stdClass Object ( [id] => 1241361 [title] => Zaplovimo uz sjevernu stranu Brača do ušća Neretve: Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (1) [alias] => zaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1 [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovdje će biti više mogućnosti, na pojedinim točkama plovidbe pred vama će se nuditi više smjerova. Ovisno o brzini plovila (i vašoj spremnosti na svladavanje kraćih ili duljih etapa) ukupna duljina ove rute može varirati u širokom rasponu. Ključno će biti hoćete li staviti naglasak na neretvanski ili korčulanski akvatorij – ili oba; konačna odluka bit će na vama, a ovdje će biti opisane sve varijante.

U prvim će danima težište biti na nekim rjeđe posjećivanim destinacijama koje će vas, zauzvrat, nagraditi osobitom ljepotom i izvornom gastronomskom ponudom. Sjeverna strana Brača pružit će pogledu svoje nadaleko poznate kamenolome, a u restoranu u uvali Luka nedaleko od Povlja moći ćete kušati izvrsnu bračku janjetinu. Plovidbom ispred ušća Neretve naslutit ćete uzbudljiv svijet riječne delte i njezinih osobitih delicija. Ako se odvažite na provlačenje uskim Malim morem sve do Maloga Stona, dočekat će vas, kažu, najbolje kamenice na svijetu – ali to će možda biti povezano s nekim navigacijskim problemima. Konačno, pristanete li uz sjevernu obalu Pelješca, recimo u Dračama, moći ćete čitav jedan kopneni dan provesti u obilasku čuvenih peljeških vinarija.

---

image
---

Koliko ćete dana posvetiti tom prvom dijelu rute ovisit će, rekosmo, o vašim željama i nagnućima. Nastavak, do sedmoga dana, prilagodit ćete preostalom vremenu. Još jedno kratko skretanje na istok do prelijepoga grada Korčule neće oduzeti mnogo vremena, a plovidba Korčulanskim kanalom, uz Šćedro i grad Hvar, omogućit će vam povratak bez napornih i dugih dnevnih etapa. Ako pak zaželite vidjeti više (i preploviti znatno više milja), možda ćete se odlučiti na obilazak otoka Korčule s južne strane, pa i na skok do Lastova...

Brački gradići

Odmah treba naglasiti: za one koji kreću iz marina istočnijih od Splita plovidba do uvale Luka pokraj Povlja mogla biti teže neizvediva, bila bi to možda preduga etapa za prvi dan plovidbe; u čarteru se prvoga dana najčešće ne može krenuti prije ranih poslijepodnevnih sati. Ako je tako, razmislite o nešto bližim lučicama (Supetar ili Postira, osobito su pogodna Pučišća, o njima malo kasnije). S druge strane, za one koji će krenuti iz Vrboske, Luka je donekle izvan ruke; njima će Sumartin na krajnjem E vrhu Brača biti prihvatljiviji izbor. Bila bi ipak šteta ne doživjeti raskoš gurmanske ponude u restoranu Pipo u Luci.

---

image

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera

Saša Burić/Cropix
---

U plovidbi uz sjevernu obalu Brača prolazit ćete pokraj nekoliko lijepih gradića. Nakon Sutivana prema istoku slijedi Supetar, najveće naselje na otoku, usto i trajektna luka s gustim prometom prema Splitu, stoga pripazite na putanje velikih bijelih brodova. Zatim ćete proći ispred Splitske (ili Spliske, kako kažu mještani) i Postira. Nažalost, sve su ove luke otvorene na buru i zato ih nautičari rjeđe posjećuju (u Supetru se radi na proširenju luke za jahte). Još istočnije bračka obala postaje sve strmija i nepristupačnija, a nadomak Pučišća pojavljuju se dobro uočljivi kamenolomi. Po njima je ovaj otok nadaleko poznat.

---

image

Brački kamenolom

---

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera i svakako su prihvatljiva alternativa za prvo noćenje na ovoj ruti. Ovdje je kamenorezačka škola, a u srpnju i kolovozu u Pučišćima se okupljaju brojni mladi glazbenici, polaznici Međunarodne ljetne glazbene škole. I u ovom je zaljevu bura opasna, no pri samom se kraju zaljev dijeli u dva kraka koja pružaju stanovitu zaštitu. U kraku koji se zavukao prema zapadu smjestio se najstariji dio naselja. Riva je uglavnom popunjena domaćim brodicama, ali ljeti se nautičarima nudi 26 vezova s murinzima, strujom i vodom. Ako su ti vezovi popunjeni, može se pristati i bočno uz neko veće plovilo ispred sjeverne rive (koja je i povoljnija po buri). Ako uz izbacivanje konopa prema obali sidrite unutar luke, pripazite da ne ometate druga plovila (i nastojte izbjeći brojna korpomorta i lance po dnu!). Treba svakako provjeriti je li sidro dobro uhvatilo, jer dno je uglavnom kamenito (ravna ploča) i prekriveno muljem.

Razvedena Povlja

Otprilike tri i pol milje istočno od Pučišća, uz Crni rat, otvara se razvedeni zaljev Povlja. I taj se dijeli u dva glavna kraka, no ovi su mnogo prostraniji nego u Pučišćima. U SE kraku stislo se naselje Povlja. Izrazito je izloženo svim vjetrovima iz smjerova od NW do N, osobito jakim tramuntanama. Drugi, W krak jednostavnoga naziva Luka zavlači se više od milje pod strme otočne kose, dijeleći se dalje u nekoliko manjih uvala. A naš je cilj upravo u najdublje zavučenoj od njih: ispred restorana Pipo.

---

image

Povlja su izložena buri

---

Bura i osobito levant (iz E) u Luci su opasni vjetrovi. Po buri treba sidriti neposredno pod N obalom, po levantu u kraku što se pruža prema jugu neposredno uz restoran (ili, bolje, prijeći u Povlja). Po jugu je bolje sidriti uz S obalu zaljeva.

