stdClass Object ( [id] => 1185807 [title] => Pleksi ili polikarbonat? Detaljno pojašnjavamo kako zamijeniti oštećni brodski prozor i koji materijal odabrati [alias] => savjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi koji stara dotrajala stakla na svojim plovilima žele zamijeniti novima, susreću se s istom dilemom – pleksi ili polikarbonat? Do ne baš toliko davno ove dileme nije bilo.

Premda se komercijalno koristio još polovicom prošlog stoljeća, polikarbonat za ovu namjenu kod nas nije bio poznat. Koristio se samo u građevinarstvu, uglavnom za neke specijalne projekte, pa je tako, na primjer, prije četrdesetak godina njime natkriven stadion u Poljudu.

S druge strane, tada se akrilno staklo, a kod nas ga uglavnom zovu pleksiglas ili kraće pleksi, proizvodilo u Galenici i bilo je dostupno na domaćem tržištu.

Lijevani i ekstrudirani

Naziv pleksiglas se udomaćio prema imenu trgovačke marke jednoga njemačkog proizvođača, dok drugi proizvođači koriste druge nazive, kao: perspex, policril, irpen, aglas

U Galenici se ovaj artikl zvao klirit, a tadašnja tehnologija poznavala je samo lijevani pleksiglas, stoga je za upotrebu na plovilima i bio tako kvalitetan.

Naime, postoje dvije osnovne podjele pleksiglasa, lijevani i ekstrudirani. Lijevani ima bolju UV zaštitu, namijenjen je za vanjsku upotrebu i nešto je skuplji, dok je kod ekstrudiranog zaštita od sunca slabija i promjenom temperature više se rasteže i steže, ima veću dilataciju, te ga je kao takvog primjernije koristiti za interijere.

---

image

Nekad je većina brodica imala prozore od pleksiglasa ili polikarbonata u gumenom okviru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svoja iskustva s ovim materijalima s nama je podijelio Zoran Ralević iz tvrtke Plexi, koja je dugogodišnji proizvođač svjetlećih i inih reklama, a većini voditelja charter baza na srednjem Jadranu poznatija i kao serviser slomljenih portela i fineštrina.

---

image

U novija plovila često se ugrađuju portele i fineštrini od pleksiglasa bez okvira

Božidar Vukičević/Cropix
---

U svojoj praksi nagledao se svega, a najviše krivo odabranog pleksiglasa. Naime, vlasnici brodica najčešće odaberu onaj jeftiniji, koji požuti već za godinu dana, ne vodeći računa da taj nema dovoljnu UV zaštitu i nije predviđen za vanjsku upotrebu.

​Lako čišćenje

Žutilo površinskog sloja može se ukloniti, ali nikako nekim abrazivnim sredstvom ili grubim tkaninama. Njima se prljavština skine relativno jednostavno, ali i samo privremeno, jer se time stvara nova manje glatka podloga za koju se nečistoće samo bolje hvataju.

Takvo matiranje površine na manjim komadima i nije toliko uočljivo, može se i polirati, ali na većim površinama razlika je uočljivija i one više nikada ne mogu biti kao nove.

Za veće površine na brodicama i jahtama uputnije je ugrađivati staklo, koje je znatno otpornije na ogrebotine, a radi sigurnosti svakako kaljeno ili laminirano. Pleksi i polikarbonat su plastika koja površinski nije tvrda kao staklo, lako se isfriža i tijekom vremena se gotovo cijela površina matira.

Ipak, oba ova materijala mogu se relativno lako čistiti, ali s njima treba biti oprezan. Dovoljno je koristiti bilo koji deterdžent za posuđe i čistu pamučnu krpu. Važno je znati i da deterdžent ne smije sadržavati amonijak koji ove materijale nagriza, pa se za čišćenje masnih mrlja koristi obični etilni alkohol.

---

image

Polikarbonat je otporan i na udarce čekićem...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

... koji će oštetirti površinu, ali izrezani prozor neće puknuti

Božidar Vukičević/Cropix
---

​Širenje materijala

Strukturalno ispucali pleksiglas nije porozan, ali je oslabio i manje je proziran. Posljedica je to veće dilatacije i smanjene UV zaštite. Ove pukotine nastanu učestalim skupljanjem i širenjem materijala, naročito ako ga nešto zateže ili stiska.

Na starijim brodicama stakla su se uglavnom ugrađivala unutar gumenog okvira, kedera, a staklo se rezalo nešto kraće upravo zbog toga što se na toplini širi.

Pleksi je krt i ima puno veću dilataciju od polikarbonata, koji se također širi, ali manje. Termička dilatacija pleksiglasa je za svaki Celzijev stupanj 0,08 mm/m, što znači da će se porastom temperature za 25 stupnjeva širiti 2 mm po metru dužnom. Prema tome, osim kvalitete pleksiglasa izuzetno je bitan i način ugradnje.

Kod montaže treba izbjegavati ili koristiti što manje vijaka. Mnogi zakrivljenost kabine žele kompenzirati čvrstim stezanjem većeg broja vijaka, no pleksiglas nije predviđen za takva krivljenja, pa ugrađen na taj način samo ostaje pod stalnom tenzijom.

---

image

Naprezanje na kraju rezultira pucanjem pleksiglasa

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim toga, svaka rupa po rubovima samo ga slabi, a kod porasta temperature čvrsto stisnuti vijci ga zatežu i ne dopuštaju njegovo širenje.

Druga česta greška je mali promjer rupe kroz koju prolazi vijak. Ako je debljina vijka 3 mm, tada rupa u pleksiglasu mora biti barem 3,5 ili 4 mm. Osim ranije navedenog razloga, ovako se vibracije plovila preko vijaka manje prenose na rupe uz rubove stakala.

