StoryEditorOCM

‘DYNAMIQ‘Turska superjahta nove generacije: zavirite u Global 550 vrijedan 27,9 milijuna eura

Piše L. K.
8. ožujka 2024. - 10:28

Prije točno deset godina nautički svijet po prvi put je čuo za brodogradilište Dynamiq i njihov tim dizajnera koji je predstavio desetak revolucionarnih i nekonvencionalnih plovećih rješenja, specijalizirajući se pritom za velike jahte.

Ovaj turski škver iz Antalije itekako je "živ" i 2024. godine, a nedavno su predstavili javnosti konceptualni Global 550, superjahtu koja izgleda kao minijaturni nosač zrakoplova vrijedan 27,9 milijuna eura

Prema informacijama s njihove službene stranice, Global 550 bi trebao biti sljedeća generacija istraživačkih brodova koji mogu ploviti doslovce bilo gdje na svijetu. U njegovoj izgradnji, Dynamiq je koristo samo provjereni aluminij s nadgradnjom koja je izrađena od istog materijala. Brod može postići najveću brzinu od 16 čvorova i može krstariti više od 5000 nautičkih milja sa samo dva motora od 838 KS.

image

Global 550

DYNAMIQ

Trup broda uključuje nekoliko značajki koje mu pomažu smanjiti otpor i povećati učinkovitost. Jedna značajka koja u tome pomaže je lopatica trupa, koju su razvili pomorski arhitekti u Van Oossanenu, koja stvara hidrodinamički uzgon. Uparite to s ona dva Volvo Penta D16-850 motora sa 625 kW snage svaki, i spremni smo za početak naših globalnih istraživanja.

Inače, u razvoju plovila nove generacije Dynamiq je imao pomoć još tri tima: Vripack Yacht Design, Dobroserdov Design i Zrobim Architects. Rezultat ove suradnje raspoređen je na pet paluba, duljine 55,7 i širine 9 metara, dok je na krmi smješten helidrom kao i "garaža za vodene igračke".

image

Global 550

DYNAMIQ
image

Global 550

DYNAMIQ
29. travanj 2024 03:28