stdClass Object ( [id] => 1386621 [title] => San o plovidbi na valu inflacije: donosimo sve novitete nedavnog sajma nautike u Segetu Donjem [alias] => san-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Četvrt stoljeća aktivnosti u nautici frankfurtsko-zagrebačka tvrtka Baotić okrunila je vlastitim sajmom nazvanim Dalmatia Boat Show, održanim u marini u Segetu Donjem od 18. do 21. travnja. Posljednji termin da se pred čartersku sezonu izloži i proda ono što se na lageru još može ponuditi preklopio se sa starijim nautičkim sajmom u Kaštelima, što je kod mnogih, pogotovo stranih izlagača, izazvalo nemalu zbunjenost. Naime, na karti Europe je Split s Kaštelanskim zaljevom jedna urbana točkica, tako da će trebati neko vrijeme dok se novokomponirani brendovi i lokacije u inozemstvu profiliraju. Znalci bi mogli i izračunati je li za našu malu ekonomiju bolje imati jedan megasajam ili šest manjih kao sada? Ako nautika nastavi rasti kao protekle godine, nema straha ni za jednu od njih. Doduše, i u vrijeme splitskog Croatia Boat Showa manifestacije su se preklapale i živjele svaka svojim životom. Ako ćemo realno, jedini evidentni gubitnik je Grad Split, koji je ostao bez atraktivnog događaja u predsezoni i tisuća turističkih noćenja i gostiju koji su sada napunili kaštelansko-trogirsku rivijeru.

Sam sajam u Segetu Donjem bio je na tragu biogradskog, gdje se infrastruktura marine pokazala kao najbolja pozornica za prodajnu izložbu. Okosnicu sajma s dvjestotinjak novih i rabljenih plovila činile su kompanije Baotić, Nava i Navis, koje su poslovno povezane oko ovoga dijela Jadrana. Tehnički je iz pozicije posjetitelja sve izgledalo besprijekorno, uz vječnu potrebu za više parkirnih mjesta. Ako je osnovna ideja sajma bila promocija marine, lijepi kadrovi su otišli u svijet.

Iz Dugopolja na regatu

Za čitatelje Otvorenog mora koji ga nisu bili u mogućnosti posjetiti, napravili smo pregled noviteta u ponudi pretežno strane male brodogradnje. Svjetsku premijeru je imala jedrilica More 50, treći model škvera iz Dugopolja koji je u desetak godina izbacio pedesetak lijepih primjeraka i nastavio tamo gdje je naša perjanica Salona nažalost posustala.

---

image

More 50 dotjerali su radnici iz Azije

Božidar Vukičević/Cropix
---

I za ovaj projekt je angažiran provjereni dizajner Maurizio Cossutti, kako bi se pratio dosadašnji DNK škvera. Prvi put kupci će moći uz standardnu birati performance verziju palube s dodatnim vinčevima. Interijer dužine 15 metara dolazi s tri ili četiri kabine za komforno krstarenje na jednoj od najbržih jedrilica na tržištu. Iz osobne karte izdvajamo težinu od 11.500 kilograma, širinu od 4,60, gaz od 2,60 metara, te površinu gennakera od 220 kvadrata. Očekivana cijena je oko 600 tisuća eura.

U čartersku flotu obližnje marine Kaštela stigla je i najnovija Hanse 410 s tri velike kabine i dva toaleta. Za upravljanje i iznajmljivanje optimalnih 12,5 metara i komfornih 4,29 metara širine dobitna su kombinacija, a još kad ubacite stepenicu između kokpita i velike rasklopive platforme, imate savršeni kontakt s morem. Usporedo s dizajnom i cijene su nažalost napredovale, pa ova skladna cura kreće od 300 tisuća eura.

---

image

Hanse 410, tri kabine za 300 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ulaznica za svijet iznajmljivanja je postala prilično visoka, a ako se ode na dva trupa priča postaje još nedostižnija.

Mala iznimka su manji modeli poput Bali Catsmarta, koji se nudi već za 500 tisuća eura. Na trupu širine 6,5 metara i dužine 12 metara stanu četiri kabine s dva toaleta tako da se može prilično eksploatirati. Ušteda na dužini se nastojala kompenzirati maštovitim rješenjima poput platforme među krmenim završecima koji su obično bili neiskorišteni, pramčane garniture ili bočnih kliznih prozora. S oceanskom kategorijom A i 400 litara goriva za dva štedljiva motorića snage po 30 konja, brod je sposoban oploviti kontinent, a ne samo Jadran.

---

image

Bali Catsmart najmanji je u ponudi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedrilice i katamarani su zbog visokih troškova održavanja/marina postali rijedak izbor privatnih kupaca. Motornjak s pentom je zadnjih godina najpopularnije rješenje, a ponuda je bogatija nego ikad. I velika imena iz svijeta jedrilica se okreću motornjacima, a posljednji u nizu je danski X-yachts s modelom X-power 33C. Koncept intenzivno podsjeća na Pardo i Grand Soleil, samo s desetak godina zakašnjenja pa se teško probiti na tržištu unatoč visokom renomeu tvornice.

---

image

Jedriličarski pogled na motornjake X-Power 33C

Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako se brod gradi u Poljskoj, Danci tvrde kako sve drže pod kontrolom. Iako su najavili širenje flote, već tri godine su na istome modelu s dvije vrste pogona. U Segetu je izložena verzija s Yanmarom 320 i Z-nogom. Interijer je lijepo dizajniran, krma je iznimno prostrana, a hard-top ima tendu koja se elektronski izvlači. Cijena desetmetarskog dnevnog cruisera s kabinom i toaletom je 370 tisuća eura.