Restoran Pipo nalazi se u lijepoj kamenoj kući tipične bračke gradnje. Izdaleka u oči upada bijeli krov od tankih kamenih ploča što izviruje iz zelenila. Tako se na Braču, obdarenom kvalitetnim kamenom, gradi stoljećima – i ova se kuća nalazi upravo ispred jednog napuštenog kamenoloma.

---

image

Brački kamenolom

---

Svoje ime restoran nosi, pogađate, prema nadimku vlasnika Božidara Eterovića. Ispred šljunčane plaže ispred restorana proteže se nekoliko metara prema dubljem moru nevelik betonski pristan s desetak muringa. Ako uz pristan više nema mjesta, možda uhvatite neku od bova koje pripadaju restoranu, a ako ni to ne uspijete, lako ćete pronaći pogodnu poziciju za slobodno sidrenje.

Vezovi uz gat se plaćaju, vode tu povremeno ima, ali struje ne (i sam restoran napaja se isključivo generatorom). Restoran je među nautičarima poznat po odličnoj kuhinji. Tu vlada ozračje autentičnog bračkog seoskog domaćinstva.

Prema Neretvi

Već počinju varijante. Ako vas srce ne vuče predaleko na istok Neretvanskim kanalom, dakle ako prednost u nastavku dajete Korčuli i otvorenome moru, možda ćete se zadovoljiti današnjim skokom tek do Sućurja. U suprotnom slučaju bolje je potegnuti do ušća Neretve i još malo dalje, do Blaca ili Drača. Uostalom, možda će presuditi – bura. Već u posebno istaknutoj napomeni, naglasili smo da bura ispred doline Neretve može biti opasno jaka, pa ako vas u ovim vodama po nesreći dočekaju dani od bure, neće možda biti druge nego odustati od daljnjeg zavlačenja pod burine skute. Nastavak rutom Lovište na Pelješcu – Korčula bit će tada jedini izbor, iako će vas i tu bura slijediti u stopu, a niti jedna luka u širem akvatoriju nije osobito zaštićena od nje...

---

image

Svjetionik na rtu Sućuraj

---

No, prvo o Sućurju. Mala je to luka s južne strane istoimenog, najistočnijeg rta otoka Hvara. Najbolju zaštitu pružaju vezovi uz rivu na NE strani luke (dubine su tu 2-3 m), pogotovo od NE i E vjetrova, ali oni su najčešće popunjeni ribarskim brodovima (u slučaju nužde možete se vezati uz njih, ali morate biti spremni na to da će vjerojatno navečer isploviti).

Nautičarima je ljeti namijenjeno dvadesetak vezova s murinzima, strujom i vodom uz obalu i drvenu nadogradnju na W strani luke. Zaštitu od juga i zapadnjaka pruža dugačak lukobran pod kojim je trajektno pristanište (odavde trajekt povezuje otok s Drvenikom na kopnu).

Selo Sućuraj je jednostavno i skromno, mještani oduvijek žive od ribarstva i poljoprivrede. Staro je gotovo dva i pol tisućljeća, ilirska kraljica Teuta imala je ovdje svoje dvore u 3. stoljeću prije Krista. Nerijetko, ovdje možete, kad se ujutro s mora vraćaju ribarice, kupiti izvrsnu svježu ribu. A ako vam kuhinja nije jedno od omiljenih mjesta na vlastitom brodu, navečer ćete istu tu ribu moći blagovati u jednom od nekoliko ovdašnjih dobrih restorana. Za opskrbu broda namirnicama tu je nekoliko prodavaonica. Može se unajmiti bicikl, postoji više označenih biciklističkih staza.

Podbiokovske lučice

Na neki način u ovom opisu izbjegavamo spomenuti sjevernu, kopnenu stranu Bračkog, Hvarskog i Neretvanskog kanala. Ispod moćne planine Biokovo nižu se lijepa mjesta i gradići. S turističkoga gledišta, ovo je jedna od najljepših jadranskih rivijera – ali se nautički sporo razvija. Iako se u više lučica, od Brela i Baške Vode preko Makarske pa sve do Drvenika, čine napori da se dogradnjama, priključcima struje i vode itd. privuku nautičari, ostaje problem koji mnoge odbija: ta neugodna biokovska bura, uključujući i jake noćne burine. Ipak, ako vas želja da posjetite čuvene podbiokovske plaže privuče na ovu stranu kanala, preporučujemo vam Makarsku (glavna luka i najveći grad rivijere, crpka za gorivo, nedavno dograđeni nautički vezovi u SE dijelu luke, Tučepi (uska ali dobro zaštićena lučica-marina, no, osim lijepe plaže, bezlično i turistima pretrpano mjesto) ili Podgoru (najljepši gradić rivijere, ali vez je zbog malih dubina moguć samo na prvom dijelu lukobrana koji štiti unutrašnju lučicu za male barke).

Nisu to jedine podbiokovske luke, ali kod ostalih je kroničan problem slaba ili nikakva zaštićenost od prevladavajućih vjetrova. No, za lijepa se vremena svugdje može zastati na nekoliko sati. Postoji i jedna gotovo marina: umjetna luka Krvavica, oko četiri milje južno od Baškog polja; ipak, zbog ne osobito lijepa okoliša (grubo nasipan lukobran, prašina) i skromne ponude ovu mogućnost imajte na umu tek kao eventualnu luku spasa kada zagusti. O spomenutim i drugim podbiokovskim lokacijama više ćete naći u nautičkim priručnicima i peljarima.

​Jugoistočno od Zaostroga i Gradca, obalna crta oko strmih uzobalnih kosa zaokreće više prema sjeveru i otvara se široka nizina – to je dolina Neretve, jedan od najneobičnijih dijelova jadranskoga uzmorja. Riječna delta ovdje je vjekovima nanosila pijesak. Bilo je to močvarno područje sve dok se polovinom 20. stoljeća nije krenulo s opsežnim pothvatom melioracije i pretvaranja tla u plodnu ravnicu koja je danas, zahvaljujući klimatskim uvjetima, zeleni raj. Od nekadašnjih dvanaest Neretvinih rukavaca ostala su četiri. Nasipima su odijeljeni od plodne zemlje, spriječeno je daljnje zasoljavanje tla i oblikovane su plantaže. Ovdje do kasne jeseni na 12 tisuća hektara uspijeva južno voće: 4000 vagona mandarina, pa kivi, limun, grejp, lubenice, razno povrće...

