.jpg":"640x814","pp_8216039_480.jpg":"480x611","pp_8216039_340.jpg":"340x432","pp_8216039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216026_1920.jpg":"1920x1080","k_8216026_1280.jpg":"1280x1280","k_8216026_1024.jpg":"1024x1024","k_8216026_640.jpg":"640x640","k_8216026_480.jpg":"480x480","k_8216026_340.jpg":"340x340","k_8216026_220.jpg":"220x220","o_8216026_1280.jpg":"1280x960","o_8216026_1024.jpg":"1024x768","o_8216026_640.jpg":"640x480","o_8216026_480.jpg":"480x360","o_8216026_340.jpg":"340x255","o_8216026_220.jpg":"220x165","h_8216026_1280.jpg":"1280x854","h_8216026_1024.jpg":"1024x683","h_8216026_640.jpg":"640x427","h_8216026_480.jpg":"480x320","h_8216026_340.jpg":"340x227","h_8216026_220.jpg":"220x147","pp_8216026_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216026_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216026_640.jpg":"640x814","pp_8216026_480.jpg":"480x611","pp_8216026_340.jpg":"340x432","pp_8216026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216027_1920.jpg":"1920x1080","k_8216027_1280.jpg":"1280x1280","k_8216027_1024.jpg":"1024x1024","k_8216027_640.jpg":"640x640","k_8216027_480.jpg":"480x480","k_8216027_340.jpg":"340x340","k_8216027_220.jpg":"220x220","o_8216027_1280.jpg":"1280x960","o_8216027_1024.jpg":"1024x768","o_8216027_640.jpg":"640x480","o_8216027_480.jpg":"480x360","o_8216027_340.jpg":"340x255","o_8216027_220.jpg":"220x165","h_8216027_1280.jpg":"1280x854","h_8216027_1024.jpg":"1024x683","h_8216027_640.jpg":"640x427","h_8216027_480.jpg":"480x320","h_8216027_340.jpg":"340x227","h_8216027_220.jpg":"220x147","pp_8216027_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216027_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216027_640.jpg":"640x814","pp_8216027_480.jpg":"480x611","pp_8216027_340.jpg":"340x432","pp_8216027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216028_1920.jpg":"1920x1080","k_8216028_1280.jpg":"1280x1280","k_8216028_1024.jpg":"1024x1024","k_8216028_640.jpg":"640x640","k_8216028_480.jpg":"480x480","k_8216028_340.jpg":"340x340","k_8216028_220.jpg":"220x220","o_8216028_1280.jpg":"1280x960","o_8216028_1024.jpg":"1024x768","o_8216028_640.jpg":"640x480","o_8216028_480.jpg":"480x360","o_8216028_340.jpg":"340x255","o_8216028_220.jpg":"220x165","h_8216028_1280.jpg":"1280x854","h_8216028_1024.jpg":"1024x683","h_8216028_640.jpg":"640x427","h_8216028_480.jpg":"480x320","h_8216028_340.jpg":"340x227","h_8216028_220.jpg":"220x147","pp_8216028_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216028_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216028_640.jpg":"640x814","pp_8216028_480.jpg":"480x611","pp_8216028_340.jpg":"340x432","pp_8216028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216029_1920.jpg":"1920x1080","k_8216029_1280.jpg":"1280x1280","k_8216029_1024.jpg":"1024x1024","k_8216029_640.jpg":"640x640","k_8216029_480.jpg":"480x480","k_8216029_340.jpg":"340x340","k_8216029_220.jpg":"220x220","o_8216029_1280.jpg":"1280x960","o_8216029_1024.jpg":"1024x768","o_8216029_640.jpg":"640x480","o_8216029_480.jpg":"480x360","o_8216029_340.jpg":"340x255","o_8216029_220.jpg":"220x165","h_8216029_1280.jpg":"1280x854","h_8216029_1024.jpg":"1024x683","h_8216029_640.jpg":"640x427","h_8216029_480.jpg":"480x320","h_8216029_340.jpg":"340x227","h_8216029_220.jpg":"220x147","pp_8216029_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216029_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216029_640.jpg":"640x814","pp_8216029_480.jpg":"480x611","pp_8216029_340.jpg":"340x432","pp_8216029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216041_1920.jpg":"1920x1080","k_8216041_1280.jpg":"1280x1280","k_8216041_1024.jpg":"1024x1024","k_8216041_640.jpg":"640x640","k_8216041_480.jpg":"480x480","k_8216041_340.jpg":"340x340","k_8216041_220.jpg":"220x220","o_8216041_1280.jpg":"1280x960","o_8216041_1024.jpg":"1024x768","o_8216041_640.jpg":"640x480","o_8216041_480.jpg":"480x360","o_8216041_340.jpg":"340x255","o_8216041_220.jpg":"220x165","h_8216041_1280.jpg":"1280x854","h_8216041_1024.jpg":"1024x683","h_8216041_640.jpg":"640x427","h_8216041_480.jpg":"480x320","h_8216041_340.jpg":"340x227","h_8216041_220.jpg":"220x147","pp_8216041_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216041_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216041_640.jpg":"640x814","pp_8216041_480.jpg":"480x611","pp_8216041_340.jpg":"340x432","pp_8216041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216038_1920.jpg":"1920x1080","k_8216038_1280.jpg":"1280x1280","k_8216038_1024.jpg":"1024x1024","k_8216038_640.jpg":"640x640","k_8216038_480.jpg":"480x480","k_8216038_340.jpg":"340x340","k_8216038_220.jpg":"220x220","o_8216038_1280.jpg":"1280x960","o_8216038_1024.jpg":"1024x768","o_8216038_640.jpg":"640x480","o_8216038_480.jpg":"480x360","o_8216038_340.jpg":"340x255","o_8216038_220.jpg":"220x165","h_8216038_1280.jpg":"1280x854","h_8216038_1024.jpg":"1024x683","h_8216038_640.jpg":"640x427","h_8216038_480.jpg":"480x320","h_8216038_340.jpg":"340x227","h_8216038_220.jpg":"220x147","pp_8216038_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216038_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216038_640.jpg":"640x814","pp_8216038_480.jpg":"480x611","pp_8216038_340.jpg":"340x432","pp_8216038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_8216062_1920.jpg":"1920x1080","k_8216062_1280.jpg":"1280x1280","k_8216062_1024.jpg":"1024x1024","k_8216062_640.jpg":"640x640","k_8216062_480.jpg":"480x480","k_8216062_340.jpg":"340x340","k_8216062_220.jpg":"220x220","o_8216062_1280.jpg":"1280x843","o_8216062_1024.jpg":"1024x674","o_8216062_640.jpg":"640x421","o_8216062_480.jpg":"480x316","o_8216062_340.jpg":"340x224","o_8216062_220.jpg":"220x144","h_8216062_1280.jpg":"1280x854","h_8216062_1024.jpg":"1024x683","h_8216062_640.jpg":"640x427","h_8216062_480.jpg":"480x320","h_8216062_340.jpg":"340x227","h_8216062_220.jpg":"220x147","pp_8216062_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216062_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216062_640.jpg":"640x814","pp_8216062_480.jpg":"480x611","pp_8216062_340.jpg":"340x432","pp_8216062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216061_1920.jpg":"1920x1080","k_8216061_1280.jpg":"1280x1280","k_8216061_1024.jpg":"1024x1024","k_8216061_640.jpg":"640x640","k_8216061_480.jpg":"480x480","k_8216061_340.jpg":"340x340","k_8216061_220.jpg":"220x220","o_8216061_1280.jpg":"1280x960","o_8216061_1024.jpg":"1024x768","o_8216061_640.jpg":"640x480","o_8216061_480.jpg":"480x360","o_8216061_340.jpg":"340x255","o_8216061_220.jpg":"220x165","h_8216061_1280.jpg":"1280x854","h_8216061_1024.jpg":"1024x683","h_8216061_640.jpg":"640x427","h_8216061_480.jpg":"480x320","h_8216061_340.jpg":"340x227","h_8216061_220.jpg":"220x147","pp_8216061_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216061_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216061_640.jpg":"640x814","pp_8216061_480.jpg":"480x611","pp_8216061_340.jpg":"340x432","pp_8216061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216060_1920.jpg":"1920x1080","k_8216060_1280.jpg":"1280x1280","k_8216060_1024.jpg":"1024x1024","k_8216060_640.jpg":"640x640","k_8216060_480.jpg":"480x480","k_8216060_340.jpg":"340x340","k_8216060_220.jpg":"220x220","o_8216060_1280.jpg":"1280x960","o_8216060_1024.jpg":"1024x768","o_8216060_640.jpg":"640x480","o_8216060_480.jpg":"480x360","o_8216060_340.jpg":"340x255","o_8216060_220.jpg":"220x165","h_8216060_1280.jpg":"1280x854","h_8216060_1024.jpg":"1024x683","h_8216060_640.jpg":"640x427","h_8216060_480.jpg":"480x320","h_8216060_340.jpg":"340