StoryEditorOCM

sanlorenzoTalijansko brodogradilište prvo će u jahte ugrađivati novi brodski pogonski sustav Volvo Penta

Piše L. K.
9. veljače 2024. - 09:15

Talijansko brodogradilište Sanlorenzo specijalizirano za luksuzne jahte, kako je objavljeno, postat će prva tvrtka koji će integrirati novi brodski pogonski sustav Volvo Penta.

Naime, platforma Volvo Penta IPS omogućuje brodograditeljima izbor velikog broja pogonskih rješenja, a ugradit će se u iduća dva Sanlorenzova modela koja uskoro planiraju plasirati na tržište. Drugim riječima, brodogradilišta poput Sanlorenza moći će potencijalnim kupcima ponuditi konvencionalne dizelske ICE jedinice, motore s izgaranjem na vodik ili napredne električne motore Volvo Penta.

Fleksibilnost za "miješanje i usklađivanje" pogonskih rješenja omogućit će proizvođačima jahti da brzo elektrificiraju svoju ponudu bez potrebe za potpunim redizajniranjem trupa.

image

Volvo dizel-električni hibrid

Dizajniran za velike opterećenja i komercijalne primjene u pomorskim plovilima od 25 do 55+ metara s rasponom brzine od 12 do 40 čvorova. Pentin IPS uključuje mogućnost pokretanja i zaustavljanja pojedinačnih motora, ovisno o potrebnoj snazi za plovidbu, optimizirajući pritom vrijeme rada i potrošnju energije čime se produljuje i vrijeme do sljedećeg servisa.

Sanlorenzo će tako debitirati s električnim pogonom Penta na svojim nadolazećim jahtama SX120 i SX132 s hibridnim i potpuno električnim verzijama na obnovljivo gorivo.

27. travanj 2024 14:47