---

image
---

Na sreću zaljubljenika u prirodne ljepote, osim plodnih plantaža i vrtova postoje još uvijek dobro očuvana močvarna područja, jedna od posljednjih na cijelom Sredozemlju. To su bare, rukavci, lagune i jezerca bogata ribom i vodenim biljem, šikarom i trstikom u kojima se skrivaju žabe, ptice i druge močvarne životinje. Neki su dijelovi doline zaštićeni ornitološki i ihtiološki rezervati, pa je dolina Neretve važna postaja na godišnjim preletima ptica selica sa sjevera Europe prema Africi i obratno.

Neretvansko blago

Zahvaljujući očuvanoj i netaknutoj prirodi u neretvanskom području cvjeta ekoturizam, uz atrakcije poput jednodnevnih izleta u tradicionalnim neretvanskim lađama – ​trupicama, uz neizostavni fotosafari i posjet nekom od brojnih restorana koji nude izvorne delicije. Nabrojimo tek neke: brudet od žaba i jegulja, pohane i pečene žabe, jegulja na ražnju, rižoto od žaba, kuhana liska (vrsta ptice) ili liska na lovački, ali i ostala jela od riječnih i morskih riba te rakova i školjaka.

Dio tih gurmanskih divota kušat ćete uskoro u Blacama, ako odlučite tamo pristati. Mi vas ovdje ne nagovaramo na uplovljavanje u Ploče (ako se ipak na to odlučite, znajte da je jedini mogući pristan za jahte u krajnjem NE kutu luke, tamo gdje se Crna rijeka sastavlja s lučkim bazenom); ne nagovaramo vas niti na ulazak u tok Neretve, iako je to doista iznimno iskustvo – nužne pretpostavke za to su da vam brod ima jarbol niži od 14 metara (most!), da ne gazi više od 2 metra (službeno, dubine do Metkovića su oko 3,5-4 m, ali uvijek postoje neslužbeni sprudovi koje se raspoznaje po mirnijoj površini vode!), da vam je motor dovoljno jak (riječna struja!), da je dan lijep i bez bure... Treba li reći: to je izniman pothvat za posadu i kapetana i bilo bi pametno imati na brodu nekoga s ranijim iskustvom plovidbe Neretvom. Ako vas rijeka ipak mami, pročitajte još i ono u donjem okviru.

---

image

Ušće Neretve

---

Mi vam, dakle, predlažemo da plovite na sigurnoj udaljenosti (barem jednu milju) izvan samoga ušća, koje ćete raspoznati po daleko ispruženom sprudu pred nasipima. To znači da ćete i bijelu plutaču na pličini Gumanac (B Dbl 10s 5M) ostaviti sjeverno. Tek kada mimoiđete ušće, započnite s približavanjem obali kopna. Tamo gdje se iz nizina opet počnu prema jugoistoku uzdizati zeleni brežuljci ušće je Male Neretve i lučica Blace, naš mogući cilj.

---

image

Pod Biokovom bura dere nemilice

---

Kažemo mogući, jer sada je (opet) trenutak za jednu od strateških odluka. Ako želite jači naglasak staviti na Neretvu i njezine atrakcije, Blace su pravi izbor. Ako umjesto prema njima okrenete pramac prema Dračama na Pelješcu (pa, slijedom toga, sutrašnji dan posvetite, recimo, pelješkim vinima – o čemu malo kasnije) odmahnite Neretvi i obećajte joj neki drugi, budući posjet. Ili biste možda mogli objediniti te dvije destinacije? Spojiti sve užitke ovoga raskošnog podneblja? Koliko će u tom slučaju dana ostati za Korčulu i povratak?... Toliko je toga za razmotriti!

---

image

Lučica u Tučepima dobro je zaklonjena

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Jadranske đite 2 0 13169 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-07 11:20:16 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-17 07:18:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-17 07:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zaplovimo uz sjevernu stranu Brača do ušća Neretve: Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (1) [metakey] => jadranske đite, darko tralić otvoreno more, jadranske plovidbe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585703.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585705.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585706.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585707.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585708.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585709.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585710.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585711.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585712.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585713.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23585714.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/07\/23586157.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Luka Povlja<\/p>","

Bra\u010dki kamenolom<\/p>","","

Povlja su izlo\u017eena buri<\/p>","

Svjetionik na rtu Su\u0107uraj<\/p>","

U Su\u0107urju ima samo dvadesetak vezova za nauti\u010dare<\/p>","

Mala Neretva<\/p>","

U\u0161\u0107e Neretve<\/p>","","

Pod Biokovom bura dere nemilice<\/p>","

Lu\u010dica u Tu\u010depima dobro je zaklonjena<\/p>","