x227","h_8216060_220.jpg":"220x147","pp_8216060_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216060_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216060_640.jpg":"640x814","pp_8216060_480.jpg":"480x611","pp_8216060_340.jpg":"340x432","pp_8216060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216059_1920.jpg":"1920x1080","k_8216059_1280.jpg":"1280x1280","k_8216059_1024.jpg":"1024x1024","k_8216059_640.jpg":"640x640","k_8216059_480.jpg":"480x480","k_8216059_340.jpg":"340x340","k_8216059_220.jpg":"220x220","o_8216059_1280.jpg":"1280x960","o_8216059_1024.jpg":"1024x768","o_8216059_640.jpg":"640x480","o_8216059_480.jpg":"480x360","o_8216059_340.jpg":"340x255","o_8216059_220.jpg":"220x165","h_8216059_1280.jpg":"1280x854","h_8216059_1024.jpg":"1024x683","h_8216059_640.jpg":"640x427","h_8216059_480.jpg":"480x320","h_8216059_340.jpg":"340x227","h_8216059_220.jpg":"220x147","pp_8216059_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216059_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216059_640.jpg":"640x814","pp_8216059_480.jpg":"480x611","pp_8216059_340.jpg":"340x432","pp_8216059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8216064_1920.jpg":"1920x1080","k_8216064_1280.jpg":"1280x1280","k_8216064_1024.jpg":"1024x1024","k_8216064_640.jpg":"640x640","k_8216064_480.jpg":"480x480","k_8216064_340.jpg":"340x340","k_8216064_220.jpg":"220x220","o_8216064_1280.jpg":"1280x960","o_8216064_1024.jpg":"1024x768","o_8216064_640.jpg":"640x480","o_8216064_480.jpg":"480x360","o_8216064_340.jpg":"340x255","o_8216064_220.jpg":"220x165","h_8216064_1280.jpg":"1280x854","h_8216064_1024.jpg":"1024x683","h_8216064_640.jpg":"640x427","h_8216064_480.jpg":"480x320","h_8216064_340.jpg":"340x227","h_8216064_220.jpg":"220x147","pp_8216064_1280.jpg":"1280x1628","pp_8216064_1024.jpg":"1024x1303","pp_8216064_640.jpg":"640x814","pp_8216064_480.jpg":"480x611","pp_8216064_340.jpg":"340x432","pp_8216064_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8183831 Threads: 6 Questions: 1690134175 Slow queries: 5040561 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112670367 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/cak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina-1202120 [printLink] => /om/ribolov/cak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina-1202120?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 681721 [name] => Tai kabura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 10:51:16 [main_article_id] => 0 [alias] => tai-kabura [link] => /tag/tai-kabura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 661673 [name] => kabura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-31 11:09:08 [main_article_id] => 0 [alias] => kabura [link] => /tag/kabura ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672423 [name] => kabura varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:57:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kabura-varalice [link] => /tag/kabura-varalice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 681722 [name] => japanske varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 10:51:16 [main_article_id] => 0 [alias] => japanske-varalice-za-ribolov [link] => /tag/japanske-varalice-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => japanske varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolovne priče ponekad su i istinite: čak 80 posto ulova ostvarenog Tai kabura tehnikom čini krupnija lovina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-01-07-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216039.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Siniša je digao pagara nešto težeg od 2,5 kg na nenaješkanu Tai kaburu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216039.jpg [title] => Boris Bulić