Važni prajmer

Dakle, montira se lijepljenjem nekim od za to predviđenim brtvila, a vijci se eventualno koriste samo u kutovima, da se kod sušenja staklo ne pomakne. Njihovo snažno pritezanje je nepotrebno i često kontraproduktivno.

​Osnovna greška kod montaže je što mnogi zanemare prajmer koji ide uz većinu brtvila za ovu namjenu. U početku će sve biti u redu, međutim, samo je pitanje vremena kada će takva brtva propustiti vodu. Ovo vrijedi i za polikarbonat.

---

image

Zoran Ralević demonstrira savitljivost polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prajmer se nanosi obostrano, i na stijenku kabine i na staklo. Obično je crne, rjeđe i bijele boje, te se njime na staklu ocrta okvir koji prekrije unutar brtvila eventualno zarobljene manje mjehuriće zraka.

Razlika u cijeni kvalitetnog pleksiglasa i polikarbonata nije velika, a za manje brodice naš sugovornik svakako preferira polikarbonat, naročito ako se staklo pričvršćuje vijcima. Manje se rasteže, relativno lakše obrađuje i bolje prilagođava zaobljenim stijenkama, dok se pleksi kod takvih krivljenja napreže.

Voli naglasiti kako za ovu namjenu polikarbonatu daje određenu garanciju, a za pleksiglas ona vrijedi samo do izlaza iz radionice. Polikarbonat je puno izdržljiviji, 100 puta u usporedbi sa staklom, a 10 puta u usporedbi s akrilom, pa je to materijal od kojeg se rade policijski štitovi, zaštitne naočale i viziri, a neki su ga podvodni ribolovci krojili za izradu prozirnih peraja.

Debljina koja se koristi na brodicama obično je 5 mm, što je po izdržljivosti ekvivalent pleksiglasu debljine 8-10 mm.

---

image

Ovaj prozor odradio je svoje, a uz to je bio i loše montiran

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zakrivljeni prozori

Zakrivljeni polikarbonat vremenom zadrži novu formu, te ako se za potrebe transporta veliki formati smotaju u valjak, ne dulje od 24 sata, potrebno ih je neposredno nakon iskrcaja ispraviti i skladištiti na ravnoj površini.

U suprotnom cijela ploča ostane blago zakrivljena. Iako se lakše savija, polikarbonat nije pogodan za krivljenje na oštrijim pregibima, primjerice na kutovima kabine velikog vjetrobranskog stakla.

Stalan oblik stakla na ovim pozicijama može se dobiti samo termo formiranjem, gdje se ono u kalupu grije na određenoj temperaturi i nakon hlađenja zadrži zadani oblik. Za razliku od savijanja na hladno, polikarbonat se ovim načinom izuzetno teško krivi, dok se pleksiglas ovom tehnologijom krivi gotovo kao i kaljeno staklo.

---

image

Uzorci pleksiglasa i polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kalupi za krivljenje pleksiglasa, kao i kod stakla, moraju biti idealno pripremljeni. Krivljenjem na lošem kalupu može se stvoriti leća i lomom svjetlosti kroz vjetrobransko staklo dobiti mutna ili dupla slika.

Nekada se pleksiglas krivio umakanjem u vrelu vodu i takav savijao preko kalupa, međutim, krajnji je rezultat često bio neizvjestan. Pokušaj krivljenja fenom ima još slabiji učinak, jer se kompletna površina ne grije ravnomjerno.

Izbor okvira

Okviri stakala mogu biti gumeni, keder, ili metalni, aluminij ili inoks. Metalni okviri su kvalitetniji, jer osim što štite rubove daju i konstrukcijsku čvrstoću.

U sredini imaju gumenu brtvu koja kod povećanja temperature staklu daje dovoljno prostora za širenje. Portele i fineštrini s metalnim okvirom nešto su robusniji, ali znatno su čvršći i pouzdaniji od onih bez okvira, naročito na spojevima britvela i ručki.

Noviji modeli plovila sve češće imaju ugrađene portele i fineštrine bez ikakvog okvira, koji su jednostavniji, elegantniji i jeftiniji, ali i manje otporni. Izrađuju se od pleksiglasa debljine 10-12 mm, jer polikarbonat za ovu svrhu nije dovoljno krut.

Ovdje su britvele, ručke i gumene brtve spojene direktno na staklo, pa je na njemu potrebno probiti rupe za vijke, a postolje spoja koji milimetar ukopati.

---

image

Kod montaže treba koristiti što manje vijaka

HANZA MEDIA
---

Osim nezaštićenih rubova stakla krizna su im točka upravo ovi spojevi, koji ovako oslabljeni pod nešto većim opterećenjem relativno lako pucaju.

Mehanička obrada ovih materijala gotovo je ista, s tom razlikom što se pleksiglas može rezati i laserom, a polikarbonat ne, te manje površine ravno lomiti zarezivanjem sličnim kao kod rezanja stakla. Osim toga, pleksiglas se još može polirati i lijepiti, dok polikarbonat teško ili nikako.

I na kraju, valja napomenuti kako su oba ova materijala slabo otporna na grebanje pa se ne ugrađuju za vjetrobranska stakla na kojima su predviđeni brisači. Ovdje dolazi u obzir isključivo staklo, naravno, kaljeno ili laminirano.