\u200bPu\u010di\u0161\u0107a su najslikovitija lu\u010dica bra\u010dkoga sjevera<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x769","hd_23585703_1920.jpg":"1920x1080","k_23585703_1280.jpg":"1280x1280","k_23585703_1024.jpg":"1024x1024","k_23585703_640.jpg":"640x640","k_23585703_480.jpg":"480x480","k_23585703_340.jpg":"340x340","k_23585703_220.jpg":"220x220","o_23585703_1280.jpg":"1280x1004","o_23585703_1024.jpg":"1024x803","o_23585703_640.jpg":"640x502","o_23585703_480.jpg":"480x376","o_23585703_340.jpg":"340x266","o_23585703_220.jpg":"220x172","h_23585703_1280.jpg":"1280x854","h_23585703_1024.jpg":"1024x683","h_23585703_640.jpg":"640x427","h_23585703_480.jpg":"480x320","h_23585703_340.jpg":"340x227","h_23585703_220.jpg":"220x147","pp_23585703_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585703_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585703_640.jpg":"640x814","pp_23585703_480.jpg":"480x611","pp_23585703_340.jpg":"340x432","pp_23585703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x672","hd_23585705_1920.jpg":"1920x1080","k_23585705_1280.jpg":"1280x1280","k_23585705_1024.jpg":"1024x1024","k_23585705_640.jpg":"640x640","k_23585705_480.jpg":"480x480","k_23585705_340.jpg":"340x340","k_23585705_220.jpg":"220x220","o_23585705_1280.jpg":"1280x877","o_23585705_1024.jpg":"1024x702","o_23585705_640.jpg":"640x438","o_23585705_480.jpg":"480x329","o_23585705_340.jpg":"340x233","o_23585705_220.jpg":"220x150","h_23585705_1280.jpg":"1280x854","h_23585705_1024.jpg":"1024x683","h_23585705_640.jpg":"640x427","h_23585705_480.jpg":"480x320","h_23585705_340.jpg":"340x227","h_23585705_220.jpg":"220x147","pp_23585705_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585705_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585705_640.jpg":"640x814","pp_23585705_480.jpg":"480x611","pp_23585705_340.jpg":"340x432","pp_23585705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_23585706_1920.jpg":"1920x1080","k_23585706_1280.jpg":"1280x1280","k_23585706_1024.jpg":"1024x1024","k_23585706_640.jpg":"640x640","k_23585706_480.jpg":"480x480","k_23585706_340.jpg":"340x340","k_23585706_220.jpg":"220x220","o_23585706_1280.jpg":"1280x917","o_23585706_1024.jpg":"1024x733","o_23585706_640.jpg":"640x458","o_23585706_480.jpg":"480x344","o_23585706_340.jpg":"340x243","o_23585706_220.jpg":"220x157","h_23585706_1280.jpg":"1280x854","h_23585706_1024.jpg":"1024x683","h_23585706_640.jpg":"640x427","h_23585706_480.jpg":"480x320","h_23585706_340.jpg":"340x227","h_23585706_220.jpg":"220x147","pp_23585706_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585706_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585706_640.jpg":"640x814","pp_23585706_480.jpg":"480x611","pp_23585706_340.jpg":"340x432","pp_23585706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x868","hd_23585707_1920.jpg":"1920x1080","k_23585707_1280.jpg":"1280x1280","k_23585707_1024.jpg":"1024x1024","k_23585707_640.jpg":"640x640","k_23585707_480.jpg":"480x480","k_23585707_340.jpg":"340x340","k_23585707_220.jpg":"220x220","o_23585707_1280.jpg":"1280x1133","o_23585707_1024.jpg":"1024x906","o_23585707_640.jpg":"640x566","o_23585707_480.jpg":"480x425","o_23585707_340.jpg":"340x301","o_23585707_220.jpg":"220x194","h_23585707_1280.jpg":"1280x854","h_23585707_1024.jpg":"1024x683","h_23585707_640.jpg":"640x427","h_23585707_480.jpg":"480x320","h_23585707_340.jpg":"340x227","h_23585707_220.jpg":"220x147","pp_23585707_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585707_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585707_640.jpg":"640x814","pp_23585707_480.jpg":"480x611","pp_23585707_340.jpg":"340x432","pp_23585707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x743","hd_23585708_1920.jpg":"1920x1080","k_23585708_1280.jpg":"1280x1280","k_23585708_1024.jpg":"1024x1024","k_23585708_640.jpg":"640x640","k_23585708_480.jpg":"480x480","k_23585708_340.jpg":"340x340","k_23585708_220.jpg":"220x220","o_23585708_1280.jpg":"1280x970","o_23585708_1024.jpg":"1024x776","o_23585708_640.jpg":"640x485","o_23585708_480.jpg":"480x363","o_23585708_340.jpg":"340x257","o_23585708_220.jpg":"220x166","h_23585708_1280.jpg":"1280x854","h_23585708_1024.jpg":"1024x683","h_23585708_640.jpg":"640x427","h_23585708_480.jpg":"480x320","h_23585708_340.jpg":"340x227","h_23585708_220.jpg":"220x147","pp_23585708_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585708_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585708_640.jpg":"640x814","pp_23585708_480.jpg":"480x611","pp_23585708_340.jpg":"340x432","pp_23585708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x736","hd_23585709_1920.jpg":"1920x1080","k_23585709_1280.jpg":"1280x1280","k_23585709_1024.jpg":"1024x1024","k_23585709_640.jpg":"640x640","k_23585709_480.jpg":"480x480","k_23585709_340.jpg":"340x340","k_23585709_220.jpg":"220x220","o_23585709_1280.jpg":"1280x961","o_23585709_1024.jpg":"1024x769","o_23585709_640.jpg":"640x480","o_23585709_480.jpg":"480x360","o_23585709_340.jpg":"340x255","o_23585709_220.jpg":"220x165","h_23585709_1280.jpg":"1280x854","h_23585709_1024.jpg":"1024x683","h_23585709_640.jpg":"640x427","h_23585709_480.jpg":"480x320","h_23585709_340.jpg":"340x227","h_23585709_220.jpg":"220x147","pp_23585709_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585709_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585709_640.jpg":"640x814","pp_23585709_480.jpg":"480x611","pp_23585709_340.jpg":"340x432","pp_23585709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x724","hd_23585710_1920.jpg":"1920x1080","k_23585710_1280.jpg":"1280x1280","k_23585710_1024.jpg":"1024x1024","k_23585710_640.jpg":"640x640","k_23585710_480.jpg":"480x480","k_23585710_340.jpg":"340x340","k_23585710_220.jpg":"220x220","o_23585710_1280.jpg":"1280x945","o_23585710_1024.jpg":"1024x756","o_23585710_640.jpg":"640x472","o_23585710