Siniša je digao pagara nešto težeg od 2,5 kg na nenaješkanu Tai kaburu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216026.jpg [title] =>

Potrebne varalice za kaburu stanu u jednu manju kutiju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216027.jpg [title] =>

Lignjica pokriva spojeve lamela i dakrona s udicama

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216028.jpg [title] =>

Zvršni dio Tai kabure odojiv je od olovnog tega

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216029.jpg [title] =>

Traci lignjica imaju specifično obrađene krajeve koji simuliraju nožice u škampa

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216041.jpg [title] =>

Uz malo ješke Tai kabura je još atraktivnija

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216038.jpg [title] =>

Multipikatori su za lov Tai kabura tehnikom vrlo praktičan izbor

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216062.jpg [title] =>

Štapovi za Tai kaburu imaju specifičnu krivulju i još specifičniji elasticitet

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216061.jpg [title] =>

Rasterećena Tai kabura varalica

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216060.jpg [title] =>

Izbor boja i težina je više nego dovoljan

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216059.jpg [title] =>

Ovo je sve što je potrebno za jedan uspješan ribolov

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/8216064.jpg [title] =>

Ulov je potvrdio priču o lovnosti Tai kabura varalica

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Premda ribolovne inovacije povremeno dolaze i s drugih strana svijeta, Japan je u tom segmentu još uvijek na čvrsto utvrđenom prvome mjestu.

Upravo kada se pomislilo da je na temu jigova i dubinskog varaličarenja rečeno sve što se ima reći, na tržište je prije nekoliko godina iskočila varalica s potpuno novim konceptom, koji je primjenjiv doslovno na svim morima i svim situacijama.

Tehnika lova klasičnim kabura varalicama je jednostavna. Nakon što varalica dotakne dno, preklopnik se na roli zatvara i počinje lagano i sporo namatanje, pri čemu suknjica varalice nošena kurentom i našim namatanjem pleše, privlačeći i izazivajući predatore na napad.

Ako do napada ne dođe u prvih desetak metara namatanja, varalica se pušta da ponovo padne na dno nakon čega počinje nova runda iste igre.

I premda je ova tehnika ostvarila nešto rezultata od kojih su neki bili uistinu impresivni, s njom naši ribari ipak nisu umrli od sreće. Naime, za razliku od Japanaca, koji mnoge stvari pa tako i ribolov doživljavaju na malo drukčiji način, naši ribari tijekom ribolova imaju puno manje sklonosti meditaciji.

Upravo je zato za naše poimanje ribolova klasična kabura poprilično inertna i većini ribolovaca spora i dosadna tehnika. Tek malobrojni pojedinci na more izlaze s isključivo ovim varalicama.

Ti malobrojni su uspjeli pronaći smisao, odnosno naći terene na kojima kabura uistinu dobro lovi što je za takve uspješno profilirane ribolovce više nego dovoljan razlog za upotrebu i korištenje ovih neobičnih varalica i same tehnike.

KONUSNO RJEŠENJE

No, srećom su se japanski kreatori i inovatori potrudili i kreirali verziju kabure koju su nazvali Tai kabura i koja se po mnogočemu razlikuje od klasične kabure.

Ono što najprije upada u oko su rastavljivi dijelovi varalice. Naime, za razliku od kompaktne klasične kabura varalice, Tai kabura varalica sastoji se od 5 do 6 dijelova od kojih su zapravo samo dva stalna i neizmjenjiva dok je sve ostalo izmjenjivo i prilagodljivo traženoj situaciji.

---

image

Izbor boja i težina je više nego dovoljan

------
image

Ovo je sve što je potrebno za jedan uspješan ribolov

---

Ta dva stalna i neizmjenjiva dijela su zapravo posebno profilirani klizni plastični nosač olovnog tega i završni spojni element za koji se vezuje struna i koji nosi kabura-suknjicu, lamele i udice.

Prvi, onaj koji nosi teg, je klizni, konusnoga oblika tako da se s lakoćom svojim profilom zaglavljuje u jednako konusno profiliranom utoru samoga tega.