Čudnovati Paragon

Među tridesetak plovila u floti splitske Nave, neobičan svat je bio i Paragon 31 Cabin, 590 tisuća eura vrijedna fuzija gumenjaka i pilotine. Iako nedefinirane kategorije, konceptom ulijeva prilično strahopoštovanje. Bez problema ga možemo zamisliti s policijskim naljepnicama kako hvata nestašne gliseraše ili po olujnom jugu spašava trudnice s otoka. Namjena bi svakako bila radna, ronilačka ili pak ribolovna

---

image

Hibrid Targe i gumenjaka - Paragon 31C

Božidar Vukičević/Cropix
---

 S dvije Volvo Pente D4-320 u tren oka potegne više od 30 čvorova, a na punom gasu prijeđe i 40. U pramcu je V-kabina s puno toploga drva, a salonu amortizirane sjedalice za disciplinu kičme. U klasi od deset metara svakako će biti jedan od primjećenijih brodova u lučici.

Axoparski trend prati sve više proizvođača pa je tako osvanuo i novi njemački brend Stark s prvijencem 31RC. Trup s dvije stepenice pod morem i izvijenim bokovima maštovito je izveden i upućuje na hidrodinamičku poslasticu. Uski pramac, natkriveni skiperski prostor i krmeno sunčalište na pijedestalu glavni su vidljivi elementi. Nevidljiv je zato toaletni prostor ispred konzole i veliki hladnjak pod klupom. S dvije Yamahe 300, elektronskim komandama i opremom mogao bi se složiti za 300 tisuća eura. Impresivan prvi dojam devetmetarske brodice za devet osoba.

---

image

Njemački Sterk 31 RC

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kome su brojke na prvome mjestu, bira provjerenu tursku kombinaciju. Mercan 34 Excursion za 12 osoba s Fiatom 420 ide 38 čvorova i košta 160 tisuća eura. Iako je to konkurentna ponuda, s uvoznikom smo komentirali kako se u posljednje četiri godine cijena brodova i motora gotovo udvostručila. Na računajući gumenjake, teško je proći povoljnije ako se netko želi baviti ozbiljnim prijevozom gostiju.

---

image

Mercan Excursion 34

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jednu od zanimljivih alternativa Maximu 840 predstavljamo u ovome broju Otvorenog mora, a njezinu veću sestru Maximu 37 krasio je epitet sajamske premijere. To je brod više obiteljske namjene s impresivnim unutrašnjim volumenima. Vanjske dimenzije korpulentnog broda su 11,60 x 3,80 m, no prava raskoš je unutra, jer je svaka prostorija visoka dva metra. Salon s kuhinjom, pramčana i krmena kabina s krevetom dva za dva. Najkomforniji je zapravo toalet, kojem se često ne pridaje primjerena pažnja. Za pogon osam i pol tona teškog broda dostupna je paleta motora sve do 440 dizelskih konja, a cijena izloženog modela sa srednjom Volvo Pentom D4-270 iznosi 437 tisuća eura.

Slovenski mlažnjak

Iz ponude noviteta zanimljiva je i flota španjolskih DeAntonia, kutijastih glisera sa skrivenim pentama. Svježim dizajnerskih rješenjima i živim bojama svakako ciljaju na mlađu publiku, a s tim u skladu je i motorizacija. Recimo, osam metara dug D28 Cruiser ima moćnog Verada 350 za brzinu veću od 30 čvorova. U paketu je dostupan već za 200 tisuća eura.

---

image

De Antonio D28

Božidar Vukičević/Cropix
---

Spomenimo i jednoga od predstavnika visoke klase. Azimut Magellano 66 izgleda kao kuća trokatnica iako ima samo 20 metara. Duša mu je trawlerska no može za potrebu potegnuti do 24 čvora, što je zasluga dvaju MAN-ova snage po 850 konja. Uz četiri kabine i tri toaleta za putnike, i posada ima svoje životne prostorije u krmi, sve na razini ugleda škvera. Akcijska cijena za izložbeni primjerak s porezom iznosi 3,4 milijuna eura.

Za kraj ostavljamo Ejet 4X, slovenski električni tender koji nudi iznimno iskustvo u plovidbi od usidrene jahte do obale. Taj kratki domet idealan je za tender na baterije, snažan 70 kW i sposoban brzo povući više od 30 čvorova. Cijena je 125 tisuća eura jer ima mlazni pogon i napredni baterijski sklop od 46 kWh, koji se može koristiti i kao izvor struje za napajanje potrošača na matičnom brodu, nešto na čemu intenzivno radi i automobilska industrija. Dostupna su dva punjača, od 6 i 12 kW, kako bi se nakon potrošenih 45 milja dometa mogao preko noći dopuniti.