---

image

Izrezivanje i obrada pleksiglasa i polikarbonata nisu problem

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Pleksiglas je kao materijal lomljiv, ali pogodniji za obradu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ljepilio, polir pasta i polirka za pleksiglas

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kad postanu ovakvi, brodske prozore definitivno treba zamijeniti

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINEŠTRINI I PORTELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => FINEŠTRINI I PORTELE 2 0 8854 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-07-29 08:43:09 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-20 12:33:38 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-04-20 12:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 80 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432704.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432686.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432688.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432690.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432694.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432696.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432698.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432700.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432702.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432706.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432708.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432710.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432712.jpg","\/images\/slike\/2019\/07\/29\/11432714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Monta\u017ea s previ\u0161e vijaka dovodi do naprezanja materijala<\/p>","

U novija plovila \u010desto se ugra\u0111uju portele i fine\u0161trini od pleksiglasa bez okvira<\/p>","

Polikarbonat je otporan i na udarce \u010deki\u0107em...<\/p>","

... koji \u0107e o\u0161tetirti povr\u0161inu, ali izrezani prozor ne\u0107e puknuti<\/p>","

Zoran Ralevi\u0107 demonstrira savitljivost polikarbonata<\/p>","

Izrezivanje i obrada pleksiglasa i polikarbonata nisu problem<\/p>","

Pleksiglas je kao materijal lomljiv, ali pogodniji za obradu<\/p>","

Ljepilio, polir pasta i polirka za pleksiglas<\/p>","

Uzorci pleksiglasa i polikarbonata<\/p>","

Naprezanje na kraju rezultira pucanjem pleksiglasa<\/p>","

Kod monta\u017ee treba koristiti \u0161to manje vijaka<\/p>","

Kad postanu ovakvi, brodske prozore definitivno treba zamijeniti<\/p>","

Ovaj prozor odradio je svoje, a uz to je bio i lo\u0161e montiran<\/p>","