_480.jpg":"480x354","o_23585710_340.jpg":"340x251","o_23585710_220.jpg":"220x162","h_23585710_1280.jpg":"1280x854","h_23585710_1024.jpg":"1024x683","h_23585710_640.jpg":"640x427","h_23585710_480.jpg":"480x320","h_23585710_340.jpg":"340x227","h_23585710_220.jpg":"220x147","pp_23585710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585710_640.jpg":"640x814","pp_23585710_480.jpg":"480x611","pp_23585710_340.jpg":"340x432","pp_23585710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x736","hd_23585711_1920.jpg":"1920x1080","k_23585711_1280.jpg":"1280x1280","k_23585711_1024.jpg":"1024x1024","k_23585711_640.jpg":"640x640","k_23585711_480.jpg":"480x480","k_23585711_340.jpg":"340x340","k_23585711_220.jpg":"220x220","o_23585711_1280.jpg":"1280x961","o_23585711_1024.jpg":"1024x769","o_23585711_640.jpg":"640x480","o_23585711_480.jpg":"480x360","o_23585711_340.jpg":"340x255","o_23585711_220.jpg":"220x165","h_23585711_1280.jpg":"1280x854","h_23585711_1024.jpg":"1024x683","h_23585711_640.jpg":"640x427","h_23585711_480.jpg":"480x320","h_23585711_340.jpg":"340x227","h_23585711_220.jpg":"220x147","pp_23585711_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585711_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585711_640.jpg":"640x814","pp_23585711_480.jpg":"480x611","pp_23585711_340.jpg":"340x432","pp_23585711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2819","hd_23585712_1920.jpg":"1920x1080","k_23585712_1280.jpg":"1280x1280","k_23585712_1024.jpg":"1024x1024","k_23585712_640.jpg":"640x640","k_23585712_480.jpg":"480x480","k_23585712_340.jpg":"340x340","k_23585712_220.jpg":"220x220","o_23585712_1280.jpg":"1280x1879","o_23585712_1024.jpg":"1024x1503","o_23585712_640.jpg":"640x939","o_23585712_480.jpg":"480x704","o_23585712_340.jpg":"340x499","o_23585712_220.jpg":"220x323","h_23585712_1280.jpg":"1280x854","h_23585712_1024.jpg":"1024x683","h_23585712_640.jpg":"640x427","h_23585712_480.jpg":"480x320","h_23585712_340.jpg":"340x227","h_23585712_220.jpg":"220x147","pp_23585712_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585712_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585712_640.jpg":"640x814","pp_23585712_480.jpg":"480x611","pp_23585712_340.jpg":"340x432","pp_23585712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x999","hd_23585713_1920.jpg":"1920x1080","k_23585713_1280.jpg":"1280x1280","k_23585713_1024.jpg":"1024x1024","k_23585713_640.jpg":"640x640","k_23585713_480.jpg":"480x480","k_23585713_340.jpg":"340x340","k_23585713_220.jpg":"220x220","o_23585713_1280.jpg":"1280x666","o_23585713_1024.jpg":"1024x532","o_23585713_640.jpg":"640x333","o_23585713_480.jpg":"480x249","o_23585713_340.jpg":"340x176","o_23585713_220.jpg":"220x114","h_23585713_1280.jpg":"1280x854","h_23585713_1024.jpg":"1024x683","h_23585713_640.jpg":"640x427","h_23585713_480.jpg":"480x320","h_23585713_340.jpg":"340x227","h_23585713_220.jpg":"220x147","pp_23585713_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585713_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585713_640.jpg":"640x814","pp_23585713_480.jpg":"480x611","pp_23585713_340.jpg":"340x432","pp_23585713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x704","hd_23585714_1920.jpg":"1920x1080","k_23585714_1280.jpg":"1280x1280","k_23585714_1024.jpg":"1024x1024","k_23585714_640.jpg":"640x640","k_23585714_480.jpg":"480x480","k_23585714_340.jpg":"340x340","k_23585714_220.jpg":"220x220","o_23585714_1280.jpg":"1280x919","o_23585714_1024.jpg":"1024x735","o_23585714_640.jpg":"640x459","o_23585714_480.jpg":"480x344","o_23585714_340.jpg":"340x244","o_23585714_220.jpg":"220x158","h_23585714_1280.jpg":"1280x854","h_23585714_1024.jpg":"1024x683","h_23585714_640.jpg":"640x427","h_23585714_480.jpg":"480x320","h_23585714_340.jpg":"340x227","h_23585714_220.jpg":"220x147","pp_23585714_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585714_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585714_640.jpg":"640x814","pp_23585714_480.jpg":"480x611","pp_23585714_340.jpg":"340x432","pp_23585714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_23586157_1920.jpg":"1920x1080","k_23586157_1280.jpg":"1280x1280","k_23586157_1024.jpg":"1024x1024","k_23586157_640.jpg":"640x640","k_23586157_480.jpg":"480x480","k_23586157_340.jpg":"340x340","k_23586157_220.jpg":"220x220","o_23586157_1280.jpg":"1280x690","o_23586157_1024.jpg":"1024x552","o_23586157_640.jpg":"640x345","o_23586157_480.jpg":"480x259","o_23586157_340.jpg":"340x183","o_23586157_220.jpg":"220x118","h_23586157_1280.jpg":"1280x854","h_23586157_1024.jpg":"1024x683","h_23586157_640.jpg":"640x427","h_23586157_480.jpg":"480x320","h_23586157_340.jpg":"340x227","h_23586157_220.jpg":"220x147","pp_23586157_1280.jpg":"1280x1628","pp_23586157_1024.jpg":"1024x1303","pp_23586157_640.jpg":"640x814","pp_23586157_480.jpg":"480x611","pp_23586157_340.jpg":"340x432","pp_23586157_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600352 Threads: 2 Questions: 1615632954 Slow queries: 4796462 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110899409 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/zaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1-1241361 [printLink] => /om/nautika/zaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1-1241361?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 697331 [name] => jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-17 08:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-plovidbe [link] => /tag/jadranske-plovidbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaplovimo uz sjevernu stranu Brača do ušća Neretve: Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (1) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585703.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Luka Povlja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585703.jpg [title] =>