---

image

Gumenjak budućnosti - Ejet 4X

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CIJENE BRODOVA SU SE U PROTEKLE ČETIRI GODINE GOTOVO UDVOSTRUČILE, ŠTO JE VIDLJIVO U SVIM KATEGORIJAMA - NAJMANJA ČARTERSKA JEDRILICA KOŠTA 300, KATAMARAN 500, A ELEKTRIČNI MLAZNI TENDER S BATERIJOM OD 46 KILOVATA DUŽINE ČETIRI METRA ČAK 125 TISUĆA EURA. NAJTRAŽENIJI SU I DALJE MOTORNI GLISERI S PENTOM ZA PRIJEVOZ TURISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dalmatia boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => CIJENE BRODOVA SU SE U PROTEKLE ČETIRI GODINE GOTOVO UDVOSTRUČILE, ŠTO JE VIDLJIVO U SVIM KATEGORIJAMA - NAJMANJA ČARTERSKA JEDRILICA KOŠTA 300, KATAMARAN 500, A ELEKTRIČNI MLAZNI TENDER S BATERIJOM OD 46 KILOVATA DUŽINE ČETIRI METRA ČAK 125 TISUĆA EURA. NAJTRAŽENIJI SU I DALJE MOTORNI GLISERI S PENTOM ZA PRIJEVOZ TURISTA dalmatia boat show 2 0 8420 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-28 12:57:28 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan JELAVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-07 09:24:11 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-05-07 07:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => CIJENE BRODOVA SU SE U PROTEKLE ČETIRI GODINE GOTOVO UDVOSTRUČILE, ŠTO JE VIDLJIVO U SVIM KATEGORIJAMA - NAJMANJA ČARTERSKA JEDRILICA KOŠTA 300, KATAMARAN 500, A ELEKTRIČNI MLAZNI TENDER S BATERIJOM OD 46 KILOVATA DUŽINE ČETIRI METRA ČAK 125 TISUĆA E [metadata] => robots= author= title=San o plovidbi na valu inflacije: donosimo sve novitete nedavnog sajma nautike u Segetu Donjem page_title=San o plovidbi na valu inflacije: donosimo sve novitete nedavnog sajma nautike u Segetu Donjem [metakey] => Dalmatia boat show, marina baotić, Seget Donji, sajam nautike, More 50, Hanse 410, Bali Catsmarta, X-power 33c, Paragon 31 Cabin, Stark 31RC, Mercan 34 Excursion, Maxima 37, DeAntonio D28 Cruiser, Azimut Magellano 66, Ejet 4x [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010277.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010263.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010264.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010265.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010266.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010268.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010269.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010270.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010271.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010274.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010275.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27010276.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27013056.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lijepa razglednica za svijet<\/p>","

De Antonio D28<\/em><\/p>","

Azimut Magelano 66 <\/em>- 3,4 milijuna eura<\/p>","

Flota Rodmana <\/em>i Parkera <\/em>na suhom<\/p>","

Njema\u010dki <\/strong>Sterk 31 RC<\/em><\/p>","

Jedrili\u010darski pogled na motornjake <\/strong>X-Power 33C<\/em><\/p>","

Mercan Excursion 34<\/em><\/p>","

Bali Catsmart <\/em>najmanji je u ponudi<\/strong><\/p>","

Hanse 410,<\/em> tri kabine za 300 tisu\u0107a eura<\/strong><\/p>","

Na platou su izlo\u017eena i malo rabljena plovila<\/strong><\/p>","

Hibrid <\/strong>Targe <\/em>i gumenjaka - <\/strong>Paragon 31C<\/em><\/p>","

More 50<\/em> dotjerali su radnici iz Azije<\/strong><\/p>","