Nekad je ve\u0107ina brodica imala prozore od pleksiglasa ili polikarbonata u gumenom okviru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1235","hd_11432704_1920.jpg":"1920x1080","k_11432704_1280.jpg":"1280x1280","k_11432704_1024.jpg":"1024x1024","k_11432704_640.jpg":"640x640","k_11432704_480.jpg":"480x480","k_11432704_340.jpg":"340x340","k_11432704_220.jpg":"220x220","o_11432704_1280.jpg":"1280x823","o_11432704_1024.jpg":"1024x658","o_11432704_640.jpg":"640x411","o_11432704_480.jpg":"480x308","o_11432704_340.jpg":"340x218","o_11432704_220.jpg":"220x141","h_11432704_1280.jpg":"1280x854","h_11432704_1024.jpg":"1024x683","h_11432704_640.jpg":"640x427","h_11432704_480.jpg":"480x320","h_11432704_340.jpg":"340x227","h_11432704_220.jpg":"220x147","pp_11432704_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432704_1024.jpg":"805x1024","pp_11432704_640.jpg":"503x640","pp_11432704_480.jpg":"377x480","pp_11432704_340.jpg":"267x340","pp_11432704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1197","hd_11432686_1920.jpg":"1920x1080","k_11432686_1280.jpg":"1280x1280","k_11432686_1024.jpg":"1024x1024","k_11432686_640.jpg":"640x640","k_11432686_480.jpg":"480x480","k_11432686_340.jpg":"340x340","k_11432686_220.jpg":"220x220","o_11432686_1280.jpg":"1280x798","o_11432686_1024.jpg":"1024x638","o_11432686_640.jpg":"640x399","o_11432686_480.jpg":"480x299","o_11432686_340.jpg":"340x211","o_11432686_220.jpg":"220x137","h_11432686_1280.jpg":"1280x854","h_11432686_1024.jpg":"1024x683","h_11432686_640.jpg":"640x427","h_11432686_480.jpg":"480x320","h_11432686_340.jpg":"340x227","h_11432686_220.jpg":"220x147","pp_11432686_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432686_1024.jpg":"805x1024","pp_11432686_640.jpg":"503x640","pp_11432686_480.jpg":"377x480","pp_11432686_340.jpg":"267x340","pp_11432686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1182","hd_11432688_1920.jpg":"1920x1080","k_11432688_1280.jpg":"1280x1280","k_11432688_1024.jpg":"1024x1024","k_11432688_640.jpg":"640x640","k_11432688_480.jpg":"480x480","k_11432688_340.jpg":"340x340","k_11432688_220.jpg":"220x220","o_11432688_1280.jpg":"1280x788","o_11432688_1024.jpg":"1024x630","o_11432688_640.jpg":"640x394","o_11432688_480.jpg":"480x295","o_11432688_340.jpg":"340x209","o_11432688_220.jpg":"220x135","h_11432688_1280.jpg":"1280x854","h_11432688_1024.jpg":"1024x683","h_11432688_640.jpg":"640x427","h_11432688_480.jpg":"480x320","h_11432688_340.jpg":"340x227","h_11432688_220.jpg":"220x147","pp_11432688_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432688_1024.jpg":"805x1024","pp_11432688_640.jpg":"503x640","pp_11432688_480.jpg":"377x480","pp_11432688_340.jpg":"267x340","pp_11432688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1120","hd_11432690_1920.jpg":"1920x1080","k_11432690_1280.jpg":"1280x1280","k_11432690_1024.jpg":"1024x1024","k_11432690_640.jpg":"640x640","k_11432690_480.jpg":"480x480","k_11432690_340.jpg":"340x340","k_11432690_220.jpg":"220x220","o_11432690_1280.jpg":"1280x746","o_11432690_1024.jpg":"1024x597","o_11432690_640.jpg":"640x373","o_11432690_480.jpg":"480x280","o_11432690_340.jpg":"340x198","o_11432690_220.jpg":"220x128","h_11432690_1280.jpg":"1280x854","h_11432690_1024.jpg":"1024x683","h_11432690_640.jpg":"640x427","h_11432690_480.jpg":"480x320","h_11432690_340.jpg":"340x227","h_11432690_220.jpg":"220x147","pp_11432690_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432690_1024.jpg":"805x1024","pp_11432690_640.jpg":"503x640","pp_11432690_480.jpg":"377x480","pp_11432690_340.jpg":"267x340","pp_11432690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1177","hd_11432694_1920.jpg":"1920x1080","k_11432694_1280.jpg":"1280x1280","k_11432694_1024.jpg":"1024x1024","k_11432694_640.jpg":"640x640","k_11432694_480.jpg":"480x480","k_11432694_340.jpg":"340x340","k_11432694_220.jpg":"220x220","o_11432694_1280.jpg":"1280x784","o_11432694_1024.jpg":"1024x627","o_11432694_640.jpg":"640x392","o_11432694_480.jpg":"480x294","o_11432694_340.jpg":"340x208","o_11432694_220.jpg":"220x134","h_11432694_1280.jpg":"1280x854","h_11432694_1024.jpg":"1024x683","h_11432694_640.jpg":"640x427","h_11432694_480.jpg":"480x320","h_11432694_340.jpg":"340x227","h_11432694_220.jpg":"220x147","pp_11432694_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432694_1024.jpg":"805x1024","pp_11432694_640.jpg":"503x640","pp_11432694_480.jpg":"377x480","pp_11432694_340.jpg":"267x340","pp_11432694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1151","hd_11432696_1920.jpg":"1920x1080","k_11432696_1280.jpg":"1280x1280","k_11432696_1024.jpg":"1024x1024","k_11432696_640.jpg":"640x640","k_11432696_480.jpg":"480x480","k_11432696_340.jpg":"340x340","k_11432696_220.jpg":"220x220","o_11432696_1280.jpg":"1280x767","o_11432696_1024.jpg":"1024x613","o_11432696_640.jpg":"640x383","o_11432696_480.jpg":"480x287","o_11432696_340.jpg":"340x203","o_11432696_220.jpg":"220x131","h_11432696_1280.jpg":"1280x854","h_11432696_1024.jpg":"1024x683","h_11432696_640.jpg":"640x427","h_11432696_480.jpg":"480x320","h_11432696_340.jpg":"340x227","h_11432696_220.jpg":"220x147","pp_11432696_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432696_1024.jpg":"805x1024","pp_11432696_640.jpg":"503x640","pp_11432696_480.jpg":"377x480","pp_11432696_340.jpg":"267x340","pp_11432696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1154","hd_11432698_1920.jpg":"1920x1080","k_11432698_1280.jpg":"1280x1280","k_11432698_1024.jpg":"1024x1024","k_11432698_640.jpg":"640x640","k_11432698_480.jpg":"480x480","k_11432698_340.jpg":"340x340","k_11432698_220.jpg":"220x220","o_11432698_1280.jpg":"1280x769","o_11432698_1024.jpg":"1024x615","o_11432698_640.jpg":"640x384","o_11432698_480.jpg":"480x288","o_11432698_340.jpg":"340x204","o_11432698_220.jpg":"220x132","h_11432698_1280.jpg":"1280x854","h_11432698_1024.jpg":"1024x683","h_11432698_640.jpg":"640x427","h_11432698_480.jpg":"480x320","h_11432698_340.jpg":"340x227","h_11432698_220.jpg":"220x147","pp_11432698_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432698_1024.jpg":"805x1024","pp_11432698_640.jpg":"503x640","pp_11432698_480.jpg":"377x480","pp_11432698_340.jpg":"267x340","pp_11432698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11432700_1920.jpg":"1920x1080","k_11432700_1280.jpg":"1280x1280","k_11432700_1024.jpg":"1024x1024","k_11432700_640.jpg":"640x640","k_11432700_480.jpg":"480x480","k_11432700_340.jpg":"340x340","k_11432700_220.jpg":"220x220","o_11432700_1280.jpg":"1280x853","o_11432700_1024.jpg":"1024x682","o_11432700_640.jpg":"640x426","o_11432700_480.jpg":"480x320","o_11432700_340.jpg":"340x226","o_11432700_220.jpg":"220x146","h_11432700_1280.jpg":"1280x854","h_11432700_1024.jpg":"1024x683","h_11432700_640.jpg":"640x427","h_11432700_480.jpg":"480x320","h_11432700_340.jpg":"340x227","h_11432700_220.jpg":"220x147","pp_11432700_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432700_1024.jpg":"805x1024","pp_11432700_640.jpg":"503x640","pp_11432700_480.jpg":"377x480","pp_11432700_340.jpg":"267x340","pp_11432700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2794","hd_11432702_1920.jpg":"1920x1