Luka Povlja

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585705.jpg [title] =>

Brački kamenolom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585706.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585707.jpg [title] =>

Povlja su izložena buri

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585708.jpg [title] =>

Svjetionik na rtu Sućuraj

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585709.jpg [title] =>

U Sućurju ima samo dvadesetak vezova za nautičare

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585710.jpg [title] =>

Mala Neretva

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585711.jpg [title] =>

Ušće Neretve

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585712.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585713.jpg [title] =>

Pod Biokovom bura dere nemilice

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23585714.jpg [title] =>

Lučica u Tučepima dobro je zaklonjena

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/07/23586157.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovdje će biti više mogućnosti, na pojedinim točkama plovidbe pred vama će se nuditi više smjerova. Ovisno o brzini plovila (i vašoj spremnosti na svladavanje kraćih ili duljih etapa) ukupna duljina ove rute može varirati u širokom rasponu. Ključno će biti hoćete li staviti naglasak na neretvanski ili korčulanski akvatorij – ili oba; konačna odluka bit će na vama, a ovdje će biti opisane sve varijante.

U prvim će danima težište biti na nekim rjeđe posjećivanim destinacijama koje će vas, zauzvrat, nagraditi osobitom ljepotom i izvornom gastronomskom ponudom. Sjeverna strana Brača pružit će pogledu svoje nadaleko poznate kamenolome, a u restoranu u uvali Luka nedaleko od Povlja moći ćete kušati izvrsnu bračku janjetinu. Plovidbom ispred ušća Neretve naslutit ćete uzbudljiv svijet riječne delte i njezinih osobitih delicija. Ako se odvažite na provlačenje uskim Malim morem sve do Maloga Stona, dočekat će vas, kažu, najbolje kamenice na svijetu – ali to će možda biti povezano s nekim navigacijskim problemima. Konačno, pristanete li uz sjevernu obalu Pelješca, recimo u Dračama, moći ćete čitav jedan kopneni dan provesti u obilasku čuvenih peljeških vinarija.

---

image
---

Koliko ćete dana posvetiti tom prvom dijelu rute ovisit će, rekosmo, o vašim željama i nagnućima. Nastavak, do sedmoga dana, prilagodit ćete preostalom vremenu. Još jedno kratko skretanje na istok do prelijepoga grada Korčule neće oduzeti mnogo vremena, a plovidba Korčulanskim kanalom, uz Šćedro i grad Hvar, omogućit će vam povratak bez napornih i dugih dnevnih etapa. Ako pak zaželite vidjeti više (i preploviti znatno više milja), možda ćete se odlučiti na obilazak otoka Korčule s južne strane, pa i na skok do Lastova...

Brački gradići

Odmah treba naglasiti: za one koji kreću iz marina istočnijih od Splita plovidba do uvale Luka pokraj Povlja mogla biti teže neizvediva, bila bi to možda preduga etapa za prvi dan plovidbe; u čarteru se prvoga dana najčešće ne može krenuti prije ranih poslijepodnevnih sati. Ako je tako, razmislite o nešto bližim lučicama (Supetar ili Postira, osobito su pogodna Pučišća, o njima malo kasnije). S druge strane, za one koji će krenuti iz Vrboske, Luka je donekle izvan ruke; njima će Sumartin na krajnjem E vrhu Brača biti prihvatljiviji izbor. Bila bi ipak šteta ne doživjeti raskoš gurmanske ponude u restoranu Pipo u Luci.

---

image

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera

Saša Burić/Cropix
---

U plovidbi uz sjevernu obalu Brača prolazit ćete pokraj nekoliko lijepih gradića. Nakon Sutivana prema istoku slijedi Supetar, najveće naselje na otoku, usto i trajektna luka s gustim prometom prema Splitu, stoga pripazite na putanje velikih bijelih brodova. Zatim ćete proći ispred Splitske (ili Spliske, kako kažu mještani) i Postira. Nažalost, sve su ove luke otvorene na buru i zato ih nautičari rjeđe posjećuju (u Supetru se radi na proširenju luke za jahte). Još istočnije bračka obala postaje sve strmija i nepristupačnija, a nadomak Pučišća pojavljuju se dobro uočljivi kamenolomi. Po njima je ovaj otok nadaleko poznat.

---

image

Brački kamenolom

---

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera i svakako su prihvatljiva alternativa za prvo noćenje na ovoj ruti. Ovdje je kamenorezačka škola, a u srpnju i kolovozu u Pučišćima se okupljaju brojni mladi glazbenici, polaznici Međunarodne ljetne glazbene škole. I u ovom je zaljevu bura opasna, no pri samom se kraju zaljev dijeli u dva kraka koja pružaju stanovitu zaštitu. U kraku koji se zavukao prema zapadu smjestio se najstariji dio naselja. Riva je uglavnom popunjena domaćim brodicama, ali ljeti se nautičarima nudi 26 vezova s murinzima, strujom i vodom. Ako su ti vezovi popunjeni, može se pristati i bočno uz neko veće plovilo ispred sjeverne rive (koja je i povoljnija po buri). Ako uz izbacivanje konopa prema obali sidrite unutar luke, pripazite da ne ometate druga plovila (i nastojte izbjeći brojna korpomorta i lance po dnu!). Treba svakako provjeriti je li sidro dobro uhvatilo, jer dno je uglavnom kamenito (ravna ploča) i prekriveno muljem.

Razvedena Povlja

Otprilike tri i pol milje istočno od Pučišća, uz Crni rat, otvara se razvedeni zaljev Povlja. I taj se dijeli u dva glavna kraka, no ovi su mnogo prostraniji nego u Pučišćima. U SE kraku stislo se naselje Povlja. Izrazito je izloženo svim vjetrovima iz smjerova od NW do N, osobito jakim tramuntanama. Drugi, W krak jednostavnoga naziva Luka zavlači se više od milje pod strme otočne kose, dijeleći se dalje u nekoliko manjih uvala. A naš je cilj upravo u najdublje zavučenoj od njih: ispred restorana Pipo.

---

image

Povlja su izložena buri

---

Bura i osobito levant (iz E) u Luci su opasni vjetrovi. Po buri treba sidriti neposredno pod N obalom, po levantu u kraku što se pruža prema jugu neposredno uz restoran (ili, bolje, prijeći u Povlja). Po jugu je bolje sidriti uz S obalu zaljeva.