Gumenjak budu\u0107nosti - <\/strong>Ejet 4X<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1438","hd_27010277_1920.jpg":"1920x1080","k_27010277_1280.jpg":"1280x1280","k_27010277_1024.jpg":"1024x1024","k_27010277_640.jpg":"640x640","k_27010277_480.jpg":"480x480","k_27010277_340.jpg":"340x340","k_27010277_220.jpg":"220x220","o_27010277_1280.jpg":"1280x958","o_27010277_1024.jpg":"1024x766","o_27010277_640.jpg":"640x479","o_27010277_480.jpg":"480x359","o_27010277_340.jpg":"340x254","o_27010277_220.jpg":"220x164","h_27010277_1280.jpg":"1280x854","h_27010277_1024.jpg":"1024x683","h_27010277_640.jpg":"640x427","h_27010277_480.jpg":"480x320","h_27010277_340.jpg":"340x227","h_27010277_220.jpg":"220x147","pp_27010277_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010277_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010277_640.jpg":"640x814","pp_27010277_480.jpg":"480x611","pp_27010277_340.jpg":"340x432","pp_27010277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_27010263_1920.jpg":"1920x1080","k_27010263_1280.jpg":"1280x1280","k_27010263_1024.jpg":"1024x1024","k_27010263_640.jpg":"640x640","k_27010263_480.jpg":"480x480","k_27010263_340.jpg":"340x340","k_27010263_220.jpg":"220x220","o_27010263_1280.jpg":"1280x813","o_27010263_1024.jpg":"1024x650","o_27010263_640.jpg":"640x406","o_27010263_480.jpg":"480x305","o_27010263_340.jpg":"340x216","o_27010263_220.jpg":"220x139","h_27010263_1280.jpg":"1280x854","h_27010263_1024.jpg":"1024x683","h_27010263_640.jpg":"640x427","h_27010263_480.jpg":"480x320","h_27010263_340.jpg":"340x227","h_27010263_220.jpg":"220x147","pp_27010263_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010263_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010263_640.jpg":"640x814","pp_27010263_480.jpg":"480x611","pp_27010263_340.jpg":"340x432","pp_27010263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1171","hd_27010264_1920.jpg":"1920x1080","k_27010264_1280.jpg":"1280x1280","k_27010264_1024.jpg":"1024x1024","k_27010264_640.jpg":"640x640","k_27010264_480.jpg":"480x480","k_27010264_340.jpg":"340x340","k_27010264_220.jpg":"220x220","o_27010264_1280.jpg":"1280x780","o_27010264_1024.jpg":"1024x624","o_27010264_640.jpg":"640x390","o_27010264_480.jpg":"480x292","o_27010264_340.jpg":"340x207","o_27010264_220.jpg":"220x134","h_27010264_1280.jpg":"1280x854","h_27010264_1024.jpg":"1024x683","h_27010264_640.jpg":"640x427","h_27010264_480.jpg":"480x320","h_27010264_340.jpg":"340x227","h_27010264_220.jpg":"220x147","pp_27010264_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010264_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010264_640.jpg":"640x814","pp_27010264_480.jpg":"480x611","pp_27010264_340.jpg":"340x432","pp_27010264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27010265_1920.jpg":"1920x1080","k_27010265_1280.jpg":"1280x1280","k_27010265_1024.jpg":"1024x1024","k_27010265_640.jpg":"640x640","k_27010265_480.jpg":"480x480","k_27010265_340.jpg":"340x340","k_27010265_220.jpg":"220x220","o_27010265_1280.jpg":"1280x853","o_27010265_1024.jpg":"1024x682","o_27010265_640.jpg":"640x426","o_27010265_480.jpg":"480x320","o_27010265_340.jpg":"340x226","o_27010265_220.jpg":"220x146","h_27010265_1280.jpg":"1280x854","h_27010265_1024.jpg":"1024x683","h_27010265_640.jpg":"640x427","h_27010265_480.jpg":"480x320","h_27010265_340.jpg":"340x227","h_27010265_220.jpg":"220x147","pp_27010265_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010265_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010265_640.jpg":"640x814","pp_27010265_480.jpg":"480x611","pp_27010265_340.jpg":"340x432","pp_27010265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_27010266_1920.jpg":"1920x1080","k_27010266_1280.jpg":"1280x1280","k_27010266_1024.jpg":"1024x1024","k_27010266_640.jpg":"640x640","k_27010266_480.jpg":"480x480","k_27010266_340.jpg":"340x340","k_27010266_220.jpg":"220x220","o_27010266_1280.jpg":"1280x850","o_27010266_1024.jpg":"1024x680","o_27010266_640.jpg":"640x425","o_27010266_480.jpg":"480x318","o_27010266_340.jpg":"340x225","o_27010266_220.jpg":"220x146","h_27010266_1280.jpg":"1280x854","h_27010266_1024.jpg":"1024x683","h_27010266_640.jpg":"640x427","h_27010266_480.jpg":"480x320","h_27010266_340.jpg":"340x227","h_27010266_220.jpg":"220x147","pp_27010266_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010266_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010266_640.jpg":"640x814","pp_27010266_480.jpg":"480x611","pp_27010266_340.jpg":"340x432","pp_27010266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27010268_1920.jpg":"1920x1080","k_27010268_1280.jpg":"1280x1280","k_27010268_1024.jpg":"1024x1024","k_27010268_640.jpg":"640x640","k_27010268_480.jpg":"480x480","k_27010268_340.jpg":"340x340","k_27010268_220.jpg":"220x220","o_27010268_1280.jpg":"1280x853","o_27010268_1024.jpg":"1024x682","o_27010268_640.jpg":"640x426","o_27010268_480.jpg":"480x320","o_27010268_340.jpg":"340x226","o_27010268_220.jpg":"220x146","h_27010268_1280.jpg":"1280x854","h_27010268_1024.jpg":"1024x683","h_27010268_640.jpg":"640x427","h_27010268_480.jpg":"480x320","h_27010268_340.jpg":"340x227","h_27010268_220.jpg":"220x147","pp_27010268_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010268_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010268_640.jpg":"640x814","pp_27010268_480.jpg":"480x611","pp_27010268_340.jpg":"340x432","pp_27010268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_27010269_1920.jpg":"1920x1080","k_27010269_1280.jpg":"1280x1280","k_27010269_1024.jpg":"1024x1024","k_27010269_640.jpg":"640x640","k_27010269_480.jpg":"480x480","k_27010269_340.jpg":"340x340","k_27010269_220.jpg":"220x220","o_27010269_1280.jpg":"1280x744","o_27010269_1024.jpg":"1024x595","o_27010269_640.jpg":"640x372","o_27010269_480.jpg":"480x279","o_27010269_340.jpg":"340x197","o_27010269_220.jpg":"220x127","h_27010269_1280.jpg":"1280x854","h_27010269_1024.jpg":"1024x683","h_27010269_640.jpg":"640x427","h_27010269_480.jpg":"480x320","h_27010269_340.jpg":"340x227","h_27010269_220.jpg":"220x147","pp_27010269_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010269_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010269_640.jpg":"640x814","pp_27010269_480.jpg":"480x611","pp_27010269_340.jpg":"340x432","pp_27010269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_27010270_1920.jpg":"1920x1080","k_27010270_1280.jpg":"1280x1280","k_27010270_1024.jpg":"1024x1024","k_27010270_640.jpg":"640x640","k_27010270_480.jpg":"480x480","k_27010270_340.jpg":"340x340","k_27010270_220.jpg":"220x220","o_27010270_1280.jpg":"1280x744","o_27010270_1024.jpg":"1024x595","o_27010270_640.jpg":"640x372","o_27010270_480.jpg":"480x279","o_27010270_340.jpg":"340x197","o_27010270_220.jpg":"220x127","h_27010270_1280.jpg":"1280x854","h_27010270_1024.jpg":"1024x683","h_27010270_640.jpg":"640x427","h_27010270_480.jpg":"480x320","h_27010270_340.jpg":"340x227","h_27010270_220.jpg":"220x147","pp_27010270_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010270_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010270_640.jpg":"640x814","pp_27010270_480.jpg":"480x611","pp_27010270_340.jpg":"340x432","pp_27010270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_27010271_1920.jpg":"1920x1080","k_27010271_1280.jpg":"1280x1280","k_27010271_1024.jpg":"1024x1024","k_27010271_640.jpg":"640x640","k_27010271_480.jpg":"480x480","k_27010271_340.jpg":"340x340","k_27010271_220.jpg":"220x220","o_27010271_1280.jpg":"1280x806","o_27010271_1024.jpg":"1024x645","o_27010271_640.jpg":"640x403","o_27010271_480.jpg":"480x302","o_27010271_340.jpg":"340x214","o_27010271_220.jpg":"220x138","h_27010271_1280.jpg":"1280x854","h_27010271_1024.jpg":"1024x683","h_27010271_640.jpg":"640x427","h_27010271_480.jpg":"480x320","h_27010271_340.jpg":"340x227","h_27010271