080","k_11432702_1280.jpg":"1280x1280","k_11432702_1024.jpg":"1024x1024","k_11432702_640.jpg":"640x640","k_11432702_480.jpg":"480x480","k_11432702_340.jpg":"340x340","k_11432702_220.jpg":"220x220","o_11432702_1280.jpg":"1280x1862","o_11432702_1024.jpg":"1024x1490","o_11432702_640.jpg":"640x931","o_11432702_480.jpg":"480x698","o_11432702_340.jpg":"340x494","o_11432702_220.jpg":"220x320","h_11432702_1280.jpg":"1280x854","h_11432702_1024.jpg":"1024x683","h_11432702_640.jpg":"640x427","h_11432702_480.jpg":"480x320","h_11432702_340.jpg":"340x227","h_11432702_220.jpg":"220x147","pp_11432702_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432702_1024.jpg":"805x1024","pp_11432702_640.jpg":"503x640","pp_11432702_480.jpg":"377x480","pp_11432702_340.jpg":"267x340","pp_11432702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2963","hd_11432706_1920.jpg":"1920x1080","k_11432706_1280.jpg":"1280x1280","k_11432706_1024.jpg":"1024x1024","k_11432706_640.jpg":"640x640","k_11432706_480.jpg":"480x480","k_11432706_340.jpg":"340x340","k_11432706_220.jpg":"220x220","o_11432706_1280.jpg":"1280x1975","o_11432706_1024.jpg":"1024x1580","o_11432706_640.jpg":"640x987","o_11432706_480.jpg":"480x740","o_11432706_340.jpg":"340x524","o_11432706_220.jpg":"220x339","h_11432706_1280.jpg":"1280x854","h_11432706_1024.jpg":"1024x683","h_11432706_640.jpg":"640x427","h_11432706_480.jpg":"480x320","h_11432706_340.jpg":"340x227","h_11432706_220.jpg":"220x147","pp_11432706_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432706_1024.jpg":"805x1024","pp_11432706_640.jpg":"503x640","pp_11432706_480.jpg":"377x480","pp_11432706_340.jpg":"267x340","pp_11432706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1213","hd_11432708_1920.jpg":"1920x1080","k_11432708_1280.jpg":"1280x1280","k_11432708_1024.jpg":"1024x1024","k_11432708_640.jpg":"640x640","k_11432708_480.jpg":"480x480","k_11432708_340.jpg":"340x340","k_11432708_220.jpg":"220x220","o_11432708_1280.jpg":"1280x808","o_11432708_1024.jpg":"1024x646","o_11432708_640.jpg":"640x404","o_11432708_480.jpg":"480x303","o_11432708_340.jpg":"340x214","o_11432708_220.jpg":"220x138","h_11432708_1280.jpg":"1280x854","h_11432708_1024.jpg":"1024x683","h_11432708_640.jpg":"640x427","h_11432708_480.jpg":"480x320","h_11432708_340.jpg":"340x227","h_11432708_220.jpg":"220x147","pp_11432708_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432708_1024.jpg":"805x1024","pp_11432708_640.jpg":"503x640","pp_11432708_480.jpg":"377x480","pp_11432708_340.jpg":"267x340","pp_11432708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_11432710_1920.jpg":"1920x1080","k_11432710_1280.jpg":"1280x1280","k_11432710_1024.jpg":"1024x1024","k_11432710_640.jpg":"640x640","k_11432710_480.jpg":"480x480","k_11432710_340.jpg":"340x340","k_11432710_220.jpg":"220x220","o_11432710_1280.jpg":"1280x855","o_11432710_1024.jpg":"1024x684","o_11432710_640.jpg":"640x427","o_11432710_480.jpg":"480x320","o_11432710_340.jpg":"340x227","o_11432710_220.jpg":"220x147","h_11432710_1280.jpg":"1280x854","h_11432710_1024.jpg":"1024x683","h_11432710_640.jpg":"640x427","h_11432710_480.jpg":"480x320","h_11432710_340.jpg":"340x227","h_11432710_220.jpg":"220x147","pp_11432710_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432710_1024.jpg":"805x1024","pp_11432710_640.jpg":"503x640","pp_11432710_480.jpg":"377x480","pp_11432710_340.jpg":"267x340","pp_11432710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1092","hd_11432712_1920.jpg":"1920x1080","k_11432712_1280.jpg":"1280x1280","k_11432712_1024.jpg":"1024x1024","k_11432712_640.jpg":"640x640","k_11432712_480.jpg":"480x480","k_11432712_340.jpg":"340x340","k_11432712_220.jpg":"220x220","o_11432712_1280.jpg":"1280x728","o_11432712_1024.jpg":"1024x582","o_11432712_640.jpg":"640x364","o_11432712_480.jpg":"480x273","o_11432712_340.jpg":"340x193","o_11432712_220.jpg":"220x125","h_11432712_1280.jpg":"1280x854","h_11432712_1024.jpg":"1024x683","h_11432712_640.jpg":"640x427","h_11432712_480.jpg":"480x320","h_11432712_340.jpg":"340x227","h_11432712_220.jpg":"220x147","pp_11432712_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432712_1024.jpg":"805x1024","pp_11432712_640.jpg":"503x640","pp_11432712_480.jpg":"377x480","pp_11432712_340.jpg":"267x340","pp_11432712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2789","hd_11432714_1920.jpg":"1920x1080","k_11432714_1280.jpg":"1280x1280","k_11432714_1024.jpg":"1024x1024","k_11432714_640.jpg":"640x640","k_11432714_480.jpg":"480x480","k_11432714_340.jpg":"340x340","k_11432714_220.jpg":"220x220","o_11432714_1280.jpg":"1280x1859","o_11432714_1024.jpg":"1024x1487","o_11432714_640.jpg":"640x929","o_11432714_480.jpg":"480x697","o_11432714_340.jpg":"340x493","o_11432714_220.jpg":"220x319","h_11432714_1280.jpg":"1280x854","h_11432714_1024.jpg":"1024x683","h_11432714_640.jpg":"640x427","h_11432714_480.jpg":"480x320","h_11432714_340.jpg":"340x227","h_11432714_220.jpg":"220x147","pp_11432714_1280.jpg":"1006x1280","pp_11432714_1024.jpg":"805x1024","pp_11432714_640.jpg":"503x640","pp_11432714_480.jpg":"377x480","pp_11432714_340.jpg":"267x340","pp_11432714_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15222950 Threads: 5 Questions: 3172272974 Slow queries: 7106528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235403444 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/savjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati-1185807 [printLink] => /om/nautika/savjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati-1185807?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674812 [name] => brodski prozori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 14:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-prozori [link] => /tag/brodski-prozori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674813 [name] => prozori na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 14:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prozori-na-brodu [link] => /tag/prozori-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674814 [name] => prozor brod materijal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 14:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prozor-brod-materijal [link] => /tag/prozor-brod-materijal ) [3] => stdClass Object ( [id] => 674815 [name] => prozor brod pleksiglas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 14:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prozor-brod-pleksiglas [link] => /tag/prozor-brod-pleksiglas ) [4] => stdClass Object ( [id] => 674816 [name] => prozor brod polikarbonat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 14:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prozor-brod-polikarbonat [link] => /tag/prozor-brod-polikarbonat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINEŠTRINI I PORTELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pleksi ili polikarbonat? Detaljno pojašnjavamo kako zamijeniti oštećni brodski prozor i koji materijal odabrati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432704.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Montaža s previše vijaka dovodi do naprezanja materijala