Restoran Pipo nalazi se u lijepoj kamenoj kući tipične bračke gradnje. Izdaleka u oči upada bijeli krov od tankih kamenih ploča što izviruje iz zelenila. Tako se na Braču, obdarenom kvalitetnim kamenom, gradi stoljećima – i ova se kuća nalazi upravo ispred jednog napuštenog kamenoloma.

---

image

Brački kamenolom

---

Svoje ime restoran nosi, pogađate, prema nadimku vlasnika Božidara Eterovića. Ispred šljunčane plaže ispred restorana proteže se nekoliko metara prema dubljem moru nevelik betonski pristan s desetak muringa. Ako uz pristan više nema mjesta, možda uhvatite neku od bova koje pripadaju restoranu, a ako ni to ne uspijete, lako ćete pronaći pogodnu poziciju za slobodno sidrenje.

Vezovi uz gat se plaćaju, vode tu povremeno ima, ali struje ne (i sam restoran napaja se isključivo generatorom). Restoran je među nautičarima poznat po odličnoj kuhinji. Tu vlada ozračje autentičnog bračkog seoskog domaćinstva.

Prema Neretvi

Već počinju varijante. Ako vas srce ne vuče predaleko na istok Neretvanskim kanalom, dakle ako prednost u nastavku dajete Korčuli i otvorenome moru, možda ćete se zadovoljiti današnjim skokom tek do Sućurja. U suprotnom slučaju bolje je potegnuti do ušća Neretve i još malo dalje, do Blaca ili Drača. Uostalom, možda će presuditi – bura. Već u posebno istaknutoj napomeni, naglasili smo da bura ispred doline Neretve može biti opasno jaka, pa ako vas u ovim vodama po nesreći dočekaju dani od bure, neće možda biti druge nego odustati od daljnjeg zavlačenja pod burine skute. Nastavak rutom Lovište na Pelješcu – Korčula bit će tada jedini izbor, iako će vas i tu bura slijediti u stopu, a niti jedna luka u širem akvatoriju nije osobito zaštićena od nje...

---

image

Svjetionik na rtu Sućuraj

---

No, prvo o Sućurju. Mala je to luka s južne strane istoimenog, najistočnijeg rta otoka Hvara. Najbolju zaštitu pružaju vezovi uz rivu na NE strani luke (dubine su tu 2-3 m), pogotovo od NE i E vjetrova, ali oni su najčešće popunjeni ribarskim brodovima (u slučaju nužde možete se vezati uz njih, ali morate biti spremni na to da će vjerojatno navečer isploviti).

Nautičarima je ljeti namijenjeno dvadesetak vezova s murinzima, strujom i vodom uz obalu i drvenu nadogradnju na W strani luke. Zaštitu od juga i zapadnjaka pruža dugačak lukobran pod kojim je trajektno pristanište (odavde trajekt povezuje otok s Drvenikom na kopnu).

Selo Sućuraj je jednostavno i skromno, mještani oduvijek žive od ribarstva i poljoprivrede. Staro je gotovo dva i pol tisućljeća, ilirska kraljica Teuta imala je ovdje svoje dvore u 3. stoljeću prije Krista. Nerijetko, ovdje možete, kad se ujutro s mora vraćaju ribarice, kupiti izvrsnu svježu ribu. A ako vam kuhinja nije jedno od omiljenih mjesta na vlastitom brodu, navečer ćete istu tu ribu moći blagovati u jednom od nekoliko ovdašnjih dobrih restorana. Za opskrbu broda namirnicama tu je nekoliko prodavaonica. Može se unajmiti bicikl, postoji više označenih biciklističkih staza.

Podbiokovske lučice

Na neki način u ovom opisu izbjegavamo spomenuti sjevernu, kopnenu stranu Bračkog, Hvarskog i Neretvanskog kanala. Ispod moćne planine Biokovo nižu se lijepa mjesta i gradići. S turističkoga gledišta, ovo je jedna od najljepših jadranskih rivijera – ali se nautički sporo razvija. Iako se u više lučica, od Brela i Baške Vode preko Makarske pa sve do Drvenika, čine napori da se dogradnjama, priključcima struje i vode itd. privuku nautičari, ostaje problem koji mnoge odbija: ta neugodna biokovska bura, uključujući i jake noćne burine. Ipak, ako vas želja da posjetite čuvene podbiokovske plaže privuče na ovu stranu kanala, preporučujemo vam Makarsku (glavna luka i najveći grad rivijere, crpka za gorivo, nedavno dograđeni nautički vezovi u SE dijelu luke, Tučepi (uska ali dobro zaštićena lučica-marina, no, osim lijepe plaže, bezlično i turistima pretrpano mjesto) ili Podgoru (najljepši gradić rivijere, ali vez je zbog malih dubina moguć samo na prvom dijelu lukobrana koji štiti unutrašnju lučicu za male barke).

Nisu to jedine podbiokovske luke, ali kod ostalih je kroničan problem slaba ili nikakva zaštićenost od prevladavajućih vjetrova. No, za lijepa se vremena svugdje može zastati na nekoliko sati. Postoji i jedna gotovo marina: umjetna luka Krvavica, oko četiri milje južno od Baškog polja; ipak, zbog ne osobito lijepa okoliša (grubo nasipan lukobran, prašina) i skromne ponude ovu mogućnost imajte na umu tek kao eventualnu luku spasa kada zagusti. O spomenutim i drugim podbiokovskim lokacijama više ćete naći u nautičkim priručnicima i peljarima.

​Jugoistočno od Zaostroga i Gradca, obalna crta oko strmih uzobalnih kosa zaokreće više prema sjeveru i otvara se široka nizina – to je dolina Neretve, jedan od najneobičnijih dijelova jadranskoga uzmorja. Riječna delta ovdje je vjekovima nanosila pijesak. Bilo je to močvarno područje sve dok se polovinom 20. stoljeća nije krenulo s opsežnim pothvatom melioracije i pretvaranja tla u plodnu ravnicu koja je danas, zahvaljujući klimatskim uvjetima, zeleni raj. Od nekadašnjih dvanaest Neretvinih rukavaca ostala su četiri. Nasipima su odijeljeni od plodne zemlje, spriječeno je daljnje zasoljavanje tla i oblikovane su plantaže. Ovdje do kasne jeseni na 12 tisuća hektara uspijeva južno voće: 4000 vagona mandarina, pa kivi, limun, grejp, lubenice, razno povrće...