_220.jpg":"220x147","pp_27010271_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010271_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010271_640.jpg":"640x814","pp_27010271_480.jpg":"480x611","pp_27010271_340.jpg":"340x432","pp_27010271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_27010274_1920.jpg":"1920x1080","k_27010274_1280.jpg":"1280x1280","k_27010274_1024.jpg":"1024x1024","k_27010274_640.jpg":"640x640","k_27010274_480.jpg":"480x480","k_27010274_340.jpg":"340x340","k_27010274_220.jpg":"220x220","o_27010274_1280.jpg":"1280x809","o_27010274_1024.jpg":"1024x647","o_27010274_640.jpg":"640x404","o_27010274_480.jpg":"480x303","o_27010274_340.jpg":"340x214","o_27010274_220.jpg":"220x139","h_27010274_1280.jpg":"1280x854","h_27010274_1024.jpg":"1024x683","h_27010274_640.jpg":"640x427","h_27010274_480.jpg":"480x320","h_27010274_340.jpg":"340x227","h_27010274_220.jpg":"220x147","pp_27010274_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010274_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010274_640.jpg":"640x814","pp_27010274_480.jpg":"480x611","pp_27010274_340.jpg":"340x432","pp_27010274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_27010275_1920.jpg":"1920x1080","k_27010275_1280.jpg":"1280x1280","k_27010275_1024.jpg":"1024x1024","k_27010275_640.jpg":"640x640","k_27010275_480.jpg":"480x480","k_27010275_340.jpg":"340x340","k_27010275_220.jpg":"220x220","o_27010275_1280.jpg":"1280x864","o_27010275_1024.jpg":"1024x691","o_27010275_640.jpg":"640x432","o_27010275_480.jpg":"480x324","o_27010275_340.jpg":"340x229","o_27010275_220.jpg":"220x148","h_27010275_1280.jpg":"1280x854","h_27010275_1024.jpg":"1024x683","h_27010275_640.jpg":"640x427","h_27010275_480.jpg":"480x320","h_27010275_340.jpg":"340x227","h_27010275_220.jpg":"220x147","pp_27010275_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010275_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010275_640.jpg":"640x814","pp_27010275_480.jpg":"480x611","pp_27010275_340.jpg":"340x432","pp_27010275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1148","hd_27010276_1920.jpg":"1920x1080","k_27010276_1280.jpg":"1280x1280","k_27010276_1024.jpg":"1024x1024","k_27010276_640.jpg":"640x640","k_27010276_480.jpg":"480x480","k_27010276_340.jpg":"340x340","k_27010276_220.jpg":"220x220","o_27010276_1280.jpg":"1280x765","o_27010276_1024.jpg":"1024x612","o_27010276_640.jpg":"640x382","o_27010276_480.jpg":"480x287","o_27010276_340.jpg":"340x203","o_27010276_220.jpg":"220x131","h_27010276_1280.jpg":"1280x854","h_27010276_1024.jpg":"1024x683","h_27010276_640.jpg":"640x427","h_27010276_480.jpg":"480x320","h_27010276_340.jpg":"340x227","h_27010276_220.jpg":"220x147","pp_27010276_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010276_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010276_640.jpg":"640x814","pp_27010276_480.jpg":"480x611","pp_27010276_340.jpg":"340x432","pp_27010276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_27013056_1920.jpg":"1920x1080","k_27013056_1280.jpg":"1280x1280","k_27013056_1024.jpg":"1024x1024","k_27013056_640.jpg":"640x640","k_27013056_480.jpg":"480x480","k_27013056_340.jpg":"340x340","k_27013056_220.jpg":"220x220","o_27013056_1280.jpg":"1280x819","o_27013056_1024.jpg":"1024x655","o_27013056_640.jpg":"640x409","o_27013056_480.jpg":"480x307","o_27013056_340.jpg":"340x217","o_27013056_220.jpg":"220x140","h_27013056_1280.jpg":"1280x854","h_27013056_1024.jpg":"1024x683","h_27013056_640.jpg":"640x427","h_27013056_480.jpg":"480x320","h_27013056_340.jpg":"340x227","h_27013056_220.jpg":"220x147","pp_27013056_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013056_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013056_640.jpg":"640x814","pp_27013056_480.jpg":"480x611","pp_27013056_340.jpg":"340x432","pp_27013056_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7968131 Threads: 2 Questions: 1657209871 Slow queries: 4926900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111935971 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/san-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem-1386621 [printLink] => /om/nautika/san-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem-1386621?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749095 [name] => Dalmatia boat show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-23 10:36:52 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-boat-show [link] => /tag/dalmatia-boat-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 680675 [name] => marina baotić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-10 06:18:57 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-baotic [link] => /tag/marina-baotic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243386 [name] => Seget Donji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seget-donji [link] => /tag/seget-donji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650911 [name] => sajam nautike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 13:58:27 [main_article_id] => 0 [alias] => sajam-nautike [link] => /tag/sajam-nautike ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758169 [name] => More 50 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => more-50 [link] => /tag/more-50 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 727402 [name] => Hanse 410 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-23 10:53:13 [main_article_id] => 0 [alias] => hanse-410 [link] => /tag/hanse-410 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 758170 [name] => Bali Catsmarta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => bali-catsmarta [link] => /tag/bali-catsmarta ) [7] => stdClass Object ( [id] => 758171 [name] => X-power 33c [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => x-power-33c [link] => /tag/x-power-33c ) [8] => stdClass Object ( [id] => 758172 [name] => Paragon 31 Cabin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => paragon-31-cabin [link] => /tag/paragon-31-cabin ) [9] => stdClass Object ( [id] => 758173 [name] => Stark 31RC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => stark-31rc [link] => /tag/stark-31rc ) [10] => stdClass Object ( [id] => 758174 [name] => Mercan 34 Excursion [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => mercan-34-excursion [link] => /tag/mercan-34-excursion ) [11] => stdClass Object ( [id] => 758175 [name] => Maxima 37 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => maxima-37 [link] => /tag/maxima-37 ) [12] => stdClass Object ( [id] => 758176 [name] => DeAntonio D28 Cruiser [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => deantonio-d28-cruiser [link] => /tag/deantonio-d28-cruiser ) [13] => stdClass Object ( [id] => 758177 [name] => Azimut Magellano 66 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => azimut-magellano-66 [link] => /tag/azimut-magellano-66 ) [14] => stdClass Object ( [id] => 758178 [name] => Ejet 4x [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 09:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ejet-4x [link] => /tag/ejet-4x ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CIJENE BRODOVA SU SE U PROTEKLE ČETIRI GODINE GOTOVO UDVOSTRUČILE, ŠTO JE VIDLJIVO U SVIM KATEGORIJAMA - NAJMANJA ČARTERSKA JEDRILICA KOŠTA 300, KATAMARAN 500, A ELEKTRIČNI MLAZNI TENDER S BATERIJOM OD 46 KILOVATA DUŽINE ČETIRI METRA ČAK 125 TISUĆA EURA. NAJTRAŽENIJI SU I DALJE MOTORNI GLISERI S PENTOM ZA PRIJEVOZ TURISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dalmatia boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => San o plovidbi na valu inflacije: donosimo sve novitete nedavnog sajma nautike u Segetu Donjem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010277.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Lijepa razglednica za svijet