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432704.jpg [title] =>

Montaža s previše vijaka dovodi do naprezanja materijala

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432686.jpg [title] =>

U novija plovila često se ugrađuju portele i fineštrini od pleksiglasa bez okvira

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432688.jpg [title] =>

Polikarbonat je otporan i na udarce čekićem...

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432690.jpg [title] =>

... koji će oštetirti površinu, ali izrezani prozor neće puknuti

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432694.jpg [title] =>

Zoran Ralević demonstrira savitljivost polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432696.jpg [title] =>

Izrezivanje i obrada pleksiglasa i polikarbonata nisu problem

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432698.jpg [title] =>

Pleksiglas je kao materijal lomljiv, ali pogodniji za obradu

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432700.jpg [title] =>

Ljepilio, polir pasta i polirka za pleksiglas

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432702.jpg [title] =>

Uzorci pleksiglasa i polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432706.jpg [title] =>

Naprezanje na kraju rezultira pucanjem pleksiglasa

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432708.jpg [title] =>

Kod montaže treba koristiti što manje vijaka

HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432710.jpg [title] =>

Kad postanu ovakvi, brodske prozore definitivno treba zamijeniti

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432712.jpg [title] =>

Ovaj prozor odradio je svoje, a uz to je bio i loše montiran

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/07/29/11432714.jpg [title] =>

Nekad je većina brodica imala prozore od pleksiglasa ili polikarbonata u gumenom okviru

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svi koji stara dotrajala stakla na svojim plovilima žele zamijeniti novima, susreću se s istom dilemom – pleksi ili polikarbonat? Do ne baš toliko davno ove dileme nije bilo.

Premda se komercijalno koristio još polovicom prošlog stoljeća, polikarbonat za ovu namjenu kod nas nije bio poznat. Koristio se samo u građevinarstvu, uglavnom za neke specijalne projekte, pa je tako, na primjer, prije četrdesetak godina njime natkriven stadion u Poljudu.

S druge strane, tada se akrilno staklo, a kod nas ga uglavnom zovu pleksiglas ili kraće pleksi, proizvodilo u Galenici i bilo je dostupno na domaćem tržištu.

Lijevani i ekstrudirani

Naziv pleksiglas se udomaćio prema imenu trgovačke marke jednoga njemačkog proizvođača, dok drugi proizvođači koriste druge nazive, kao: perspex, policril, irpen, aglas

U Galenici se ovaj artikl zvao klirit, a tadašnja tehnologija poznavala je samo lijevani pleksiglas, stoga je za upotrebu na plovilima i bio tako kvalitetan.

Naime, postoje dvije osnovne podjele pleksiglasa, lijevani i ekstrudirani. Lijevani ima bolju UV zaštitu, namijenjen je za vanjsku upotrebu i nešto je skuplji, dok je kod ekstrudiranog zaštita od sunca slabija i promjenom temperature više se rasteže i steže, ima veću dilataciju, te ga je kao takvog primjernije koristiti za interijere.

---

image

Nekad je većina brodica imala prozore od pleksiglasa ili polikarbonata u gumenom okviru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svoja iskustva s ovim materijalima s nama je podijelio Zoran Ralević iz tvrtke Plexi, koja je dugogodišnji proizvođač svjetlećih i inih reklama, a većini voditelja charter baza na srednjem Jadranu poznatija i kao serviser slomljenih portela i fineštrina.

---

image

U novija plovila često se ugrađuju portele i fineštrini od pleksiglasa bez okvira

Božidar Vukičević/Cropix
---

U svojoj praksi nagledao se svega, a najviše krivo odabranog pleksiglasa. Naime, vlasnici brodica najčešće odaberu onaj jeftiniji, koji požuti već za godinu dana, ne vodeći računa da taj nema dovoljnu UV zaštitu i nije predviđen za vanjsku upotrebu.

​Lako čišćenje

Žutilo površinskog sloja može se ukloniti, ali nikako nekim abrazivnim sredstvom ili grubim tkaninama. Njima se prljavština skine relativno jednostavno, ali i samo privremeno, jer se time stvara nova manje glatka podloga za koju se nečistoće samo bolje hvataju.

Takvo matiranje površine na manjim komadima i nije toliko uočljivo, može se i polirati, ali na većim površinama razlika je uočljivija i one više nikada ne mogu biti kao nove.