---

image
---

Na sreću zaljubljenika u prirodne ljepote, osim plodnih plantaža i vrtova postoje još uvijek dobro očuvana močvarna područja, jedna od posljednjih na cijelom Sredozemlju. To su bare, rukavci, lagune i jezerca bogata ribom i vodenim biljem, šikarom i trstikom u kojima se skrivaju žabe, ptice i druge močvarne životinje. Neki su dijelovi doline zaštićeni ornitološki i ihtiološki rezervati, pa je dolina Neretve važna postaja na godišnjim preletima ptica selica sa sjevera Europe prema Africi i obratno.

Neretvansko blago

Zahvaljujući očuvanoj i netaknutoj prirodi u neretvanskom području cvjeta ekoturizam, uz atrakcije poput jednodnevnih izleta u tradicionalnim neretvanskim lađama – ​trupicama, uz neizostavni fotosafari i posjet nekom od brojnih restorana koji nude izvorne delicije. Nabrojimo tek neke: brudet od žaba i jegulja, pohane i pečene žabe, jegulja na ražnju, rižoto od žaba, kuhana liska (vrsta ptice) ili liska na lovački, ali i ostala jela od riječnih i morskih riba te rakova i školjaka.

Dio tih gurmanskih divota kušat ćete uskoro u Blacama, ako odlučite tamo pristati. Mi vas ovdje ne nagovaramo na uplovljavanje u Ploče (ako se ipak na to odlučite, znajte da je jedini mogući pristan za jahte u krajnjem NE kutu luke, tamo gdje se Crna rijeka sastavlja s lučkim bazenom); ne nagovaramo vas niti na ulazak u tok Neretve, iako je to doista iznimno iskustvo – nužne pretpostavke za to su da vam brod ima jarbol niži od 14 metara (most!), da ne gazi više od 2 metra (službeno, dubine do Metkovića su oko 3,5-4 m, ali uvijek postoje neslužbeni sprudovi koje se raspoznaje po mirnijoj površini vode!), da vam je motor dovoljno jak (riječna struja!), da je dan lijep i bez bure... Treba li reći: to je izniman pothvat za posadu i kapetana i bilo bi pametno imati na brodu nekoga s ranijim iskustvom plovidbe Neretvom. Ako vas rijeka ipak mami, pročitajte još i ono u donjem okviru.

---

image

Ušće Neretve

---

Mi vam, dakle, predlažemo da plovite na sigurnoj udaljenosti (barem jednu milju) izvan samoga ušća, koje ćete raspoznati po daleko ispruženom sprudu pred nasipima. To znači da ćete i bijelu plutaču na pličini Gumanac (B Dbl 10s 5M) ostaviti sjeverno. Tek kada mimoiđete ušće, započnite s približavanjem obali kopna. Tamo gdje se iz nizina opet počnu prema jugoistoku uzdizati zeleni brežuljci ušće je Male Neretve i lučica Blace, naš mogući cilj.

---

image

Pod Biokovom bura dere nemilice

---

Kažemo mogući, jer sada je (opet) trenutak za jednu od strateških odluka. Ako želite jači naglasak staviti na Neretvu i njezine atrakcije, Blace su pravi izbor. Ako umjesto prema njima okrenete pramac prema Dračama na Pelješcu (pa, slijedom toga, sutrašnji dan posvetite, recimo, pelješkim vinima – o čemu malo kasnije) odmahnite Neretvi i obećajte joj neki drugi, budući posjet. Ili biste možda mogli objediniti te dvije destinacije? Spojiti sve užitke ovoga raskošnog podneblja? Koliko će u tom slučaju dana ostati za Korčulu i povratak?... Toliko je toga za razmotriti!

---

image

Lučica u Tučepima dobro je zaklonjena

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix

Luka Povlja


Brački kamenolom



Povlja su izložena buri


Svjetionik na rtu Sućuraj


U Sućurju ima samo dvadesetak vezova za nautičare


Mala Neretva


Ušće Neretve



Pod Biokovom bura dere nemilice


Lučica u Tučepima dobro je zaklonjena

Saša Burić/Cropix

​Pučišća su najslikovitija lučica bračkoga sjevera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/zaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1-1241361 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d78bb0e1035baa7b65ebf74061cdf9d8f1383d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaplovimo+uz+sjevernu+stranu+Bra%C4%8Da+do+u%C5%A1%C4%87a+Neretve%3A+Druk%C4%8Diji+krug+iz+marina+Agana%2C+Seget%2C+Trogir%2C+Ka%C5%A1tela%2C+Split%2C+Milna+i+Vrboska+%281%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1-1241361 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzaplovimo-uz-sjevernu-stranu-braca-do-usca-neretve-drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-1-1241361 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Jadranske điteZaplovimo uz sjevernu stranu Brača do ušća Neretve: Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (1)

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
17. studenog 2022. - 08:18

Ovdje će biti više mogućnosti, na pojedinim točkama plovidbe pred vama će se nuditi više smjerova. Ovisno o brzini plovila (i vašoj spremnosti na svladavanje kraćih ili duljih etapa) ukupna duljina ove rute može varirati u širokom rasponu. Ključno će biti hoćete li staviti naglasak na neretvanski ili korčulanski akvatorij – ili oba; konačna odluka bit će na vama, a ovdje će biti opisane sve varijante.

U prvim će danima težište biti na nekim rjeđe posjećivanim destinacijama koje će vas, zauzvrat, nagraditi osobitom ljepotom i izvornom gastronomskom ponudom. Sjeverna strana Brača pružit će pogledu svoje nadaleko poznate kamenolome, a u restoranu u uvali Luka nedaleko od Povlja moći ćete kušati izvrsnu bračku janjetinu. Plovidbom ispred ušća Neretve naslutit...

13. svibanj 2024 09:03