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010277.jpg [title] =>

Lijepa razglednica za svijet

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010263.jpg [title] =>

De Antonio D28

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010264.jpg [title] =>

Azimut Magelano 66 - 3,4 milijuna eura

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010265.jpg [title] =>

Flota Rodmana i Parkera na suhom

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010266.jpg [title] =>

Njemački Sterk 31 RC

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010268.jpg [title] =>

Jedriličarski pogled na motornjake X-Power 33C

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010269.jpg [title] =>

Mercan Excursion 34

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010270.jpg [title] =>

Bali Catsmart najmanji je u ponudi

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010271.jpg [title] =>

Hanse 410, tri kabine za 300 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010274.jpg [title] =>

Na platou su izložena i malo rabljena plovila

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010275.jpg [title] =>

Hibrid Targe i gumenjaka - Paragon 31C

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27010276.jpg [title] =>

More 50 dotjerali su radnici iz Azije

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27013056.jpg [title] =>

Gumenjak budućnosti - Ejet 4X

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Četvrt stoljeća aktivnosti u nautici frankfurtsko-zagrebačka tvrtka Baotić okrunila je vlastitim sajmom nazvanim Dalmatia Boat Show, održanim u marini u Segetu Donjem od 18. do 21. travnja. Posljednji termin da se pred čartersku sezonu izloži i proda ono što se na lageru još može ponuditi preklopio se sa starijim nautičkim sajmom u Kaštelima, što je kod mnogih, pogotovo stranih izlagača, izazvalo nemalu zbunjenost. Naime, na karti Europe je Split s Kaštelanskim zaljevom jedna urbana točkica, tako da će trebati neko vrijeme dok se novokomponirani brendovi i lokacije u inozemstvu profiliraju. Znalci bi mogli i izračunati je li za našu malu ekonomiju bolje imati jedan megasajam ili šest manjih kao sada? Ako nautika nastavi rasti kao protekle godine, nema straha ni za jednu od njih. Doduše, i u vrijeme splitskog Croatia Boat Showa manifestacije su se preklapale i živjele svaka svojim životom. Ako ćemo realno, jedini evidentni gubitnik je Grad Split, koji je ostao bez atraktivnog događaja u predsezoni i tisuća turističkih noćenja i gostiju koji su sada napunili kaštelansko-trogirsku rivijeru.

Sam sajam u Segetu Donjem bio je na tragu biogradskog, gdje se infrastruktura marine pokazala kao najbolja pozornica za prodajnu izložbu. Okosnicu sajma s dvjestotinjak novih i rabljenih plovila činile su kompanije Baotić, Nava i Navis, koje su poslovno povezane oko ovoga dijela Jadrana. Tehnički je iz pozicije posjetitelja sve izgledalo besprijekorno, uz vječnu potrebu za više parkirnih mjesta. Ako je osnovna ideja sajma bila promocija marine, lijepi kadrovi su otišli u svijet.

Iz Dugopolja na regatu

Za čitatelje Otvorenog mora koji ga nisu bili u mogućnosti posjetiti, napravili smo pregled noviteta u ponudi pretežno strane male brodogradnje. Svjetsku premijeru je imala jedrilica More 50, treći model škvera iz Dugopolja koji je u desetak godina izbacio pedesetak lijepih primjeraka i nastavio tamo gdje je naša perjanica Salona nažalost posustala.