Tijekom tonjenja je tijesni dosjed ova dva elementa dovoljno jak da onemogući bilo kakvo spadanje, dok tijekom povlačenja varalice, odnosno zamaranja lovine može doći samo do još čvršćeg stapanja, tako da je i u tom dijelu bez obzira na smjer prolaza i klizanja strune onemogućeno bilo kakvo neželjeno spadanje i razdvajanje.

Taj element s gornje strane ima i jedan pljosnati izdanak s provrtom u sredini radi lakše demontaže. Naime, u slučaju zaglavljivanja u otvoru tega, provlačenjem udice ili karabina kroz provrt na izdanku plastičnog nosača dobija se dovoljno velik pokretač s kojim demontaža postaje krajnje jednostavna.

Sam olovni uteg je dostupan u više različitih težina, pri čemu je utor uvijek jednako velik čime se postiže izuzetno brza izmjena. Bilo da se želi zamijeniti težina ili boja, izmjena traje oko 5 sekundi.

PREKO 20 KILOGRAMA

Drugi fiksni i nezaobilazni dio je najviše nalik na jači zogulin, naravno bez ikakve mogućnosti rotacije. Prvo oko je predviđeno za spoj sa strunom, druga dva za lamele a posljednji na samom kraju za montažu udica.

Suknjica, koja je kod Tai kabure zapravo mekana silikonska lignjica, navlači se preko svega tako da je taj plastični nosač potpuno sakriven tijelom lignjice dok lamele i udice plešu unutar krakova lignjice.

---

image

Lignjica pokriva spojeve lamela i dakrona s udicama

------
image

Traci lignjica imaju specifično obrađene krajeve koji simuliraju nožice u škampa

---

Završeci krajeva trakica koje simuliraju krakove lignjica posebno su obrađeni, tako da simuliraju nožice poput onih u škampa ili gambora, čime se ostvaruje posebna vibracija koja je provjereno lovna provokacija. I premda je u praksi potrebna smo jedna suknjica, moguće je postaviti i dvije, pa i tri suknjice jednu preko druge.

Lamele koje se postavljaju ispod suknjice su različite dužine i oblika, no generalno razlikujemo samo dvije - ravne i zakrivljene, od kojih svaka ima svoju vibraciju i svoju paletu boja tako da su i u tom segmentu kombinacije vrlo široke i bogate.

Udice su uvijek dvije i povezane na istoj niti tankog dakrona koje su preko cat's paw čvora montirane na zadnjem oku. Nosivost cijelog sistema, pa tako i plastičnih dijelova, bez obzira na veličinu varalice je preko 20 kilograma.

OBAVEZNO KROZ PRST

Naravno, uz ove varalice ide i ostatak tehničke priče. Premda se može loviti gotovo pa bilo kakvim priborom, optimalni rezultati ipak se postižu ciljanim namjenskim alatima. To je u prvom redu štap namijenjen kaburi, kod kojega su provodnici sitni i gusto poredani dok je blank posebno definirane žilavosti.

---

image

Multipikatori su za lov Tai kabura tehnikom vrlo praktičan izbor

------
image

Štapovi za Tai kaburu imaju specifičnu krivulju i još specifičniji elasticitet

---

Naime, tehnika zahtijeva sporo povlačenje, i to tako da se ručica uz zastoje na četvrtini ili polovici punog kruga okrene četiri do pet puta nakon čega se zastaje.

U međuvremenu, štap koji je paralelan s površinom mora, svojom žilavošću mora povući varalicu prema površini čime se postiže optimalna brzina povlačenja. Kada se štap nakon takvog zastoja ispravi, sačeka se sekundu-dvije, pa se nastavi sa skokovitim privlačenjem.

Budući da su stacionarne role za takav rad prebrze, preporučuju se mali multiplikatori, baitcasteri na koje je najpraktičnije namotati pojasno obojanu upredenicu kako bismo u svakom trenutku znali koliko je strune otpušteno u more, odnosno na kojoj se dubini varalica trenutno nalazi.

Lov Tai kabura tehnikom je jednostavan. Varalica se pušta do dna nakon čega počinje igra s polovinkama i četvrtinkama u povlačenju do pet-šest metara iznad dna. Ako se u međuvremenu ne ostvari kačenje, varalica se ponovo pušta do dna nakon čega počinje nova spora igra.