Za veće površine na brodicama i jahtama uputnije je ugrađivati staklo, koje je znatno otpornije na ogrebotine, a radi sigurnosti svakako kaljeno ili laminirano. Pleksi i polikarbonat su plastika koja površinski nije tvrda kao staklo, lako se isfriža i tijekom vremena se gotovo cijela površina matira.

Ipak, oba ova materijala mogu se relativno lako čistiti, ali s njima treba biti oprezan. Dovoljno je koristiti bilo koji deterdžent za posuđe i čistu pamučnu krpu. Važno je znati i da deterdžent ne smije sadržavati amonijak koji ove materijale nagriza, pa se za čišćenje masnih mrlja koristi obični etilni alkohol.

---

image

Polikarbonat je otporan i na udarce čekićem...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

... koji će oštetirti površinu, ali izrezani prozor neće puknuti

Božidar Vukičević/Cropix
---

​Širenje materijala

Strukturalno ispucali pleksiglas nije porozan, ali je oslabio i manje je proziran. Posljedica je to veće dilatacije i smanjene UV zaštite. Ove pukotine nastanu učestalim skupljanjem i širenjem materijala, naročito ako ga nešto zateže ili stiska.

Na starijim brodicama stakla su se uglavnom ugrađivala unutar gumenog okvira, kedera, a staklo se rezalo nešto kraće upravo zbog toga što se na toplini širi.

Pleksi je krt i ima puno veću dilataciju od polikarbonata, koji se također širi, ali manje. Termička dilatacija pleksiglasa je za svaki Celzijev stupanj 0,08 mm/m, što znači da će se porastom temperature za 25 stupnjeva širiti 2 mm po metru dužnom. Prema tome, osim kvalitete pleksiglasa izuzetno je bitan i način ugradnje.

Kod montaže treba izbjegavati ili koristiti što manje vijaka. Mnogi zakrivljenost kabine žele kompenzirati čvrstim stezanjem većeg broja vijaka, no pleksiglas nije predviđen za takva krivljenja, pa ugrađen na taj način samo ostaje pod stalnom tenzijom.

---

image

Naprezanje na kraju rezultira pucanjem pleksiglasa

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim toga, svaka rupa po rubovima samo ga slabi, a kod porasta temperature čvrsto stisnuti vijci ga zatežu i ne dopuštaju njegovo širenje.

Druga česta greška je mali promjer rupe kroz koju prolazi vijak. Ako je debljina vijka 3 mm, tada rupa u pleksiglasu mora biti barem 3,5 ili 4 mm. Osim ranije navedenog razloga, ovako se vibracije plovila preko vijaka manje prenose na rupe uz rubove stakala.

Važni prajmer

Dakle, montira se lijepljenjem nekim od za to predviđenim brtvila, a vijci se eventualno koriste samo u kutovima, da se kod sušenja staklo ne pomakne. Njihovo snažno pritezanje je nepotrebno i često kontraproduktivno.

​Osnovna greška kod montaže je što mnogi zanemare prajmer koji ide uz većinu brtvila za ovu namjenu. U početku će sve biti u redu, međutim, samo je pitanje vremena kada će takva brtva propustiti vodu. Ovo vrijedi i za polikarbonat.

---

image

Zoran Ralević demonstrira savitljivost polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prajmer se nanosi obostrano, i na stijenku kabine i na staklo. Obično je crne, rjeđe i bijele boje, te se njime na staklu ocrta okvir koji prekrije unutar brtvila eventualno zarobljene manje mjehuriće zraka.

Razlika u cijeni kvalitetnog pleksiglasa i polikarbonata nije velika, a za manje brodice naš sugovornik svakako preferira polikarbonat, naročito ako se staklo pričvršćuje vijcima. Manje se rasteže, relativno lakše obrađuje i bolje prilagođava zaobljenim stijenkama, dok se pleksi kod takvih krivljenja napreže.

Voli naglasiti kako za ovu namjenu polikarbonatu daje određenu garanciju, a za pleksiglas ona vrijedi samo do izlaza iz radionice. Polikarbonat je puno izdržljiviji, 100 puta u usporedbi sa staklom, a 10 puta u usporedbi s akrilom, pa je to materijal od kojeg se rade policijski štitovi, zaštitne naočale i viziri, a neki su ga podvodni ribolovci krojili za izradu prozirnih peraja.

Debljina koja se koristi na brodicama obično je 5 mm, što je po izdržljivosti ekvivalent pleksiglasu debljine 8-10 mm.

---

image

Ovaj prozor odradio je svoje, a uz to je bio i loše montiran

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zakrivljeni prozori

Zakrivljeni polikarbonat vremenom zadrži novu formu, te ako se za potrebe transporta veliki formati smotaju u valjak, ne dulje od 24 sata, potrebno ih je neposredno nakon iskrcaja ispraviti i skladištiti na ravnoj površini.

U suprotnom cijela ploča ostane blago zakrivljena. Iako se lakše savija, polikarbonat nije pogodan za krivljenje na oštrijim pregibima, primjerice na kutovima kabine velikog vjetrobranskog stakla.

Stalan oblik stakla na ovim pozicijama može se dobiti samo termo formiranjem, gdje se ono u kalupu grije na određenoj temperaturi i nakon hlađenja zadrži zadani oblik. Za razliku od savijanja na hladno, polikarbonat se ovim načinom izuzetno teško krivi, dok se pleksiglas ovom tehnologijom krivi gotovo kao i kaljeno staklo.

---

image

Uzorci pleksiglasa i polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kalupi za krivljenje pleksiglasa, kao i kod stakla, moraju biti idealno pripremljeni. Krivljenjem na lošem kalupu može se stvoriti leća i lomom svjetlosti kroz vjetrobransko staklo dobiti mutna ili dupla slika.