---

image

More 50 dotjerali su radnici iz Azije

Božidar Vukičević/Cropix
---

I za ovaj projekt je angažiran provjereni dizajner Maurizio Cossutti, kako bi se pratio dosadašnji DNK škvera. Prvi put kupci će moći uz standardnu birati performance verziju palube s dodatnim vinčevima. Interijer dužine 15 metara dolazi s tri ili četiri kabine za komforno krstarenje na jednoj od najbržih jedrilica na tržištu. Iz osobne karte izdvajamo težinu od 11.500 kilograma, širinu od 4,60, gaz od 2,60 metara, te površinu gennakera od 220 kvadrata. Očekivana cijena je oko 600 tisuća eura.

U čartersku flotu obližnje marine Kaštela stigla je i najnovija Hanse 410 s tri velike kabine i dva toaleta. Za upravljanje i iznajmljivanje optimalnih 12,5 metara i komfornih 4,29 metara širine dobitna su kombinacija, a još kad ubacite stepenicu između kokpita i velike rasklopive platforme, imate savršeni kontakt s morem. Usporedo s dizajnom i cijene su nažalost napredovale, pa ova skladna cura kreće od 300 tisuća eura.

---

image

Hanse 410, tri kabine za 300 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ulaznica za svijet iznajmljivanja je postala prilično visoka, a ako se ode na dva trupa priča postaje još nedostižnija.

Mala iznimka su manji modeli poput Bali Catsmarta, koji se nudi već za 500 tisuća eura. Na trupu širine 6,5 metara i dužine 12 metara stanu četiri kabine s dva toaleta tako da se može prilično eksploatirati. Ušteda na dužini se nastojala kompenzirati maštovitim rješenjima poput platforme među krmenim završecima koji su obično bili neiskorišteni, pramčane garniture ili bočnih kliznih prozora. S oceanskom kategorijom A i 400 litara goriva za dva štedljiva motorića snage po 30 konja, brod je sposoban oploviti kontinent, a ne samo Jadran.

---

image

Bali Catsmart najmanji je u ponudi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedrilice i katamarani su zbog visokih troškova održavanja/marina postali rijedak izbor privatnih kupaca. Motornjak s pentom je zadnjih godina najpopularnije rješenje, a ponuda je bogatija nego ikad. I velika imena iz svijeta jedrilica se okreću motornjacima, a posljednji u nizu je danski X-yachts s modelom X-power 33C. Koncept intenzivno podsjeća na Pardo i Grand Soleil, samo s desetak godina zakašnjenja pa se teško probiti na tržištu unatoč visokom renomeu tvornice.

---

image

Jedriličarski pogled na motornjake X-Power 33C

Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako se brod gradi u Poljskoj, Danci tvrde kako sve drže pod kontrolom. Iako su najavili širenje flote, već tri godine su na istome modelu s dvije vrste pogona. U Segetu je izložena verzija s Yanmarom 320 i Z-nogom. Interijer je lijepo dizajniran, krma je iznimno prostrana, a hard-top ima tendu koja se elektronski izvlači. Cijena desetmetarskog dnevnog cruisera s kabinom i toaletom je 370 tisuća eura.

Čudnovati Paragon

Među tridesetak plovila u floti splitske Nave, neobičan svat je bio i Paragon 31 Cabin, 590 tisuća eura vrijedna fuzija gumenjaka i pilotine. Iako nedefinirane kategorije, konceptom ulijeva prilično strahopoštovanje. Bez problema ga možemo zamisliti s policijskim naljepnicama kako hvata nestašne gliseraše ili po olujnom jugu spašava trudnice s otoka. Namjena bi svakako bila radna, ronilačka ili pak ribolovna

---

image

Hibrid Targe i gumenjaka - Paragon 31C

Božidar Vukičević/Cropix
---

 S dvije Volvo Pente D4-320 u tren oka potegne više od 30 čvorova, a na punom gasu prijeđe i 40. U pramcu je V-kabina s puno toploga drva, a salonu amortizirane sjedalice za disciplinu kičme. U klasi od deset metara svakako će biti jedan od primjećenijih brodova u lučici.

Axoparski trend prati sve više proizvođača pa je tako osvanuo i novi njemački brend Stark s prvijencem 31RC. Trup s dvije stepenice pod morem i izvijenim bokovima maštovito je izveden i upućuje na hidrodinamičku poslasticu. Uski pramac, natkriveni skiperski prostor i krmeno sunčalište na pijedestalu glavni su vidljivi elementi. Nevidljiv je zato toaletni prostor ispred konzole i veliki hladnjak pod klupom. S dvije Yamahe 300, elektronskim komandama i opremom mogao bi se složiti za 300 tisuća eura. Impresivan prvi dojam devetmetarske brodice za devet osoba.

---

image

Njemački Sterk 31 RC

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kome su brojke na prvome mjestu, bira provjerenu tursku kombinaciju. Mercan 34 Excursion za 12 osoba s Fiatom 420 ide 38 čvorova i košta 160 tisuća eura. Iako je to konkurentna ponuda, s uvoznikom smo komentirali kako se u posljednje četiri godine cijena brodova i motora gotovo udvostručila. Na računajući gumenjake, teško je proći povoljnije ako se netko želi baviti ozbiljnim prijevozom gostiju.