U spuštanju do dna strunu treba propuštati kroz prste, jer u nekontroliranom tonjenju neminovno dolazi do razdvajanja dijela sa suknjicom i dijela s olovnim tegom pri čemu, ukoliko je primjerice prisutan kontra kurenat, lako može doći do sukanja završnog dijela oko osnove.

Izostanak zogulina u sistemu dodatno povećava šansu za sukanjem tako da u postupku spuštanja varalice svakako treba biti oprezan. No, zato je nakon što je odrađeno prvo podizanje varalice, poželjno pustiti da varalica u slobodnom padu dotakne dno.

---

image

Zvršni dio Tai kabure odojiv je od olovnog tega

------
image

Rasterećena Tai kabura varalica

---

Tada će svakako doći do razdvajanja sistema, no budući da je kurenat već formirao kut veći od 90 stupnjeva, do mršenja i sukanja ne može doći. Dapače, slobodno lelujanje neopterećenog dijela varalice često je vrlo uspješna provokacija.

BEZ ZASTOJA

Osim na opisani način, Tai kabura se može povlačiti i na sve ostale poznate načine od kojih je našim ribolovcima najbliži twich, trzanje, odnosno skosanje štapom. Naravno pritom je neophodno namatati višak strune nakon svakog trzaja.

Osim toga, u zavisnosti od uvjeta varalica se može držati konstantno na istoj udaljenosti od dna, pogotovo kad je kurenat dovoljno jak da ostvaruje kvalitetno lelujanje suknjice na varalici.

Ipak, premda se s ovom varalicom može loviti na mnoge načine svojstvene lovu s jigovima, optimalne rezultate ipak daje opisani četvrtinsko-polovinski pristup. U takvom se lovu povremeno mogu osjetiti čupkanja i trzaji što je siguran znak prisustva ribe.

Riba koja uoči Tai kabura varalicu u pravilu će najprije početi čupkati najduže lamele koje su jako rastezljive i vrlo otporne na abraziju. U trenutku kada se uoči takav griz, potrebno je nastaviti s namatanjem i povlačenjem varalice. Zastoj u principu tjera ribu tako da se nipošto ne smije stati s povlačenjem. Ukoliko se stane, riba će varalicu pročitati i jednostavno se okrenuti.

Udarac na Tai kaburu je uvijek isti, energičan i vrlo dinamičan što svakako povećava ukupan doživljaj. I premda su udice vezane na dakronu kako bi se onemogućilo trganje u slučaju nailaska na oštre zube, većina se riba kači školski za usnu tako da je kontakt strune i zuba kod ove tehnike zapravo sveden na minimum.

VARIJACIJE NA TEMU

Uspoređujući klasičan bulentin i Tai kaburu, nije teško izvući zaključak. U ribolovu bulentinom će 80 posto ulova činiti sitnija riba dok će tek preostalih 20 posto činiti krupnija lovina. Kod lova Tai kabura tehnikom situacija je obrnuta. Od kompletnog ulova 20 posto je sitnija riba dok će 80 posto ulova činiti krupna lovina.

Razlog takvog odnosa je vrlo jednostavan. Tai kabura varalica je prilično velika i kao takva je svojim gabaritima vrlo zanimljiva i privlačna upravo krupnijoj ribi, tako da je onih 20 posto sitne ribe zapravo samo slučajni prilov.

---

image

Ulov je potvrdio priču o lovnosti Tai kabura varalica

---

No činjenica je da na svim terenima nema tako krupne ribe, što za lov Tai kaburom zapravo nije nikakva prepreka. Budući da je na ovim varalicama većina toga izmjenjiva dovoljno je dakron kojim su vezane udice zamijeniti fluorokarbonom, a na udice postaviti ješku, crva ili lignju, nakon čega doslovno počinje cirkus.

Na ovaj se način može loviti doslovna sva pridnena riba, pri čemu varalica i dalje ostaje atraktivna krupnijoj lovini. Straha od trganja fluorokarbona i gubitka ribe nema jer, kako smo spomenuli, većina se ulova kači za usnu što s lakoćom podnose i lošije fluorokarbonske strune.