Nekada se pleksiglas krivio umakanjem u vrelu vodu i takav savijao preko kalupa, međutim, krajnji je rezultat često bio neizvjestan. Pokušaj krivljenja fenom ima još slabiji učinak, jer se kompletna površina ne grije ravnomjerno.

Izbor okvira

Okviri stakala mogu biti gumeni, keder, ili metalni, aluminij ili inoks. Metalni okviri su kvalitetniji, jer osim što štite rubove daju i konstrukcijsku čvrstoću.

U sredini imaju gumenu brtvu koja kod povećanja temperature staklu daje dovoljno prostora za širenje. Portele i fineštrini s metalnim okvirom nešto su robusniji, ali znatno su čvršći i pouzdaniji od onih bez okvira, naročito na spojevima britvela i ručki.

Noviji modeli plovila sve češće imaju ugrađene portele i fineštrine bez ikakvog okvira, koji su jednostavniji, elegantniji i jeftiniji, ali i manje otporni. Izrađuju se od pleksiglasa debljine 10-12 mm, jer polikarbonat za ovu svrhu nije dovoljno krut.

Ovdje su britvele, ručke i gumene brtve spojene direktno na staklo, pa je na njemu potrebno probiti rupe za vijke, a postolje spoja koji milimetar ukopati.

---

image

Kod montaže treba koristiti što manje vijaka

HANZA MEDIA
---

Osim nezaštićenih rubova stakla krizna su im točka upravo ovi spojevi, koji ovako oslabljeni pod nešto većim opterećenjem relativno lako pucaju.

Mehanička obrada ovih materijala gotovo je ista, s tom razlikom što se pleksiglas može rezati i laserom, a polikarbonat ne, te manje površine ravno lomiti zarezivanjem sličnim kao kod rezanja stakla. Osim toga, pleksiglas se još može polirati i lijepiti, dok polikarbonat teško ili nikako.

I na kraju, valja napomenuti kako su oba ova materijala slabo otporna na grebanje pa se ne ugrađuju za vjetrobranska stakla na kojima su predviđeni brisači. Ovdje dolazi u obzir isključivo staklo, naravno, kaljeno ili laminirano.

---

image

Izrezivanje i obrada pleksiglasa i polikarbonata nisu problem

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Pleksiglas je kao materijal lomljiv, ali pogodniji za obradu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ljepilio, polir pasta i polirka za pleksiglas

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kad postanu ovakvi, brodske prozore definitivno treba zamijeniti

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix HANZA MEDIA Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Montaža s previše vijaka dovodi do naprezanja materijala

Božidar Vukičević/Cropix

U novija plovila često se ugrađuju portele i fineštrini od pleksiglasa bez okvira

Božidar Vukičević/Cropix

Polikarbonat je otporan i na udarce čekićem...

Božidar Vukičević/Cropix

... koji će oštetirti površinu, ali izrezani prozor neće puknuti

Božidar Vukičević/Cropix

Zoran Ralević demonstrira savitljivost polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix

Izrezivanje i obrada pleksiglasa i polikarbonata nisu problem

Božidar Vukičević/Cropix

Pleksiglas je kao materijal lomljiv, ali pogodniji za obradu

Božidar Vukičević/Cropix

Ljepilio, polir pasta i polirka za pleksiglas

Božidar Vukičević/Cropix

Uzorci pleksiglasa i polikarbonata

Božidar Vukičević/Cropix

Naprezanje na kraju rezultira pucanjem pleksiglasa

HANZA MEDIA

Kod montaže treba koristiti što manje vijaka

Božidar Vukičević/Cropix

Kad postanu ovakvi, brodske prozore definitivno treba zamijeniti

Božidar Vukičević/Cropix

Ovaj prozor odradio je svoje, a uz to je bio i loše montiran

Božidar Vukičević/Cropix

Nekad je većina brodica imala prozore od pleksiglasa ili polikarbonata u gumenom okviru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/savjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati-1185807 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d7da4df75b455f950f50c056dfb9f77af573a3d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pleksi+ili+polikarbonat%3F+Detaljno+poja%C5%A1njavamo+kako+zamijeniti+o%C5%A1te%C4%87ni+brodski+prozor+i+koji+materijal+odabrati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsavjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati-1185807 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsavjetujemo-kako-zamijeniti-ostecni-brodski-prozor-i-koji-materijal-odabrati-1185807 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FINEŠTRINI I PORTELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

FINEŠTRINI I PORTELEPleksi ili polikarbonat? Detaljno pojašnjavamo kako zamijeniti oštećni brodski prozor i koji materijal odabrati

Piše Damir Višić
20. travnja 2022. - 14:30

Svi koji stara dotrajala stakla na svojim plovilima žele zamijeniti novima, susreću se s istom dilemom – pleksi ili polikarbonat? Do ne baš toliko davno ove dileme nije bilo.

Premda se komercijalno koristio još polovicom prošlog stoljeća, polikarbonat za ovu namjenu kod nas nije bio poznat. Koristio se samo u građevinarstvu, uglavnom za neke specijalne projekte, pa je tako, na primjer, prije četrdesetak godina njime natkriven stadion u Poljudu.

S druge strane, tada se akrilno staklo, a kod nas ga uglavnom zovu pleksiglas ili kraće pleksi, proizvodilo u Galenici i bilo je dostupno na domaćem tržištu.

Lijevani i ekstrudirani

Naziv pleksiglas se udomaćio prema imenu trgovačke marke jednoga njemačkog proizvođača, dok drugi proizvođači koriste druge nazive, kao: perspex, pol...

15. svibanj 2024 15:46