---

image

Mercan Excursion 34

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jednu od zanimljivih alternativa Maximu 840 predstavljamo u ovome broju Otvorenog mora, a njezinu veću sestru Maximu 37 krasio je epitet sajamske premijere. To je brod više obiteljske namjene s impresivnim unutrašnjim volumenima. Vanjske dimenzije korpulentnog broda su 11,60 x 3,80 m, no prava raskoš je unutra, jer je svaka prostorija visoka dva metra. Salon s kuhinjom, pramčana i krmena kabina s krevetom dva za dva. Najkomforniji je zapravo toalet, kojem se često ne pridaje primjerena pažnja. Za pogon osam i pol tona teškog broda dostupna je paleta motora sve do 440 dizelskih konja, a cijena izloženog modela sa srednjom Volvo Pentom D4-270 iznosi 437 tisuća eura.

Slovenski mlažnjak

Iz ponude noviteta zanimljiva je i flota španjolskih DeAntonia, kutijastih glisera sa skrivenim pentama. Svježim dizajnerskih rješenjima i živim bojama svakako ciljaju na mlađu publiku, a s tim u skladu je i motorizacija. Recimo, osam metara dug D28 Cruiser ima moćnog Verada 350 za brzinu veću od 30 čvorova. U paketu je dostupan već za 200 tisuća eura.

---

image

De Antonio D28

Božidar Vukičević/Cropix
---

Spomenimo i jednoga od predstavnika visoke klase. Azimut Magellano 66 izgleda kao kuća trokatnica iako ima samo 20 metara. Duša mu je trawlerska no može za potrebu potegnuti do 24 čvora, što je zasluga dvaju MAN-ova snage po 850 konja. Uz četiri kabine i tri toaleta za putnike, i posada ima svoje životne prostorije u krmi, sve na razini ugleda škvera. Akcijska cijena za izložbeni primjerak s porezom iznosi 3,4 milijuna eura.

Za kraj ostavljamo Ejet 4X, slovenski električni tender koji nudi iznimno iskustvo u plovidbi od usidrene jahte do obale. Taj kratki domet idealan je za tender na baterije, snažan 70 kW i sposoban brzo povući više od 30 čvorova. Cijena je 125 tisuća eura jer ima mlazni pogon i napredni baterijski sklop od 46 kWh, koji se može koristiti i kao izvor struje za napajanje potrošača na matičnom brodu, nešto na čemu intenzivno radi i automobilska industrija. Dostupna su dva punjača, od 6 i 12 kW, kako bi se nakon potrošenih 45 milja dometa mogao preko noći dopuniti.

---

image

Gumenjak budućnosti - Ejet 4X

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Lijepa razglednica za svijet

Božidar Vukičević/Cropix

Azimut Magelano 66 - 3,4 milijuna eura

Božidar Vukičević/Cropix

Flota Rodmana i Parkera na suhom

Božidar Vukičević/Cropix

Njemački Sterk 31 RC

Božidar Vukičević/Cropix

Jedriličarski pogled na motornjake X-Power 33C

Božidar Vukičević/Cropix

Mercan Excursion 34

Božidar Vukičević/Cropix

Bali Catsmart najmanji je u ponudi

Božidar Vukičević/Cropix

Hanse 410, tri kabine za 300 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix

Na platou su izložena i malo rabljena plovila

Božidar Vukičević/Cropix

Hibrid Targe i gumenjaka - Paragon 31C

Božidar Vukičević/Cropix

More 50 dotjerali su radnici iz Azije

Božidar Vukičević/Cropix

Gumenjak budućnosti - Ejet 4X

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/san-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem-1386621 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a274dd87d05c57cf9f7c0a0ab45366c130b7613 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=San+o+plovidbi+na+valu+inflacije%3A+donosimo+sve+novitete+nedavnog+sajma+nautike+u+Segetu+Donjem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsan-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem-1386621 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsan-o-plovidbi-na-valu-inflacije-donosimo-sve-novitete-nedavnog-sajma-nautike-u-segetu-donjem-1386621 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CIJENE BRODOVA SU SE U PROTEKLE ČETIRI GODINE GOTOVO UDVOSTRUČILE, ŠTO JE VIDLJIVO U SVIM KATEGORIJAMA - NAJMANJA ČARTERSKA JEDRILICA KOŠTA 300, KATAMARAN 500, A ELEKTRIČNI MLAZNI TENDER S BATERIJOM OD 46 KILOVATA DUŽINE ČETIRI METRA ČAK 125 TISUĆA EURA. NAJTRAŽENIJI SU I DALJE MOTORNI GLISERI S PENTOM ZA PRIJEVOZ TURISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dalmatia boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

dalmatia boat showSan o plovidbi na valu inflacije: donosimo sve novitete nedavnog sajma nautike u Segetu Donjem

Piše Gordan JELAVIĆ
7. svibnja 2024. - 09:41

Četvrt stoljeća aktivnosti u nautici frankfurtsko-zagrebačka tvrtka Baotić okrunila je vlastitim sajmom nazvanim Dalmatia Boat Show, održanim u marini u Segetu Donjem od 18. do 21. travnja. Posljednji termin da se pred čartersku sezonu izloži i proda ono što se na lageru još može ponuditi preklopio se sa starijim nautičkim sajmom u Kaštelima, što je kod mnogih, pogotovo stranih izlagača, izazvalo nemalu zbunjenost. Naime, na karti Europe je Split s Kaštelanskim zaljevom jedna urbana točkica, tako da će trebati neko vrijeme dok se novokomponirani brendovi i lokacije u inozemstvu profiliraju. Znalci bi mogli i izračunati je li za našu malu ekonomiju bolje imati jedan megasajam ili šest manjih kao sada? Ako nautika nastavi rasti kao protekle godine, nema straha ni za jednu od njih. Dod...

17. svibanj 2024 15:12