Nasuprot tome, sistem kod kojeg su udice na fluorokarbonu ima veliku prednost jer se u slučaju zadjeva gubi samo par udica i desetak centimetara fluorokarbona, dok se u dakronskoj verziji gubi sve, i predvez i varalica.

UVIJEK U KURENTU

Pogodne terene za lov Tai kabura tehnikom nije teško pronaći. To su sva područja s izraženim kurentom, pozicije na kojima se kurenti lome, kanali, prolazi, punte i rubovi brakova.

Svaki teren koji je pogodan za bulentin, pogodan je i za Tai kaburu. Osim toga, s Tai kaburom ne treba bježati od dubokih pozicija. S ovom se tehnikom vrlo uspješno lovi od dvadesetak pa do 80 metara dubine.

Tijekom lova je idealno prepustiti se kurentu i loviti u driftu. Budući da riba uglavnom linijski prati strujanje mora, prije ili kasnije Tai kabura varalica će naići na ribu, nakon čega je potrebno samo malo spretnosti kako bi se ta riba uspješno nasukala.

Ako je dubina na kojoj se lovi konstantno ista, tada nema potrebe ni za kakvim izmjenama, no ako se dubina ili kurenat povećavaju tada je praktično povećati težinu, odnosno promijeniti glavu varalice što odnosi tek nekoliko sekundi.

---

image

Uz malo ješke Tai kabura je još atraktivnija

---

A što se izbora boja tiče, i ovdje kao i u svim ostalim varaličarski tehnikama vrijede pravila odnosa boje i vremenskih uvjeta. Ukoliko je vrijeme oblačno i vidljivost loša, treba loviti varalicama kontrastne boje, zlatno, pink, žuto ili narančasto obojanim modelima sa lamelama jednako živih boja. Nasuprot tome, za sunčanog i vedrog dana u prozirnom moru, treba koristiti manje vrišteće boje poput plave ili zelene, s prozirnim lamelama.

TAI KABURA U PRAKSI

A da ne bi sve ostalo samo na pukoj teoriji, isplovili smo na more samo s jednim ciljem, potvrditi ili opovrgnuti priču o lovnosti Tai kabura varalica na našem moru. Prva je pošta bila u Maknarama, s tim da su se plići tereni, inače bogati fratrima i arbunima, ciljano pokušavali izbjeći.

Budući da su u igri bila tri broda, poprilično popunjena nestrpljivim ribolovcima, u more je spuštena cijela šarena kanonada. Prvi rezultat bio je poprilično očekivan. Svi su u tišini sporo i skokovito povlačili svoje varalice bez ikakve naznake prisustva ribe. A onda je Tonči odlučio preuzeti inicijativu i prilagoditi sistem zadarskom akvatoriju. Sitne udice skrivene u suknjici naješkao je komadićem crva i u prvih desetak metara povlačenja uspio dobiti prvoga arbuna.

I tako je krenulo… Zaredali su se ulovi fratara, arbuna, podlanica, smokava, kanjaca, pagara… Selili smo se polako od pošte do pošte u kurentu, no činjenica je bila da je sve ulovljeno uz pomoć crva i ponekog fluorokarbonskog predveza.

A onda je negdje na 70 metara dubine, između Ista i Škarde, Siniša dobio udarac koji je čekao. Pagar od 2,5 kilograma ulovljen je na nenaješkanu Tai kaburu, baš po propisu. Kad je osjetio prvi trzaj, Siniša je nastavio skokovito povlačenje, dobio još dva manja trzaja, a zatim i pravi udarac na koji je kontrirao i nakon kraćeg vremena ribu uspješno nasukao.

Zimski dan je brzo prošao i bili bi uistinu nezahvalni kada bi rekli da smo nezadovoljni. Malo smo ribe uistinu vidjeli na sonderu i možemo samo zamišljati što bi bilo da smo naišli na jata krunaša. Ribu smo tražili i našli uz pomoć iskustva, loveći na provjerenim poštama.

DOKAZI U JACERI

Sitna riba koja bi se povremeno bacila na varalice puštena je neozlijeđena, jer ni jedna od njih nije uspjela duboko progutati udice, tako da je trauma od kačenja bila uistinu minimalna, dok je jacera od 50 litara bila do pola ispunjena, što je u potpunosti potvrdilo priču o Tai kaburi.

Tehnika je dobra, varalice love i, što je najljepše, mogu se prilagoditi i personalizirati prema osjećaju i želji ribolovca, što je na našem moru uistinu od velike važnosti.

A ono što posebno oduševljava jest činjenica da za lov ne trebate gomilu ješke, opsežne pripreme i tri čistačice koje nakon ribolova čiste brod. Za uspješan lov potrebni su samo pouzdan štap, multiplikator, dovoljno velika oprara, jacera i, naravno, nekoliko odabranih Tai kabura varalica.

---

JAPANSKI PRISTUP

Način povlačenja Tai kabura varalica po sistemu četvrt do pola kruga okreta ručicom, posljedica je japanskog pristupa ribolovu. Naime, u Japanu odakle ova tehnika dolazi ribolovci često love na većim brodovima, gusto poredani jedan do drugoga u vrlo ograničenom prostoru, tako da za neko trzanje štapovima praktički i nema raspoloživog mjesta. Posljedica toga je držanje štapa u istoj poziciji uz povlačenje preko namatanja role.

---

---

NEOGRANIČENE KOMBINACIJE

Tai kabura varalice dostupne su u rasponu od 45, 60, 80, 100, 120 i 150 grama u pet temeljnih boja. Naravno, uz lignjaste suknjice i lamele čiji su dezeni ograničeni samo maštom kombinacije su doslovno bezbrojne. A budući da su varalice rastavljive, u ponudi se nalaze sve komponente odvojeno, ali i u combo setovima tako da svatko može vrlo brzo pronaći svoju najlovniju kombinaciju.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Siniša je digao pagara nešto težeg od 2,5 kg na nenaješkanu Tai kaburu


Potrebne varalice za kaburu stanu u jednu manju kutiju


Lignjica pokriva spojeve lamela i dakrona s udicama


Zvršni dio Tai kabure odojiv je od olovnog tega


Traci lignjica imaju specifično obrađene krajeve koji simuliraju nožice u škampa


Uz malo ješke Tai kabura je još atraktivnija


Multipikatori su za lov Tai kabura tehnikom vrlo praktičan izbor


Štapovi za Tai kaburu imaju specifičnu krivulju i još specifičniji elasticitet


Rasterećena Tai kabura varalica


Izbor boja i težina je više nego dovoljan


Ovo je sve što je potrebno za jedan uspješan ribolov


Ulov je potvrdio priču o lovnosti Tai kabura varalica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/cak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina-1202120 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a42804f6ed65e552469bb4f44d3fa54a74daaf35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolovne+pri%C4%8De+ponekad+su+i+istinite%3A+%C4%8Dak+80+posto+ulova+ostvarenog+Tai+kabura+tehnikom+%C4%8Dini+krupnija+lovina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina-1202120 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcak-80-posto-ulova-ostvarenog-tai-kabura-tehnikom-cini-krupnija-lovina-1202120 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => japanske varalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

japanske varaliceRibolovne priče ponekad su i istinite: čak 80 posto ulova ostvarenog Tai kabura tehnikom čini krupnija lovina

Piše Boris Bulić
20. lipnja 2022. - 10:31

Premda ribolovne inovacije povremeno dolaze i s drugih strana svijeta, Japan je u tom segmentu još uvijek na čvrsto utvrđenom prvome mjestu.

Upravo kada se pomislilo da je na temu jigova i dubinskog varaličarenja rečeno sve što se ima reći, na tržište je prije nekoliko godina iskočila varalica s potpuno novim konceptom, koji je primjenjiv doslovno na svim morima i svim situacijama.

Tehnika lova klasičnim kabura varalicama je jednostavna. Nakon što varalica dotakne dno, preklopnik se na roli zatvara i počinje lagano i sporo namatanje, pri čemu suknjica varalice nošena kurentom i našim namatanjem pleše, privlačeći i izazivajući predatore na napad.

Ako do napada ne dođe u prvih desetak metara namatanja, varalica se pušta da ponovo padne na dno nakon čega počinje nova...

20. svibanj 2024 03:07